Keresés

Részletes keresés

kutyimaci Creative Commons License 2010.08.09 0 0 37
Szia!

Véletlenül találtam a topikra.
Mi a gödöllői kutyaiskolába jártunk/járunk. Csak jókat mondhatok róla. A legújabb módszerekkel tanítanak, elsősorban a gazdikat. Ha oda juttok megérted, hogy miért.
Csupa kedves segítőkész oktató csapat, mindig lehet rájuk számítani. Oda vannak az ebekért.
És ami számomra is aktuális volt nemrég, az a kutyaovi, ahol pici kortól szocializálhatóak az ebek. Szeptemberben lesz ovi ismét, most még nyári szünet van.
Tudtommal sokan járnak más városokból is hozzájuk. Van aki igen messziről:)
Személy szerint kötelezővé tenném a kutyaiskolát, nagyon sok bajt el lehetne így kerülni.
Szívesen válaszolok, ha kérdésed van még.
E.
Előzmény: sabian (36)
sabian Creative Commons License 2010.08.07 0 0 36
Sziasztok!

Feléleszteném a topicot annak apropóján, hogy a család a napokban bővül egy négylábúval(csoda pointer). Szeretnénk járni vele kutyaiskolába, majd az agility is benne van a pakliban. Elkezdtem utánanézni a lehetőségeknek, de azok, kis túlzással, végtelenek.

Nagyon érdekelne a Ti személyes tapasztalatotok. Melyik kutyaiskoláról van jó, kevésbé jó véleményetek, tapasztalatotok. Budapesten a XV, XVI, XVII, X vagy a kapcsolódó környékeken (Csömör, Pécel, Gödöllő) lenne ideális, de a kicsit nagyobb távolság sem lehet probléma.

Előre is köszi az őszinte tapasztalatokat!
sabian
MonsterSnorkel Creative Commons License 2005.07.27 0 0 35
Sziasztok,

van valakinek egy listaja a standard magyar vezenyszavakrol?

to me hozzám
come here gyere ide
to your place helyedre
stand áll
lie down fekszik
sit ül
stay there ott marad
stay marad
good dog jó kutya
smart dog okos kutya
no nem
drop it ereszd el
fetch hozd
heel követ
OK ?
down ?
treat ?
ride ?
walk ?

es hasonlok?
m a x Creative Commons License 2003.10.29 0 0 34
Rajtad ugyan már nem segít, de másnak még hasznos lehet...
A kutyák azért járnak egy helyre a dolgukat végezni, mert eleinte mindig oda vittük őket. Mi lakótelepről költöztünk kertbe, igy a kutyák a szokott időben jelentkeztek sétálni:-)) Szépen felöltöztünk, és kivittük őket a kert végébe pisilni:-)) Kölyök kutyával ezt ugyan igy el lehet játszani.
Előzmény: zsigrai76 (28)
m a x Creative Commons License 2003.10.29 0 0 33
Az ebeknek mindenképp kell kilátás az utcára, tehát az eleje az övék... Ha a telek hosszában végig az övék maradhatna, az jó lenne, akkor van mozgástér, és nincsenek kirekesztve a család közeléből sem, mert arra vigyázni kell, hogy legyen kapcsolatuk a gyerekkel! Optimásis esetben a ház mögött kéne keriteni magatoknak egy részt, és ha kint vagytok, akkor őket is beengedni játszani...
Előzmény: zsigrai76 (32)
zsigrai76 Creative Commons License 2003.10.29 0 0 32
köszönöm a válaszokat. napközben egyszerűen nincs időm figyelni, hogy mikor végzik a dolgukat. megijeszteni, büntetni nem akarjuk ezért. a lekerítés gondolata nagyon tetszik. nekünk a házunk ikerház. kicsi előkert oldalt a bejárat és hátul a nagy kert. namármost akkor hátul legyen a gyerek játszótér, vagy rögötn a ház után és a kert vége a kutyáké?
Előzmény: m a x (30)
m a x Creative Commons License 2003.10.29 0 0 31
És ha már feljött a topic, akkor az eredeti témához:
Részemről Strázsa kutyaiskola, Népliget, Épitők pálya.
Drága, de! minden nap van foglalkozás. Annyit mentek, amennyi a kutyának, gazdinak belefér.
Szeretettel, az ösztöneiket kihasználva tanitanak. Minden fajta megtalálja óra után a neki való szórakozást is. A gazdit is képzik, nem csak a kutyát!
Teljesen antiszociális kutyákból is kezelhető ebet faragtak pár hónap alatt. Az én ebkém 1,5 hónap alatt megcsinálta kacagva az engedelmest. Három kan vizsgázott úgy, hogy a keritésnél egy tüzelő szuka várakozott vizsgára! Ennek ellenére gyönyörűen dolgoztak külün-külön és csapatban is.
Tekláék komolyan foglalkoznak olyan dolgokkal is, hogy a kutya ne vegyen fel kaját, ne essen pánikba, ha helybenmaradás van és "eltűnik" a gazdi, vagy ne féljen átugrani a tüzes akadályon szóbeli parancsra sem. Ezek a legtöbb suliban csak "elvileg" követelmények. Tekláék minden kutyánál elérik türelemmel, szeretettel, idővel, hogy a kutya tényleg megtanulja ezeket, nem csak pórázon rángatva, pánikolva...
Ilyen az akadálypája használata is. Nem azért ugratom palánkot a kutyámat, mert kötelező, hanem azért, hogy ha kell, akkor ne okozzon gondot az akadály. Adott esetben ne essen csapdába egy fal, vagy egy létra miatt...
Előzmény: masztiff (-)
m a x Creative Commons License 2003.10.29 0 0 30
Szia!

Nálunk a kert nagy része a kutyáké. Elvileg a dolgukat a kert végében intézik, de a házhoz közel is van egy rész, ami az övék lett, mert esőben nem szivesen mentek hátra.
A kert fele körbe van keritve egy bokáig érő "keritéssel". Ez a háztól a pihenőrész (diófa alja), és egy jókora füves placc. Több helyen vannak kiskapuk, mert oda is bejöhetnek a kutyák, de csak ha mi is kint vagyunk. Ott sosem piszkitanak, az a játszófű. Nagyon hamar tudomásul vették, hogy igy van, és kész:-)) A játszófűben szoktak a gyerekkel labdázni, hemperegni. Fontos, hogy nekik is játszótér legyen, ne csak elzárt terület!

Előzmény: zsigrai76 (28)
asta Creative Commons License 2003.10.29 0 0 29
Meg lehet tanítani, de sok türelemre és odafigyelésre van szükség. A miénk érdekes módon kölyökkorától mindig egy helyen hagyja a csomagokat. Nem kellett tanítani. Mostanában pedig - már elmúlt egy éves - gyakorlatilag a napi séta alkalmával kinn végzi a dolgát.(pedig állandóan kertben lakik)
Azt mondtam: nem kellett tanítani. Mégis azt hiszem azért lett így, mert mikor 2 hónaposan hozzánk került, nagyon odafigyeltünk erre. Mikor kezdett szaglászni, tudtam, hogy erre keres helyet. Mikor pedig rátalált az előző helyére és ott végezte a dolgát, mindig nagyon megdicsértük. Lehet, hogy ez rögzült benne és jó élményeket kapcsolt ehhez.
Idősebb korban, biztosan kicsit macerásabb a dolog, mert egy rossz beidegződést kell megszüntetni és egy újat rögziteni. A módszer szerintem hasonló lehet - ezért is mondtam, hogy sok türelemre van szükség - hogy figyeled mikor készül az aktusra és kajával, vagy egyéb vonzó dologgal a kivánt helyre csalogatod és ha sikrül ott végeznie a dolgát nagyon nagyot örömködsz. Nagyon fontos, hogy soha ne szidd ezért, hanem pozitiv megerősítéssel próbálkozz.
Előzmény: zsigrai76 (28)
zsigrai76 Creative Commons License 2003.10.29 0 0 28
két kutyám van, akik most másfél évesek. Kertben vannak, ahol már nem igazán csinálnak sok rosszaságot. de! a kisfiam 10 hónapos és nyáron ugye a kertben szaladgálna. írom szaladgálna, ugyanis a kert tele van kutyagumival. vagyis rendszeresn összeszedjük, de ugye szétkenődik és hasonló finomságok.
meg lehet e tanítani a kutyákat arra, hogy egy helyre végezzék a dolgukat?
amúgy jól tanítható kutyák, sokat foglalkozunk velük , szóval rossz szavam nem lehet rájuk, bár biztosan nem a legjobban nevelt kutyik a világon.

szóval, meg lehet e nekik tanítani? én hol tudom megtanulni, hogy hogy kell őket megtanítani , vagy ismertek e valakit, aki ezt elvállalja :)

köszönöm a választ és a segítséget előre is!
Anita

masztiff Creative Commons License 2003.09.17 0 0 27
Egy eves kora utan csakis!!! Sot egyesfajtaknal a masfel ev!!!
Nem aztmondtam, hogy mindennek ment amit latott, csak szuka kutyusnak, embereket sosem bantott. De egy szora szotfogadott, a legdurvabb verekedesbol is huzta a belet, ha raszoltam! Teljes mertekben megbizhato volt! Imadtam. Foglalkozas?? 4 vagy 5 ev kutyaiskola (Bela banal), es suli (akkoriban suliba jartam) utan rendszeresen setalas a nepligetben, ugyanis mellette lakom. Tehat allandoan foglalkoztam Vele. Sajna a masztiffommal nem ez a helyzet:((((, de mara dolgozom, de ha tehetem foglalkozom Vele! csak kevesebbet, igaz ott lakom meg mindig a nepliget mellett, de azert ha tehetem , de szoval mas iskolaba jarni, ezt Ti is tudjatok.
Előzmény: coney (26)
coney Creative Commons License 2003.09.17 0 0 26
Mit jelent nálad a korai? (Mondjuk egy év alatt mindenképp csak azt ajánlanám, hogy játékosan ronggyal, meg hurkával zsákmányoltatni, de azt sem csibészelésesen - keményen-, hanem játékosan, mint egy zsinóros labdával való játékban.

Meg azért ez idegrendszer kérdése is, mert egy elrontott kutyát elég jól ki lehet hozni a hibájából, ha rendszeresen van vele foglalkozva, meg persze ismerik a módszert, és odafigyelnek rá.

Nem azért örző-védőztettem, mert vadítani akartam a kutyámat.
Minek is lakótelepre? Viszont ő nem is egy olyan ideg-típus, aki agresszívvá válna. :-)(Szerencsére, így jó lakótelepi kutyává vált)

Ja, a szófogadásról meg: az enyém néha még most is játsza a süketetet, meg hogy úgy kell odacsalogatni, valami figyelemeltereléssel, mert néha nagyon kettyós. Ha nincs eléggé odafigyelve rá, akkor kiharcolja magának. :-)

Előzmény: masztiff (24)
masztiff Creative Commons License 2003.09.17 0 0 25
Az oreg nagyon jol csinalta, mondom akiket kikopzoket ismerek mindenki O Tole tanulta el a fortelyokat, de teny, hogy megoregedett. Nem tartja rendesen karban a sulit. En szerettem oda jarni...
Lehet, hogy ismerjuk is egymast, bar en elotted jartam, de leg sokat.

Szia

Előzmény: Ilusta (18)
masztiff Creative Commons License 2003.09.17 0 0 24
Igy van, Gyapinal, szombaton 3 tol 5 ig tart, plussz orzo vedo, vasarnap 9tol 12ig orzo vedovel. Bela banal vasarnap egyezik, de a szombat egy oraval korabban ha jol tudom, most igy van Nala, bar ot nem ajanlom, mert kioregedett szegeny, de akkoriban hihetetlen jo volt! A modszerek mindket suliban masok, de mindketto eredmenyre vezetet. Egyik gyorsabban, masik lasabban, igaz egy roti is mas mint egy masztiff....A rotim hibatlanul szotfogadott, a masztiff jobban maganak valo, es bar erti mit obegatok Neki, ennek ellenere mintha nem hallana(talan suket?:)))). De tobb szempontbol is jo, az elso nagyon lenyeges, hogy szocializadjon, ne legyen agressziv stb.. Egy korai orzo vedoztetessel el lehet rontani nagyon..., nekem a rotimat sikerult. Ezert a mostani masztiffom barany alkat a kis 65 kgval...Persze ez nem azt jelenti, hogy hagyja is magat, csak nem kezdemenyez. Ugyhogy most nem kovettem el ugyanezt a hibat. Meg minek orzovedoztessem, meglatjak megijednek!
Előzmény: gizicakhi (23)
gizicakhi Creative Commons License 2003.09.17 0 0 23
mikor Cakhi iskoláskorba került én is alaposan körüljártam a témát, telefonáltam, elmentem megnézni, utánajártam. Azok az iskolák/kiképzők akik sikítófrászt kaptak az afgán agár fajta hallatán kapásból leírták magukat, sajnos nem egy híres kiképző bukott nálam itt el:o((
volt ahol a hozzáállás, módszer nem tetszett.
Így kötöttem ki a Gyapiéknál (happy dog Kőbányán) ill. a Népszigeti suliban (Iffyvel való megismerkedésünk színhelye:o)).
mind2-ről csak jót tudok mondani. Kiképzés anno úgy vol Kőbányán, hogy szombat 3óra, vasárnap 9:00.
Népszigeten asszem mind2nap reggel 9-kor volt kiképzés:o))
mi ha tehettünk mindkét nap mentünk:o))
kőbányán kedd-csüt volt egyéni kiképzési nap.
Nekünk hasznos volt, sokat tanultunk:o))
Előzmény: Lord Iffy (21)
coney Creative Commons License 2003.09.17 0 0 22
Szerintem egyáltalán nem túlzás, hogy az a kutya, akit tenyészteni szeretnének, annak igenis legyen meg a vizsgája, és csak így kapjon tenyészengedélyt. (Ez főleg a sok egyedszámmal rendelkező túltenyésztett fajtáknál lenne lényeges. Pl.: nj, dobi, roti).

Attól, hogy a ringben rohan ugyanis még nem tudod felmérni a kutya idegrendszerért megfelelően, márpedig eléggé ez a tenyésztésben elég fontos szerintem. Mert fontos, a fajta standardben előírt megjelenés, de azt is előírja az, hogy milyen viselkedést kell mutatnia a kutyának, márpedig nagyon sok kutya van, aki pont az ellentettje, lásd félős nj, (láttam már nyuszi bullt is:-( ), megbízhatatlan rotit, idegbeteg dobit, vadállat vizslát.

Mellesleg nem minden kutyát mondtam, de ha komolyabb szándékod van a kutyával, akkor érdemes, ezzel is foglalkozni. Mert szerintem egy szép kutyára csak akkor kerül fel igazán a korona, ha az megfelelő munkát is mutat.

(Jó, az is tény, hogy én ilyen munkakutyabolond vagyok, ezért ilyen a szemléletem). :-)

Előzmény: masztiff (6)
Lord Iffy Creative Commons License 2003.09.17 0 0 21
sulitól függ hogy mikor van "előadás".:O)
általában hétvégén szokott mindenki, de van ahol hétközben is vannak foglalkozások.
van ahol délelött (9-10), van ahol délután.

mintha az eblap.hu-n lett volna valami lista. meg nézz körül a kutya.lap.hu és a kutyasceg.lap.hu-n.

Előzmény: canamano (20)
canamano Creative Commons License 2003.09.17 0 0 20
Szisztok.
kedves gizichaki, hétvégén hiányoltunk benneteket... főleg a kis ricsik, nem volt nagy motíváció a futásra...(kivéve Lottit, és Templomot)
Hát, igen.. Tasyval mi is gondolkodunk, hová vigyük a kis ricsiket, ha nagyon szeretnék ráfeküdi a témára, egészen pontosan hol tudok utánna nézni a kutyasuliknak??
Van esetleg valami website?? ahol a pesten lévök kutyasulik listája fut?
Egyébként ez a kutyasulizás dolog hogyan működik, milyen gyakorisággal, délelött, délután ilyenek érdekelnének...

Mindenki válaszát érdeklődve várom,

köszi,
canamano

gizicakhi Creative Commons License 2003.09.17 0 0 19
Mi 2002 tavaszán jártunk (tüzelésig, dögmelegig) ill. 2003 tavaszán:o))
lehet, hogy találkoztunk......
aztán abbahagytuk, mert amiét én vártam, várok tőle azt megtanul/ta/TUK:o))
Előzmény: coney (15)
Ilusta Creative Commons License 2003.09.16 0 0 18
Tényleg egyre gondoltunk...:))))
Én is oda jártam 5 évvel ezelőtt...
Hiába mondják, hogy elavultak az öreg módszerei, meg, hogy durvák (ez már nem igaz) az én kutyámnak meg nekem is jót tett!
Quaigon mondta, hogy leégett ott az épület és költözniük is kell....:(((
Előzmény: masztiff (17)
masztiff Creative Commons License 2003.09.16 0 0 17
Persze, a neve Szopo Bela bacsi, annak idején sokat jártam hozzá... És láss csodát, elég okos is lett a kutyus...A suli az OMSE amit vezetett, meg még most is, csak már öreg szegény..

Előzmény: Ilusta (16)
Ilusta Creative Commons License 2003.09.16 0 0 16
Masztiff!
Elárulod, kire gondoltál?
Csak azért, mert hátha egyre gondolunk...
Ha nem akarod nyilvánosan, kérlek írd meg mailban...köszi.
Előzmény: masztiff (14)
coney Creative Commons License 2003.09.16 0 0 15
Hmm. Többször is, de mindíg csak kevés ideig. Eccer jártunk 95 júli, aug, (közbejött a tüzelés)aztán 95 nov, dec. Utána, 2001 (tavasz, nyár) aztán 2001 vége, 2002 eleje, és utána utána abba hagytuk a sulizást, mert már hét és fél éves elmúlt, és eléggé kiöregedett, meg sok volt neki a csibészelés a körhergeléssel. :-(

Pedig van, amikor egész jó napjai vannak, de sajnos ez elég rapszodikus. Most kilenc éves múlt, a nyáron voltunk ÖV-s táborban, azt élvezte, nagyon és én is. A reggeli fegyelmező gyak-on mindvégig kitartottunk, csibészelést azonban az uccsó 3 nap már kihagytuk. :-(

Azért az biztos, nagyon szép napokat töltöttünk ott együtt. Nagyon élveztük, és ahhoz képest, hogy meglehetőst eltávolodtunk egymástól, akkor ott sikerült újra közel kerülni egymáshoz, együtt átélni újból a fiatalságát, az erejét, és ez neki is, nekem is nagyon jót tett. :-) Ilyen vidámnak nagyon rég láttam előtte. Ja, és a hatása néha még most is érezhető.

Előzmény: gizicakhi (13)
masztiff Creative Commons License 2003.09.16 0 0 14
Igen, a Gyapi, eleg jo a suli, elegge ert a kutyakhoz. En ismertem azt is akitol eltanulta a fortelyokat, Mo-n eleg hires, de mar nem ajanlom, mert lepusztult az iskola, megoregedett szegeny... Annak ellenere nagyon ertette a dolgat, hozza jartunk hosszu evek folyaman. Most majd megint megyunk vissza a Gyapiekhoz, ott is jo.
Előzmény: gizicakhi (13)
gizicakhi Creative Commons License 2003.09.16 0 0 13
:o))

mikor?

Előzmény: coney (12)
coney Creative Commons License 2003.09.16 0 0 12
Én is jártam oda eblánnyal. :-)
Előzmény: gizicakhi (11)
gizicakhi Creative Commons License 2003.09.16 0 0 11
A X. ben igen, az Újhegyi uszoda mögött (kb Hangár utca) a Happy dog, vagy a Kereszúti úton Vörös Lajos(ez utóbbi?)ék.
Én az előbbibe vinném, mi is oda jártunk:o))
Előzmény: Sanya_67 (10)
Sanya_67 Creative Commons License 2003.09.16 0 0 10
Sziasztok!

Tudtok jó kutyasulit a XVII. kerületben??? Én a Home Centernél lakom, tehát jó lenne ha közel lenne?...

Sanya

Lord Iffy Creative Commons License 2003.09.16 0 0 9
talán én mintha (nem vagyok szagértő!) nem láttam volna érdeklődést a képén.
mondjuk nem is egy izgága fajta, olyan nyugis bamba képü... (bocs, utálom a nyáladzó mafla kutyákat, de teky igérem szeretni fogja helyettem is..:O))))))))))
.. nem tünt túl motiválhatónak.
na majd jöttök sokat kirándulni és kikupálódik.:O)
Előzmény: masztiff (8)
masztiff Creative Commons License 2003.09.16 0 0 8
Iffy, Te lattad az ebemet, hagy kivanni valot maga utan a viselkedese, de legalabb nix agressziv, bar Lottit igy is megviselte jelenlete, mint Mayat. Jartunk mi suliba is, az a baj, hogy tobbet kene Vele torodni, ezt en is erzem. A suli azert segitett, de mondjuk en elotte hosszu ideig jartam suliba az elozo kutyusommal, meg azert egy labi, meg egy nemet juvival konnyebb szot erteni:)))
Előzmény: Lord Iffy (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!