Télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sült tök. A háziasszonyok régebben kenyérsütő kemencében vagy búbosban, ma sokkal inkább a gáz- vagy villanytűzhely sütőjében készítik ezt a fölséges, ámde nyersanyagában valójában olcsó ételt, ami valamikor - a második világháborút követő szűkös esztendőkben - szinte néptápláléknak számított. És nem indokolatlanul, hiszen a tök sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé.
Nem pont sütőtök kérdés, de nem találtam ennél jobban kapcsolódó topikot:
Tavasszal próbaképpen vetettünk cukkinit, tököt, patiszont. Szépen kikeltek, most már virágoznak. Azonban alig van termős virág, szinte csak hímivarú virágok vannak a töveken.
Csak 1 tökön és egy cukkinin volt 1-1 nőivarú virág, ezek meg is fogantak, de most látom, hogy mindkettő elsárgult, a virág felöli oldalán rohadás jele látszik.
Tanácsot kérnék tőletek, mit csináljak másképp a jobb termés érdekében, akár idén, akár csak jövőre.
Néhány éve Kanadai látogatásom során csempésztem a magokat, és azóta minden évben jókat eszünk belőle.
Ez nem a nálunk kapható kanadai töknek vagy sonkatöknek nevezett fajta, hanem Kanadában közkedvelt sütőtök.
Az íze, állaga is más, inkább szárazabb, nem annyira leveses. A dísztökként ismert kis turbántök fazon nagyméretű, jóízű ehető változata. Legnagyobb előnye, hogy jól tárolható, a fotók december 15.-én, valamint január 21.-én készültek, semmi romlás nem mutatkozik.
Mivel több magot tettem el a szükségesnél, úgy gondoltam, hogy a felesleget eladom 6db.-os csomagonként 300.- forintért, ami a sima levél Magyarországi postaköltségét is tartalmazza. Aki szereti a sült tököt, az nem csalatkozik!
Akit érdekel írjon a zhalo@citromail.hu címre. Sajnos kóstolót már nem tudok küldeni mert az utolsó adag múlt héten elfogyott!
Tavasszal tököt szeretnék vetni de nem tudom melyik fajtából érdemes. Szerintetek melyik fajta a legjobb, legfinomabb? Nekem az édesebbek jönnek be amikor már meg van sütve de olyat szeretnék ami nyersen is finom édes és "lédús", a magját is lehet hasznosítani.
A magot nyugodtan elrakhatod, ha édes és finom volt a tök, akkor valószínű (ha nem kereszteződött egyéb, azonos nemzetségbe tartozó tökfélével) ugyanilyen finom termés lesz belőle is! :)
Én az elrakott magokat április elején szoktam ültetni földbe, és a tapasztalatom az, hogy nálunk a silány homokon erősebben indulnak meg és hamarabb termést hoznak, mint a palántáról ültetettek...
A sonkatök is utóérik, ha kellően kopog, azaz kemény a héja. Arra kell figyelni, hogy az indája száraz legyen minden leszedett töknek és minél hosszabb indával (min 3-5cm) szedjük le.
Szerintem is lehet belőle pálinkát főzni, de ahhoz nagyon kell érteni a cefrézéshez és gyakorlatilag pépessé kellene darálni, hogy a gyümölcshúsból jól felszabaduljon a cukor. Talán pektinbontót is tenni kellene bele, mert hiába sok a cukortartalma, maximum 10-15% körül megállhat az is kb.
Én nem hámoznám meg a tököt, a magokat viszont lehet kiszedném, de még életemben nem főztem semmiből sem pálinkát... :)
Hogy meddig érik, az fajtafüggő. A téli elálló fajták akkor lesznek a legjobbak, ha már megcsípte a dér 1-2x. Ekkor alakulnak át a keményítők cukorrá. Viszont a talaj menti fagy már ne csípje meg, akkor már rothadni kezd majd hamar.
Én a Provance-i muskotályt október végén november elején szoktam felszedni, és a konyhában 21-22 fokon a földön márciusig-áprilisig kitelel. Ami még zölden lett leszedve de kőkemény héjú, az utóérik és besárgul.
Nekem most volt először, így nem vagyok hozzáértő, csak a saját tapasztalatomat írom le...........mi a múlt héten leszedtük mert a levele teljesen elszáradt, a tökök többsége pedig már sárga volt. Ma eszembe jutott és a legnagyobbat megsütöttem, nem is tudom, mikor ettem ilyen finom , édes sült tököt. Szóval úgy tűnik, nem kell vele megvárni a fagyokat :)
Én pedig a hozzáértőktől azt szeretném megkérdezni, hogy ennek a töknek a magját érdemes jövőre elrakni, vagy vegyek inkább palántát ? Az idén próbaképp egy szál palántát vettem, ebből lett a termés.
Cefrézett majd párolt már valaki sütőtököt? Én azt olvastam ebben a zöldségben van a legtöbb cukor, úgyhogy vetettem egy pálinkaföldet. Azt tudom, hogy meg kell hámozni, ott viszont bizonytalan vagyok, hogy a magot kiszűrjem-e? Sárgadinnyénél olvastam olyan véleményt, aki ezt tanácsolta... vajon ennek van értelme?
És meddig terem a sütőtök? Kezdő vagyok, tavaly nála 20 fok alatt, kb szeptember vége felé teljesen leállt a patiszon. Valami ilyesmire számítsak itt is?
Én nem vagyok szakértő, de a száránál vágtam le. Szép lassan beforrad a helye.
Én 4-5 tököt hagytam rajtuk tövönként. Már ahol lehetett ennyit, mert van amin csak 3 kötött. Bezzeg ilyenkor nem győznek kötni a kicsik, persze nyilván ezek már mennek a levesbe.
A nagydobosi fajtájú tökjeim az elmúlt hetek esőzései miatt szépen növekednek. Azt hallottam, hogy van lehetőség "megritkítani" a kis tököket, hogy inkább a nagyokra fordítsa az energiát a növény.
A kérdésem: a kis tököket hol kell (szabad) levágni a növényről? A száránál? Mennyit hagyjak egy tövön?
Nálam is hasonló a helyzet, viszont a termések száma még kevesebb (0 db). Évről évre romlik a helyzet, és nemcsak a sütőtököt, hanem a főzőtököt, cukkínit és patiszont is érinti. Egy-két évente kap az ágyás friss trágyát (nyúl, galamb) és vetéskor a fészekbe marhatrágya és komposzt keveréke kerül. Szárazságban vizet is kap két-három naponta a töve köré, sokat. Mit rontok el?
Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy atlantic giant tököt ültettem egy bokrot, a kert egy nem használt részébe, csak amolyan próba jelleggel, hogy mekkorára tudom megnöveszteni. Olvastam, hogy 1, esetleg 2-3 tököt szabad rajta, hagyni hogy azokra koncentráljon és azok fejlődjenek. Kérdésem, hogy ha egyet akarok csak meghagyni termésnek, akkor azt a gyökérhez közel kell meghagyni, esetleg távolabbit és a többit eltávolítani? Köszönöm!
Nagydobosi (meg úgy általános esetben is) esetén fontos alkalmazni a vetésforgót? Sok helyen azt olvasni önmaguk után 4-5 évig nem termeszthető kabakos.
Teljesen be kell sárgulnia kívülről, és keménynek kell lennie, mint a kád szélének! :) Akkor a legfinomabb. Így zölden valóban nem sok íze van...
Mi tökfőzeléknek ettük meg a zöldeket, illetve megsütve süteményekbe is tettük, meg gofriba, muffinba, pogácsába...
Amúgy ha zöld is még mikor leszeded, ilyenkorra február/március környékére utóérik, besárgul szépen... Nekem még most is van egy, amit zölden szedtem le, már félig sárga :)