Keresés

Részletes keresés

réparozi11 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 57281

Még annyit, igazából úgy gondolom, lehet majd ez akár egy hibátlan kölyök is, vagy az egész alom, ám most már elvesztettem a bizalmam. Ha semmi kérdés nem merült volna fel, nyilván nem is lennének kételyeim. Ám így már, hogy tapasztaltam valami számomra furcsa dolgot, nem szívesen választanék innen kölyköt. 

 

Előzmény: réparozi11 (57280)
réparozi11 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 57280

Természetesen Golden retriever kutyát, mint azt legelső kérdésemben is megfogalmaztam.
Közben érdekes, mert kaptam egy állatorvostól egy ilyen véleményt a vérzés témakörében: "Az ellés után a kitágult vemhes méh visszaalakulása a tisztulási folyamat következik. Ez annál tovább tart minél több kölyök volt. Az időszak alatt a méhből kezdetben erősen majd később egyre tisztább váladék ürül. Ennek a kölykök fejlődésére nincs hatása. Tehát ez egy természetes folyamat ezért a jó szűrési eredményekre is tekintettel nyugodtan válasszanak innen kölyköt". 

 

Előzmény: II. Ábris (57264)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57279

Azért térjünk vissza egy kicsit az albinóságra.

 

Én nem minősítem mások írását, de egy barna és egy fekete kutya kölyke ha fehér, azt minek mondják? (http://lakihegyradio.hu/hir/albino-oroszlanok-szulettek)

A fehér boxer és a fehér német juhász sem fehér farkastól származnak.

 

Minek mondják? Fehérnek. 

Ha ránézel a képre, amit belinkeltél, abban a pillanatban látnod illene, hogy azok az oroszlánok fehérek és nem albinók.

A szamoéd is fehér és nem albinó.

Hová sorolnád a sarkirókát, aki télen fehér, nyáron meg nem fehér?

Előzmény: Bujazliz (57275)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 1 57278

nem állandó tenyésztőtől

 

Hát, ilyen ravaszul megfogalmazva egy szar megélhetési szaporítót nem hallottam.

Előzmény: II. Ábris (57277)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57277

"A kutyámat nem hízlaltam fel, mert minden időszakában a fajtára jellemző súlya alatt maradt, és most ott van. A 16 hetes 2,5 kg-os golden retriever az állatorvos szerint is aluláplált volt".

 

Ez a kiskutya nem alúltáplált volt, hanem éhezett. Ha egy kicsit később érkezel, éhen hal. Akitől vetted, ki kellett volna verni a szemeit, fel kellett volna jelenteni állatkinzásért. De Te pénzt adtál neki és hozzájárultál ahhoz, hogy legközelebb is befedeztesse és szaporítsa szerencsétlen anyát, aki nagy valószínűséggel szintén éhezhetett."

 

Amikor megvettem a kutyámat (mégha az csak 75 eFt volt)"

 

Az idő feledékennyé tett. Idézlek:

 

"Én a jófogáson vettem a kutyámat un. nem állandó tenyésztőtől (nem ebből él meg). 75 eFt-ról indult, de 50 eF lett a vásárlási ár, mert a 9 kiskutyából 5 már eleve Németországba került (4 hónapos koráig kell neki tartania és csak azután utaztathatják be Németországba), a "maradékra" voltunk páran hazai vásárlók."

 

Szerencse, hogy egyáltalán kaptál tőle kölyköt.

 

Ezek a kiskutyák úgy kerültek Németországba (ha a csomagtartóban az 50 kutya között túlélték az utat), mint amiket elrettentő példaként szoktak mutatni a TV-ben.

Nem a kutyádra haragszom.

Nagyon örülök, hogy ilyen szerencséje volt és hozzátok került. Éhezhetett eleget.

Előzmény: Bujazliz (57275)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57276

Senki nem mondta, hogy egy 14-15 hetes kutyáról megmondd, hogy diszpláziás, vagy sem. Viszont az anyját megnézheted, vagy megnézheted, hogy a szülők megfelelnek-e a tenyésztés feltételeinek. Ha minden adott, akkor is beteg lehet az utód.

 

"Ha megvettem és mégis kiderül 7 hónap múlva, hogy nem egészséges vigyem visza, hogy sorry, de cseréljék ki?"

 

Ezt sem mondtam, én sem vinném vissza. Tudod, nekem azt mondta a tenyésztő (papíron le is írta), ha valamilyen feltételnek nem felel meg a kölyök, akkor (fogazat, here stb.) a következő alomból első választó lehetek. Nem kéri vissza a kutyát, mert ő sem tudna vele mit kezdeni, de ad egy új kutyát ingyen. Még egyszer leírom, nem tudod, mi az ha a kutya, vagy bármilyen állat, vagy ember albinó. Nem értek a goldenek színeinek öröklődéséhez (nem foglalkoztam vele soha), de ha egy kicsit gondolkodok rajt, akkor nagy valószínűséggel rövid időn belül levezetem Neked egyenletekkel.
Neked nem sok elképzelésed lehet a témával kapcsolatban, ezért egy nagyon látványos példát leírok.

 

Két fekete spánielt egymással fedeztetsz, akkor előfordulhat, hogy fele-fele arányban lesznek az utódok arany, vagy fekete színűek.

 

Pároztatsz egy arany és egy fekete spánielt, akkor könnyen előfordul, hogy mindig csak feketeutódok születnek a fekete kantól.

 

Két arany spánieltől mindig arany színű utód születik.


Nem akarok az öröklődés menetéről előadást tartani, ezt pár egyszerű egyenlettel fel lehet írni. Vannak bonyolultabb esetek.Amikor Te fehér goldenekről (albinókról) írsz, azok krém színűek és nem albinók.

 

Folytatom, mert nem tudom egyben elküldeni.

Előzmény: Bujazliz (57275)
Bujazliz Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57275

Belinkelek a tenyésztési szabályzatból két részt:

 

"Csípőízületi diszplázia (HD) szűrés
A vizsgálat időpontjában a kutyának a 12 hónapos kort be kell töltenie. A kutya törzskönyvét
be kell mutatni a vizsgáló állatorvosnak, aki köteles az egyed azonosságát ellenőrizni és
igazolni azt. A röntgenfelvételen annak azonosíthatóságának érdekében ráfényképezéssel
szerepelnie kell a kutya microchip számának és a felvétel dátumának."

 

"Könyökdiszplázia (ED) és ostechondrosis dissecans (OD) szűrés
A vizsgálat időpontjában a kutyának a 12 hónapos kort be kell töltenie. A kutya törzskönyvét
be kell mutatni a vizsgáló állatorvosnak, aki köteles az egyed azonosságát ellenőrizni és
igazolni azt."

Vajon 14-15 hetesen hogyan fenébe tudjam megállapítani egy kutyáról, hogy diszpláziás, vagy nem?

Ha megvettem és mégis kiderül 7 hónap múlva, hogy nem egészséges vigyem vissza, hogy sorry, de cseréljék ki?

Az orvosok is 1 évesen(!) állítják ki a diagnózis eredményét.

Én nem minősítem mások írását, de egy barna és egy fekete kutya kölyke ha fehér, azt minek mondják? (http://lakihegyradio.hu/hir/albino-oroszlanok-szulettek)

A fehér boxer és a fehér német juhász sem fehér farkastól származnak.

 

Idézet:"Olvastam még abban az időben, amikor azon büszkélkedtél, hogy a testvéreitől elmaradt kutyádat milyen sikeresen hizlaltad. A kutya nem disznó."

 

A kutyámat nem hízlaltam fel, mert minden időszakában a fajtára jellemző súlya alatt maradt, és most ott van. A 16 hetes 2,5 kg-os golden retriever az állatorvos szerint is aluláplált volt. Grammra klimért adagokban kapta a kajáját, hogy utólérje a korára megfelelő tömeget. A disznót nem így etetik.

 

Amikor megvettem a kutyámat (mégha az csak 75 eFt volt), próbáltam  felderíteni, hogy milyennek kell lennie a korral előrehaladtával. A neten teljesen eltérő tanácsokat kaptam és itt ebben a fórumban sem kaptam egyértelmű választ. Hogy miért, mert ennek a fajtának nagyon-nagyon eltérőek a megjelenési formái.

A kutyasuliban 7 hónapos ugyancsak szuka fajtiszta goldi, jóval nagyobb mint az enyém, míg egy 4,5 éves, kétszer már ellett goldi ugyanakkora, mint az enyém 16 hónaposan. Láttam 45 kg-os, nem kövér, szinte óriás goldit a tengerparton a németeknél (a hím maximális súlyát általában 37-38 kg-ban adják meg).

4-6 hónaposan kétségbeestem, mert szinte fekete volt a bőre még a hasa alatt is. Itt a fórumban kérdeztem az okát, de választ nem kaptam. Ma már halvány rózsaszín a bőre mindenütt.

 

 

Előzmény: II. Ábris (57270)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57274

Én nem azt mondtam, hogy minden golden, vagy labrador diszpláziás lesz.

réparozi11 azt írta, hogy az anya kutya rosszul mozog. Bujaliz kutyáját már 11 hónapos korában műtik.

Azért azt nyugtázhatjuk, hogy valami baj van a tenyésztéssel.

Naponta találkozom Goldenekkel, van köztük amelyik jól mozog, de a többsége nem.

Bujaliz 50 ezerért vette a kutyáját.

Németországban a kutyák ára 1250-2600€-ba kerül, mire azt írtam, hogy a drágábbak tudnak mozogni, ha vadászatra használják őket. 

Nem írtam, hogy díszkutyák, azt viszont igen, amelyik diszpláziás az bizony szenved. Ha nem szenvedne, nem kellene megoperálni őket.

Előzmény: raulista (57273)
raulista Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57273

Azért nagyon durván általánosítasz! Két éves múlt a goldim, semmi baja, szűrési eredményei tökéletesek lettek. És nem csak neki, jó párat ismerek, mind egészségesek. Jó, te ne vegyél goldit, de azért olyat állítani, hogy díszkutyák, meg mind szenvednek, elég merész.

Előzmény: II. Ábris (57264)
Garfield007 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57272

Már azt hittem, hogy kihal ez a topik is, de szerencsére mindig van egy megmondóember :-)

II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57271

Hogy megértsd, a tacskók között a leggyaloribb a gerincsérv.

 

Nem veszek tacskót, hogy 6-7 évesen élettelenül lógó hátsó lábait vonszolja maga után. Azért sem veszek, hogy azután azzal dicsekedjek, hogy milyen jó kétkerekűt csináltattam a hátsó lábai helyett.

 

Előzmény: II. Ábris (57270)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57270

Nem mondtam, hogy altattasd el. Nem kellett volna megvenni.
Mielőtt kutyát veszünk, tájékozódunk. Köztudott, hogy a ez a két fajtánál nagyobb gyakorísággal fordulnak elő izületi problémák. Hogy megértsd, a tacskók között a leggyaloribb a gerincsérv.


Öröklődik, vagy nem öröklődik a betegség teljesen mindegy. A felépítése miatt lesz gerincsérve a tacskónak is. Az alkatát meg az ember (tenyésztő) tette olyanná, amilyen. Szerinted, normális a basset külleme? Eltorzított izületek, hosszú test, nagy súly (törpe tacskó is).
A labradorok, goldenek is rossz felépítésű kutyák. Nagy a tömegük, hosszú a törzsük.

 

A diszplázia olyan betegség, amelynek genetikai okai vannak és - bizonyított tény, hogy - két egészséges szülőtől is származhat súlyosan diszpláziás utód.

 

Én ezt nem merném ilyen határozottan kijelenteni.

Olvastam még abban az időben, amikor azon büszkélkedtél, hogy a testvéreitől elmaradt kutyádat milyen sikeresen hizlaltad. A kutya nem disznó.
A tulajdonosok jelentős része azzal van elfoglalva, hogy fiatalon agyonzabáltatja és mozgatja a kutyáját. Nem hiszem, hogy előnyös a dolog, mert akkor már 7 évesen elkezdenék súlyemelőnek nevelni a gyerekeket.

 

Ha megnézzük a goldik származását, akkor 3 sötét szőrű kutyából tenyésztették ki ezt a világos szőrű kutyafajtát. Tulajdonképpen majdnem hogy albínó fajta.

 

Ne írjál hülyeségeket! Halvány fogalmad nincs, mi az, hogy albinó.

Mennyiben befolyásolja a kutya nyaralása a diszpláziáját? Te úgy vagy a kutya nyaraltatásával, mint a munkatársam a kutya férgességével.
Mondtam neki, hogy a kutyája férges, féregtelenítse le. Nem tette. Egyszer csak jött, hogy tegnap taxival vitte az orvoshoz a kutyát, mert férget hányt.
Legfaszább gazdának tartotta magát, mert pénzt nem kimélve vitte orvoshoz a kutyáját.

Nem kell megvenni.

Előzmény: Bujazliz (57269)
Bujazliz Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57269

Tehát szerinted rosszul tettem, hogy nem altattam el.

Ha 11 hónaposan  derül ki a diszplázia 3 dolgot tehetek:

a.) elaltattatom,

b.) visszaviszem (garancia jegyében) a tenyésztőhöz, aki szintén elaltatja,hiszen nem tud vele mit kezdeni,

c.) anyagi áldozatok árán is boldog életet biztosítok neki.

 

Én a c.) változatot választottam. (A kutya élőlény, nem tárgy.)

 

A diszplázia olyan betegség, amelynek genetikai okai vannak és - bizonyított tény, hogy - két egészséges szülőtől is származhat súlyosan diszpláziás utód.

Semmi garancia nincs arra, hogy "szuper szülőktől" csak egészséges utód szülessen. Egy-egy betegség, hajlam, akár a 3.-4. generációnál jön ki ismételten.

Minden csak valószínűség!

Ha megnézzük a goldik származását, akkor 3 sötét szőrű kutyából tenyésztették ki ezt a világos szőrű kutyafajtát. Tulajdonképpen majdnem hogy albínó fajta.

Bodza ivartalanítva van, így nem kell másnak aggódnia, hogy találkozni fog "beteg kutya génjével".

Az állapotával kapcsolatosan annyi:

Hátsó izmai (minimális terhelés mellett) megerősödtek, benntartják a medence fészekbe a csontját, miközen a kutya növekedett, fejlődött.

Nem sántít, kiválóan fut és úszik, orvosi vizsgálat szerint nem lesz szükség medence diszplázia műtétre.

A termálvizes úsztatás csodákra képes (csak kevesen tudják).

 

Bodza fejlődése:

 

(Altatás helyett az idén is a görög tengerben fog fürödni 3 hétig.)

Előzmény: II. Ábris (57267)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57268

Félreérthető, amit írtam.

 

Pontosan annyit, mint a többi fajta, csak a labradorok, goldenek zöme rosszabbul mozog közben.

Előzmény: II. Ábris (57266)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57267

Jól emlékeztem.

A bajok itt kezdődnek. Idézlek:

 

A mai nap viszont kicsit sokkolt.

Néhány nappal 11. hónapos szülinapja előtt ma kiderült, súlyos kétoldali medence diszpláziája van, a könyökei közül csak 1 egészséges a jobb első könyöke meg már akár egy 10 évesé.

3-4 hónap múlva inni kell a jobb első lábát "tisztító" műtétre (kitisztítják a levált porcrészecskéket, hogy ne szoruljon be az ízületek közzé).

Ennyit a magyarországi "tenyésztőkről".(Egy év "garancia" járt a kutyushoz számlával.)

 

Minden megvett kutyával hozzájárulunk beteg kutyák szaporításához.

Aztán lehet büszkélkedni, hogy milyen jó a kutyának hetente 2-szer uszodába járni. Az, hogy milyen fájdalmai lehetnek, nem számít.

Előzmény: Bujazliz (57265)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.12 0 0 57266

Nem volt kérdés, hogy mennyi szeretet ad a kutya.

Pontosan annyit, mint a többi fajta, csak a zöme rosszabbul mozog közben.

Előzmény: Bujazliz (57265)
Bujazliz Creative Commons License 2019.02.11 0 0 57265

Nekem a goldim a 4. kutyám. Olyan szeret van benne, ami egyszerűen elképesztő. Kutyaiskolába járunk, valamint heti kétszer termálvizes kutyauszodába, hogy a kondíció télen se legyen elhanyagolva. 15 hónapos.

Előzmény: II. Ábris (57264)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.11 -1 0 57264

Ami viszont zavart, a véres szőrzet és a nehézkes mozgás.

 

Tulajdonképpen milyen kutyát néztél? Lábrador vagy golden? Persze tök mindegy, mindkét fajta gyakran terhelt dysplasiával.

 

A véres szőrzet a legkevésbé zavaró, de az eladók szebb képet szoktak mutatni, mint amit valójában tesznek a kutyáért. Mire jön a vevő, addigra "kicsinosítják" az árut. De itt még ezt sem tették meg.

 

Ami Téged súlyosan érinthet az az anya nehézkes mozgása.

Szörnyű dolog egy ilyen kutyával együtt élni. Látni azt, hogy minden mozdulat fáj neki.

Nem tudom a németeknél milyen feltételei vannak a tenyésztésnek. Kiállítási eredmények, tenyészszemle, munkavizsga?

 

Persze tök mindegy, milyen feltételeknek kell megfelelnie a tenyésztésbe vett kutyáknak, amit műveltek a németjuhászokkal az minden határt átlépett. Itt, amiket látok, már 5 évesen alig tudnak mozogni.

 

Írod, hogy amelyikek vadászatra alkalmasak, 2000€ felett vannak. Ezek szerint ezek a kutyák nem "mozgáskorlátozottak". Itt meg a küllemmel lehet baj (csak gondolom én, mert nem ismerem se a német, se a magyar állományt).

 

Azt viszont tudom, soha nem vennék se labradort, se goldent. Éppen a mozgási nehézségeik miatt.

Divatkutyák, elkeserítő szenvedésüket látni.

 

 

Előzmény: réparozi11 (57263)
réparozi11 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 57263

Mivel Németországról van szó, így gondolom nem informatív az 1500 eur. Vagyis informatív, de nem összehasonlítható a magyar golditenyésztők áraival. Azt látom, itt a törzskönyves goldik 1350-2400 eur körül vannak, de 2000 euro felett csak kizárólag munka (pl. vadász) célokra kínálnak kutyusokat. 

Előzmény: joevagyok68 (57261)
réparozi11 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 57262

Nos, a tenyésztő azt mondja, hogy az álltorvosuk szerint ez normális az anyakutyánál, míg a szoptatás tart. Ez a második alom tőle. Állítása szerint az első alomnál is ugyanígy vérzett, s az elválasztást követően abbamaradt a vérzés. Hát nekem ez egyáltalán nem tetszik. Nos, olvastam olyat erről a témáról, s eszerint 2 hétig még normálisnak mondható a vérzés jelensége, előfordulhat, hogy semmi gond ennek ellenére ezt kizárandó, 2 hét után már állatorvosnak kell megnéznie, mi a helyzet. Nos ez az állatorvos eképpen véleményezte a dolgot. Az az igazság, "messziről jött ember azt mond amit akar"... Honnan tudhatnám, hogy valóban mi az igazság... Nagyon alaposan át kell gondolni a dolgot. 

Előzmény: II. Ábris (57259)
joevagyok68 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 57261

azt szabad megtudni, hogy mennyiért kínalja a kölyköt ?  

Előzmény: réparozi11 (57254)
merQree Creative Commons License 2019.02.11 0 0 57260

Maximálisan egyet értek Veled.

 

Tudok olyan esetről, hogy tökéletes negatív diszpláziás szűrt papírt szaporítók adtak-vettek egymás között... Sőt, van olyan állatorvos, aki képes lenne eladni egy-egy leletet, mert van rá igény...

Előzmény: II. Ábris (57259)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.10 0 1 57259

Szóval a lényeg: 3 héttel a szülés után egy teljesen egészséges kutyát kellene látnod, tiszta szőrzettel és vidám, könnyed mozgással.

 

Hiába hívod fel holnap a tenyésztőt, ő meg fog Téged nyugtatni, hiszen egyetlen szempont vezérli, minél hamarabb megszabadulni a kölyköktől.

Egy kutyán, amin egy kezdő kutyás látja a mozgás korlátozottságát, az nagyon beteg. Ezen gondolkodj el és azután dönts!

Előzmény: réparozi11 (57258)
réparozi11 Creative Commons License 2019.02.10 0 0 57258

Teljes mértékben igaz és egyetértek az aggodalmakkal. Azonban egyelőre nem feltételezem, hogy a tenyésztő nem vitte már el állatorvoshoz a tünetek miatt az anyakutyát. Holnap fel fogom hívni és megkérdezem mi a helyzet. Köszönöm mégegyszer a választ!

Előzmény: II. Ábris (57257)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.10 0 0 57257

Nem akarom ismeretlenül minősítgetni a tenyésztőt. 

A méhgyulladás a meglévő kicsik életét nem nagyon befolyásolja, de egy gyulladással küzdő anya tejét szopják. Ebből az egészből az a fontos, hogy egy kutyájával nem törődő tenyésztővel állsz szemben.

 

 hanem a jó egészégügyi állapotot, a szülők kiváló orvosi eredményeit. S hozzátettem, ez amúgy sokrétű tehát a jövőbeli nevelés minőségétől stb. is függ. 

 

Te, mint kezdő kutyás nem nagyon vagy arra képes, hogy megítéld a kutya állapotát, de komoly baj lehet ott, ahol Neked feltűnik a kutya nehézkes mozgása. Nem kehet a kutyának 3 héttel a szülés után olyan problémája, ami Téged zavarna.

Milyen kiváló egészségi állapotról beszélsz, amikor véres a kutya fara,  és a labradorok egyik leggyakoribb betegségét látod az anyán (dysplasía) ? 

Nagy valószínűséggel örökli a kölyök és egész életben egy fájdalmakkal küszködő, nagyon sok pénzbe kerülő kutyát veszel (orvos).

 

(Bár ez utóbbinál azért a tenyésztő számára sem kívánatos az eset és nem rendelésre történt mondjuk egy méhgyulladás...). 

Ez igaz, de a kutyának nincs telefonja, hogy orvost hívjon: doktor bácsi jöjjön, beteg vagyok!

 

3 hét után a szuka nem vérezhet. Mi van, ha kölyök van még benne (elpusztulva)?

 

Előzmény: réparozi11 (57256)
réparozi11 Creative Commons License 2019.02.10 0 0 57256

Köszönöm a választ!
A gének alatt nem a nyugodt természetet, tehát nem a habitust értettem, hanem a jó egészégügyi állapotot, a szülők kiváló orvosi eredményeit. S hozzátettem, ez amúgy sokrétű tehát a jövőbeli nevelés minőségétől stb. is függ. 
Ami viszont zavart, a véres szőrzet és a nehézkes mozgás. A helyszínen nem kérdeztem, mert utólag jött a gondolat, hogy ez lehet nem természetes. Viszont ez a tény milyen befolyással lehet a választásra? Úgy értem, ha az anyakutyának akár méhgyulladásból ered a vérzése, akkor nem, az miben érdekes a kicsik életére? A szoptatás során lehetne élettani hatása, vagy úgy érted, ilyen tenyésztőtől nem is tanácsos venni kölyköt, ahol ez előfordulhat. (Bár ez utóbbinál azért a tenyésztő számára sem kívánatos az eset és nem rendelésre történt mondjuk egy méhgyulladás...). 

Előzmény: II. Ábris (57255)
II. Ábris Creative Commons License 2019.02.10 0 0 57255

Feltűnt, hogy az anyakutyának még láthatóan a farka tövénél a szőr, valamint a hátsó részénél a szőr még láthatóan véres. Ez 3 héttel az ellés után természetes?

 

 

Miért nem kérdezted meg "gondos tenyésztőt".  3 héttel a szukának nem illik véresnek lenni. Lehet méhgyulladása, vagy akármije a szukának.

 

 

Nyilván ez igen sokmindentől függ, de a gének jók na, tehát jól startolnak az életben..

 

Merész kijelentés. Mindegy, hogy szűrték-e vagy sem, meg az is mindegy, milyen eredménnyel büszkélkedik a "gondos gazda"

 

Ne vegyél innen kölyköt, mert nem normális 3 hét után se a vér, se a rossz mozgás.

Előzmény: réparozi11 (57254)
réparozi11 Creative Commons License 2019.02.10 0 0 57254

Sziasztok!

Párommal tervezzük egy goldi csöppséggel megosztani az életünket :) Egy tenyésztőnél már jártunk, ahol megnéztük mind a kicsiket, mind az anyakutyust. A végén én az anyukát akartam magammal vinni, beleszerettem :) Csodálatos természete van, így reménykedem a picik is hasonlóan szuperek kesznek. (Nyilván ez igen sokmindentől függ, de a gének jók na, tehát jól startolnak az életben...) 
Teljesen laikusként egy banális és nem hozzáértő kérdésem volna. Feltűnt, hogy az anyakutyának még láthatóan a farka tövénél a szőr, valamint a hátsó részénél a szőr még láthatóan véres. Ez 3 héttel az ellés után természetes?
Valamint az anyakutya járása kicsit nehézkes, mintha picit fájna a csípője vagy hol, bár nem is tudom pontosan behatárolni a mozgását. Ez is szintén természetes? Sokféle leírást olvastam már az ellés előtti-utáni állpotokról, teendőkről, de erről sehol sem akadtam információra. A szukát mind a csípő-mind a könyökdiszpláziára szűrték, kiváló eredménnyel. Egyébiránt az apakkutyusnak is kiválóak az orvosi eredményei, és rendkívül jó természetű. Nyilván tisztában vagyok vele, a szülés előtt a szuka jócskán bébikkel tele pocakkal rendelkezik, majd az ellés után a tejtől duzzadt emlőket is "cipelni" kell, emiatt biztosan természetes ez a mozgás is és a véres szőrzet, de biztos ami biztos alapon, tudni szeretném. 
Köszönöm szépen a válaszokat előre is!

sjohn Creative Commons License 2018.11.23 0 0 57253

...hoppácska..ezt nem tudtam, köszönöm...

Előzmény: Bujazliz (57252)
Bujazliz Creative Commons License 2018.11.23 0 0 57252

A fajta kitenyésztőjének kikötése volt a fajtatisztaság meghatározásánál, hogy milyen szín a megengedett. Miután a leszármazottjainak halála  után már semmi nem köti a tenyésztőket, már van fekete golden retriever is.

Pl.:

https://www.officialgoldenretriever.com/blog/dogs-world/black-golden-retrievers

Előzmény: sjohn (57251)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!