Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2003.02.23 0 0 19
Lányok és 11 hónaposak, szerintem nem túlsulyosak ( kunyera nincs és ha otthagyják, legközelebb kevesebbet kapnak )

Hát húzni-vonni nem nagyon akarnám. Kipróbáltam de pánikba esik tőle. Még az jobban bevállt, ha otthagyom és továbbsétálok a másikkal. Egy perc se tellik el, máris szalad utánunk. Viszont igy azt fogja megtanulni, ha makacskodik, akkor elengedem a pórázt. Amit utálok, hogy beveti az "én milyen szerencsétlen kutya vagyok, reszketek, minta nyárfalevél" trükköt.

Foxi kartárs gondolom nem utánam futna, hanem kedve szerint világgá :-))
Agilityre mennénk meg alaptréningre is, de röhejes lenen, ha oda is a hónom alatt cipelném őnagyságát...

Előzmény: Quaigon (18)
Quaigon Creative Commons License 2003.02.23 0 0 18
Üdvözlet a bichonoknak! Felejtsd el a sztereotípiákat, én láttam már agilityzni is bichont, Tőled függ, meddig jutsz el. Én magam még yorkit is képeztem. Sok fantázia és ötletesség kell és türelem, meg kitartás. Egyszerre csak egy kutyával foglalkozz. Mennyi idősek? Fiú/lány? Mennyi idősek? Túlsúly? Séták száma? Én a hisztis/makacs póráz utálók ellen a következő stratégiát használom. Szép lassan, szendén elindulok sétálni. Amint megfeszül a póráz, hátra se nézve szólok egyszer, hogy gyere, és tovább megyek. A kutya így ekévé alakulva hason/lábon/hanyat stb. vontatás tárgyává válik. Rosszabb esetben mindez hangeffektekkel társul. Néha vissza fordulok, megütögetem a combom és újra hívom. Az elején pár lépés után is megdögönyözöm/felveszem simogatni/jutifali. stb. Majd növelem a távot. Szadista dolognak tűnik, de hatékony tud lenni, s még egy kutyát se láttam, ami tartósan megsértődött volna.Hamar rájönnek, hogy menni kell, nincs baj. Ez a szelíd erőszak. Tehát kitartás.
Lassan jön vissza? Vidd el(egyedül) valami ismeretlen helyre pl. park/erdő és engedd el. Kezdj el sétálni, majd ha látod hogy nem figyel, bújj el és hívd. Előbb-utóbb rájön, hogy fél szemét érdemes rajtad tartania. Ha nem/ vagy lassan jön, el is futhatsz,a lényeg, hogy számára ismeretlen területen legyél, így hozzád fog menekülni.
A foxi nagyon okos,temperamentumos kutyák, egy baj van velük, hasonlóan okos, trükkös, kitartó és temperamentumos gazdit igényelnek.( a nagymami meg hát...)Ismerek agilitys (volt VB válogatott), mentőkutyás(német)foxit, de az enyém pl. terápiás kutyának készül. Szóval képezhetőek, csak nem feltétlenül könnyen.
Ördögpirula Creative Commons License 2003.02.23 0 0 17
:)))
THX!
ÖP
Előzmény: Quaigon (15)
zsuzsa Creative Commons License 2003.02.23 0 0 16
Ezek szerint a foxi játékos haspók, akit ezekkel lehet motiválni. És mit lehet csinálni olyan kutyával, aki nem igazán érdeklődik a jutalomfalat iránt, se a játék nem vonzza ? Sokakat gyötrök itt a fórumon a félrenevelt bichonjaimmal . Amit szivesen csinálnak : dögleni az ölünkben. Sétánál követnek, de pl a póráz macerás, az egyik ötméterenként befékez váratlanul, ha póráz van a nyakán. Azt hittem a kutyák szeretnek elrohangálni a gazda által eldobott labdáért, faágért. No ezek semmiért....
Néha egy kicsit ugarbugrálnak meg szaladnak, de mindig visszajönnek és általában is ha messzebb mennek és kiabálom, hogy vissza, akkor megfordulnak és visszasétálnak.De igy nem fogok tudni távolabbra jutni velük, mint ez a háztömb, hiszen póráz nélkül veszélyes, pórázzal meg csigatempóban haladunk gyakori megtorpanások miatt.
Gyerekkoromban ismertem egy foxit, ő mindig ugy ment sétálni, hogy majd megfulladt, rohant amennyire a póráz engedte, a nagymamát meg vonszolta maga után.... szegéyn igy is pusztult el, kitépte a pórázt a nagymama kezéből és berohant a troli alá...ez tehát fajta-tulajdonság ? az én kutyáim sose lesznek rohangálósak?
Quaigon Creative Commons License 2003.02.23 0 0 15
Először is, gyakorláskor tegyél rá pórázt. Fogd rövidre, hogy ne tudjon ugrálni. Tedd pl. az asztalra a kaját. Állj neki háttal, vedd láb mellé a kutyát, majd nyomd le finoman a fenekét. Ha sikerült, bal kézzel, simogasd a hátát, jobbal az asztalról kaphatja a jutit. Használj egy soros lánc nyakörvet, olyan vékony pórázt, aminek nem érzi a súlyát. A karabiner is kicsi legyen. Ilyet pl. a Royal Canin raktár boltjában tudsz kapni, Közraktár tér 1. Ott van ilyen szövet póráz. A lényeg, hogy próbálkozz kitartóan, dícsérj, sokat ismételj. Fenntartom, hogy szívesen segítek személyesen is, ha meg tudunk beszélni egy találkozót.
kisfoxi Creative Commons License 2003.02.23 0 0 14
Mit tehetek, ha a kis vakarcsot jobban érdekli a kaja, mint maga a mutatvány?

Amikor tanítani próbálom, minden figyelmét leköti a jutalomfalat, hiszen képtelenség úgy elrejteni, hogy ne lássa, vagy érezze az illatát...

julesblaidd Creative Commons License 2003.02.21 0 0 13
Helyes ! Gyertek csak ! :-)
Előzmény: Ördögpirula (12)
Ördögpirula Creative Commons License 2003.02.21 0 0 12
Nem sajna....mi régebben jártunk oda....94től pár évig....
Mostmár nyugdíjba vonult a kutty,azaz csak szeretném...:))
De majd m1ünk gyakorolni hozzátok is...
ÖP
Előzmény: julesblaidd (11)
julesblaidd Creative Commons License 2003.02.21 -1 0 11
Én a Népszigeten tavaly nyár óta rontom a levegőt, mint agility okító és versenyző. Előtte elég sokáig a Happy Dog-ba jártam Kőbányára.
Így esetleg tudod ki vagyok ?
Előzmény: Ördögpirula (10)
Ördögpirula Creative Commons License 2003.02.20 -1 0 10
Népszigeti Kuttysuli?
JB!Ismerlek én Téged?Régóta vagyol ottan?Vagy csak ajánlod?
ÖP
Előzmény: julesblaidd (8)
Quaigon Creative Commons License 2003.02.20 0 0 9
Ha segítság kell, mindenkinek szól. Amúgy a kutyasuli tényleg hasznos lehet,jó sok van Budapesten, így szinte bárhol laktok, biztos van egy a közeletekben. Az elején azonban lehet, hogy praktikusabb egy "magántanárt" keresni, mivel ami a kutyasuli előnye, az a hátránya is,ez pedig a csoport. Egy makacs - bocsi- elnevelt terriernek nem könnyű koncentrálni ilyen ingergazdag környezetben: :O) Legalábbis eleinte. A lényeg, tanulni mindig lehet.
Sok szerencsét!
julesblaidd Creative Commons License 2003.02.20 0 0 8
Sziasztok ! Minden kutyát meg lehet nevelni. Minél korábban kezded, annál jobb, de egy 5-6 éves kutyán is lehet változtatni még viszonylag jelentősen. Egy éves korban a kutyus pedig még abszolút nem reménytelen eset. :-)

Legtöbbször azért nem megy oda a kutya a gazdihoz, mert nincs kialakult kontaktus közöttük. Nincs ami motiválja a kutyát, hogy odamenjen. A Quaigon által emlegetett először otthon virslis behívás teljesen jó dolog. Ha már jól megy, akkor lehet kimenni terepre. Persze fel kell rá készülni, hogy a kutya nagyon kíváncsi lesz a külső ingerekre, ezért ha elengeded először hagyni kell , hogy kiélje magát a szagokon.
Azt a megközelítést, hogy "kikap, ha nem megy vissza" le lehet cserélni arra, hogy "jutalmat kap, ha visszamegy"-re és máris nagyobb kedve lesz a kutyusnak a gazdihoz menni és nem azért megy majd oda, hogy ne kapjon ki. Ez a szemlélet szerintem hosszú távon nem vezet jó irányba.

Kutyaiskolában egyébként nagyon sok apró fortélyt meg lehet tanulni a kutyatanításból ill. nagyon sok hibát ki lehet iktatni. Ha ajánlhatok egy jó helyet, akkor nézzétek meg a http://www.kutyasuli.hu oldalt. Hamarosan indul egy kezdő tanfolyam és melegen tudom ajánlani minden póráz nélkül sétálni nem tudó kutyus számára ! Másfél hónap alatt átalakul a kutyus és kezesbárány lesz belőle. :-)

ekeferiiiii Creative Commons License 2003.02.20 0 0 7
ezt nekem írtad?
Előzmény: Quaigon (6)
Quaigon Creative Commons License 2003.02.19 0 0 6
Komoly lehet! Küldhetnél egy fotót! Casper amúgy kimondottan szocialális és ember centrikus,fegyelmezett, tökéletes a behívhatósága annak ellenére, hogy tenyésztője mindent meg tett azért, hogy tönkre tegye. 10 hetes koráig nem látott embert, a tenyésztő sose nyúlt hozzájuk, sose vette fel, egyszerűen semmi kapcsolata sem volt. :O( Rengeteg munkával azonban sikerült átformálnom, Neked is sikerülhet, csak komolyan el kell szánnod magad. Nézz át minél több elméletet, és érdemes megkeresned egy kutya sulit, ami nem kimondottan német juhászos. Amúgy, ha konkrét problémák vannak, és tudok szívesen segítek, akár találkozhatunk is. Ne add fel!
kisfoxi Creative Commons License 2003.02.18 0 0 5
Nyilván azért fordultam a fórumhoz, mert a foximat eddig nem neveltem, ezen próbálok most változtatni.

A jelleme nem olyan szélsőséges, mint egy egyedül nevelt foxinak, hiszen egy két évvel idősebb berni pásztor mellett nőtt fel. Ez vezetett például ahhoz, hogy a saját óljában még sosem volt, s az álmát mindig dús fekete szőrön alussza. :-)

ekeferiiiii Creative Commons License 2003.02.18 0 0 4
kiskorában kellett volna megnevelned a kutyád, mert most már nagyon nehéz lesz!főleg egy foxit!ha nem tudtad mielött megvetted vagy megkaptad, hogy milyen természetű a kutya amit veszel/kapsz akkor el kellett volna olvasnod valami kutyás könyvet a foxi természetéről.
az én meglátásom azaz, hogy agresszív, nagy a mozgásigénye, hűséges, forrófejű, nehezen barátkozó, nem kedveli a gyerekeket...
sztem, nem valami vonzó tulajdonságok, de ez van.
egyébként az én kutyám is kiskorában lett megnevelve, soha nem tettem rá pórázt, kiskorában hozzászokott, és azóta nincs is rá szükség (foxi).kivéve ha olyan helyre viszem ahol kötelező...
egy módon tudod megtanítani, jutalomfalatokkal, másképp nem fog menni.
Előzmény: kisfoxi (-)
muttter Creative Commons License 2003.02.16 0 0 3
Helló sorstársak ! Nálunk is uralkodik egy simaszőrü fehér-barna 5 éves kan foxterrier. IMÁDJUK - mondhatom családi szinten, de az utca emb ere sem tud elmenni mellette szó nélkül. Iszonyu aranyos, önfejü , mondjuk olyan szinten, hogy menjen odébb a villamos, ha neki fontos. Aranyos kis bohóc,de pórázról nem lehet lekötni, mert soha nem jönne vissza talán, de lehet, hogy mégis ha kajával próbálkoznék.
Mindene a hasa, ha megtehetné halálra enné magát, és ez tuti. Rendkivül elfogult gazdái vagyunk, sajnos nem tudjuk megnevelni, de ahogyan olvasom, ez nem egyedi eset. Helló !Ja: a neve: MAXI /ka/.
Quaigon Creative Commons License 2003.02.16 0 0 2
Ismerek én is egy Morzsi foxit, ő talál kutya a baránőmnél él, nagy gazfickó. casper az enyém drótos, szintén vannak Keresztapás beütései, a hangja pedig Popeyt idézi. :O)
Ha szereti pl. a virslit, akkor azzal kezdj el gyakorolni, először otthon. Írd majd meg kérlek, hogy mit akarsz elérni vele. A lényeg, hogy először ingerszegény környezetben vedd elő, legyen rajta póráz és nyakörv, mindent csináltass meg vele, aztán jutalmazd. Ha otthon már megy, akkor próbáld mondjuk késő este az utcán, pórázzal a kezedben. Amikor megy pórázon, ne engedd el rögtön, először csak a pórázon, de anélkül, hogy fognád gyakorolj, majd ha megy akkor vedd le a pórázt. A lényeg, hogy lassan haladj, következetesen, sose lépj túl nagyot előre. Alapnak nem rossz a retrieveresek kiképző oldala. www.retrieversport.hu , olvasd el, érthető és áttekinthető.
kisfoxi Creative Commons License 2003.02.16 0 0 1
Morzsi névre hallgat, 2002. május havának elsején látta meg a napvilágot, az írhájából szerteálló szőrszálak a simaszőrűek közé teszik.

Leginkább a kaja hozza lázba, a játék sokkal kevésbé.

Quaigon Creative Commons License 2003.02.14 0 0 0
Szia sorstárs. Nálam is uralkodik egy foxi, Casper névre hallgat őfelsége. A tiéd hogy hívják?
Nevelésben nem lesz túl egyszerű a helyzeted, ha megvártad, amíg kifejlődik őfelsége magánvéleménye, és utána kezdesz el gondolkodni. Egy terrier esetében a prevenció a legfontosabb. Nálunk 8 hetes kortól bünti járt, ha nem jött oda egy-max. két szóra. Most hat hónapos, alap dolgokat tud, de stabilan behívható szarról, dögről, kutyáról,embertől, laza pórázon sétál és tud ülve helyben maradni. Ez sok meló volt, de hát, ha ezt kihagyom, nem biztos, hogy később is el tudtam volna csípni a kis betyárt.
A Tiéd hány éves? Rövid vagy drót szőrű? Mi a gond vele? Lehet motiválni valamivel? (virsli/labda)
kisfoxi Creative Commons License 2003.02.14 0 0 topiknyitó
Adott a probléma: már felnőtt neveletlen, szemtelen kis fox terrier.

Iszonyatosan pimasz, semmi önkontrollja nincs és nem hallgat a parancsokra. Számára a fenyítés csupán rossz, ami megtörténik vele, eszébe sem jut, hogy összefüggés van a között, amit elkövetett és a bünti között.

Van remény arra, hogy megszeledítsem a kis vakarcsot? Hogyan?

Őfelsége kan.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!