Keresés

Részletes keresés

moTmeN Creative Commons License 2022.07.01 0 0 3266

Az uveglapnak nem csak vedelmi funkcioja van, az optikai kepletet is befolyasolja - ahogy minden levegotol kulonbozo toresmutatoju anyag az objektiv mogott. Ha eltavolitod a szurot, akkor az objektiv a szuro vastagsaganak ~harmadaval tavolabb kerul a szenzortol optikailag. Ez nem tul szeleslatoszogu objektiveknel (vagy amik tudnak a vegtelennel tavolabbra fokuszalni) nem jelent kulonosenn problemat, de szeles latoszogu objektiveknel elveszitheted a vegtelent.
En hasonlo modon jartam, amikor az Canon R5–hoz vett EF-RF Drop-In-Filter atalakitoba a Canon 2mm vastag szuroje helyett egy 1mm vastag szurot tettem. A Samyang 14mm-es objektivem nem tudott vegtelent. Minel rovidebb egy objektiv fokusztavolsaga (mm-ben, nem latoszogben!) annal kisebb a toleranciaja e teren (Ajanlott olvasmany: Depth of Focus).

Szoval erdemes olyan atalakitast vegezni, ami kicsereli az IR szurot, lehetoleg hasonlo toresmutatoval rendelkezo es vastagsagu uveggel.

Ugy latom, hogy a Kolarivision ceg arul uveglapot, es DIY kitet: https://kolarivision.com/product/dslr-and-mirrorless-diy-infrared-filters/ ha magad szeretned elvegezni a modositast. Amugy megcsinaljak ok is, ha elkuldod a kamerad ( https://kolarivision.com/product/sony-dslr-slt-mirrorless-full-spectrum-conversion-service/ ) .

Előzmény: kadesHU (3265)
kadesHU Creative Commons License 2022.07.01 0 0 3265

Sziasztok!

Nemrég sikerült szereznem egy sony a5100-at amit szeretnék full spectrum fényképezőre átalakíttatani. Eddig egy szervízt találtam akik vállalják az ir filter eltávolítását, de ők nem tudják helyettesíteni üveglappal. Nem tudom mennyire jó ötlet teljesen szabadon hagyni a szenzort. Esetleg tudok olyan szakembert vagy szakszervízt aki ezt a részét is meg tudja oldani? Lehet esetleg ezt az üveglapot külön venni valahol vagy esetleg készíttetni?

Előre is köszönöm a segítséget!

nesa.skr Creative Commons License 2022.06.28 0 1 3264

Zeleméri Templomrom

 

Nikon D7100

Converted 720nm

Nikkor 18-105 (80mm)

1/160

f8.0

iso100

nesa.skr Creative Commons License 2022.05.31 0 2 3263

Nikon D7100

Converted 720nm

Nikkor 18-105mm (75mm)

F8.0

1/200

ISO100

nesa.skr Creative Commons License 2022.05.09 0 1 3262

Elég komoly kis történet meg írás. Köszi szépen, hogy megosztottad velünk, és várjuk a további képeket :)

Előzmény: moTmeN (3261)
moTmeN Creative Commons License 2022.05.06 0 1 3261

Persze, szivesen osszefoglalom par mondatban, hogy mirol van szo.

Nem tudom, hogy mennyire vagy ismeros a kozepformatum vilagaban, ugyhogy kezdjuk az elejerol. A Hasselblad 500-as sorozat ota tobb kameratipus is kovette azt a modularis felepitest, ami arra a gepre jellemzo volt. Nem csak az objektiv cserelheto, hanem a kereso, a markolat es ugye a a filmtarto magazin is.

Valamikor a digitalis technologia hoskoraban (majd 30 eve) erre repult ra (tobbek kozott) a Phase One dan ceg, es kezdett olyan digitalis hatlapokat gyartani, amik ezen filmtarto magazinok helyere voltak illeszthetoek, es viszonylag koran alkalmasak voltak studiokorulmenyek kozott a filmes felvetelekhez kozeli minoseget hozni, mar a kilencvenes evek masodik feleben. En eloszor egy ilyen keszulekkel talalkoztam bo egy evtizeddel kesobb. Az egy szkennelo hatlap volt nehany sornyi fenyerzeilo paztaszta vegig a kepet, es 50 megapixeles kepet produkalt. A topic temaja szempontjabol erdekes lehet, ezert megemlitem, hogy ez a hatlap sem tartalmazott IR szurot, a keszulekhez tartozott egy szuro, amit az objektiv moge lehetett illeszteni. Termeszetesen a keszulek csak szamitogeprol vezerelve mukodott, es a szamitogepre tarolta az elkeszult kepeket. Szoval szakasztott olyan volt, mint egy hagyomanyos szkenner. Keszult belole kozepformatumu verzio (amit pl a Hasselblad V kamerakra lehetett csatolni, valamint nagyformatumu, Graflok kompatibilis verzio)


Az evek elorehaladtaval fejlodott a ceg, eloszor 'one shot' hatlapok jelentek meg, amik "egyszerre" keszitettek kepet egy fullframe vagy annal nagyobb szenzoron (a H25-os modell 50x37mm-es szenzoron 22 megapixelt tudott 2003-ban). Ezek a keszulekek mar szinte kizarolag valamilyen kozepformatumu rendszerrel voltak kompatibilisak (Hasselblad, Mamiya, Contax). Nem sokkal kesobb erkeztek a szamitogeptol fuggetlen hatlapok is (P sorozat).
Korulbelul ebben az idoben (~2007) jelezte egy amerikai kereskedonk, hogy sok olyan kliense van (muzeumok, kutatointezetek), akik szeretnenek egy olyan kamerat, ami kepes a lathato tartomanyon kivuli fenyt is erzekelni, hogy levalthassak a korabbi, film alapu munkafolyamatukat egy digitalisra. Nehany ev fejlesztes utan megszuletett az elso Phase One Achromatic, ami a P45+ Kodak CCD szenzorjan alapult, es nelkulozte mind az infravoros szurot, mint a pixelek ele helyezett szinszurot (bayer racsot, CFA-t). Mellekszal: ezt a projektet Claus Mølgaard vezette, aki evekkel kesobb az Apple kamera diviziojanak vezetojekent a multi-kamera projektert felelt (es teszi ezt maig). Errol a keszulekrol a megboldogult Michael Reichmann irt egy erdekes cikket a Luminous Landscape oldalon, angol nyelven ( https://luminous-landscape.com/phase-one-achromatic-plus-review/ ).
A 2010-es evek elejen erkezett egy uj platformon alapulo hatfal generacio, ami az IQ nevre hallgat. Ennek masodik generacioja (IQ2) tartalmazott egy ujabb, Dalsa CCD-n alapulo monokrom hatlapot, az elozohoz hasonlo elven mukodve. Ez volt a 60 megapixeles IQ260 Achromatic. Ennek a projektnek mar Thomas Anderson volt a vezetoje, aki jelenleg is a fejlesztoi csapat tagja (es mintegy 6 meterre ul tolem az irodaban, es rengeteg erdekes temarol lehet vele diskuralni).
Valamikor 2013-4 kornyeken a Sony eloallt a IMX211 100 megapixeles CMOS technologiat alkalmazo szenzor tervevel, aminek fejleszteseben a Phase One is reszt vett. 2015-ben be is lett jelentve az ezen alapulo IQ3 100 MP digitalis hatlap, ami az elso full frame kozepformatumu CMOS hatlap volt. Egy Japanban tortent foldrenges viszont jelentosen hatraltatta a keszulek megjeleneset, hiszen a Sony raktarat is erintette, megsemmisive rengeteg szenzort. Ez az esemeny engem is negativan eritett, az igy keletkezett bizonytalansagnak koszonhetoen csak nehany honappal kesobb tudtam csatlakozni a ceghez. :)
Mindenesetre a CMOS technologia, a nagyobb felbontas indokolta tette, hogy erre a szenzorra epulve is keszuljon Achromatic hatlap. Mivel a szines szenzorra erkezo komoly igenyt a foldrenges miatt nehezkesen lehetett csak kielegiteni, a fejleszteskor kreativnak kellett lenni. Igy az elso olyan keszulek, ami mar kepes volt az infra tartomanyban erzekelni, egy minosegellenorzesen elbukott, igy nem eladhato szines IQ3 100 hatfalbol keszult, az infraszuro eltavolitasaval. Ezzel a hatlappal fotoztam. Azt, hogy konkretan mi miatt bukta a minosegellenorzest, azt nem tudom, de valoszinuleg magas ISO tartomanyban produkalt hatarertek feletti zaj lehet az oka. ISO 50-400 kozott fotoztam vele, ugy nem lattam problemat.
Mindenesetre miutan a kezdeti kiserletezesek pozitiv eredmennyel zarultak, erdemes volt tovabb lepni, es mar CFA nelkuli szenzorokkal folytatni a fejlesztest. En annak idejen egyszer fotoztam vele (ha jol emlekszem ez a kepem is vele keszult https://500px.com/photo/217628193), aztan "kibelezodott", az IQ3-bol IQ1 lett (elveszitve a wifi modult), majd szep lassan elsulyedt egy szekreny melyen.
Iden eszembe jutott, hogy jo lenne egy kicsit jatszani vele, ugyhogy megkerestem, es hazahoztam egy hetvegere. Hoztam hozza egy tukorreflexes fenykepezogepet (Phase One XF), meg nehany erre csatolhato objektivet (Schneider Kreuznach 55, 120 macro, 240), de hasznalhattam volna technikai kameran is (pl Alpa, Cambo, Linhof) Rodenstock objektivekkel. 
Minden esetre azota a ceg meginkabb nyitott olyan piacok fele, ahol szukseges szeles spektrumu erzekeles, igy meg nagyobb figyelem iranyul az ilyen fejlesztesek fele, de errol mar nem beszelhetek...

Előzmény: nesa.skr (3260)
nesa.skr Creative Commons License 2022.05.04 0 0 3260

Wow, gratulálok a képekhez, nagyon jók.
Mesélsz nekünk egy kicsit a gépről? Mi a sztorija, milyen obival használod?

Köszi szépen.

Előzmény: moTmeN (3259)
moTmeN Creative Commons License 2022.05.03 0 2 3259

A hetvegere hazahoztam egy full spectrum keszulek*, a szines IR vonalon jatszadozni vele.

Imhol az eredmeny (680nm-es szurovel keszultek, voros-kek csatornacserevel utomunkazva)

 

* Ez egy fejlesztoi eszkoz, egy monokrom hatlap (IQ3 100MP Achromatic) fejlesztesehez keszult egy peldanyban, es azota tobbnyire egy szekrenyben porosodik.

moTmeN Creative Commons License 2022.04.24 0 2 3258

Az archivumban kotoraszva bukkantam erre a kepre. Ha jol emlekszem, akkor B&W 093-as szurovel keszult (830nm).

 

WatchFun Creative Commons License 2022.04.18 0 0 3257

Köszönöm az érdeklődést, elkelt...

Előzmény: WatchFun (3256)
WatchFun Creative Commons License 2022.04.15 0 0 3256

Tudom, hogy nem adok-veszek, de nézzétek el nekem: eladó egy 3 hetet használt Oukitel WP17 mobiltelefon. Abszolút ipari kivitel, masszív fémváz gumírozott sarkokkal, hely a csuklószíjnak. Android 11, 6.78" (244*1080) kijelző, 8300mAh akkumulátor. A kamerája teljes spektrumban érzékel, tehát Valódi infravörös és UV tartományban is (a LED megvilágítás is képes infravörösben világítani)- ahogy elemezgettem a vele készült fotókat, se hotmirror, se Bayer-szűrő nincs a lencse előtt.

 

Mindössze 3 hetet használtam, de számomra kezelhetetlenül nagy a készülék, akit ez nem zavar, örömmel fogja használni, egy feltöltéssel akár egy hétig is - nálam 4 napot ment, 10 óra feletti használattal. IP68/IP69K por- és vízálló, ütésálló. Banggood-os vásárlás, tehát van rá garancia. Két SIM-es, három kártyahelyes, a két SIM mellé még microsd kártyát is lehet tenni. Doboz, gyári töltő és kábel, gyári szilikontok van hozzá. Jelenleg legolcsóbb ára 88.000 körül van, és arra még várhatsz 3-4 hetet. A telefonnal készült képeket tettem fel ide a fórumba korábban. Ára 75.000Ft


Átvétel kizárólag személyesen Budapest-Cegléd vonalon. Megnézed, kipróbálod, örülsz neki. 

 

Részletes leírás: https://oukitel.com/pages/oukitel-wp17

moTmeN Creative Commons License 2022.04.02 0 0 3255

koszonom

Előzmény: nesa.skr (3254)
nesa.skr Creative Commons License 2022.04.02 0 1 3254

Ez a kép nagyon rendben van, gratula hozzá.

Előzmény: moTmeN (3253)
moTmeN Creative Commons License 2022.04.01 0 3 3253

Tegnap este az ablakbol kinezve meglattam egy erdekes felho formaciot az egen, ugyhogy felkaptam a megfelelo kamerat, es elkocogtam a kozeli obolhoz. Mire odaertem, a Nap keszult lebukni a horizont ala (ami jo, mert a lens-flare az iszonyu sok) viszont a felhozet nagyreszt eltunt - legalabbis a lathato feny tartomanyban. Felpattintva egy 950nm-es szurot meg rovid ideig elobukkant, igy sikerult ezt a kepet elkeszitenem.

Nicklas Morphin Creative Commons License 2022.03.27 0 0 3252

Köszi.

Igen, ezeket láttam én is, de azért jó volna egyet kipróbálni, vagy pár tapasztalatot olvasni....

Más területen merült fel az obi, de mivel ekkora szűrőim vannak, ezért megfontolandó lehetne egy ilyen (egy nagyobbat cserélhetnék le egy ilyenre, ha úgy alakul...)

Előzmény: nesa.skr (3251)
nesa.skr Creative Commons License 2022.03.27 0 0 3251

Helló,
Nincs tapasztalatom, viszont mind kettő oldal szerint nem jelentkezik "hotspots", szóval elvileg jó lehet

https://infraredphotographyasia.wordpress.com/2012/02/14/lenses-and-hotspots/
https://kolarivision.com/articles/lens-hotspot-list/

 

Előzmény: Nicklas Morphin (3250)
Nicklas Morphin Creative Commons License 2022.03.25 0 0 3250

Üdv mindenkinek.

 

Van valakinek tapasztalata canon 70-200 F4 objektívvel?

nesa.skr Creative Commons License 2022.03.24 0 0 3249

Igen, lassan-lassan :)

Előzmény: Nicklas Morphin (3248)
Nicklas Morphin Creative Commons License 2022.03.24 0 1 3248

Nem rossz :)

Indulgat a szezon lassan, úgy látom! :)

 

 

Előzmény: nesa.skr (3247)
nesa.skr Creative Commons License 2022.03.16 0 2 3247

Hősök Temetője, Debrecen (halszem + infravörös (720nm))

Nicklas Morphin Creative Commons License 2022.02.26 0 0 3246

Már majdnem megkérdeztem, hogy ez valami éjjellátó csoda-e, és látom a teszteken, hogy pontosan az :)

Előzmény: WatchFun (3244)
Nicklas Morphin Creative Commons License 2022.02.26 0 0 3245

Hali.

 

Köszi!

 

Ez nagyon érdekes! :)

Előzmény: WatchFun (3244)
WatchFun Creative Commons License 2022.02.26 0 2 3244

És akkor nézzünk egy pár képet!

 

1. 64MP kamera-Full Spektrum (FS) képpárok természetes fényben: 

Látható, hogy a műszálas anyagok sem UV, sem IR tartományban nem, vagy alig sugároznak vissza, a tok anyaga ezért látszik világosabb színben.

Ugyanez, csak a fotóstáskán szennyeződés látható IR-UV tartományban, ami a látható tartományban nem észrevehető.

 

64MP- FS kamera ZWB2 szűrővel (400nm-800nm között vág, tehát a látható tartományt szűri ki) természetes fényben:

A lámpabura szintén UV és IR áteresztő anyagból készült, látható, hogy sokkal jobban kivehetőek a lámpatest belsejének részletei, "belelátni" a lámpába.

A "szokásos" növényről készült fotó, a levélben levő anyagok az IR fényt viszaverik (hogy ne melegedjen fel a növény a tűző napon (egyébként ezért is van hűvösebb a növények árnyékában, mint mesterséges fedél alatt)

Bizonyos festékek sem UV sem IR fényben nem vernek vissza, így nem látszik. Erre jó példa a golyóstoll tintájában levő festékanyag: 

 

Végül: 64MP - IR - UV

Az első kép a telefon beépített LED-es vakujával, a második kép a telefon beépített 940nm IR fényforrásával, a harmadik pedig 365nm UV +ZWB2 szűrővel felszerelt lámpával készült, nézzétek el a spotot nekem. Látható, hogy a golyóstoll satírozással eltüntetni vágyott (egyébként fénymásolt) felirat mind IR, mind UV fényben tökéletesen olvasható.

 

 

Az első kép a telefon beépített LED-es vakujával, a második kép a telefon beépített 940nm IR fényforrásával, a harmadik pedig 365nm UV +ZWB2 szűrővel felszerelt lámpával készült, nézzétek el a spotot nekem. Látható, hogy különböző színű festékek különböző tartományban vernek vissza. Látható tartományban a kép értelmezhető, előtte egy fekete színű rongy van a deszkákon. IR fényben bizonyos színek eltűnnek, a rongy kivilágosodik. 365nm UV fényben más színek láthatóak, míg a rongy ismét sötét.

 

A vignettált képeken a telefon FS objektívje elé kézzel fogtam oda a ZWB2 szűrőt, ez lóg a képbe. Természetesen megrendeltem a lencse elé a kisméretű szűrőt, majd nyomtatok neki egy felpattintható keretet is, addig így tudom megoldani.

 

Fontos megjegyezni, hogy a neten szép színes "UV"-képek skorpiókról, kutyák vizeletéről a szőnyegen stb. az UV lámpák ismertetőjében, NEM UV fénykép! Azokon a képeken az anyagok UV fénnyel gerjesztve vannak és ettől a látható tartományban emittálnak, ez kerül a képekre - ez általában a biológiai anyagokra egyébként jellemző, sőt anyagspecifikusak a elnyelt-gerjesztett hullámhossz-párok. 

 

Előzmény: WatchFun (3243)
WatchFun Creative Commons License 2022.02.26 0 1 3243

A telefon Oukitel WP17, képeket este készítek és rakok fel...

Előzmény: nesa.skr (3242)
nesa.skr Creative Commons License 2022.02.25 0 1 3242

Ez nagyon érdekesen hangzik. Melyik telefon típus ez? Tudsz esetleg pár kész képet mutatni, hogy hogyan is néz ki?
Köszi szépen. 

Előzmény: WatchFun (3241)
WatchFun Creative Commons License 2022.02.25 0 1 3241

Üdv!

 

Vettem egy telefont Kínából - ez még nem volna idevaló hír, viszont a telefon rendkívül figyelemre méltó képességekkel bír... Nevezetesen, egyik kamerája (Sony IMX350-AAMH5-C) teljes spektrumban érzékel. A kamera előtt sem hotmirror, sem Bayer-szűrő nincs ahogy én tapasztaltam, vagyis valódi IR és UV tartományban is lát, igaz a Bayer-szűrő hiánya miatt csak szürkeárnyalatban. Viszont egy zwb2 szűrőt az objektív elé helyezve, a látható fény tartománya kiszűrhető és kész is a valódi IR-UV kép... IR szűrővel valódi infravörös tartományban lehet fényképet készíteni.

A telefon kevesebbe kerül, mint egy DSLR gép átalakítása - nyilván a képminőség elmarad egy APS-C érzékelő és egy tisztességes optika képességeitől, de teljesen használható képek születnek vele, és azért itt kevesek célja a művészi képek készítése, sokkal inkább egy emberi szem számára láthatatlan világ megismerése...

pater68 Creative Commons License 2022.02.03 0 1 3240

És még le se kellett feküdnöd a kép elkészítéséhez... Gratula!

Előzmény: gabormood (3238)
b.racso Creative Commons License 2022.01.31 0 1 3239

wow

Előzmény: gabormood (3238)
gabormood Creative Commons License 2022.01.30 0 4 3238

nesa.skr Creative Commons License 2022.01.26 0 0 3237

Köszi szépen :)

Előzmény: pater68 (3236)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!