Keresés

Részletes keresés

yxc432 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 345
Szerintem nem olvastad el, mit irtam. Nem az én gépem, oda van adva nyári tábor gyerekeinek, a tanárnénik azt se tudják, mi az a rendszergazda, csak "aranyos" meg "értelmes" stb. gyerekeket látnak, ez alapján döntenek, hogy kinek mit engednek.

Ennek az az eredménye, hogy a legrámenősebb gyerek mindent megtehet, láttam, (pár órán át direkt figyeltem öket a háttérből), hogy már annyira magabiztos, hogy elindit egy webes játékot, csak azért, hogy a háttérben letöltsön egy újabb játékot, és annyira rutinos, hogy a telepités idejére a tüzfalat is kikapcsolja, mert felugró ablakokkal engedélyeket kérne a blokkolás feloldására, és akkor mindenki megkérdezné, hogy mit telepit. Csöndben megcsinálta, majd egy kicsivel később, mintha véletlenül felfedezné az ikont, elinditja, hogy itt van még egy játék, és a többiek csak azt látják, hogy megint egy olyan dolgot talált, amit ök nem vettek észre.

Egyszer próbáltam rendszergazdai jogokat felvetni, hogy bizonyos könyvtárakhoz ne férjenek hozzá, a tanárnénik kórusban tiltakoztak, hogy nem lehet a kreativ gyereket korlátozni, és ha valamiért nem leszek ott pár napig, akkor nem fogják tudni használni a gépet.

Az újraterelepités összel elkerülhetetlen lesz, engem a tüzfal ideiglenes kikapcsolása zavar, a webezésnél a rengeteg kimenő kapcsolat szerintem ennek az eredménye, bizonyos játékokkal valamilyen kommunikációs tevékenységek is járnak, amiket a virusirtók és a tüzfal nem akadályoznak.

Valamilyen naplózásra gondoltam, hogy legalább napi listám legyen, milyen fájlok és hova lettek letöltve az utóbbi napok során. (a dátum megoldás nem müködik, sokszor évekkel korábbi dátumokkal is települnek játékok)
Előzmény: locsemege (344)
locsemege Creative Commons License 2010.08.02 0 0 344
Szerintem egy picit fordítva ülsz a lovon. Ha a szerszámosládát odaadod a gyerekek kezébe, hogy azt csináljanak az autóval, amit csak akarnak, a csemeték szakértelem nélkül, de burjánzó lelkesedéssel átalakítják azt, majd kimennek az útra, miből gondolod, hogy élve megússzák a kalandot?

Számítástechnikára:

- a rendszergazdai feladatokat a rendszergazda végzi szakértelemmel, megfontoltan. Neki vannak rendszergazda jogai.

- felhasználóként bármit tehet bárki a gépen, amit a felhasználói jogok megengednek. A telepítés nem tartozik ezek közé.

Én a saját gépem rendszergazdája vagyok, de használni sima felhasználói jogokkal használom. Ha telepíteni akarok, akkor bizony a saját gépemen is meg kell adnom a rendszergazdai jelszót, hogy root legyek. Viszont root joggal kizárólag megbízható forrásból, digitális aláírással ellátott programcsomagokat telepítek, s úgy egyáltalán, megfontoltan cselekszem.

Az az ámokfutás, amiről írtál, természetesen erre vezetett. Mindenképpen újratelepítést javaslok, hiszen nagy mennyiségű kártékony kód lehet azon a gépen, szét van zilálva az egész oprendszer.

Friss telepítés után hozz létre újabb felhasználót korlátozott, azaz sima felhasználói jogokkal. Az admin jogú felhasználó jelszava pedig olyan titok legyen, amelyről csak Te tudsz, s kb. ilyen szintű legyen az admin jelszó: hePae1ikXeiNgai3
Előzmény: yxc432 (343)
yxc432 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 343
Egy kis segitséget kérnék, hogyan lehet ellenőrizni, mit csinálnak a gépen a gyerekek. Persze, tudom, játszanak, és egyre újabb játékprogramokat telepitenek, majd pár óra múlva újabbat, és mennek újabb weboldalakra, mert ezernyi más játék van, stb.

A gond az, hogy a gépet nem lehet levédeni jelszóval, arra van, hogy szünidőben gyerekek használják, és persze megvan az a két gyerek, aki már irányítja a többieket, olykor a felügyelő tanárokat is, és persze, kivételes helyzetben vannak.

Eddig azt hittem, azért lassú a gép, mert a 160 gb-os merevlemez tele van, 10 gb alatt van a szabad terület. Délelőtt viszont nem akartam hinni szememnek, hogy 12 percig tartott, amíg az xp végre felállt, és amikor végre létrejött az internetes kapcsolat, csak a leveleimet néztem meg, máris 96 (!) kimenő kapcsolatot jelzett a tűzfal. Úgy láttam, az 1911-1990 portok szinte mindegyike csatlakozott valahova.

Vírusirtó semmit nem jelez, pedig teljes futtatást végeztem (4,5 órát futott).
Mi lehet a megoldás? Az újratelepités nem lehetséges, a gépnek mennie kell.
locsemege Creative Commons License 2010.06.20 0 0 342
Miért kellene törölni? Beteszed a Windows telepítőt, arról boot-olod a gépet, majd partícionálsz, formázol, feltelepíted a Windows-t. Már, ha ez a cél.

Amúgy jók a Linuxok, ha normálisan vannak telepítve. Tehát nem az, amivel megkapod a gépet, hanem az, amelyiket magadnak telepíted. Ingyen legális, nyílt forrású, biztonságos. Nekem bevált.
Előzmény: cobra5 (341)
cobra5 Creative Commons License 2010.06.19 0 0 341
sziasztok!

vettem egy E725 gépet.
sajnos nem értek a linuxhoz
milyen kódot-parancsot kell beirnom hogy töröljem ?
se kikapcsolni se f2-f12 nem reagál?
Mankibiznisz Creative Commons License 2010.05.03 0 0 339
Vicces ez a böngészőháború, főleg, hogy mindenki a másik böngészőjét fikkantja. Nekem az a fontos, hogy a sajátom biztonságos, és nem érdekel túlzottan, hogy a másik is annak tartja-e magát. Nekem Internet Explorer 8-am van ami a SmartScreen miatt eleve teljesen nyugisan használható, jó előre sikít, ha gyanús oldalra megyek. Ha meg paranoid valaki (mint valamennyire én is), akkor még fel lehet rakni egy Microsoft Security Essentials vírusirtót (ami ingyenes), meg ugye nem árt bekapcsolni a tűzfalat (ami meg benne van a Windowsban), és máris nem kell zizegni. :-)
Előzmény: zsolt160matizos (337)
locsemege Creative Commons License 2010.05.03 0 0 338
Már csak a szabványosságra kellene gyúrnia, akkor esetleg eljutna oda, mint az Opera, amit azért nem használok, mert zárt a forráskódja.
Előzmény: zsolt160matizos (337)
zsolt160matizos Creative Commons License 2010.05.03 0 0 337
Sajnos csak a halál biztos. Viszont MS végre csinált olyan böngészőt ami a biztonsági szempontoknak megfelel, és felveszi a versenyt a konkurenciával! (lásd sebezhetőségek a FireFox-ban)
Előzmény: millenium_f (334)
locsemege Creative Commons License 2010.05.01 0 0 336
:))
Előzmény: Törölt nick (335)
millenium_f Creative Commons License 2010.04.30 0 0 334
Sziasztok,

Bocs, ha volt már erről szó, új vagyok itt.
Azt olvastam, hogy a legbiztonságosabb böngésző az Internet Explorer 8, az érdekelne, hogy ti erről mit tudtok, mik a tapasztalatok.
Köszi!
bqtyz Creative Commons License 2010.04.27 0 0 333
Telepítettem az UNLOCKER progranot, ez simán töröl minden..kösz
Előzmény: locsemege (332)
locsemege Creative Commons License 2010.04.24 0 0 332
Azért dir paranccsal megnézted, ott volt?

Akkor viszont érdemes komolyabban nekiállni ennek. :) Letöltöd ezt a zip file-t, kicsomagolod, a kapott pmagic-4.10.iso-t kiírod egy CD-re, de nem file-osan, hanem image-ként. Ez fontos, tehát nem file-osan, hanem képmásként. Kifér egy 8 cm-es, 210 MB-os CD-re is, de ha csak a normál méretű van, akkor az is megteszi. Miután kiírtad, erről boot-olod a gépet. Ha a boot sorrendben nem a CD/DVD drive az első, akkor a BIOS setup-ban beállítod, hogy az legyen az első. Tehát boot-olsz erről a CD-ről. Kapsz egy kiválasztó menüt egy rakás opcióval. Úgy hagyod, amit felajánlott - 1. menüpont -, csak egy entert nyomsz. Ekkor felolvassa az egész CD-t RAM-ba, elmolyol talán 1-2 percet is. Elindul egy pici Linux. Rákattintasz a Mount devices ikonra, feljön egy filemanager és egy Mount-gtk nevű ablak. Ez utóbbiban felcsatolod a kívánt partíció filerendszerét, jó eséllyel az sda1 lesz az. A /media/sda1 elérési úton megtalálod a windows-os filerendszered. Bemész a megfelelő alkönyvtárba, törlöd a kívánt file-okat. Ha elkészültél, akkor bezárod a filemanager-t, a Mount-gtk ablakában lecsatolod az illető filerendszert - Unmount -, majd bal alul - a Start menü helye - Logout-ra nyomsz, eldöntöd, hogy leállítod a gépet, vagy újraindítod. Gondolom, ez utóbbi.

Amúgy, ha a kétpaneles filemanagerek jönnek be, akkor indítasz egy terminált - az alsó sorban fekete képernyő ikon -, kapsz egy root shell-t. Ide beírod:

mc

Utána természetesen enter. Elindul a Midnight Commander, ami hasonlatos a DOS-os Norton Commander-re, vagy a windows-os Total Commander-re. Bár az mc karakteres, de sokat tud. A használatát nem mondom el, rá fogsz jönni.

A CD-t meg elteszed, nagyon hasznos svájci bicska lesz a későbbiekben is.
Előzmény: bqtyz (331)
bqtyz Creative Commons License 2010.04.24 0 0 331
Szia
A parancssorba azt írta ki a gép, , hogy "A rendszer nem találja a megadott elérési utat"..tehát nem sikerült az asztalról eltüntetni a 0-bájt-os ikont..
Előzmény: locsemege (329)
bqtyz Creative Commons License 2010.04.17 0 0 330
Köszönöm az útmutatást, szólni fogok az eredményről..
Előzmény: locsemege (329)
locsemege Creative Commons License 2010.04.17 0 0 329
Start nenü, Futtatás..., ott cmd.exe, a kapott terminálban pedig:

cd Asztal
dir
del "ez a file pontos neve.valami"


Értelemszerűen a file neve. A dir parancs azért kell, hogy lásd a nevet pontosan. Probléma akkor lehet, ha a file neve szóközökkel kezdődik, vagy azzal végződik, mert akkor nem látod a nevét pontosan, de bízzunk abban, nem ez a baj. Szólj ha sikerült, meg akkor is, ha nem.
Előzmény: bqtyz (328)
bqtyz Creative Commons License 2010.04.17 0 0 328
Szia!
Igazán nem akarlak terhelni olyan problémákkal, ami mindenki számra egyértelmű, csak nekem okoznak megoldhatatlan problémát, de ilyen pl. hogy egy hibás letöltés miatt az asztalra került egy parancsikon, ami 0-bájt tartalmaz, sem megnyitni, sem törölni nem lehet, mert azt írja ki, h a forrásfájl és a lemez nem olvasható..Szeretném, ha segítenél az eltüntetésében..előre is köszönöm..
Előzmény: locsemege (326)
bqtyz Creative Commons License 2010.03.20 0 0 327
Köszönöm a választ, nekem meditálnom kellet, h tudjam, miről van szó, és persze az angol..De kiderült, h olyan programra mutat, amit már korábban töröltem, most ezt is..szia..
Előzmény: locsemege (326)
locsemege Creative Commons License 2010.03.12 0 0 326
Beletelt vagy 2 percembe, amíg megtaláltam a megoldást. Neked is ennyi lett volna.
Előzmény: bqtyz (325)
bqtyz Creative Commons License 2010.03.12 0 0 325
Sziasztok!

Nekem gyakran bejön ez a hiba jelentés, és nem tudom az okát, valamint azt sem, h kell-e vele foglalkozni, v hagyjam figyelmen kívül:

C:ProgramFilesCommonFilesCommonFilesPatatelLogikUUS2UUS.dll modul nem található..
Szeretném, ha segítenétek..kösz..
simourscagnetti Creative Commons License 2009.05.10 0 0 324
Köszi az építő észrevételt.
Előzmény: locsemege (323)
locsemege Creative Commons License 2009.05.10 0 0 323
Természetesen Suse-t nem használom rootként.

Helyes, csak azt nem értem, akkor Windows esetében miért gondolod természetesnek az admin joggal való használatot. A szülő process jogait Windows-on is örökli a child, nem csak Linuxon...

és a hálózati kapcsolatok alatt folyamatosan látok adatáramlást, az jelenthet háttérben működő kéretlen alkalmazást

Igen, sőt, szinte biztos, hogy már baj van. Lehet például NTP, de az ritkán van, és nagyon kevés adat, sebességben gyakorlatilag kimutathatatlan. Ha nem tudod, miből, mi miatt van forgalmad, az nem jó.
Előzmény: simourscagnetti (322)
simourscagnetti Creative Commons License 2009.05.10 0 0 322
Köszi a jótanácsot.
XP-n természetesen jóval kényelmesebb a gépet rendszergazda jogosultsággal használni. Emellett a tűzfalat és a napi frissítésű NOD-ot is megkerülheti egy behatoló, vagy rosszindulatú program? (gyakran töltök le torrenten keresztül én is, úgyhogy alkalmanként beriaszt a NOD) (Természetesen Suse-t nem használom rootként. ).

Továbbá, ha nem aktív a böngészőm, se a levelező progi, és a hálózati kapcsolatok alatt folyamatosan látok adatáramlást, az jelenthet háttérben működő kéretlen alkalmazást, vagy ez csak a hálózati szinkronizáció (lehet, hogy most hülyeséget mondtam)?
Előzmény: locsemege (321)
locsemege Creative Commons License 2009.05.10 0 0 321
A 90% nyilván túlzás, de hogy sok, az biztos. A WEP könnyen törhető, lehetőleg WPA-t használjatok. Az sem túl nagy baj, hogy ha a router-en csak meghatározott MAC-kel rendelkező gépek kommunikálhatnak, tehát használjatok MAC szűrést. Továbbá a gépeket ne adminisztrátori joggal belépve használjátok - az csak telepítésre, karbantartásra -, hanem korlátozott jogú felhasználóval lépjetek be. Ugye SuSE-n sem nagyon jut eszedbe root-ként használni a gépet.
Előzmény: simourscagnetti (320)
simourscagnetti Creative Commons License 2009.05.09 0 0 320
Üdv!

A szomszédommal egy wifis routerről 4 masinát üzemeltetünk. Én 2 asztalit(kábelen) és egy notebookot(wifin). Az asztali masinákon NOD van a nb-on Symantec sec. A wifi WEP-pel van titkosítva. A gépeken általában XP fut (néha SUSE). Mennyire hatékony ez a védelem? Csak mert egy informatikus nekem olyat rebesgetett, hogy manapság a gépek 90%-a zombi.
thx
locsemege Creative Commons License 2009.04.19 0 0 319
Nem egy malomban őrlünk. :) Egy szóval sem vontam kétségbe ennek a topiknak a létjogosultságát. Gondolom észrevetted, igyekszem terelni a felhasználókat a szakszerű használat felé. Kicsit olyan ez, mintha autós topikban azt írnám, hogy be kellene csatolni azt a biztonsági övet, és nem beszállás előtt, hogy ne harangozzon a védelem, majd ráülni arra. Meg fel kell fújni a kereket, meg télen nem megyünk nyári gumival, különösen nem, ha az már tükrösre kopott, továbbá az irányjelző használatával jelezzük a forgalomban résztvevőknek haladási szándékunkat, s a többi. Ennyit csinálok itt, nem mást. Elismerem, van bennem némi elfogultság a Linuxok irányába, ezért néha élcelődöm a Windows-on, de ez utóbbit is lehetne normálisan használni. Egyébként egy új, korlátozott jogú felhasználó létrehozása GUI-ról történik, s szerintem semmivel sem bonyolultabb, mint mindenféle víruskereső - ebbe most általánosan beleértek mindent, a trójaiakat, kémprogramokat is - program telepítése, használata.

Nem tudom, mi nem felhasználóbarát Linuxon abban, hogy a csomagkezelőben bepipálod, mit akarsz feltenni, ő megállapítja a függőségeket, netről letölti a szükséges csomagokat, feltelepíti, hozzá se kell nyúlnod. Ennél mit kell felhasználóbarátabbá tenni? Szóban utasítani a gépet, mit szeretnél? Szerintem Windows-on is egér, billentyűzet, monitor a fizikai user interface elsődlegesen.
Előzmény: zsolt160matizos (318)
zsolt160matizos Creative Commons License 2009.04.19 0 0 318
Szerinted a felhasználók hány százaléka tudja beállítani a rendszerét felhasználó fiókra? Nem a jelszó a legnagyobb baj! Ne magaddal példálózz, hanem a többi emberrel akinek a 98% ezt nem tudja megcsinálni! (sajnos ez kb. a Magyar átlag) Azért mert te meg páran meg tudják csinálni az csak egy kis rész a nagy egészből!
Akkor menj el, adj órákat ne csak a barátodnak, hanem minden felhasználónak, ingyen! (gondolom ingyen ennyit nem fogsz dolgozni) Így legalább a Linuxot is reklámozhatnád!
Egy szónak is száz a vége (amit nem nagyon akarsz megérteni), mezei USER nem tudja megcsinálni, ezért nem fog fizetni senkinek, inkább nem használja!
Ezért jönnek ide segítséget kérni, amit egy időben azzal intéztél el, hogy használj Linuxot, ami még mindig nem felhasználóbarát! (egy példa, telepíteni egy programot macerásabb mint Winfoson!!!) Ez a topik meg pont az ilyen felhasználóknak nyújtana segítséget, szerintem ezért jött létre!
Előzmény: locsemege (316)
locsemege Creative Commons License 2009.04.18 0 0 317
Tulajdonképpen egyetértünk, de egészen így van. :) Az egy dolog, hogy a GUI-n hogyan lépsz be, a futtatás mint - talán runas - által admin jogot szerez a telepítő. Én a belépést nem a GUI-ra, hanem általánosan értettem. Például sima felhasználóként a GUI-ra belépve azon terminált majd admin jogú shellt indítva már admin jogú belépésnek minősül. De ezen belépésekhez természetesen kell az admin jelszó. GUI-ra nem feltétlenül, ha úgy van beállítva, hogy ne kérje be a jelszót.

De természetesen ugyanarról beszélünk, nincs nézetkülönbség köztünk, legfeljebb megfogalmazásban.
Előzmény: lacoos026 (313)
locsemege Creative Commons License 2009.04.18 0 0 316
Ne viccelj már, egy XP-t használó ismerősömet ráneveltem, nem hozzáértő pedig, aztán semmi gondja vele.

Egyébként miért kell ahhoz bárkit fizetni, hogy ki-ki megjegyezze a saját admin jelszavát? Én például ingyen tudom a root password-ömet. :)
Előzmény: zsolt160matizos (314)
zsolt160matizos Creative Commons License 2009.04.18 0 0 315
ja, még valami. XP-hez létezik olyan Microsoftos progi, ami ráadásul minden egyes indításkor visszaállítja a gépet, és természetesen korlátozza az egyszerű USER-t. Ezt nálunk is bevezették, aztán annyi baj volt vele, hogy a rendszergizda csak nálunk volt egész nap. :D
zsolt160matizos Creative Commons License 2009.04.18 0 0 314
Mert az otthoni felhasználók nagy része nem ért hozzá. Azért meg nem fizet, hogy egy hozzáértő minden egyes telepítésért kimenjen, telepítse rendszergazdai jogosultsággal a programokat, esetleges beépülő pluginokat a böngészőbe!
Előzmény: lacoos026 (313)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!