Keresés

Részletes keresés

firekiller Creative Commons License 2016.11.02 0 1 2248

Tegnap birsalma-csipkebogyó lekvárt főztem. 80% birs 20% hecsedli. 

Nagyon finom lett :)

Wassernyolcas Creative Commons License 2016.10.24 0 1 2247

Itt a galagonya lekvár készítés időszaka.  Nagy meló, de finom a végtermék.

  

contributor Creative Commons License 2016.08.10 0 0 2246

Gondolom, elég különleges: görögdinnyelekvár. Vettem egy dinnyét, a hasznos részét (kiváncsiságból lemértem: 5,3 kg  1,9 kg, azaz kb. 36%) feldaraboltam, majd kézi mixerrel homogenizáltam. Folyamatos kevergetés mellett forrt, amíg kb. felére be nem sűrűsödött. (Ekkor lehet kóstolással eldönteni, hogy kell-e bele cukor, mert bekoncentrálódik.) Levettem a tűzről, étkezési keményítőt kevertem bele apránként (hogy ne csomósodjon), majd még 10-15 percet forraltam. Érdekes íze van (emlékeztet a görögdinnyéére :)), de nem olyan nagy szám, hogy bátran tudnám ajánlani. Talán egy kis citromlevet lehetett volna beletenni. Azért joghurtba keverve vagy fagylaltnak (akinek van házi fagylaltgépe) a változatosság kedvéért elmegy.

Sebiimi Creative Commons License 2016.01.26 0 0 2245

Üdv. A mag hová lesz?

Előzmény: matyikó (1703)
firekiller Creative Commons License 2016.01.05 0 0 2244

BÚÉK!

Küld a receptet, bár birsalma lekvárt már csináltam, mikor nem akart megdermedni a sajt :)

Előzmény: Törölt nick (2243)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.02 0 0 2243

Nagyon jól néz ki, bár én a sajtját annyira nem, de a lekvárját igen kedvelem.

Van is egy jó receptem, ha majd lesz kis időm, megkeresem és felteszem ide.

Előzmény: firekiller (2242)
firekiller Creative Commons License 2015.12.07 0 0 2242

Birsalmasajt, de készült belőle pálinka is :)

firekiller Creative Commons License 2015.09.10 0 1 2241

Feleségem csibelekvár receptje ;)

Hozzávalók:

 

½ kg. csirkemáj (szív nélkül)

20 dkg. hagyma

1 db zöldpaprika

2-3 cikk fokhagyma

½ dl. száraz fehérbor

1 ek. majoranna

4 ek. kacsazsír/sertészsír + a tetejére egy ujjnyi

só, bors, én tettem bele friss rozmaringot

 

A kacsazsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, paprikát és fokhagymát. Fedő alatt, lassan párolom, amíg megtisztítom, összedarabolom a májat. Aztán hozzákeverem, átpirítom, és hozzáadom a bort és a fűszereket a són kívül.

Fedő alatt addig párolom, amíg a májdarabkák megszúrva nem engedtek véres levet. Így még puha lesz, könnyű áttörni.

Eztán megsózom, és botmixerrel pürésítem. Ha darabosabbra szeretnéd, krumpli törővel is áttörheted. Ha ujjnyi kacsazsír kerül a tetejére, 4-5 napig eláll a hűtőben-ha marad :)

Előzmény: öreg_néne_b (2239)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.09.04 0 0 2240

Hát még a rilette! :-D

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2239)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 2 2239

A kenőmájas még különlegesebb lekvár. :)

Előzmény: ásítósmacska (2238)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.09.02 0 0 2238

:-)

 

Ez tényleg különleges lekvár.... :))

 

Bacon jam

A tepertőkrém után szabadon: itt a kenyérre kenhető szalonna. Kedvünk szerint ízesíthetjük, de ami nem maradhat ki belőle a bacon-ön túl az a hagyma és a fokhagyma. Kell bele még valami savanyú és édes is. Savanyúnak a legjobb a balzsamecet, édesnek mehet melasz, barnacukor[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.20 0 0 2237

Igen, én is maradok ennél a módszernél.

Már csak azért is, mert a télen egymás után bontogattam a zselésítővel, illetve a hagyományos módszerrel eltett epreket, és az utóbbi messze felülmúlta a pektines verziót.

Nem mondom, hogy az nem finom, sőt, kibontáskor jobban is illatozik, de mégis az egésznek olyan „gyümölcslé kocsonya” jellege van eprekkel tarkítva. :)

Én viszont jó sűrű lekvárra vágyom, nem dzsemre.

Még, hogy ehetetlen! :)

Előzmény: eeddie (2235)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.07.14 0 1 2236

Tavaly már egyszer ezen "összevesztünk" vele, úgyhogy én sem mondok semmit. :))))

 

És maradok a számomra tökéletes - forrástól számítva 5 perc - módszernél. Amiben a dzsemben még télen is előjönnek a gyönyörű nagydarab eprek. :)

 

 

Előzmény: eeddie (2235)
eeddie Creative Commons License 2015.07.14 0 0 2235

Háááát...nekem valahol a 6-8. kép körül van a tökéletes állag. Az utolsó képeken már számomra ehetetlenül ronggyáfőzött valami látható.  Azért lehet, hogy maradt benne valami az eper zamatából, ez a képeken nem látszik. 

De hát tudjuk, az ízlések különbözőek. Én maradok a saját jól bevált módszernél, gondolom te is.

Előzmény: Törölt nick (2234)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 2234

Üdvözlet!

 

Ki mit főz?

 

Nálunk a hónap elején elkészült az idei első lekvár.

Természetesen eperből.

A tavalyi jól bevált recept szerint készítettük annyi változtatással, hogy ezúttal 4 kiló eperhez 40 helyett 60 deka cukrot tettünk.

A főzési idő, ahogy tavaly, idén is maratonira sikerült, valamivel több, mint 4 óra kellett a tökéletes állag eléréséhez. :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2233

Köszönöm az ötleteket, majd én is beszámolok.

Ezek a tavalyelőtti minden mentes, keverés nélküli, ecettel bélelt lábosos szilva leki stádiumfotók :-) igen, egész éjjel főtt a cucc. 4 pici üveg lett a kb 2 kiló szilvából

((A sütőben készítést nem vállalom be, mert a gáz főzőlapom átalánydíjas, a villanysütőm meg nem))

 

 

 

És az eperlekvárhoz találtam még egy jó kis pektin készítési útmutatót is, majd ezt is kipróbálom.

 

Előzmény: firekiller (2232)
firekiller Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2232

Szia Bagolytüdő!

Próbáld ki sütőben a "lekvárfőzést".

Szilvát és kajszit főzünk már sütőben cukor és hozzáadott anyagok nélkül, finom lett. 

Kikensz egy lábost ecettel és beleteszed a magozott felezett barackot-szilvát.

Keverés nélkül kb 3 óra sütés, a végén botmixerezni lehet, de ha szereted a darabos lekvárt akkor el is hagyhatod.

Alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsökkel még nem próbáltuk, de ha terem elég eper akkor 1-2 héten belül beszámolok, hogy sikerült.

Előzmény: Törölt nick (2227)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2231

Próbáld ki egy kis almával. Végül is, a zselésítőben is almapektin van.

Már amelyikben... :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (2229)
eeddie Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2230

Van amit érdemes pektin nélkül kipróbálni, de az epret nem, abban semennyi sincs alapból. Én régebben tettem el a fagyasztóba direkt eperdzsem zselésítés céljából ribizlit. Tavaly viszont ellustálkodtam.

Előzmény: Törölt nick (2229)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2229

Á, köszi.

Ja igen, eredetileg olyant kerestem, ami zselésítő nélküli is, de ez az 1 deka nem sok (CH). Lehet hogy azért kipróbálom pektin nélkül is.

 

Előzmény: ásítósmacska (2228)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2228
Előzmény: Törölt nick (2227)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2227

Sziasztok!

van valakinek tapasztalata teljesen cukor- és egyéb édesítő nélkül készített lekvárral? Tavaly szilvát főztem így, a neten talált, ecetes, kavargatás nélküli recept alapján. Az nagyon jó lett. De más gyümölcsből? Nem találtam rá példákat. Netán túl savanyú lesz vagy leragad? próbálta valaki?

firekiller Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2226

Egyszer próbáltam főzött csipkét pelenkán átnyomni, de csak sárga pektines lé jött át.

A lényeg maradt bárhogy tekertem :( Nyersen legfeljebb ha már nagyon meg van fagyva.

Előzmény: ásítósmacska (2225)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2225

Nekem a vásznas-keretes préselés volt érdekes (nyersen!!!), ami kiküszöböli a szöszök problémakört.

 

 

Előzmény: firekiller (2224)
firekiller Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2224

Szia!

Nem néztem, de már láttam pár "tudományos" csipkebogyós filmet.

Mindig jót mosolygok, mikor azt ecsetelgetik, hogy milyen magas a csipkebogyó C vitamin tartalma

majd jön a recept, hogy főzzük legalább egy órán keresztül :)

Csipkebogyót nyersen, lekvárnak és ivólének is nagyon szeretem, az csak hab a tortán, ha tele van hasznos anyagokkal .

Előzmény: ásítósmacska (2223)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.03.22 0 0 2223

Nem nézted véletlenül tegnap a Duna World-ön a gasztroangyalt?

Az egész a csipkebogyóról szólt. Szerintem a honlapján utólag is megnézhető...

 

 

Előzmény: firekiller (2222)
firekiller Creative Commons License 2015.03.22 0 0 2222

Ma reggelire csipkelekváros palacsinta volt :)

Mióta belekóstoltunk a csipkefőzés örömeibe, nem volt olyan év, hogy kihagyjuk.

Nagyon babrás és nagyon finom.

Előzmény: Wassernyolcas (2221)
Wassernyolcas Creative Commons License 2015.03.05 0 1 2221

Most, hogy már egy-két hónapja kóstolgatjuk a 2014-es lekvárokat, első helyen a csipkebogyó-, a másodikon a rézüstben főzött hozzáadott cukor nélkül készült szilva-, a harmadikon a cukor helyett mézzel főzött kökény-, a negyedik helyen a szamóca lekvár áll. Egy biztos, hogy a legmunkaigényesebb csipke lekvár készítésének az idén is nekiveselkedünk.

firekiller Creative Commons License 2015.01.07 0 0 2220

BÚÉK !

Sajnos nem tudok csipkeszedésre hatékony módszert, mi kézzel és finoman metsző ollóval szedjük.

Hallottam már mindenféle körmös kaparófésűről, de működés közben még nem láttam.

A drasztikusok eszközök meg szóba se jöhetnek.

Előzmény: Kramcsák István (2219)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.01.01 0 0 2219

filekiller, valami jó módszer a csipke szedésre van  küld már át : kramcsakne@citromail.hu. köszönöm szépen.

Előzmény: firekiller (2206)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!