Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.08 0 0 409
Az elmúlt napokban feltűnően megugrott a kápés lakáskeresők száma. Nem is jó kifejezés a megugrás, inkább a megjelenés. Hm.
BigBacon Creative Commons License 2008.10.27 0 0 406

Lehet, hogy kezdődik az ingatlan-boom?

Ránéztem az ingatlan-com-ra, hát, legalább 10%-kal nőttek a kínálati árak :-))

verponty Creative Commons License 2008.10.21 0 0 405
Szia bagoly,

sok mindenben egyetertunk.

Ugyanakkor, én nem hiszek az újépítésű ingatlanokban. Olyat talán soha nem is vennék. Abba én már nem tudok értéket tenni. ha viszont bővíthető, szétvalasztható ingatlant veszek, ott már kis munkaval is nagy értéknövekedést tudok elérni, amit aztán elég tartani.

Még annyi, hogy a jó helyen lévő, jó beosztású, reális árú (vagyis keresett) ingatlanok ára azért (eddig) nőtt, ha nem is jelentősen. ha pedig ezt az 5-6 százalékos értéknovekedést hozzáadod a bérleti díjhoz, akkor mar magasabb a megtérülési ráta. Nem is beszélve arról, ha jelzáloggal veszel szétválasztható lakást pl.

(bocsi az ékezetekért, de Csehországból írok)
Előzmény: okos bagoly (404)
okos bagoly Creative Commons License 2008.10.21 0 0 404

Úgy látszik egyenlőre sikertelenűl próbálod felélénkíteni a topicot. Kisbefektetőkként én is próbálkozom, állandóan keresem a lehetőségeket és szűröm őket a magam kis fejében. Nekem is többen ajánlják, hogy vegyek lakóingatlant befektetési céllal- a pénz meg lenne rá. Az egyik személyes befektetési tanácsadóm-  bankom helyi fiókvezetője, aki hosszú évekig tőzsdézett, brókerként dolgozott- szerint is az ingatlanbiznisz jó megoldás. De szerinte egy jó másfél-két évet mindenképpen érdemes várni. Szerinte 2012-től elindulhatnak a lakások árai fölfelé.

Most sokan lakást vesznek. Én viszont úgy vagyok ezzel, hogy elég lesz nekem majd akkor olyan újépítésű lakást vásárolnom, ami ma legföljebb a tervezőasztalon vagy még ott sem létezik. Talán néhány év múlva az ingatlanpiacon tisztulni fog a helyzet, a mostani bizonytalanságok tényekké világosodnak és legfőképpen a remélt ingatlanárdrágulás már bizonyossággá válik.  Na akkor már érdemes lesz beszállni. Most miért vásároljak olyan újépítésű lakóingatlant, amelyre évekig költeni kell és amelyben akár egy részleges vagy nagyobb felújítás lehetősége is fennáll mikorra érdemes lesz értékesíteni?

 

Ezek még akkor is megállják a helyüket, ha oké kiadom bérletre. Vegyünk egy 10 milliós értékű lakást. Én olyan helyen élek, ahol az átlagos havi bérleti díj 30-40 E forint. Ha a havi 40 ezret beszorzom 12-vel, kijön egy kb. 500 E forintos évi nyereség. A tízmilliós befektetésemhez képest ez még csak kb. 5% évi haszon. Ez bárhogyan is nézem, jóval kevesebb, mintha akár a bankban 1 évre vagy éven belűl többször egymás után lekötném (Erste 12 havi lekötés: 8.38%, Unicredit: 8.00%, stb.).

Vagy ott az ingatlan befektetési alap. Szinte mindegyik alapkezelő kínálatában megtaláljuk. A bank a befektetők pénzén ingatlanokat vesz, kiadja őket és a hosszú lejáratú bérleti szerződésekből befolyó összeg stabil- évi 7-8% hozamot hoz. Nem kérdés, ezzel is jobban járok mint a saját évi bérleti bevételemmel.

 

Összegezve: igen, az ingatlanbizniszben komoly anyagi haszonszerzés rejlik, hosszútávon. Ha majd beállunk egy stabil, kiszámítható árnövekedési pályára. De a jelenlegi helyzetben- és az előbb említett okok miatt- én még nem vágok bele. Addig pedig keresem az egyéb lehetőségeket.

Előzmény: verponty (403)
verponty Creative Commons License 2008.10.21 0 0 403
... és egy kis vitaindító:

Vajon valóban lefelé fognak-e menni a lakásárak? A rosszabb adottságúaké eddig sem emelkedett, de mi fog történni a jó adottságú használt és/vagy újépítésű lakásokkal?

Szvsz: ha valóban beüt a krach, a használt lakások ára nagyobb mértékben fog emelkedni/kisebb mértékben fog csökkenni, mint az újaké - ezzel persze teljesen ellentmondok a nagyobb ingatlanközvetítők prognózisának, de sebaj.

Vélemény?
verponty Creative Commons License 2008.10.21 0 0 402
a teljes cikk:

gy tűnik, az ingatlanközvetítő kollégák nem érzik a válságot - osztotta meg tapasztalatait a Napival Faluhelyi György, a Célpiac/IngatlanMax szakértője. Az ingatlanközvetítők hirdetési felületeként működő portál levelezőlistájára feliratkozott független irodák egy része arról számolt be ugyanis, hogy bár a hitelre vásárlók száma megcsappant, a készpénzeseké nőtt, akinek ugyanis van mobilizálható tartaléka, igyekszik ingatlanba fektetni.

Életem legjobb hete

Az egyik, a pesti Belvárosban tevékenykedő közvetítő például eddigi legjobb hetéről számolt be a levelezőlistán - nála is a készpénzes vevők lendítették fel a forgalmat. A közvetítő a siker másik fontos tényezőjének tartja, hogy csak egy területre specializálódott, hiszen aki Budapest egészében tevékenykedik, az egész nap keresztül-kasul járja a várost, így nem marad ideje egy-egy behatárolhatóbb környék lakástípusainak, reális árainak megismerésére. Mindez azt is jelenti, hogy csak a jó beosztású, jó adottságú, jó helyen lévő vagy jó áron kínált lakásokkal foglalkozik, hiszen ezekre a túlkínálat közepette is van kereslet.

Az emberek veszik ki a bankból a pénzüket és lakásokat vásárolnak - fogalmazott Faluhelyi, aki e befektetési forma biztonságossága mellett azzal érvelt, hogy a millpengős időszakban is a bankjegyeket dobálták el az utcán, nem a bérházakat.


A hitelpiac hirtelen szűkülése egyébként ott is tettenérhető, hogy még a folyamatban lévő hitelbírálatok is megtorpantak - mondja Faluhelyi. Van, aki emiatt a befizetett foglalóját is elbukta, ám ez csak a vevő és ügyvédje nem megfelelő körültekintésének az eredménye, hiszen nem vették bele a szerződésbe, hogy vis maior esetén - azaz például akkor, ha a bank mégsem nyújt hitelt - a foglaló is visszajár.

Emlékszik még valaki?

Lehet, hogy a magánemberek kivárnak átmenetileg és nehezebb lesz hitelhez jutni, de emlékszik-e még valaki arra, hogy volt idő, amikor sokkal kevésbé volt szokás hitellel lakást vásárolni? - tette fel a kérdést kollégáinak dr. Stefanik Katalin. A szakember úgy véli: a válság jó alkalmat teremthet arra, hogy helyrebillenjen a kínálati és keresleti árak között kialakult egyensúlytalanság, hiszen a jelenleg már 15-30 százalékos különbség lelassította a forgást a piacon. Szerinte az ingatlanosok feladata ebben a helyzetben, hogy összefogjanak, ne keltsenek hisztériát, józanabb belátásra igyekezzenek bírni ügyfeleiket és korrektül elintézzék, amivel megbízták őket.

Cégünk jelenleg nem érzi a válságot, illetve talán másképpen - osztotta meg tapasztalatait az Ingatlan Budapest Kft. ügyvezetője. Pap F. Tamás szerint több olyan ügyfél jelentkezik, aki készpénzes vevőként szinte mindent képes
megvenni, azaz most kevésbé mérlegelnek és nem válogatnak annyira a minőségben, hanem inkább a helyet határozzák meg, hogy értékálló legyen majd az ingatlan, amit megvesznek. A kölcsönből vásárlók jobban meggondolják, milyen hitelt vesznek fel és milyen lehetőségekkel. Vannak olyanok is, akik a készpénz birtokában féláron vennének lakást, ám a válság az eladói árelvárásokon még nem érződik. Eddig is volt és ezután is lesz olyan, aki valamilyen okból a piaci ár alatt sürgősen értékesíti lakását, de ez nem általános - tette hozzá.

A devizahitelezés befagyasztása egy-másfél hónapon belül megszűnhet, bár az előrevetíthető, hogy a bankok alaposabban vizsgálják majd meg ügyfeleiket - véli Szabó Lajos, a debreceni Megyei Ingatlan Iroda vezetője. Szerinte a tervezett és részben végrehajtott kamatemelések miatt a használtlakás-piacon a "válság" később, 6-12 hónap múlva lesz érezhető, legelőször a hitellel túlterhelt ingatlanok esetében, ott, ahol a tulajdonos(ok) túlvállalták magukat. Aki nem tudja fizetni a hitelét, árverezés helyett inkább a piaci ár alatti értékesítést választja majd. Az újépítésű lakóingatlanoknál az építkezések és projektek elindulásának lassulása várható, mivel a bankok nehezebben adnak kevesebb pénz, így a megfogyatkozott vevők száma tovább csökken.
Előzmény: verponty (401)
verponty Creative Commons License 2008.10.21 0 0 401
megprobalok eletet lehelni a topikba:

,,Az emberek veszik ki a pénzüket a bankokból és lakásokat vásárolnak''

A független irodák tapasztalatai szerint a fővárosi lakóingatlan-piacon megcsappant ugyan a hitellel vásárlók száma, többen lettek viszont azok, akik készpénzüknek keresnek biztosnak vélt menedéket.

http://www.napionline.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=385149&place=toplista

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.15 0 0 399
Ebbe fektessetek be! Ez remek!

http://www.ingatlanmerce.hu/index.php?area=modadvert&id_immovable=78936
2003MTE Creative Commons License 2008.07.20 0 0 398
... a korábban általam leírt tragi-komédiának tanulsága szerint: Bármi adódik az Életben Testvérek között (de igaz lehet Rokonságra vagy Barátokra is) MINDEN-ről írni kell PAPÍR-t. Nagyon szép a "bizalom", mint fogalom, de veszélyes lehet a gyakorlatban, az Életben, azaz "sokba" kerülhet nekünk. akik "megbízunk" a Másikba. MINDEN-nek legyen írásos nyoma: legyen az egy kölcsön adott összeg vagy tárgy, Bármi, amivel később "szükség" esetén bizonyítani lehet az igazunkat.
A Mi esetünkben pozitív fordulat következett be, de a történtek után: elhiszem, amikor meglátom, hogy betartotta az ígéretét és visszafizette a pénztartozását. Üdv. M.T.E.
2003MTE Creative Commons License 2008.07.04 0 0 394
Kedves Fülig.Di.St.James!

Köszönöm a Te segítséged és véleményed is. Üdv. 2003MTE
Előzmény: Törölt nick (391)
2003MTE Creative Commons License 2008.07.04 0 0 393
Kedves viennatrader!

Köszönöm az újabb választ.

"Nos amit leirtal az alapjan ez valoban egy csunya csaladi vita csupan."
Aha, Rokoni vita, amit a T.Nővérem provokált ki, amikor 2007.júliusban nekünk rontott.

"Kozos nevezon vagytok a lakas eladasa ugyeben."
IGEN, de már ezért is hátba voltunk támadva, hogy mi ellene kiterveltünk már megint valamit, de Ő majd megmutatja, hogy nem lesz fedél nélkül. Üldözési mánia? Vagy erős komplexus?

"Jelenleg senki nem lakik benne, tehat gyorsan ertekesitheto."
IGEN, ezért is Mi vagyunk a hibásak a Férjemmel, hogy miért költöztünk el, üresen hagyva a lakást? – Most akkor mi van? 2007.júliusban ki voltunk dobva az ottani Otthonunkból. Miután megvettük a Férjemmel a Mi közös Otthonunkat, természetes, hogy átköltözünk. Nem? No, itt abbahagyom.

"A rezsit a kutya nem fizeti, ergo elmaradasok gyultek fel szinte biztosan."
Az áramszolgáltatóval és a gázszolgáltatóval, még folyó év május hónapban elszámoltam, kifizettük a még akkor fennálló téli számláinkat, utána megszüntettem a szerződésemet. Ez számomra NEMLEGES. A szolgáltatóknak megadtam a T.Tulajdonostárs elérhetőségét, azóta nem tudok semmit. Csak a közös költéség a kérdéses, de az pedig azért nem érdekel, mivel ha úgy vesszük, Valaki Otthon lakik vagy Nem Otthon lakik és VAN egy tulajdona, legjobb tudomásom szerint, KÖTELEZŐ, hogy egy átalányt fizessen az ingatlanrésze erejéig. Ezért, végül, még nekünk volna követelhető közös költéség igényünk, nemde?

"Ha jol ertem ti kozben vettetek egy sajat ingatlant a ferjeddel, amit jelzaloghitelbol (vagy reszben abbol) finansziroztatok."
IGEN, és még február hó végén átköltöztünk.

"Elemi erdeked lenne ebben az esetben az ingatlant minel hamarabb ertekesiteni. "
IGEN, csak előbb a T.Nővéremnek, mivel Tulajdonostárs, be kellett nyögnie, élni kíván-e az elővásárlási jogával vagy sem. Ez KÉRDÉS – NEM VÁLASZOLOK, kb. egy hónapig ment. Tényleg, fogalmam nincs, mi van a fejébe! … És nem is érdekel!

"Ehhez elengedhetetlen hogy leulj es tisztazd a vitas kerdeseket a tulajdonostarssal."
NEM, NEM LEHET VELE LEÜLNI, MIVEL nem tárgyal, hanem NEKITÁMAD AZ EMBERNEK! Minket vádol azzal, hogy diktálni akarunk neki, holott, azért megy az állandó hisztériája, mivel Mi "nem engedelmeskedünk az Ő akaratának". Hát NEM! Önálló és felelőségteljes felnőtt Emberek vagyunk és ne avatkozzon be a Mi dolgunkba Senki! Megígértem, a legközelebbinél (HA LENNE!), nem vitatkozunk, hívjuk az orvost, nyugtatózza be, vagy vigyék el a mentők. Amikor „bekattan”, akkor azt kell, hogy mondjam, NEM NORMÁLIS. Az arca átszellemül, mintha egy Másik Énje venné át fölötte az uralmat. Tehát maradt az e-mail, amiből néhányat olvasatlanul vissza kellett küldeni, annyira vulgáris volt és gyalázkodó. Miért? Mi sem értjük, de lassan már nem is fog érdekelni.

"Azt probald megerteni, hogy van a tortenetnek egy szemelyes es egy uzleti szala, es a kettonek semmi koze egymashoz. "
IGEN, ebben is 100 % egyet értünk. Mi ezt nagyon jól tudjuk, de a T.Nővérem keveri össze a dolgokat és hisztériázik folyamatosan. MONOLOG, az, amit Ő csinál. Már többször mondtuk és írtuk is neki, hogy jobb volna a DIALÓGUS, de még ez sem ment át.

"Egyreszt van egy rokon akivel haragban vagy. "
NEM. Mi nem haragszunk rá, csupán megszakadt a kapcsolatunk. Rájöttünk arra, mivel mindkét oldalon VAN TESTVÉR, hogy idén mind a két oldalon LEHULLT A LEPEL, és „szépen” bemutatkoztak, kik Ők valójában? „Megértették” velünk az EGYIRÁNYÚ TESTVÉRI SZERETET FOGALMÁT, melynek az iránya: TŐLÜNK -> NEKIK, de NICS VICE-VERZA. Mi ne várjunk el Tőlük semmit, mivel MINDIG VAN, illetve VOLT KIFOGÁS, miért nem érnek ránk, amikor Nálunk Valami nagyon Fontos momentumhoz szükségünk lett volna az Ő „nagy” segítségükre. Erről is „ennyike”.

"Masreszt van egy tulajdonostarsad egy ingatlanban, akivel egyutt kell mukodnod es a legtobbet kihozni a tulajdonotokbol."
IGEN, ezt is beleírtuk az egyik előző e-mailba, de jelen pillanatba VÁLASZ = „0”

"Tehat: Osszegezd az osszes koltseget amit Te raforditottal az ingatlanra, es az osszes koltseget amit O, beleertve a berleti dijat meg egyeb hulyesegeket is. "
IGEN, ezen is már túl vagyunk, azzal a különbséggel, hogy legjobb tudomásunk szerint, Tulajdonostárs, Tulajdonostárssal szemben NEM KÖVETELHET ALBÉRLETI PÉNZT, főleg nem abban az esetben, ha SAJÁT ELHATÁROZÁSA UTÁN, Senki által NEM KÉNYSZERÍTVE költözött el, csupán azért, mert … (Ő tudja és nem is tartozik ránk).

"Majd szepen engedjetek el egymassal szemben ezeket a koltsegeket."
Pardon. Ezzel egy „picit” vitatkoznék. Az Ő albérleti összeg követelése SEMMIS, tehát NINCS. Ami minket illet, a Polgári Törvénykönyv szerint is JOGOS KÖVETELÉS, arról nem is beszélve, hogy hitelpénzből történt az ablakcsere. Tehát KÖTELES A T.Nővérem, az 50 %-át visszatéríteni nekünk. És még MINDIG MI JÓHISZEMÜEN JÁRTUNK EL, mivel a banki kamatot még nem számoltuk fel. Ahogy áll a szénája, ez még „másképp” alakulhat.

"Mind az O kovetelesei abszurdak, mind a te kiadasaid (ablakcsere) ervenyesithetetlenek ha perre mentek. "
Pardon. Ezzel is egy „picit” vitatkoznék, mivel számlát később is ki lehet állítani, nem tiltja a Törvény. De létezik becslés is. Nem beszélve arról, hogy TÉNY, hogy ÚJ, HÓFEHÉR ABLAKOK vannak az ingatlan nyílászáróin. Nem vitatható, hanem bizonyítható … Még az ajtót is ki akartuk cseréltetni, egy klasszabbra. Még jó, hogy nem jutott rá pénzünk.

"Raadasul a per ideje alatt az ingatlant eladni nem tudjatok, kiadni is nehezen. Neked nincs szukseged ra, hiszen van mas ingatlanotok amiben laktok."
Értem. Reméljük (mivel már „csak” a remény maradt számunkra a Férjemmel), hogy nem kerül pereskedésre sor. Ezt is már jeleztük a T.Nővéremnek, hogy akkor se pénz, se posztó. Ezzel Ő is tisztában van, ezért is írta a múltkor a peren kívüli megegyezést. … Hamarosan!

Szerintem higgadt uzleti hangnemben meg kell egyeznetek az eladasban, es a vetelar tulajdoni hanyad aranyos (azaz 50-50%) elosztasaban. Aztan a tulajdonreszed utan kapott vetelarbol elotorlesztheted a lakashiteled...
IGEN, az ingatlan eladási ár 50%-a + az ablakcsere felével megtoldva.

"Az, hogy honapokon keresztul uresen all a lakas es nem hoz semmi hasznot kesz veszteseg mindkettotok szamara."
IGEN, ez is „tiszta” és mégis megy a ramazuri.

"Ennyi az uzleti resze a tortenetnek. Az meg, hogy ezutan szobaalltok-e meg egymassal a szemelyes szala a tortenetnek."
IGEN, ezzel is tisztába vagyunk és már nagyon várjuk a „szabadulás” pillanatát!

Köszönöm a jótanácsokat és azt is, hogy megírtad a véleményed! Ha Bármi még eszedbe jutna … Üdv. 2003MTE
Előzmény: viennatrader (392)
viennatrader Creative Commons License 2008.07.03 0 0 392

Nos amit leirtal az alapjan ez valoban egy csunya csaladi vita csupan.

 

A lenyeg:

 

Kozos nevezon vagytok a lakas eladasa ugyeben.

Jelenleg senki nem lakik benne, tehat gyorsan ertekesitheto.

A rezsit a kutya nem fizeti, ergo elmaradasok gyultek fel szinte biztosan.

 

Ha jol ertem ti kozben vettetek egy sajat ingatlant a ferjeddel, amit jelzaloghitelbol (vagy reszben abbol) finansziroztatok.

 

Elemi erdeked lenne ebben az esetben az ingatlant minel hamarabb ertekesiteni. Ehhez elengedhetetlen hogy leulj es tisztazd a vitas kerdeseket a tulajdonostarssal.

 

Azt probald megerteni, hogy van a tortenetnek egy szemelyes es egy uzleti szala, es a kettonek semmi koze egymashoz. Egyreszt van egy rokon akivel haragban vagy. Masreszt van egy tulajdonostarsad egy ingatlanban, akivel egyutt kell mukodnod es a legtobbet kihozni a tulajdonotokbol.

 

Tehat: Osszegezd az osszes koltseget amit Te raforditottal az ingatlanra, es az osszes koltseget amit O, beleertve a berleti dijat meg egyeb hulyesegeket is. Majd szepen engedjetek el egymassal szemben ezeket a koltsegeket.

 

Mind az O kovetelesei abszurdak, mind a te kiadasaid (ablakcsere) ervenyesithetetlenek ha perre mentek. Raadasul a per ideje alatt az ingatlant eladni nem tudjatok, kiadni is nehezen. Neked nincs szukseged ra, hiszen van mas ingatlanotok amiben laktok.

 

Szerintem higgadt uzleti hangnemben meg kell egyeznetek az eladasban, es a vetelar tulajdoni hanyad aranyos (azaz 50-50%) elosztasaban. Aztan a tulajdonreszed utan kapott vetelarbol elotorlesztheted a lakashiteled...

 

Az, hogy honapokon keresztul uresen all a lakas es nem hoz semmi hasznot kesz veszteseg mindkettotok szamara.

 

Ennyi az uzleti resze a tortenetnek. Az meg, hogy ezutan szobaalltok-e meg egymassal a szemelyes szala a tortenetnek.

 

Mindezek mellett a korabban javasolt ugyvedi egyeztetest tovabbra is fontosnak tartanam. Ha megsem sikerul nyugodt hangnemben kiegyezni, erdemes felkeszulni hogy minel jobb poziciobol tudj kesobb targyalni. De azt ne felejtsd el, hogy egy hosszu pereskedessel es egy uresen allo ingatlannal mindenkeppen vesziteni fogtok mindketten ahhoz kepest, ha most megegyeztek.

Előzmény: 2003MTE (390)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.03 0 0 391
1. Az, hogy kinek kell fizetnie a rezsit nem a tulajdonhoz, hanem a használathoz kötődik. Sőt, a karbantartási költségek is.

2. Ha a közös tulajdonú lakásba te be vagy jelentkezve, birtokvédelem illet meg. Ellenkező bizonyításig nyugodtan használhatod a lakást. Az is, aki veled együtt költözött.
Előzmény: 2003MTE (390)
2003MTE Creative Commons License 2008.07.02 0 0 390
Kedves viennatrader!

Köszönöm szépen a választ és a tanácsot is.

"Mivel kozos tulajdonban van a lakas, ezert alberleti dijat sem o nem kerhet toled, sem te tole az eddig eltelt idoszakra."
Igen, ebben teljesen egyet értünk, meg is mondtuk, utána már nem is egyszer leírtuk, de egyszerűen nem hajlandó tudomást venni róla. És, akkor mit tegyünk?

"Az ottlakasat nem korlatozhatod, ahogy o sem a tiedet. A veletek egyutt elo mas szemelyek mar mas kerdes. Termeszetesen azt hogy az ingatlanban tartozkodjanak nem tudja a masik fel akkadalyozni, de ahhoz hogy bejelentkezzen oda kell a tulajdonostars beleegyezese."
Igen, ebben is teljesen egyet értünk. Ezért, fokozottan vigyáztunk az Ő jogaira, nehogy sérüljenek. Ezért volt Mindenbe beavatva, ami a lakással kapcsolatos. Mindenre csak bólogatott és helyeselt. A folyamatos és számtalan dicséretet nem is említve, hogy Mi mennyire ügyesek vagyunk. A beköltözésünk elején, pár hónapig „közös” háztartásban voltunk. Igen, megvoltunk. Közösen is fizettük a rezsiszámlákat, majd elosztottuk hárommal. De miután gondolt egyet, bejelentette, hogy elköltözik, úgy ott hagyott minket, mint Szent Pál az Oláhokat, a téli rezsiszámlákkal együtt. Akkor is volt ebből egy „kis” vita.
A Férjemmel együtt amikor beköltöztünk, a T.Nővérem teljesen együttműködő volt, az ingatlanba való bejelentkezési iratot is „önként” és „dalolva” írta alá. Rég volt. Szép volt. Legjobb tudásunk szerint, Mi Mindenben igyekeztünk szabályosan eljárni.

"E-mailben azt kovetel/ker amit akar. Ez nem hivatalos felszolitas, igy maximum civakodaskent kellemetlen, de egyeb kovetkezmenye nincs."
Értem. Már többször is felhívtuk a figyelmét arra, amikor „láttuk” (azaz olvastuk az e-mailba), hogy egyre jobban mennek el otthonról …,hogy NE TÉRJEN EL A TÁRGY-tó és kértük arra is, szorítkozzon a Lényegre. Tartsuk tiszteletbe egymás idejét. De mintha a fáknak beszéltünk volna …

"Leginkabb ignoralnam a helyedben."
Bocsánat, ezt nem értem. Mit jelent?

"A lakas eladasa elegge komplikalt, ha a masik tulajdonos nem egyezik bele. Ebben az esetben is lehet erdekelllentetre hivatkozva birosagon kezdemenyezni, hogy mondjak ki a kenyszerertekesitest."
Ezzel nincs gond, mivel mindketten elhatároztuk, hogy eladjuk a lakást. A T.Nővérem felvetette azt is, hogy jó volna „peren kívül” megegyezni.

"Az ablakrol a szamla azert erdekes, mert kozos tulajdon eseten, ahol 50/50 szazalekban oszlik meg a vetelar kettotok kozott, az egyik fel altal kizarolagosan finanszirozott felujitasokat (pl. az ablak csereje) ervenyesiteni lehet a masik fellel szemben a vetelarban. Ha nincs rola szamlad akkor ezt nem tudod megtenni. Termeszetesen a szamlanak a te nevedre kellene szolnia nem a masik fel nevere. Es ha pereskedes ele nezel akkor utolagos szamlakeressel csak bonyolitod a helyzetet, szoval inkabb felejtsd el."
Anno, nem tehettünk mást, mivel egy elég drága Forintos hitelt kaptunk, ezért mi is „úgy” osztottuk, ahogy tudtuk. Sajnos nem tudom elfelejteni, mivel az igazságérzetem, a magas kamatfizetések miatt is azt sugallja, hogy az ablakcsere érték növelő beruházásként történt, nem is vitathatja, mivel az ajánlat kéréstől a kivitelezésig SZÓ-ban tudott róla. Az ingatlan értékesítésre kerül, ezért kötelező, hogy visszafizesse a ráeső részt. És, ha többet szemétkedik, akkor kiszámoljuk az ablakokra eső kamatrészt is, fizesse vissza nekünk, hiszen azt a pénzt Mi magunktól vontuk meg, ez nekünk JÁR. És Ő nekünk „önként” és „dalolva” ki fogja fizetni.

"A rezsit ki fizeti a lakasban? Mivel kozos tulajdon, ezert a koltsegeket is egyutt kell rajta viselni. Ha nem megosztva fizetitek pl. kozos koltseget, rezsit akkor erdemes felszolitani a tulajdonostarsat, hogy a raeso koltsegeket fizesse. Ezt irasban, egesz pontosan terivevenyes levelben kell megtenned, hogy kesobb bizonyitani tudd hogy megtortent az ertesites. Legegyszerubb eleve ugyveddel kuldetni a levelet."
Mi, év elején a Férjemmel elköltöztünk a saját Otthonunkban (amit részben hitelre fizetünk!) Amíg Mi laktunk ott, miután elköltözött, az összes számlát Mi fizettük ketten, a Férjemmel. Azt gondolom, jelen pillanatban a T.Nővérem lakik „hivatalosan” a közös lakásban, ezért a rezsi fizetése Őt illeti meg. A mérőórákról szóló szerződéseimet is a Szolgáltatók ügyfélszolgálatán két hónappal ezelőtt megszüntettem. Előtte, természetesen rendeztük a még fennálló tartozásunkat az ELMÜ, illetve a FŐGÁZ felé.
Újabb Kérdés: mivel, mint utólag derült ki, hogy nem költöztek be a közös lakásba, érdeklődjek a közös költéség egyenleg miatt? És kezdjem el fizetni az ½-ed rámeső részemet?
Legjobb tudomásom szerint a tértivevényes levél nem sokat bizonyít, hiszen egy üres borítékot is el lehet küldeni. Az írott szövegű levélen történő dátum, aláírás egy „átvettem egy eredeti példányt” megjegyzéssel, no ez szerintem többet érhet, de mivel nincs személyes kapcsolat …

"Amennyiben a kesobbiekeben sem fizeti (miert tenne, hiszen nem lakik ott), abban az esetben a ra eso rezsikoltsegeket megintcsak ervenyesitheted kesobb az eladasnal vele szemben."
Tehát , mivel Én nem lakok már Ott, fizessem az ½-ed rezsiköltségemet?

"Amennyiben a kesobbiekeben sem fizeti (miert tenne, hiszen nem lakik ott), abban az esetben a ra eso rezsikoltsegeket megintcsak ervenyesitheted kesobb az eladasnal vele szemben."
Rendben, megbeszéljük a Férjemmel, hogy tervezzük be a költségvetésünkbe az ingatlan fél közös költségét.

"Fontos, hogy semmikeppen ne korlatozd hogy O is bekoltozhessen a lakasba, mivel ehhez mint tulajdonosnak joga van. Ugyanijen fontos, hogy te mint tulajdonos tovabbra is a lakasban maradj, igy birtokon belul vagy, ami sokban erositi a helyzetedet."
Nincs és soha nem is volt korlátozva semmiben. A drága néhai kedves Szüleink ebben a szellemben neveltek minket. Legjobb tudásuk szerint, igyekeztek mindent megmagyarázni, hogy megértessék velünk Ezt meg Azt. Nevelésünkben sem a Lelki, sem a Testi fenyítést nem alkalmazták! … Azért is csodálkozunk azokon, amik történtek velünk.

"Nehet eldonteni abbol amit leirtal, hogy ez most egy csunya csaladi vita, vagy egy komoly pereskedes kezdete. Mindenesetre erdemes nehany ovintezkedest megtenni ahhoz, hogy kesobb kedvezo poziciobol tudj pereskedni ha sor kerul ra."
Inkább: „csúnya rokoni vita”, mivel már egymástól független és külön családunk van.
A T.Nővérem ajánlotta, hogy: „egyezzünk meg peren kívül”. Csak éppen Ő még „nincs” rajta az ügyön.

"En mindenkeppen raszannek par ezer forintot a helyedben, es ugyvedi tanacsadast kernek egy ingatlanokkal kapcsolatos perekre szakosodott ugyvedtol, hogy pontosan milyen lepeseket tegyel a kozeljovoben a szamodra minel kedvezobb targyalasi ozicio kialakitasa erdekeben."
Értem. Van a munkahelyemen ingyenes jogsegély, mivel nem tudom „magán” úton megválaszolni a kérdéseimet, ezért kénytelen leszek kérdezni a Cég Jogászától, amit nem szívesen teszek, de mivel „kis” háztartás vagyunk, nem túl sok keresettel, veszek nagy levegőt és kérdezek.

Még egyszer NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A VÁLASZT, esetleg, ha Valami még eszedbe jutna a Témában, szívesen venném a jótanácsot. Üdv. 2003MTE
Előzmény: viennatrader (387)
2003MTE Creative Commons License 2008.07.02 0 0 389
Kedves raber2 robert!

Ki kellene békülni azzal a nővérrel, mert egyébként sokba kerül neked is, meg neki is.
=> Ez inkább a T.Nővérnek szól, mivel tavaly júliusban az egyik nyári estén Ő rontott nekünk és Neki változott meg a viselkedése Velünk szemben. Mindezt parancsoló és ellentmondást nem tűrő hangnemben. Az első pillanatokban csak pislogtunk a Férjemmel felváltva, nem értettük, mit akar? Úgy jött az egész, mint derült égből a villámcsapás. Már többször kérdeztük, hogy miért tette? A mai napig nem válaszolta meg a kérdésünket. Tehát, nem kell csodálkozni, kérem, hogy miért „hanyagoljuk” a személyes kontaktust. Sajnos Ez van. Majd, amikor Ő „úgy” gondolja, hogy megérdemeljük, hogy Ő jól viselkedjen velünk szemben, Mi már nagyon távol leszünk Tőle. Ez „így” marad. És ezen Mi már nem is akarunk változtatni. Sajnos kiszámíthatatlan és nem tudni előre, mikor következhet be a következő dűhkirohanása? Mi békés Emberek vagyunk. Mi megvetjük Ezt a stílust.

Neked is köszönöm a hozzászólást. Üdv. 2003MTE
Előzmény: raber2 robert (388)
raber2 robert Creative Commons License 2008.07.02 0 0 388
Ki kellene békülni azzal a nővérrel, mert egyébként sokba kerül neked is, meg neki is.
Előzmény: 2003MTE (386)
viennatrader Creative Commons License 2008.07.02 0 0 387

Mivel kozos tulajdonban van a lakas, ezert alberleti dijat sem o nem kerhet toled, sem te tole az eddig eltelt idoszakra.

 

Az ottlakasat nem korlatozhatod, ahogy o sem a tiedet. A veletek egyutt elo mas szemelyek mar mas kerdes. Termeszetesen azt hogy az ingatlanban tartozkodjanak nem tudja a masik fel akkadalyozni, de ahhoz hogy bejelentkezzen oda kell a tulajdonostars beleegyezese.

 

E-mailben azt kovetel/ker amit akar. Ez nem hivatalos felszolitas, igy maximum civakodaskent kellemetlen, de egyeb kovetkezmenye nincs. Leginkabb ignoralnam a helyedben.

 

A lakas eladasa elegge komplikalt, ha a masik tulajdonos nem egyezik bele. Ebben az esetben is lehet erdekelllentetre hivatkozva birosagon kezdemenyezni, hogy mondjak ki a kenyszerertekesitest.

 

Az ablakrol a szamla azert erdekes, mert kozos tulajdon eseten, ahol 50/50 szazalekban oszlik meg a vetelar kettotok kozott, az egyik fel altal kizarolagosan finanszirozott felujitasokat (pl. az ablak csereje) ervenyesiteni lehet a masik fellel szemben a vetelarban. Ha nincs rola szamlad akkor ezt nem tudod megtenni. Termeszetesen a szamlanak a te nevedre kellene szolnia nem a masik fel nevere. Es ha pereskedes ele nezel akkor utolagos szamlakeressel csak bonyolitod a helyzetet, szoval inkabb felejtsd el.

 

A rezsit ki fizeti a lakasban? Mivel kozos tulajdon, ezert a koltsegeket is egyutt kell rajta viselni. Ha nem megosztva fizetitek pl. kozos koltseget, rezsit akkor erdemes felszolitani a tulajdonostarsat, hogy a raeso koltsegeket fizesse. Ezt irasban, egesz pontosan terivevenyes levelben kell megtenned, hogy kesobb bizonyitani tudd hogy megtortent az ertesites. Legegyszerubb eleve ugyveddel kuldetni a levelet.

 

Amennyiben a kesobbiekeben sem fizeti (miert tenne, hiszen nem lakik ott), abban az esetben a ra eso rezsikoltsegeket megintcsak ervenyesitheted kesobb az eladasnal vele szemben.

 

Fontos, hogy semmikeppen ne korlatozd hogy O is bekoltozhessen a lakasba, mivel ehhez mint tulajdonosnak joga van. Ugyanijen fontos, hogy te mint tulajdonos tovabbra is a lakasban maradj, igy birtokon belul vagy, ami sokban erositi a helyzetedet.

 

Nehet eldonteni abbol amit leirtal, hogy ez most egy csunya csaladi vita, vagy egy komoly pereskedes kezdete. Mindenesetre erdemes nehany ovintezkedest megtenni ahhoz, hogy kesobb kedvezo poziciobol tudj pereskedni ha sor kerul ra.

 

En mindenkeppen raszannek par ezer forintot a helyedben, es ugyvedi tanacsadast kernek egy ingatlanokkal kapcsolatos perekre szakosodott ugyvedtol, hogy pontosan milyen lepeseket tegyel a kozeljovoben a szamodra minel kedvezobb targyalasi ozicio kialakitasa erdekeben.

Előzmény: 2003MTE (386)
2003MTE Creative Commons License 2008.07.01 0 0 386
Kedves viennatrader!

 

Köszönöm szépen a választ!

 

Van barmelyikotoknek kizarolagos haszonlevezeti joga az ingatlanon? (kozjegyzoi okiratba foglalva termeszetesen)

=> NINCS

 

Hogy erted azt hogy alberleti dijat kovetel?

=> Mivel a Barátjával összebútórozva élnek egy Másik lakásban albérletbe

 

Hivatalos felszolitast kuldott a nevedre vagy csak szoban keri?

=> Az albérleti díjat szóban (e-mailban) követeli, egyelőre semmilyen „hivatalos” formába még nem kaptunk erről értesítést

 

Az ablakfelujitasrol van szamlad?

=> NINCS, mivel „baráti” ügylet volt és „szóban” tudott róla, sőt, anno még dicsérgetett is érte, hogy „baráti körben” meg tudjuk oldani „megfizethető” áron.

 

Ma reggel az jutott az eszembe, hogy értesítem a T.Nővéremet arról, hogy ha nagyon kell neki a számla, akkor (a négy ablakból) két ablakra kérhetek RÉSZ-SZÁMLÁT AZ Ő NEVÉRE a vállalkozótól, hiszen a Törvény nem tiltja a „később” kiállított számlát. Ebben az esetben, a ráeső ÁFA részét fizesse ki a Vállalkozónak, az eredeti számlát pedig „csak” azután kapja meg, hogy nekünk kifizette az Adóalap részét. 

 

Szerintem, mivel nincs pénze, minket is „csak” azért bosszant, probál pénzt kihúzni belőlünk. Holott Mi is "csak" bérből és fizetésből élünk. Ezt nem hajlandó sem meghallani, sem megérteni. :(

 

Sajnos, még mindig nem vagyunk „előbbre”, lehetőség szerint kérek további segítséget, köszönöm, üdv. 2003MTE.

Előzmény: viennatrader (385)
viennatrader Creative Commons License 2008.07.01 0 0 385
Van barmelyikotoknek kizarolagos haszonlevezeti joga az ingatlanon? (kozjegyzoi okiratba foglalva termeszetesen)

Hogy erted azt hogy alberleti dijat kovetel? Hivatalos felszolitast kuldott a nevedre vagy csak szoban keri?

Az ablakfelujitasrol van szamlad? Ha igen, kinek a nevere szol?
Előzmény: 2003MTE (384)
2003MTE Creative Commons License 2008.06.30 0 0 384
Kedves Valaki!

Helyzetünk rövid ismertetése, előzmények:
Két nővér és egyben tulajdonos társak vagyunk egy kb. 40 m2-es ingatlanban. A Férjem és Én 2004.01.02-án "haza" költöztünk, hozzám, a T.Nővéremmel való, előbb említett ingatlanba, mely döntésünk előtt szóbeli hozzájárulását kaptuk a T.Nővéremnek, szó szerint időzve: "költözzünk be nyugodtan".

Kb. fél éves "békés közösélet" egy lakásban után, a T.Nővérem, közölte, hogy Ő összebútorozik az Új Barátjával. Majd, következő nap, kívülről becsukta maga után az ajtót és elköltözött. Mi, továbbra is Ott laktunk, a T.Nővérem és Saját tulajdonú ingatlanban, onnan jártunk dolgozni és fizettük a lakás számláit.
Kb. 2007.július óta, sajnos megromlott a kapcsolatunk, mivel a T.Nővéremnek újabb ötletei támadtak velünk szemben, többek között, hogy cseréljünk. Költözzünk Mi albérletbe és Ők a T.Barátjával beköltöznének be a Mi helyünkre.
Teszem föl a kérdést, akkor, amikor VAN OTTHONOM, miért menjek albérletbe?
(Jegyzem meg, amióta 2008.03.08-a óta, amióta Férjemmel elköltöztünk, "valahogy" eszük ágába nem jutott még beköltözni az Otthonukba, mivel váltig állítja, hogy azt a Lakást, amit Mi lelaktunk, nem veszi át - mivel kiköltözésünkkor nem írta alá az Átadás-Átvételi Jegyzőkönyvet - és "abban" az állapotban, ahogy Mi hagytuk a Lakást nem hajlandó beköltözni. Érdekes, hogy most már nem sürgős!)
Mivel nem "engedelmeskedtünk" a T.Nővérem akaratának, ezért attól a naptól számítva, Mi mindenek le vagyunk mondva, csak "Angyalok" nem vagyunk az Ő szemébe.
"Közben", a négy év alatt, amíg Otthon laktunk, hitelből kicseréltettük az ablakokat, műanyag ablakokra, mely "szóbeli" összeg felét kérjük kifizetni a Mi részünkre, mivel az ingatlant értékesíteni akarjuk, ezért el kellene számolni egymással. Voltak más, kisebb fejlesztések is, amikre szükségünk volt, de előtte Mindenről tájékoztattuk és beleegyezését kértük a kivitelezéshez. Talán még szabályosan is jártunk el.

Első kérdés: Jogos az igényünk, miszerint az ablakcsere felét kérjük vissza a T.Nővéremtől?

Az ingatlant el akarjuk adni. Legújabb heppje szerint, visszamenőlegesen, kb. 1.800.000 Ft albérleti pénzt követel tőlünk (amit Ő talált ki, mivel soha nem volt szó "ilyen" jellegű korábbi megállapodásról!), hogy fizessünk neki, mivel miattunk ment albérletbe. Önként és dalolva? És mégis minket okolva? Nevetséges!
"Közben", a kb. négy év együttélésük alatt, bármikor felmerült a "téma" (összevesztek a T.Barátjával, vagy más miatt) mindig hívtuk, költözzön haza. Kulcsa volt végig az Otthonához, amit nem akart használni. Tudjuk, hogy saját és egyéni döntése miatt nem akart visszaköltözni. Ezt vele is közöltük, de nem hajlandó beismerni.

Második kérdés: Jogosan követel-e tőlünk a T.Nővérem albérleti pénzt?

Harmadik kérdés: Hogyan tudnám "lebeszélni" erről a kreált követeléséről?

Negyedik kérdés: Mire hivatkozhatok a jogtalan követelése miatt?

Kérem, kedves Valaki, támogasson meg néhány jó tanáccsal, mivel "szép" szóval jelen pillanatban úgy tűnik, patt helyzet alakult ki. (E-mailba is jó!)

Előre megköszönve, üdv. 2003MTE
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.30 0 0 383

Vannak akik nemet mondtak rá....:))

Igen ez az. Ingyen kínálok jót... Hamarosan. Bár elötte van egy másik projektem amit még be kell fejeznem.

Természetesen nem a gportalos oldalon lesz megjelenítve. Kissé húzós. Most kaptam meg erre is az ajánlatot.  1 millióért csinálják meg.

Bár a közvetítős oldal is ennyibe került és a most kezdett projekt is 800 ezer ft-ba kerül.

 

Előzmény: viennatrader (382)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.30 0 0 382

Csak azert kerdezem, mert a feltett kerdes ugy van megfogalmazva hogy nem lehet ra nemet mondani... Igy viszont szerintem nem fog valos piaci igenyt merni. Ingyen jot mindenki akar, barmi legyen is a tema. Igy maximum arra jo az oldal hogy latogatottsagot merj a kerdoivvel.

 

Oldal alatt az altalad linkelt oldalt ertettem, nem a majdani honlapot.

 

Udv,

 

ViennaTrader

Előzmény: Törölt nick (381)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.27 0 0 381

Érdekes kérdés. Csak azért is mert még nincs oldal amit meglehetne nézni. :)

Ez még csak az "igény piackutatása". Az elképzelésem kiforrásához. Ez évben ezt is megvalósítom.

Így történt az ingatlanközvetítő cégemnél is.

 

Ami rövid időn belül teljesen elkészül. Mint igértem az év elején az egyik fórumtársnak.

Vagyis igéretet tettem hogy csinálok egy olyan ingatlanközvetítő céget ami olcsó de nagyon hatékony lesz. Mégpdig azért mert berágtam a piacon lévő közvetítő cégekre. És még sokan mások is.

 

Előzmény: viennatrader (380)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.27 0 0 380
Ezzel piaci igenyt akarsz felmerni vagy arra vagy kivancsi hanyan nezik meg az oldalt?
Előzmény: Törölt nick (379)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.27 0 0 378
Gratulálok verponty a most már sikeresnek mondható projektednek.
verponty Creative Commons License 2008.06.17 0 0 377

ahoj,

bejegyezték a tulajdonjogunkat Csehországban, hurrá.

 

 

 

 

 

gizmo73 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 376

 

Szia!

 

Debrecenben, kb. 50nm és sajnos nem parasztház.

A férjem szerint 1-2 M Ft is lehet a bontás+ engedélyek. Felújításon is gondolkoztunk, ahhoz viszont kicsinek találom.

 

Merre találtatok falusi kérót? :-)

 

G

Előzmény: viennatrader (375)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.11 0 0 375

Szia gizmo!

 

Merrefele van ez a bontando haz egyebkent? Es mennyire "nagyon regi" ?

Ha minden jol megy lassan megtalaljuk a falusi turizmusnak szant hazat, ugyhogy oda akar erdekes is lehet a bontasbol szarmazo anyag (gerenda, cserep, stb.) felteve hogy paraszthazrol van szo.

Udv,

 

ViennaTrader

Előzmény: gizmo73 (373)
mammamija Creative Commons License 2008.06.10 0 0 374
Előzmény: gizmo73 (373)
gizmo73 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 373

 

Megnézném azokat a 100 éves gyerekjátékokat. :-)

Bontás- felújításos képeket, storyt is szívesen olvasok, nézegetek. :-) Mindig nagy motivációt adnak mások ötletei, sikerei.

 

 

Egyébként bontással kapcsolatosan lenne kérdésem (Mo.-n) valakihez.

 

Aki csinált már ilyet, írjon! 

 

Nézegetünk egy telket, építési teleknek (tervekkel továbbadásra), de van rajta egy nagyon régi, kb. 50 nm-es ház. A tulajnak már van bontási engedélye rá.

Ilyenkor milyen igazolások engedélyek(pl. körny.védelmi) szükségesek?

 

Vagyis röviden, mennyibe kerül kb. egy 50nm-es épület bontása, elszállítása cakli-pakli?

 

Üdv,

G

 

Előzmény: verponty (368)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!