Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

B.GY Creative Commons License 2015.01.25 0 0 126

Az nem gond.Szoktam arra járni.Nemrég voltam pont a postánál egy emelőt elhozni.Majdnem minden nyáron elmegyünk a Veszprémi állatkertbe is az asszonnyal.Én Pesti vagyok,de itt sem sok Grandist látni.

Előzmény: Törölt nick (125)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.25 0 0 125

Persze - meg lehet tekinteni, de én veszprém környéki vagyok!

Előzmény: B.GY (124)
B.GY Creative Commons License 2015.01.24 0 1 124

Én nem sokat járok a kocsival napi meló,meg 2-3 hetente anyósjárat.Oda-vissza 200 km.Benzinest nézegettem a használt autón,de csak 2.4-est találtam.Dízel autóm soha nem volt.Láttam a Grandis fórumon,hogy valaki szívesen megnézné a kocsit.Nem tudom,hogy lenne-e lehetőség rá,hogy én is megnézzem körbe szaglásszam:) Nemsokára lejár az ING-m lehet mégis beleugranék egybe.Én inkább Dustert vennék,de az asszonnyal ugye nem lehet ellenkezni :)

Előzmény: Törölt nick (123)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 123

Nem elérhetetlen álom már a Grandis, mert egyre mélyebbre zuhan az ára. Én is már csak 1,65 milliót adtam anno ki egy 2006 évi dizelért és külföldön már 3-4e euroért is találni. Talán az is viszi lefelé az árát, hogy 2.0 pdtdi motor van benne - ami köztudottan zűrös a vw-nél. Csak épp azt tudják kevesen, hogy ez nem teljesen az a motor - hanem műszakilag a megbízható 1.9PDTDI motorok nagytestvére és a vw pdtdi egyetlen komoly típushibája sem jellemzi.

Viszonylag sok autóipari szakembert ismerek a környéken, mert egyrészt hobbiból veteránozok, másrészt sokszor hozok és tolmácsolok osztrák ügyfeleknek a műhelyeikben :)..

Előzmény: B.GY (122)
B.GY Creative Commons License 2015.01.23 0 0 122

Hú de tetszik nekem a Grandis.Asszony rágja a fülem rendesen,hogy vegyünk olyat,de nem engedhetjük meg magunknak.Nem szívesen ugranék bele hitelbe.Most fizettem ki az Astrát. Akkor rendesek azok a szerelők,ha aláírják a papírt.Nem nagyon szoktak ilyesmit csinálni.

Előzmény: Törölt nick (121)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 121

Neked szerintem nagyságrenddel olcsóbb a vonóhorog. Nekem elég ritka modellre - Mitsubishi Grandisra kell. Közben kaptam és találtam is már pár ajánlatot, de mind 50-70e között van CANBUS nélkül is szereléssel együtt. A Bárditól viszont engedménnyel kijött az alapanyag elektronikával együtt 37-ből - szóval magam által felrakva nem keveset spórolok ;) ..

Előzmény: B.GY (119)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.22 0 0 120

Közben beszéltem villamosságis ismerőssel - azt mondta, hogy autóvillamossági műhely vagy autószerelő műhely szerelheti be. Megbeszéltem vele, hogy aláírja ha felrakom magamnak, mert tudja, hogy nem okoz gondot felrakni és bekötni :) ..

Előzmény: B.GY (119)
B.GY Creative Commons License 2015.01.20 0 0 119

Én sem mentem el odáig :) Feladták postán.Az én kocsimra ott volt legkedvezőbb az ára.(Astra G caravan)

Előzmény: Törölt nick (118)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 118

Én is néztem már a carmaxot - csak nekem túl messze vannak helyileg és annyira nem is adják olcsón az én autómra, hogy megérje odáig elautóznom :( ..

Előzmény: B.GY (117)
B.GY Creative Commons License 2015.01.19 0 0 117

Én a Car-Maxnál vettem új horgot.Adtak hozzá műbizonylatot,meg valami papírt amit a felszerelő cég tölt ki,hogy hivatalos és szakszerű a felszerelés.Én azért szereltettem fel a vizsgaállomáson,mert nem kellett 2 helyre mennem.Ráadásul az ismerősöm a vizsgáztató,felrakta ingyen.

Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.19 0 0 116

Hát igen, mert lehet, hogy a vizsgaállomáson dolgozó autószerelőknek volt is hozzá joga :). Nekem van karosszérialakatos szakmám, illetve autószerelő és villamossági ismerős is lenne - szóval ha elfogadnák, akkor simán felraknám magamnak. 

Idáig két szervizek irtam mailt a weboldalán beszereléses árajánlatért érdeklődve, de csesznek visszaírni - miközben Bárdi-Unix párostól bagóért kapnék. 

Előzmény: B.GY (115)
B.GY Creative Commons License 2015.01.19 0 0 115

Nekem 2 éve egy vizsgaállomáson szerelték fel,és utána ők vizsgáztatták.Van aki magának szerelte fel és kötötte be.

Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.19 0 1 114

Sziasztok!

Nem tudjátok esetleg, hogy konkrétan ki jogosult vonóhorgot hivatalosan felszerelni? Autószerelő vagy kasznis szakmához van kötve? Vagy esetleg speciálisan erre a tevékenységre van nkh-s engedélye, kiegészítő végzettsége a vonóhorgos szakiknak?

gezaFater Creative Commons License 2015.01.18 0 0 113

Sziasztok !

 

Van-e valakinek tapasztalata, hogy szgk-ra fel lehet-e szerelni előre!!! vonóhorgot?

Nem idióta vagyok, de lennének alkalmak, amikor egy aránylag nagyméretű futóval kellene manőverezni, és

olyankor egyszerűbbé tenné az életemet.

Köszönöm, ha van valakinek 5lete...

Uazgyilkos Creative Commons License 2014.11.18 0 0 112

Üdv!

Kérdésem a következő:terepjárómon a meglévő 2T-ás gömböt szeretném cserélni 3,5T-ra.Az autó egyéb paraméterei megengedik a nagyobb kampó felszerelését.Elég-e műszakin a 3,5-ös gömbhöz kapott műbizonylat ill. a "beépítő szerviz"bélyegzője?Amúgy semmi extra tartója nincs,alvázra van felcsavarozva.

A válaszokat előre is köszönöm!

hopphoppg Creative Commons License 2014.10.01 0 0 111

Üdv, Németországban vizsgáztatnám jelenleg még Magyar vizsgás kocsimat és hiányolják a vonóhorog típustábláját. Hogy tudok ilyet beszerezni? A Magyar vizsgához ez nem kell (ett volna)? Előre is köszi a válaszokat!

Daewoo örült Creative Commons License 2014.07.26 0 0 110

Sziasztok!                                                                                                                                                                               .nem tom jo hejre irok e vetünk 07.03 . án 1 suzuki swiftet. még az nap át iratuk.edig semi probléma nem volt mig tegnap megálitot a rendor.és elvete a forgalmi engedélyt. a vonohorog miat.de a horog a forgalmiban be volt jegyezve a vontatási adatok. a rendör ara hivatkozot hogy nics feltünetve a hivatalos feljegyzésben. de mi már igy vetük az autot hogy rajta volt a horog.

Tarzy52 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 109

Sziasztok!

 

Most találtam erre a fórumra, de azt látom, hogy nem nagyon vagytok tisztában a vontatás és a vontathatóság szabályaival!

Én lakokocsizom, onnan az ismeret, hát, nagyon nem mindegy, hogy mit, mivel, és milyen jogsival vontattok.

 

Egy kis tájékoztatás! 

 

Javaslom figyelmesen olvassátok végig!

 

A vontatóról és vontatmányról, mint fizikai eszközök:

-         Műszakilag meghatározó szempontok:

  • Gépjármű gyártója által meghatározott paraméterek.
    • Ez a típustábla, rajta az össztömeggel, a tengelyenkénti maximális terhelési értékekkel (ez is fontos, mert behatárolhatja a maximális vonófej terhelést), valamint ebből a szempontból a legfontosabbal, a guruló össztömeg értékével„kg”-ban! Ezt túl lépni TILOS, műszakilag nem megengedett. Ahol ebben a sorban 0000 szerepel, az az autó bizony műszakilag nem vontathat, hiába van rajta horog. (Megjegyzem ilyen is van…)
  • Vonóhorog gyártója által meghatározott paraméterek.
    • Itt jön a képbe a vonóhorog gyártója által tesztelt és jóváhagyott érték, a „D” érték figyelembe vétele, ami alapján az adott autóra, az adott horoggalkalkulálandó a maximálisan vontatható pótkocsi tömege.

-         Jogilag meghatározó:

  • A hatályos 6/1990.(IV.12.) KÖHÉM rendelet vontatással kapcsolatos magyar szabály21. §-a:
    • (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók.
    • (2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt
      • személygépkocsi össztömegét,
      • autóbusz össztömegének a felét,
      • tehergépkocsi össztömegének az 1,4-szeresét,
      • vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét, e bekezdés rendelkezései a félpótkocsira nem vonatkoznak.
    • (3) Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét.
    • (4) Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét.
  • Valamint a 6/1990.(IV.12.) KÖHÉM rendelet vontatással kapcsolatos magyar szabály22. §-a.
  • És nem utolsó sorban a legfontosabb, hogy a vontató és a vontatott jármű forgalmija mit tartalmaz! A jól kitöltött forgalmi engedély a fent felsorolt paraméterekből a legkisebb értéket tartalmazza a megfelelő rovatban! Ez amennyiben hibás, nem a műszaki és jogi feltételek szerint kitöltött (azokból a legkisebb értéket kell tartalmazza), javítani lehet, sőt, kell…

 

 

Adott járművezetői engedéllyel adott szerelvény vezetésére utaló jogi megfogalmazások pedig a következők:

Vontatás "B" kategóriás jogosítvánnyal

A "B" kategória fogalma:

 

Nemzetközi kategória. A „B” kategóriába tartozik a (forgalmi engedély bejegyzése alapján) legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, a vezető ülésén kívül legfeljebb 8 állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsi, amely lehet személygépkocsi vagy kistehergépkocsi is.

 

Az ilyen gépkocsival, "B" kategóriás, nem kezdő vezetői engedély birtokában könnyű (a forgalmi engedélyből megállapíthatóan legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű) pótkocsit korlátozás nélkül szabad vontatni. Az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege így elérheti a 4250 kg-ot.

 

Nehéz (a forgalmi engedélyből megállapíthatóan 750 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű) pótkocsinak "B" kategóriás, nem kezdő vezetői engedéllyel való vontatáshoz két feltételnek kell teljesülnie:

a nehéz pótkocsi (forgalmi engedélyből megállapítható) megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi (forgalmi engedélyből megállapítható) saját tömegét, és

az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege (vagyis a két forgalmi engedélyből megállapítható megengedett legnagyobb össztömegek összege) nem haladja meg a 3500 kg-ot.

 

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság

 

 

A fentiekből következik, hogy a műszaki határok betartása mellett a forgalmi engedélyben szereplő pótkocsi össztömege (ráfutó fékkel), ha nagyobb, mint a vonó jármű saját tömege, vagy a szerelvény együttes guruló össztömege meghaladja a 3500 kg.-ot, akkor a szerelvényvezetéséhez „E” kategóriás jogosítvány kell!

Előzmény: robi422 (102)
zsoka78 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 108

Oké, köszi.

bambi942 Creative Commons License 2013.07.03 0 0 107

Fellehet szerelni, de nem szerencsés sokáig úgy járni vele!!!!!mert a szerv megbüntethet érte.Mert a szabály szerint,ha fel van szerelve akkor a forgalmiba is szerepelni kell.Függetlenűl attól hogy egyáltalán használod e!!!!

Előzmény: zsoka78 (106)
zsoka78 Creative Commons License 2013.07.03 0 0 106

Sziasztok!

 

Az a kérdésem, hogy a vonóhorgot fel lehet-e szereltetni hamarabb, mint ahogy az autó műszakira megy?

B.GY Creative Commons License 2013.06.28 0 0 105

Bontott vonóhorgot nem lehet felszerelni.Csak szakműhely szerelheti fel az újat is és ki kell töltenie a vontatási adatokat,úgy lehet vizsgára vinni.Na meg persze a műbizonylat is kell.Most szereltettem fel az Astrámra is.Én egyből a vizsgaállomáson rakattam fel,így mindent megoldottak egy helyen.Car-Maxnál vettem a horgot Kecskeméten.Olcsó is és jó.

Előzmény: turboman107 (104)
turboman107 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 104

Üdv bontott vonóhorgot is felszerelhetek?  otthon magam is és úgy is elvihetem vizsgázni a kcosit nemlesz vele gond.

Úgy értem kell valami papir a vonohorogról vagy annak a felszereléséről külön vagy csak felszerelem és vihetem műsuakira bejegyzik és kész?

Előzmény: B.GY (95)
hpt-005 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 103

Köszi a választ ha olyan kocsit veszek amin nem lessz bisztos valami normálisatt rakatok rá ez nem lehet pénz kérdése, ha olyat amin van de nem megfelelő akkor sima csere bisztonság  mindenek előtt szerintem

szép napot üdv hpt005

Előzmény: robi422 (102)
robi422 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 102

Tisztelt htp-005 !

A kérdésedre a válaszom : igen . A Bosal vállalat csoport az említett gépjárműre háromfajta vonóhorgot készít : 2000, 28000, 3000 kg vonathatósággal.  a vonóhorog fajtája a gépjármű kialakításától függ.( furgon, Pick-Up, platos, dupla kerekes) Tudomásom van arról, hogy az Auguszt vonóhorog gyártó cég is készít ehhez a járműhöz horgot - kettő fajtát - 

2500 és 3000 kg vontathatósággal. Biztosan vannak még más gyártók is és vannak még vállalkozók is akik egyedi horgokat készítenek az említet kisteheraútohoz. A műbizit minden esetben nézd meg !

Szép napot ! Robi 422

Előzmény: hpt-005 (101)
hpt-005 Creative Commons License 2013.01.11 0 0 101

Tisztelt Robi 422

 

Az előző hozzászólásból kiindulva teherautóknál mi a helyzet? Az tudom, hogy az autóban van egy "tábla" ami tartalmazza az gépjármű ÖNszúlyát, megengedett legnagyobb ÖSSZtömegét valamint a gördülő össztömegét (vontatmánnyal együtt ), Tehát a kérdésem az lenne hogy véleményed szerint egy 1,8 t önsúlyú 3,5 t össztömegű VW lt -re lehet-e 2-2,5 t horgot rakni(nincs ilyen autóm vásárlás előtt vagyok és nekem ez is egy szempont)

 

Tisztelettel hpt005

robi422 Creative Commons License 2012.12.20 0 0 100

Tisztelt Gaben !

Úgy gondolom, hogy egy kis fogalom zavarban vagyunk. A maximálisan vontatható tömeg nem a gépkocsi motorjától és össz súlyától függ hanem  az autógyártó álltal gyárilag kialakított felfogatási pontjaitól és a vonóhorog szerkezeti kialakításától és minőségétől. Az általam írt adat európa szerintem első számú vonóhorog gyártójának a katalogusából néztem. Ez a cég a Bosal. A többi cég akik vonóhorgot gyártanak - legyen ez belföldi ill. külföldi - nem vállalnak ekkora vontatható tömeget. Ezt különben mindig a műbizonylaton lehet megnézni. Pl.: prizma horog max. 1100kg., carmax horog max 1300 kg., auguszt horog max 1150 kg. Ezek a horgok a Te autodra felszerelhetők és a külföldi vonóhorgokról még nem is nagyon írtam. A Bosal cégnek van egy nagy vonóhorog gyártó csarnoka itt hazánkban. Tisztelettel Robi 422 

Előzmény: Gaben. (99)
Gaben. Creative Commons License 2012.12.19 0 0 99

Szia robi422, 

 

ebben biztos vagy? Csak azért kérdezem, mert amit írsz, az szerintem az autó megengedett legnagyobb együttes tömege, de ebből korántsem adódik az hogy ennyit is lehet vele vontatni. Ez a súly az elméleti legnagyobb megengedett vontatható tömegre vonatkozik, aminek meghatározása nem ennyire fekete és fehér. 

Példának okáért az MKII-es Ford Mondeo kombi 1.8-as benzines, a megengedett legnagyobb együttes össztömege ellenére ( ami közel 2 tonna) csupán 1143 kg-ot húzhat fékezett utánfutóként. 
Szóval csak óvatosan a számokkal. :)

 

Üdv,

 

Gaben.  

Előzmény: robi422 (98)
robi422 Creative Commons License 2012.12.19 0 0 98

Szevasz ! A Te autóddal a maximálisan vontatható tömeg 1650 kg.

Előzmény: mekkme (97)
mekkme Creative Commons License 2012.12.03 0 0 97

Sziasztok!

 

Gondolkozom horog felszereltetésén, mert egy komolyabb házfelújításra készülünk és ezzel hurcolásznék némi építőanyagot és egyebet.

1.4-es 5 ajtós H Astrám van, és a neten kutakodva láttam, hogy a vontatható tömeg nagyban függ az autó típusától is. Meg tudja esetleg valaki mondani, hogy mekkora lehet a vontatott dolog maximáis tömege, amit a forgalmiba is beírnak?

Egy kb. legalapabb utánfutót tervezek beszerezni majd. Kb mennyi tömeget tudok majd ezzel elszállítani?

 

Köszi a sgítséget!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!