Keresés

Részletes keresés

enqualye Creative Commons License 2006.11.30 0 0 112

Szia Zsuzsa és mindenki. Az iwiw.hu-ba szeretném regisztráltatni magam, de oda csak akkor lehet, ha egy ottani tag meghív. Van itt valaki, aki meghína? Megköszönném!

Előzmény: zsuzsa (110)
enqualye Creative Commons License 2006.11.30 0 0 111

Szia! Köszönöm hogy írtál, meg az elérhetőségeket is. Nekem 27 fokos görbületem van. A korzettes oldal megnéztem, hát ott tényleg sokminden van, de több magyar nyelvű is lehetne. Hogy milyen képek vannak ott!

 

Előzmény: zsuzsa (110)
zsuzsa Creative Commons License 2006.11.30 0 1 110

Szia !

Nem vagy egyedül. Sok korzettes fiatal cseveg a neten. meg felnőttek, operáltak, szülök stb.

Én gyógytornász vagyok, de itt inkább anyuka.

Neked hány fokosak a görbületeid ?

Az iwiw.hu-n van egy nagyobb csapat srác meg lány meg néhány fiatal gyógytornász , egy-két szülö egy jóhangulatú, pörgős topicban.

Ők programokat is szerveznek maguknak és tényleg jókat lehet beszélgetni velük

Az ottani forum topic neve :Gerincferdülés (scoliosis, kyphosis).

 

Esetleg érdemes lenne regisztralnod az iwien, helyből szereznél vagy félszáz hasonló cipőben járó havert.

 

Ha a Milwaukee korzettről szeretnél olvasni, akkor nezegetheted a www.korzett.lap.hu  oldalt, ezt en csinalom.

Előzmény: enqualye (109)
enqualye Creative Commons License 2006.11.30 0 0 109

folyt.

Gyógytornászhoz is kell járnom, meg úszni. Az uszodába jár egy velem egyidős srác, ő szintén Milwaukee-s. Neki sokkal rosszabb volt,  mert a suliba nagyon kicikizték, teljesen ki volt borulva. Sokat beszéltem vele, meg a szülei is (irtó rendes szülei vannak),  ez valamennyit használt. Aztán mikor véget ért a suli, ő is lenyugodott. Nyáron aztán addig győzködtem, míg belement abba, hogy uszoda után mindketten a póló fölé vegyük fel a fűzőt, had lássa mindenki. Hát elég érdekes látvány lehettünk, mikor így járkáltunk, mindketten nyakig fűzőben, de azt hiszem, a haveromnak végül is ez használt a legtöbbet. Ezután egész nyáron legtöbbször csak így hordtuk.

Azt hiszem, befejezem, menni kell tanulni.  Csá mindenkinek!

 

Ha van itt fűzős, vagy ha valaki ismer fűzőst, szóljon neki legyenszíves, hogy írjon ide, ne csak én legyek egyedül itt! Kösz!

enqualye Creative Commons License 2006.11.30 0 0 108

Sziasztok! Nemrég találtam rá erre a fórumra. Azért írok ide, mert látom, hogy nem nagyon vannak itt olyanok, akik jelenleg is fúzőt viselnek, pedig az ő véleményükre is szükség lenne. Nem orvosi dolgokról, hanem saját kellmes, vagy kellemetlen tapasztalataimról ínék egy kicsit.

Magamról csak annyit, hogy 15 éves fiú vagyok, és gerincferdülés miatt hét hónapja Milwaukee-fűzőt hordok.

Sajnos nálam is egy kicsit későn fedezték fel a bajt. Szerencsémre egy nagyon rendes és barátságos dokihoz kerültem, aki sokmindent elmagyarázott, ráadásul érthetően. Áprilisban eldőlt, hogy fűzőt kell hordanom. Eleinte fel se fogtam, hogy mivel jár ez, de a mintavétel, meg a próbák alatt rádöbbentem, hogy ez nem semmi lesz. Mikor elkészült a fűzőm, teljesen paff voltam, én ezt hordani? Borzasztó! Soha!

De a doki, meg a fűzőt készítők és a szüleim sokat segítettek, lelket öntöttek belém.

Eleinte csak otthon viseltem, hát mit mondjak...nem volt valami kellemes, nem gondoltam, hogy ennyire korlátoz a mozgásban. Kb tíz nap múlva mentem ki benne az utcára, meg a suliba, hát elég gáz volt.  Aki ismeri a Milwaukee-t, vagy viselt, tudja, hogy a nyakgyűrű miatt mindenki látja, hogy "valami van rajtad". Na, aztán az volt a legrosszabb,  hogy mindenki kérdezgetette , mi ez, sajnáltak, meg persze volt egy-két gyúnyolódó megjegyzés is. Sokan úgy megbámultak, mintha marslakó lennék. De sok hülye ember van! Érdekes, a gipszelt kézen, vagy lábon senki sem akad fenn, ezen miért? Júniustól már állandóan viselem. Nem tudom más hogy volt vele, nekem a legszörnyűbb az volt, hogy alvás közben is viselni kell, hetekig alig tudtam aludni benne. Most már valamennyire megszoktam a fűzőt, de még nagyon zavar, hogy nem tudok normálisan mozogni benne, meg lehajolni. Gondolom ezzel más is így van.

                                                               folyt.köv.

enqualye Creative Commons License 2006.11.30 0 0 107

Szia mki!

Új vagyok itt. üdvözlök mindenkit.

zsuzsa Creative Commons License 2006.11.30 0 0 106
Nincs ám mindenkinek pénze erre... sajnos.....az emberek többsége még boltba se tud bemenni 38-as nadrágért, hanem a piacon vesz egyet próba nélkül, mert azt tudja megfizetni.

A gyerekortopédiákon, iskolai gyógytornán is csak csoporttorna szokott lenni, pedig a gyerekeknek nem egyforma a háta :-(

Azért javasoltam az iwiw-et, mert ott kazettát is valószinüleg tudnak másolni, meg ha valamelyik gyerek jár tornára, arról is lehet kérdezni. Ott korzettesek csevegnek, komoly gerenicferdülése van a legtöbbjüknek.


Előzmény: dr.niki (105)
dr.niki Creative Commons License 2006.11.29 0 0 105

Szia,

 

Helytelennek tartom szakmailag előre gyártott kazettákkal gyakorloni otthon. Ez kb. olyan, mintha bemennél a boltba és azt mondanád 38 as nadrágot kérek. Biztos hogy csak 20 %-ban lesz jó bárkinek, mert minden nadrágot máshogy szabtak. Azt javaslom keress fel egy szakembert, aki megvizsgálja, begyakoroltatja, kontrolálja a feladatok eredményét és elvégzésének helyességét és csak utána állítsatok össze egy rá testreazabott feladatsort. Én így dolgozom és így hatásos. 2 hát sem egyforma. Lehet , hogy az izmok ugyan azok, de a ferdülések, terhelések sosem. Mindenkinel picit más kell. És az pici elég, hogy ne legyen eredményes a kezelés. Nem beszélve arról , hogy sok más probléma is lehet. nem 2 gyakorlat a megoldás.

Előzmény: rickdeck (103)
zsuzsa Creative Commons License 2006.11.19 0 0 104
Őszintén szólva, el sem tudom képzelni, hogy lehet ugyanazzal a gyakorlatsorral gyógyitani egy betegséget, ami ennyiféle foku-irányu-számu-stb , de a legmegfelelőbb helynek az iwiw "Gerincferdülés (scoliosis, kyphosis)" topicját tartom, ott minden nap csevegnek scolis gyerekek, gyógytornászok, szülők, szakemberek és érintettek. Ha valakinek van az ismerősöd családjából iwiw azonositója, kérdezze meg ott !

Hogy hazabeszéljek kicsit, a www.korzett.lap.hu oldalon is talalsz sok hasznos olvasnivalot, ha korzettje is van a gyereknek.
Előzmény: rickdeck (103)
rickdeck Creative Commons License 2006.11.08 0 0 103
Tisztelt fórumtagok!

Egy ismerősömnek szüksége lenne a gerincferdülés gyógyításához DVD-n vagy VHS-kazettán, szakember által szerkesztett, otthon is végezhető gyakorlatsor, stb.
Voltak már kivizsgáláson, a gyerekek a kórházban "gyakorolták" a mozdulatokat, de csak egy magnókazettát kaptak, ez pedig édes kevés.

Előre is köszönöm,
Csaba
handika14 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 102

Amúgy letudom írni szóról-szóra kétféle gyógytorna gyakorlatait is (hivatalosan ezt kell elvégezni), hogyha ez segítség valakinek!?

Azért kétféle, mert más-más elven alapul! Egyik általánosabb, talán lazább is sokkal, a másik pedig a Budapesten is gyakorolt példa, én ezt próbálom elsajátítani és remélem sikerül, mert ez az utolsó reményem!

handika14 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 101

 

Sziasztok! Én is szeretnék megismerni egy olyan embert, aki már túl volt a műtéten, fontos lenne megértenem, mivel is jár ez!!! Előre is köszi!

dr.niki Creative Commons License 2006.10.16 0 0 100

Sziasztok!

 

Úgy látom elkél a segítség a kolléganőnek. Én is gyógytornász vagyok. És mivel elvéggeztem én is többekközt a Schrott terápiát, ami a gerincferdüléses gyerekek kezelésével  foglalkozik, talán tudok segíteni valamit.

 

TUdok segíteni abban, hogy hova menjetek jó korzettett csináltatni ill. ki az az orvos, aki ismeri és elismeri ezt a technikát, mint legjobb módszer a tinik kezelésében. Ami elég ritka sajnos ma még, hogy az orvos is tisztába legyen azzal, hogy melyik gyógytornászhoz kell küldeni a beteget. SAjnos általában még avval sincs tisztában némelyik, hogy ez a gyógytornász kompetenciája!

 Szörnyű dolgokat látok, hosszasan mesélhetném a rémtörténeteket, de csaka sajátom mondom.. egyik betegem orvosa azzal küldte el a betegem, hogy olyan súlyos a gerincferdülése, hogy már ne is sportoljon! Ne is sportoljon???... Mondanom sem kell, hogy alig látszik valami a hátán. És ez most nem vicc!!  Előtte meg a súlyos térdizület traumája után elküldte squassolni. Szóval kicsit kiakasztó, hogy egyesek ezek után megtarthatják a diplomájukat.

 

A scoli tábort nagyon jó szakember tartja. Mindenkinek ajánlom, aki többet szeretne tudni a scolis életről és a korzettes életről. Nagy segítség a gyerekeknek, hogy hasonló problémájúak együtt sportolnak, játszanak, beszélgetnek! Csak nehéz bejutni, annyi gyerek szeretne menni.

 

Bővebben itt: dr.niki@vipmail.hu

 

Azért csak itt, mert nem szeretném, ha a konkurenciával kellene vitatkoznom. De azt sem, hogy rossz helyre kerüljenek a gyerekek és rossz korzettet ( nagyon sok a rossz korzett) kapjanak és műtétre kelljen menni. Mert az csak egy rövidtávú, jónak tűnő megoldás. De én tudom , hogy később mitől és mennyit fog szenvedni e műtét miatt. Időben elkezdett torna és korzett segíteni fog elkerülni a műtétet. Csak tudni kell hova menjen az ember. És ez a legnehezebb. Meg általában kifizetni. Mivel a tanfolyamnak is borsos ára van, kevés az a gyógytornász, aki kórházi vagy Sztk-s keretek között csinálja. De asszem az egészségünk megér ennyit.

 

A műtéttel kapcsolatban pedig, aki mégis ezt választja,- mert akkor nem kell tornázni... szerinte-, az nagyon téved. Ahol a rögzítőt feltették folyamatosan el fogja koptatni ill. hypermobillá( túlmozgás) teszi ezeket a szegmenseket. Ami később nagy fájdalmat okoz. Nembeszélve arról, hogy a gerinc már soha nem lesz "hajlékony". Hisz egy "vasrúd" nem hajlik.És durván fogalmazva ez kerül bele. Ezt most nem elrettentésül írom, hanem , hogy akit érint észbekapjon és időben találjon el a megfelelő helyre. Persze akin már nem lehet segíteni, mert már olyan nagy a ferdülése, hogy a szakember sem ér már el eredményt tonával, csak akkor vállalja a műtétet.

 

Remélem segítettem kicsit a döntésben!

 

 

Előzmény: maki115 (96)
Lilóka Creative Commons License 2006.07.25 0 0 99

Kedves Hocso!

 

Meg tudnád adni az e-mail címedet, mert szeretnék tőled 1-2 dolgot kérdezni a műtéttel kapcsolatban. Köszönöm.

NUBIUM Creative Commons License 2006.07.16 0 0 98
Sziasztok!

Érdekelne, pontosan mi a vizsgálat menete egy gyermekortopéd-szakorvosi szűrővizsgálaton.

Előre is köszönöm!
zsuzsa Creative Commons License 2006.06.15 0 0 97
Maki, szombaton megkérdezem van-e már e-mail cime vagy valami elérhetösege a gerincmütöttek "klubjának " ezt olyan korzettes fiatloknak szervezik, akik scoliosis miatt gerincmütéten esnek át. Ugy tudom készül egy tájékoztato könyvecske is a gerincferdülésröl.
Ide is irnak néha olyanok, akiket Budapesten vagy Pécsett operáltak.
Előzmény: maki115 (96)
maki115 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 96

Sziasztok, egy olyan személyt keresek közöttetek, aki átélt már egy gerincműtétet a görbe háta miatt... és tudna nekem segíteni, mesélni minden lényeges dologgal kapcsolatban, akire illenek a fenti leirtak, kérem adja meg a mail címét!

Előre is kösz a segítséget!

 

enn Creative Commons License 2006.06.08 0 0 95
Próbáltátok már a gerincharmonizálást pulzáló mágnesterápiával.
Ha érdekel többet irj egy emailt.
Előzmény: scoli (85)
zsuzsa Creative Commons License 2006.05.26 0 0 94

Attol tartok nem lehet kikerülni az orvoshoz menetelt. Nem tudom, most hogy van, regebben reuma-szakrendelesen tudtak adni fürdöjegyet.

 

Hatha valaki jobban tudja, mint en.

Előzmény: -claire- (93)
-claire- Creative Commons License 2006.05.25 0 0 93

Sziasztok!

 

Én azt szeretném megkérdezni, hogy nem tudjátok-e hogy van-e lehetőség Tb támogatásra, ha úszni szeretnék járni itt Pesten és gerincferdülésem is van?

22 éves nappalis diák vagyok, és egyre többet fáj a hátam mostanában. Már 10 évesen is jártam gyógytornára , de kb. egy év után azt mondták, hogy már nem kell járnom és azóta nem is igazán tornáztam. Azóta már láthatóan el is van ferdülve a gerincem, és a hátam is egyre többet fáj.:( Sajnos itt Pesten nem igazán diák barátok az uszodajegy árak, ezért kérdezem, hogy nem lehetne-e megoldani,hogy valahogyan v.mi kedvezményt kapjak? bár tudom, hogy orvoshoz is el kellene mennem mindenképpen, mert ő írja ki a kezelést is.

zsuzsa Creative Commons License 2006.04.15 0 0 92
Irtam neked mailt.
Gondolom nem akarják tul gyakran röntgenezni.Ha kinövi, akkor uj füzöt kell csinaltatni, multkor hallottam, hogy nincs meghatározva, hogy X idöszakra hány korzettre jogosult valaki, ha nö 5 centit, akkor jár neki .

Előzmény: scoli (91)
scoli Creative Commons License 2006.04.14 0 0 91
Előre is köszi! Igen, sok az 5 cm, ezért is aggódom. hogy csak fél évente van a kontroll. Mi van, ha már előbb kéne a csere? Olvastam, hogy a fűző csak akkor hatásos, ha nagyon jól van megcsinálva, állandóan utána kell alakítani.
Előzmény: zsuzsa (90)
zsuzsa Creative Commons License 2006.04.13 0 0 90
5 centit ? az jo sok. Gondolom a korzettet is mindig kinövi.

Megkeresem nektek amit korzettesek uszásárol meg nyári táborrol tudok es elküldöm a hétvégén.
Előzmény: scoli (89)
scoli Creative Commons License 2006.04.13 0 0 89
Ja, és most fél évente járunk kontrollra, ami szerintem elég hosszú idő, hiszen a gyerek az utóbbi fél évben majdnem 5 cm-t nőtt.
Előzmény: zsuzsa (86)
scoli Creative Commons License 2006.04.13 0 0 88

Esetleg meg tudnád mondani, hol van ez a korzettes úszás?

 

http://href.hu/x/1afv   itt megtalálod a Boston korzettet.

 

A miénk is ilyen, csak nem három, hanem csak kettő rögzítő csat van.

 

Tulajdonképpen nem sok mozgást enged, hiszen mint a képen is láthatod, a feneke

közepétől majdnem a hónaljig felér a merev műanyag. 

Előzmény: zsuzsa (86)
zsuzsa Creative Commons License 2006.04.13 0 1 87
Azert a mütét szempontjábol se mindegy, hogy milyen foku görbületet kell korrigálni... nem mindegy, hogy 50 fokosat vagy 40 fokosat.....ugyhogy szegény kénytelen lesz korzettet hordani, hiszen még rengeteget fog nöni.
Előzmény: scoli (84)
zsuzsa Creative Commons License 2006.04.13 0 0 86

Könyörgöm, ha asszimetrikus az egyik oldala a csigolyának, akkor az az oka az egesznek. nyilván, ha nö a gyerek,  akkor asszimetrikusan nö a csigolya es ezert  fokozodott a görbület.

 

Az ugynevezett idiopathias scoli, ami pubertaskorban hirtelen lathato lesz , söt romlik, az az ugynevezett ok nélküli, illetve  valami öröklött tényezö van benne, mert anyukanak-lanyanak, lanytestvéreknek szokott lenni, de a pubertaskorban felgyorsitjak a hormonok.

 

Sajnos egyedül a korzettöl lehet várni, hogy megállitja.... bár a kondicioja miatt tényleg nagyon hasznos lenne, ha többet mozogna. Viszont egy ilyen kicsi gyereket nyilván játékos torna tud csak lekötni.

 

Azt tudom, hogy van Budapesten korzetteseknek uszás, de az Cheneau korzett, nem Boston. Öszinten szolva nem tudom, mennyi mozgást enged a Boston.

 

Milyen gyakran jártok kontrollra?

 

 

 

Előzmény: scoli (85)
scoli Creative Commons License 2006.04.13 0 0 85
A csigolya szerkezete olyan a röntgen felvételen, hogy egy vagy két csigolya egyik oldala valamivel hosszabb mint a másik így a többi már hiába egyforma ez által meggörbül a gerince, ráadásul ahogy írtad is 3D-ben. Abban bízunk, hogy talán benne lehetünk abban a 3-ban, amely legalább nem romlik tovább a fűző viselése segítségével. Ahogy mondta az Illés prof.,  10-ből  3 javulhat 3 stagnál, 4 biztosan romlik.
Előzmény: zsuzsa (83)
scoli Creative Commons License 2006.04.13 0 0 84
Igen, itt Bp-en is vizsgálták már. Az összes szóbajöhető orvossal vizsgáltattuk, Heim Pál, János kórház. Úgy veszem ki, hogy végül azt mondják, hogy mivel ismeretlen eredetű, meg kell próbálni a fűzőt a tornával és úszással és bízzunk a csodában, hogy nem romlik tovább. Ha romlik, a megfelelő időben meg kell műteni. Nagyjából ezek a kilátások vannak. Mást nem tudnak tenni . :(
Előzmény: zsuzsa (83)
zsuzsa Creative Commons License 2006.04.12 0 0 83
igen, az vagyok, én is a Schroth-ot ismerem a szokásos gerinctonán kivül. Nagyon hatékony, de ilyen kicsi gyereknek legfeljebb egyes elemeit lehetne megtanitani. Hasznára van a hagyományos gerinctorna is, de a gerincferdülés általában a csigolyak 3 dimenzios torzulása, a fögörbület mellett kompenzalo görbületek vannak és cicahát-laposhát gyakorlatoktol nem lehet csodát várni.

Én sem értem, miert nem nyomja a masodlagos görbületet, de mentségemre szolgáljon, nem ismerem a Boston korzettet. Illetve a nevét igen, meg azt, hogy konfekcio Boston füzö is van , sokfele használják, de a ti esetetek elég speciális és a Pécsi Klinika igazán komoly intézmény, ha ott komolyan foglalkoznak veletek, akkor kövessétek az ott kapott utasitásokat. A füzöt valoszinüleg a növekedés befejeztéig kell viselnie.

Nagyon ritka a veleszületett scoli, tizezerböl egy. Biztos nincs valami félcsigolya vagycsigolyablokk vagy valami hasonlo ok a csigolyák szerkeztében?

Itt Budapesten is vizsgálták?


Előzmény: scoli (81)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!