Keresés

Részletes keresés

borabora10 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 1149

sziasztok, van egy bulldogunk és május óta vmilyen bőr allergiája van és az állatorvos sem tudja h mitől lehet. Több tápot is kipróbáltunk volt olyan is amiben nincs állati fehérje de 2-3 hetes időközönként új, ilyen gennyes kis seb lesz a főleg a hátán. Esetleg van valakinek ilyen tapasztalata hogy mitől lehet?

lucita Creative Commons License 2011.09.03 0 0 1148
Szia,
Választ valószínűleg csak az orvos fog tudni adni a kérdésedre, amit le tudok írni az csak a tapasztalatom.
Nálunk a Bubi nem rágja a kaját, hanem falja, így neki, ha rossz lenne a foga, max. azt tudom elképzelni, hogy az okozhatna fájdalmat, ha hozzáér a tálhoz.
Emellett nem is válogatós, és az általunk ismert angol bullik sem nagyon azok. Van amelyikük finnyázik a zöldségre, de másra nem igazán. Persze ettől még a te bulldogod lehet finnyás. Ha eddig rossz sora volt, akkor talán nem szokott a tápokhoz, de az ellentéte is előfordulhatna, hogy most zabál, mert most van mit. Szóval ez nagyon nem egyszerű.

Én mindenképpen megnézetném a fogait, vagy legalábis konzultálnék egy jó (!) orvossal (mert lehet, hogy altalni kell hozzá, ami tovább bonyolítja dolgot). Aztán legfeljebb az lesz a diagnózis, hogy finnyás, viszont ha gond van, akkor meg minél előbb kezelni kell.

Üdv, l
Előzmény: bybloshomme (1147)
bybloshomme Creative Commons License 2011.09.02 0 0 1147

Szervusztok!

Tanácsot szeretnék kérni etetéssel kapcsolatban. Pár hete, hozzám került egy 6 éves angollbuli lány (illetve hölgy:)). Mentett kutyus tehát széles lehet a paletta hogy milyen étellel látták el, a konyaimaradék és "háztájinak való" körül mozoghatott a menü. Kezdtük a jó féle, tart.mentes, színezék mentes, 80%húsis, 150 grammos konzerval, 24 kilós a kutyus igy ebből 3 doboz kellene naponta, azaz 1000 forint per nap 30ezer/hónap. Majd mikor láttuk hogy az étvágy jó, prbálkoztunk, száraz, de szintén minőségi munkakutyatáppal. Ez már immelámmal evéses fogadtatásra került, tehát vissza a 150grammos delikát konzervra. Majd eljött a múlthétvége amikor egy hósszúhétvégére vidékre mentünk, ahol 3 kutyussal játszotta át a napot, ott elé lett rakva a hill's puppy száraztáp (6 éves!) azt akkor a többiekkel együtt hajlandó volt , ha nem is falva, de megenni. Ennek nagyon örültem és mondom nem baj hogy puppy, ha ez ízlik, vettem egy 18kg zsákkal, még igy is sokkal jobban járok, mint a 150grammossal. Ám de itthon már nem kell neki. Olvastam az általános intelmeket hogy megkell tanítani a kutyust hogy az ételnek értéke van és ha kell két napig éheztetni és utána enni adni, ámde itt van két olyan tényező is, ami nem visz rá erre: a nagyobbik ok a fogazat, az első két szemfoga szinte 45°ban áll és rendszeresen kipotyog a szájából a kaja, magyarán nincs épp világbajnok állapotban és lehet hogy fáj is, de míg ennek utána járok, addig is enni kéne. A másik kissebb ok a kor, amit megcsinálhatok egy lüke kölökkel, nem biztos hogy megtudok egy a sűrűjén már túl lévő kutyussal és nem csak jellemben, egy két napos koplaltatás már ebben a korban rámehet a veséreis és kitudja még mi. A kérdés az hogyha feltételezem hogy azért nem eszik mert nem tudja megrágni ezzel a fogazattal, hogy tudom megállapítani hogy csak a menűvel nem szimpatizál, vagy fájdalma van e. Akinek még nem volt ilyen fogazati problémája az kérem ne vágja rá hogy, "beáztatni" köszi.

mastersergeant Creative Commons License 2011.08.24 0 0 1146

Jó nyaralást! :-) Mi szeptemberben Bibionéba megyünk a kuttyal! Már harmadszor utazik a lelkem! :-D

Előzmény: Ybcsi (1145)
Ybcsi Creative Commons License 2011.08.02 0 0 1145

Sziasztok!

 

Áprilisban érdeklődtem utazásról kutyával. Belevágtunk, jelenleg Korfun tartózkodunk. Nagyon jól bírta az utat Szofikánk, szinte végig aludt az autóban. A kompon a nyitott fedélzeten tartózkodhatott, ezt is szerette. Mindenki imádja az apartman környékén, tesz is érte, mert addig könyörög, míg meg nem simogatják. Otthon nem gondoltam volna, hogy megtanul úszni, de sikerült neki, imádja a tengert.

 

mastersergeant Creative Commons License 2011.07.28 0 0 1144

Négyéves lesz az öreg! A feje úgy nőtt ki a törzséből! Nyaka 44 cm kerületü és a feje is! :-) A feje egyébként is négyzetes, kocka! :-D 

 

Előzmény: kanga 1 (1143)
kanga 1 Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1143

Kedves bulldogosok! Segítség kellene!  Meg kellene tudnom a kifejlett bulldogogok fej és nyak méretét. Megtenné valaki, hogy megméri ?

Mindegyik fajtának nagyon örülnék, nem csak az angolénak! Köszönöm!

lucita Creative Commons License 2011.07.07 0 0 1142

Szia,

Elöljáróban annyit, hogy az angol bulldog ugyanannyi figyelmet és törődést igényel szerintem, mint bármelyik kutyus. Minden fajtának megvan a saját nyűge, neki is, erre kell figyelni. Cserében viszont imádnivaló, mókás gyűröttfejű.  

 

Egy csomó védőoltás minden kutyánál kötelező (lenne), mindegy, hogy milyen

fajta. Ebben az angol bulldog sem különbözik, ami kötelező (lenne), azt be kell adatni neki. Ha jó helyről veszed a kutyut, akkor kb. 8 hetes korára már a legtöbbet meg is kapja, utána már csak a veszettség elleniről kell gondoskodni, ha jól emlékszem. Szóval ebben a bulldog sem kivétel.

Persze ezeken kívül lehet pl. Lyme-kór elleni, ill. egyéb védőoltást kérni, ezt te döntöd el, hogy akarod-e (ha erdő mellett laksz pl. akkor lehet, hogy jó dolog).

 

Ami egy bulldognál fontos szerintem:

Jól utána kell járni, hogy honnan veszel kutyust, mert sok a szaporító, tőlük sokkal olcsóbban kapod a kutyát, de lehet, hogy utána a gatyádat is ráköltöd, mert olyan beteges lesz.

Persze neves vérvonalból, neves tenyésztőtől is vehetsz beteg kutyust, de lehet eü garanciát kérni rá, ez persze az áron is meglátszik. A tenyésztői és a szaporítói árak között többszázezres különbség is lehet.

Nem azt mondom, hogy csak törzskönyves kutyát szabad venni, de jól meg kell nézni, hogy honnan jön a kutyus, el kell menni megnézni milyen körülmények között tartják, milyenek a szülei, testvérei, stb, mert kiskorban szinte lehetetlen megmondani, hogy hordoz-e valamit, beteges lesz-e, így legalább azt látod, hogy disznóólban tartották-e vagy normálisan, szépek-e a szülei vagy megviseltek, stb.

 

Ha esetleg beteg lesz, az komoly anyagi ráfordítást is jelenthet, az állatorvosok többsége jól megnyomja a ceruzát. A gyógyszerek drágák, itt nincs támogatás, még ha embergyógyszert kap is, azt is teljesáron tudod megvenni, az állatgyógyszerek pedig még inkább. A műtétekről ne is beszéljünk.

Nálunk a Bubi pajzsmirigy-alulműködéses, 1,5 havi gyógyszere 15e a tenyésztőnkön keresztül, de állatpatikában ugyanez az adag 25e.

Emellett fehérje-érzékeny, majd 2 évig küszködtünk nagyon komoly bőrbetegséggel, mire rájöttünk, hogy mi a baj. Ezalatt az idő alatt gyakorlatilag hetente jártunk (volt hogy heti 2x) állatorvoshoz, 4-18e Ft közötti összegeket fizettünk, igaz ebben a gyógyszerek, injekciók is benne voltak általában (kivéve a fenti gyógyszer). A sok időről, amit az állatorvosnál töltöttünk, ne is beszéljünk. 

És hozzáteszem, a Buba törzskönyves, mindenféle díjnyertes felmenőkkel.

 

Szóval ha ilyen kutyust fogsz ki, az nem olcsó mulatság, tök mindegy, hogy az egy bulldog, vagy másfajta kutya. Ha viszont nincs baja, akkor elviszed a kötelező védőoltásokra, ha normális a doki, akkor ilyenkor megvizsgálja, és pont.

 

Ha tartasz ezektől a dolgoktól, akkor át kell gondolni, hogy tudod-e vállalni. Akkor is a te kutyád lesz, ha beteg, és gondoskodnod kell róla, ő rád van utalva.

 

Annak ellenére viszont, hogy nekünk beteg bulldogunk van, soha nem akarnék másfajta kutyát. Olyan karaktere van! Tényleg igaz, hogy ők nem kutyák, ők bulldogok.

Annyira rázza a fenekét, hogy majd szétdől, amikor meglát, tök mindegy, hogy 5 perce, vagy 5 órája mentél el, kitolat, ahelyett, hogy megfordulna, ha megsértődik, befordul a sarokba duzzogni, minden érzelme ott van azon a gyűrött fején, olyan superman pózokban tud aludni, mint senki más, úgy hogy közben kilóg a nyelve, az értelmi fogyatékost is remekül tudja játszani, kész Sherlock, percek kérdése, míg leesik neki valami, de akkor nagyon, szuperképessége az "útban állás", tökélyre tudja fejleszteni... :)

Előzmény: Fokt89 (1140)
kanga 1 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 1141

Sziasztok! Ugye tud mindenki a jövő hét végi bulldog találkozóró és rekord döntési kísérletről?

Fokt89 Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1140

Sziasztok!

Nagyon kezdő vagyok a témában, de a szpmszédomnak is bulldogja van és annyira megfogott, h mindenképpen szeretnék egyet magamnak. Eddig azért nem tehettem meg mert nem lett volna rá időm úgy pedig nem az igazi:)

Olvasgattam már utána, mint sokan mások, és írták h igényes kutya sok oltás meg miegymást igényel mert gyenge az immunrendszere. A kérdésem az lenne, h mégis milyen időközönként kell orvoshoz vinni vagy ez tévhit h így lenne?

Illetve h milyen összeg amit ilynkor elkérnek az orvosok, mert azt semmiképp sem szeretném h elpusztuljon mint a szomszédé :S

Előre is köszönöm a segítségeket:)

mastersergeant Creative Commons License 2011.06.13 0 0 1139

Egy kép a "dögről", aki éppen ejtőzik! :-D Amikor feszegetni kezdte a súlyhatárt, akkor (gyorsan) fogyókúrára fogtam őkelmét! (Jelenleg 13 kiló.) Nálam már nem könyörög, de az asszonynak néha megesik a szíve a tekintetén! De csak akkor amikor nem látom! :-D

Előzmény: cinita89 (1127)
cinita89 Creative Commons License 2011.05.09 0 0 1138

Semmi gond, én is kicsit leegyszerűsítve értettem de nem baj.:-)

Előzmény: lucita (1137)
lucita Creative Commons License 2011.05.09 0 0 1137

Bocsánat, nem akartalak félrevezetni, a kosz jót tesz a bőrnek dolgot kis cinizmusnak szántam. Bubi bőrének legalábbis biztos nem tett jót, mert nagyon komoly beteg volt 1,5 évig.

Duckó fejük meg tényleg van, én is imádom őket. :)

Előzmény: cinita89 (1136)
cinita89 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 1136

A tiéd is nagyon aranyos ahogy ki van terülve cukorborsó:-)

 

A miénk is dettóra ugyan így viselkedik, na meg a fergeteges pukázásai amiket elnyom meg nem lehet maradni utána a közelébe.

 

Állandóan koszos és ő sem szeret fürdeni ketten kellünk hozzá hogy meg lehessen fürdetni.

Hát még jó nekem mindegy hogy tiszta vagy koszos azt a duckó fejét meg a bohóckodásait csak imándi lehet. Nálunk kint van tartva az udvaron van neki egy szép téglaháza belül meg hungarocellel van szigetelve és ki van lambériázva neki ott alszik, ilyen jó időbe meg a háza mögött ásott magának egy gödröt és ott pihenget már amikor a másik kutyi hagyja mert van mellette még egy beagle-nk is ő meg pont az ellentéte "malackának"

 

Mondjuk ezt sem tudtam hogy a kosz jót tesz a bőrének:-) megint újabb információval gazdagodtam e téren:-)

És így is van had legyen szabad és had csináljon amit akar persze a határokon belül de ott aztán dagonyázhat meg amit csak szeretne.

 

Üdv: C

Előzmény: lucita (1135)
lucita Creative Commons License 2011.05.06 0 0 1135

:D Aranypofa :)

 

Mi is sokszor hívjuk malacnak, mert ugyanolyan pózban alszik, ugyanúgy röfög, hörög, horkol, mint egy malac... és persze minden pocsolyába belemegy (egyébként meg utál fürdeni...).

És az udvaron a kedvenc helye az a fél négyzetméteres rész, ahol eltüntetette a füvet és jó poros a föld. Jó időben állandóan ott sziesztázik a porban (utána meg persze csattog befelé és feszt bent rázza meg magát...).

 

Szóval tavasztól őszig ő is gyakorlatilag állandóan koszos, ami kifejezetten jót tesz a beteg bőrének. :) De hát így szeretjük őket, nem?! :D

Én nem fogom azért bezárni, hogy ne legyen koszos, ha kedve van kimenni, akkor menjen. :)

Előzmény: cinita89 (1134)
cinita89 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 1134

Szia!

 

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Ez egy őszi kép, itt még kicsit koszos aranyom ugyanis nagyon szeret dagonyázni a sárban olyan mint egy kis malac nekifutásból ugrik bele, és úgy élvezi mint egy kisgyerek egy játszóteret:-)

 

Szóval ő a mi kis Drazsénk:-)

 

Előzmény: lucita (1133)
lucita Creative Commons License 2011.05.06 0 0 1133

Szia,

 

Szerencsére nálunk ilyen jellegű baj nem volt, így az általad használt cseppről nincsenek tapasztalataim, de a szakirodalom azt mondja, hogy a bulldogoknál nem ritka a száraz szem, amin rendszeres szemcsepp használattal lehet enyhíteni.

 

De azok alapján, amit írsz, az is lehet, hogy harderes a szeme (előesett harmadik szemhéj mirigy), amit viszont sajnos minél előbb műteni kell. Nézd meg ezeket az oldalakat, hátha erről van szó:

 

http://bulldog-news.com/cherry-eye

 

http://kutyaspolo.hu/szobakutya/cikk/az-angol-bulldog-betegs%C3%A9gei

 

Vagy ha korábban már esetleg műtötték a Harder miriggyel és akkor a mirigyet kivágták, akkor attól is kialakulhatott a száraz szem betegség, de ezeken az oldalakon olvashatsz erről is.

 

Én a helyedben megmutatnám állatorvosnak, nehogy később komolyabb baj legyen belőle!

 

Egyébként nincs képed a kutyusról, amit megosztanál itt a fórumon?

 

Bubi, épp frisbee-zik... :)

 

 

Üdv, l

Előzmény: cinita89 (1132)
cinita89 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 1132

Szia!

 

Köszönöm szépen a tájékoztatót, még több információval gazdagodtam, a tápot kipróbáljuk majd de akkor annyira nem fogyóztatom ha nem vészes, és természetesen az állatorvost is megfogom kérdezni.

 

Még egy kérdés így eszembe jutott. Az egyik szeme mindig begyullad kiszárad és olyan mintha fent akadna mert nincs nedvesség benne meg a belső szemhéja is időnként ráhúzódik a szemére és így együtt ki van száradva neki nem forog és fent van akadva tudsz esetleg erre valami cseppet esetleg ami segíthet vagy az állatorvossal konzultáljak ez ügybe, mert  ugye a legjobb egy szemműtét lenne neki de jelen pillban erre most nem futja anyagilag. ezért kellene addig valami megoldás most valami triacil nevű cseppet kap állatpatikába ezt ajánlották de ha esetleg tudsz valami mást ami bevállna szívesen fogadom a tanácsod.

 

Előre is köszönöm!

lucita Creative Commons License 2011.05.05 0 0 1131

Szia,

 

Hát, szakértő nem vagyok, de szerintem ez annyira nem vészes.

 

Én is sokat olvasgattam erről, Bubink tenyészőjével és az állatorvossal (aki maga is bulldog tenyésztő) is beszélgettem róla.

Azt mondják, hogy az általagos felnőtt kutyus súlya 25 kg, de ezt befolyásolja a neme, a kanok általában erősebbek és hogy milyen egyéb méreteket örökölt. Ha nagyobb növésű, magasabb, akkor akár 35-40 kg-os is lehet, igaz ez nem jellemző. És azt is mondták, hogy a bulldogok viszonylag hamar elérik a "versenysúlyukat", később inkább csak "átrendeződnek", szélesedik a mellkasuk, stb.

Nálunk a Bubinak 1 éves korában is annyi volt a súlya, mint most közel 2,5 évesen. Ő kicsit nagyobb növésű és kb. 27 kg.

És gyakorlatilag fél éves kora óta folyamatos orvosi ellenőrzés alatt van a betegsége miatt, ezalatt egyszer, 2 éves kora körül mondta az orvos, hogy na most kicsit kellene fogynia.

 

Ezzel azt akarom mondani, hogy a hozzáértők szerint nem volt túlsúlyos 1 éves korában sem, pedig akkor már gyakorlatilag versenysúlyban volt, szóval nem biztos, hogy a kutyusod 23 kilója olyan rengeteg.

 

Esetleg kérd ki állatorvos tanácsát. Az általam ajánlott Gréti mix viszont ártani nem fog, de szerintem elég, ha az eddigi kajájának a negyedét helyettesíted vele.

 

Ha meg kunyizik, akkor adj neki gyümölcsöt, zöldséget, ha szereti. Azzal sem ártasz (bár a fogára érdemes fokozattabban figyelni a gyümölcscukor miatt).

 

Üdv, l

Előzmény: cinita89 (1129)
NSaca72 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 1130

Sziasztok!

 

Van egy angol bulldog kannom tőbbszőr sikeresen fedeztetűnk vele szép utodokat őrőkitett csak egy esetben az tőrtént hogy az ősszes kiskutya nyitott szájpadlással szűletett. Nem tudjuk hogy ezt mi okozta a szuka 2 szer volt kőlyke állitolag még nem volt ilyen. A kannról sem kaptam viszajelzést ilyenről. A szukát nem tudom hogy milyen vérvonalú esetleg lehet talán rókonság miat?  Ráadásul ez a szuka hozzám kerűlt és nem tudom hogy mi okoza ez a bajt. Van valami információtok  ezzel kapcsolatban?  Próbáljam meg egy másik kannal fedeztetni?

cinita89 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 1129

Szia!

 

9 vagy 10 hónapos nem tudom pontosan és 23 kg, ahogy utána ovlastm ezt a súlyt felnőtt korra írták neki.

Előzmény: lucita (1128)
lucita Creative Commons License 2011.05.02 0 0 1128
Szia,

Mit jelent az, hogy kövér? Hány kg?

Mi egyébként úgy fogyasztjuk, hogy max. 20% fehérje tartalmú táp mellé Gréti mixet kap. A táp mennyiségét felére, háromnegyedére csökkented (attól függ mennyit kell fogynia), ettől függően a kajája másik fele, ill. negyede Gréti mix. Az arányokat grammban célszerű kimérni.
A Gréti mix egyébként puffasztott zizi (kukorica, rizs, szárított répa és hasonlók), lehet langyos vízzel, vagy levessel felönteni. Jól kitölti a kutyus hasát, bár amíg hozzá nem szokik, addig nagyon fogja várni a következő kajálást, mert gyorsabban éhes lesz.

Nekünk ezt a módszert az állatorvos ajánlotta és jól működik.

Üdv, l
Előzmény: cinita89 (1123)
cinita89 Creative Commons License 2011.04.27 0 0 1127

Köszönöm szépen a segítséget. így fogok tenni, de nehéz megállni mikor olyan szépen néz:-) de azért majd megoldom.:-)

Előzmény: mastersergeant (1126)
mastersergeant Creative Commons License 2011.04.17 0 0 1126

Nekem Franciám van, aminek hasonló gondjai lehetnek. Nasit egyáltalán ne adj neki, bárhogy is könyörög! Az addigi kajamennyiséget csökkentsd és a sétákat kicsit növeld! :-) Nálam bevállt! :-)

Előzmény: cinita89 (1123)
NSaca72 Creative Commons License 2011.04.14 0 0 1125

A KUTYÁKAT  NYÁRSAPÁTRÓL KENNELBŐL LOPTÁK EL 12ÉN ÉJSZAKA  HA VALAKI TUD MALAMIT ÉRTESITSEN BENŰNKET  ANGOL BULLDOG  3 SZUKA, 1 KAN,  1 FRANCIA BULLDOG KAN

ÁLLITSUK MEG A KUTYA LOPÁSOKAT .    HASZNOS INFOÉRT  100.000FT  JUTALOM  ÉRD vigeva@freeamil.hu  v  06203907357 telefonon

NSaca72 Creative Commons License 2011.04.14 0 0 1124

ELLOPTÁK 12-ÉN ÉJSZAKA 3DB ANGOL BULLDOG SZUKÁT  1 VŐRŐS A KÉPEN LÁTHATÓ 1 FEHÉR, 1 FEHÉR ALAPON CSIKOS FOLTOS 1DB ANGOL BULLDOG KAN, BOCI TARKA1DB NŐVENDÉK FRANCIA BULLDOG KANT FEKETE 100 000FT A NYOMRA VEZETŐNEK!!!!! ÉRD 06203907357         amil   vigeva@freeamil.hu

 

cinita89 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 1123

Sziasztok!

 

Angol bulldogom van kb 9-10 hónapos körüli, és szeretném fogyókúrára fogni egy kicsit mert sajnos a korához képest kicsit "kövér". Tudnátok nekem segíteni hogy hogyan is álljak neki, mit adjak neki enni stb.

Előre is köszönöm a segítségeteket!!

 

Üdv: Cinita89

 

Ybcsi Creative Commons License 2011.04.12 0 0 1122

Köszi, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Most jövünk az állatorvostól, aki szerint elég jó formában van a kutyusunk. Azért ő is azt javasolta, hogy figyeljük, mennyire bírja a meleget, júniusban újra megvizsgálja. Majd akkor döntünk véglegesen.

Nagyon sajnálom, ami a kutyáddal történt.

Előzmény: petitkata (1120)
lombi1978 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 1121

sziasztok!

 

Igaz nem ide illik de megkérdem, van nekem egy Francia bulldogom, és a szomszéd áthozta a szukáját pároztatni a szuka már nem vérzik mikkor lessz befogadó képes mert most mindig elugrál a szuka :)

 

kb 2 napja hagyta abba a vérzést.

petitkata Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1120

Ybcsi, szívesen írnám, hogy minden rendben lesz, de nem tehetem. Szerintem angol bulldoggal nem jó nyaralni menni, kivéve, ha folyamatosan biztosítani tudod neki a hűtést. Eltérő felépítésű bulldogok eltérő módon tolerálhatják a meleget, de ha a nyaralást megelőző hónapokban azt tapasztalod, hogy megviseli a hőség, akkor inkább hagyd itthon egy panzióban vagy egy rokonnál. Van könnyebb felépítésű bulldogom, aki simán elvan nyáron is kint, de volt egy kanom, akit a 29 fokban veszítettünk el hőgutában. A mai napig nem bocsátottam meg magamnak. Ezerszer végigpörgettem már magamban, miért a kertben volt, miért nem a hűvös szobában, nem tudom neked megmondani, hányszor álmodom a mai napig, hogy visszamegyek az időben miatta.

Előzmény: Ybcsi (1119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!