Keresés

Részletes keresés

Cowboy Creative Commons License 1998.06.04 0 0 65
Nem tudom mit értetek "ház örzés" alatt, de a vizslám minden idegenre ugatással és ugrálással reagál. A csengö hangjára pedig a veszett véreb szerepét játsza el. Az utcában a másik házhoz leállokat is hangos ugatással figyelmezteti és ott van minden ablakban virtuálisan. Egyszer megijesztett egy kissé, a "Honfoglalás" c. CDt hallgattam, amikor ahhoz a részhez ért a lemez, ahol egy fán kopogják a ritmust, a kutya "alvó" helyzetböl felpattanva az ajtóhoz rohant és vadul ugatott. Én kinéztem az ablakon, de nem láttam senkit ezért mondtam neki, hogy túl jó az erösitö, nézze meg nincs ott senki. Tévedtem. Egy fekete éppen csak pár méterre volt a bejárattól, reklámokat tüzött az ajtókba. A kutya üldözöbe vette és hangos ugatással, csaholással rátámadt és úgy tünt, hogy a nyakát akarja elharapni. A visszahívás ellenére a telekhatárig üldözte az illettöt, én is csak arra lettem figyelmes, hogy "véletlenül" mindig elvéti. Nem harapta meg, de a pasi halálra rémülve rohant el.
Ha a vendég nálunk alszik, addig nem megy a helyére amig az illetöt nem látta lefeküdni. Éjszaka pedig minden mozgást ugatással jelez és csak akkor hagyja abba, amikor a hangunkat megismeri.
Elmentünk az egyik barátunk tóparti házához, nagy buli, sok ember. Éjfél felé elpilledt a társaság és mindenfelé lefeküdtünk, ki merre tudott. Már mindenki aludt, amikor a házigazda lánya és barátja visszajöttek a tópartról. A vizsla felugrott, odament hozzájuk és addig ugatott amig fel nem ébredtem és nem parancsoltam vissza. Tudom, hogy más kutyák meg is támadják az idegeneket, de úgy gondolom igy is eléggé riasztó de még se kell aggódnom, hogy valaki beperel.(Pedig az errefelé nagy divat!)
Gorcsev Creative Commons License 1998.06.03 0 0 64
$papa

Persze, csak hülyéskedtem :))
Az a hülye fundi szerintem akárkivel elmenne... (jaj, de imádom :)))

$papa Creative Commons License 1998.06.03 0 0 63
Mallory,

Nem kaptad meg a törzskönyvet a tenyésztőtől ? Miért nem?

Az engedelmes vizsga az alap. Nem túl nehéz. Utána van K1,K2,K3 plusz még lehet kiváló nyomkövető a kutyus. A K-s vizsgák már mind 3 -úgynevezett- fázist tartalmaznak: engedelmesség, örző-védő, nyomkovetés. A K1 megszerzése már sokkal-sokkal komolyabb, mint az engedelmességi. Sokkal tovább is tart kiképezni a kutyát, ráadásul az már komoly felkészülést igényel. Ott már rendesen kivágnak a vizsgáról, ha nem tudsz eleget. Ha érdekel szivesen írok még a vizsgákról.

Agility: Nagyon jó sport. Leginkább játék. Rengeteg versenyt rendeznek belőle.

Mindenképpen érdemes jó kutyasulit találni. Én egy nagyon jót ismerek. Ők a volt budaörsi kutyakiképző iskola, mai nevükön Top-Pancs kutyasuli (pl. az említett könyvet író Gácsy Márta és Ferenczy Tamás is ott van). Igazából hazabeszélek, mivel én is náluk ténykedtem, az asszony még mindig velük van. Nagyon jó az agility részük. Sőt manapság ma már leginkább ezzel foglalkoznak az alap kiképzésen felül.
(Hadd dicsekdjek. A baratnőm az egyik kutyusunkkal 2 éve a országos bajnokságon 2. lett, és a VB-re is kijutot. Szal az Ő tapasztalatát szívesen tolmácsolom, ha van kérdésed)

Üdv,

$

Mallory Creative Commons License 1998.06.03 0 0 62
A munkavizsga az olyan, mint az engedelmességi??? Mert azt azért szeretnénk megcsinálni vele...
És ha már itt tartunk, mit tudtok az egyéb vizsgákról, meg az agilty-rôl?
És a törzskönyvezés??? Nem feltétlenül kell persze, de ha nem túl drága... Megvannak a szülôk papírjai. Vagy nem érdemes vele bajlódni?
$papa Creative Commons License 1998.06.03 0 0 61
Nekem az a véleményem, hogy nem azért nem tudja más elhívni a kutyádat, mert nem tudja a varázsszót, hanem mert jó esetben a kutya bizalmatlan és nem hallgat rá. Ha meg nem, akkor meg úgyis elhívják a kutyát, mert addig bohóckodnak vele.
Amíg én aktívan kutyáztam, versenyre készültünk, akkor azért a szűk csapat tudta egymás kutyáját irányítani, de nem azért,mert tudtuk mit kell mondani, hanem azért mert a kutya nagyon jól ismert bennünket, és úgy gondolta, hogy az adott emberrel is szórakozhat. Mert ugye ez a legfontosabb, mármint az, hogy a kutya azért csinálja a dolgokat, hogy örömöt okozzon a gazdinak/vezetőnek és, hogy utána jó nagyot játszanak közösen.

Üdv,

$

Gorcsev Creative Commons License 1998.06.03 0 0 60
$
A vezényszavakról: meglepne, ha Mallory munkavizsgára akarná vinné a kutyiját. Bár ki tuggya...
Te, mint szakember mit tartasz jobbnak? Végülis egy átlagos kutyánál szerintem elöny, ha nem a sablonos vezényszavakra hallgat, mert akkor nem tudja akárni "vezérelni", nem?
A fundimat pl. így lehet behívni:
-Hozzám!
-Gyere má' ide!!
-Na, mi a bánat lesz ??!!!
-Hányszor mondjam még, hogy vonszold ide azt a nagy valagadat, te dagadt, lusta féreg ???!!!!

Jó, nem? Biztos nem fogják elcsalni :))))

$papa Creative Commons License 1998.06.03 0 0 59
Mallory,

Azt se feledd el, hogy túlzásba sem szabad vinni. Az egy óra, ha az tényleg csak kiképzés, még egy 2-3 éves rendőr vagy versenyzésre szánt kutyának is sok!!!

A tisztán kiképzésre szánt idő ne legyen több egyszerre 15 percnél hosszabb. Utána játék, bolondozás, majd fél óra múlva megin 15 perc. Nem szabad túl edzeni a kutyát. Az viszont fontos, hogy mindig úgy hagyd abba a gyakorlást, hogy az adott feledatot a kutya helyesen oldotta meg. (ilenkor persze mehet a dicséret dögivel). Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Figyelni kell folyamatosan a kutyára, es nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a 4lábú barátodnak is lehet rossz napja.

Üdv,

$

Mallory Creative Commons License 1998.06.03 0 0 58
$papa, ezek valóban szakszerű tanácsok. Köszi... Tényleg ellátogatunk majd a kutysuliba 2-3 hónap múlva. Egyébként nálunk a kutyanevelés most kb. napi 10 órában zajlik, szerintem a kiképzéses idôszakban is jut rá napi egy óra legalább.

Chornell, én aszondom, semmilyen kicsi kutyának nem elég semmilyen nagy lakás... A kutya a helyén keveset mozog, futtatni, sétáltatni a szabadban kell. A kertben sem túl jó a kutyának, ha nem tud 100-200 m-es sprinteket levágni, mert ágyások, kerítés stb. van az útban. Én még kertben tartás esetén is a napi háromszori sétáltatás mellett szavazok. Ez a gazdinak is jót tesz.
Engem pl. kifejezetten ellazít a délutáni-esti nagy sétálgatás (jó, télen azért a gazdi sem dugja ki az orrát olyan szívesen...)
Ismertem panelban tartott orosz agarakat, a gazdájuk naponta futtatta ôket (órákon át, kilométereket). Teljesen kiegyensúlyozott kutyák voltak....

Chornell Creative Commons License 1998.06.02 0 0 57
Van egy kérésem mindenkihez!

Panelba Szibériai Huskit SOHA!!!

Nálunk nap mint nap látom szenvedni a "panelos" huskikat, sínylődnek, vékonyak. Még a mi elég nagy kertünk is kicsi neki!

Napi 2 km kell sétálni.

$papa Creative Commons License 1998.06.02 0 0 56
Sziasztok,
Eddig miért nem írtam ide azt nem tudom.
Szal, nekem is van egy Német Juhászom. + a barátnőmnek 2 tervuerenje. Sajnos a német már a végét járja. (Öregség+diszplázia)
Mivel sokáig kutyáztam egészen komolyan (a barátnőm még most is teszi, ippeg most lett bronzkoszorús mesterkiképző), úgyhogy hozzászólnék egy-pár feltevéshez.
Gorcsev,
A Gácsi-Ferenczy könyv tényleg nagyon jó. Ez az egyetlenegy könyv amit biztos szívvel ajánlanék. (A képen tervueren van)
Van egy másik könyv, ami nem a kiképzésről szól, de mindenképpen kiváló olvasmány. A címe: A lelkibeteg kutya.

Kiképzés,
A kutya kiképzését akkor kezded, amikor először hazaviszed. A lényeg az, hogy mindig következetes legyél a kutyussal. A két hónapos kutya kiképzése persze nem olyan, mint egy 2 évesé. El kell kezdeni. Rengeteg játék, dicséret.
2-3 hónapos korban a kiképzés a játékban, a különböző szituációk megismertetésében merül ki.
Ha a kutyát 5-6 hónapos akkor érdemes már elvinni a suliba, de a kiképzésre nem szabad beállni. Csak ki kell sétálni, ismerkedni kell a szagokkal. Esetleg, ahol van elengedés (az összes kutyát elengedik, próbálják szoktatni a kutyákat egymáshoz, majd 3-4-szer mindenki behívja a kutyust), ott be kell állni erre az 5-10 percre.

Igazi kiképzést 9-10 hónapos korban lehet elkezdeni. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy nem csak a kutyasulis foglalkozáson kell foglalkozni a kutyával, hanem minden nap minimum 5-10 percet.

Vezényszavak,
A "hivatalos" vezényszavak általában elég jók, ráadásul pl. IPO versenyeken mást nem mondhatsz. Különben meg azt mondasz neki amit akarsz, csak ne legyen hosszú.

Ubi, Gorcsev,
Minden kutyát meg lehet tanítani mindenre, csak az egyiknél könnyebb, a másiknál jóval nehezebb. A területvédő ösztön az egy kicsit más téma, de alapvetően azt is tudod neveléssel befolyásolni.
A vizslából is lehet jó házörzőt csinálni, de természetesen vadászkuty-nak sokkal könnyebb nevelni. :-)

Üdv,

$

Zölduborka Creative Commons License 1998.06.02 0 0 55
Gorcsev!

En sem azt mondtam, hogy kell csak azt, hogy nem artana.:-)
Egyebkent en is a sajat szavaimat hasznalom.
Tudom, hogy nem is kell, hogy jo hazorzo legyen, de az enyem az EGYALTALAN nem tud semmit orizni, meg a sajat kajajat sem.
Az veszi el elole, aki akarja ez a dili meg csak csovalja a farkat vagy butan nez, hogy most ilyenkor mi van.
De kulonben meg all,ul,fekszik,foz,mos, takarit, ho vegen kolcsonad. ;)

Udv.

Ubi

Ja,valamint gyonyoru (de tenyleg,hatalmas es izmos) es imadom!!!

Mallory Creative Commons License 1998.06.02 0 0 54
Ja, a veszettség elleni oltást mondat a doki bácsi (szimpatikus).
Blixa már kapott parvo ellenit, meg a kombináltnak az elsô felét. Más kutyákhoz még nem engedjük oda, de már sétálunk; ô is igényli a szobatisztaságot (fôleg "nagy dolgokban").
Úgy néz ki, hogy nagyon tanulékony kis kutyó, bár egyelôre még sok helyzetben félénknek tűnik. Remélem, ez majd elmúlik, mindenesetre bátorítjuk.
Mallory Creative Commons License 1998.06.02 0 0 53
Sziasztok!
Köszi a sok-sok tanácsot! A nyüszítéssel még vannak problémák, de már néha kibírja 1-2 órán át egyedül.
Naná, hogy következetesen nevelünk!
A neve? Blixa Néha már hallgat rá.

De volt gondunk a hét végén: a patakparton elengedtük és belement/esett a vízbe és felfázott... Antibiotikum szurikat kapott és most már jól van.
Egyébként a nevelés most leginkább az uram reszortja, én nagyon készülök a felvételire. Utána már intenzív ternírozás lesz!

Gorcsev Creative Commons License 1998.06.01 0 0 52
Ubi
Egyáltalán nem kell a "szabványos" parancsszavakat használni a kutyasuliban.
A _Te_ kutyádnak azt mondasz, amit _Te_ akarsz. Ök csak abban segítenek, hogy megtanulja.
A vizsla meg persze, hogy nem jó házörzönek. Ha jó lenne, akkor nem lenne jó vizslának :))
Zölduborka Creative Commons License 1998.06.01 0 0 51
Hello Mallory!

Gratulalok a kutyushoz! Mi lett a neve?
En is csak annyit tudok mondani, hogy ha iskolaba szeretned vinni, nem artana mar most azokat a vezenyszavakat hasznalni, amit majd ott kell, valamint a legfontosabb a kovetkezetesseg es hogy mindent szivbol es szeretettel, de hatarozottan csinalj es meglatod, a bloki meg fogja halalni.

Nekem egy vizslam van es amikor Cowboy irt a sajatjarol, hat az olyan volt, mintha az enyemrol irt volna, csak azzal a kulonbseggel, hogy az egyem az akkor is azt csinalja, amit mondok, ha egy egesz macskacsapat vonul az orra elott (peldaul a jardan mindig megall magatol es csak akkor megy at az uttesten, ha en is odaertem es engedem).
A "seta" szo az nalam is a veszelyes szavak koze tartozik, mert ha meghallja akkor nincs az az isten, hogy valaki le ne vigye.
O se nem vesz fel semmit a foldrol, es nem is fogad el senkitol semmit.
Az elozonel azt a modszert alkalmaztam, hogy egy baratommal (ez azert fontos,hogy vele es nem en,mert a kutya igy nem erzi az en szagomat a kajan es igy nem fog osszezavarodni, hogy most eheti azt amit tolem kap vagy nem) elszorattam egy par parizsidarabkat
es amikor fel akarta venni, egy ujsaggal racsaptam a combomra egy eroteljes FUJJ kisereteben.
A masodiknal pedig ugyanez az ismerosom kinalta a kutyat es amikor el akarta fogadni kapott tole egy maflast.A masodik pofon eleg volt arra, hogy soha senkitol ne fogadjon el semmit (ehhez azert tudni kell, hogy a vizsla nagyon erzekeny az eroszakra es eleg csak csunyan ranezni es mar tudja is, hogy rosszat csinalt).
A vizsli szerintem egy nagyon okos, konnyen tanithato es szofogado fajta, de azert van egy nagy hibaja: szerintem hazorzesre teljesen alkalmatlan.

Udv.

Ubi

Pocak Creative Commons License 1998.05.30 0 0 50
Helo Mallory,

Hat gratulalok!!! A nyuszitesrol talan mar le is szokott a kutyus, nem? Ha megszokta az uj helyet, akkor ket - harom nap alatt leszokik a hisztirol, nem kell vigasztalgatni.
Azt elmondta az allatorvos hogy a veszettseget 2-szer kell beadni 1 eves kor alatt? Ja, es ha meg nincs meg minden oltasa (kb. 2-3 honap) addig nagyon ovatosan vidd le, nem szabad mas kutyak kozelebe engedni, mert barmit elkaphat.
Es szimpi az allatorvos?

A kutya neveltetese miatt nem kell aggodnod.
Azt fogja megtanulni, amit kovetkezetesen elvarsz tole. Lattam egy sorozatot az NBC-n, ott inkabb pozitiv megerositessel tanitgattak a kutyat; pl. a leulest ugy, hogy kajat fogott a gazda a kezebe, es a kutya feje fole vitte, mikozben azt mondta "ul". A kajat egeszen kozel kell tartani a fejehez, es elhuni a feje folott, hogy felemelje az orrat. Igy a kutya onkentelenul leult, hogy elerje a kajat. De ezt csak kesobb erdemes elkezdeni, a kojok meg csak tapasztalgatja a vilagot.
Nagyon fontos, hogy kovetkezetes legyel, a kutya nem erti meg, hogy valamit csak kivetelesen engedtel meg neki, kesobb is kovetelni fogja a jogat.
A hangsulyokbol idovel ra fog jonni, hogy mit szabad es mit nem. Nem erdemes verni a kutyat, mert a szidastol jobban fel, ha kovetkezetesen hasznalod. Max. a popsijara ra lehet legyinteni.
A szuleim a ket neveletlen kutyajukat arra raszoktattak, hogy a vetemenyben csak az osvenyeken jarkanak, es ne a petrezselymet gyaluljak le.
Bar ezek nem dobermannok.

A lakasrol meg nekem is az a velemenyen, hogy sok kutyanak jobb helye van a lakasban, ha foglalkoznak vele rendesen.
Sok oromod legyen a kutyusban, es ne add fel!

Gorcsev Creative Commons License 1998.05.30 0 0 49
Mallory!
Szerintem tök mindegy, milyen vezényszavakat használsz, csak az a lényeg, hogy következetesen használd öket. Söt, kifejezetten elönyös lehet, ha nem a sablonos szavakat ismeri a kutya, mert akkor nem tudja más irányítani (pl.megetetni vele a mérget - sajnos ma már ez is szempont :(().
Találtam néhány könyvet, amit érdemes lehet megvenni (minöségi sorrendben mondom):
1. Gácsi Márta-Ferenczy Tamás: Kutyaiskola (Pesti Szalon Könyvkiadó, 1994)
Egy karikán átugró tervueren (?) van az elején.
2. Patay László: Szelídíts meg! (Aqua Kiadó, 1994)
Nagyon érdekes, nemcsak -de föleg- kutyákról szól. Nem kifejezetten az "idomítással" foglalkozik, hanem az állattartás minden vetületével. A többieknek is ajánlom!
3. Yvonne Kejcz: A kutyám is érti (Planétás Kiadó, 1993).
Rövid, tömör, de van benne néhány hasznos tipp.

Elég régiek, sajnos, Neked meg rövid az idöd (1-2 héten belül el kell kezdeni a nevelést, hogy igazán foganatja legyen), úgyhogy szerintem a legjobb megoldás a könyvtár...
Esetleg a kutyasuliban is kaphatsz hasznos tanácsokat...

Ja, és a Szinák-Veress-könyvektöl óvakodj! Átfogóan a semmiröl 300 oldalon, sok pízé' ... Meg ha 1-et olvastál, mindet olvastad (imho).

Csülök Creative Commons License 1998.05.29 0 0 48
Mallory!
Fontos, azt hiszem a hozzám a hivatalos. Sajnos én már öreg kutyás vagyok, rég lemondtam arról, hogy mintakutyát neveljek Vikiből, úgy hogy én már csak annyit mondok neki, hogy "na gyere, öreglány", de ennyi idő után már úgyis előbb tudja, hogy mit akarok, mint én magam. Aztán vagy azt csinálja vagy nem. (90 - 10 % az arány, az nem is rossz.
Mallory Creative Commons License 1998.05.29 0 0 47
Csülök,
az iskolában mennyire fontos,hogy az ott szokásos vagy a saját parancsszavaimat használom-e? Mert ha megtanulja a kutya, hogy 'Ide!', de a suliban mindenki 'Hozzám!'-ot mond, nem fog(unk) összezavarodni?
Vagy nem számít az ilyesmi?
Csülök Creative Commons License 1998.05.28 0 0 46
Mallory!
Az én kutyám is bohókás még egy kicsit, de majd kinövi, még csak 4 és fél éves. Ha magad neveled a kutyát, akkor bármilyen szavakat használhatsz, de csak következetesen, ugyanarra a tevékenységre mindíg ugyanazzal a szóval. (rövid! szóval).
Az iskolában állandó vezényszavak vannak, de azokra már nem nagyon emlékszem: ül, feksz(ik), áll, pfuj, hozz(ám), csib(ész). Ezek megmaradtak, mert ezeket használom, kivéve a csibészt. A zárójel azt jelzi, hogy igazábol mmindig csak az első szótag ejtendő, nyomatékosan.
A kutya elsősorban a hangsúlyból ért, kerülni kell a hasonló hangzású szavakat.
Lehet ezzel kicsit játszani is. Az én kutyám, pl. az "add ide" parancsra vadul védeni kezdi amit el akarnak venni tőle, ellenben egy halk "kéremre" odaadja.
Mallory Creative Commons License 1998.05.28 0 0 45
Csülök, ez jó hír.
Sajnos csak 7 hónapos kortól fogadják a kutyát... (a mienk meg most 11 hetes). Persze addig sem akarjuk elkanászodni hagyni, nevelgetjük is rendesen (könnyen tanul, csak még bohókás).
A baj csak az, hogy nem ismerem a kutyiskolás parancsokat, anyámék kutyájánál csak saját gyártású szavakat használtam ("Ide!". "Pfuj", "Nem szabad!" stb.). De a Kutyaiskola c. könyv szerint egész más parancsok a szabályosak (sajnos elég rosszulvan felépítve a könyv, nem is mindig egyértelmű, hogy mire mit kell használni).
Nem lehet valahol a szakszerű parancsok listáját beszerezni?
Csülök Creative Commons License 1998.05.28 0 0 44
Mallory!
A népszigeti kutyaiskola jó! Nagy terület van, értenek a kutyákhoz. Mi is (Én meg a Viki kutya) ott kezdtük a tanulást, nem rajtuk múlott, hogy az én elkényeztetett kutyám kissé lüke maradt, a többiek nagyon szépen haladtak! Már amennyire én értek hozzá!? Minél korábban kell elkezdeni a tanítást, kérdezd meg mikortól fogadják, mert ha az eb jó erős, mire elkezdik a vele való foglalkozást, az az álmoskönyv szerint hatalmas birkózásokat és permanens izomlázat jelent.
Mallory Creative Commons License 1998.05.28 0 0 43
Köszi a lelkesítést!
Gorcsev, széépen kéérleek, mondjál cíímekeeeeeeet...!!!!
Csülök, más is javasolta ezt a megoldást.
Ugyanis már érdeklôdtem a legközelebbi kutyaiskolában, hogy mikortól mehetnénk és felvetettem a nyüszítés-problémát is. Csak annyit mondtak: "Ja, dobermann... Nem kell odafigyelni a hisztire és majd leszokik róla".
Egyébként a kutyás szomszédainkkal javult a viszonyunk (ma reggel egy "ôsellenség" - ottlakásunk elsô hónapjában összerúgtuk vele a port - nagyon kedvesen elkezdett velem beszélgetni a kutyákról...), és a többiek is visszaköszönnek (egyelôre).
Más: tud valaki valamit a Népszigeti Kutyaiskoláról? Hozzánk az van a legközelebb és nekem sokat mond a Dr. Kovács Zsolt neve.... Szívesen fogadnék személyes tapasztalatokat (bár még 5 hónap van hátra, hogy elkezdhessük a sulit).
Gorcsev Creative Commons License 1998.05.28 0 0 42
Bocs, de ellent kell mondanom. Egyáltalán nem biztos, hogy magától abbahagyja, egy kicsit nem árt segíteni.
Egyébként a szaklapok is szoktak ezzel a témával foglalkozni, szerintem az utóbbi fél - egy évben is voltak ilyen témájú cikkek. Úgyhogy nyomás a könyvtárba!
Csülök Creative Commons License 1998.05.28 0 0 41
Mallory!
Nem vigasztalás képpen mondom, de a mi kutyánk, aki egy 4 éves belga juhász, a nehezebben megjegyezhetőség kedvéért Tervueren (mondanom sem kell, hogy nincs szebb, okosabb kutya a Galaxisban), mikor 2 hónapos korában hozzánk került, négy napig úgy sírt éjjel az udvaron, (természetesen gondosan az ablakunk alá helyezkedve), hogy párnával a fejünkön sem tudtunk aludni tőle.
Na most, mivel mi nyugtatókkal (úgymint bor, sör, pálinka) kibírtuk, hogy az első estét leszámítva, nem rohangáltunk ki vigasztalni, a negyedik nap után egyszerüen abbahagyta!
Szerintem nincs más megoldás, hagyni kell kiabálni, abba fogja hagyni magától.
Gorcsev Creative Commons License 1998.05.27 0 0 40
Hát, ezt itt túl hosszú lenne leírni... inkább vegyél egy szakkönyvet. Ha szépen megkérsz, mondok címet is :)))
(Tapasztalat meg nincs: az enyémek az udvaron laknak.)
Mallory Creative Commons License 1998.05.27 0 0 39
Elôásom a topicot, mert tanácsot szeretnék kérni.
Illetve elôször ujjongok egy kicsit: van kutyánk,van kutyánk (már 5 napja)! Egy 10 hetes dobermann kislány. Baromi okooooos!!! (Legalábbis anyámék kutyájához képest géniusz).
Viszont van egy gondunk: nem lehet ôt a lakásban egyedül hagyni, még külön helyiségben sem, mert rögtön nyüszít, ugat, sír. Ha meg eljövünk otthonról, akkor az kész tragédia, nem tudom, meddig tolerálják a szomszédok. Most még egy hónapig felváltva 'gyesen vagyunk' az urammal, úgyhogy nincs egyedül az eb, de mi lesz utána????
Van valakinek ilyen irányú tapasztalata? Ötlete? Bármi.
S.O.S.

(Mielôtt megróna, aki azt mondta, ne tertsak kutyát ha nem tudok vele lenni, ki kell jelentenem: már nem bírtuk kutya nélkül!
Egyébként a mi kis garzonlakásunkban nagyobb helye van, mint a kennelben volt (a mi szobánk 20 m2, a kennel meg max. 10 m2 volt a két felnôtt kutyára meg a 9 kicsire)).
És most akkor: HEEEEELP!!!!

Mallory Creative Commons License 1998.05.14 0 0 38
Pocak, szerintem még nem késô. Ha konzekvensen csak a lakás/kert egy bizonyos helyén adtok nekik enni és minden egyéb hamizást hangos 'pfujj! nem szabad' és egy közepes erôsségű pofon + a kaja elkobzása követ, akkor viszonylag rövid idô alatt meg lehet tanítani (ha még az olyan önfejű és szófogadtal kutyánknak is sikerült, akkor másnak ez már nem lehet akadály). Bár az eleddig 'szabadevô' ebeknek ez egy kis lelki törést biztos fog okozni, de a cél érdekében megéri. A trenírozáshoz lehet használni az utcán általunk elhintett kedvenc falatkákat (akár csokikát) is. Így gyorsabb és hatékonyabb az oktatás.
De az is hozzátartozik a dologhoz, hogy az elsô idôkben fél szemünk mindig a kutyán legyen (de ô higgye azt, hogy nem figyelünk), mert ellenkezô esetben hajlamos lesz csak akkor nem nassolni, ha a gazdi jelen van.
Pocak Creative Commons License 1998.05.14 0 0 37
De jo nektek! A mieinkminden vackot osszeszednek. A mi hibank hogy nem neveltuk meg oket :-( Ket rossz bolhafeszek.
Mallory Creative Commons License 1998.05.13 0 0 36
Pocak,
a mi kutyánk (anyáméké) az elôbbi kategória.
Csak még sóhajtozik is és könnyes lesz a szeme... De ne tenne egyetlen hirtelen mozdulatot sem... hogy lássuk: ô jó kutya és megérdemli azt a kis falatkát...

Cowboy, a talált kaják meg nem evése az szerintem az egyik alapkövetelmény, amit minden kutyatulajnak elsôk között kéne megtanítania az ebnek, az általad is említett okokból.
A tabu szavakhoz: nálunk a 'séta' mellett (extatikus nyüszítést vált ki) a 'csoki' a másik tiltott szó. Ugyanis a kutya a lakás bármely sarkában van is, a leghalkabban kiejtett 'csoki' szóra is elôrohan, kiguvadt szemekkel néz, és remegnek a füleinek hegyei... és nagyon nehezen érti meg, hogy ô most nem kap semmit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!