Keresés

Részletes keresés

krz Creative Commons License 2006.04.20 0 0 9

vajon a jobboldal-fobiat nem kellene az szdsz-nek legalabb reszben feladnia?

 

szerintem ezek a kerdesnek alcazott magvas gondolatok nem termekenyitik meg a parbeszedet.

 

mondjuk az egyebkent is halodik errefele ;)

 

Előzmény: sashimi (8)
sashimi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 8
Vajon az szdsz-fobiat nem kellene a jobboldanak legalabb reszben feladnia?

sashimi
sashimi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 7
Ha lesz szetvalas, akkor szvsz OV-nak kellene a centrum fele nyitottabb liberalis-konzervativ reszt vezetni. Ez az irany nem allna messze attol amit mondjuk 92 tajan hirdetett.


sashimi
Előzmény: krz (5)
sashimi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 6
Mea Culpa! Azt hittem, hogy ez a topik a Dili-ben nyilt!


sashimi
krz Creative Commons License 2006.04.20 0 0 5

nekem regi, 2002 ota folyamatosan hangoztatott fejlovesem, hogy nagyon nehez lesz egy parttal gyozelemre eselyes modon orszagosan lefedni a jobboldalt.

 

de nem tudom, hogy a "szerves" partfejlodest el lehet-e kerulni ilyen felulrol vezerelt jellegu osztodassal.

 

Előzmény: mos (3)
sashimi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 4
Orban lehetne a uj, XXI. szazadi a Torgyan?

sashimi
Előzmény: mos (-)
mos Creative Commons License 2006.04.20 0 0 3

Te mit szólsz ezekhez a felvetésekhez?

 

 

"Valami ilyesmi lehetne az ideális megoldás, egy konzervatív-liberális X párt (mondjuk a Fidesz egyik, "emberarcúbb",racionálisabb-liberálisabb, a média által kedveltebb része) s egy markánsan jobboldali, keresztényszociális Y párt (mondjuk a KDNP s a Fidesz jobboldala), akár Orbán vezetésével. Máskülönben sztem tartani lehet attól, hogy a Fidesz teljesen kiszorul a politikai középről (értem ezalatt a nagyvárosokat, a racionális érvekre fogékonyabb középrétegeket, értelmiséget), ugyanakkor a radikálisok is elégedetlenek lennének."

 

"A kérdés szerintem az építkezésen és a stratégián múlik. Sajnos látni kell, hogy a baloldal Orbán ellenes kampányt tervezett és kivitelezett. A magyar jobboldal azon a kényszerpályán mozog amit jelenleg a Fidesz jelképez, ugyan egyedül lefedi a jobboldal túlnyomó többségét, de nem tudja markánsan megszólítani a bizonytalanok táborát. Pont a korábban említett "OrbánFóbia" miatt. Orbán szerepe elvitathatatlan, de azokat a friss arcokat szereplőket szükséges bemutatni, akik a frissességet és megújulást jelképezik. Az átalam vázolt korábbi megoldást, hívjuk munkamegosztásnak. Az "Új Fidesz" feladata a nemzeti liberális szimpatizánsok és a bizonytalanok begyűjtése, és a korábban említett "Új Alakulatnak" a feladata a nemzeti konzervatívok becsatornázása, hadrendbe állítása. Polarizációs kényszer a szemünk előtt tündököl. Inkább "mi" végezzük el, mint egy kikényszerített helyzet hozza a nyakunkra."

 

http://forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=2&t=007636&p=4 

Előzmény: krz (0)
krz Creative Commons License 2006.04.20 0 0 2

egyebkent az mszp es az szdsz egyuttesen kb 54 szazalekrol 56 szazalekra nott budapesten 2002 es 2006 kozott.

 

a maradekbol kb 5 szazalek akkor a centrumra, most a hasonlo jellegu mdf-re ment. a fidex-kdnp relativ erosodese rimel a miep-jobbik gyengulesere.

 

egy dolog tehat valoszinunek latszik - a fidex kozeprol nem nagyon tudott budapesten embereket mexolitani. es az igy kialakult 20 pontos elony a kormanyoldal javara (illetve az egyeni mandatumok erre raerosito eloszlasa) minden bizonnyal lehetetlenne is tette a kormanyvaltast.

 

Előzmény: mos (-)
mos Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1

Lehetséges variációk:

 

1. Orbán megőrzi "vezéri" szerepét, s szimbólikus-érzelmi politizálással, valamint a megszorításokkal/reformokkal szembehelyezkedve próbálja egybentartani a jobboldalt.

Mást sztem a jelen helyzetben nem is igen tehet.

Ezzel szerintem a folyamat nem fordítható meg, ugyanakkor a további lemorzsolódás sem meggátolható.

 

2. Dávid Ibolya álma, azaz a jobboldal teljes szétesése.

Ez kicsi, egymással hevesen versengő pártok sokaságát hozná, jórészt a hagyományos-vidékies jobboldali, nacionalista-populista retorikával.

Ez a fajta jobboldal (vagy inkább a jobboldal paródiája) sztem aligha győzné meg a politikai közép szavazóit, a bizonytalanokat, a "modern Magyarországot" a jobboldal vonzó és kormányképes voltáról.

 

3. A jobboldal "kettéosztása" egy vidéki keresztény-konzervatív és egy nagyvárosokat megcélző liberálisabb vonulatra.

 

 

Előzmény: mos (-)
krz Creative Commons License 2006.04.20 0 0 0

0rban ;)

 

Előzmény: mos (-)
mos Creative Commons License 2006.04.20 0 0 topiknyitó

részletek:

 

A Fidesz állapota is bizonytalan. Veresége ellenére látványos sikert aratott a választásokon, közel került ahhoz, hogy maga mögé utasítsa az MSZP-t, és végül csak egy hajszállal maradt le mögötte. Megmutatta, hogy lelkes és jól mozgósítható hívei vannak, akik Orbán felszólítására százezrével lepik el a köztereket, szórólapokat osztogatnak, mindent megtesznek környezetük befolyásolására. Megmutatta, hogy az utca, az iskolák és a templomok mozgósításával - s persze a közmédia, meg olykor a közhivatalok támogatásával - képes megfordítani a közhangulat áramlásirányát. A tétova szocialistákkal szemben erot mutatott, és erosnek érzi magát. De sikere kétélu. Mostanáig az volt a fo erossége, hogy egyszerre tudta megszólítani a tradicionális jobboldalt és a feltörekvo, modernizálódó rétegeket. Most eloször vált láthatóvá, hogy könnyen beszorulhat a kisvárosias-falusias vidék pártjának szerepébe.
      A két választási forduló közti kampányának legfeltunobb szereploi nagyvárosi fiatalok voltak, akik csillogó szemmel hallgatták Orbánt; habozás nélkül elhitték neki, hogy az MSZP és az SZDSZ az idegen nagytoke prédájává tenné az országot, hogy a baloldal a családot, a hazát, a jövot fenyegeti. Tagadhatatlanul aggasztó, hogy iskolázott, fiatal emberek mint valami popsztárt imádják Vezérüket, és eros hittel ismételgetik a tole hallott hazugságokat. Aggasztó, hogy ezeket a fiatalokat a másik oldaltól való félelem és az iránta táplált gyulölet érzéseivel lehet mozgásba hozni. De miközben okkal aggódunk emiatt, azt azért ne tévesszük szem elol, hogy a választási fordulatot nem ott érte el a Fidesz, ahol az ifjúságot mozgósította. A felhívás, hogy mindenki vigyen magával még egy embert, nagyon egyenlotlen visszhangra talált. Budapesten mindöszsze 0,7 százalékkal nott a részvétel; a megyei jogú városokban 1,9 százalékkal, míg országosan 2,98 százalékkal: a többlet zömét a kisvárosi-falusi választókerületek hozták.
      A nyerési esélyt szerzett szocialista jelölteket kizárólag olyan választókerületekben sikerült megverni, ahol 1998-ban eros kisgazda jelölt volt (minimum 9 százalékkal, de inkább jóval 10 százalék fölött), s ahol a kisgazda jelölt 2002-ben már csak minimális (általában 2-3 százaléknyi) támogatást kapott. A jelek szerint a Fidesz második fordulós sikerét foként az elso fordulóban otthon maradt kisgazda szavazók mozgósítása hozta meg. S a nem várt fordulat tipikus helyszínei megint csak kisvárosi-falusi választókerületek. Ez persze megfelelt a választott stratégiának: maga Orbán hangoztatta a TE-n, hogy "a végso, a dönto szót a vidéki magyarok mondják ki". Jó érzékkel oda összpontosította kampányát, ahonnan a többlettámogatást várhatta. De ez már a kész helyzetre adott válasz volt. A kész helyzet pedig igencsak aggasztó a Fidesz szempontjából. A Vas megyei 1. választókerület (Szombathely) példája azt mutatja, hogy ha az MSZP és az SZDSZ összefog, a Nyugat-Dunántúlon is eséllyel hívhatják ki a jobboldalt. Ha pedig ez megtörténik, akkor az Orbán-párt könnyen beszorulhat a tradicionalista jobboldal zárványszerepébe. Ebben az esetben nem az MSZP, hanem a Fidesz lesz több cikluson át ellenzéki szerepre kárhoztatva.

 

(...)

 

 A magyarországi jobboldalt a harmadik köztársaság létrejötte óta egy súlyos szervi probléma kíséri. A jobboldali szavazók közt van két számottevo kör, melyekkel az alkotmányos demokráciát elfogadó politika nem tud mit kezdeni. Az egyik a teljes választóközönség mintegy tíz százalékát teszi ki; falusi öntudatú; politikai gondolatvilágát az "Isten, Haza, Család" fejezi ki; az elso három választáson a kisgazdapártra szavazott. A másik kör nagyságát nehéz pontosan felmérni; az alsó határt a MIÉP mindenkori tábora adja, a felso határ attól függ, hogy mennyire éles a lelki választóvonal a radikális, posztfasiszta jobboldal és a mérsékeltebb, de a hagyományos antiszemitizmustól nem ment, úrias jobboldal között. Öt-tíz százalékot ez a kör is kitesz. Innen adódik a kormányképes jobboldal örök dilemmája: vagy megpróbálja ellenorzése alá vonni ezt a 15-20 százalékot, s akkor esélye lehet rá, hogy egymaga alakítson kormányt, de könnyen a politikai szélsoségek foglyává válik - vagy lemond a kisgazda és miépes érzelmu szavazók támogatásáról, de akkor nagy valószínuséggel csak a másik oldalon lévo erokkel koalícióban alakíthat kormányt. Ez igazi, súlyos dilemma, és az a jobboldali államférfi, aki teljes komolyságában szembenézne vele, még nem lépett a színre.

 

(...)

 

A Fidesz - elsoként a rendszerváltás utáni kormányzó pártok közül - hajszál híján másodszor is választást nyert. De lehet, hogy ez a hajszálnyi lemaradás soha nem hozható be. Ha a szocialista-liberális kormány teszi a dolgát, akkor kétségessé válik, hogy a jobboldali választói koalíciót együtt lehet-e tartani. A nagyvárosok kicsúszhatnak a Fidesz kezébol, nemcsak az ország közepén, hanem a Nyugat-Dunántúlon is. Az ifjúság szavazási hajlandósága kiegyenlítettebbé válhat.

 

http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0218&article=2003-0109-1222-46BUVB


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!