Keresés

Részletes keresés

patuha Creative Commons License 2004.01.06 0 0 46
Én 100 ft-ért veszem. Plusz 16 km-t autózok érte heti kétszer.
Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.06 0 0 45
Na nem azért, hogy dicskedjek (de, de azért!!!), nekem a néni házhoz hozza a tejet, és még langyos, mert mindig a reggeli fejésből kapok. (van akinek az estiből, és azért tudom, hogy igy van, mert ide is hoz hozzám egy olyannak(aztán az illető tőlem viszi el), de az mindig hűtőhideg.)

Nagyon fincsi lett a tejföl, és hog yhagytam állni a hűtőben, melég szépen be is sürösödött:-) Nem annyira mint a bolti, de nem zavar.
Tényleg nektek mennyirét adja a tejet? Én 120ft-rt veszem. (

Előzmény: patuha (44)
patuha Creative Commons License 2004.01.06 0 0 44
Hát igen. A reggeli italról is tudnál mesélni? Érdekelne. A pannónia sajtot pedig arra az esetre írtam, hogy az édes túrós tésztához esetleg jobban passzol, mint mondjuk a füstölt karaván. Íz alapon, nem pedig előállítási technológiai alapon.

És bizony én is háztól hordom a tejet, direkt reggel jó korán megyek, olyankor a friss fejésből tudok hozni.

Előzmény: discus (42)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 43
köszönöm, hogy megerősitettél abban, hogy jól teszem, hog ynénitől veszem a mindenféle kezelésen át nem esett tejet, és magam csinálok belőle vajat, túrot, tejfölt:-)

Beszólás előtt nem ártana olvasni ahova beirsz.

Férjem meg nem vezet "szélkelepet" sem mert hála isten időben lelépett a seregből:-)

Előzmény: discus (42)
discus Creative Commons License 2004.01.05 0 0 42
"(látogatáskor mindig vittem neki tejet):-)" Ha sört vittél volna, akkor repül?t vezetne, nem szélkelepet. :o))
"édesebb sajtot keress, mint pl Pannónia!" A zsirnak semmi köze az édességhez. Az ellenkez?je a sós, vagy savanyú. Ez utóbbit a tejsav okozza. Ha nincs elég, akkor a tejfehérje a savóban marad, és megy a vágóhidra a párizsiba, amikor is a fehérjét kisózzák a savóból, utána száritják, és mint fehérje hidralizátum, a rohadt tej belekerül más ennivalónak becézett takarmányba.
A 1,5 dl tej éppen elég, csak nem hetente, hanem évente:o).
Mivel szakmám az élelmiszer el?állitás, meg f?mérnöke voltam egy tej-sajt üzemnek, (ez utóbbit én terveztem) tanulságképp elmondom, hogy megy a tejipar.
Mari néni este fej, de leszedi a tej fölét, ami a tejszin. Ebb?l csinál vajat, tejfelt az EGÉSZSÉGES unokájának. A Maradék 50-100 l tej nyáron a kamrában van, de reggelre a lactobacilusok a pH értékét leviszik. Azaz a tej elkezd savanyodni, de még csak a labor tudja kimutatni. Ha az kimutatja, akkor kevesebb a tejért a pénz, ezért a gyakorlatias Mari néni szól apjuknak, hogy a meszesgödörb?l hozzon egy kis meszet, ami fehér, de viszont lúgos, tehát jó a savanya tejnek, mert a tejgyár laborja nem méri a kalcium tartalmat, tehát ki sem mutatja, viszont a savfok jó lessz. Az üzemben nyári sörszezonban legalább 1 napig áll a tej, tele lactobacikkal, amik azért csak erjesztik a tejcukrot. Ezért hivatalosan ún. engedélyezett módon megint csak leviszik a savfokot (ha úgy tetszik emelik a Ph-t), de itt már natrium-hydrogencarbonat-al, amit közönségesen szódabikarbónának hivnak. Közben a maradék tejszin elkezd kiválni, amit spec. centrifugán kiválasztanak (lehet?leg minden zsirt) mert sok tejfel, meg vaj kell a piacra, meg az drága is, ergo: gyártsunk minnél többet. Utána már csak az alacsony zsirtartalmú tejet kell reklámozni, mert a maradék tápanyag nélküli löttyöt is el kell adni, lehet?leg drágán, ha már kiszedték bel?le a zsirt. Sajna a tej olyan mint a hó: szintelen, csak azért látszik fehérnek mert megtöri a fényt. Igen ám, de a zsir cseppek törik a fényt, de az meg már nemigen van benne. Sebaj! A maradék kis zsirt ha mégjobban elaprózzuk, akkor ugyan a zsir mennyisége nem változik, de több apró darabra oszlik és igy számuk elág a fénytörés fokozásához. Ezt hivják optikai fehéritésnek, de a tejes dobozra nem ezt irják, hanem a csoda szót: homogenizált. (a maradék zsir nem válik el a lúgos vizt?l.) A homogenizátor cirka 250-300 bar nyomással apró lyukakon átnyomja a "tejet" egy dugattyúval, amit viszont nehéz tömiteni, ezért naponta cirka 2 l jófajta MOL, shell, stb olaj kerül a tejbe, igaz homogenizálva. A paszt?rr?l, csomagolásról nem irok, meg az ott dolgozókról, mert igen sokat szenvednek: szag, hideg, meleg, salétromsav, Nátronlúg, stb. E két utóbbival mossák a rendszert.
Ha a tej túlságosan megsavanyodott, azaz már annyi szódabikarbóna kellene bele, hogy már a végtermék izét befolyásolná, akkor készitenek bel?le "finom" túrót, sajtot. Ha ezek sem kellenek, akkor poritják, majd télen visszahigitva hozzákeverik a "friss" tejhez.
Tovább nem fojtatom, mert többet nem isztok tejet, pedig nem ez a célom. Csak annyit mondok, ebben az üzem egyik els? volt a HACCP bevezetésében.
patuha Creative Commons License 2004.01.05 0 0 41
Na jó, de lehet, hogy Discus-nak rosszabb a tejfeldolgozó rendszere. Igazából már régen megfogadtam, hogy ilyen jellegű beírásokkal nem foglalkozom, de valahogy nem jön össze:-)))
Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 40
repülőorvosoihoz annyit, hog yférjem 2 évet jár Szolnokra (még anno), helikoptervezőnek tanult, tehát volt rendszeresen reporvosi vizsgálaton. Mellette naponta legalább 2 l tejet megivott. (látogatáskor mindig vittem neki tejet):-)
Előzmény: patuha (38)
patuha Creative Commons License 2004.01.05 0 0 39
Akkor viszont valami édesebb sajtot keress, mint pl Pannónia!
Előzmény: Törölt nick (36)
patuha Creative Commons License 2004.01.05 0 0 38
Nem vagyunk megőrülve. Én speciel összesen kb másfél deci tejet szoktam hetente meginni. Kávéban. Viszont a belőle készült túrót, tejfölt, sajtot és vajat szívesen fogyasztom. Node nekem nem is kell repülőorvosira járnom.

(egy jótanács: ha Operával böngészel, akkor állítsd át a kódolást automatikusról Windows 1250-re vagy valamilyen közép európaira és akkor nem lesz a hosszú ö-ü helyett kérdőjel a hozzászólásban. Ha nem operával akkor is valszeg ez lesz a hiba)

Előzmény: discus (35)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 37
Akkor Te ne egyél tejterméket.
Előzmény: discus (35)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 36
Még nem, de kifogom próbálni:-)
Igaz a pörcöt kihagyom, mert édesen szeretjük:-)
Előzmény: patuha (34)
discus Creative Commons License 2004.01.05 0 0 35
Megvagytok ti ?rülve, feln?tt ember számára a tej nagyon káros. Serdül? korig müxik a csecsem? mirigy, ami termel olyan enzimeket, ami el?segiti a tejzsir emésztését. Ha ez nincs, akkor a tejzsir bekerül a véráramba, ahol a kalciummal a koloszteri mennyiségét jelent?ssen növeli. Én egyszer repül? orvosi el?tti napon a sajtgyárban megettem vagy 20 dkg sajtot, másnap a vérem magas zsirtartalma miatt nem akarták megadni az orvosi alkalmasságit, csak miután elmondtam torkos cselekedetem és egy hét múlva visszamentem labor kontrollra.
patuha Creative Commons License 2004.01.05 0 0 34
Hmm. Mi is túróstésztát csináltunk:-) Sütőben. Nem tudom próbáltad e. A főtt tésztát tepsibe raktam, erre került a szalonnapörc, belekevertem a túróval elkevert tejfölt és a tetejére rszelt sajtot szórtam és megsütöttem. Nagyon finom:-))
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 33
Én is ma csináltam meg túrostésztának:-)

Én kanállal szedtem le a tejfölt, pont ugy, mint a tejszint is szoktam.
Most alszik a következő adag:-)

Előzmény: patuha (32)
patuha Creative Commons License 2004.01.05 0 0 32
Ma ettünk először radiátoron melegített túrót. Finom lett. Majnem sikerült leönteni a tejfölt, de sajna utánament egy kis aludtej is. Eddig sikerült egyben leönteni. Ja tegnap este óta megaludt a tej. Igaz ebbe tettem egy kis savót az előző túróról.
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 31
Végre most megaludt a tej 2 nap alatt. Igaz, hogy aradiátorra tettem. Most szedtem le a tetejéről a fölét és beraktam a hűtőbe. Kiváncsi vagyok milyen lesz.

Egyébként ezt találtam:
tejföl az egyik legjellegzetesebb magyar tejtermék, hiszen nálunk különösen fontos szerepet tölt be a táplálkozásban. Számos magyaros ételnek fontos összetevője, de szívesen fogyasztjuk natúr állapotban is.
A tejföl eredetileg, házilag nyers tejből készült. A tejet csuporba töltötték, majd állni hagyták. A tej megalvadt, és "spontán felfölöződésen" ment át. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kisebb sűrűségű zsírgolyócskák a felszínre emelkedtek. Egy nap után a tejet lefölözték, és már készen is volt a tejföl. A megmaradt aludt tej sem ment kárba, hiszen melegítés után ebből készült a túró.
A tejföl készítése ma már természetesen nem így zajlik. A tejföl alapanyaga ma már a tejszín. Ebbe a tejszínbe kerül a megfelelő oltóanyag. Ezután a tejszínt poharakba töltik, a poharakat alumínium lapkával lezárják, majd a poharakat az érlelőbe viszik.

Meg http://yikes.tolna.net/szakacskonyv/szaky249.html

itt is vannak leírások, érdemes böngészni:-)

Előzmény: patuha (30)
patuha Creative Commons License 2003.12.31 0 0 30
Akkor szoktam altatni, ha már savanyú, vagy nem fogyott el. (általában nem fogy el) Többnyire én is gázon szoktam melegíteni lassan, de sosem tudom mikor jó. Tegnapelőtt csináltam radiátoron, de meguntam és forró vízfürdőben folytattam, mert lusta voltam áttölteni edénybe:-))) Elvileg a fehérje 40°c körül kicsapódik. Csak olyankor valahogy nem érzem a túrót tutinak. Ezért szoktam kicsit továbbmelegíteni. Persze ez lehet, hogy nem jó:-) Az első vajaim, amiket aludtejnek a tetejéből csináltam az valahogy nem volt az igazi állagra sem. A legelső végül egy folyós massza lett. Kenyérben végezte:-)

Nem tudtam aludni, mert ezek a dög kutyák randalíroztak. Tegnap este kiraktam a kukát és éjéfltájban arra ébredtem, hogy a kutyáim őrjöngenek. Egy kóborkutya dézsmálta az üres macskakajáskonzerveket belőle. Akkor becibáltam és utána már nyugtalanul aludtam. Aztán meguntam. Ez a tíz év háromműszak eredménye valszeg, hogy ilyen hülyén alszom. No menek kész a kenyér:-))

Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.31 0 0 29
Milyen lett a vaj az aludtej föléből? Nem lett savanyú?
Előzmény: patuha (27)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.31 0 0 28
És a teje mikor kezdted altatni. MIndjárt firsiben, vany mikor már nem fogyott el?
Én tegnap 1-esen melegitettemfel, a túrót. Viszont még mindig gondom, hogy meddig kell melegiteni. CSak addig, mig kipelyhesedik, vagy tovább...? Egy idő után már semmi állagváltozás nem történik? VAgy csak épp adig mig mondjuk eléri a testhőmérsékletet?

p.s.: Hú de korán keltél:-)

Előzmény: patuha (27)
patuha Creative Commons License 2003.12.31 0 0 27
Nekem az volt a tapasztalatom, hogy az aludtejről csak simán le tudtam önteni a tejfölt. Először abból csináltam a vajat. Szóval én elfogadtam, hogy nem olyan sűrű, mint a bolti. Nekem azért nem vált be, mert nem fogyott el és végül a macskák ették meg. A vaj meg elfogy.
Nekem kb két nap alatt valóban megalszik a tej, mostanában ötliteres befőttesüvegben szoktam altatni. Persze előfordul, hogy tovább marad, mert pl lusta vagyok a túrót kimelegíteni stb. A radiátoro megoldás nem vált be teljesen, mert nem állandó a fűtés a szobatermosztát miatt és egy fél nap után sem melegedett ki rendesen, úgyhogy vízfürdőben fejeztem be:-) Jó lett így is:-))
Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.30 0 0 26
Köszi. Ezt én is hallotam, de valahogy nem jöt össze nekem. Te kipróbálod? Kiváncsi vagyok, mit tapasztalsz.
Alduttej: nekem 4 napnál korábban még sosem aludt meg a tej...(pedig szobahőmersekleten altatom. Igaz nem mesélek neki...talán az a baj...?)
Előzmény: patuha (25)
patuha Creative Commons License 2003.12.29 0 0 25
Megkérdeztem! Azt mondják, hogy simán le kell szedni az aludtejről a tetejét, ez a tejföl. Ha buborékos a teteje, az azt jelenti, hogy sokat állt. Kb két nap alatt megalszik a tej hivatalosan, de lehet, hogy jóval előbb is. Ha gyorsítani akarod, akkor lehet olyat csinálni, hogy az előző aludtejről savót hagysz és arra öntöd a tejet. Még egy csomó mindent megtudtam, pl a túrót kimelegíteni nagyon lassan kell, és nem lesz száraz (pl konvektoron, de nekem most radiátoron van).
Előzmény: Törölt nick (23)
patuha Creative Commons License 2003.12.27 0 0 24
Az tegnap lett vagy fél kiló!:-)))
Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 23
köszi, nagyon örülnék neki:-)

Ha már van házitúró...!:-)

Előzmény: patuha (21)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 22
Ezért mindig leszoktam dobálni róla...
Előzmény: patuha (20)
patuha Creative Commons License 2003.12.27 0 0 21
Hétfőn fogom megkérdezni!
Előzmény: patuha (20)
patuha Creative Commons License 2003.12.27 0 0 20
Megkérdezem tőle, szokott tejfölt is csinálni. Szerintem a buborékozás az nem annyira zavaró, bár azért gyanakodva szoktam én is nézni:-))
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 19
gratulálok!:-))

Nekem is szokott benne maradni kevéske, de ez senkit nem zavar:-)

Ez a krémsajt téma izgatja a fantáziámat, csak az vele a bajom, hogyha rajta hagyom az aludtejen a fölét, akkor a teteje olyan buborékoslesz. Megkérdeznéd ezt tőle?Meg atejföl készítést, mert nagyon nagyon akarnék, de nem megy...
Az én tejes nénim nem tudja:-(

Előzmény: patuha (18)
patuha Creative Commons License 2003.12.27 0 0 18
Sikerült! Immár a második "rendes" vajat sikerült tegnap előállítani. Finom lett, meg jó is, tehát egészséges:-)) Az utolsó cseppig nekem nem sikerül kirázogatni, mert összeáll és magába zárja, de nem baj, mert így is finom:-)))

Ahol a tejet beszerzem, ott mondta a néni, hogy régebben csinált krémsajtot, mégpedig oly egyszeű módon, hogy az aludtejről leszedett tejfölt túróruhába rakja, kicsöpögteti és fűszerezi. Aszondja olyan lett, mint a bolti krémsajtok.Ha egyszer jó sok vajam lesz, akkor kipbóbálom én is, mert most a vaj elvisz minden tejszínt.:-))

Előzmény: Törölt nick (16)
patuha Creative Commons License 2003.12.18 0 0 17
Nézz bele a tükörbe, az talán segíthet:-)))))
Előzmény: Törölt nick (16)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!