Keresés

Részletes keresés

sófelhasználó Creative Commons License 1999.06.03 0 0 879
Amikor én szültem, három éve, akkor hallottam egy anyától, aki otthon akart szülni. De mivel az a szülésznő, akivel tervezték a szülést, a vajúdása kezdetekor egy másik szülést vezetett, elment a másik kismama lakására szülni...
Előzmény: sófelhasználó (878)
sófelhasználó Creative Commons License 1999.06.03 0 0 878
Természetesen nagy butaság lenn egy anyától,ha rákényszerítené a férjét, maradjon benn a szülésnél.
De aki bemyg az elején, hogy a vajúdás alatt egy kicsit segítsen, az szerintem benn is marad...
Amit írtál a kórházi kezelésről, az szerintem elég nagy butaság.
Aki volt már kórházban, az tudja, hogyan kezelik az embert: nem darab tárgyként, hanem olyan emberként, aki adott esetben segítségre szorul.
Lehet, hogy neked nagyon rossz taőasztalataid vannak a szülőszobával, egy bizonyos kórházzal kapcsolatban, én egy átlagos kórházban voltam (jó,annyi előnye volt, hogy kicsi a szülészet,egyszerre csak egy nő szokott szülni), és nem éreztem semmi olyat, ami anyai jogaimat korlátozta volna.
Ami a kórházi "bennfekvéssel" együtt jár, azt mindenki el tudja viselni, akiben van egy csöpp belátás. (Aki nem, az még mindig választhat olyan orvost, aki esetleg tolerálja az egyéni igényeit, önálló szobát is lehet venni stb).
Senkinek nem öröm kórházba menni, de én nem gondolnám, hogy akkora rossz lenne az az anyának, ami átbillentené a mérleget az otthonszülés javára.
Előzmény: holist (873)
Yv Creative Commons License 1999.06.03 0 0 877
Na itt wagyok. Tegnap meghalt a memóriám (a gépé:) ), de már kicserélték és íme tudok írni.
Szorítok, hogy minden símán menjen.
Barátnőmék decemberben jegyezték el egymást, és akkor hagyta abba a tabletta szedését is. Májusban meg wolt az esküwő (és már a baba is), október wégén pedig előbújik a leányzó.

Bugi bácsi: ugye lány lesz? Jósold meg kérlek:)

Előzmény: juci (866)
Yv Creative Commons License 1999.06.03 0 0 876
Na itt wagyok. Tegnap meghalt a memóriám (a gépé:) ), de már kicserélték és íme tudok írni.
Szorítok, hogy minden símán menjen.
Barátnőmék decemberben jegyezték el egymást, és akkor hagyta abba a tabletta szedését is. Májusban meg wolt az esküwő (és már a baba is), október wégén pedig előbújik a leányzó.

Bugi bácsi: ugye lány lesz? Jósold meg kérlek:)

Előzmény: juci (866)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.03 0 0 875
Kedves megvesztegethetetlen,

Gratulalok.
A magas vernyomassal jaro "terhessegi mergezes" sajnos eleg gyakori. Nekem van egy metodusom a megelozesere, de nem terjeszthetem, mert a jelenlegi hivatalos allaspont ellen van (de az en betegeim kozul kb egytizede a nemzeti atlagnak). De mindegy, ez volt, minden jo ha a vege jo.

Kedves Pocak,

Ez nagyon jo (a link). Hogy lehetne ezt valahogy visszamenteni ide?

Kedves agic,

hogy nez ki 1 noi also fertaly, mondjuk 3 v. 4 szules utan ?

Ha jol van csinalva, eszre sem lehet venni. Ha gatrepedesek tortennek, akkor hegesedes es sok mas problema alakulhat ki. Nem akarod tudni, hacsak igazan nincs szukseg erre az informaciora (:-).

Mindig ugyanott vagnak, avagy mindig masutt?

Mindig ugyanott. De altalaban a masodik-harmadik szulesnel mar nincs szukseg a vagasra es repedni sem fog. En az elsoszuloknek kb 35-40%-at vagom, a masodik szuloknek kb a 20%-at.

Kedves Spock Ur szerintem neked hivatalbol is vedelmezned kell a korhazban szulest.

Hivatalbol? Miert? Ugyan mi hasznom van abbol, hogy USA-bol, egy magyar forumon "hivatalbol" vedem a korhazban szulest?

Bar szerintem inkabb azt kellett volna irnod, hogy az otthonszules veszelyes LEHET.

Persze. A szuleseknek a zome, minden komplikacio nelkul, akar a kukoricafoldon is megtortenhet. A problema az, hogy senki nem tudhatja elore, hogy ki az az X szazalek akinek problemaja lesz. Hidd el, nem hivatalbol vedem a korhazban szulest, hanem logikabol. A dolog pofon egyszeru: otthon nincs ami a korhazban van (es neha kell), amig a korhazban minden van ami otthon is van. Az esetek jo 90 szazalekaban felesleges volt a korhazban szules. A hangsuly a VOLT szon van. Senki nem tudhatja elore.

MINDENKINEK SZIVE-JOGA A DONTES, hogy hol szul.

Tobbszoros ismetles: ezzel igy egyetertek. Tehat, ha valaki tenyleg tisztaban van minden lehetseges variacioval, es megis otthon akar szulni, szuljon otthon.

Kedves Remusz bacsi,

Kedves Mr. Spock, végre hát megvagy!

Nem tudtam hogy el voltam veszve (:-)

Gabor

megvesztegethetetlen Creative Commons License 1999.06.02 0 0 874
Megszületett a fiam 28-án pénteken!!! Elég durva volt. Sürgösségi császármetszés. Harmadszorra próbálkoztak megindítani a szülést tablettákkal mert a feleségemnek "terhességi mérgezése" volt ami magas vérnyomással járt. Benyomtak neki valami gyógyszert vérnyomáscsökkentönek amitöl a felére ment le a vérnyomása kb 5 perc alatt. Lehetett hallani a gyerek szívét is hogy tik-tik-tik-tiik-tiik-tiiiiik-tiiiiiiik-tiiiiiiiiiiik . Amikor kiszaladtak vele a szülöszobából a sürgösségibe, ahová nem követhettem. Ott maradtam a szülöszobába fél óráig és nagyon be voltam szarva. Soha még ennyire. De minden OK lett. Huhhhhhhhh… Fél óra múlva a kezembe nyomták a fiamat. Aztán ott hagyták négy órán keresztül amíg az anyja kitisztult. A szülönö elmondta másnap hogy rémálmai voltak a feleségemmel. Ö nyomta be a gyógyszert ami az életveszélyes rosszullétet okozta.
holist Creative Commons License 1999.06.02 0 0 873
Nem minden férfi alkalmas az apás szülésre, különösen a szokványos kórházi apás szülésre. Nem minden férfi alkalmas arra, hogy súlyos lelki sérülés nélkül végignézze, amint a feleségét úgy kezelik, mint egy tárgyat, egy darab húst. Sok házasság megy tönkre attól, hogy olyanokat, akik igazából tudják, ez nem nekik való, belerángatnak a dologba. Ez persze kár - a háborítatlan szülés apásan az igazi. De senki ne érezze, hogy muszáj. Ha nem fekszik, inkább ne.

2. Ellentétben Spockkal, az utóbbi 10 év ún. tervezett otthonszüléssel foglalkozó nemzetközi szakirodalma egyáltalán nem támasztja alá a nézetet, hogy az otthonszülés veszélyes. Dolgozom a _teljes_ irodalomjegyzéken, sot, legalább kivonatban le is fogom fordítani a cikkeket, és ersze nektek is szólok. Hollandiában a gyerekek több, mint fele születik otthon. Statisztikáik jobbak, mint a kórházi szüléseké, és mint a _vajúdás_megindulásáig_problémamentes tervezett kórházi szüléseké (a tervezett otthonszülések egy része is kórházban végzodik - de ezek is a tervezett otthonszülések statisztikájába számítanak bele. Ld. még korábbi írásaimat a témában.

holist

DonVitoCorleone Creative Commons License 1999.06.02 0 0 872
Csak néhány szót szeretnék hozzászólni ehhez a témához.

Az első és legfontosabb APÁS SZÜLÉST MINDENKINEK!!! Hát az valami leírhatatlan. Katarktikus. Felemelő. Nnna! Mindenkinek!

Más. Otthon-szülés. (ha ez alatt a nyugalomban, szülészorvos által, otthon levezetett szülést értjük)(én EZT értem)
Állítólag az a stressz amit az újszülött él át amikor világra jön.(erős fény, hideg, fonendoszkóp(jó esetben) stb.) az nem is tesz olyan rosszat neki. Tudniillik a stressz hatására fontos hormonok szabadulnak fel, amelyek hiányában nagyobb az esélye a csecsemőkorban kialakuló allergiás megbetegedéseknek. (Nem, ezt nem én találtam ki, hanem egy igen nagy tudású gyermekgyógyász proftól hallottam.)

A gátmetszésről nem mondok semmit, mert szerintem szükséges, és az, hogy utólag milyen szövődmény alakul ki, az két dologtól függ. A szülőnő genetikai hajlamától, és (szerintem ez fontosabb) a szülész manuális felkészültségétől. Mert varrni tudni kell. (Ja! és vágni is)

Fájdalom. Azt hiszem mindenki ismeri az itt felhozott érveket. A Bibliát és az eszkimókat. No comment.

Most a saját tapasztalatom. A feleségem erős nő. Jól ismerem, és mégis nagyon meghökkentem. Azt hittem, hogy a vajúdás nem fogja megviselni. Nagyon megviselte. Aztán azt hittem, hogy még aznap (reggel 5-kor született akislányunk, és én du. 2 körül mentem be hozzá) nagyon ki lesz ütve. Gátvarrat ide fáradtság oda. Úgy szaladgált ki a kórteremből, mint akivel semmi nem tötrént. Furcsa.

Na mára ennyi. Üdv.

Ja! APÁS SZÜLÉST MINDENKINEK!

Pocak Creative Commons License 1999.06.02 0 0 871
Sziasztok,

Majus 24. 13 oraig van egy archivalt "szulesem" itt: Szules, terhesseg.

Egyebkent annyira szornyen meggyozoek vagytok, a vegen meg en is.... ;-)))

Arabella Creative Commons License 1999.06.02 0 0 870
Azt mondják a nagyok, hogy olyankor "vadhús" keletkezhet, mert úgy forr össze ahogy tud és az egy idő után téged is meg a párodat is zavarja.
Keresztmamám csak kettőt szült és 15 év mulva elment plasztikázni, mert zavarta.
Előzmény: agic (869)
agic Creative Commons License 1999.06.02 0 0 869
Elgondolkodtam Remusz bacsi hozzaszolasan.
Kedves Spock ur /vagy akar egy sok gyerekes apa is megteszi/
hogy nez ki 1 noi also fertaly, mondjuk 3 v. 4 szules utan
/segitseg, nem talalom a kerdojelelet/>/?
Mindig ugyanott vagnak, avagy mindig masutt? Hogy nez ki 1 tobbszor felvagott es osszevarrt seb? Avagy mindig mashol es akkor tortaszeru az egesz?
agic Creative Commons License 1999.06.02 0 0 868
Bocs, Remusz ba - de nem akartalak meggyozni. Szerintem mindenki ott szuljon, ahol neki jol esik. Egyebkent jelenleg nem ugy nez ki "ott lent" "mintha bomba robbant volna". Remelem, ez kesobb se valtozik.

Kedves Spock Ur
szerintem neked hivatalbol is vedelmezned kell a korhazban szulest.
Bar szerintem inkabb azt kellett volna irnod, hogy az otthonszules veszelyes LEHET.
Mint felelossegteljes felnott ember /haha/ en viselem a gyerek s a sajat serulesek stb. kockazatat. /erkolcsi es egyeb szempontbol is/ Azt is, ha a doki vet- hiszen en valasztottam otet.
En keszultem... es meggyozott a statisztika, az olvasmanyaim, es persze, nem utolso sorban a doki.
De megegyszer: MINDENKINEK SZIVE-JOGA A DONTES, hogy hol szul.

Előzmény: Rémusz bácsi (855)
Vanek Creative Commons License 1999.06.02 0 0 867
Valóban nem fizettem, mivel ez a mondat már minden szerzői jogi védelem alól mentesült...
Előzmény: juci (866)
juci Creative Commons License 1999.06.02 0 0 866
Június végén jő el a kísérletezések időszaga...

Vanek! Te nem fizettél nekem kopirájtot ezér a mondatér.

Előzmény: Yv (864)
Vanek Creative Commons License 1999.06.02 0 0 865
De nekem még nagyon sokáig nem lesz saját babám:(

Ezt sosem tudhatod... :-)

Előzmény: Yv (861)
Yv Creative Commons License 1999.06.02 0 0 864
Neked mikor lesz?
Előzmény: juci (862)
Yv Creative Commons License 1999.06.02 0 0 863
Aranyos wagy:) De most szeretném. Sajna a wőlegény még minimum 5 éwig egyetemista...
Előzmény: juci (862)
juci Creative Commons License 1999.06.02 0 0 862
Asztat te nem tudhatod bisztosan. Remélem, hogy amikor szeretnéd, lessz.
Előzmény: Yv (861)
Yv Creative Commons License 1999.06.02 0 0 861
Pocak már 19. hetes. Másfél héte wárjuk, hogy mozogjon. És most megmozdult. :)
De ha tudnád, hogy néha én is mennyire irigylem a lányt! Amikor elsmselte nekem, hogy mozog nem mertem felhíwni, mert hirtelen elsárultam az irigységtől.
De nekem még nagyon sokáig nem lesz saját babám:(
Előzmény: juci (860)
juci Creative Commons License 1999.06.02 0 0 860
Tehát: keresztlányod a 18. hét körül van, baba megmozdult, de ennek tulképpen semmi köze a cseriszedéshez. Lyól értem?

Irigylem őtet. Tehesnek lenni lyó. (hejhó, hejhó)

Előzmény: Yv (859)
Yv Creative Commons License 1999.06.02 0 0 859
Apuci szedte:)
Anyuci meg nézte és buzdította.
Én meg dolgoztam a munkahelyemen.
Előzmény: juci (858)
juci Creative Commons License 1999.06.02 0 0 858
Akkor most ki szedte azt a cserit?

1. A keresztlányod - ebben az esetben topictévesztés van fennforgóban
2. A keresztlányod anyja, aki terhes - ez őrület, akkor minek szed cserit pláne létráról?
3. Netán Te vagy terhes a saját keresztlányoddal?

Előzmény: Yv (857)
Yv Creative Commons License 1999.06.02 0 0 857
Keresztlányom hétfő óta ficereg:) Jót tett Neki a cseresznye szedés:)
Rémusz bácsi Creative Commons License 1999.06.02 0 0 856
Második bekezdés helyesbítése: mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a kockázatokat a minimumra csökkentsük.
Előzmény: Rémusz bácsi (855)
Rémusz bácsi Creative Commons License 1999.06.02 0 0 855
Már bocsánat, de szerintem a varrás nem hüjeség. Olvastam, hogy régen, amíg az asszonyok (és lányok) otthon szültek, egy pár gyerek után már úgy néztek ki, mintha bomba robbant volna "ottan".

Engem nem győztél meg, mi tutira akarunk menni.

Kedves Mr. Spock, végre hát megvagy!

Előzmény: agic (853)
Arduán Creative Commons License 1999.06.02 0 0 854
Kedves Mr Spock!

Azt esetleg meg tudnád mondani, hogy honnan lehet tudni, hogy máshova is átterjedt a bőrről a gombás fertőzés?

Előzmény: Mr Spock (852)
agic Creative Commons License 1999.06.02 0 0 853
Szia, offline voltam, babaztam.
Otthon szules: eloszuresek, egy nagyon klassz tanfolyam stb. utan.
Vajudtam este 10tol, rendszeres fajasok hajnal 1tol. A baba 4:45re lett meg /allitolag a nok nagyresze beall egy bizonyos orara, es akkor szul mindig. Lili babam 4:40kor lett meg/.
A doula /asszonysegito/ ejfelre jott, addig rohogcseltunk a kedvesemmel. Akkortajt bealltak a ketperces fajasok, amikre a doula illoolajos, melegvizes borogatast adott, s ez nagyon hatekony fajdalomcsillapitasnak bizonyult. 1 ora korul megerkezett Gereb Agi, a doki.
Nagyon faradt volt, mert elottem is levezetett 1 szulest, kint kavezgattak a kedvessel a konyhaban, majd bezavartak, amikor kimentem traccsolni /megis csak szulsz, vagymi/.
Az tehettem, amit kedvem volt.
Ejfelkor leadtuk baratainknak Lili babat, mert mondtak a tanfolyamon, hogy gyakori, hogy leall a vajudas, ha a nagyobb gyerkocok nyugosek, sirosak.
A kitolasi szakra kimerultem elegge, de csak 15 perc volt. Az utolso tolas elott nagy fajdalom, mondtam a kedvesnek, szerintem nem fog menni. Persze ment. Magzatviz el, baba kicsussz. Kb. 5 perc mulva a lepeny is. Repedtem 1 cm-t. Tomi baba ugy kiabalt, hogy egeszen megriadtam. Ekkor ebredtek csak fel a szuleim, akikkel 1 hazban lakunk. Jottek is babazni. Szopott, aztan mindketten aludtunk par orat, aztan nagyon felspanolva maszkaltam, mert mindenki aludt, pedig beszedkenyszerem volt.
Aztan Lili baba haza, nagyon orult a tesojanak, adott neki puszit /11 honapos volt akkor, azota is nagyon szeretgeti a kistesot/.
A gatsebem igy is 3 hetet gyogyult, viszont nem fajt, mint elsore, mikor varrtak. Sokkal stramabb voltam, mar szules utan kitakaritottam a fel hazat, es fozocskeztem is /na ja, az endorfin/. De foleg: olyan jol ereztem magam, mint meg sose.
Na, ez is hosszura sikeredett. Bocs.
Akartam irni a kismamaknak, hogy ha nem fel az ember, gyorsabb a vajudas. /Lasd pl. a mar emlitett D. Morris Babafigyeloben c. konyveben is/
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.02 0 0 852
Kedves Mindenki es ?

Na jo, akkor nev szerint nem tudok valaszolni, mert nincsenek nevek, ugyhogy mindenki kapja ki ami ra vonatkozik.

Kedves agic,

Az otthonszules veszelyes. Mivel nemregen volt nagy vita errol, nem megyek bele a reszletekbe.

Kedves bubu,

a "vizben szules"rol mi a velemenyed?

Ha az evolucio vagy joisten (valaszd ki amiben hiszel) ezt tartotta volna helyesnek, halak lennenk. Csak viccelek. A vizben szules egyike a sok "gimmick"-nek (nem tudom magyarul hogy mondjak) amit kitalalnak arra, hogy a szules elkerulhetetlenul fajdalmas. Mivel a fajdalom belulrol ered, semmifele kulso trukk (kiveve az epiduralist) nem fog segiteni.

Kedves ?

Az egyik könyv (azt hiszem a 9hónap) azt írja a 7. hónapban a baba mozog, iszik a magzatvízből, sír... tényleg sír????

A baba sokkal korabban mozog, issza a magzatvizet, de nem sir. Hogy sirhatna, hiszen nincs legzes (annal ellenere, hogy legzomozdulatok vannak, dehat nincs meg levego).

Kedves ?

Gombás fertőzések (pl. bőrön) veszélyesek lehetnek a magzatra?

Egeszen addig, ameddig tenyleg csak a boron vannak, NEM.

Kedves ?,

Korábban Zyrtec nevű gyógyszert szedtem (az összetevőjét nem
tudom, mert a dobozát még nem találtam meg). Időközben sikerült felhívni az orvosomat és őt is kikérdezni. Sajnos semmi kedvezőt nem tudott mondani:
-allergia gyógyszerrről azt mondta, hogy ezeket a szereket általában nem vizsgálták arra, hogy a magzatokra milyen hatásuk lehet (ergo inkább nem veszem be és megpróbálom kibírni);

A Zyrtec nevu gyogyszer, ugynevezett Pregnancy Category B az amerikai gyogyszerkonyvben, ami azt jelenti, hogy kiveve az elso harmadot, nyugodtan lehet szedni, ha kell. A tobbezer gyogyszerbol csak 8 van ami Category A, ami kiprobalt biztonsagot jelent. Ez egy komplikalt jogi kerdes, nem orvosi. A D gyogyszerek azok amik koztudottan kart okozhatnak, a C gyogyszerek azok, amiknel az allatkiserletekben talaltak problemakat, de mar azok sem voltak meggyozoek, a B pedig nagyjabol biztonsagos. Mindez az elso harmad utan persze.

Amit pedig a "nem probaltak ki" alatt ertenek az az, hogy nem volt hivatalos, tudomanyos korulmenyek kozott lefolytatott tanulmany. Ki lettek azok probalva, hiszen gyogyszergyarak nem vallalnak a felelosseget hogy Category B cimket rategyenek egy gyogyszerre, ha arrol kiderulhetne kesobb hogy fejlodesi rendellenesseget vagy mas komoly problemat okoz. Mondom, ez egy komplikalt jogi kerdes.

Tehat, ha KELL a gyogyszer, tenyleg kell, akkor meg kell nezni a kategoriat, es ha nem D vagy C, akkor lehet szedni. Na persze azt nem tudom, hogy a magyar gyogyszereknek is van-e egy ilyen csoportositasuk, de gondolom hogy van.

Gabor

berku Creative Commons License 1999.06.02 0 0 851
Engem érdekel!
Előzmény: agic (850)
agic Creative Commons License 1999.06.02 0 0 850
Vegigragtam magam ezen a forumon. Kar, hogy nem talaltam meg elobb. A kisebbik nyamocam ui. 3 honapos /meg csak?/. Pasi... /az evesen kivul folyton reklamal, hogy minek zaklatjak otet ilyen dolgokkal, mint pl. az emesztes... es igen nagy hangu.
Azert elmenybeszamolok, hatha erdekel vkit.
Az idosebb nyamoca /1 eves+2 honapos/ az Istvanban szuletett, 3 ora volt /a vajudas elso felet szerencsesen ataludtam...
Hajnali 2kor ebredtem eros derekfajasra, ket perces fajasokkal.
Olyan izgatottak voltunk, hogy nem talaltuk a liftet a korhazban. Igy gyalog a harmadikra /minden szuleszet elott van par100 meter macskako, es mindegyik a legfelson van?/.
Aztan ikvizicios szek, vizsgalat. Asszem a legnehezebb dolog volt az eletemben lemaszni onnan... mer segiteni azt persze nem, es az izgatott pasi erre a vizsgalatra nem johetett be.
Fajdalomcsillapitas nyista, de nem is volt ra szukseg, mert van a szervezetnek sajat.
Igazan fajdalmas csak a kitolasi szakban es kozvetlenul azelott, hogy kijon a baba feje. Akkor ugy ereztem, hogy kiugrik a szemem... De csak nehany pillanat, es vege is. Felemelo pillanat, amikor maganyra /+ baba es papa/ vagysz, na akkor jon a szemetkedes.
Remego labakat kengyelbe, lampa bekapcs, doki himez. A baba csuszkalt a mellkasomon, es arrol fantazialtam, hogy kitepem a labam es fejberugom a dokit. 3/4 ora. Aztan eltuztek vegre, papa kifujja magat, baba elrendezi a vegtagjait es megindul a cici fele.
nem hiszem, hogy tortent mar velem ennel szebb dolog /legfeljebb a masodik/.
Aztan elviszik szegeny kicsi embert, aki elete legnehezebb fel metere utan csak puha, meleg anyukaba furva magat aludni vagyik. Csutakolas, mazsalas, reflexvizsgalat, koromvagas, csiposzures, sarokvervetel-macera. Anyuka /en/ kozben endorfin-spannolva fel s ala maszkal, hogy aggggyak ma` vissza. Kozben elmulik a helyi erzestelenites. Kiderul, hogy a gatmetszesnel a szokott rutinnal atvagtak a nagy farizmot is. Ez, ha az ember mozdulatlanul fekszik, nem is zavaro, de ha mas letformakat is kedvel, akkor nagyon... /Nemetorszagi baratnom szerint ott nem vagnak, mert 1. szakadni csak akkor szakad, ha muszaj, es csak annyit amennyit kell 2. jobban gyogyul 3. ha vagnak a kov. szulesnel 80%, hogy ismet reped, ha kell, ha nem/...
Nem akarok hosszu lenni, de nem jott be a korhaz. A fiubabamat mar itthon szultem. Az errol szolo vitahoz csak annyit, hogy szerintem autoba ulni is van olyan veszelyes a statisztikak szerint, mint otthonszulni.
ES KLASSZ VOLT. Ha barkit erdekel, meselek rola. /Friss meg az elmeny./

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!