Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.06 0 0 22

Köszi, de nem erről van szó!

 

Vannak főhivatalok. A főhivatalnok otthon ellesi a gimnazista gyerektől egy program alkalmazását. Erre hivatva érzi magát arra, hogy egy ilyen programmal "adatkommunikációt" tervezzen.

 

Ezért kapunk állományokat a dbase összes változatával, excel, access, a Word összes verziójával, stb.

 

Az erre hivatott minisztériumnak nem az a baja, hogy a haveroknak pénzt oszt, hanem, hogy ez a feladatot (kommunikáció szabványosítása legalább az államigazgatásban) nem végzi el. 

 

A konkrét problémát közben megoldottuk. De minden megyében van ilyen feladat és gondolom a probléma ugyanaz.

 

Az alapkérdésmegoldása kb. 5 perc lenne a főhivatalban. Ehelyett országosan rávordítunk mondjuk 20*6 órát.

 

Az államigazgatásban nem az a probléma, hogy a közalkalmazottak nem akarnak dolgozni, vagy jól dolgozni, hanem az, hogy nem is teszik számukra lehetővé.

 

Például ennél nagyobb probléma a TAH által használt IMI (Intézményi Munkaügyi Információs rendszer) használhatatlansága.

 

Ez nálam kb. 1 ember fél munkaidejét veszi igénybe. 

 

Továbbá elméletileg én (meg a többiek sem) nem használhatnék lopott programot.

Ezért, ha a főhivala kitalálja, hogy Visual FoxPro állományt küld, akkor nekem kell venni egy Visual FoxPro-t és gondoskodni kell arról, hogy valaki értsen hozzá.

 

És mindez pénzt és létszámot jelent.

Előzmény: CSamu (21)
CSamu Creative Commons License 2004.08.05 0 0 21
Kuldd rola egy peldat emilben, kicsomagolom neked, ugy hogy jo legyen. Jo?
Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.05 0 0 20

Na vegyünk egy konkrét példát!

 

Az országos emlőszűrésre a cimlistát az ANTSZ-től küldik meg. Ide kell nekünk behívólevelet küldeni. Ez egy people.dbf állomány. De nem hagyományos dBase, hanem valamilyen VisualFoxPro állomány. De ebből is valami különleges, mert a nálam lévő programok egyike sem hajlandó ekként felismerni.

 

Ez nem is lenne baj, de az állomány hibás. Néhány tételnél hiányzik a helységnév. Az irányítószám megvan.

 

Ha ez egy használható állomány lenne ( txt) akkor írhatnánk egy programot, amivel két perc alatt megoldódik a probléma.

 

Ehelyett napok óta már több ember ezzel kinlódik, gondolom másutt is a kórházban.

 

Tölünk ugyan elküldhetnénk pár embert, de ez nem old meg semmit. De ha az ANTSZ-től elzavarnának néhány impotens @@@@-ot, akkor már tülünk is nyugodtan el lehet küldeni pár embert. Mert a munkánk 90%-át az teszi ki, hogy ilyen hivatalok hülyeségeit próbáljuk helyrehozni.

Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.08.05 0 0 19

Minden leépítés rossz, amelyet elsősorban pénzügyi okokkal indokolnak. Ha egy szervezetnél nincs teljesítménymérés, akkor törvényszerű, hogy általában a leghasznosabb emberektől fognak megszabadulni, mert ők általában fiatalok, jó a teljesíményük és könnyen el tudnak helyezkedni. A másik kör, aki repül az aktuális főnökkel rosszul kijövő munkatársak, a vetélytársak, a titkárnő, aki nem fekszik le a főnökkel, etc...

 

A közszféra roppant túlsúlyos, de ennek nagyon sok oka van, amely miatt a probléma nem kezelhető mindaddig, amíg ezen intézményekben a teljesítménymérés nem megoldott. A teljesítménymérésnek viszont pont a már sok generáció óta kontraszelektálódott management az oka, aki minden eszközzel szabotálja a dolgot, ha az a saját teljesítménymérésére is vonatkozna.

 

A másik, sokszor hangoztatott meglátásom pedig az, hogy a magánszféra sem működik hatékonyabban. A nagyobb bankoknál, Matávnál, a gyógyszergyárakban rengeteg kvázi munka nélküli vagy fölösleges ember bújik el, akár csak a közszférában. Látszólag ez nem probléma, de valójában az, mert ezeket az emberekt is valójában Te fizeted, akárcsak a közalkalmazottakat, amikor iszonyú drágán telefonálsz, etc... Szóval a magánszférában sem stimmelnek a dolgok...

 

Leépíteni való elsősorban az államigazgatásban van, ahol iszonyatos párhuzamosságok vannak. És  az államigazgatást terheli egy csomó olyan munka is, amely tök fölösleges terheket rak az emberekre. De borítékolom, hogy az államigazgatásban lesz a legkevesebb leépítés.

 

WNS

blackhole Creative Commons License 2004.08.05 0 0 18
Van errol egy tortenetecskem.

Ismerosom ismerose Ferihegyen dolgozott kb. helyettes alsegedlotifutikent, az elveszett csomagok megtalalasanak ellenorzesenek ellenorzese volt a feladata. Nem nagyon ment a dolog, ezert adtak melle egy segedszemelyt. Tovabbra sem igen javultak a mutatok, beallitottak meg ket embert, es mivel ez mar kesz kis szervezet, ot kineveztek fonoknek (csoportvezetonek, vagy minek), az elso potfazonbol meg lett helyettes. A mutatok meg mindig nem nagyon javultak, raadasul valamiert adminisztracios nehezsegek is jelentkeztek, hat kapott tovabbi harom fot, es az egeszet elneveztek alosztalynak (vagy mi a francnak).

Csattano -tovabbi ralatas hianyaban- nincs, de szerintem azota mar a csomagkeresesellenorzes-ellenorzesi foosztaly vezetoje, soktucatnyi beosztottal ;)
unnamed Creative Commons License 2004.08.04 0 0 17
Mondjuk baromira nem a nővérekre gondoltam. Ők pont abba a "megszállottak" kategóriába tartoznak, akik miatt egyáltalán még műkködget valahogy a rendszer.

De ha mindenáron félre akarod érteni, amit mondok, ám legyen.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (16)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2004.08.04 0 0 16

Hogyne. Hiszen "Burundiban sincs egyetem, mégis milyen jól elvannak".

 

Ha, ne adj Isten, kórházba kerülsz, és nem lesz nővér, aki elvigye alólad az ágytálat, akkor majd kicsit árnyaltabban fogod látni a kérdést.

Előzmény: unnamed (15)
unnamed Creative Commons License 2004.08.04 0 0 15
Tökmindegy, mindkettőből sokkal több van a kelleténél...
Előzmény: Kovács Béla Sándor (14)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2004.08.04 0 0 14
Halkan jegyezném meg: a kedves kartácsok a köztisztviselőkre szűkitik le a témát, miközben a létszámleépítés jóval több közalkalmazottat érint.
unnamed Creative Commons License 2004.08.04 0 0 13
Persze hogy csak kiragadott példa volt, bár ez is egy komoly szűrőfeltétel lehetne. Természetes úgy, hogy az egyazon munkaállomásról érkező kéréseket együtt vizsgáljuk. És az arány dönt. 1% vagy az alatti újságolvasás szvsz belefér(het).
Előzmény: mpd (12)
mpd Creative Commons License 2004.08.04 0 0 12

Bizony, alapos felmérésnek kéne megelőznie a létszámcsökkentést.

Éppen ez hiányzik.

Én, ha munkáltató lennék, mongyuk, nem az internetezést szúrnám ki, számítógép nélkül is egész rendesen lehet lógni (gondolom, Te is csak példának említetted).

Hanem megnézném, kinek mennyi a feladata, és azt hogyan látja el.

 

Hja, hol van már az életpálya-modell, a tervezhető karrier, a kevesebb bér/nagyobb biztonság elve....

Előzmény: unnamed (9)
Igneous Creative Commons License 2004.08.04 0 0 11
Hát igen.... Amíg úgy működnek az ilyen rettentő refromok, hogy létrehoznak néhány bizottságot, és nekilátnak tanulmányokat írni meg egyeztetni, semmi nem fog változni. Egy ilyen projekten "dolgozó" embernek az az érdeke, hogy minél jobban elhúzódjon a folyamat, hiszen mihelyt végetér, meg kell válnia az irodájától, titkárnőjétől, mobiljától és egyéb apróságoktól. Ez pontosan látszik pl. az új Btk. kodifikációján... :-((((
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.04 0 0 10
Elárulom, hogy ugyanezek az emberek ott is tudják, amit ti. Csak hát az a fránya érdek. :-)))
Előzmény: unnamed (9)
unnamed Creative Commons License 2004.08.04 0 0 9
Ezt a leépítést én úgy oldanám meg, hogy kiadnám egy független csapatnak, a megtakarítás 10%-át megkapnák díjazásképpen, a maradék 90% menne a megmaradók bérezésére. Nagyon pontosan meg lehet állapítani minden hivatalban, hogy ki dolgozik és ki nem. Például a proxy logok elemzése máris jó kiindulási pont. Aki naponta X-szer ráér lekérni az index, origó stb. oldalakat, tölteni a fizetős pornót annak valami gond van a leterheltségével. Hogy csak egy apróságot említsek. A dohányzóhelységek foglaltságáról nem is beszélve.

(Mielőtt nekem támadna valaki, a saját cégemnél dolgozom, úgyhogy max. magamat rúghatom seggbe, hogy munkaidőben is szoktam ide írogatni. Ugyanez egy közalkalmazottnál nem kóser. És érdekes, a proxynkon nincsen log, nincsenek letiltott oldalak, mégis mindenki mindig elkészül a munkával, megfelelő minőségben. Valamit csak tudhatunk mi itt a magáncégeknél, nem?)
Előzmény: mpd (8)
mpd Creative Commons License 2004.08.04 0 0 8

Na pont erről van szó.

Kevesebb vezetővel elboldogulna a közigazgatás, osztályokat, főosztályokat, igazgatóságokat stb.-ket össze lehetne vonni például.

Azok, akik nem dolgoznak, általában ejtőernyősök vagy protekciósok, másképp azért nem hagynák őket lógni. Viszont egy fűnyírót ők élnek túl a legnagyobb valószínűséggel.

Ezért átgondolatlan, hebehurgya, tipikusan komcsi módszer ez. Lesír róla Drazsé kezemunkája: kiszámolta, hogy x forintot kell spórolni, ez y ember fizetése, az 10-12%, a többi nem érdekli, oldják meg.

Ráadásul mostantól meg van mérgezve minden közintézményben a légkör, elindul a helyezkedés, betelik a főnökök előjegyzési naptára.

A maradók se tudnak igazán örülni, mert többet fognak dolgozni, rosszabb körülmények között, infláció alatti béremeléssel.

A 13. havi bér elsikkasztásáról meg külön rovat van.

Előzmény: unnamed (6)
Igneous Creative Commons License 2004.08.04 0 0 7
Bocsánat, lehet hogy félreértettelek, de a topicnyitóra adott reakciód ("Nagyon helyes") alapján azt gondoltam, hogy helyesled az abban írt intézkedést... Márpedig az pont arról szól, hogy mindenhonnan el kell majd bocsátani embereket a takarékosség jegyében.
Előzmény: unnamed (5)
unnamed Creative Commons License 2004.08.04 0 0 6
Még nem mondta senki, de a hasonló topikokban ez komoly "érv" szokott lenni a leépítések ellen.

Általánosítani meg csupán azért általánosítok, mert most általában az államigazgatásról beszélünk, nem egy-egy konkrét intézményről. Természetesen a "felesleg" cseppet sem egyenletesen oszlik el, de van mindenhol. És általában nem végrehajtói szinten. Természetesen tudom azt is, hogy minden hivatalban van néhány "hülye", akik látástól-mikulásig dolgoznak: miattuk működget még valahogy a rendszer, ha ők nem lennének, már összeomlott volna ez az egész kóceráj, amit ebben az országban van. Viszont például a vezetők között sehol sincs létszámhiány. És érdekes módon még egy főnököt mindig sikerül valahogy valahonnan beszerezni... :))
Előzmény: mpd (4)
unnamed Creative Commons License 2004.08.04 0 0 5
Azt nem mondtam, hogy a "fűnyíróelvet" mint szelekciós szempontot helyeslem.
Előzmény: Igneous (3)
mpd Creative Commons License 2004.08.04 0 0 4

Kicsit elfogultnak tűnsz, de végülis nem baj.

Általánosítasz is, az már baj.

 

""Ja, és nem kéne ide bedobni, hogy "de akkor mi lesz szegényekkel, miből fognak megélni".""

 

Dehát ilyet még nem is mondott senki...

 

Előzmény: unnamed (2)
Igneous Creative Commons License 2004.08.04 0 0 3
Azért ez nem ilyen egyszerű... Az addig rendben van, hogy a közszférában többen dolgoznak a kelleténél, és le kell építeni. De ez úgy nem működik, hogy kormányilag kiadják az ukázt, hogy x%-ot mindenhonnan ki kell rúgni. Mert ebből lesz az, hogy ha egy közig szerv kap egy új feladatot, nem rudja rendesen ellátni, mert szabad státusz hiányában nem tud embert szerezni erre.

Szal az egyetlen megoldás az lenne, ha végre átgondolnák ezek a szerencsétlenek, hogy melyik szervben milyen feladatok vannak, és erre mennyi ember kell. Persze ez sokkal hosszabb és bonyolultabb feladat, mint évente 10%-ot kirugdosni mindenhonnan...
Előzmény: unnamed (2)
unnamed Creative Commons License 2004.08.04 0 0 2
Jaj, szegények, csak bele ne szakadjanak a munkába! Amíg az ügyintéző, akire várok, azzal fejezi be a "telcsizést", hogy "bocsika, most le kell tennem, mert zavarnak", addig nincsenek túlterhelve.

Dolgoztam az államigazgatásban, pontosan tudom, hogy egy-két kivételtől eltekintve bőven a szükséges létszám duplája-háromszorosa dolgozik ott. Nálunk a foglalkoztatottak majd' 20%-a "állami alkalmazott". Sehol máshol az EU-ban nincs ilyen arányaiban horrorisztikus méretűre duzzasztott közigazgatás.

Ja, és nem kéne ide bedobni, hogy "de akkor mi lesz szegényekkel, miből fognak megélni". Ugyanis az államigazgatásnak nem az a feladata, hogy szociális alapon munkahelyet biztosítson azoknak, akik képtelenek a versenyszférában boldogulni. Én mint adófizető, joggal várhatom el, hogy az államigazgatás pontosan, gyorsan ugyanakkor szakszerűen elvégezze a feladatait, ne b@sztassanak/várakoztassanak feleslegesen. A többi csak melléduma.
Előzmény: mpd (1)
mpd Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1

Az a baj csak, hogy ez nagyon elnagyolt megállapítás.

Vannak ugye feladatok és van ehhez személyzet.

Ha csak a személyzet létszámát csökkentik, a feladatokat nem, annak rossz eredménye lesz.

Ráadásul. A cikk alapján nyilvánvaló, hogy fűnyírószerű leépítés lesz, tehát még ezután is maradnak felesleges emberek, míg máshol olyat is el kell küldeni, akire szükség lenne.

Előzmény: unnamed (0)
unnamed Creative Commons License 2004.08.04 0 0 0
Nagyon helyes. Így is hatalmas marad az a vízfej, ami rajtunk - értsd: nem közalkalmazottakon - élősködik. Mert ugye senki nem akarja megsiratni azokat a közalkalmazottakat, akik minősíthetetlen színvonalon "intézik" a köz ügyeit?
mpd Creative Commons License 2004.08.04 0 0 topiknyitó
Újabb központi leépítések V. I., 2004. augusztus 4. 00:00

Garantáltan legalább hat és fél százalékkal emelkednek a közszféra bérei 2005-ben - a kormány júliusi határozatának megfelelően ezt a növekedést az illetménytábla módosításával (az alap növelésével, illetve a szorzók emelésével) biztosítja majd a büdzsé. Az emelés fedezetét azonban már nem tartalmazza a 2005-ös költségvetés.

A béremelést a minisztériumoknak, az önkormányzatok igazgatási részlegeinek, a minisztériumi háttérintézményeknek és az országos szervezeteknek - az APEH kivételével - teljes egészében maguknak kell kigazdálkodniuk. Értsd: bár többet kell majd fizetni az alkalmazottaknak, a bérkeretek nem emelkednek. Sőt. Köztisztviselői körben a 13. havi bér idén elvont fedezetét sem adják vissza jövőre. Ez minden érintett intézménynél legalább hat-hét, de akár 10-12 százalékos létszámleépítést jelenthet.

Azok az intézmények se járnak jobban, amelyek kimaradnak a szigorból. A közszolgálati dolgozók 13. havi illetményének fedezetét megkapják ugyan, és az "enyhébb" elbánásban részesülő szervezetek - jobbára a helyi intézmények: kórházak, óvodák, iskolák - keretét növelik, de azért lesz itt is spórolnivaló. A hat és fél százalékos béremelést ugyanis nem fedezi az erre jutó keret ötszázalékos növelése. A másfél százalékos hiányt "helyi és intézményi szervezési intézkedésekkel" kell fedezni a kormány rendeletének értelmében. Ezekre az intézkedésekre a közoktatásban "csak" 2005 szeptemberétől kerül sor. Másutt azonban már jövő januártól, sőt akár már ez év második felétől számítani lehet az elbocsátásokra. A végkielégítések kifizetése miatt ugyanis az intézmények úgy tudnak jövőre valóban megtakarítani, ha már az idén megkezdik a létszámleépítést.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!