Keresés

Részletes keresés

Böszőke Creative Commons License 2014.07.06 0 0 7278

Alszunk,futkározás után mint a döglöttek:)

 

   

 

 

 

ez pedig,hogy ne lepődj meg nagyon,ha ilyesmivel találkozol:)

 

Előzmény: Törölt nick (7277)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.05 0 0 7277

Köszönöm a listát! Nekünk csak csonthéjasok vannak...

De van több gyümölcsös ismerősöm, kérek majd pár alma meg mogyoró vesszőt. Amúgy is ő az inkább etetném kategória:) Eleinte aggódtam, de mikor olvastam valahol, hogy egy gramm/nap a tápból, akkor megnyugodtam, hogy ő nem a tengeri malac étvágyú, és neki elég a pár falat is. Meg azt láttam, hogy jól érzi magát, esténként aktív.

Mondjuk férjem komolyan megíjedt az első hét után, szólt is, hogy baja van a csincsinek, mert hogy oldalán fekszik. Nézegetem, de nekem inkább tűnt olyannak, mint aki immár biztonságban, otthon érzi magát, és ezért nyugodtan elnyúlt. Mondtam neki, a nyulak is elképesztő pozíciókban tudnak sziesztázni, valószínű a csincsillák is ilyenek. Na azóta, hogy ezt elkezdte, elég lazán tud elnyúlni ő is:)

Előzmény: lendul-et (7275)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.05 0 0 7276

Köszönöm a figyelmeztetést, nem gondoltam, hogy baj lehet belőle! Szerencsésen túl van a "nasin", de olyan lelkesen ette, én meg megörültem, hogy végre valami, amiből nem csak pár falatot kap be. Akkor erre figyelni fogok a jövőben. Érdekes, hogy a málnához hozzá se nyúl, a szedret viszont elvette.

Amikor hirtelen felindulásból megvettem, akkor csak tűzoltó jelleggel kutattam a neten, hogy egyátalán mit eszik, hogyan kell tartani. A származását nem olvastam, csak feltűnt ez a mindent szárítva dolog, meg olvastam, hogy a nyúltáp nem jó neki, hanem magasabb rosttartalmú kell. Szóval van még mit tanulnom, ezért is köszönöm a segítségeteket!

Amúgy van egy olyan érzésem, hogy nem lesz olyan egyszerű a dolog, egészen felbátorodott, először csak le-le ugrált a kanapéról, aztán irány a nappali. Tegnap éjjel már megadtam magam, mondom próbáljuk ki, hagyom futkozni. Nagyon élvezte, én nem különben. Erre ma irány be a folyosó, szoba, ágy! Mondjuk nem tudtam rá haragudni, felkaptam az ölembe és megszeretgettem:) Majd lezárom inkább a folyosót. Szerencsére a nappaliban nincs veszélyforrás, megrágni meg nem igazán akar a papíron kívül mást. Olvastam, mikre képesek rágcsálás ügyileg, remélem, erre nem kap rá! Azért minden elismerésem, ennyi csini nem lehet egyszerű, bele se tudok képzelni a helyzetbe:) De nagyon szépek az állataid, lászik, gondos gazdájuk van. Azért is gondoltam, hogy tenyészted őket, mert minden színből van, és nagyon szépek. 

Előzmény: Böszőke (7273)
lendul-et Creative Commons License 2014.07.05 0 0 7275

Azért a fával óvatosan.

 

Nem minden fafajta használata biztonságos a ketrecben. Az alt.chinchilla hírcsoportban folytatott vita végeredménye az alábbi lista:

      - jó, biztonságos:                    alma, körte, mogyoró, manzanita, fenyő (fenolmentes), fűz;

      - OK, de nem teljesen biztos: nyír, hárs, kőris, nyár, tölgy, boróka;

      - rossz:                                   narancs, grapefruit, citrom, cseresznye, szilva, dió, cédrus, bármely citrus, friss fenyőág (túl gyantás, káros az emésztésre).

 

A csonthéjas gyümölcsű fák nem megengedettek, mert cián tartalmúak. Nincs komplett lista, mert túl sok fajta van. Az ellenőrzöttek nyugodtan használhatók, a többit kerülni kell.

Előzmény: Törölt nick (7271)
Böszőke Creative Commons License 2014.07.05 0 0 7274

Ha már a lopásnál tartottunk,a citromot sem én adtam neki:

Böszőke Creative Commons License 2014.07.05 0 0 7273

A magvas pékárut nagyon gyorsan felejtsétek el,minden kenyér,tészta félét,főleg ami élesztős,ami megdagadhat a pocijába!Isten mentsen meg egy felpuffadt ,kínkeserves fájdalmak között kimúló csintől!Adhatsz neki nyers gyümölcsöt,de keveset,nagyon módjával,odafigyelve,nehogy baj legyen belőle.Nálam is esznek,de nem naponta,s nem sokat,javaslom a magokat mindig vedd ki,ha meggy,cseresznye kerül a kezébe.(hülyeség,de az enyém is evett már teljeskiőrlésű kenyérszélét,mert azt ettem,de zöldbabot is a levesemből,sőt a savanyú káposztát kifejezetten szerit egyikük,a cseresznyeparadicsom pedig valóságos kedvenc,de soha, senkinek nem javasolnám,hogy adjon nekik)

 

Nagyon óvatosnak kell lenned,mert azzal együtt,hogy megeszik a radiátorról ,stb a zománcot,nagyon érzékeny az emésztésük,könnyen megvan a baj,akkor inkább jobb elkerülni.Ha utána olvastál,tudod,hogy milyen száraz,szinte semmire sem jó kórókat ettek eredeti helyükön.

Egy életre tanuld meg,hogy soha nem tudsz elég elővigyázatosnak lenni egy csin mellet,kész katasztrófa,s leginkább önmagára veszélyes!

Előzmény: Törölt nick (7271)
lendul-et Creative Commons License 2014.07.05 0 0 7272

Mostanában ketten vannak. A maximum öt volt.

Előzmény: Törölt nick (7267)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7271

Köszönöm a sok segítő tanácsot!

Meggy ágat vágtunk neki, a ceruza adta az ötletet, egyszerűen nem adta vissza:) Amit nagyon szeret, az a szárított magvas pékárú. Igyekszek szárítani neki, amit lehet, csalánt, zöldséget, ságarépát, esetleg majd szilvát, almát. Az most tényleg fontos, hogy ezeket szárítva kapja? Esetleg hasmenése lesz a nyers zöldségektől, gyümölcstől?

Bizony én már most is nagyon megszerettem, mert nagyon kommunikatív, vagy hogy fejezzem ki. Van sokféle kisállatunk, de egyikhez sem lehet mérni. A gyerekeket is leköti, mert aktívan tesz-vesz, szinte incselkedik velük, és hát kézbe venni a puha bundájával, bozontos farkával meg a nagy fülecskéivel, levesz mindenkit a lábáról. Voltak ma vendégeink, mikor kérdem, kivegyem, jajj, nehogy! Hát csak kivettem, hogy simogassák meg, abba se akarták hagyni:) Szerintem amíg valaki nem tapasztalta közelről, milyen kedves kis állatok, addig csak elmegy mellettük, mint én is ezerszer a kereskedésben. 

Előzmény: Böszőke (7270)
Böszőke Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7270

RÁGCSIFA!!!

Nem írtam,de remélem erről is olvastál, tudsz szerezni almafa gallyat,de fűzfát is nagyon szeretik nyersen,levelesen és szárítva is.Pitypanglevél,fekete üröm,csalán szárítva,no és az akácfavirágot!Folyamatosan szárítok nekik aprított zöldséget,zeller ,petrezselyemlevelet.Sőt ha tudsz szerezni csicsókát és ültetsz a kert sarkába,szárát, levelét szárítva imádják.(Osztrákok még pelletet is készítenek belőle).

Előzmény: Törölt nick (7267)
Böszőke Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7269

Nem tenyésztem,így alakult,nem volt szándékos,már nemenként vannak párban,mert a korábban itt születettek is mind itt vannak,vannak örökbefogadottak is:)

Ide csak befelé vezet az út,amíg élnek maradnak.Olyan sok időt töltök velük,hogy nem bírnék megválni egytől sem.

Meglátod,ha beleszeretsz az egy életre szól.

Előzmény: Törölt nick (7268)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7268

Megkérdezhetem, hogy csak hobbiból van ilyen sok csined, vagy tenyészted is őket? A topikba még nem sikerült komolyabban beleolvasni, meg hát az elején kezdtem...

Előzmény: Böszőke (7258)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7267

Hát jó, akkor maradjon "kortalan" :)

A lényeg, hogy sokáig élnek, mert nagyon megszerettem. Ha majd barkácsolunk neki egy komolyabb helyet, akkor társat is szerzünk hozzá. Mikor őt megláttam a vásárban, nem is tudom, mi történt, egyszerűen úgy éreztem, haza kell vinnünk. Most már tudom, miért:)

Neked hány csincsid van?

Előzmény: lendul-et (7266)
lendul-et Creative Commons License 2014.07.03 0 0 7266

Az ivarérettség sem mérce, egy bak akár már 4 hónaposan is az.

Előzmény: Törölt nick (7264)
lendul-et Creative Commons License 2014.07.03 0 0 7265

Kicsit sötétek a képek, ezzel együtt is fiatalnak nézem, 1 év környékinek, de inkább felette.

 

A statisztikai átlag és ez egyed közötti differenciát meg Böszőke jól jelezte.

 

Van még egy jellemző: 2-3 éves korukig a csinek sokkal szeleburdibbak, e felett lassan"lenyugszanak". Amit írsz az is azt jelzi, hogy "még nem tombolta ki magát".

 

Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.

Előzmény: Törölt nick (7264)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 7264

Próbáltam este képeket csinálni, de nagyon sötétek. Azért talán a lényeg látszik, ha a színe nem is.

 

                       

 

  

 

Ő Csincsi, és tegnap már úgy gondolta, a nappali egészét is bejárja, nem győztem fogócskázni vele. Amikor meg a közben kanapéra osonó macska mellé ugrott váratlanul, hát az úgy menekült meg nézett vissza a hatalmas "egérre", hogy a könnyeim is kijöttek a nevetéstől:) Amúgy ivarérett már, a tengeri malac hölgyünknél bepróbálkozott, vele lakik együtt, persze kombinált rezidenciában, néha együtt alszanak,de leginkább Csincsi felvonul. Ott van neki külön etető, itató is két szinten. Amúgy tegnap kiderült végtelen jóindulata, mert amikor raktam vissza a vizesedényt, odadugta a lábát, és a drót és az edény közé csíptem, amit észre se vettem, mivel a másik oldalon volt. Megharaphatott volna, de nem tette, pedig csak nehezen tudtam kiszabadítani, szerencsére komolyabb baja nem lett.

 

Előzmény: lendul-et (7261)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 7263

Amint hazahoztuk, gugliztam, így mikor megtudtuk, szereti a rózsaszirmot, egy nagy csokor rózsát egy tálcára leszirmoztunk megszárítani:) Vidéken élünk, vettem neki Vitakraft Pellets tápot, és ahogy látom, sokáig kitart neki egy dobozzal. A zöldborsó a csemegéje, de mivel tartunk állatokat, széna, lucerna mindig van itthon.

A fehér csincsid tényleg gyönyörű, engem is ő fogott meg leginkább:)

Előzmény: Böszőke (7260)
Böszőke Creative Commons License 2014.07.03 0 0 7262

Nem:) 5 éves,de a pofija valami csúcs,s bár fiú,Pinytőkének hívom mert olyan mint egy "szőke primadonna",valami elképesztő:)A másik érdekessége,hogy semmihez sem fogható bundája van....

Én csak kb 6 hónapos koráig ismerem fel,hogy fiatal,így megbízható kormeghatározásra semmiképpen nem mernék vállalkozni.

Előzmény: lendul-et (7261)
lendul-et Creative Commons License 2014.07.02 0 0 7261

Tegyél be egy fényképet. Kb. 1 éves korig legtöbbször meg lehet mondani ránézésre, hogy ifjonc-e még. Persze olyan akinek van csin tapasztalata.

 

Böszőke pink white csinije (rózsaszín fülű, fehér) pl. biztos ifjonc még, 6-8 hónaposra saccolom, de mindenképp 1 év alá. Ő majd megmondja stimmel-e. 

Böszőke Creative Commons License 2014.07.02 0 0 7260

Sajnos a súly alapján egyáltalán nem meghatározható a kora,sőt semmi alapján,ez egy nagy probléma,mert könnyű átverni bárkit a korával.Nálam 14 van,már a legfiatalabb is felnőtt 500-800 gr-ik változik a súlyuk.Röviden a tiétek lehet fiatal és még fejlődni fog,de lehet felnőtt is.

Teljen benne sok örömötök!Nagyon szeretnek lopni,arra vigyázzatok,ne kerüljön vezeték közelébe,mert szívesen megrágja,s igen szomorú vége lehet.Nem tudom mit kap enni,nagyon fontos a jó  minőségű csincsilla táp és a széna,lehet szárított gyógynövényeket,zöldségeket,nem cukrozott aszalt gyümölcsöt,almát ,csipkebogyót,rózsaszirmot.Ha óhajtod tudok adni elérhetőséget,ahol folyamatosan tudsz venni neki spéci csincsilla tápot.(Móricz Zsigmond térhez közel,hobbi tenyésztőnél)

Előzmény: Törölt nick (7259)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.02 0 0 7259

Köszönöm a választ és a képeket, nagyon szépek a csincsilláid! A miénk olyan színű, mint a gallyakból készült "alagúton" ülőd, hamvasbarna. A súlya alapján meg tudod becsülni a korát? Lemértem: 45dkg, de olvastam itt kilós csincsilláról, ezért lehet, hogy Csincsi még egészen fiatal? Csak kisebb üvegünk van, az 1.8-as, megpróbálok szomszédolni egy ötliteresért. A kép alapján összerakom egy dobozzal, talán onnan kíváncsiságból is belebújik, és a homok se száll mindenfele, ha rájön, mire való. Mert a kezemben fogva megpörgette a farkát, és repült mindenfele a homok. Az gyakori, hogy belepisil? Mert akkor, gondolom, ki kell venni belőle, és újra cserélni. Első napokban folyamatosan bogyózott futtatás közben, komolyan fontolgattuk a Bogyó nevet:) De aztán ezt befejezte, elvétve fordul elő most már ilyen, pedig nagyon sokat kint van, az óra a minimum. Esténként futtatjuk rendszeresen, a gyerekek le se akarnak feküdni, zeng a nappali a nevetéstől, annyit "bohóckodik". A legjobban az tetszik, mikor talál valamit, mondjuk egy ceruzát, és nem lehet elvenni tőle, csak amolyan kutyás huzavona után. De simán elvitte a tolltartót is a szájában, vagy a csatomat próbálja kiszedni a hajamból, ha nem épp a hajamat húzkodja. Van egy műanyag vastag cső is, amivel ősszekötöttük a kanapét az asztallal, azt nagyon szereti, de néha egyszerűen csak átugrik a szakadékon.Szóval nagy élmény vele foglalkozni.

Előzmény: Böszőke (7257)
Böszőke Creative Commons License 2014.07.02 0 0 7258

 

 

 

Böszőke Creative Commons License 2014.07.02 0 0 7257

Szia,

 ne keseredj el,előbb utóbb rájön arra,hogy mire való a homok,de ne a hordozót használd,próbálj meg inkább egy ötliteres üvegbe tenni homokot és be a ketrecébe.A dögönyözés,sok símogatás nem teszi széppé az biztos, de nem árt a bundájának,tehát szeretgesd nyugodtan!Ez csak olyan mintha a te hajadat kócolgatná valaki,nyilván nem marad olyan mint egy fodrásztól éppen kijött frizura:)

 

 

nálunk a futtatás alkalmával fürdenek amennyit jól esik.

Ha kérdésed van és tudok szívesen segítek,van tapasztalat és csincsilla nálam bőven:)

Előzmény: Törölt nick (7256)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 7256

Sziasztok!

Vettünk egy év alatti fiú csincsillát egy állatvásárban. Elég sokat utána olvastam, de van egy kis probléma. Megvettem a homokot neki, de egyszerűen nem használja semmire, mintha nem is ismerné, csupán összepisilte. Egy állatszállító aljába tettem a homokot, elvileg bőven van hely benne, de mindenáron ki akar ugrani. Ha lezárom a tetejével, akkor meg csak áll és vár, nem fürdik benne. Azt találtam ki, hogy kézbe véve a másik kezemmel rászórom a homokot és finoman beledörzsölgetem a bundájába, a hasán is. Hát ezt nem nagyon értékeli, de ha meg nem használja magától, akkor nem lesz gond a bundájával?

Amúgy valószínű, csak felnőtt, nem nagyon foglalkoztak vele, az eladó csak a farkánál merte megfogni, meg óva intett, nehogy elengedjem. Ennek ellenére otthon kézbe vettük és kiderült, egy nagyon kedves állat. Hamar megbarátkozott velünk, minden nap hatalmas élmény az esti futtatás a kanapén, akadályokon, no meg persze bárkire felugrik, akit dombnak használhat. Megszökni eszébe se jut. Még azt nem tudom, árt-e a bundájának, hogy időnként kézben is van, no meg elég gyakran simogatva? Köszönöm előre is, ha tudtok valamit tanácsolni homok ügyben!

horvath61 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7255

Nnnna, kezdődik a meleg mizéria. Nálam már megy a csini hütés.

cavecat Creative Commons License 2014.06.08 0 0 7254

Első körben én tuti kiheréltetném a pufókot.

Aztán megpróbálnám őket óvatosan összeszoktatni.

(Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a pufók volt az "agresszor" - lehet, hogy a "kicsi" kezdte, pl. megpróbálta megkufircolni a pufókot, akinek ez nem tetszett, és persze jól elagyabugyálta, a testi fölényének köszönhetően. Ha később is viták lesznek, lehet, hogy a kicsit is ki kell majd heréltetni.)

 

A fürdetésről: amíg sebei vannak, én nem adnék homokot a kicsinek.

Előzmény: asp880 (7253)
asp880 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7253

Sziasztok!

A segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni. Két fiú csinink van, most lettek másfél évesek. Mostmár kicsit több mint 1 éve vannak nálunk, de annak idején külön-külön tudtuk megvenni őket (egyébként egyidősek). Az elején aggódtunk az összeszoktatás miatt, de az általános praktikákkal pár nap alatt (néhány apróbb kis összekapást leszámítva) nagyon megszerették egymást. Eddig soha semmilyen problémánk nem volt, összebújva szoktak aludni, játszanak stb. Ami furcsaság volt, hogy teljesen más a két csini személyisége. Egyikük pufók, szociálisabb és nyugisabb jellem, de a hasát nagyon szereti. A másikuk kezdetektől fogva soványabb (normál testalkatú), kicsit görcsösebb és zárkózottabb, viszont imád ugrálni. A kaján figyeltük meg, hogy a pufi sokszor fölfalja a másik elől a kaját és ezt mindig próbáltuk balanszírozni különböző módszerekkel. Puszi pajtások voltak (eddig csak kisebb összekapás volt egy-két finom falaton vagy a fürdetőhomokos edénynél), de tegnap valami megváltozott.

Épp fel kellett utazzunk a párommal Budapestre, amikor reggel észrevettük, hogy az éjszaka folyamán nagyon csúnyán megtépte a pufók a társát. Semmi előjel nem volt, este volt egy apróbb vita egy csipkebogyón, de talán ha 3 mp-ig tartott. Reggelre viszont tele volt harapásnyomokkal a "kisebb": a tarkója, háta, oldal és mindkét füle sérült (az egyiket kicsit át is lyukasztotta). A korábban izgága és velünk szemben kicsit bizalmatlanabb állatot kézben hoztuk fel Pestre autóban (nem mertük tovább otthon hagyni): alig mozdult, nem igazán evett, viszont sokat ivott. Amikor felértünk elvittem állatorvoshoz, ahol azt mondták ivarérés miatt lehet és szerintük ne vagy csak nagyon lassan eresszük őket újra össze. Továbbá javasolták, hogy heréltessük ki őket, ha össze akarjuk újra szoktatni.

Kissé tanácstalanok vagyunk. Egyrészt értetlenül állunk a dolog előtt, mert egyik csini sem volt agresszív, így nem tudjuk elképzelni, hogy mit tehetett az egyik amiért ezt kapta vagy miért támadt rá a másik... Hál istennek ma már jobban lett a kis beteg, mostmár eszeget, továbbra is sokat iszik, kapott egy szurit, meg fertőtlenítjük a sebeit. Kapott antibiotikumot is. Mostmár ugrálgat, de nagyon satnya még. Továbbá annnyi furcsaság van, hogy ilyen kerregő hangot ad ki azóta, ezt korábban nem csinálta. Viszont felénk nagyon "nyitott" lett, hálásnak látszik. Azt nem tudom ilyen után a fürdetést hogyan/mikortól kellene csinálni?

Egyenlőre külön vannak. A nagy kérdés, hogy mit kezdjünk a helyzettel. El tudom képzelni, hogy ahogy fentebb írtam a kajával már korábban is frusztrálta őt a másik csini és talán ezért is volt görcsösebb. Van ötletetek mit lehet ezzel kezdeni?

 

Köszi előre is!

horvath61 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7252

Szia, köszi válaszod, beszéltem dokival is, azt mondta, semmi baj ezzel, ha egyébként minden normálisan működik,csak megijedtem, mert még sose csináltak ilyet.

Előzmény: Böszőke (7251)
Böszőke Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7251

Szia,

nem véletlen,nem is baj,megesik még máskor is!LÁNYOK!!!Bosszankodhatsz miatta,de aggódni nem kell 98 %!

Nálam is van egy "büdös", pisis lánypáros,pisilnek a legfelső polcon,hiába sikálom,mosom le akármivel,újra és újra megesik,hogy fönn pisilnek.Lusták?  fogalmam sincs....

Előzmény: horvath61 (7250)
horvath61 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7250

Sziasztok, tudnátok nekem segiteni, a két lányzó közül valamelyik reggelre alaposan maga alá pisilt, nem csináltak még ilyet, véletlen lehet, vagy vmi baj lehet, köszi a választ előre is!

Böszőke Creative Commons License 2014.01.15 0 0 7249

Egy sapka nélkülit is!

Reméljük teljesen rendbe jön és nem lesz többé ezzel probléma:)

Előzmény: amaryllys (7248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!