Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.19 0 0 2675

Hongwell Mercedes 280 SL Roadster:

 

 


Miután a Peugeot-t megláttam és lefoglaltam Márkinál, nem sokkal később írt és küldött pár képet, hogy egy barátja árulja gyűjteményét és érdekelne-e valami.
Persze miután átvizslattam a képeket be is jelöltem 3-4 dolgot melyekre kértem árat, de mihelyst megírta, gyorsan el is szállt a kedvem, mivel magasak voltak az árak.
Természetesen erre a Mercire tettem - az eladó általi árnál egy kicsivel olcsóbb (részemről max) - összegű ajánlatot, mivel ezt még be akartam szerezni.
Szerencsére sikerült.


Noha ilyen piros változatom már akad cabrioban és piros keménytetős változatban is, a fekete ponyvatetős változat még nem volt meg :D
A Legenda Börzére úgy volt hogy nem tervezek kinézni, mivel vártuk az új ágyamat, s közben még persze a régi képcsöves tévém is mikor halt volna meg ha nem ilyenkor, így azt is el kellett menni venni, és úgy nézett ki hogy nem fogok tudni kinézni ezért a két lebeszélt modellemért.
De aztán egy másik üzletféllel - kinek részére félre volt rakva a két modell ára - lebeszéltem a dolgot - mivel amúgy is szabin volt - és megbeszéltem Vele, hogy az Övéit akkor majd KMO börzén rendezem, az arra félre szánt összegből pedig akkor idő előtt összehozom ezt.
Így írtam is Márkinak hogy mégis kinézek.
Reggel felpattantam a rolleremre és szépen elgurultam oda.


Mint később kiderült az ismerőse Márkinál szemben lévő asztalnál lehetett, ugyanis megismertem a sok Cararama modellt amit árult - és amik a képen is voltak - de persze csak nézelődtem.
Nem akartam mondani hogy olyan áron nem nagyon fogja őket eladni, mert nálam is ez az összeg amit megadtam ezért a Merciért általában a felső határ egy Hongwell-Cararama 1:43-ast illetően, de persze ez csak attól függ ki milyen kapcsolatokkal rendelkezik - ahogy mondani is szoktam - mert az eladások múlhatnak ezen.
Persze volt 2-3 olyan példány a gyűjteményében melyet akár többért is el lehet(ne) esetleg adni, pl a piros Ford F150-es, ami rohadt ritka és nekem is egy jó alkalomnak köszönhetően sikerült beszereznem Canadából (korábban már mutattam) ráadásul remek áron.
Igaz ama esetben többe került a szállítás mint maga a megnyert modell értéke, de nem bántam, mivel ritka.


A börzén aztán Márki kicsit engedett a modell árából, mert volt egy pici hibája amit nem vett észre, Én pedig persze örültem hogy egy picit olcsóbban kapom meg a kicsikét.
Ez pedig a vezető felőli oldalon a hűtőrács tetején lévő kis krómos kopás volt, mely egyébként alig látható, de a dobozos képnél ki lehet szúrni.


A modell természetesen olyan amilyennek megszoktuk.
Szép lámpákat kapott kis krómos keretbe ágyazva, kis irányjelzős kialakítással a tetején.
Szintén szép a króm Mercedes emblémás hűtőmaszk, valamint a lökös rajta a modell márka-típus megnevezésének rövidítésével rendszám formájában, és a felnik ugyan ezüst színűek, de kis króm Mercedes emblémás kialakításos berakásokkal a közepén.
Az első kerekek természetesen fordulnak.
Megkapta az egymás felé álló kis krómos ablaktörlőket is és persze a fekete ponyvatetős rész is jó.


A felniknél látható pici repedés, de annyira nem zavar.


Hátul is szép kis lámpákat kapott piros-sárga kialakításban, igaz itt a vezető felőli oldalon kevésbé látszik a sárga, de nyilván csak a vaku fénye miatt.
Megkapta a 280 SL jelzést is és szép az ezüst csíkos csomagtartóajtó alatti rész mely körülöleli a hátsó lámpákat is így kiemelve ezáltal.


Természetesen ahogy az lenni szokott - ahhoz képest hogy egy Hongwell - szépen ki van alakítva a belső tér is.
Csodaszép fehér peremes kormány középen krómos résszel, mögötte a műszerfalegységek, még a pedálok is meg vannak csinálva.
Nem hiába, egy Merci minőség és elegancia, főleg ha egy ilyen klasszikusról van szó, valamint ahhoz képest hogy persze nem egy Minichamps, nem egy mai darab ez a Hongwell, de remek látni hogy mennyire próbáltak figyelni a részletekre és a kialakításra.
Akár a kormányt, az index kart, az óraegységeket illetően.

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.16 0 0 2674

Minichamps Peugeot 306:


Márk Dénes cimbora kínálatában láttam meg ezt a kicsikét és máris pötyögtem.
Alaposan átvizslattam, noha látszott hogy nem hibátlan - amire egyébként a korrekt Márki is felhívta az érdeklődők figyelmét - mégis úgy döntöttem bevállalom.
Egyrészt mert ritka típus, vagy ha van is, nem olcsón, itt meg most - pici hibával - jó árban be tudtam szerezni.


A hibája - mint első benyomás alapján sejtjük - a tükörhiány volt, ami engem nem tántorít el ha legalább megvan, mert az egy fokkal jobb mint ha nincs, ugyanis akkor nehéz pótolni.
Szerencsére - ahogy a doboz tetején is látni lehet - ennek megvan.
Márk felhívta még a figyelmet a hátsó ablakok sötétítésére, ami vagy az idő folyamán lett ilyen, vagy a korábbi tulaja próbálta meg kicsit sportosabbá tenni, a fene tudja.
Az különösebben nem zavart.
De akadt még vele más egyéb is.


Mint a már fényképezett képen látható, a vezető oldali ködlámpa is hiányzott, valamint sikeres mozdulatomnak hála sikerült a jobb tükröt is lekapnom akaratom ellenére.


Mivel a tükrök megvoltak azzal nem lesz gond, ragasztó van, de a ködlámpa dolog zavart kicsit, így kétféle lehetőség jött számításba.
Vagy kikapom a másikat is és nem lesz, bár akkor zavar az ott lévő hely - bár így hogy az autó fekete talán nem lenne annyira észrevehető - vagy a másik eshetőség, hogy megpróbálom valamiből megcsinálni.
Utóbbira esett a voksom.


Fogtam egy korábbi modell bliszteres csomagolását és szépen kivágtam egy nagyobb darabot belőle.
Lemértem a - még meglévő, de már kikapott - ködlámpa méreteit és szépen egy tűheggyel bemélyítettem kicsit a kivágott bliszter darabon hogy majd kivágjam.

 


Itt már a kikapott ködlámpa látható és a helyén bent van - igaz még csak próba jelleggel - a kivágott pótlás.


Miután a másik oldalt is kivágtam - előtte még természetesen itt-ott picit levágtam belőle - bepróbáltam a helyekre.


Gondoltam hogy esetleg úgy hagyom, de mondom inkább adok neki egy ezüst alákenést, úgy mégiscsak jobb lesz az eredmény.


Miután az egyiket lekentem és bepróbáltam - természetesen nem csak a kialakítást, hanem a látványt, az összhatást illetően is hogy hogy mutat - megcsináltam a másikat is.


Itt már a két pótolt ködlámpás berakás látható ezüst alákenéssel.
Természetesen még nem voltak berögzítve mert mondom ha még szükséges itt-ott kenek a hátuljára ahogy az anyós felől oldalnál is látszik.


És akkor jöjjön az elkészült modellről az ismertető.


Gondolkoztam hogy a tükröket befeketítsem-e mivel szürkék, és az egyik így is sötétebbnek nézett ki a másikhoz képest, ami kicsit zavart, de aztán úgy voltam vele, hogy mégis így maradnak.
Egyrészt mert nem volt fekete Stabilo filcem - mivel anno odaadtam Emberemnek - ráadásul a ködlámpás pótlást se tudtam mivel beragasztani, mivel pillanatragasztó persze volt itthon, de valami kevésbé ismert, Én viszont ragaszkodtam a bevált típushoz - zöld LocTite - és egyik alkalommal - mikor amúgy is kocsival mentem az esős időszak miatt - beugrottam reggel a Madaras Teszkóba és vettem egy pillanatragasztót és fekete filcet is hogy haladjak a dologgal, ugyanis a modell már vagy egy hete ott pihent a piros egérpados részemen és várta a feljavítást, Én meg akartam volna már haladni vele.
Végül is a tükrök feketítéséről letettem, de gondoltam amúgy is kelleni fog még majd a fekete filc egy-két Skoda sorozatos Felicia példánynál, így így is-úgy is jól jön ha van egy olyan.


Természetesen ahogy látható a ködlámpás pótlás szerintem remekül sikerült, mindenesetre végleges berögzítés előtt még kapott egy alaposabb alákenést - néha kell a türelem az ilyen apró sz.rokhoz - de szerintem jó lett.
Ha nem is gyárilag tökéletes, de jobb mintha hiányozna.
Szép lámpákat kapott a modell és jó a kis Peugeot oroszlán emblémás kialakítás is.


Hátul szép lámpákat kapott ahogyan kell.
Piros íves követés, középen kis fehér rész meghagyással és a széleken sárga irányjelzőkkel.
Kapott egy jó kis ezüst kipufogót és nem tudom mi okból de a modell alvázán a pótkerekes rész sárga.
Remek.


Ami a sötétített ablakokat illeti nem tudom hogy gyári, vagy pedig a korábbi tulaja próbálta meg ily módon feldobni a modellt, mert erre nem jöttem rá, de mivel amúgy is fekete maga az autó így annyira úgy se tűnik ki és nem is érdekel, mivel jól áll neki, egy kicsit jobban feldobja mint ha sima üveg lenne.


Egyébként nem értem hogy ennek a típusnak miért olyan magas az ára a Minichamps-től és azt sem értem hogy - noha cabrio változatban is kihozta - most Maxichamps kiadásban miért kellett megint a cabrio változatot kihozni.
Persze 5 ajtós változatban - mivel abban is kihozták - még ritkább mint a 3 ajtós, de nem lenne rossz azt se beszerezni :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.13 0 0 2673

Altaya - Atlas - Mercedes L406D - Grundig:

 

 

Egy véletlen folytán került a figyelmembe, mert noha ezt a típust nem kerestem mindig, mindennap, de mint már említettem néha csak sima "1:43" keresőszóval keresek, beállítom a frissen indult aukciók-vásárlás lehetőséget, és ott volt.Noha láttam hogy licites, gondoltam megpróbálom megszerezni.Szerencsére sikerült.Igaz többe fájt mint amennyit adtam volna érte - vagy főleg amennyiért "Ügynök" cimborámnak sikerült anno beszereznie, ugyanis Németh József cimborámnak (ha jól rémlik) egyik Mecha börze alkalmával sikerült beszereznie - de így sem bántam, mivel végre meglett.Ugyanis kerestem már egy ideje.Persze nem gondoltam ekkor még, hogy korábban sikerül a Mercedes Service-es változatot beszerezni, mert inkább csak a típus volt fontos hogy legalább egy ilyenem legyen, de ha már most adódott a lehetőség a Grundig-os változatra is, akkor miért ne?Emberem említette is egyik nap hogy befutott a kicsike, de kb 3-4 nap múlva tudtuk úgy összehozni hogy felém gurult és át tudta adni, ugyanis előző napok egyikén Nagykanizsára voltam fuvarban, egy másik alkalommal központi raktárba szállítottam, harmadnap meg Gávavencsellőre voltam körön, így elég fárasztók voltak azok a napok és hamar bealudtam.Bánni nem bántam, mert ugye vezetni szeretek, de tény hogy azért abban is el lehet fáradni.Írhatnám rá hogy Norev, de nem lenne igaz.Ugyanis a korábban már mutatott Mercedes Service változatom az.Ez pedig noha ugyanaz, de ez az Atlas kiadásában megjelent újságos verzió, noha ekte ugyanaz.Vannak néha ilyen közös hasonlóságok vagy átfedések, hogy pl az Universal Hobbies - korábban már bemutatott - Citroen Xsara kombija, Renault Espace modellje is ekte egy az egyben a Norev gyereke, vagy mint az előzőleg, nem sokkal bemutatott HighSpeed-Schuco Mercedes páros, csak más néven.Szóval vannak ilyesmik.Kingsman Ügynök úrral beszéltünk is róla, úgy volt hogy valamikor majd megvehetem, csak cimborámnak kellett a típus a mentőautóváltozat öntvényéhez.Így viszont már nem lesz rá szükség, mert sikerült megszerezni :DElől szép kis krómkeretbe ágyazott lámpákat kapott, szép a hűtőmaszk és a Merci emblémás kiemelés is.Kapott külön sárga irányjelző berakásokat is, és oldalt a kilincsek is külön berakások, de persze feketével ki lett emelve egy-két dolog is rajta.Német rendszám is került rá - érdekes hogy egy újságos kiadványnál meg tudják oldani, de egy minőségibb gyártó már sajnálja rá :D - valamint megkapta a megfelelő tükröket is.Hátul szép kis lámpákat kapott ahogyan kell, noha gondolkoztam rajta már korábban is, hogy esetleg egy ezüst alákenést lehet kaphatna hogy a lukakat némileg halványítsuk, de mivel nem nagyon gyakori modell, így ezekről a gondolataimról - egyenlőre - letettem, mivel amúgy is fehér a jármű, ilyen esetekben nem muszáj.Más színváltozatnál már nagyon is számítana, de jelen esetben itt csak a lukak halványítását tudnánk elősegíteni vele.Megint másik dolog, hogy az még akkor is jól jön, hogyha a lámpában van tolatós kialakítás, de mivel ennél a változatnál ez nincs így, így emiatt se lenne nagyon jelentősége.Szintén megkapta a rendszámot, oldalt a - pontosan nem tudom mi, gondolom ajtó felfogatását imitáló gumibabás részt - valamint a zárfestéseket és a kilincs szintén külön berakás.A lökösön kapott egy fellépős részt és észre lehet venni ott még egy pótkereket is középen :DGondoltam - persze - hogyha már említettem a korábbi Mercedes Szervizes változatot, akkor előkapjuk egy kép erejéig - lévén úgy is a külön kialakított "kincsek" szekcióban van elrakva - és lövünk egy közös fotót a kettőről együtt.A leginkább észrevehető különbség az az első lámpáknál figyelhető meg.A mostani Atlasos változatnál kis krómos elembe van beágyazva az üveg lámpa, a Norev változatnál ezt ezüstre fújt műanyag váltotta fel.Ez ilyen szempontból érdekes, mert az ember inkább a minőségibb márkaneves változatnál számítana ilyesmire, mint sem egy újságos kiadványos példánynál.Szóval van ez így mikor az újságos valahogy picit jobbra sikerül mint az ismert márkás.De pl megfigyelhető hogy a Noreves változatnál erőteljesebb a motorháztető és az autó irányjelző síkjában végig futó mélyedés, mivel a mostaninál nincs, vagy csak gyengébben vehető ki.Ezt lehetne mondani hibának is, meg nem is, mivel neten találtam olyan képet ahol szintén ilyen mint az enyém, de olyan képet is ahol erőteljesebb - mint a szervizes változatnál - úgyhogy ezt lehetne úgy mondani hogy így sikerült.A mostani Atlasos változatnál pl erőtetljesebb és szebb - szerintem - a Mercedes embléma kialakítás, valamint az irányjelzők is kicsit sötétebbek a másikhoz képest, de ez is gondolom mondhatnám hogy "mikor olyan, amilyenre sikerül".Érdekes hogy a hátfal rész a mostaninál alap színű - tehát mint maga a modell - a szervizesnél fekete.Rendszámot persze kapott mindkettő szerencsére.Oldalról is megfigyelhetjük hogy - noha ha nem mondtam volna - teljesen ugyanaz a kettő.Ez egyébként nem újdonság, mivel megfigyelhető néha hogy az újságos és az ismertebb márkás példánynak is ugyanaz a gyártója, ezt már előzőleg fentebb említettem is.Itt is megfigyelhető hogy a tetős kialakítás is teljesen azonos és ugyanúgy külön kilincs berakásos a másik változat is.Hátul is megfigyelhető hogy teljesen azonos.Nem csak az oldalán lévő fekete festést illetően, hanem az ajtózsanérok vagy a kilincsberakás a hátsó ajtón is teljesen azonos.A lámpák is ugyanolyanok, a megfelelő kialakítás szerint, bár az Atlasos változatnál picit hosszabbra sikeredett, de ez gondolom megint csak az hogy "ilyenre sikerült", de ez persze nem feltétlen probléma.Úgyhogy egyet akartam, kettő lett belőle :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.10 0 0 2672

Premium ClassiXXs Vw Transporter "Pritschenwagen":

 

 


András Szabó (Apó) kollegámat egy ideje foglalkoztatta egy nagy, 1:12-es méretarányú Tamiya Caterham összerakós modell beszerzése.
El is telt pár álmatlan éjszaka - mivel nem kis kiadás egy ilyen - és végül is megérett a döntés hogy kellett neki.
Természetesen akkor már Én is körülnéztem az eladónál, hogy van-e olyan cucca ami érdekelhet.
Volt is.
Kettő is, de a másikat mégis inkább elvetettem.
Ehhez viszont ragaszkodtam.
Egész jó áron - mondhatni - találtam rá az illetőnél, mivel ezek a Premium ClassiXXs Transporterek - azonkívül hogy remek hogy nem egyféle változatban kihozzák őket - húzós árakon szoktak mozogni.
De ez egész jó áron volt, még úgy is, hogy többet fizettem ki rá mint maga az ára, lévén akkor Én is beszálltam a szállítási költségbe a kollega modelljével egyetemben.
Elég hamar meg is jött a pakk, kb egy héten belül.


Emberem írta napközben hogy megjött a nagy járgány, kérdeztem hogy akkor majd este hozza, de délután épphogy hazaértem, elintéztem egy-két dolgomat és írta hogy mindjárt jön is.
Be is futott.
Szép nagy volt a Tamiya Caterham összerakós modell.
Persze csekkoltam minden megvan-e benne, de mégis ez a járgány érdekelt jobban.
Emberem írta is hogy elsőre azt hitte nincs benne a dobozban, mert abban csak a nagy Tamiya modell volt, de aztán mikor levette a tetejét látta hogy ez is ott van mellette.
Így megnyugodtam :D


Korábban találkoztam már ezzel a példánnyal, tervben is volt, de valamiért nem jött össze, viszont gondoltam most, hogyha kollégának amúgy is kell egy - nem kicsi (se nem méretben, se nem árban) - modell, akkor már Én is körülnézek, és főleg ha még jó árban is van, miért ne?
Így hát megint sikerült eggyel bővítenem Vw T3 palettámat.
Már csak azért is, mert nem sokkal ezelőtt futott be ugye a DeAgostini Vw sorozatos zöld-bézs, melyet eredetileg nem terveztem, de 3290-ért nehogy kihagyjam már :D


Tetszik a Premium ClassiXXs felfogása, hogy adott egy ikonikus autó-típus, és kihozzák - ha kis limitált darabszámban is - de különféle verziókban.
Ugyanis van T3-asom ilyen sima platós, dupla kabinos platós, kisbusz, furgon változatban, van a furgon és kisbusz változatban az emelt Syncro felfüggesztéses kialakítással is, valamint ilyen ponyvásom is volt emelt hasmagasságos Syncro változatban, de azt eladtam, most viszont ezzel a kellemes fehér-szürke ponyvás kicsikével bővült a paletta és persze még a különféle első lámpás-hűtőmaszkos variációval is lehet játszani hogy körlámpás, vagy vízszintes.


Elől jó kis lámpákat kapott, a Vw embléma is szép (igaz a képen nem a legszebb, de nincs vele gond).
Kapott két kis sárga irányjelzős berakást, rendszámot.
Az ablaktörlők is jók, ablakspricc festés és a belső is jó.
Természetesen a megfelelő tükrök, kilincsfestés és üzemanyag nyílás is ki lett emelve, ezen kívül pedig oldalt jól kivehetők a plató ajtós motívumok.
Kerekekre kapott szürke sapkás Vw emblémás dísztárcsákat is.


Hátul szép lámpák a reális kialakítás szerint, kis fekete szegélyezéssel, a ponyvatetős rész is jó, barna és rajta a szürkés műanyagpántos kiemelésekkel, valamint persze gyűrődés imitálással.
Kapott rendszámot hátra is, és még a kis rendszám alatti rész, ami gondolom a motorháztető nyitó kilincse - mivel ugye farmotoros - is külön berakás.
Természetesen nem maradhat ki róla a megfelelően bal szélről induló és kereszt irányban átívelő ezüst kipufogó sem.

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.06 0 0 2671

Norev Peugeot 405 french police:

 


Régóta kajtatom már ezt a francia rendőr kombit, de ez idáig nem sikerült belebotlanom.
Vagyis pontosabban helyesbítek, beletbotlottam, de vagy magas árat kértek érte, vagy ugyan jó árban volt, de nem volt más cucca az eladónak.
Viszont megláttam valakinél licitesként és megkértem Emberemet hogy nyomjunk rá egy licitet.
Igazából nem is reméltem hogy meg fogom nyerni de sikerült, ráadásul jó áron.
Természetesen előtte azért még alaposan szemrevételeztem a dolgokat hogy mindene megvan-e, nem hiányzik semmi.
A raktárunk nemrég átköltözött egy másik helyre, és még hátra volt az iroda rész költöztetése.
Pont hétfőn csináltuk, rollerrel mentem - mivel még tudtam volt helyünkön tölteni (persze időközben már aktuálisan kerestem a helyet hogy hol lesz majd ideális az új helyen a kialakítása) - és ugyan fáradt voltam, de hazafelé menet még be kellett ugranom Nikihez, ki kisegített az egyik licites járgányom árának befizetésével, melyet aznap rögtön kp-ban még vissza is adtam (csak Én nem tudtam utalni).
Így miután hazaértem, épp megáltam a lépcsőházunk előtt, lekaptam a sisakomat és Emberem hívott épp hogy otthon vagyok-e, mert egy 10 perc múlva akkor beugrik.
Gondoltam akkor berakom a járgányt a helyére, majd visszasétáltam a garázsunkhoz, ahonnan kivettem pár Watt alma-körte (kedvenc) energiaitalomból, meg még 1 nagy üveg üdítőt fentre és úgy voltam vele: akkor megvárom, mindjárt jön.
Be is futott.


Talán köztudott rólam, hogy nem nagyon jönnek be nekem a rendőrségi - vagy egyéb - hatósági szerv járgányai, de a német rendőrautókat szeretem.
Ehhez bizonyára hozzá játszik az is, hogy a Cobra 11 sorozatot nagyon imádtam.
Később aztán a francia rendőrautók felé is kezdett ez a szenvedélyem kialakulni, mivel a francia filmek velejárója hogy sok példány végezte roncsként.
Elég csak a Taxi filmekre gondolni, ott a Ronin, a Pofa Be és még lehetne sorolni.
Igaz utóbbi kettőben talán szolidabb volt a pusztulásra váró példányok száma, de a Taxi filmben sokat lezúztak.


Nagyon szép a masina, noha megvan nekem már korábbról még sárga La Poste kiadásban.
Azokat nem terveztem - s nem is tervezem - gyűjteni, mivel nem hoznak lázba, de ott is pl csak az adott típus miatt kellett az aktuális szerzemény, pl eme kombi Peugeot 405 miatt, vagy a Citroen C15-ös miatt, mely szintén nem túl gyakori szép kialakításban.


Szép lámpákat kapott, alatta krómos berakással és a lámpákon még a rovátkák is kivehetők.
Jó a hűtőmaszk festés és szép az oroszlános embléma is.
Kapott rendszámot is, és a tetőre került egy szolid kis villogó.


Hátul szép, formára kialakított és reális égőelosztásosra megcsinált hátsó lámpákat kapott.
Na tudnak ha akarnak....mert némelyiket ugye elintézik sima pirossal.
Hátul szintén kapott rendszámot, természetesen figyelve hogy itt már sárga legyen - ez egyébként nem tudom miért van így a francia autóknál - és kapott egy hátsó ablaktörlőt is.

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.03 0 0 2670

Schuco Mercedes E-class:

 


Van olyan helyzet, mikor drágább a leves mint a hús, de valahogy az ember mégse bánja.
Így voltam ezzel a Mercivel is.
Mint ahogy kb manapság már mindent, az eBayen szúrtam ki.
Nem is tudom hogy találtam rá.
Rémlett hogy csak nézelődtem 1:43-as keresőszóval, és az egyik eladónál ott volt a kínálatban.
Természetesen nem hozott volna lázba különösebben, hisz megvan Minichamps változatban - sőt azóta már a faceliftes kiadásban is mely ritkább - és megvan HighSpeed változatban is (erre még visszatérek) de mégis akartam ezt a kicsikét.
Persze elsőre nem voltam benne biztos hogy tényleg Schuco, mivel voltak ilyesmi átfedések hogy Carbox vagy ilyesmi dobozos változatokban HighSpeed modellek voltak, vagy Schuco.
De akartam.
Viszont nem voltam benne biztos hogy sikerült megszerezni.
Ugyanis kértem Emberemet hogy licitáljunk rá, egy másik modellel együtt - az egy másik eladótól volt - de kb ugyanazon a napon értek véget kb 45 perces különbséggel.
Így a másik összejött, de ennél láttam hogy az utolsó pillanatban lett rá egy második licit, így nem voltam benne biztos hogy sikerült megnyerni.


De sikerült :D


Elől szép lámpákat kapott, a nagyobbaknál láthatók is a rovátkák az üvegen, kapott szép krómos hűtőmaszkos kialakítást, rendszám is került rá, a lökösön is szépen ki van emelve a feketés és ezüstös kialakítás.
A tükröknél ki lett emelve - nem csak festést hanem kialakítást illetően is - az irányjelző.
Tetőre a kialakításon kívül, kapott egy tetőablak festést.


Oldalt az ajtók alatt imádom a kis elől és hátul megtört hullámküszöböt, ez pici sportos feelinget ad számomra ennél a típusnál.
Formára kialakított és szépen a középső részen meghagyott lámpás kialakítás, szintén a Merci embléma és a rendszám, valamint egy féklámpa csík kiemelést is kapott a csomiajtón és még a lökösön a tolató szenzoros kialakítás is látható, jól kivehető.


Ha már a HighSpeed.....említettem ugye hogy még visszatérek említést illetően.


Ugyanis ismerős lehet a modell, mert ezt a típus már anno mutattam HighSpeed változatomban.
Ez a Schuco ekte egy az egyben ugyanaz, csak némileg más kialakításban.
Nézzük is hát meg együtt a kettőt.

A HighSpeed valahol átmenet a játék és a modell között, míg a Schuco-ra egyaránt csak modell jelzőt lehet használni, mert ettől lesz modell egy modell - és nem játék - hogy figyelnek a részletekre.

Látható hogy a két Merci teljesen ugyanaz, csak míg a HighSpeed változat egy egyszerűbb kialakítás, ahol nincs se rendszám, se irányjelzős tükör, addig a Schuco változatnál megadták a módját ezeknek.
Mondjuk a HighSpeed változatnál már akkor is tetszett hogy legalább ugyanúgy vették a fáradtságot a külön krómos hűtőrácsra, mert az azért sokat tud dobni rajta.


Amíg a HighSpeed változatnál egyszerű sima fekete belsős kialakítás van, a Schuco változatnál nem csak a tükrök irányjelzősek, hanem a belsőn is meg van csinálva némileg a sebváltós kialakítás faberakást imitálva.
De nem csak itt figyelhető meg változás, hanem pl a B oszlopnál is, ahol a HighSpeed változat egy teljesen sima normál egyszerű ezüst modell, míg a Schuco változatnál ott feketére lett kialakítva a B oszlop valamint az ablak keret kialakítása.
De látható az is hogy noha tetőablakot mindkettő kapott - legalábbis kialakítást illetően - a Schuco-nál ezt is kiemelték, ha csak egy fekete festéssel is.


Oldalról is megfigyelhető hogy mindkettőnél ugyanúgy megvan a nyitható ajtós opció, a HighSpeed változatnál egyszerűbb, szürkébb, műanyag hatásúbb a felnis kialakítás, a Schuco változatnál inkább ezüst színű, valamint a kilincsek is kaptak egy olyan kis ezüstös kialakítást.


Hátul is látható hogy teljesen egy és ugyanaz, csupán a kialakításban van különbség.
A HighSpeed változatnál noha teljesen piros, de annál már akkor is tetszett hogy legalább a bordázathoz ragaszkodtak, a mostani Schuco változatnál viszont még a középső részre is figyeltek hogy megmaradjon átlátszónak.
Természetesen a rendszám is nagy különbség, mivel a HighSpeed változaton se az, se a féklámpa csík kialakítás nincs - noha emblémát azért megkapta - de a Schuco változatnál ezekre is figyeltek és látható még a hátsó szélvédő fekete keretezése is.


Az alváz is teljesen ugyanaz, lévén ugyanaz a gyártmány, csak az egyiknél a HighSpeed kis megnevezést plakett került bele, a másiknál a Schuco, de itt is megfigyelhető hogy a Schuco változatnál a kipufogós rész is ezüst, míg a másiknál teljesen egyszínű az alvázzal.


Gondoltam szétkapjuk és így is megnézzük.
Látható, jól kivehető hogy a formaöntvény teljesen ugyanaz, erre utal a tető szegecselésnél lévő ugyanazon sorozatszám is (43KFB4-6) de az ajtót nyitható mechanika és külön műszerfal egységes kialakítás is teljesen ugyanolyan.


Persze akkor már nézzük meg azt is.
Mint említettem már a HighSpeed változat ugye egy egyszerűsített modell változat, a Schuco változatnál meg külön faberakást imitálós kialakítású volt a sebáltós rész és itt a műszerfal egységes kialakítás is.

 

Szóval hogy mitől lesz valami modell és játék (vagy egy alsó kategóriás belépő modell) közt a különbség?
A részletektől.
Ezt jól példázza szerintem ez a HighSpeed-Schuco közös modell bemutatást szemléltető bejegyzésem :D

 

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.31 0 0 2669

Vitesse Mitsubishi Colt CZC:

 

 


Hát igen, ez volt a másik szerzemény ami szintén jött az előző Colt példánnyal.
Ez se mondhatni egy szépség, de mégis jópofa hogy még egy ilyen kis típusból is mennyire próbálnak megfelelni minden igénynek.
Egy aranyos kis 5 ajtós családi és most itt van egy aranyos kis cabrio "életérzés" változatban is.


Elől szintén szép lámpákat kapott, alatta krómos berakással és irányjelzős beütéssel, ám itt már nem kapott fekete szegélykeretezést.
Jópofa a külön más színre fújt lökhárítós kialakítás, mely követi az autó oldalán is.
Szintén jó bordázott kis osztott hűtőmaszk, valamint a kis emblémát is ugyanúgy megkapta, valamint a COLT CZC rendszámot is.
Külön jópofa hogy a szélvédő tetején kapott egy napellenzős szín árnyalatos kialakítást is és természetesen itt is került rá egy kis antenna.


Hátul szintén szépen formára kialakított lámpák és a rendes égőelosztásos kivitelben ahogy kell.
Középen az irányjelzős rész, bentebb a tolató.
Szintén megkapta a kis emblémás kialakítást is a COLT CZC típusfeliratot krómos feliratos változatban, és kapott egy batár középső féklámpa csíkot is, melyet mondjuk Én kicsit igazítottam volna, mert sajnos eléggé látható a két bütykös rész ahol beleül.
De így se rossz.
A külön lökhárítós rész itt is visszaköszön ami feldobja, és még két piros prizmás rész kialakítását is sikerült megcsinálni rajta.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.28 0 0 2668

Vitesse Mitsubishi Colt:

 

 


Mondhatnám hogy "régóta szemezgetek vele" de csak félig lenne igaz.
Ugyanis nem a legszebb Mitsu, valamint Én inkább más színben terveztem beszerezni ha alkalmam adódik rá, a börzén viszont volt egy manus akinél kiszúrtam, ráadásul a másik modellel együtt - mivel ezt és egy másikat is elhoztam tőle - a kettő példány nagyon jó árban volt, így gondoltam ennyiért nem hagyom ki.


Elől szép kis lámpákat kapott, alatta krómos berakással, kis irányjelzős beütéssel és fekete szegélyezéssel a lámpa szélein.
A két kis hűtőmaszkos rész recézett de festett, legalábbis nem tűnik külön berakásnak, de így is szép.
Kapott szép kis krómos Mitsubishi emblémát, egy EU-s típusneves rendszámot, és alul is szépen meg vannak csinálva a szellőzős, ködlámpás kialakítások.


Hátul szépen formára kialakított piros függőleges üveglámpás kialakítást kapott, kicsit meghagyott résszel, ami a tolatós-irányjelzős rész akar lenni, fent szintén féklámpa csík, egy antenna is került rá, valamint szintén a kis szép Mitsubishi embléma és a COLT típusfelirat is rákerült szintén kis krómos elemből és az EU-s rendszám formájában is.
Tulajdonképpen nem egy nagyon szép Mitsu, de mégis egy aranyos kis 5 ajtós autó.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.25 0 0 2667

Még talán szombaton értesültem róla hogy lesz Legenda börze, amire nem terveztem kinézni, de mégis máshogy alakítottam a programomat.
Reggel bepattantam a kocsiba, kinéztem a Legendára - jött is velem 2-3 modell - majd utána Árkád, mivel volt egy kis dolgom.
Mivel még volt időm, beugrottam kajálni egyet, majd elintéztem a dolgomat.


De lássuk mik érkeztek velem a Legendáról:


J Collection Nissan Micra:

 

 


Vannak olyan autók melyek totál nem tetszenek, mégis modellben valahogy jól néz ki és jön.
Ilyen ez a Micra (Bocimobil is - kollegám érti :D)
Noha olyan, mint amikor egy anomália buborék keletkezik amiből hirtelen kialakul még egy és itt mintha valaki egy karate csapással megállította volna az időt és annak kifejlődését :D
Korábban is láttam már ezt a típust, neten, börzén, sőt egy hazai modelles kollega eladó kínálatában is, de különösebben nem hoz lázba ez a kis buborék Nissan.
Viszont ahogy megláttam ezüstben - mivel a világoskék változatban gyakoribb - gondoltam mégis beszerzem.
Árban picit több volt mint amennyit nyugodt szívvel adtam volna érte, de mégis jól alakult, mert a másik két modellel együtt lévő kiadást a három modell darabjára leosztva, máris máshogy jön ki a dolog :D


Elől szép lámpákat kapott, megkapta a hűtőmaszkos berakást mögötte a sárga irányjelzős kialakításokkal.
Kapott egy aranyos kis króm Nissan emblémát és persze a típus nevére utaló rendszámot.
Belsőt illetően is jó a zöldes-bézs belső ami feldobja kicsit.
Tetejére került egy antenna is.


Hátul jó kis lámpákat kapott, ahogy persze kell a tolató és irányjelzős kialakítások meghagyásával.
Hozzá kell tennem hogy ez így reális, mivel a világítás-féklámpa opció alul kapott helyet egy dupla pólusú égős kialakításban, tehát az volt a világítás és az erősebb fék is, a felső részeken pedig az irányjelzők és az alsó kerek lámpás kialakítás volt az egyik a tolató, a másik a ködzárófény.
Szintén megkapta a kis krómos Nissan emblémát az ablaktörlős ablak alá, és a típusneves rendszámot is, az eleve típusneves felirat mellett.
Felül még egy kis féklámpa csíkot is kapott az ablakon.


Érdekes egyébként és meglepődtem mikor láttam egy másik változatát is, ugyanis cabrio is készült belőle, mely szintén van modellben, noha nekem nincs meg.
Az még furább szerzet mint ez.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.22 0 0 2666

Eligor Renault Master EDF-GDF service car:

 

 

 


Mint ahogyan az lenni szokott, rendszeresen nézem a Mastereket különböző oldalakon.
Nem csak napi jelleggel, hanem van hogy naponta többször is.
Így került ez is a figyelmembe.
Noha legtöbbször csak ezt a szériát és leginkább a különféle furgon változatokat kajtatom, mivel a későbbi már nem jön be annyira, és a sürgősségi változatok sem mozgatnak meg.
De mivel jómagamnak is áruszállító a munkája, azért néha egy-egy ilyen nem szokványos, de furgon változat is beparkol néha.
Eleinte úgy voltam vele, hogy annyira nem érdekel, de mivel nem sürgősségi jármű kiadás, így hát mégse hagyott nyugodni és akartam.
Írtam is Emberemnek és kértem hogy majd nyomjon rá egy licitet.
Szerencsére összejött, mert egy ajánlat már volt rá, de megnyertük.
A Mastereket illetően az utóbbi időben egy kicsit kintebb toltam a rájuk szánt max keretemet.
Jól is tettem, mert ez kb a korábbi max keret áráról indult.
Emberem jött is nem sokkal utána, oda is adtam az összeget - némi kis grátisszal mert most nem tudtam utalni - majd pár napra rá, meg is érkezett a kicsike, meg is lepődtem.
Mondom: pár napja adtam oda az árát és már itt is van?
Konkrétan adott hónap 21-én (kedden) ért véget a licitje és következő héten hétfőn írt is Emberem hogy érkezik a Masterrel :D
Ejha.
Szerencsére az eladó gondosan bebugyolálta, de csalnom kellett kicsit, mert milyen az már hogy lefotózom a dobozában és mégsem látszik tőle :D


Elől szép lámpákat kapott, alatta ezüst égőhelyes mélyedésekkel és irányjelzős kialakítással.
Szép a kis króm Renault embléma, két fekete hűtőmaszk berakást is kapott, megkapta a rendszámot és természetesen a figyelemfelhívó mintázatot.
Alulra két ködlámpa is került, igaz festve.


Hátul szép formára kialakított lámpák ahogy kell, természetesen az irányjelző-tolató rész meghagyásával.
Itt is megkapta a figyelemfelhívó mintázatot, valamint egy fekete-rácsozott festést is kapott az üveg helyére.
Azonkívül rendszámtakaró elemet és a kilincsfestést is megkapta, ahogy oldalra a felfogó ütköző bütyköt is.
Rendszám is került rá - természetesen figyelve rá hogy itt már sárga alapon legyen - és megkapta a Renault, jobb oldalra a Master feliratokat és még az EDF-GDF Services feliratot is.
Fentre a tetejére kapott egy két létrás tárolót elől egy kék villogóval, ami kissé fakó - talán majd tudok rajta segíteni - valamint hátul egy útépítést imitáló táblát, lentre pedig a lökösbe megkapta a két piros prizma kialakítást.
Egyedüli pici hibája talán az, hogy a hátsó ajtón a figyelemfelhívó mintázaton pirosnak kéne lennie a kis vízszintes féklámpa csíknak, nem pedig feketének.
A kis külön fel-le vehető vonószem, már csak hab a tortánt :D

De így is imádom :D


Fel is néztem nem sokkal utána az eligor.com oldalra és jó pár változatban kihozták.
Van olyan melyről sajnos nincs kép, és persze pár olyat is megtaláltam melyeknek egy példánya azóta saját birtokomban is fellelhetőek :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.19 0 0 2665

DeAgostini Vw T3:

 

 


Előre beírtam a telefonomba mikor láttam hogy - ahogy a Németeknél úgy nálunk is - érkezik majd a kis T3-as.
Noha meglettem volna nélküle, mert Premium ClassiXXs változatban megvan nem egy féle variánsban, és ott van még ugye a lakóautós szériából is kettő, valamint ez a zöld-bézs kombó se jön be nekem annyira, de 3290-ért?
Hülye lettem volna kihagyni.
Óriási mákunk van hogy nálunk is elindult ez a sorozat végre a KGST modelles széria után valami újdonságot illetően, és a minőségre nem lehet panasz.
Tény hogy magasabb az ár a megszokott Retróautós és Legendás Autós kiadásokhoz képest, és az is, hogy nyilván ami tömeggyártás, ennél is meg kell nézni őket, de jobb is a minőség, így megéri.
Ugyanis egy igényes modellautó kb 5000Ft-nál kezdődik.
Mi meg ezeket megkapjuk 3290-ért.
Arról nem is szólva, hogy a Német sorból nehéz volt beszerezni ezt-azt, mert a kutaknál is csak 1-1 db volt és ha olyan a modell gyorsan lába kél.


Így hát mikor elérkezett a megjelenésének napja, reggel beugrottam a madaras teszkóba, mivel a raktárunkat költöztettük és mivel előzőleg 1-2 héttel korábban meghúztam a derekamat - amit még mindig éreztem - most autós időszak volt a rollerezés helyett.
Így hát betértem oda reggelit venni, de ott még nem láttam sem a bejáratnál kitéve őket, sem az újságos soron.
Gondoltam majd akkor kifelé menet és elindulva a kocsival, nem ott megyek át ahol szoktam, hanem kicsit tovább megyek a sarki benzinkúthoz és megnézem ott.
Így is tettem.
Leparkoltam a kútoszlop mellett a közeli parkolós kialakításba, majd be.
Vizslattam szemeimmel Terminator kereső módra hogy hol van - szerencsére nem piros, hanem normál képernyő üzemmódban - majd ki is szúrtam.
Gyorsan szemrevételeztem hibákat keresve de nem találtam, így egy energiaital kíséretében máris megcéloztam a kasszát.
A kocsiba beülve a nedű lement, majd még egyszer előkaptam a járgányt és sajnos találtam hibát.
De szerencsére nem olyat amit ne lehetett volna orvosolni és így már észre se lehet venni.
Erre kitérünk később.
Most először lássuk magát a járgányt.


Mint ahogy említettem alaposan szemügyre vettem, s az adott hiba eléggé szemet szúró, ráadásul mindkét oldalon van, azért a főbb dolgok amikre koncentráltam vizslatáskor rendben vannak.
Szép lámpákat kapott a fekete hűtőmaszkos kialakításba, az ezüst keretfestése is végig szépen körbefut.
Szép az embléma is, nincs elcsúszva.
Ez volt az első amit vizslattam.
Szép kis sárga irányjelző berakásokat kapott, azokkal sincs gond.
Ablaktörlők is jók, megvannak, ez volt a második amit vizsgáltam.
Utána jött a szélvédő, mint harmadik vizsgált elem.
Felülnézetből benéztem a dobozba és a tükrök is megvoltak rendben, mint negyedik vizsgált opció.
Festést illetően sem találtam hibát, mint ötödik, de alaposabban megnézve egy-két helyen enyhén akad, de "belefér" kategória, elenyésző.
Krómos-fekete bütykös lököst kapott és a kerekekben is ott van a króm kis Vw emblémás dísztárcsa takaró.
Ezt vizslattam mint hatodik dolgot.


Hátul szépen megcsinált rovátkás és reálisan kialakított hátsó lámpákat kapott, ahogyan kell.
Ezt vizsgáltam heteddiként.
Kapott egy jó kis márka-évjárat jellegű rendszám plakettet és a VOLKSWAGEN valamint a BUS feliratot is megkapta és az ezüst csík festés is szépen körbe megy rajta.
Külön jópofa hogy még a hátsó ablakon is kapott egy kis dupla csíkos motívumot.


És most jöjjön a hiba (nem károgok, mint említettem ez könnyen orvosolható és ennyiért remek minőségű modellt kapunk!)


Csak miután kifizettem és a kocsiban elkezdtem újra átnézni, akkor vettem észre a két batár zöld bigyót a hátsó kerekek előtt a küszöbnél.

 


Gondoltam így sikerült a formaöntvény, vagy esetleg festék megfolyás-csepegés, mivel mindkét oldalon megtalálható.
De aztán néztem a VOLKSWAGEN Hivatalos Modellgyűjtemény facebook csoportjában, hogy egy-két másik tagnál is volt ilyesmi probléma.
Gondoltam majd behajtogatom vagy rosszabb esetben egy kis reszelés.
Miután kibontottam a modellt és fényképeztem gondoltam szétkapom, de igen ám...
Az alján nem találni csavarozást.
Hoppá.


Így most mi legyen?
Szerencsére egy eredeti céljára már nem használt körömcsipesz és a hátsó keréknél az alvázat kicsit kifeszítve könnyen le lehet csippenteni azt a részt, ami egyébként az alvázon lévő valamilyen hiba, legalábbis eleinte ennek gondoltam, de lehet hogy ilyen volt gyárilag is?
Könnyen orvosolható a dolog és elmondhatjuk hogy 3290-ért egy remek, igényes modellautót kapunk a korábbi Retrós szériához képest.

 


Szóval aki sokallja, inkább gyűjtsön bélyeget, mert az árra abszolúte nem lehet panasz.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.16 0 0 2664

Ixo Ford Escort XR3i:

 

 


Ilyen XR3i Escortot is láthattunk már tőlem, sőt kétszer is.
Egyszer még a fekete változatot, egyszer pedig a fehérben.
Most viszont beszereztem ezt a piros verziót, mert nagyon ott van.


Szép lámpákat kapott széleken sárga kialakítással.
Szép a Ford embléma is és kapott egy laza ESCORT típusfelirat rendszámot.
Szépen a fekete díszítőcsík az első lökösökön, ami az embléma alatt is megtalálható és oldalt is végig fut.
A piros-fekete kombó mindig jó párosítás :D
Én már csak tudom, hisz a fekete változatomnál pont piros csík fut az oldalain :D


A hátsó lámpák nagyon jók.
Noha ennél nem látni az égőhelyeket mint a sima Escortnál, de tetszik hogy jól megcsinálták.
Nem csak hogy a megfelelő égőhelyes kialakítás szerint csinálták meg, hanem kapott egy jobban látható élénkebb piros részt is, ami a prizma akarna lenni.
A Ford embléma szintén jó, de az Escort XR3i felirat enyhén kivehető, kicsit lehetne erőteljesebb.


Természetesen ismét elő kellett kapni egy korábbi változatot hozzá - jelen esetben a fehér volt kézközelben - hogy meglegyen a közös fotó és összehasonlítás.
Látható hogy a fehérnél csak egy kis enyhe irányjelzős beütést kapott az irányjelzős kialakítás, valamint az embléma alatt sincs az - annál - futó piros csíkozás.


A hátsó lámpák a fehérnél is szépek ahogyan kell, de nincs külön piros prizmás kialakítás mint a mostaninál.
Az embléma és a felirat is ott van ahogy kell, de ahogy már említettem, a pirosnál lehetne kicsit erőteljesebb.


A pirosnál észrevehető hogy a felnijei ugyanazok mint a fehér, vagy a fekete változatnál, ám ennél megcsinálták úgy, hogy a felni belső része fekete, és csak a csavart küllős rész van kiemelve ezüsttel.
Ez így sokkal f.szább és királyabb megjelenést kölcsönöz a modellnek, személyes véleményem szerint :D
De érdekes az is, hogy a fehér itt nem kapott oldalsó irányjelző festést, holott a pirosnál van.


Szét akartam kapni a két modellt, de sajnos jelen esetben itt erről le kellett tennem, mert a pirosban az első csavarfej kissé szét van gyalázva, így sem csillag- sem sima laposnyelűvel nem tudtam elindítani hogy elkezdje kiengedni, így itt most így lesz a belsős kialakításról az összehasonlítás.
Szerencsére ahogy a fehérnél, úgy ennél is külön szürke üléseket kapott.
Műszerfal-óraegységet gyanítom ennél is kár lenne keresni, ellenben itt a motorháztetőn lévő szellőző legalább ki lett emelve, tetőablak festést is kapott, és az ablaktörlők is megint finomabb kialakításúak.


Ezenkívül még a spoilert és a hátsó ablaktörlőt is ugyanúgy megkapta, de érdekes hogy a fehérnél sima a hátsó üveg, ellenben a piros fűtőszálas hátsó szélvédőt kapott, ahogy anno a fekete is.


És végül természetesen még egyszer megemlítjük a hátsó lámpás kialakítást, ami szerintem remek hogy azontúl hogy megcsinálták reálisan, még a prizmás részt is sikerült kialakítani rajta, ami az autó eleve piros színe ellenére is jól kivehető.
A leginkább különböző dolgok a két modellen - vagy ha úgy vesszük hármon mivel ott van még a fekete változatom is - az leginkább a felni - ami a fehérnél és feketénél azonos, de itt a pirosnál sportosabb megjelenést kölcsönöz a modellnek, a kiemelt szellőző a szélvédő előtt és a tetőablakos kialakítás - valamint a hátsó fűtőszálas ablak - ami a feketénél szintén ilyen - illetve a piros prizmás hátsó lámpás kialakítás, ami egyedül ennél a piros verziónál ilyen.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.13 0 0 2663

IXO Ford Escort GL:

 

 


Elérkezett hát egy újabb KMO börze.
Már nagyon vártam, ugyanis azon a héten épp költöztettük a raktárunkat, egyik nap este 19:15 körül végeztünk és még másnap is volt rohangálás a két cég között furgonnal (igaz aznap már szerencsére nem kellett maradni) így nagyon vártam már hogy eljöjjön végre a hétvége és mehessek a börzére.
Alaposan be is készültem rá, mivel több helyen - reggel az Auchanban, másnap a Lidl-ben - direkt 20 000-essel fizettem, hogy fel legyen váltva kisebb címletekre.
A héten még ráírtam Ervin Mihálycsik kollégára hogy mi a helyzet, jön-e velem, vagy visz engem, de úgy voltunk vele hogy még szombaton leegyeztetjük a dolgot.
Meg is volt.
Vasárnapra felhúztam az órámat - ahogy lenni szokott két különböző időpontra, arra az esetre ha nem ébrednék fel az elsőre - majd felkeltem.
Lesétáltam a sarki bolthoz - általában nagyobb idő hagyással, de most kicsit közelítettem a kettőt egymáshoz - majd betértem.
Terveztem hogy veszek reggeli gyanánt egy KhellFood-os szendvicset, de végül is inkább egy 7Days croiassant mellett döntöttem, egy Watt alma-körte energiaitallal, s mellé egy fél literes Cappy alma-körtével későbbi felhasználásra, mert mégse akartam a börzén kiadni 5-600Ft-ot egy fél literes üdítőért.
Persze ha eleve 5 számjegyű összeggel nézek ki a börzére akkor nem mindegy már?
Nem :D


Ezt az Escortot korábban már mutattam, mert ugye fehérben megjelent az AIA (Autos Inolvidables Argentinos) sorozatban és nagyon örültem is neki akkor.
Most viszont beszereztem ismét.
Korábbi börzén is láttam már, de akkor nem voltam úgy sem anyagilag, meg még annyira biztos sem voltam hogy most beszerezzem-e ismét ebben a kiadásban, noha az ezüst Escort kombit azt akkor elhoztam, mert az nagyon eltalált lett.
Először is le kell szögezzem, hogy amikor a bliszteres változatokat posztolgatom, mindig van aki azt írja hogy nem Altaya, hanem Salvat, vagy hogy Ixo, de többször is próbáltam már az olyan tagokat felvilágosítani a következőről.
Noha a fehér is az IXO terméke, de mivel újság mellékletes bliszteres változatban jött ki, azt nem lehet IXO-nak nevezni, mert nem az a saját kiadás.
IXO-nak csak azt lehet nevezni ami esetleg ilyen dobozos kiadásban jelenik meg, vagy ha hát a doboza nincs meg akkor legalább az alján ott van a márka felirat jelzése.
Ez az egyik.
A másik hogy a Salvat - aki a bliszteres változatokat hozza ki - nem gyártó, csak kiadó.
Ugyanúgy mint a DeAgostini, vagy az Atlas, esetleg a Hachette.


Mint már említettem, korábban is terveztem ezt az Escortot, noha nem nagyon akartam IXO-s kiadásban újra beszerezni azokat amik már meglettek bliszteres kiadásban, de egy-kettőnél elcsábultam.
Az Escort kombi a bliszteres kiadásban sötétkékben jelent meg, később az IXO is kihozta világosabb kékben, de abban szerintem nem aratott akkora osztatlan sikert, és Nekem se jött be, így úgy voltam vele marad a sötétkék, abban még mindig jobban tetszik.
De aztán mikor láttam hogy ezüstben is kihozták, na mondom, azt be kell szerezni.
Így is tettem.
Ezt az Escortot és a majd ez után következő példányt is láttam akkor, de még nem voltam bennük biztos hogy elhozzam.
Később aztán próbáltam meginformálni az illető nevét ki lehetett az, mert arra emlékeztem hogy szlovák és a KMO Modellbörze oldalának és egy másik modelles cimborának is írtam hogy megtudakoljam.
Szerencsére sikerült.


De most lássuk a járgányt:


Tény hogy egy modellnél - úgy általában igaziban és modellautóban is - fontos a szín.
Szerencsére erre nincs panasz, jól áll neki ez a metálbordó és a szürkére festett lökösök.
Elől szép lámpákat kapott, széleken sárga irányjelzős kialakítással.
Szép a Ford embléma is és a szürke lökösön kapott egy ezüst díszítőcsík festést, ami oldalt is végig halad.


Hátul szép lámpákat kapott, a megfelelő égőelosztásos kialakítás szerint, és alatta még az égőhelyek is látszanak.
(később még rátérünk a hátsó lámpákra)
A Ford embléma szintén szép és megkapta a megfelelő betűváltozattal kiírva az Escort GL feliratot is, és még a csomagtartó fogantyú-zár is meg lett rajta csinálva.


Természetesen ha már említettem és megvan a fehér, nem lehet kihagyni hogy ne legyen róluk egy közös fotó.
Amúgy érdekes hogy ugyanaz a gyártó, ugyanaz a modell, mégis akadnak azért különbségek.
Az egyik ilyen különbség, hogy ahogy látható, a fehér a jobb oldalra gyárilag nem kapott visszapillantó tükröt.
Ezt furcsálltam is kicsit.


A hátsó lámpák a fehér változatnál is szépek - ezt imádom bennük hogy ezekre is figyelnek, nem csak úgy az elsőkre mint általában - de látható hogy a bordónál minőségibb a kialakítás.
Jobban a helyén vannak a piros-sárga részek, mivel a fehérnél a bal oldaliban kicsit el van csúszva a rovátka szerinti kialakításon a fehér (kb a felének még pirosnak kéne lennie) és a sárga is világosabb árnyalat a mostani bordóhoz képest.


Gondoltam szétkapjuk mindkettőt és ahogy az Escort kombinál úgy itt is megnézzük őket.
A formaöntvény teljesen ugyanaz, a motorháztető alatti sorozatszámot illetően is.
Ugyanakkor különbség egyedül talán a szegecseléseket illetően van, mert a fehérnél gányabbak, míg a bordónál jobbra sikerültek, ahogy a középső kis visszapillantó is.


Alvázat illetően is teljesen ugyanaz, csak annyiból más hogy az IXO-s változaton ot van a bal első keréknél (fent) az IXO márkajelzés és persze hogy ezüst kipufogót kapott az aljára, míg a fehér változatnál fekete.


Belsőt illetően nem sok különbség van.
A fehérnél teljesen fekete a belső tér, míg a mostani IXO-s kiadásnál szürke, de legalább a kormány-sebváltó-kézifékkar trió más színű.
Sajnos műszerfal-óraegység kialakításokat nem kapott, nem tudom miért, hisz korábban mutattam és szintén szó volt róla az Escort kombinál, hogy annál is csak óraegységeket kapott a minőségibb változat, viszont itt azt sem.
Felvetődik a kérdés, hogy akkor az ember miért válassza a minőségibb IXO-s kiadást, ha kb megegyező az olcsóbb bliszteres változattal?
Ezt kicsit sajnálom hogy kispórolják belőle, mert a dobozos IXO-s változatoknál elvárnám, ha a blisztereseknél nincs is.


Ablaktörlőket illetően szintén akad különbség, mivel a fehéré kicsit vastagabb, a mostani bordóé, kissé vékonyabb, elegánsabb.
De ez még nem minden.


Ugyanis ahogy említettem teljesen ugyanaz a formaöntvény, de a mostani bordó hátulra is kapott ablaktörlőt, noha a fehérnek nincs.
Szóval a leginkább észrevehető különbség a két azonos modell között az egyik oldali visszapillantó hiány, a pontosabb, minőségibb hátsó lámpák, és a hátsó ablaktörlős kialakítás.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.10 0 0 2662

Herpa Mercedes E-class:

 


Hiába na, mindegyik eBay-nek megvan a maga sajátos tulajdonsága.
Pl a Hollandon mindig találok jó árban lévő példányokat, ahogy a Németen is.
Ugyanakkor mindig érdemes az adott modell gyártmányának megfelelően keresni.
Gondolok itt pl arra, hogy mindegyiket érdemes ugyan nézni ha keresünk valamit, viszont ha pl Mercedest keresnénk, akkor értelemszerűen a Német oldalon a legideálisabb keresni, mert több lehet a találat, és jobb az árbesorolás.
Ezt így tapasztaltam ki.


Ezzel sem volt másképp.
A Német eBay-en találtam rá.
Mondjuk nem kimondottan Mercedes-t kerestem, csupán az 1:43-as jelzőt írtam be és hogy a friss példányokat mutassa és ott volt ez a kicsike is.
Persze láttam - ahogy lenni szokott a kiírás - hogy az eladó nem postázza Magyarba, mindenesetre írtam Emberemnek és kértem kérdezzünk rá, hátha.
Szerencsére jött a válasz hogy küldi az eladó.
Így hát úgy voltam vele, hogy majd licitálunk rá.
Meg is lepődtem hogy nem volt rá licit, még aznap sem mikor közeledett a vége.
Rá is írtam reggel Emberemre, hogy majd 15:11-kor lejár, erre később ránézek és látom hogy vége lett 10:50-kor.
Na mondom ezt most hogy? :-O
Rá is kérdeztem Emberemnél - küldve a linket - hogy kérdezzünk rá ilyenkor mi a helyzet, hogy most eladta akkor a modellt az eladó, vagy ilyesmi, mivel licit nem volt rá.
Emberem írta hogy "nyugi, beszélt az eladóval, Ő vette meg".
Nagy kő esett le a szívemről, igaz a vérnyomásom nem játék :D


Mondjuk megvan már ez a típus normál és elegance változatban is, meg persze még bordóban és kombi változatban is.
Emberem kérdezte is hogy miért kell ennyire.
Ebben a feketében - vagyis párdon pontosabban sötétkék - ezüst díszítőcsík kiemeléssel és a hátsó lámpás részben való kiemeléssel annyira ott van, hogy kellett, az meg már csak mellékes hogy ez a típus minden variánsban tetszik.
Legyen az coupe, vagy cabrio, kombi, vagy mentő, sőt még halottaskocsi változatban is és limuzinban is.
A képeken mondjuk valóban feketének véltem felfedezni és így még normál fénynél kézbe véve is elsőre az ember azt mondaná fekete, csak erősebb fény alá téve látszik hogy valójában sötétkék.
De így se bánom.


Előző este is írt már Emberem, hogy valamikor erre járna beadná, de mivel a raktárunkat költöztettük épp, aznap hamar bealudtam.
Így másnap is láttam hogy van üzenetem, igaz most nem volt alkalmam reggel és ebéd- valamint kávészünetben gépközelben lenni, mert mint említettem költöztettük a raktárunkat.
El is húzódott a nap, mivel kb este negyed nyolc körül végeztünk, kis furgonnal rohangáltunk át az új helyre véve a cuccokat.
Persze voltak kamionok rendelve, de a vége felé már kis kocsival hordtuk át a még megmaradó cuccokat.
Így ez a kis drága, egy kellemes élmény volt a fárasztó nap után.


Elől szép lámpákat kapott, rendesen behelyezve, rajta még a rovátkák is látszanak.
Szép a krómos hűtőmaszk és szerencsére a kis kiálló Merci logó is ott van, a tükrökön is meg vannak csinálva az irányjelző festések.
A lökösre kapott egy ezüst díszítőcsík kiemelést, ami végigmegy az oldalán és hátul is.
Alatta kapott két krómos ködlámpás berakást - ez mondjuk jobb lenne üvegből - de így is kiemeli, és persze rendszámnak - vagy ha annak nem is - egy típusneves plakettnek is jutott hely.


Hátul szép Mercedes barázdás lámpákat kapott, benne kiemelve a tolatós-irányjelzős résszel és a kis emblémát is szintén megkapta.


Imádom ezt a típust :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.07 0 0 2661

DeAgostini Skoda Favorit Black Line:

 

 


Egyik alkalommal Perényi Laci kollegám megérdeklődött egy szakértőt egy Ferrari modell iránt, s mondtam neki hogy jó vétel olyan áron a kidolgozásához képest.
Később aztán láttam Ivkovic Péter "Peet" cimborám egyik eladó modelles bejegyzését és ott szintén kiszúrtam a képek között.
Írtam is neki, hogy nem attól az emberkétől látta?
Mert ugyanaz a modell, ugyanolyan színben és ugyanolyan áron, kissé kisebb rá az esély, mint a lottó ötösre.
Én is nézelődtem és találtam magamnak egy modellt, melynek amúgy is tervben volt a beszerzése.
Így akkor gondoltam át tudom venni az Ő példányát is.
Egyik este aztán írta Peet, hogy másnap Pesten lesz, de még aznap este korábban lefeküdtem mivel fáradt voltam, így csak másnap reggel láttam az üzenetet.
Írtam is hogyha nála van, akkor délután ki tudok érte ugrani, de mivel nem tudtam hogy addigra mikor írtam hogy már elindult-e, vagy nála vannak-e a modellek, így úgy voltam vele, hogy még reggel ráírtam ezt illetően.
Miután szekszárdi körömet letudtam és hazaértem, felnéztem és láttam hogy jött is a válasz.
Gondoltam majd rollerrel kigurulok, de mivel esőt is mondtak és amúgy is be volt borulva, maradtam a kocsinál - úgy is azzal voltam aznap.
Jól is tettem, mert amint kiléptem, egész nagy szemekben elkezdett esni, igaz csak cseperegve.
Odaértem, majd miután kb pár száz méterre voltunk egymástól, kicsit még pontosítottuk a találka helyét és megtörtént az átvétel.
Említette is hogy előtte azért jó alaposan átnézte a modellt, mert egy-kettőnél volt némi kis hiba (ezért ezúton is köszönet :D)


De lássuk is:


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakítással és irányjelzős beütéssel.
Szép a Skoda logó is.
A lökös is jó, ráadásul ez már kicsit ütközőbakos.
Ugyanúgy kapott két ködlámpa berakást, mint a sima változatnál.
Oldalt sárga irányjelzők és persze ott a Black Line felirat is.
A kerekek is jók, 5 küllős csillag felniket kapott, nem olyat mint a korábbi alap kivitel.


Hátul szép lámpák, természetesen csak a piros rész meghagyásával, ez ugyanis egy sportosabb verzió, így menőbb :D
Szintén megkapta a logót, a Skoda feliratot és a megfelelő betűtípussal a Favorit feliratot is, valamint a hátsó ajtók mögött is megkapta a nagyobb Black Line megfelelő betűtípussal kiírt megnevezést.
Sajnos azért lehetne még jobb is kicsit, ugyanis ahogy Szilágyi Gábor cimbora is felhívta rá a figyelmet, nem kapott tetőablakot - ha nem is kivágva, akkor legalább egy fekete tamponnyomott festést rá - mert utánanéztem és valóban csak olyan képeket találtam róla, ahol mindegyiknél volt tetőablak is, viszont a modellen nem lett sem kialakítva, sem legalább festéssel odabiggyesztve.
A gyártó megint csak nem tudott minden részletre figyelni.
Az ilyesmit gyűlölöm.
Mert oké hogy egy újságos kiadvány, meg "ennyi pénzért mit vársz", de mikor később kihozzák esetleg minőségibb változatban és annál se - lásd pl az Ixo Skoda Felicia változatát aminél pl ugyanúgy el van rontva a hátsó lámpa - na akkor kész vagyok...


Persze ha már úgy is a közelben volt a sima normál változat, gondoltam rakjuk őket egymás mellé.


Ez az amiről beszéltem korábban az egyik modelles poszt alatt.
Többször is el lehet adni ugyanazt a modellt, ha kicsit változtatsz a lökösön, a keréken, esetleg ugyanazt a modellt egy sportosabb változatban hozod ki.
Vannak olyan fanatikusok - mint Én is - aki megveszi újra, mert tulajdonképpen a formaöntvény ugyanaz.
Ugyanúgy Skoda, ugyanúgy Favorit, de mégis egy más modell kapsz végeredményt és összbenyomást illetően is.
Peet cimborával beszélgetve felmerült az elgondolás, hogy milyen lenne majd a Skodás sorozatban jönne a Favorit szedán változata - ami csak koncepció maradt - de el tudnám képzelni hogy modellben kijöjjön, lévén az FSO sorozatba is kerültek be koncepció típusok.


Látható hogy hátul is mennyire ugyanaz, de mégis egy más modell köszön vissza.
És persze nem csak a kerekek megváltoztatásán, hanem főleg a lámpás kialakításnak köszönhetően.
Itt nálunk egy Favorit, vagy Skoda Motorsport-os változatot szoktam látni időnként, igaz mostanság már nem látom annyira.
Remélem azért nem tűnt el, mert valamikor fotóznám :D


Ja egyébként az enyémet gyilkolászhatta a méretarányos vezetője, mert a sebváltója kissé csálén áll, szóval nem kímélte a tulaja XD

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.04 0 0 2660

Altaya Vw Golf III Variant:

 

 


Az egyik ismert hazai modelles kollega oldalán láttam meg.
Ha nem is mindennap, de gyakorta nézem az oldalát milyen újdonságok kerülnek fel, akár a rendelhető, akár a készleten lévő újdonságokból.
Most sem volt másképp.
Noha előző nap pont néztem az oldalát és be is rendeltem egy fekete ismert filmes kamion modellt András Szabó kollegámnak, másnap ismét felnéztem az oldalra és akkor szúrtam ki ezt a kombit.
Csekkolva az árát gyorsan le is csaptam rá, lévén a német kiadásból lévő Vw modellek közül nem könnyű szerezni.
Legalábbis akkor még így volt, mert azóta már nálunk is fut a sorozat.
Így kollegám kamionja mellett nekem is volt átvételre váró példányom.


Épp Szekszárdra mentem le aznap, ahol egy új termék display állványát kellett felállítani és feltölteni.
Miután megvolt a hosszú út, valamint a display összeállítása és az áru feltöltése, indultam visszafelé.
Írtam is neki egy sms-t még indulás előtt hogy bent van-e aznap s ha igen meddig, mert mondom meglátom hogy érek vissza és ha időben is úgy lesz hogy elérem, akkor tudok visszafelé úgy menni hogy útba ejtsem.
Épp hogy összejött.
Kb negyed óra volt még munkaideje végéig, mikor is sikerült befutnom és a cég előtt megállni hogy átvegyem a kicsikéket.


Nagyon szépen megcsinálták a járgányt, noha azért nem tökéletes.
Elől szép égőhelyes lámpákat kapott.
A lökösben jó az elosztásos és reális irányjelzős helyzetjelzős kialakítás is.
Az embléma is szépen a helyén van és megfelelően kivehető.
Rendszámként ha nem is egy német rendszámot, de egy márkajelzés évszámos plakettet kapott.
A bézs belső is jó és a gurulással sincs gond.


Hátul ahogyan kell, reálisan megcsinált szép kis lámpákat kapott.
Felül, alul és oldalt piros, középtájon pedig a sárga és fehérrel kialakított rész.
Az embléma szintén szép és a csomagtartókilincses rész is jó.
Tetőre kapott tetősíneket is, valamint a jobb lámpánál megkapta a Golf CL jelzést és egy ezüst kipufogót alulra.


Azért írtam hogy nem tökéletes, mert oldalról nézve a küszöb szerintem elnagyolt lett, sokkal vékonyabbnak kéne lennie, így ez sajnos hiba a modellen.


Tévedés ne essék, nagyon szép modell és jól megcsinálják őket, de azért nem értem hogy egy németben futó német autós sorozatban hogy nem tudnak ilyesmire figyelni.
Nyilván ők is "szoros együttműködésben a Vw-el" vannak ahogy a hazai DeA, de azért kíváncsi lennék az milyen, ha ilyen hiba előfordulhat.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.01 0 0 2659

Ixo Ford Escort Turnier:

 

 


Nyomon követem általában a modell megjelenéseket és nem csak az újságos kiadványokét.
Láttam hogy majd érkezik ebben a kiadásban az Escort kombi példánya, melyet ugye már sötétkék bliszteres változatban mutattam.
Érdekes is volt, mert később megjelent ilyen plexis kiadásban is, élénkebb kék változatban.
Abban a színben nem nagyon érdekelt, nem találtam olyannak ami jól áll neki, de ebben az ezüstben már nem tudtam kihagyni.
Szóval, ki érti ezt?


Néha nem értem a modellgyártók tematikáját mi alapján esik egy választás egy típusra, az adott színre, vagy arra hogy először bliszteres, vagy igényesebb dobozos változatban hozzák-e ki.
Lévén ugye ez is olyan típus volt, mely nem volt jelen a modellkínálatban - hacsak nem a Schabak, ami (mondjuk úgy) egy másik korszak modellje - de mai kidolgozottsághoz képest nem volt.
Erre kijött a bliszteres Salvat kiadásban, majd később kihozta az Ixo élénkebb kék színben, most pedig ezüstben.
Szóval, nem értem.
Akinek kellett az már beszerezte a bliszteres kiadványban, mivel idővel már remek árakon ki lehet fogni, akár ennek a mostaninak a feléért is.
Így nem értem hogy hol van benne a logika, vagy miért éri meg később kihozni ugyanazt, egy drágább változatban, hisz az olcsóbb bliszteres se annyira buta a mostanihoz képest.
Erről majd most itt teszünk tanúbizonyságot, mivel ez most egy összehasonlításos poszt lesz.
De ebből is látszik - amit szoktam hangoztatni - hogy egy modellnél fontos meghatározó lehet a színválasztás is, mert noha most nekem is megvan ez a példány a sötétkék bliszteres kiadásban, mégis ezüstben olyan szép egy idilli családi kombi, hogy ebben is terveztem.


Elől szép lámpákat kapott kis krómos berakásos kialakítással, szép a Ford emblémás hűtőmaszk is.
Kapott egy ESCORT típusfelirat rendszámot.
Oldalirányjelzők is kerültek rá, és a kilincs valamint díszítőcsík is ki lett emelve.
Ezen felül még a felnikben is ott van a kis kék Ford logó.


Hátul szép lámpákat kapott ahogyan kell.
Piros, a csomagtartó ajtó mélyedésének vonalát követve a fehér meghagyott rész, majd alatta a sárga és ismét piros.
Szépen rákerült az Escort felirat, a Ford logo és a 16V jelzés is.


Elő is kerestem hát a kék változatot, mert felmerül a kérdés hogy nem sok különbség van az igényesebb kiadáshoz képest, így az ember miért is válassza akkor a drágábbik változatot, hogyha azt tudja az olcsóbb is?


A kéknél - elsőre - talán annyi a különbség, hogy ott - gondolom - a lámpák berakása nem krómos, hanem ezüst kis műanyag égőhelyes kialakítás.
Erre az irányjelzős résznél látható kis kék beütés miatt gyanakszom, de mivel a mostani igényesebb ezüst, nem tudtom hogy annál is ugyanolyan-e a berakás, vagy más.
De a hűtőmaszkon ugyanúgy szép a Ford embléma.


Hátul szintén nincs sok különbség köztük, mivel ezt szeretem a Salvat bliszteres példányokban, hogy remekül megcsinálják a modelleket, egyaránt megadják a módját a hátsó lámpáknak is, nem valami sima pirossal intézik el, mint esetleg néha azt a Norevnél láthatjuk.
Ezen kívül a feliratok és a logo is ugyanúgy szépen ott vannak és kivehetők.


Persze azért akad különbség, de nem sok.
Az egyik ilyen az ablaktörlők.
A kéknek szépen kialakított sima változat van betéve, az ezüst változatnál olyan, melynél még a lapátok közti kis rések is kivehetők, tehát a kéknél műanyag, az ezüstnél fotómaratott kis fémszál az ablaktörlő.


Ahogy már említettük az igényesebb változatnál a kerekekbe is megkapta a kis kék Ford logót, ez a másiknál nincs, de a kialakítást illetően ugyanúgy megvan a helye.


Nincs se kikent belső tér, más színű ülések, vagy kartámaszok ilyesmi, az egyedüli különbség - a belsőt illetően - annyi, hogy a kormány mögött van műszerfal egység, de semmi más.
Se a kormányon logó, vagy középkonzol, vagy más egyéb kialakítás.
Csak óraegység.


Viszont ha valaki át akar alakítani nem lesz könnyű dolga - mivel ugyanaz a formaöntvény - és ugye elől vannak lámpa berakások, de a hátsót illetően - mint némely modellnél sajnos - nincsenek lukak elkent véggel.
Így azokat kicsit macerásabb kiszedni.


Őszintén szólva - nem lehúzni akarom az Ixo-t, mivel noha a kék is az Ő gyártmánya - de nem értem egyrészt hogy miért éri meg egy olcsóbb (ám azt is elég szépen megcsinálva) után egy drágább változatban kihozni, ráadásul minimális változtatással, hogy az ember azt válassza.
Én eddig is megvoltam a kékkel, és jól is áll neki ez a szín - jobb mint az Ixo kiadásos világoskék - és ezt is csak azért szereztem most be, mert ezüstben nagyon tetszik és jól áll a modellnek.
De ha az embernek maga a típus fontos és nem a szín, akkor a sötétkék mindenképpen versenyképesebb ár-érték-kiadás tekintetében, mert már-már ezt a kidolgozási minőséget kapjuk meg úgy is, bliszteresen.
Csak ott persze a csomagoláson spórolnak rajta, Én viszont már átraktam plexikbe őket :D
Az ezüstnek meg ilyen szempontból Ixo-s kiadásként sok értelmét nem látom, mert csupán az ablaktörlők mások és a kilométerórás egység a különbség ami a belső téren megvan csinálva (meg esetleg a kerekekben a Ford embléma) viszont ha már minőségibb akkor a középkonzolt, a belső teret és főleg a kormányon is egy minimum Ford emblémát elvárnék, mert így nincs sok értelme később a drágább változatot választani, ha szinte ugyanazt tudja mint az olcsóbb.
Ez megfigyelhető pl a Renault 18 példányánál is, mely később kijött ODEON kiadásban fehérben, bordóban, meg szintén más bliszteres Salvat változatok is megélték ugyanezt és átlagban 13-15e Ft körüli árakban mozognak.

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.29 0 0 2658

DeAgostini Lada Priora:

 

 


Nagyon csak megörültem mikor láttam hogy egy ilyen modernebb orosz autós sorozat is indul végre.
Ugyanis a KGST modelleket se lehet nyomatni a végletekig.
A gyűjtők igénylik a változatosságot.
Sajnos úgy nézett ki viszont, hogy az Orosz-Ukrán konfliktus betesz a sorozatnak, mivel nem egy márka kivonult az országból és ahogy hallottam a DeA is rögtön felmondta velük a szerződést.
Mégis érdekes, mert újabb és újabb példányok bukkantak fel a neten, mint majd várható megjelenések.
Nyilván le lett gyártva egy mennyiség előre a ki tudja hány számig megjelentetve.
Viszont sajnáltam, mert úgy nézett ki hogy ez a dolog betesz a kiadványnak.
Sajnos később be is igazolódott és érvágásként véget vetett a sorozatnak, pedig még milyen és megannyi változatot ki lehetett volna hozni benne.
Persze leginkább a Niva különböző típusai miatt sajnáltam a sorozatot hogy betett neki ez a dolog, mert itthon ugye leginkább a 3 ajtós változatban ismerjük, korábban felbukkant már ugye 5 ajtós verzióban is, mely eleinte az Oroszoknál is csak külön megrendelésre készült, és mikor Faterommal voltam Észtországban ott a kiköktőben, az egyik bolt üvegablaka mögött szembesültem anno azzal, hogy még milyenféle kiadások vannak belőle.
Platós, dobozos, mentő, stb...


Elérkezett egy újabb KMO börze és egyeztettem előző este még Ervin Mihálycsik kollegával hogy Én vigyem, vagy Ő fuvarozzon és persze mikor találkozzunk.
Másnap reggel fel is vettem a vékony pulcsimat, de olyan jó idő volt már 8 óra körül, hogy még az se kellett.
Amint ezt éreztem a pulcsit a derakamra kötöttem - biztos ami biztos, mivel gyerekkoromban volt egy vesemedence gyulladásom és nem olyan rég kétszer is volt vesehomok, szóval lehet hogy érzékeny - így gondoltam jól el lesz az a derekamon.
Miután ezzel megvoltam bevágtam még egy epres 7days epres croiassant-t mint reggelit, melyből előző nap vettem egy párat mikor elmentem rollerezni.
A börzén nem terveztem sok mindent venni, mert egyrészt nem volt nálam sok pénz, másrészt abból a nálam lévő összegből is az egyik lebeszélt modellt akartam átvenni, így nem nagyon nézelődök majd - gondoltam - de aztán persze máshogy lett.
Nézelődni volt mit, még jöhetett is volna egy-két dolog, de még mostani példányunk előtt találtam egy olyan változatot mely nem olyan rég jelent meg, nézegettem ebayen és hazai modelles kollegánál is, most viszont a börin és olcsóbban be tudtam szerezni.
Volt olyan példány is melyet szívesen megvettem volna mert ritka, viszont nem volt sajnos tökéletes így inkább lemondtam róla.


Nem értem hogy megint hogy esett a választás erre a lila változatra, vagy miért.
Ennek ellenére szépen megcsinálták a járgányt.
Még mindig inkább akkor egy fehér változatban hoznám ki.


Elől szép kis lámpákat kapott krómos berakással és pici irányjelzős beütéssel.
Szép a Lada emblémás hűtőmaszk is.
Oldalt kapott irányjelző festést, valamint két kis ködlámpás berakást is.


Hátul szépen kialakított lámpák a piros rész megcsinálásával, valamint a középen meghagyott és alatta égőhelyes berakásos részekkel.
A lökösbe kapott két piros prizma festést, megkapta a Lada feliratot, az emblémát és a Priora feliratot is, valamint még egy zárpöttyöt is.
Hátul noha nem látszik, de a belső kalaptartós részen középen egy féklámpás rész is kialakítást kapot, igaz noha semmi nem látszik belőle, így sok értelme nem volt (de lehet csak nálam).
Gurulásra sincs panasz, szépen teszi a dolgát a masina.


Egyébként aki hasonlóságot vél felfedezni eközött és a 110-2110 (ugyanaz csak két féle néven is találni) változat között, az nem jár messze az igazságtól.
A hasonlóság leginkább az A oszloptól a C oszlopig terjed és főként a C oszlop utáni pici kis ablak berakás az ami (miatt is) nagyon hasonló.

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.26 0 0 2657

DeAgostini Fiat 126P FL:

 

 


Nem vágytam kimondottan erre a kisPolákra, de ha már volt alkalmam belebotlani, mégis beszereztem.
A facebook-on az egyik modelles csoportban láttam meg az egyik tagtól, akivel már korábban is volt egy-két üzletelés.
Sok 1:43-as - leginkább retrós - példányt árult és köztük volt ez is.
Nézegettem is a hozzászólásokat, de nem láttam hogy bárki is jelezte volna rá vételi szándékát, noha persze gyanítottam hogy esetleg talán üzenetben lehet írt neki valaki emiatt, de mégis gondoltam írok az eladónak.
Mondta is később hogy szerencsém volt, mivel sokan keresik és később több megkeresést is kapott a modellre, melyre persze akkor már bejelentkeztem.
Még mielőtt rendeztem volna András Szabó "Apó" kollegám is becsatlakozott egy dobozos Zuk példány iránti betársulással, így legalább feleztük a - csomagautomatás - szállítási költséget :D


Ezt a példányt ugyanis - gondolom - a vonószemes kialakítás miatt keresik sokan, mivel ugye a lengyel sorozatban megjelent anno külön vontatmányként a Nediadow lakókocsi is, amit mögé lehet csatolni.
Nekem mégsem ezért volt fontos - persze jól jön ez az opciója is - hanem mert nagyon jó ez a sárga kis "gokart".
Ugyanis a kisPolszkit - nekem ugyan nem volt, de volt ismerős akinek igen - leginkább egy gokarthoz lehet hasonlítani.
A berregős kis emelt fordulatszámos motorhang mikor gázt adsz, pici kis autó, de mégis tető van a fejed felett és elmennél vele a Világ Végére is.
Nem csoda hogy Tom Hanks is beleszeretett anno.
Anno mikor még a Vidámparkban - vagy legutóbb a céges vacsora helyszínén - is nyomattam vele, tisztára olyan érzésem volt mint ha egy kisPolszkiban nyomatnám, annyi különbséggel, hogy kicsit huzatosabb :D


Tetszik hogy ilyen jól megcsinálták.
Jól áll neki ez a szín és persze a részletek is feldobják, mint az első üveglámpák alatta kis krómos berakással, a sárga külön irányjelző berakások, a díszítőcsík és kilincs- valamint szellőző festések, a felnik is jók, kis sárvédőket is kapott.


Hátul persze a vonószemes kialakítás a legérdekesebb rajta, persze a lámpái lehetnének jobbak, valamint ha már lukakat csinálnak a karosszériára nem ártott volna átfúrni és úgy rögzíteni - azt leginkább a BIS változatnál találták el - mivel sokat dobna rajta ha reálisan nézne is ki, valamint jópofa hogy a lökösbe még egy külön tolató és ködzárófény lámpát is kapott.
Ezen kívül pedig persze megkapta a feliratokat és a szellőző rácsozatot imitáló festést.
Bal oldalon a kis üzemanyagtank természetesen külön berakás.


Érdekes egyébként hogy miért nem így csinálnak meg minden modellt - mármint hogy lenne az alvázán egy külön rész ahova vonószemet lehetne erősíteni - és akkor később különböző vontatmányokat, utánfutókat is ki lehetne hozni, vagy akár annak is szentelni egy sorozatot.
A Hongwellnél van ilyesmire példa, hogy a hátulján - igaz egy nem túl szép és batár nagy vonószem - külön csavarozással van oda rögzítve, ami levehető.
Bár így kimondva nem hiszem hogy akkora sikere lenne, de ki tudja.
Elvégre traktoros sorozat is van, amit nem hiszem hogy olyan sokan gyűjtenének, meg ki tudja még milyen más sorozatok, így én akár egy vontatmány-utánfutós sorozatot is el tudnék képzelni.

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.21 0 0 2656

Altaya Renault 9 GTL:

 

 


Na ez is meglett végre.
Épp csak kinéztem egy szintén egy ideje keresett példányt még Hévízi üdülés előtt 1 nappal - igen a korábbi bordó Saab példányt - és nem sokkal később máris találtam egy újabb Wanted listás szerzeményt.
A korábban kinézett példányt épp hogy el tudtam intézni, ugyanis hétvégén utaztunk le és akkor nem volt bank nyitva, és most sem Én, sem Muter nem tudott utalni hogy ezáltal el legyen intézve, így - mivel beugrottunk a városközpontba - elsétáltam addig az egyik Otp fiókba, amíg még az Ősök elintézték a boltban a vásárlást.
Azt hittem hogy az egész nem lesz több pár percnél, lévén a befizetés mindig gyorsan megy.
Mondanom sem kell hogy jól megsz.ptam vele, ugyanis kb 6 ember volt előttem, de így is kb 1 órát álltam míg sorra kerültem.
Nem is értettem hogy mi értelme van a sorszámos automatának, mikor más bejött és 2 perc múlva sorra került, Én meg egy kb 2 perces ügyintézés miatt várok már ott egy órája.
Az egyik emberkével beszélgettünk is hogy nem tudtuk ennek így mi értelme, lévén a befizetés gyorsan megvan, akinek meg komolyabb ügye van hogy mondjuk ott fog ülni az ablaknál negyed-fél órát, az nem értem miért jó ha feltartja a többi várakozót.
Természetesen tudjuk hogy azért van a sorszám és ez érthető is, de nem úgy hogy valaki korábban nyomott és egy 2 perces ügyintézés miatt vár egy órát, aki meg időrendben utána jött előbb kerül sorra és hosszabb ideig foglalja le az ügyintézőt.
Szóval...na mindegy.


Csak egy sz.ros Altaya példány, de mégis fellelhetőségét illetően 30 euro alatt nem szoktam látni, persze többért igen.
Volt már 45 és 80 euro áron is hogy láttam ezt a példányt.
A minap is néztem egyet mely licitesként volt kitéve, letört tükörrel, akkor még írtam is Emberemnek hogy kérdezzük meg az eladót odaadja-e 10 000Ft-os áron szállítással, mert akkor elvinném, de természetesen nem lett belőle semmi, meg később már licit is lett rá.
Nem is baj hogy így alakult, mert a korábban fellelt fontos példány befizetése előtti este találtam rá erre a kis példányra.
Írtam gyorsan is Emberemnek még kb este 11 körül hogy legyen oly kedves üsse le és ha belefér, akkor annak az árával együtt intézem.
Sajna nem fért bele, nem volt nálam annyi.
Vagyis mondhatni lóvé volt nálam, el is tudtam volna intézni, de nem akartam megint sz.pni a bankban, valamint az Ősöket szerettem volna még meginvitálni egy éttermi látogatásra és persze ne kelljen már választani eközött és egy modell beszerzése között, hogy melyik a fontosabb.
Noha persze Én is mindig azon vagyok hogyha valami kell, vagy megvette Emberem, akkor mielőbb intézzem, mivel senkinek se szeretek lógni és Neki is nyilván jobb hogy leütötte, megvette, máris fizeti és 2 perc alatt el van intézve, nem még várni kell arra mikor egyenlíti ki a fél a tartozását :D
Kicsit többe lett - mint a másik példány - szállítással a kicsike, de még így sem bánom, mivel végre megvan.
A szállítási költségre meg mindig mint szükséges rossz-költségként kalkulálok, ezért szoktam általában inkább pakkot venni és nem egy-egy modellt így megszerezni, de van hogy nem lehet máshogy megoldani.
Most így alakult.
Végülis aztán indulás előtti nap láttam hogy van egy boríték ikonom a telefonon és megnéztem.
Azt hittem biztos megint valamilyen ajánlat, vagy ilyesmi, de nem.
A fizu volt az.
Meg is lepődtem hogy ilyen hamar megjött, így gyorsan akkor fel is néztem az e-bankba és intéztem Emberem számára a járgány árát.


A másik is keresett példány volt már - és vannak is még olyanok amik kellenének a sorozatból - és ezt a Renault-t se nagyon lehet fellelni, azért olyan magas az ára általában.


De végre meglett.


Elöl szép kis lámpákat kapott, széleken sárga irányjelzős kialakítással.
Jó a kis Renault embléma is.
Kapott egy jó kis rendszámot is.
Tetőre került egy króm antenna, és mivel természetesen 80-as évekbeli példány, itt még csak a vezető felőli oldalon van visszapillantó.


Hátulra szépen kialakított lámpákat kapott a megfelelő égőhelyes kialakításban, valamint kis csomagtartóajtó-spoileres fekete kiemelést, fűtőszálas hátsó ablakot és persze a Renault 9 GTL feliratot is megkapta egy kis zárpötty kialakítással kísérve.
Végre meglett :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.18 0 0 2655

Altaya "Atlas" Saab 9.5 Aero:

 

 


Szokásunkhoz híven, minden évben leugrunk Hévízre, mivel van ott üdülőjog és ez most sem volt másként.
Igaz előtte 2 évig nem voltunk, mivel a Covid helyzet miatt jobbnak láttuk ha esetleg kihagyjuk, egyik alkalommal a járványügyi intézkedések végett, egy másik alkalommal meg nem fogadhattak vendégeket a szállodák-hotelek, így halasztottuk még egy évvel.
De elérkezett hát az idő mikor újra mehettünk.
Megvettük nem sokkal előtte a Mastert, épp még előző nap átgurultam Emberemhez hogy odaadjam neki az árát, de még az indulást előző nap, pénteken este is volt hogy nézelődtem.
Természetesen nem csak a .com oldalon, hanem más oldalakon is és olyan modellek után melyeket keresek, de volt hogy sima 1:43-as keresőszóval is, hogy indult, vagy van-e valami érdekes, vagy jó kis példány ráadásul remek áron.
Volt :D
Felnéztem a német ebayre is és belebotlottam ebbe a kis Saab példányba.
Vannak "Atlas Saab" járgányok melyeket keresek.
Van amelyiket jó áron ki lehet fogni mert túlkínálat van belőle és sajnos vannak olyanok, melyeket nehezebb felhajtani, ebből eredően pedig arany árban vannak.
Korábban is találkoztam egy-két alkalommal ezzel a bordó változattal, egyik pakkba még terveztem is, de aztán elvetettem a dolgot, mivel nem tudtam annyi modellt összeválogatni hogy megérje.
Később persze úgy voltam vele, bárcsak mégis összejött volna, de sebaj.
Elvégre is megvan Hongwell változatban, sőt a minőségibb Minichamps variánsban is beparkolt már, így annyira nem éreztem szükségét, de mégis elcsábultam rá, két dolog miatt (később említem).
Erre felnézek a német ebayre és ott kidobta ezt, ráadásul remek 22 euro áron.
Na írtam is még késő este Emberemnek hogy legyen kedves vegye meg.
Említettem hogyha kell, másnap reggel mikor indulunk be tudom adni a lóvét, de késő este már nem írt, reggel pedig a pakolászás hevében Én nem voltam gépközelben.
Igaz miután leértünk és megvolt a kipakolás majd a gép beüzemelése és láttam hogy megírta mennyi mindennel együtt, kicsit húztam a szájam, mert kicsit többre jött ki az ára mint amennyivel kalkuláltam, de még így is megérte, mert korábban ennél az árnál is csak magasabb áron találtam belőle eladó példányt.
És nem mindegy hogy a magasabb árat fizetem ki csak a modellt illetően, vagy most - az ahhoz képest lévő - alacsonyabbat, de mindennel együtt értve.


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos alátéttel.
Szép a krómos Saab hűtőmaszk, az embléma is jó.
Kapott fekete díszítőcsík festést, rendszámot, alul két ködlámpa berakást, oldalt pedig szintén a díszítőcsík, és a kilincs, valamint oldalirányjelző festések is odakerültek.


Jó hogy a belső is nem fekete, hanem bézs, ezáltal még jobban feldobja a modellt.


Hátul szép lámpákat kapott, a felső részt füstösre csinálva, valamint alatta még az égőhelyek is látszanak a modellen kialakítva.
Azért csábultam el iránta, mert nagyon bejön ebben a színben és tetszik hogy a hátsó lámpák felső részét megcsinálták füstösre, ezáltal egy vagányabb megjelenést kölcsönözve ennek az elegáns Svéd szedánnak.
Amúgy persze Én se hittem volna anno, hogy egyszer ennek is vége lesz és mint márka megszűnik.

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.15 0 0 2654

Eligor Renault Master FSA:

 

 

 


Mindig figyelem a Renault Master példányokat.
Van amelyik összejön és van amelyik nem.
Sajnos nem lehet mindig minden modellt megszerezni.
Mivel a Masterek különösen a kedvenceim, az utóbbi időben a rájuk fordított max ajánlatot kitoldottam kicsit a korábbi összegről, mivel gyűjtöm őket.
Persze így is van a listában olyan amit még vagy nem láttam, és csak netről van kép, vagy korábban licitáltam rá és nem jött össze.
Nem lehet mindent megszerezni.
De azon vagyok, hogyha belefutok egy újabb példányba, akkor sikerüljön bezsákolni.
Ezzel sem volt másképp.


Előző héten csak 2 címem volt utolsó nap, de sajnos a nagy sietségben minden összejött mivel pár benzinkútnál is megálltam egyik kollegámnak nézni a Legendás Autók egy példányát, de sehol nem sikerült találnom, az egyik kútnál kiszállva a pénztárcámból kipotyogott az összes apró, szedegethettem össze az egészet, az egyik buszsávból való besorolásnál ledudált egy buszos - szegény ideghiányos volt - szóval minden összejött.
Délután hazafelé megálltam az egyik banknál és még felvettem a rajta lévő összeget a kártyámról, gondoltam jó lesz hogyha nálam lesz.
Még aznap meg is ejtettem egy tele tankolást - mondtam is a kutasnak hogy "tele....vastag vagyok" - majd pedig felnéztem a netre.
Na erre tessék találtam is egy Renault Master példányt.


Erre épp hogy azt a hirdetést nézem, felette az ajánlottak között megláttam egy másikat, na mondom f.sza.
Emberem meg is jegyezte hogy miért nem tudok a p.csámon maradni :D
Ráadásul a másik amit megláttam eme hirdetés felett, elvileg elkelt múltkor az eladótól - hacsak nem jött össze a kifizetés-átvétel és újra meghirdette - vagy meghirdetett egy másikat, bár azt nehezen képzeltem el hogy lenne neki még egy olyan aminek szintén le vannak törve a tükrei.
Kicsi az esély rá.
Így rögtön két Masterre is rá kellett repüljek.
Telefonomba is beírtam a licit lejártának időpontját.
Miután kalkuláltam írtam Emberemnek hogy nyomjunk rá egy licitet, valamint még a lejárta előtt 20 és 5 perccel előtte is ráírtam.
Persze mint lenni szokott gondoltam hogy az utolsó percben-másodpercekben megugrik talán az ára, de meglepődtem mivel mégsem.
Így olyan áron sikerült megnyerni amennyiért még nem szereztem Mastert :D
Viszont felmerült annak a lehetősége hogy sajnos mégse jön össze.


Az egyik tükröt megragasztottam és pihentettem hogy száradjon, addig elkezdtem fényképezni a korábban bemutatott példányokat.
Majd utána szépen visszahelyeztük a másikat is és amíg azt is vártuk hogy száradjon tovább fényképeztük az előzőleg bemutatott példányokat.
Természetesen a bliszteres csomagolásuk rögtön a múlté lett és megkapták a plexiket.


Érdekes hogy ezt a változatot ilyen króm felnis változatban hozták ki, ilyet még nem nagyon láttam Eligorban.
De most lett :D


Elől szép lámpákat kapott, alatta ezüst égőhelyes kialakítással és alul irányjelzős résszel.
A két fekete hűtőmaszk berakás is jó, noha a két kis kék jelzés nem tudom mi akarna lenni rajta - talán sürgősségi jelzés-villogó? - ezt nem tudom, de mindenesetre érdekes.
Kis króm Renault emblémát is kapott és ahogy az már lenni szokott oldalt is jól meg vannak csinálva a kilincs és tolósín részek.
Természetesen az autón lévő fekete díszítőcsík, teljesen körülöleli a járgányt.
Kapott egy Master típufeliratos rendszámot és két ködlámpa festést, valamint fentre került egy antenna is.


Igen ám, de láttam hogy a tükrökön kívül van ott még valami a csomagoláson belül.
Az pedig egy külön felerősíthető vonószemes kialakítás.
Érdekes...ilyet nem láttam még Eligor Mastereknél.


Hátul szépen kialakított lámpákat kapott, az irányjelző-tolató rész kihagyásával, megkapta sárga alapon a Master típus rendszámot és a kilincs és zárpöttyöket is megcsinálták rajta ahogy a külön féklámpa részt is.

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.12 0 0 2653

5/5 - Altaya Ford F-250:

 

 


Na ezen igen csak meglepődtem mikor láttam hogy bekerül a sorozatba, több okból is.
Korábban sikerült megszereznem Gábor Csaba Németh cimborán keresztül a bordó változatát a Memorables sorozatból, mivel nagyon vágytam erre a típusra - kedvenceim a nagy amerikai pickupok - és akartam egy ilyet.
Noha korábban a 80/90 sorozatból sikerült beszerezni ugyanezt, a kicsit rövidebb platós F150-es kiadásban és azt is imádom mai napig, viszont az F-250-es máshogy nem jött össze.
Erre most tessék beletették ebbe a kiadványba is.
Nem csak a típus megjelenésén lepődtem meg, hanem a színén is, mivel nem értettem hogy miért szintén ilyen kék változatban kellett kihozni, lévén az F-150-es változat is kékben jött ki, igaz az csillogósabb metálkék volt.
Szóval....annyi féle színt lehetett volna még választani - persze figyelve azokra hogy pink meg magenta meg hasonló hülye színekben inkább ne legyen - hogy na, de hát....ez van.
Akartam, jött :D

 

A korábbi F-150-es változattal együtt:

 

 

 


Elől szép lámpákat kapott, osztott kivitelben a krómos hűtőmaszkban.
Ez is érdekes, mert pl a rövidebb F-150-es kivitelnél sárga volt a lámpák alatti kisebb rész, ennél - ahogy a Memorables változatnál is - meghagyták sima átlátszónak.
Szép a bordázott feketével itatott hűtőmaszk, felette megkapta a FORD feliratot.
Jók a tükrök is, igaz kissé mások mint a Memorables féle F-250-es példányomon.
Króm lökös is szép.
Egyedül a fekete ablaktörlőket nem tudom hova tenni, hogy ez vajon így reális-e.
Mondjuk visszanéztem a képeim között és a rövidebb F-150-esnél is fekete és a Memorables változaton is, szóval a fene tudja.
Külön tetszik hogy oldalt külön kis sárga irányjelző berakásokat kapott.
Ez a Memorables változatnál és a rövidebb F-150-esnél is így van szerencsére.


Hátul szép, bordázott kialakítású hátsó lámpákat kapott, kis tolatós rész meghagyásával, valamint szintén megkapta a plató ajtókon megszokott megfelelő márka megnevezést (ami jó reklám is).
A platóra kapott egy pótkereket mely persze szintén gumis, egyedül a Silverado pickupnál láthattunk hasonlót, ám ott az még műanyag volt.

 

Itt pedig a mexikói sorozatban megjelent F-250-essel együtt:

 

 


Amúgy érdekes, mert ez az F-250-es több dologban is különbözik a Memorables féle változathoz.
Az egyik a kerék.
A következő a tükör, mely leginkább észrevehető.
A harmadik a hátsó lámpa, mivel a Memorables változatnál inkább vízszintesen és a lámpa széléhez közeledve van a tolatós rész, míg ennél inkább kocka alakúra és a lámpa belső feléhez van kialakítva.


De mindegy, akkor is imádom mindegyiket :)

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.09 0 0 2652

5/4 - Altaya Vw Golf III GTi:

 

 


Meglepődtem hogy ez a típus bekerült ebbe a kiadványba, ugyanis kb a DeA Vw-s piros GTi változat megjelenésével egyidőben rakták bele ebbe a kiadványba is.
Amúgy teljesen ugyanaz, csak itt persze Argentin rendszámot kapott.
Viszont úgy voltam vele, hogyha esetleg a piros változatot nem tudom beszerezni a mexikói sorozatból - mivel nehézkes - akkor meglesz ebből a feketében.
Elvégre is egy GTi mégis csak feketében az igazi :D


Elől szép lámpákat kapott melyeken még a rovátkák is láthatók és egy krómos, vagy szürke égőhelyes alátét is került bele.
Jól megcsinálták a lökösben lévő helyzet-irányjelzős kialakítást, rendesen három részre osztva és irányjelzős részen sárgára kialakítva.
Oldalt a lökösön kapott sárga helyzetjelző festést is és az embléma is szépen a helyén van, a piros GTi feliratról nem is szólva.


Egyébként nem látszik, de a tetején - a fekete színe ellenére - kapott egy tetőablak kialakítást is, igaz festve.
Hátul egy eléggé ágaskodó antenna is került oda, valamint a hátsó ablak tetejénél külön kis színre fújt spoiler is került az üvegbe, rajta egy piros féklámpa csíkkal.


A hátsó lámpák is szépek, ahogyan kell, noha itt már nem hagyták meg pirosnak a tolató rész szélét ahogy korábban a másik változatomnál láthattuk, de nem is baj.
Szintén jó az embléma, a rendszám mellett kis csomagtartó pöttyöt is kapott és természetesen a jobb oldali lámpa alá pirossal a GTi feliratot.
A kissé lefelé konyuló kipufogó pedig afféle "szétterülős zöldkártya" jelleget sejtet :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.06 0 0 2651

5/3 - Altaya Peugeot 504 SL:

 

 


Peugeot 504-es már volt a sorozatban a sima, és a kicsit sportosabb változatban is, retrós kiadásban is megjelent anno, most viszont belekerült ebbe a sorozatba megint.
De akkor miért kellett?
Nos mert ez egy olyan 504-es, melyről nekem sem volt tudomásom.
Ugyanis a régi francia autók közül szeretem a Citroen SM és DS típusokat, a Renault-ból a 18-ast, a Peugeot-ból az 504-est.
Ez viszont egy olyan változat, melynél igen csak meglepődtem hogy ilyen is volt.
De mindjárt rátérünk.


Elöl szép kis lámpákat kapott, melyeken még a rovátkák is láthatók.
Szép a Peugeot emblémás hűtőmaszk is.
Kapott két sárga irányjelzős festést a lökösbe.
A kerekei szerintem egy picit nagyobbak mint kellene, de lehet csak nekem tűnik annak, így sem rossz.


És most jön a lényeg:


Azért kellett megint - mondhatni - mert egy ez másik 504-es.
Nem is tudtam hogy ilyen far-lámpás kivitelben is volt.
Bár gyanítom hogy ez bizonyára a külföldi piacra - Brazília-Argentina - szánt változat lehet, mert franciában, és úgy francia filmekben sem láttam soha ilyet.
Pedig nem csak az esetleg filmben szereplő-jelenetes autókat szoktam megfigyelni - mint pl a Profi amiben egy "normál" 504-essel üldözik Beaumont (Bomont)-t - de ilyet soha nem láttam.
Nem is tudtam hogy volt ilyen változat is, így ezen igen csak meglepődtem mikor láttam hogy majd érkezik a sorozatban.
Mindenesetre szépen megcsinálták reálisan ahogyan kell és megkapta a Peugeot és 504-es feliratokat is.
Amúgy ez a modell szintén szerepelt egy másik kiadványban - amiben az előbbi Renault 12-es egy taxi változata is - és szintén taxi változatban volt ez a Peugeot.
Érdekes hogy a franciák csináltak nekik ilyet is, vagy belementek ebbe a faros módosításba hogy saját országukba gyárthassák.
Bár nem tudom hogy kimondottan Argentínában gyártott modell volt helyileg, vagy pedig francia export változat.
Hogy ez előnyére vált-e ennek a szép típusnak, vagy hátrányára, mindenki döntse el maga.
Nekem ez is tetszik....de mégis csak az eredeti az igazi :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.12.01 0 0 2650

5/2 - Altaya Renault 12 TL:

 

 


Ez a féle "Dacia" már szerepelt egyszer egy kiadásban, igaz nem ebben.
Egy másik sorozatban mint fekete taxi változatban volt már.
Noha ebben a sima-80/90 sorozatban már találkoztunk a bronzbarna változatával ami a dupla kerek lámpás változat volt és persze a sportos fekete Alpine verzióval, most viszont kijött egy egyszerűbb, mondhatni sima alap kivitel (noha a TL jelzés nem tudom milyen felszereltségre utal, a sima alap kivitelt mint a modell megjelenésére értem, hogy egyszerű, alap felnis, mattszürke lökösös változat)
Így hát ezt is terveztem.
Persze azért egyszer-kétszer elgondolkoztam rajta, de tetszik.


Elöl egyszerű kis szürke hátteres lámpákat kapott, kissé megdöntött berakásban.
Szép a kis Renault emblémás hűtőmaszk is.
A lökösbe kapott egy helyzet-irányjelzős festést is.


Hátulra szépen reálisan kialakított hátsó lámpákat kapott, enyhe füstös beütéssel, de lehet hogy csak a fekete lámpakeretezés miatt hat inkább annak.
Lévén amiről korábban láttam képeket azokon sötétebb volt, de az is lehet hogy a képet készítőnél voltak olyanok a fényviszonyok, fene tudja.
Jópofa a kis kipufogó is, és szürkével megcsinálták a tank betöltő nyílást.
Ezt mindig imádtam a Dacia-Renault-kban, hogy ott van a tanksapka :D
Megkapta a Renault 12 feliratot és jobb oldalra a TL jelzést is.


Ezért szeretem annyira ezt a sorozatot, mert a típusokon kívül változatos is, mivel egy adott típust, többféle változatban is ki lehet hozni.
Ott van ugye az előbb említett barna változat, dupla lámpás berakással, itt az TL más lámpás hűtőmaszkkal és szüre lökösökkel, ott az Alpine más lökhárítóval és színre fújt felnikkel....szóval.......változatos.
Ezért imádom annyira ezt a sorozatot :)
Ez jól példázza azt, hogy egy modellgyártó többször is el tud "sütni" egy modellt, ha odafigyel a részletekre...

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.28 0 0 2649

Meglepődtem mikor értesültem hogy a 80/90 sorozat leáll, és a sima is úgy volt hogy befejeződik, de szerencsére folytatták.
Igaz ez a 80/90-re is igaz lehetne.
Eleinte úgy volt hogy 100, majd 120, 130 lapszámig megy a sorozat, de a jelen állás szerint 150 a terv.
Láttam hogy megint csak lesznek benne olyan példányok melyek majd érdekelni fognak - köztük egy olyan is amelyre annyira vágytam hogy korábban nem kis összeget is megadtam érte, erre most ebben a sorozatban egy másik változatban sikerült beszerezni - így megint sikerült összeállítani egy pakkot.
Emberem már jelezte előtte pár nappal hogy megérkezett az Inolvidables pakkom, meg még egy-két külön megvett modellem, de mivel pont Hévízen voltunk lent a szokásos üdülőjogon, így nem tudtam elmenni érte.
Épp csak hazaértünk szombaton miután eltelt a pihenő időszak, említettem is neki hogyha jó akkor átgurulok érte rollerrel, de említette hogy elhozza, mert úgy is megy valahova.
Lementem, a kocsiban pakolásztam kicsit, majd már hallottam amint a morgó hangú bömös befordult az utcába és tudtam csak másodpercek kérdése és ismét karácsony :D
Begurult, pacsiztunk, átadta egy újabb szívemnek kedves modellemet, valamint egy másik szintén régóta keresett példányt is melyen igen csak meglepődtünk hogy hamarabb megjött mint az amelyiket még vártuk, lévén azt később, utána vettük meg, de sebaj, megjött...ez a fő.
Majd előkapta az Inolvidables pakkot.
Gondoltam gyorsan vetek rá azért egy pillantást, remélve hogy az eladó nem egy korábbi, másik variáns példányát küldte az egyik modellnek, de szerencsére az alaposan bebugyolált csomagolóanyagon simán kivettem hogy jó a verzió.
Így mondhatni megint pakk érkezett express házhozszállítással :D
Lássuk is hogy miket szereztem:


5/1 - Altaya Fiat Uno Scv:

 

 


Láttam hogy ismét belekerült ez a kis Fiat Uno a sorozatba, mivel a görögöknél futó Autólegendák sorozatban pl ugyanezt rakták bele ezüstben - azt is tervezném - ebben a sorozatban pedig a kicsit sportos piros változatban volt, valamint a másik orrú 5 ajtós változat is volt már benne.
Így nem volt kérdés hogy ezt is betervezem.
Szerencsére azóta szintén megjelent mellette még pár olyan példány melyet szintén terveztem, így össze tudtam hozni egy újabb pakkot.
Pedig ha úgy vesszük ez teljesen azonos a retrós kiadásban megjelent példánnyal, csupán figyelnek a részletekre, ez pedig kihathat egy modell eladását illetően.


Elől szép lámpákat kapott, széleken sárga irányjelzőkkel, szép a régi 5 átlós vonalas Fiat logó is, valamint a lámpa belső felénél is szépen kivehető a kis kék FIAT felirat.
Két ködlámpa festést is kapott - mondjuk nem tudom miért nem üvegből, talán a spórolás - de így sem rossz.
Oldalt kapott irányjelző festést és a 1.6-os jelzést is megkapta az oldalára.


Hátul szép reálisan kialakított hátsó lámpákat kapott, felezve piros és sárga kialakításban, benne meghagyva a fehér tolató résszel.
Ezt így kell.
A retrós is egyébként teljesen ugyanez, csak ott sokat számít hogy egy bénább hátsó lámpát kap, ezáltal bénább is.
A belső is jó, szürke színű belső teret kapott.
Jól látható a kis kék FIAT felirat is a bal lámpa felett, és jobb oldalon az Uno SCV jelzés is.

 

És akkor már persze kellett egy közös kép a másik orrú változattal:

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.24 0 0 2648

Norev Peugeot 309 police:

 

 


Természetesen ha már vettem a plexiket az eladótól, megnéztem a többi termékét is, hátha találok még valamit ami jöhet.
Találtam :)
Az előző posztban - másodjára beszerzett - Lays Mercedes természetesen a korábbi gyári alkatrészhiánya miatt megint jött, és volt az eladónak ez a szép 309-es Peugeot francia rendőrségi példánya is.
A német változatok után, a francia a második amik bejönnek rendőrségi példányokban.
Töménytelenszer láthatjuk amint nem egy, nem két példányt lealáznak, elég csak a Taxi filmekre gondolni.
Ilyen Peugeot változatom volt korábban mikor egy pakkot megvettem, viszont az sajnos nem úszta meg, hiányosan érkezett, nem egy másik társával együtt, mivel az egész pakk doboz nélküli volt és eladó nem feltétlen volt gondos csomagolást illetően mindegyiknél.
Ami jó volt és kellett azt megtartottam, amit tudtam az eladtam belőle, ami meg hiányos volt "ócon" szintén eladogattam őket.
Sőt ha úgy vesszük, 309-es Peugeot-t is mutattam már, csak az a piros Altaya változatom volt a másik lámpás kivitelben.
Azt be kell valljam hogy kicsit csaltam a kép készítésekor, mivel a modell bubis csomagolóanyagba bugyolálva bent volt a dobozában, de mikor kibontottam láttam hogy a vezető oldali tükör hiányzik.
Na f.sza - gondoltam - "enyje Biztos Úr...tükör nélküli járművel forgalomba indulni?" :D
Csak reméltem hogy 1-2 másodperc múlva mikor végleg kibontottam hogy ott lesz a letört tükör.
Szerencsére ott volt.
Na gyorsan át a másik szobába, ragasztó és nosza.


Szépen megcsinálták a kicsikét, igaz mivel egy rendőrautós sorozat kiadása, ne várjunk tőle túl nagy igényességet, de ha úgy vesszük itt merül fel a kérdés, az újabb kiadású példányai minőségét illetően, hogy melyik a jobb.
Kihozni egy ilyen modellt külön tükör berakással, gumis kerekekkel, vagy inkább a kinézetre jobban ráfókuszálni és az újabb modelleket kihozni karosszéria tükrös kialakítással és gumisra hajazó, ám de műanyag kerekekkel, ami mégis csak egy igényes, de játék érzetét kelti.
Na hát ez az.


Szép a Peugeot emblémás hűtőmaszk, a lámpák is jók, igaz ahogy már átalakításban vagy feljavításban némi jártassággal, említettem már hogy a fehér autóknál szükséges lenne ilyenkor egy krómos berakás, vagy legalább ezüst alákenés, mert így kevésbé tűnik ki.
Jó kis rendszámot is kapott, ablaktörlők is oké, tükrök is megvannak - vezető oldalit f.szán helyrehoztam - és kapott egy kék villogót is a tetejére és természetesen az antenna se maradhatott le róla.
Virsli gumis kerekeket kapott, melynél az egyiket igazítani kellett, de "no problem".


Hátul szépen kialakított lámpákat kapott, alatta még az égőelrendezés is látszik, de teljesen piros.
Ezeknél a rendőr példányoknál így csinálták meg sajnos.
Amúgy utánanéztem, volt belőle - tolató-irányjelzős részt illetően - teljesen átlátszó, enyhén füstös és szinte fekete változatban is.
Szívesen feljavítanám, de ezek a rendőrök sajnos maradnak így ahogy vannak, arról nem is szólva hogy nem mindegyik könnyen, vagy jó áron beszerezhető.
Kapott egy jó kis rendszámot - ahogy elől is - ám itt már figyelve arra hogy hátul sárga legyen, valamint a megfelelő Police és kis plakett jelzést is, valamint a tetejére a két kis sárga villogós kialakítást.


Egy újabb francia rendőr pipa :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.21 0 0 2647

A Mercedes Lays-t már mutattam korábban - annak sajnos hiányzott az egyik első irányjelzője - így jó áron sikerült szerezni egy másik, a plexik mellett és így a magasabb járműveknek is végre jobb helyük van mint a bliszterben.

 

 

Bal oldali a személyautó modellek számára ideális, pár furgon is belepasszol, de éppenhogy.
A jobb oldali magasabb, ideális kishaszon, vagy kisteherautók számára.

 

A korábban mutatott Renault Coca-Cola a személyautósba nem fér bele sajnos.

 

 

De a teherautós méretbe tökéletesen beleillik.

 

 

 

 

Így a bliszteres kishaszon, vagy kisteherautók jobb tárolót kaphatnak a korábbi bliszteres kialakítás után.

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.11.18 0 0 2646

Schuco Audi A6:

 

 


Emberem még épp csak beadta a Ford Fusion példányt, melyet kerestem egy ideje, másnap ismét érkezett hozzám mivel kellett neki egy járgányom melytől megváltam és aznap említette is hogy befutott az Audi példányom is.
Van mikor úgy jönnek ki a dolgok hogy épp beleférnek a keretbe.
Ugyanis a számlámon centire cakumpakk annyi lóvé maradt, amiből épp ki tudtam csengetni a Fusion-t és az Audit is meg tudtuk venni.
Noha az Audi-t tudtam volna halasztani, mivel fixáras volt és úgy voltam vele "vagy összejön, vagy nem", mivel ugye a Fusion mivel licites volt - igaz a Todo-ról - azt megnyertük, így azt mindenképp rendezni kellett.
Miután megtudtam mennyi a Fusion mindennel, kalkuláltam és még úgy ítéltem meg hogy belefér a keretbe.
De ha 1-2000Ft-tal még több lett volna a Fusion, akkor már bizonyára halasztanom kellett volna az Audit, bár ahogy Emberemet ismerem, nyilván megelőlegezte volna számomra - egyem a májkrémét :D - mert köztünk bizalmi üzleti kapcsolat van.
Én mindig kinézem amit szeretnék, megvesszük s már megy is az összege :)


Ezt az Audit is kerestem egy ideje már, legtöbbször persze a .com oldalon nézve, de ott vagy nem találtam, vagy mindig magas áron.
Aztán kapcsoltam...(nem...nem a Rózsa Gyuri) :D
Német autót érdemes a német (.de) ebay oldalon nézni, mert ott lehet hogy több van és jobb árakon.
És így is volt :D
Na mondom hogy ez eddig nem jutott eszembe.
Egyre inkább úgy érzem hogy a keresési módszereimet át kell kalkulálni, noha erről már múltkor írtam pár sorban mit, hogy és hol érdemes keresni.


Elől szép lámpákat kapott, mely alatt krómos berakás található rajta imitálva a led pöttyökkel.
Szép krómkeretes Audis emblémás hűtőmaszkot kapott, rajta egy német rendszámmal.
A felnikkel nem egészen vagyok kibékülve, mivel más változattal szebb lenne, de mivel inkább a típus beszerzése volt a főbb, el tudom vele fogadni.


Hátul szép piros lámpákat kapott, alatta ismét imitálva a ledes világítást és meghagyva egy kis fehér csík kihagyással.
Ez érdekes mivel elsőre egész pirosnak látszik az egész lámpa, de ilyenkor a vaku hatására látszik is igazán hogy milyen valójában.
Szép kis krómos Audi emblémát is kapott hátulra, valamint szintén a rendszám és persze a két frankó króm kipufogó se maradhatott ki róla.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!