Keresés

Részletes keresés

fiqus Creative Commons License 2018.06.12 0 0 165

Sziasztok!

 

Nem pont sütőtök kérdés, de nem találtam ennél jobban kapcsolódó topikot:

 

Tavasszal próbaképpen vetettünk cukkinit, tököt, patiszont. Szépen kikeltek, most már virágoznak. Azonban alig van termős virág, szinte csak hímivarú virágok vannak a töveken.

Csak 1 tökön és egy cukkinin volt 1-1 nőivarú virág, ezek meg is fogantak, de most látom, hogy mindkettő elsárgult, a virág felöli oldalán rohadás jele látszik.

 

Tanácsot kérnék tőletek, mit csináljak másképp a jobb termés érdekében, akár idén, akár csak jövőre.

 

Köszönettel: Fiqus

CBNora Creative Commons License 2018.03.29 0 0 164
Előzmény: csiriprelek (163)
csiriprelek Creative Commons License 2018.03.29 0 0 163

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani, hogy Violina nevű sütőtököt hol lehet vásárolni? Köszönöm

zszsolt87 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 162

Olvastam és még átgondolom, még körbenézem, érdeklődöm más felé is de nem felejtem el a hozzászólásodat. :)

Előzmény: Csaba K. (161)
Csaba K. Creative Commons License 2018.02.11 0 0 161

Figyelmedbe ajánlom a 160as hozzászólásomat!

Előzmény: zszsolt87 (159)
Csaba K. Creative Commons License 2018.02.11 0 0 160

Turbántök

Néhány éve Kanadai látogatásom során csempésztem a magokat, és azóta minden évben jókat eszünk belőle.

Ez nem a nálunk kapható kanadai töknek vagy sonkatöknek nevezett fajta, hanem Kanadában közkedvelt sütőtök.

Az íze, állaga is más, inkább szárazabb, nem annyira leveses. A dísztökként ismert kis turbántök fazon nagyméretű, jóízű ehető változata.
Legnagyobb előnye, hogy jól tárolható, a fotók december 15.-én, valamint január 21.-én készültek, semmi romlás nem mutatkozik.

Mivel több magot tettem el a szükségesnél, úgy gondoltam, hogy a felesleget eladom 6db.-os csomagonként 300.- forintért, ami a sima levél Magyarországi postaköltségét is tartalmazza. Aki szereti a sült tököt, az nem csalatkozik!

Akit érdekel írjon a zhalo@citromail.hu címre. Sajnos kóstolót már nem tudok küldeni mert az utolsó adag múlt héten elfogyott!

zszsolt87 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 159

Sziasztok!

Tavasszal tököt szeretnék vetni de nem tudom melyik fajtából érdemes. Szerintetek melyik fajta a legjobb, legfinomabb? Nekem az édesebbek jönnek be amikor már meg van sütve de olyat szeretnék ami nyersen is finom édes és "lédús", a magját is lehet hasznosítani.

Segítségeteket köszönöm. :)

URobi76 Creative Commons License 2017.05.05 0 0 158

Sziasztok!

 

Van az alábbi 3 féle sütőtök:

 

IBIZA

NAGYDOBOSI

ÓVÁRI HENGERES

 

Melyiket érdemes termeszteni,olyat amelyiket sütve kérgesre sűl!

 

Az orange fajtám volt sokáig,de nem lehetett kérgesre sütni,hanem csak megfőzte a sütő.

Tomi Filth Creative Commons License 2016.10.12 0 0 157

A kicsi tököket nem kell kidobni amikor ritkítasz, bepanírozod és kirántod, akár virággal együtt is... :) 

Avagy ha van hordós savanyúságod, akkor beledobálod. Isteni finom lesz.

 

Érdemes időnként az indát is föld alá tenni bizonyos helyenként, mert ott is gyökeret fog ereszteni, és így több vizet tud felszívni a talajból.

Ekkor biztosabban be fog érni a meghagyott darabszám ősz végéig.

 

Előzmény: Mett91 (150)
Tomi Filth Creative Commons License 2016.10.12 0 0 156

A magot nyugodtan elrakhatod, ha édes és finom volt a tök, akkor valószínű (ha nem kereszteződött egyéb, azonos nemzetségbe tartozó tökfélével) ugyanilyen finom termés lesz belőle is! :)

 

Én az elrakott magokat április elején szoktam ültetni földbe, és a tapasztalatom az, hogy nálunk a silány homokon erősebben indulnak meg és hamarabb termést hoznak, mint a palántáról ültetettek...

Előzmény: dusska (153)
Tomi Filth Creative Commons License 2016.10.12 0 0 155

A sonkatök is utóérik, ha kellően kopog, azaz kemény a héja. Arra kell figyelni, hogy az indája száraz legyen minden leszedett töknek és minél hosszabb indával (min 3-5cm) szedjük le.

Előzmény: madpapa2 (152)
Tomi Filth Creative Commons License 2016.10.12 0 0 154

Szerintem is lehet belőle pálinkát főzni, de ahhoz nagyon kell érteni a cefrézéshez és gyakorlatilag pépessé kellene darálni, hogy a gyümölcshúsból jól felszabaduljon a cukor. Talán pektinbontót is tenni kellene bele, mert hiába sok a cukortartalma, maximum 10-15% körül megállhat az is kb.

Én nem hámoznám meg a tököt, a magokat viszont lehet kiszedném, de még életemben nem főztem semmiből sem pálinkát... :)

 

Hogy meddig érik, az fajtafüggő. A téli elálló fajták akkor lesznek a legjobbak, ha már megcsípte a dér 1-2x. Ekkor alakulnak át a keményítők cukorrá. Viszont a talaj menti fagy már ne csípje meg, akkor már rothadni kezd majd hamar.

Én a Provance-i muskotályt október végén november elején szoktam felszedni, és a konyhában 21-22 fokon a földön márciusig-áprilisig kitelel. Ami még zölden lett leszedve de kőkemény héjú, az utóérik és besárgul. 

Előzmény: földicserkó (151)
dusska Creative Commons License 2016.09.22 0 0 153

Nekem most volt először, így nem vagyok hozzáértő, csak a saját tapasztalatomat írom le...........mi a múlt héten leszedtük mert a levele  teljesen elszáradt, a tökök többsége pedig már sárga volt. Ma eszembe jutott és a legnagyobbat megsütöttem, nem is tudom, mikor ettem ilyen finom , édes sült tököt.  Szóval úgy tűnik, nem kell vele megvárni a fagyokat :)

 

Én pedig a hozzáértőktől azt szeretném megkérdezni, hogy ennek a töknek a magját érdemes jövőre elrakni, vagy vegyek inkább palántát ?   Az idén próbaképp egy szál palántát vettem, ebből lett a termés.

Előzmény: madpapa2 (152)
madpapa2 Creative Commons License 2016.09.10 0 1 152

Sonkatököt száron célszerű beérlelni, vagy ha már döntően sárga akkor le lehet szedni és magában is be tud érni?

földicserkó Creative Commons License 2016.09.04 0 1 151

Cefrézett majd párolt már valaki sütőtököt? Én azt olvastam ebben a zöldségben van a legtöbb cukor, úgyhogy vetettem egy pálinkaföldet. Azt tudom, hogy meg kell hámozni, ott viszont bizonytalan vagyok, hogy a magot kiszűrjem-e? Sárgadinnyénél olvastam olyan véleményt, aki ezt tanácsolta... vajon ennek van értelme?

 

És meddig terem a sütőtök? Kezdő vagyok, tavaly nála 20 fok alatt, kb szeptember vége felé teljesen leállt a patiszon. Valami ilyesmire számítsak itt is?

Mett91 Creative Commons License 2016.09.04 0 1 150

Én nem vagyok szakértő, de a száránál vágtam le. Szép lassan beforrad a helye.

Én 4-5 tököt hagytam rajtuk tövönként. Már ahol lehetett ennyit, mert van amin csak 3 kötött. Bezzeg ilyenkor nem győznek kötni a kicsik, persze nyilván ezek már mennek a levesbe.

Előzmény: rkozma (149)
rkozma Creative Commons License 2016.08.31 0 0 149

Üdvözletem!

Tanácsot kérek.

A nagydobosi fajtájú tökjeim az elmúlt hetek esőzései miatt szépen növekednek. Azt hallottam, hogy van lehetőség "megritkítani" a kis tököket, hogy inkább a nagyokra fordítsa az energiát a növény.

A kérdésem: a kis tököket hol kell (szabad) levágni a növényről? A száránál? Mennyit hagyjak egy tövön?

Köszönöm!

 

madpapa2 Creative Commons License 2016.07.29 0 1 148

Azóta már változott a helyzet. Irdatlan módon nő a növény, mindent beterít, és teli van tököcskékkel :-)

Előzmény: Balogh Adam Software (147)
Balogh Adam Software Creative Commons License 2016.07.19 0 0 147

Nálam is hasonló a helyzet, viszont a termések száma még kevesebb (0 db). Évről évre romlik a helyzet, és nemcsak a sütőtököt, hanem a főzőtököt, cukkínit és patiszont is érinti. Egy-két évente kap az ágyás friss trágyát (nyúl, galamb) és vetéskor a fészekbe marhatrágya és komposzt keveréke kerül. Szárazságban vizet is kap két-három naponta a töve köré, sokat. Mit rontok el?

Előzmény: madpapa2 (146)
madpapa2 Creative Commons License 2016.07.19 0 2 146

Van 6 tőnyi sonkatököm. Szépen nő az összes tő, de nagyon kevés (2db) rajta a termés. Sok virágot eldobott. Mi lehet a baja? Vagy még ne aggódjak?

Tomi Filth Creative Commons License 2016.06.22 0 0 145

Én a gyökérhez a legközelebbit hagynám meg, habár nem értek hozzá. Vagy inkább azt, amit jól ér a napfény, de minél közelebb a gyökérhez... :) 

Előzmény: Kriszwells (143)
Tomi Filth Creative Commons License 2016.06.22 0 0 144

Szerintem Red Kuri, nem kakocha. A kabocha-k rücskösek és erősebben barázdáltak. Mármint amiket én láttam...

Előzmény: Lakótelepi_kertész (142)
Kriszwells Creative Commons License 2016.06.09 0 0 143

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy atlantic giant tököt ültettem egy bokrot, a kert egy nem használt részébe, csak amolyan próba jelleggel, hogy mekkorára tudom megnöveszteni. Olvastam, hogy 1, esetleg 2-3 tököt szabad rajta, hagyni hogy azokra koncentráljon és azok fejlődjenek. Kérdésem, hogy ha egyet akarok csak meghagyni termésnek, akkor azt a gyökérhez közel kell meghagyni, esetleg távolabbit és a többit eltávolítani? Köszönöm!

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.10 0 0 142

Szerintetek ez milyen fajta sütőtök? Szerintem Red Kabocha. Még a piacon vettem az ősszel, elég finom volt, de nevet nem tudtak mondani neki.

 

Mett91 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 141

Sziasztok!

 

Nagydobosi (meg úgy általános esetben is) esetén fontos alkalmazni a vetésforgót? Sok helyen azt olvasni önmaguk után 4-5 évig nem termeszthető kabakos.

Tomi Filth Creative Commons License 2016.02.06 0 2 140

Sütőtökös gofri :)

 

Előzmény: Rosa20 (131)
Tomi Filth Creative Commons License 2016.02.06 0 1 139

Valami miatt nem tette hozzá a képet az előbb. Ilyen besárgult állapotban. Lekvárt is csináltam belőle! :D 

 

 

Tomi Filth Creative Commons License 2016.02.06 0 0 138

Teljesen be kell sárgulnia kívülről, és keménynek kell lennie, mint a kád szélének! :) Akkor a legfinomabb. Így zölden valóban nem sok íze van...

Mi tökfőzeléknek ettük meg a zöldeket, illetve megsütve süteményekbe is tettük, meg gofriba, muffinba, pogácsába... 

Amúgy ha zöld is még mikor leszeded, ilyenkorra február/március környékére utóérik, besárgul szépen... Nekem még most is van egy, amit zölden szedtem le, már félig sárga :)

 

 

Előzmény: eeddie (135)
Chilio Creative Commons License 2016.01.10 0 0 137

Na megvolt a kóstoló. Hasonló mint az orange, de nem olyan sárga, és nem is olyan finom. Jó-jó, de nem a legjobb. :-)

Előzmény: Chilio (136)
Chilio Creative Commons License 2016.01.03 0 0 136

A lidliben új fajta sütőtök jelent meg az orange-ok helyett. (Meg a teszkóban is). 

Butternut - hasonló mint a másik, de több a kisebb, és barack színű. Holnap sütök belőle kostolót.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!