Keresés

Részletes keresés

ericea Creative Commons License 2014.11.14 0 0 57

Ott még nem tartok, de jön majd az is. Mindeesetre ha van 1000 előtegti rovásírásos emlékeinkről képed, így tedd ide:

 

nyelv (pl. magyar)

szöveg:

jelentése:

megtalálás:

ideje:

kép:

 

Most egyelőre még a dákokkal vagyunk elfoglalva...... az is Kárpát-medencei írásos emlék.

Előzmény: jamaica2 (56)
jamaica2 Creative Commons License 2014.11.14 0 0 56

Mi a legújabb eredmények a rovásírásunkkal kapcsolatban?

H. Bernát Creative Commons License 2014.11.14 0 0 55

Itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Protochronism

 

 "[Dacian script] is pure fabrication [...] purely and simply Dacian writing does not exist". 

Előzmény: ericea (54)
ericea Creative Commons License 2014.11.14 0 0 54

Itt nem vizionálunk, hanem a Kárpát-medencében keletkezett írásos emlékeket soroljuk fel: így: hely, idő, nyelv, fordítás és kép. Ez egyfajta gyűjtőtopik. A kezdetektől egész 1000-ig bezárólag.(ez a rész nem fért oda a topik címébe és csak egy k betű maradt belőle).

 

A dák nyelvű írásos emlékekkel meg a gondom, hogy a kutatás során mindig román vagy egyébb (magyar, angol) nyelvű de román honlapokhoz lyukadok ki.

Előzmény: H. Bernát (53)
H. Bernát Creative Commons License 2014.11.14 0 0 53

Hát a "Rohonci-kódex" ....(Mint eklatáns példa a nagyipari szintű román történelem hamisításra. Egyébiránt: aki 896 előtti "magyarokat" vizionál a KM-be, adattalanul, az sem sokkal különb ...)

Előzmény: ericea (52)
ericea Creative Commons License 2014.11.14 0 0 52

kézséggel elfogadom, de akkor kellene más forrás ahol dák írásos emlékeket találunk, ezek képét, fordítását etc. (A román történelemírás bővelkedik ezekben).

Előzmény: H. Bernát (51)
H. Bernát Creative Commons License 2014.11.14 0 0 51

Minden, ami a román "történelemtudomány"-hoz kapcsolódik, kamu. Csak ezt nem eléggé teszik nyilvánvalóvá azok, akiket illet(ne). 

Előzmény: ericea (50)
ericea Creative Commons License 2014.11.14 0 0 50

Dák írásos emlék

 

Emlék: Sinaiai arany táblák (Románia)

Ideje: Dák kor, feltehetően Decebal ideje Kr. u. 87-106 között

Nyelve: dák, de az írás főleg görög abc-t használ más része ismeretlen abc

Fordítás: sokféle, külön tárgyalandó

Szöveg: például: DA(?) BALO SARMIT(?)ETUZO BOEROBISETO (?)ENUCLO COTISONIO DIETU(?) FILIPU(?) ISTR(???)

 

A dák nyelvről:  A fordítást a latinhoz viszonyítva próbálták megoldani, latin-dák keverék nyelvként. De a szavak csaknem mindegyike u-ra vagy o-ra végződik, nincsenek nemek és többesszám, ami nem jellemző a latinra és ami még feltünőbb: ha kezdetleges latin-dák keverék nyelv, miért írták volna túlnyomó részt görög/ görögös betűkkel? A görög betűknek azért furcsa a megjelenése, mert a római megszállást megelőzően és azt követően csak elenyésző mennyiségű görög betűs feliratot találtak Románia területén (elsősorban Dobrodzsában, ami görög kolónia volt), és egyik szöveg sem hozható összefüggésbe a dákokkal. A szövegeket görög vagy a görögöt nagyon jól ismerő helybeli írhatta, és ezt a XIX. században Densusianu és Hasdeu is tudhatták. A görög betűk mellet még két ismeretlen ábécé van jelen, plus a latin V.

 

Kép:

 

 

 

 

ericea Creative Commons License 2014.11.14 0 0 49

Prehisztorikus dák írásbeliség román kutatók véleménye szerint.

 

"A bukaresti Libertatea napilapban Sorin Golea számolt be Vasile Maierean és Dan Dulciu „A román írástudomány egy történelme” (O istorie a criptologiei româneşti) című könyvéről.  Kiemeli, hogy az említett könyv szerint a székely rovásírásban használt 42 jelből 12 megegyezik a Fehér megyei Alsótatárlakán (Tărtăria) talált agyagtáblákon láthatókkal. Mivel az agyagtáblák 7000 évesek, a székely rovásírás pedig csak 800 éves, hiszen  a magyarul beszélő székelyek csak 1100 és 1200 között érkeztek a Kárpát-kanyarba, így ezek a jelek tőlük nem származhatnak, mert azokat a dákok és románok már előttük használták és a székelyek tőlük vették át "

ericea Creative Commons License 2014.11.11 0 0 48

"de kitalálható, hogy az (e)ravis(cus) nevet akarja visszaadni."

 

Lehet hogy nem ezt akarja visszaadni? Csak azért írom, hogy az eraviscus számomra a végződése miatt latinosan hangzik. Mi van ha jól írták és az ervaiscusok önelnevezése valóban ravis volt?

Előzmény: Theorista (34)
ericea Creative Commons License 2014.11.10 0 0 45

Fejért és Somogyot a nagybirtokosai főként az Esterházy és Lamberg családok sváb telepesekkel telepítették be. A horvát betelepedés spontán volt és a Kapos folyó vonaláig húzódik a nyelvet máig is beszélik. Ezen kívül a Zselicben jelentős a török etnogenezis is van erről egy tanulmány is és számos zselici család máig is őrzi egyik másik török őse nevét mint családnáév (pl. Oszmán, Ali satöbbi familia).

Előzmény: Törölt nick (43)
ericea Creative Commons License 2014.11.10 0 0 44

Több értelmezése is van a Kárpát-medencének. A Tágabb lehetővé teszi, hogy a medence mély részét körülvevő hegységek (Tátra, Kárpátok) is bekerüljenek (innen jött a Bécs-Cracow-Lemberg határ). Azaz a Monarchia keleti része. Másik kérdésedre, Somogy-Fejér. Ezt színesítik még görög (2 hullámban egyszer 18. sz. másodszor xx. sz. Beloianisz) és zsidó elemek is. Természetesen pl. a szabolcs-szatmári térségben elsődleges a tót etnikum.

Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.10 0 0 43

Hát, jó tágra szabtad a Kárpát-medence határait:-)

Persze nem baj.

Előzmény: ericea (40)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.10 0 0 42

Melyik régió, ha szabad érdeklődnöm?

Előzmény: ericea (39)
ericea Creative Commons License 2014.11.10 0 0 41

bocsi, jav. észak Cracow nem pedig Varsó!

Előzmény: ericea (40)
ericea Creative Commons License 2014.11.10 0 0 40

Ja, és ha találsz még nyelvemléket a Kárpát-medencéből (prehisztorikus, pannon, hun, magyar, szláv, germán, gepida, pannon, dák, román satöbbi)

 

Tedd be ide, a következőket megadva:

 

eredeti szöveg

magyar fordítása

kor

nép

nyelv

keletrkezési idő

fénykép

 

Ez a topik csak gyűjtőtopik 

 

Kárpát-medence itt tág értelmezésben szval nyugat: Bécs, észak Varsó, kelet Lemberg és dél tengerpart vagy Velebit hegység.... 

 

Előzmény: Theorista (36)
ericea Creative Commons License 2014.11.10 0 0 39

"Saját nem hivatalos becsléseim szerint"

 

Pedig erre lehetne pontos adatokat is szerezni, csak meg kellene tenni a felszabadulás utáni (török alól) anyakönyvi összesítéseket régiók szerint. A saját régiómat alapul véve túlnyomó többség német kisebb részben horvát.

Előzmény: Törölt nick (32)
ericea Creative Commons License 2014.11.10 0 0 38

Theorista,

 

Ezt nagyon köszönjük és ez már a harmadik eraviscus-kelta írásos nyelvemlékünk. Talán éppen a legfontosabb.

 

Kérdésem, vajon a másik kortárs és velük együtt csak épp dél-délnyugatabbra élő néptől a Pannonoktól vajon milyen írásos emlékek maradtak fenn a Kárpát.medencében?

 

Előzmény: Theorista (34)
Theorista Creative Commons License 2014.11.10 0 0 36

A törzsi kultuszközpontjuk még a római korban is ott volt.

Előzmény: H. Bernát (35)
H. Bernát Creative Commons License 2014.11.10 0 0 35

Ha jól emlékszem, a Gellérthegyen volt egy nagy településük az eraviszkuszoknak.

Előzmény: Theorista (34)
Theorista Creative Commons License 2014.11.10 0 0 34

Augustus alatt Pannonia északkeleti részén az eraviscusok a római dénár mintájára saját pénzt vertek, ami a római uralom hozzájárulása nélkül nem képzelhető el. Az eraviscusok ezüstpénzei főleg az L e. 90 - 70-és évek republikánus dénárait utánozták, mert Augustus alatt i. e. 35-től ezek terjedtek el Pannonia pénzforgalmában. A dénárutánzatok feliratai részben személynevek (DO-MISA, ANSA, DVTEVTI stb.), gyakoribb azonban a nép neve RAVIZ, vagy IRAVSCI formában. A verde valószínűleg Aquincumban volt, mert a veretek meglehetősen szűk körben, a mai Budapest közelében terjedtek el. Csak néhány darab jutott el Galliába és Daciába. Ezt a római pénzlábat követő pénzverést annak alapján keltezhetjük, hogy a római pénz Északkelet-Pannóniában csak az i. e. 1. század végén jött forgalomba. A RAVIZ-veretekből álló éremkincsek Augustus dénáraival, sőt egyikük Caligula dénárjával zárul.

 

A honlapon lévő szöveg Mócsy András könyvének 60. oldaláról való.

 

 

A S betű ugyan fordítva került a veretre, de kitalálható, hogy az (e)ravis(cus) nevet akarja visszaadni.

 

A DVTEVTI pedig vélhetően a latin isten (DV) szó és TEUTATES kelta viharisten nevét takarja. Ez annál is valószínűbb, mert az aquincumi kelta eraviscusok valóban Teutatest tisztelték, mint az egyéb forrásokból ismert.

Előzmény: H. Bernát (25)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33

Amellett a leíró embertani szerzők munkái alapján a főleg a nyugati és keleti szlávokra (valamint a balti és finn népekre is) jellemző kelet-balti embertani típus részaránya Magyarországon azokon a területeken a legmagasabb, ahová a 18. században szlovák telepesek telepedtek be. A különbségek még ma is kimutathatók, bár a mind gyakoribbá váló vegyes házasságok miatt mára nagyrészt már elmosódtak.

A tipikus kelet-baltira jellemző embertani jellegek a 20. sz. közepén a magyarok kb. 5-10 %-ára voltak jellemzőek az embertani szerzők szerint.

Nem állíthatjuk bizonyossággal, hogy ezek mind szláv eredetűek voltak, de a nyugati és keleti szláv (pl. ruszin) kapcsolatok mindenesetre szerepet játszottak ebben.

 

És akkor ezzel be is fejeztem az OFF-olást, de ez még az előző - nem általam elkezdett - gondolatmenethez kapcsolódik.  

Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.10 0 0 32

A mai magyarság genetikai és embertani arculatának kialakításában véleményem szerint a szlávok nagyobb szerepet játszottak, mint a németek.

Észak-Magyarországon, az egykori Felvidéken a szlovákság hatása nagyon erősen kimutatható. Még a mai országhatárokon belül is az Északi-középhegység, a Pesti-síkság és a Gödöllői-dombság területén.

Saját nem hivatalos becsléseim szerint Pest megye északkeleti és Nógrád megye déli részén a lakosság közel 20 %-ának szlovák eredetű vezetékneve van és gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek ne lenne szlovák eredetű felmenője a családfáján...

A Dél-Dunántúlon és részben a Dél-Alföldön is pedig a délszlávok hatása mutatható ki. A Dél-Dunántúl nyugati részének, Somogynak, Zalának a lakói - Kiszely és más embertani szerzők szerint -  embertani megjelenésüket tekintve is a horvátokhoz és szlovénekhez állnak közel.

Előzmény: ericea (11)
vörösvári Creative Commons License 2014.11.08 0 0 31

ezek szerint a kelták hagytak maguk után irásos nyomot Magyarországon , az érmefeliratokat.

Előzmény: ericea (30)
ericea Creative Commons License 2014.11.08 0 0 30

"A megjelent fotókon szereplő nemesfém pénzek a kelta boius törzs által, a Kr. e. 1 században vert érmek. Pozsony a boiusok központja volt a Kr.e. 2-1. században. Az ókori történetíró, Sztrabón szerint a mutinai csatavesztés után (Kr.e.193) Észak-Itáliából elűzött boiusok a Dunához települtek, és a régészeti kutatások egyre inkább megerősítik, hogy ez a terület a római korban már írásos emlékek által is igazolt északkelet Ausztria, északnyugat Magyarország és délkelet Szlovákia vidéke lehet."

Előzmény: vörösvári (27)
ericea Creative Commons License 2014.11.08 0 0 29

Köszönöm és szerintem mindenképpen van jelentésük, hiszen még a wikipedia is az eraviszkuszok magaskultúráját dícséri. A hantázás messze áll tőlük.

Előzmény: ericea (26)
ericea Creative Commons License 2014.11.08 0 0 28

Mégegy kelta írásos nyelvemlék a Kárpát-medencéből

 

lelőhely: Pozsonyi vár régészeti feltárása

idő: Kr. e. 1 sz.

tárgy: feliratos aranyérme

nyelv: kelta

szöveg: kelta előkelőségek neve: BIATEC és NONNOS

 

Kép:

Előzmény: vörösvári (24)
vörösvári Creative Commons License 2014.11.08 0 0 27

ezek eraviscus pénzek, a római hódítás előtt verték római mintára, ezek a feliratok rajtuk nem tudom hogy mit jelentenek, lehet hogy semmit.

Előzmény: ericea (26)
ericea Creative Commons License 2014.11.08 0 0 26

Eztköszönöm és kár hogy nem írtad mellé, hogy:

 

érmefeliratok

Ogham írás

és nyelve kelta

5. század

 

Vajon hol lelték fel ezeket az érmeket.

Szerintem valamely kelta uralkodó neve lehet Ogham írással?

Előzmény: vörösvári (24)
H. Bernát Creative Commons License 2014.11.07 0 0 25

Igen, de római utánzatok, bla-bla szöveggel, pontosabban ákombákomokkal, mert nem ismerték az írást -- legalábbis a pannóniaiak.

Előzmény: vörösvári (24)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!