1. "bolgár fajták" (és szlovák fajták): nem olyan jók mint a lengyelek.
2. íz toplista: nekem is növekvőben vannak a somok, csak felnőtt (8-10 éves) fa ad
a fejtajelleget teljesen megmutató termést.
A zúj fajták nagyok, finomak. Leírások (és eddigi kóstolás alapján is) alapján a legjobbak:
Safer, Schönbrunner Gourmet, Matador, Starokijevskij, Elagantnij, de a többi új is biztos finom, mindegyiki kicsit más, érési időben, alakban, vagy hogy pl. aszalódik-e, cukortartalom, de ami savasabb az ízletesebb is...
nem tudom, de friss fogyasztásra nem szállítható, mert szottyosan jó. kicsit monyákolós összeszedegetni, mert nem egyszerre érik, cefrézni is így nehezebb és a lékihozatal sem jó.
A somot lehet dugványozni? Nem találok erről hiteles infót, bár gondolom, ha jó eredménnyel lehetne, nem oltással szaporítanák... Ha valakinek van tapasztalata, megköszönném ha megosztaná.
Kinevelt mindegyik 2-2 szemet, de nem mondok semmit a fajtákra, kerüljön igazi terméshozó korba.
Az ellenben a nagyszemű fajták mellett szól, hogy van egy japánsom bokrom, már pár éve nekiállt teremni, viszont olyan kicsi a bogyója, hogy elunom szedegetni. Ráadásul nem egyszerre érik.
egy marék termésért 15-20 percet molyolni... eluntam.
Az alábbi oldalon van kb. 30 fajta som felsorolva. Mivel a helyem és a pénzem is kevés, fel tudnátok sorolni az 5 legjobb fajtát, amit érdemes megvenni?
Somok kapcsán. Ebben a kertészetben úgy látom egy sor jó fajta kapható. Esetleg van tapasztalatotok a kertészetből származó növényekkel kapcsolatban? PLANTHEON Díszfaiskola
Elég korrektnek, segítőkésznek tűnik a tulaj. Le egyeztettem vele egy rendelést. Sajnos én már párszor kaptam mást mint amit rendeltem ... Fajta azonossággal volt problémája valakinek ?
Köszi a választ! Elég jó ár, azt gondolom, főleg, ha sikerül egy-két ritkábbat is kifogni. Azt hiszem, megvárom az őszt, majd nézem, hogy mi az, ami van nekik.