Keresés

Részletes keresés

arany777 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 8012

.Üdv , segítségre lenne szükségem . Van egy itt élő Finn ismerősöm és szeretném meglepni  születésnapja alkalmából valamilyen finn édességgel . Kérdésem az lenne , hogy itthon mit és hol tudnék venni , válaszokat előre is köszönöm.

urjozef Creative Commons License 2012.02.15 0 0 8011

S.O.S - ben keresünk munkát . Hárman vagyunk! 2 pasi és egy nő !

Minket érdekel : csomagoló, betanított munka, takarítás, üvegházi meló!

Aki tud kérem segítsen itthon ülünk és sehol nem találunk munkát!Ketten kicsit beszélnek angolul én alap németül!

Én dolgoztam már kint Hollandban 3 évet!

Aki segít annak én fizetek a segítségért! / előre nem/

Tel:        +36-70-597-8494

e-mail:   urjozef@gmail.com

Józsi

 

A héten tudunk indulni!!!!!

 

 

RogerWilco Creative Commons License 2012.02.15 0 0 8010

égkorszak = jégkorszak :-)

Előzmény: RogerWilco (8009)
RogerWilco Creative Commons License 2012.02.15 0 0 8009

mert őszerintük ők már 8-9000 éve ugyanott élnek, nem úgy, mint a magyarok.

 

Annyira azért nem - leginkább azért, mert akkor itt még égkorszak volt :-))

 

A leginkább elfogadott elmélet szerint (ld. Nemzeti Múzeum - http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/opetus/opetuspaketit/esihistoria/tietoa/vaesto) a finnugor törzsek az ún. fésüs-kerámia korszakban érkeztek. Ezek keveredtek a később D-K-ről bevándorolt balti törzsekkel, és így alakult ki az ős-finn. Ahol ez a keveredés nem történt meg, ott az ős-lapp nyelv alakult ki. mindez a kőkorszak végén. Szóval volt népvándorlás, csak sokkal korábban, mint a korai magyar történelemben.

Előzmény: mirla (8005)
RogerWilco Creative Commons License 2012.02.15 0 0 8008

az egész üzlet hangzavarából elkúszott hozzám egy beszédfoszlány, amire felkaptam a fejem és tovább figyeltem...

 

Finnországba költözés után 1/2-1 évig ez naponta előfordul :-))

 

Se finnül, se magyarul nem tudó környezetben gyakran nem tudják megkülönböztetni, hogy két külön nyelven beszélünk (egyikünk finnül, másikunk magyarul)

Előzmény: mirla (8007)
mirla Creative Commons License 2012.02.14 0 0 8007

pertsi,

Köszönöm neked is, hogy válaszoltál! Értékelem a humorodat!:)

 

Engedd meg, hogy elmeséljek  egy több mint 20 éves történetecskét, ami azóta is egy nagyon fura emlékem... Előzetesként annyit, hogy kb. fél éve költöztünk ki akkor Hollandiába, teljesen elszigetelten éltem a hollandoktól nyelvtudás hiányában, viszont nagy honvágy dúlt bennem...  Hozzáteszem még, hogy finneket az előtt sem élőben, sem tv-ben nem hallottam beszélni.

Egy közeli nagyváros cipőboltjában próbálgattam, mikor egyszercsak az egész üzlet hangzavarából elkúszott hozzám egy beszédfoszlány, amire felkaptam a fejem és tovább figyeltem... Egy szót se értettem a szövegből, de a hanglejtés, a hangsúly, az egész totális hangzás olyan ismerős volt, hogy elborított egy nagy-nagy érzés, és még mielőtt a tudatom beavatkozott volna, zoknis lábamon odasiettem hozzájuk, és tört angolsággal megkérdeztem, hogy finnek? Ők mosolyogva bólogattak, és nem értették, hogy miért könnyezek. Egyszerűen egy olyan mély érzés tört fel bennem a nyelvük hangzása hallatán, ami nekem az otthont jelentette, és ezt az egészet azóta sem tudom megmagyarázni. Vagy ez lenne az a bizonyos kollektív ősi emlékezet az agyunkban?!?!

 

Előzmény: pertsi (8006)
pertsi Creative Commons License 2012.02.14 0 0 8006

"szoros nyelvi rokonságot"

 

Szerintem ezt egy, a finnugor elmélet mellett teljes mellszélességgel kiálló nyelvész is szívesen megcáfolja neked :) A magyar és a finn, ha hiszünk a tudományos életben elfogadott elméleteknek, akkor is csak nagyon távoli rokon nyelvek.

 

Interneten - ebben a témában pláne - azt találsz meg amit akarsz, csak jól kell keresni.

 

A politikai alapú megközelítéshez: tényleg gáz és lealacsonyító a finnekhez rokonítani minket, de még mindig jobb mint ha holmi svédekkel vagy németekkel kapcsolnának össze minket ;)

 

Az átlag finnt ahogy én látom nem nagyon érdekli a téma, annyi van csak hogy sokan felemlítik a rokonságot amikor megtudják hogy magyarral beszélnek.

Előzmény: mirla (8005)
mirla Creative Commons License 2012.02.14 0 0 8005

Jyrki, Roger,

Köszönöm a hsz-t.

Azóta több tanulmányt is olvastam, pro és kontra. (természetesen a genetikai eredet teljesen más, mint a nyelvi eredet!!!)

Összefoglalva elmondhatom, hogy  a magyar felfogások vagy teljesen elutasítják a finn-ugor eredetet, vagy még mindig az elmúlt 100 éves felfogást hajtogatják, a szoros nyelvi rokonságot. Sok politikai alapú megközelítésről is olvastam (Habsburgok erőltették, később a kommunisták ezt a felfogást.)

 

Ha a részleteket nézem, döbbenetes azért a nyelvi szerkezeti hasonlóság. (egyáltalán a ragozó nyelv, a birtokos szerkezet, többes szám, hangrendi illeszkedés !!!!, hangsúly a kérdő mondatban, hangsúly az első szótagban,  amit tényleg nehéz elképzelni, hogy csak véletlen egybeesés lenne. A szavak alaki hasonlósága elvileg el is hanyagolható ezek után.) Tehát egészen biztos, hogy van valami ősi eredet.

 

Azt is érdekesnek tartom, hogy a finn nyelv megmaradt az indogermán (norvég, svéd, dán) környezetben. 

A finnek viszont kikérik maguknak a népvándorlás elméletét, mert őszerintük ők már 8-9000 éve ugyanott élnek, nem úgy, mint a magyarok.

Számomra ezek nagyon érdekes dolgok, kár, hogy semmi bizonyítékunk nincs a teóriákra. Mintahogy a hun eredetünkre sem.... Lehet, hogy mese az egész:)...

Szép napot nektek!

RogerWilco Creative Commons License 2012.02.14 0 0 8004

de sok cikket találtam már arról is, hogy a finnek ezt elutasítják.

 

Tudtommal nem utasítják el, de nem is fogalkoznak vele túl sokat. Távoli rokon nyelvként tartanak nyilván (ugyebár ők a finn-ugornak a finn ágán vannak az észtekkel, lappokkal, izsórokkal, karélokkal, lívekkel, stb együtt, míg a magyar az ugor ágon a hantikkal, manszikkal.)

Előzmény: mirla (8002)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.13 0 0 8003

Szerintem - igaz, regen voltam iskolaban  :) - a finn-magyar nyelvi rokonsagot tanitjak iskolaban. Errol nincs uj elmelet. Inkabb genetikai kutatas alapjan folyik vita finnek eredeteröl es pedig mas dolog mint a nyelvi rokonsag.

Előzmény: mirla (8002)
mirla Creative Commons License 2012.02.12 0 0 8002

Kedves finnországi magyarok!

 

Üdvözletem a hollandiai magyarok fórumáról, én ott vagyok jelen elég rendszeresen, mivelhogy lassan 21 éve élek Hollandiában. Most egy kérdésem-kérésem lenne hozzátok, ami már régóta izgat.

Hol tudok utánanézni, illetve mit tudtok ti az állítólagos finn-magyar nyelvi rokonságról? Eddigi netes böngészéseim arra az eredményre vezettek, hogy Magyarországon már régóta vitatják, de még mindig úgy tanítják, hogy finn-ugor (és ezen belül finn-magyar) nyelvi rokonság, de sok cikket találtam már arról is, hogy a finnek ezt elutasítják.

Kíváncsi lennék arra, hogy a finn iskolákban mit tanítanak a finn nyelv eredetéről?

Hol tudok erről  infót szerezni (magyar, angol vagy holland nyelven)

Ha már itt a fórumon erről a témáról már sokszor volt szó, elnézést, de nem találtam meg a hsz-kat.

 

 

 

sunsvol 2 Creative Commons License 2012.01.24 0 0 8001

Igen,köszönöm a javítást!

Előzmény: pertsi (8000)
pertsi Creative Commons License 2012.01.20 0 0 8000

a második gondolom www.metalliliitto.fi akart lenni

Előzmény: sunsvol 2 (7998)
LevaiBalint Creative Commons License 2012.01.20 0 0 7999

Valaki le tudná fordítani ezt a szöveget? Előre is köszönöm!

 

Aika yllättävät statsit oli tämän päivän Devilfishillä. Joka pyöri samassa pöydässä siinä sateliitissa. Yllättävän hyvin pelasi vaikka olisi voinnut luulla että vähän scarymoney.

sunsvol 2 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 7998
Előzmény: csobi47 (7993)
szani Creative Commons License 2011.12.24 0 0 7996

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!!

Pekkarin Creative Commons License 2011.08.25 0 0 7995

Akit én kedvelek, Anna Easteden, ő inkább jótékonykodik, mintsem politizál, viszont párját ritkitja, mivel modell és színésznő.

Tavaly sikerült egy interjút készítenem vele, azt itt olvashatjátok. Itthon a Szerelmek háza című filmből lehet ismert. :)

Előzmény: RogerWilco (7988)
csobi47 Creative Commons License 2011.05.22 0 0 7993


Minősitett hegesztő a szakmám 25 éve. Ujság hirdetés alapján jelentkeztem a Selekta Finnországi cégnél külföldi munkára L.P.-nél.Igértek füt,fát 10-eurós órabért.2011.04.12-én kiutaztattak Ylöjárviba,kiutazás előtt azt mondták hogy kéthetente lesz fizetés.De kint már azt mondták először négyhét mulva várható.Az albérlet havi 200 euró az albérletben egy ágyon kivül semmi nem volt.13-án munkába álltunk egy fémipari cégnél itt egy nap próbamunkát kellett végezni a cég vezetője adott egy automata hegesztőpajzsot ami hibás volt de kb. csak öt óra mulva derült ki hogy hibás.De ekkora már a szememre alig láttam.A próba sikerült nagyon elégedett volt.Azon az éjszakán azt hittem hogy megvakultam mert olyan kötőhártya gyulladásom lett.Másnap természetesen nem tudtam dolgozni menni mert borszasztóan nézett ki a szemem.Jött L.P. és azt mondta hogy erre a napra majd szabadságot irnak.A következő napra valahogy rendbe jött a szemem,de a látásommal valami probléma lett mert a jobb szememre nem láttam rendesen.De a munkámat ezután is elvégeztem rendesen.A munkámal és a hegesztéssel a főnök nagyon megvolt elégedve.Kettő hét mulva a fönők szólt L.P.-ak hogy elkéne engem vinni egy szemorvoshoz mert észre vette hogy nemlátok rendesen a jobb szememre de mintha nem is halotta volna.Jött a nagypéntek,és a husvét hétfő vagyis fizetett ünnep.Mert a Finnországi joszabályok szerint ez jár nekünk mert be vagyunk jeletve.Kedden készültem munkába ekkor hivott telefonon L.P. és azt mondta hogy nem kell már munkába mennem.Ezután öt napig az üres albérletben kellett lennem pénz nélkül teljesen tanácstalanul.Tudtom nélkül megrendelték a repülőjegyet szombat 20.30-ra. Ekkor elmentem a rendőrségre elmondtam nekik a történetett mert telefonon szereztek egy tolmácsot de sajnos nem tudtak segiteni mert péntek délután volt.Mert ugyanis nem volt pénzünk egyáltalán,és nem tudtuk hogy fogunk eljutni Turkuba a reptére.Nagyon nehezen sikerült felhivni L.P.-t azt mondta hogy 16-órára jön elmegyünk a nordea bankba felvesszük a fizetésünket és megszüntetjük a számlámat.De sajnos hiába vártuk,ezek után még a telefont sem vette fel.Ekkor fel hivtuk a Magyarkonzulátust hogy segitséget kérjünk ,az Ur akivel beszéltünk elkérte L.P. telefonszámát hogy felhivja.Félóra mulva vissza hivott minket hogy sikerült vele beszélni és azt mondta neki hogy mi felmondási idő alatt vagyunk és a bérünket egyhét mulva utalja és adjunk meg magyar számlaszámot.Mondhatom elégé kiborultunk mert még a konzulátust is átverte mert mi próba idősek voltunk és próba idő alatt nincs felmondási idő.Na midegy haza verkődtün éhesen egy garas nélkül. Most pénteken kaptam meg tőlük a jövedelem igazolást állitólag a munkaviszonyom megszünt 21-én ez érdekes mert még 26-án dolgoztam és 30-án jöttünk haza.A bérem kilenc munkanapra 145 euró tisztán de az összeget a nordea bankba küldték.Tehát hiába adtunk meg Magyar szálaszámot.Nem tudunk az összeghez hozzá jutni, mert ahoz Finnországba kéne utazni.Hát nagyon átvert benünket a SELEKTA (Helsinki,Tampere)és ügyitézőjük L.P.
HA VALAKI TUDJA HOGY ILYENKOR KIHEZ LEHETNE FORDULNI NAGYON ÖRÜLNÉNK NEKI. ÓVAKODJATOK TŐLÜK!!!!!!!!!!!!

hirvike Creative Commons License 2011.05.19 0 0 7992

Bár magam is kétlem, hogy létezik ilyen ember, azért megemlítem, hogy egy pesti Üzletsegítő Központban  ANGOL + FINN / SVÉD /NORVÉG / DÁN nyelvtudással rendelkező PÉNZÜGYESeket keresnek. Jelentkezni a Karrier Hungária-nál lehet.

 

http://www.karrierhungaria.hu/index.php?page=18&jobs_categ=14

 

Félreértés ne essék, nekem ehhez semmi érdekem nem fűződik, csak megsajnáltam a toborzó céget, meg hátha valaki pont ilyen állást keres. :-)

Napcsi84 Creative Commons License 2011.04.21 0 0 7991

Sziasztok!

 

Helsinkiben, Pukinmäki-ben a vonatallomashoz nagyon közel, Helsinki központtol 10 percre, szoba kiado majus 1-töl junius vegeig. A szoba berendezett (agy, szekreny, fotel, TV-allvany, szamitogep asztal). Masik ket szoba is van a lakasban, a szobak kulccsal zarhatoak. Közös mellekhelyseg, konyha, a konyha is mindennel felszerelt. (hutö, mikro, tanyerok, stb...)

Berleti dij 250 euro/ho.

Akit erdekel keressen meg e-mail-ben (csak a mai napon vagyok e-mail-en keresztul elerhetö) vagy a 04666-98835-ös szamon.

Telefonon folyamatosan elerhetö vagyok a hetvegen is.

E-mail: habkit@freemail.hu

Kitti

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.18 0 0 7989

A Keskusta szavazoi nagy resze az EU-ellenesek, foleg videken, egy resz most a Perussuomalaiset-ra szavazott. A Keskusta sokaig kormanyozott es most valtozas kellett. Magyarul kicsit nehez politikarol beszelni, de szocialisan igazsagosabb tarsadalmat akar a Perussuomalaiset es gondolom, kis nyugdijasok, munkanelkuliek, fiatal ferfiak  stb. varosokban a Persuk-ra szavaztak. Ugyanakkor a part emigracio kritikus, nacionalista es valakinek pedig az tetszik.

Ez a cikk Hatvanéves játszmát borítottak fel az Igaz Finnek (Nol) elegge jo.

Előzmény: RadiX (7986)
RogerWilco Creative Commons License 2011.04.18 0 0 7988

Ui: négy parlamenti párt elnöke nő!

 

Mari (távozó miniszterelnök) pedig kimondottan jó nő :-)

 

 

De van akinek Jutta (SDP) is tetszik

 

Előzmény: RogerWilco (7987)
RogerWilco Creative Commons License 2011.04.18 0 0 7987

A Persu tényleg meglepetés - nem az, hogy feöjöttek, hanem az, hogy ennyire feljöttek. Érdekes a koalíciós matek, bár a Kiviniemi megmondta, hogy "zakót kaptunk, megyünk ellenzékbe" (riszpekt)

 

Még egy olyan rémálom is lehetséges, hogy SDP-Persu-Vasemmisto... bár mivel a Kokoomus nyert, valszeg nem lesz mégsem ilyen. A kollegák szerint a legvalószínübb egy Kokoomus-demari-persu koalíció.

 

A persu sok százalékot kapott azzal, hogy sok emberek tele a hócipője azzal, hogy mi fizessük a görög/ír/portugál/stb pazarlásokat.

 

Annyira jó normális országban normális választást látni!

 

Ui: négy parlamenti párt elnöke nő!

 

 

Előzmény: RadiX (7986)
RadiX Creative Commons License 2011.04.18 0 0 7986

Konzervatív győzelem Finnországban

 

Hoppá, mi történt a Keskustával? És hogyan törhetett ennyire fel a Perussuomalaiset?

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.11 0 0 7985

Köszi a választ! Nos, én sem érzem, hogy itt Finnországban valaha is teljes ember leszek, de ezt inkább belülről érzem. Munkát, lakást találni külföldiként nem könnyű; de mivel mindenkinek más a helyzete, máshogy került ki, előfordulhat, hogy valakinek szögesen ellentétesek a gondolatai az enyémmel. Előfordulhat.

Lenézést, vagy pláne megalázást soha nem tapasztaltam, sem a bevándorlók, sem a bennszülöttek részéről. Náluk a takarító is ember, ha tudsz valamennyire finnül, a mindennapi small talkra bárki bármikor kapható, legalábbis Helsinki környékén.

(Északabbra már volt olyan tapasztalatom (hálokocsi-fülke), amikor este a kétmondatos párbeszéd mindkét mondatát én mondtam, aztán másnap reggel hangos-mosolygós finn jó reggeltet kaptam viszontzásként.)

A finnek belül kedves emberek és szerintem beszélgetni is szeretnek, viszont nem akarnak udvariatlaonk lenni, ezért nem nagyon kezdeményeznek beszélgetést. Náluk nem udvariatlanság pl. a vonaton órákat hallgatni egymás mellett a fülkében. Ellenben ha nincs mondanivalód, de beszélsz, az az.

Ja, és sosem tévesztik össze Budapestet Bukaresttel.

 

Bevándorlók: pár tíz éve alig volt itt külföldi. Nyugati országokhoz képest most sincs sok, de a nullához képest nyüzsögnek/nyüzsgünk. Tejesen megértem, ha egy finn honfinak nem tetszik ez a tendencia. A bevándorlók egy része (segélyért kiabálunk) nem kívánt elem, szemtel, stb-stb, ez érthetően unszimpatikus. Ez azt hiszem mindenütt így van.

 

A sok bevándorló van-e erősen szubjektív kérdés, ha megkérdezünk egy mo.-i magyart, hogy sok külföldi van-e Magyarországon, valószínűleg igen lesz a válasz. Pedig hány fekete, kínai, arab , .... buszsofőr, taxis, takarító van vajon otthon?

Egy nagyvároshoz képest (London, Párizs) alacsony a számuk Pesten, de még Helsinkiben is.

 

Nem mondható ki az sem, hogy a bűncselekményeket külföldiek követik el, de az igaz, hogy arányait tekintve nagyobb a bevándorló elkövetők száma, mint a finneké. Szerencsére a finn rendőrség jól dolgozik.

Elég sok biztonsági embert is alkalmaznak, különösen a metróban, elővárosi vonatokon, és főleg hétvégén. Nem is annyira a külföldiek, mint inkább a kontrollt vesztett alkoholos befolyásoltság alatt álló emberek miatt. Olykor előfordul rendbontás is, de az biztos, hogy a rendbontó csak a következő megállóig utazik, onnan a rendőrök/biztonságiak veszik gondjaikba az illetőt. Tapasztalatom szerint ezekből az emberekből gyakoribb a bennszülött, mint a külföldi.

Előzmény: Törölt nick (7983)
ulrika Creative Commons License 2011.04.04 0 0 7984

Befogadnak Finnországbais menekülteket, az ún. kvótamenekülteket, évente max 850 fő plusz az itt élő menekültek családtagjait. Most hirtelen nem tudom pontosabb számokat mondani, hogy mennyit. Tehát azért itt is vannak elég sokan.

Előzmény: Törölt nick (7983)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.04 0 0 7983

D.Józsi

 

Kérdezel a bevándorlókról...
Nos igen, Svédországban érezhető a bevándorlókkal szemben némi ellenszenv. Nem mondják ki, de a napi életben érezheted.

Pl amikor kijöttünk, szándékosan gyorsan és érthetetlenül beszéltek a munkahelyen, aztán befogadnak egy idő után, de valójában sosem leszel teljes jogú polgár. (?)  Munkatárs, ember...


Általában kedvesek, ha ügyintézel, vásárolsz, de a hivatalos kapcsolatokon kívül nem.
Pl a szomszédok is csak addig mosolyognak, amíg ugyanaz a véleményed, mint nekik. Ha valamiről másképp vélekedsz, azonnal ellenség vagy és úgy néznek rád, mint egy darab sz..rra. Nagyon furák!

 

Másik dolog: bevándorló
Mindenki az, az is aki beszéli a nyelvet, dolgozik, adót fizet. De az is, aki csak úgy idejött /menekült/, soha életében nem csiált semmit,csak ordít a segélyért, éli a saját belterjes életét és egy kukkot sem tud svédül.

Én megkérdeztem tőlük, hogy ők is így nevezik-e magukat, amikor Norvégiába, Angliába stb mennek dolgozni.

No nem, ők ott "élnek és dolgoznak". :))

 

Finnországban milyen a helyzet?
Nekem szimpatikus, hogy ők nem fogadnak be menekülteket (ha jól tudom). Ezzel sok mindentől megóvják magukat.
Itt egyre romlanak a közállapotok. Pár éve eszembe se jutott, hogy éjjel hazafelé egyáltalán csak aggódjak, hogy valami történhet. Sajnos mostmár fényes nappal is kirabolnak üzleteket, embereket és egyre több a zsebtolvaj is.

Bocs a hosszú irományért.

 

 

 

ulrika, Jyrki


Köszönöm nektek is a hozzászólást. Érdekes több szemszögből olvasni az infókat.
Ezekről az országokról szinte semmit nem tudni, csak ha már itt él az ember.
Na jó, tanultunk a suliban földrajzot, meg egy kis történelmet, de az északi országokról nagyon keveset.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 7982

nekem is :-)

 

lanyom szeretett volna franciaul tanulni, de nem volt eleg jelentkezo abban az iskolaban, amelybe jar. Azert o is tavaly angolt kezdett tanulni. Egy nemet csoport letrejött o iskolajaban, de nem erdekelt öt. Persze lehetett volna franciat is kezdeni Tampereben, de egy masik iskolaban. Ha jol emlekszem, ugy lett volna neki, ha franciat tanult kezdett volna tanulni, akkor ötödik osztalyban jöhet az angol.

Előzmény: ulrika (7981)
ulrika Creative Commons License 2011.04.02 0 0 7981

Lehet -nekem csak az angol jutott. =)

Előzmény: Törölt nick (7979)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.02 0 0 7980

Világos, onnan nehéz ezt érezni. :)

 

Odaát a svédeknél érezhető valamilyen nyomás a bevándorlókra?

Előzmény: Törölt nick (7977)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!