Keresés

Részletes keresés

rainman Creative Commons License 2005.07.08 0 0 92
Erik napja. A teljesen hasonló hangzású germán névből ered, jelentése: tekintélyes, nagyrabecsült. Német származása ellenére főként az északi népeknél volt népszerű, a korai középkorban sok skandináv uralkodó, dán és svéd király viselte. Továbbé Aladár, Teréz és Zsóka napja.
rainman Creative Commons License 2005.07.07 0 0 91
Apollónia napja. Görög eredetű név és az Apollonius női párja. A név természetesen Apollón istenre utal, amelyet szinte változatlan, Apollo formában átvettek a rómaiak is. Ma Bódog, Donát és Sára nevű olvasóinkat is köszöntjük.

Született:
– János Zsigmond magyar király, az első erdélyi fejedelem (1540);
– Angster József orgonakészítő (1834);
– Gustav Mahler osztrák zeneszerző (1860);
– Lion Feuchtwanger német író, filológus (1884).

Elhunyt:
– Simon Georg Ohm német matematikus és fizikus, az elektromosság egyik alaptörvényének (Ohm-törvény) megfogalmazója (1854);
– Ráth György jogász, művészettörténész (1905);
– Borbás Vince botanikus (1905);
– Arthur Conan Doyle angol író (1930).

Történt:
– Gyulafehérvárott összeült az erdélyi országgyűlés, amelyen a rendek július 8-án II. Rákóczi Ferencet Erdély fejedelmévé választották (1704).
– A rendőrség nyomozást rendelt el sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt a K&H Equities brókercégnél feltárt visszaélések miatt (2003).


Nemzetközi Szövetkezeti Nap - Július 7.
A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének 1922. évi határozata alapján minden év július első szombatján ünneplik annak emlékére, hogy 1844-ben az angliai Rochdale nevű kisváros 28 polgára - a méltányos áron, jóminőségű áruhoz juttatás érdekében - létrehozta az "Érdemes Úttörők Társaságá"-t, a legelső szövetkeztet.

rainman Creative Commons License 2005.07.07 0 0 90

A londoni merényletek napja....

rainman Creative Commons License 2005.07.06 0 0 89
Csaba napja. A Csaba régi magyar személynév, bár valószínűleg a török nyelvből került hozzánk, s azt jelenti: vándorló pásztor. Mindenesetre nagyon régen ismert nálunk, hisz már a mondák korában is ismerték. Ma Gyárfás és Marina nevű olvasóinkat is köszöntjük.

Bontottam egy üveg vörös bort a Csabák egészségére. Merthogy én, meg a legkisebb fiam másodneve...
rainman Creative Commons License 2005.07.05 0 0 88
Ma EMESE és SAROLTA nevű olvasóinkat köszöntjük névnapjuk alkalmából. Az Emese régi magyar személynév, jelentése: anyácska. A Sarolta azonos a Sarolt régi magyar névvel, de később a Charlotte magyarítására használták.
A Muravidéken termésjóslónak tartják. Azt tapasztalták, hogy ha esik az eső Saroltán, nem lesz diótermés.

– Pesten megnyílt az első magyarországi népképviseleti Országgyűlés (1848).
– Brüsszelben megalapították a Nemzetközi Újságíró-szövetséget (1952).
– Algéria elnyerte függetlenségét (1962). –

Július 5. Szlovák Köztársaság nemzeti ünnepe, Cirill és Metód napja
A Cseh Köztársaság állami ünnepe

rainman Creative Commons License 2005.07.04 0 0 87
Ulrik napja. Német eredetű név, s a hasonló hangzású Ulrich magyarításának eredménye. Rövidsége ellenére jelentése igencsak hosszú: öröklött birtokán uralkodó. Ma Berta nevű olvasóinkat is köszöntjük.

– Philadelphiában kikiáltották az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét (1776).
- Ma van az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ünnepe.

- 160 éve született Szinyei Merse Pál festőművész.

- Mátyás király a Podjebrád György cseh király elleni harcokban elfoglalta Olmütz (ma: Olomouc) városát (1468).
– A Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának Széchenyi Termében megnyílt az első országos levéltári és könyvtártani szaktanfolyam (1898).
– Megindult az első, még csak postát szállító légi járat Budapest és Bécs között (1918).
rainman Creative Commons License 2005.07.03 0 0 86
Kornél és Soma napja. A Kornél latin eredetű név, és az ókori Cornelius nemzetségnévből származik, s jelentése a som nevű növényre utal. Közeli rokona a Soma, amely újonnan készített magyar férfinév, és a Cornelius magyarításának eredménye. Ma Bernát és Leó nevű olvasóinkat is köszöntjük.

rainman Creative Commons License 2005.07.02 0 0 85

Hopsza!
 
Tegnapra kellett volna:
a http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=112835&rid=PT1nTg==
szerint július első szombatja Nemzetközi Szövetkezeti Nap (1922 óta)
 
Megjegyzem: topikindításom egyik oka az volt, hogy megtudjam, hol lelhetők fel infók a nevezetes napokról. Na azóta szépen gyülnek a források a kedvencekben.

És ezen topikot használom fel arra, hogy csemegézzek a forrásokból, és ömlesztve a nagyérdemű elé tárjam.

 

Jut eszembe: miskolcon a Városház tér környékén minden hónap első vasárnapján ószeres kirakodóvásár....





rainman Creative Commons License 2005.07.02 0 0 84
Ottó napja. Germán eredetű név, s korábban az Otmar becéző formája volt, majd idővel önállósodott. Mivel az Otmar jelentése: vagyonos és híres, az Ottó is népszerű lett előkelő körökben, a korai középkorban sok koronás fő viselte. Ma Jenő és Ottokár nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 161 éves a megzenésített Himnusz. A Kölcsey Ferenc versének megzenésítésére kiírt pályázatot Erkel Ferenc nyerte meg, s első bemutatására a Nemzeti Színházban került sor.
– Megtette első útját Ferdinand Zeppelin utasszállító léghajója (1900).
– Először jelentkezett a képernyőn az MTV-n a Híradó (1957).


Sarlós Boldogasszony napja

A római katolikus egyház emlékezik meg Szűz Máriának Keresztelő Szent János édesanyjánál tett látogatásáról. Viszonylag kései keletkezésű Mária-ünnep, a 14. században vált általánossá. Boldogasszony a várandós anyák, a szegények, a szükségben szenvedők és a halottak oltalmazója. Hazánkban az aratás kezdőnapjaként tartják számon. A nap elnevezése az aratás egykori módjára utal, amikor a nők még sarlóval arattak.

A búza beérése, az aratás kezdete kapcsolódik ehhez az asszonyi és vegetációs jellegű naphoz. A szegedi kirajzású helyeken (Padé, Jazovo, Csóka, Szaján, Debellács, Telecska, Horgos, Majdán, Ürményháza, Rábé, Torda, Verbica, Magyarcsernye, Udvarnok, Hetény, Kisorosz, Törökkanizsa stb. ) azt tartották, hogy az asszony sarlóval arasson egy keveset, szedjen kalászt, hogy a jószág el ne pusztuljon. Az asszonyi sarlós aratás hagyománya Szlavóniában még a XIX. Században is gyakorlott volt. Az asszonynyomában járó férfi kötözött.



- Ma van a Sportújságírók Világnapja.
A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 1994. szeptemberében Párizsban tartott ülésén magyar javaslatra június 2-át a Sportújságírók Napjává nyilvánította, annak emlékére, hogy az AIPS 1924. július 2-án alakult meg. 1995-ben ünnepelték először.

rainman Creative Commons License 2005.07.01 0 0 83
Tihamér és Annamária napja. A Tihamér szláv eredetű név, de olyan régen honos nálunk, hogy szinte ősmagyar névnek számít. Jelentése: csendszerető. Az Annamária meglepő módon az Anna és a Mária név összevonásával keletkezett, de nem nálunk, hanem az indoeurópai nyelvekben, ahonnan mi is átvettük. Ma Áron, Előd és Gál nevű olvasóinkat is köszöntjük.

Született:
– II. Lajos magyar király (1506);
– Semmelweis Ignác orvos (1818);
– Louis Blériot francia mérnök (1878);
– Diana Francis Spencer walesi hercegnő (1961).

Történt:
– Elindult a mai Vörösmarty térről a Városligetbe az első társas
kocsi, az omnibusz őse (1832).
– Először jelent meg Kossuth Hírlapja Bajza József szerkesztésében (1848). – Franciaország kilépett a NATO-ból (1966).
– Megnyitották a Koppenhágát Malmővel összekötő, 16 km hosszú
öresundi híd- és alagútrendszert (2000).


Építészeti világnap (VIA, 1988-)
Magyarországon 1988-ban ünnepelték meg először. Július első napját az Építészek Világszövetsége nyilvánította világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre.


A köztisztviselők napja Magyarországon (1997-)
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményeztem hogy a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1-je legyen a Köztisztviselők Napja. 1997-ben tartották meg először.



rainman Creative Commons License 2005.06.30 0 0 82
Pál napja. Hét napon belül ez a harmadik Pál nap, úgyhogy a név viselői szinte egyfolytában ünnepelhetnek. A Pál ókori latin formájával eredetileg a kis termetű férfiakat jelölték, s hamar elterjedt. A magyarba is korán bekerült, már az Árpád-korban használatos volt, II. István alatt így hívták a kalocsai püspököt. Ma Bese és Emília nevű olvasóinkat is köszöntjük.

– Megtartották az utolsó opera-előadást a Nemzeti Színházban, amely ezután drámai színházzá alakult (1884).
– Megnyitották az azóta a brit főváros jelképévé emelkedett Tower Bridge-t Londonban (1894).
– A Kossuth rádióban elindult a Szabó család sorozat (1959).
– Véget ért a 156 éves brit uralom, és Hongkong, Ázsia utolsó gyarmata visszatért Kínához (1997).

- A keresztény vértanúk emléknapja

- Ma van a Magyar Szabadság Napja.
1991. június 30-án fejeződött be a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. Az 1990. március 10-én Moszkvában aláírt egyezmény 1991. június 30-át rögzítette a kivonulás befejezéseként. Az utolsó szovjet katonavonat 1991. június 16-án míg az utolsó szovjet katona, Silov altábornagy június 19-én hagyta el Magyarországot.

rainman Creative Commons License 2005.06.29 0 0 81
Péter és Pál napja. A Péter a legelterjedtebb nevek egyike, eredete ennek ellenére elég bizonytalan. Petrosz alakú görög előfordulásáig tudjuk követni visszafelé, ez esetben jelentése kőszikla, s Péter apostolt hívta így Jézus. Pál napja múlt szombaton is volt, és lesz holnap is. A név ókori latin formájával eredetileg a kis termetű férfiakat jelölték, s hamar elterjedt. A magyarba is korán bekerült, már az Árpád-korban használatos volt, II. István alatt így hívták a kalocsai püspököt. Ma Aladár és Judit nevű olvasóinkat is köszöntjük.

Szent Péter és Pál apostolok vértanúhalálának feltételezett napja. Péter-Pál napja az ősi ünnep, az aratás kezdő időszaka. A Muravidéken megkezdik aratni a rozsot. Szabadka, Kispiac, Bánát, Muravidék, Szlavónia, Szerémség, Baranya népének tapasztalata szerint erre a napra már megszakad a búza gyökere, szőkül, zsendül, pár hét múlva lehet aratni. Topolyán ilyenkor kimentek a gazdák a határba, megnézték a búzát, egy-két kaszasuhintást végeztek. Ez a nap ugyanis tilos nap, és dologtiltó.

– III. Callixtus pápa a Nándorfehérvár elleni török támadás kivédésére irányuló könyörgésként elrendelte a déli harangozást (1456).
– Szovjet–csehszlovák egyezményt írtak alá, amellyel Kárpátalját az akkori Szovjetunióhoz csatolták (1945).
– Genfben megkezdődtek a szovjet–amerikai Start-tárgyalások a hadászati fegyverrendszerek korlátozásáról (1982).
rainman Creative Commons License 2005.06.28 0 0 80

Levente és Irén napja.

Csak ennyi??...

rainman Creative Commons License 2005.06.27 0 0 79
László napja. Szláv eredetű név, régen Vladislav formában volt használatos, majd Ladiszló, s végül László lett belőle. Jelentése igencsak nemes: hatalom és dicsőség. Nem véletlen, hogy sok előkelő család szívesen keresztelte fiát e névre, s népszerűsége máig megmaradt. Ma Olga és Sámson nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 16 éve szűnt meg Magyarország nyugati határán a vasfüggöny. Bár a drótakadály megszüntetése már május 2-án megkezdődött, június 27-én ünnepélyesen vágta át a drótokat Horn Gyula akkori magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter.
– Szentté avatták I. László magyar királyt Váradon (1192).
– Bárdossy László miniszterelnök az előző napi kassai bombázásra hivatkozva a képviselőházban bejelentette, hogy Magyarország „hadban állónak tekinti magát a Szovjetunióval szemben” (1941).
– Budapesten nagyszabású tüntetésen tiltakoztak a tervezett romániai falurombolás ellen (1988).


- Ma van a Cukorbetegek Világnapja.
A Diabetes Világnapot a WHO szervezésében tartják. A világon először 1991. június 27-én rendezték meg.

- A Magyar Határőrség Napja
A kormány határozata alapján 1992-től Szent László napján, június 27-én ünneplik Magyarországon a határőrök napját.

- A Magyarországi Lengyelek Napja
Június 27-én ünneplik a Magyarországi Lengyelek Napját. Az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat a közös történelmi gyökerekre való tekintettel választotta a magyar szent király neve napját országos ünnepéül. Szent László 1077-1095-ig volt Magyarország királya, s anyai ágon a lengyel Piast-dinasztia leszármazottja, Vitéz Boleslaw lengyel király dédunokája volt. Ezen a napon a hazai lengyelek szentmisén vesznek részt, ünnepélyes koncertet rendeznek és átadják a Szent László-díjat valamint a " Magyarországi Lengyelekért" díjat.



rainman Creative Commons License 2005.06.26 0 0 78
János és Pál napja. A János héber eredetű név, s mivel igen fennkölt jelentése van: Az Isten kegyelmes, valamennyi nagy ókori kultúrában népszerű volt, s a kereszténység is szívesen átvette, például 23 pápa viselte. A Pál ókori latin formájával eredetileg a kis termetű férfiakat jelölték, s hamar elterjedt. A magyarba is korán bekerült, már az Árpád-korban használatos volt, II. István alatt így hívták a kalocsai püspököt.

- 60 éve írták alá San Franciscóban az ENSZ Alapokmányát.

- 170 éve született Herman Ottó természettudós.

A Kábítószerfogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja - június 26.
Az ENSZ közgyűlésének 1987. évi határozata alapján 1988-tól minden év június 26-án tartják.

- Közalkalmazottak Napja

- A Kínzás Áldozatai Támogatásának Világnapja

Nap Napja - nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnap
A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben rendezte meg a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és Főpolgármesteri Hivatal. A központi rendezvény helyszíne a Margitsziget.

rainman Creative Commons License 2005.06.25 0 0 77
Vilmos napja. A latin eredetű név a Villemusból származik. Ez aztán Vilhelmus formában is kezdett terjedni, s ezt vették, illetve alakították át az európai nyelvek. A magyarok a férfiak számára Vilmossá, a nőknek Vilmává formálták. Jelentése: erős, oltalmazó. Ma Vilma és Viola nevű olvasóinkat is köszöntjük.


– VI. Sándor pápa XII. Lajost Nápoly királyává nevezte ki (1501).
– A kommunista Észak-Korea megtámadta Dél-Koreát, ezzel kirobbant a koreai háború (1950).
– Horvátország és Szlovénia parlamentje elfogadta a köztársaságok szuverenitásáról és függetlenségéről szóló nyilatkozatot (1991).


- Nemzeti ünnep Szlovéniában.

Ma szóltak a híradók arról, hogy harminc éves a zánkai "úttörőtábor"
Személyes vonatkozás: és is eltöltöttem ott egy hetet. Tévedésből a "Kiváló úttörők és rajok expedíciós tábor"-ban merthogy nem kiválóságom okán érdemeltem ki, hanem megyei rajzpályázaton, tehát egy képzőművészeti szaktábort kellett volna boldogítanom jelenlétemmel.

És ennek okán ide is beteszem:

http://herb.vorbis.hu/sound/zankai_estek.mp3
rainman Creative Commons License 2005.06.25 0 0 76

A Múzeumok Éjszakája az idén – önálló programként – immár harmadszor kerül megrendezésre az európai hagyományoknak megfelelően az év legrövidebb éjszakájat: Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, június 25-én.

 

http://www.kultura.hu/culture/exhibition/news/D999_news_96974.html

sneci Creative Commons License 2005.06.25 0 0 75
...szombat.
rainman Creative Commons License 2005.06.24 0 0 74
Iván napja. Tulajdonképpen a Jánosból származik, oly módon, hogy régen volt a magyarban a Jovános, ebből lett az Ivános, abból pedig az Iván. Ennek kialakulását segítette az orosz Ivan név is. Ma Héra és Levente nevű olvasóinkat is köszöntjük.

Szent Iván napja
(Virágos szent János napja: Keresztelõ szent János születése)
Tüzet szoktak rakni, bele gyümölcsöt dobnak beléje, s azzal játszanak, hogy aztat kikapják onnat.
Ezen kívüle pedig a tûzön általugrálnak az egymással járó párok.

A nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A szegedi kirajzású falvakban e napot Búzavágó Szent János napjának szokták emlegetni. A nyári napfordulat napja ez, melyet ősidőktől fogva Európa-szerte lángoló tűz gyújtásával ünnepeltek. A tüzet háromszor kellett átugrani, hogy a tűz tisztító ereje átjárja az illetőt. Ez a Szent Iván vigíliáján, estéjén Európa-szerte gyakorolt kultikus-játékos célú tűzgyújtás és a tűz átugrása a tűz tisztító, gyógyító, termékenyítő, szerelemvarázsló erejébe vetett archaikus hiten alapult.

Június 24. előestéje volt a szertartásos tűzgyújtás legfontosabb időpontja. A más időpontokban gyújtott ünnepi tüzek népszerűsége nem vetekedhetett a nyári napforduló időpontjában gyújtott tűzzel. A tüzet azért gyújtják - a falun kívül, dombon, temetőben -, hogy a gonosz szellemeket, sárkányokat elűzzék. Ezért a tűzzel csontokat, szemetet égetnek, hogy nagy füstje legyen. ("Mintha az ördögnek akarnának tömjénezni.") A tüzet a lányok át szokták ugrani, ebből jósolnak férjhezmenetelükre vonatkozóan.

A szokás a XVI. században már általánosan ismert volt. Szintén a XVI. század óta ismert ez a szólás: "Hosszú, mint a szentiváni ének." Heltai Gáspár 1570-ben ezt írta: "Hallottam, hogy igen hosszú a Szent Iván éneke, hogy az ördög megkezdvén, el nem végezhette, hanem megfulladott rajta."

A XIX. századtól a magyar proverbiumgyűjtemények a szólást a tűzgyújtást kísérő több részes, igen szép rítusének-sorozatra vonatkoztatták, mely a Nyitra környéki magyarok közt volt ismeretes. Akárcsak a pünkösdölő ének, ez is gazdag mitikus motívumkincset ölel át.

A szentiváni tűzgyújtáshoz sokféle hiedelem fűződött. Bod Péter feljegyzése szerint (1750-es évek) üszögöket vittek a gyermekek, és felszúrták a káposztáskertben, hogy a hernyó a káposztát meg ne egye, vagy a vetések közé, hogy a gabona meg ne üszkösödjék. A tűzugrás alkalmából a tűzbe dobott gyümölcsnek gyógyító erőt tulajdonítottak. Szokás volt mezei virágokból, füvekből koszorút kötni s ezt a ház elejére akasztani, tűzvész ellen.

Harminc éve alapították a Karinthy-gyűrű díjat


- Ma van Spanyolország nemzeti ünnepe.
rainman Creative Commons License 2005.06.23 0 0 73
Zoltán napja. Török eredetű név, voltaképpen a fejedelem jelentésű szultán szó magyarításának eredménye. Régebben Zolta formában volt honos nálunk, Árpád fejedelem kisebbik fiát is így hívták. Ma Szidónia és Zolna nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- Ma van az Olimpiai Nap.
1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a "Kongresszus az olimpiai játékok felújítására", amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta ünnepeljük.
 

- Ma van Luxemburg nemzeti ünnepe.


– Megkezdődött a német parasztháború (1524).
– A bécsi békével véget ért az 1604 óta tartó Bocskai-szabadságharc (1606).
– Budapesten megindult a fogaskerekű vasút (1874).
– Párizsban megalakult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1894).
– A szovjet hatóságok lezárták a Nyugat-Berlint Nyugat-Németországgal összekötő utakat, ezzel kialakult az első berlini válság (1948).

rainman Creative Commons License 2005.06.22 0 0 72

– II. Oszmán török szultán fermánban (rendeletben) járult hozzá Bethlen Gábor magyar királlyá választásához (1620).
– III. Károly életre hívta Selmecbányán azt a bányatisztképző iskolát, amely az első olyan felsőoktatási intézmény volt, ahol bánya- és kohómérnököket képeztek (1735).
– Németország hadüzenet nélkül megtámadta a Szovjetuniót (1941).

 

 

rainman Creative Commons License 2005.06.22 0 0 71

Az alábbiak az uno.hu aktuális helyéről valók:

(sok-spk színész és zenész..)

 

 

Paulina napja. A latinból származik, s oly módon alakult ki, hogy a Paulus női párjaként létrejött a Paula, majd ennek becézéséből lett a Paulina, amely így a Pállal rokon. Ma Ákos, Józsua és Kriszta nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 56 éves Maryl Streep amerikai színésznő. Tizenháromszor jelölték az Oscar-díjra, és két aranyszobrocskát haza is vihetett. Legismertebb filmjei a Távol Afrikától, A francia hadnagy szeretője, a Sophie választása, a Kramer kontra Kramer, A szarvasvadász, az Adaptáció, A mandzsúriai jelölt, A szív hídjai, Az órák és a Lemony Snicket – A balszerencse áradása című film szereplője..
- 61 éves Klaus-Maria Brandauer osztrák színész, a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen című Szabó István-filmek, valamint a Távol Afrikától, A pókháló, Az Oroszország-ház. A Fehér Agyar és A világítóhajó című film szereplője.
- 56 éves Lindsay Wagner angol színésznő, A legjobbnak lenni, A gyilkos árnyéka, a Lopott szerelem és a Kettesben a félelemmel című filmek főszereplője.
- 39 éves Emmanuelle Seigner francia színésznő, az Őrület, a Keserű méz, a Nirvana, a Fordulatszám, A Vendome-tér asszonya és A kilencedik kapu című film szereplője.
- Ma lenne 57 éves Cserháti Zsuzsa énekesnő.
- 55 éves Baranszky László szólógitáros, a Gemini és az Apostol együttes tagja.
- 49 éves Derek Forbes skót basszusgitáros, a Simple Minds együttes tagja.
- 44 éves Jimmy Sommerville angol énekes, az egykori Bronski Beat és a Communards együttes tagja.
- 58 éves Don Henley, az Eagles együttes dobosa és énekese.
- 48 éves Garry Beers ausztrál basszusgitáros, az egykori INXS együttes tagja.
- 40 éves Tommy Cunningham skót popzenész, a Wet Wet Wet együttes tagja.
- 35 éves Knapik Tamás popzenész, a Fiesta együttes tagja.

rainman Creative Commons License 2005.06.21 0 0 70

Alajos és Leila napja. Az Alajos germán eredetű, majd a latin Aloisius formában terjesztette el, jelentése: egészen bölcs. A Leila perzsa név, jelentése: sötét hajú, s az angol közvetítésével terjedt el. Ma Artúr és Lujza nevű olvasóinkat is köszöntjük.

A zene ünnepe (Franciaország, 1982-)

1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. Az ötlet Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter támogatásával valósult meg.

– Hatályba lépett az Egyesült Államok ma is érvényes alkotmánya (1788).
– Magyarországon kihirdették az Állami Számvevőszék felállításáról szóló törvényt (1870).
– Átadták a forgalomnak az Északi-tengert és a Balti-tengert összekötő Kieli-csatornát (1895).

 

rainman Creative Commons License 2005.06.20 0 0 69
A Menekültek Világnapja - Június 20.

2001-ben tartották először e napon a Menekültek Világnapját, amikor a menekültek helyzetére hívták fel a figyelmet világszerte. Az Afrikai Egységszervezet indítványára 1975. június 20. óta minden évben megtartották az afrikai menekültek napját, arra emlékezve, hogy 1974. június 20-án életbe lépett az egységszervezet vezetőinek megállapodása. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az ENSZ közgyűlése, amikor elhatározta, hogy ezt a napot a Menekültek Világnapjává nyilvánítja.
rainman Creative Commons License 2005.06.19 0 0 68

Június 19.

 

Gyárfás napja. Görög eredetű név, de a latin terjesztette el Gervasius formában. Ezt azt jelentette: öregember, s talán emiatt sem volt népszerű a múltban, amikor még nagyon sokan tudtak latinul. Ma Hajnalka és Ince nevű olvasóinkat is köszöntjük.

Ma van a Nemzeti Emléknap, az utolsó idegen katona Magyarországról való eltávozása napjának emlékére.

 

Június harmadik vasárnapja: 

Az apák megünneplését az Egyesült Államokban kezdeményezték a század elején : a nyugat-virginai Fairmont templomában 1908 júliusában tisztelegtek először az apák előtt, majd 1909-ben a megemlékezés túllépte a templom kapuit. 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták megünneplését. Ma már a világ számos helyén minden év harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat. Az Apák Napja magyaroszági meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon.

Ehhez saját élményem is fűződik: Valamikor - idejét sem tudom mikor - egy megyei jogú város polg.mest.hivatala elé szervezett ünnepségen engem köszöntöttek, mint "AZ" apát...

rainman Creative Commons License 2005.06.18 0 0 67

Június 18:

 

Arnold és Levente napja. Az Arnold germán eredetű név, s azt jelenti: hatalmas, mint a sas. A Levente régi magyar név, s nincs köze a századelőn használatos köznévhez, hiszen már Árpád fejedelem fiát is így hívták, pedig akkor még nem voltak leventék. Ma Márk nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 190 éve zajlott a Waterloo-i csata, amelyben Napoleon császár végleges vereséget szenvedett az angol csapatoktól.

rainman Creative Commons License 2005.06.17 0 0 66

Június 17:

– Kossuth Lajos pénzügyminiszter megállapodást kötött a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankkal az önálló magyar bankjegy kibocsátásáról (1848).
– Budapesten rendeletet hoztak a „volt kizsákmányolók” kitelepítéséről (1951).
– Washingtonban betörtek a Demokrata Párt Watergate-házban lévő irodájába, s emiatt két év múlva le kellett mondania Richard Nixon elnöknek (1972).

 

Az Elsivatagosodás és Kiszáradás Elleni Küzdelem Vilgánapja - Június 17

Június 17. az ENSZ Közgyűlés határozata alapján az elsivatagosodás elleni világnap.
Hivatalos ENSZ becslések szerint a sivatagok terjeszkedése jelenleg több mint egymilliárd ember létét veszélyezteti és ma már az egész földfelszín egyharmadát érinti.

Június 17:

Hivatalos ünnep Izlandon

Nagy-Britannia nemzeti ünnepe - a királynő születésnapja

 

rainman Creative Commons License 2005.06.17 0 0 65

Június 17:

 

Laura és Alida napja. A Laura a latin Laurentia név rövidülése, amely pedig a Laurentius női párja, így a Laura tulajdonképpen a női Lőrinc. Az Alida a német Adelheidből származik, jelentése: nemes lelkű. Ma Adolf, Janka, Teofil és Teréz nevű olvasóinkat is köszöntjük.

rainman Creative Commons License 2005.06.16 0 0 64

A Menekültek Világnapja (ENSZ, 1995-)

 

A Független Magyarország Napja - június 16

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc vértanúi 1958. június 16-ai kivégzésének, valamint a szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulásának emlékére tartjuk a Független Magyarország Napját

rainman Creative Commons License 2005.06.16 0 0 63

Ezen a napon történt:
– Megalakult az Újpesti Torna Egylet (1885).
– Átadták Budapesten a Széchenyi gyógyfürdő épületét (1913).
– Kivégezték Nagy Imrét, az 1956-os forradalom törvényes miniszterelnökét és mártírtársait, akiket 1989-ben ezen a napon temettek ünnepélyesen újra (1958).
– Befejeződött a Magyarországot megszálló szovjet Déli Hadseregcsoport kivonása (1991).

Ez történt ezen a napon

455. A vandál hadsereg kifosztotta Rómát.

1903. Megalapították a Ford Motor Companyt.

1907. Az orosz cár feloszlatta a Dumát Szentpétervárott.

1952. Anne Frank naplóját kiadták az Egyesült Államokban.

1963. Valentyina Tyereskova, volt pamutfeldolgozó gyári munkás a Vosztok 6 fedélzetén lett az első nő az űrben.

1971. Tupac Shakur, a néhai rapper megszületett. Rövid élete 1996-ban ért véget.

1977. Leonyid Brezsnyevet nevezték ki a Szovjetunió elnökévé. Így ő lett egyszerre az elnök és az SZKP főtitkára.

1978. A Grease filmadaptációját bemutatják.

1999. Phil Collins csillagot kapott a Hírességek Sétányán Hollywoodban.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!