Keresés

Részletes keresés

Bateman Creative Commons License 2024.01.18 0 0 94167

nagy kedvenc! és ma is teljesen működőképes benne minden trükk.

Előzmény: Biga Cubensis (94164)
mindenki senkije Creative Commons License 2024.01.18 0 0 94166

ó, bizony hogy nagyon nagy film, időnként én is újranézem

Előzmény: Biga Cubensis (94164)
mindenki senkije Creative Commons License 2024.01.18 0 0 94165

jogos, én is abból indultam ki, hogy akkor még gyerek voltam és itt mindenki falta ezeket a filmeket

a felnőttek már akkor is inkább csak legyintettek rájuk és szerintem ugyanúgy levágták, hogy mi van, mint a horror filmek esetében

egyébként nekem inkább chuck norris nőtt össze a kommandósfilmességgel

Előzmény: Biga Cubensis (94163)
Biga Cubensis Creative Commons License 2024.01.18 0 0 94164

The Abyss 2160p

 

Állítólag lesz ebből egy mozis 4K verzió is, de újranéztem 2160p formátumban. Ez is milyen jó film... Horrortörténeteket lehet olvasni a forgatásáról, a víz alatti felvételekről, de ebből is látszik, hogy akkoriban a filmezés sokkal keményebb munka volt. Egyszerűen ennek a filmnek van lelke, és a színészeknek is elhiszi az ember, hogy ezek most olyan mélyen vannak.. 89-es film, hihetetlen, hogy már akkor is milyen trükköket csináltak. 

 

8/10

Biga Cubensis Creative Commons License 2024.01.18 0 0 94163

Nekem ez a Kommandó, Running Man kiestek, pedig valószínűleg láttam őket. Szerintem már akkor se vettük őket komolyan, amikor VHS-en néztük. A Rambo viszont teljesen okés film volt, a folytatásai viszont ugyanolyan komolyanvehetetlenek voltak. De pl a Predator az már ugye később jött, és bár az is kommandózással kezdődött, aztán jól meglepődtünk, izgultunk, főleg aki nem tudta, mi lesz a film témája. Nekem azóta is mind Schwarzitól, mind Sly-tól azok a filmjeik tetszettek, amiben volt valamennyi sci-fi, vagy fantasy, a "sima" lövöldözősek eléggé kiestek. 

Előzmény: Stratonicus84 (94161)
mindenki senkije Creative Commons License 2024.01.18 0 1 94162

akkoriban simán voltak olyan gyengeelméjűek is, akik egyes Bruce Lee filmek hatására elhitték, hogy hogyha sípcsonttal (!) sokat rúgdossák az ajtófélfát, akkor az attól megerősödik és ők lesznek az osztály alfahímei meg ilyen dolgok :D

Előzmény: Stratonicus84 (94161)
Stratonicus84 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 94161

És az akkori közönség elhitte-e, hogy ha megfelelően izmosra gyúrod ki magad, akkor képes leszel puszta kézzel olyan erősen nekivágni az ellenség homlokához a fűrészlapot, hogy az kettévágja a fejét? :)

 

Nem tudom, elképesztő túlzások vannak ebben a filmben, ami persze roppant szórakoztató, de pl. a Rambóval ellentétben nem hihető (azt szerintem könnyebb komolyan venni, és igazából azt tartom a műfaj megteremtőjének).

Előzmény: MrJones512 (94158)
mindenki senkije Creative Commons License 2024.01.18 0 2 94160

Les misérables / Nyomorultak (1958)

Lesz miserablás? Hahaha... Épp ideért a gyerMek, hogy ez a kötezelő olvasmánya, halad szépen, dehát azért ez egy súly olvasmány, inkább gyorsan meg is néztem vele. (gyorsan = majdnem 4 óra (négy, bszb! NÉÉÉGY, Ernőke!!!)) Pláne, mert nekem igen nagy kedvencem a téma és nem is értem, de ezt a verziót (ezt a zsangabenest) még nem is láttam, ejnye.
Az 1978-ast láttam csak, ami egy jó nagy meghamisítása az eredeti sztorinak, de nekem annak ellenére is az egyik legmeghatározóbb gyerekkori filmélményem, amikor egyszer régen nyáron leadta a tévé, meg hát az Anthony Perkins abban egy micsoda (micsoda?) áLat már!!!

Na de erről is, klasszik sztori, szerintem óriásjó, nagyon szeretem, nyilván alap, ismerni kell. Az 1958-as adaptáció pedig a hírek szerint a leginkább hű az eredeti műhöz, és tényleg. A képi világ elsőre lenyűgözi az embert, mert olyan, mintha valami mozgó festmények formájában elevenednének meg a könyv lapjai. De egy idő után fura már ezt nézni, olyan statikus, de a színészi játék is, hogy egy monstre diavetítés benyomását kelti :D 
Nyilván, a zseniális sztori így is viszi, és így kb nuku üresjárat, meg hát csak-csak egy megkérdőjelezhetetlen klasszikus, aminek minden egyes üzenete a mai napig érvényben van és mélyen megérinti az embert.

8 / 10

MrJones512 Creative Commons License 2024.01.18 0 1 94159

Umami 2022

 

Az alaphelyzet szerint Gábriel, a mogorva, kiégett, a családi éttermébe belekérgesedett szívű séfet (Gerard Depardieu) leteríti az ital és a szíve. A műtét után jön rá, hogy ez így nem tovább nem megy.

A legjobb barátja (Pierre Richard) hipnotizálására eszébe jut, hogy egy szakácsversenyen azért mégiscsak legyőzték: egy japán szakács ramene lett az első, amit az umami-nak ("az ötödik íz") köszönhetett. Hogy megtudja az umami titkát, Gábriel elindul Japánba, hogy felkeresse hajdani legyőzőjét...

 

Nos, ez is egy olyan film, amelyet minél kevesebbszer szabad megnézni.

No, nem azért, mert rossz lenne... éppen, hogy nem az.
Azért, hogy minél kevésbé kopjon a varázsa!

 

9/10

 

ps. És még az umamit is egy törpétől kell megtudni. Haha!

MrJones512 Creative Commons License 2024.01.18 0 1 94158

"Arra vagyok kíváncsi, hogy ezt a filmet a maga idejében komolyan vették-e. Mármint a közönség tényleg izgult-e, hogy most mi lesz."

 

Persze. Pont ugyanúgy, ahogyan valószínűleg ma egy tini komolyan vesz egy Jason Statham filmet. Naná! Mi az hogy? Nagyon is!

Az izgulás meg hát eléggé természetes egy olyan filmnél, amelyet pontosan arra lőttek be, hogy izguljon rajta a néző. :)

 

És hát azt is hozzá kell tennem, hogy a Kommandó maga - mint a "kommandós filmek" (amely akciófilm-alkategória nevének sem csekély köze van épp ehhez a filmhez) egyik atyja volt. Tehát azok a fordulatok és klisék, amelyeket azóta legalább két generáció is kitapasztalt, bizony még újak voltak - nem működtek afféle előre látható sablonként.

Tehát az akkori néző még nem sejthette, hogy mi jön.

(Azt persze tudtuk, hogy lesz főgonosz-leszámolás, meg nő, meg napba történő lovaglás-hajózás-helikofferezés... de hogy közte mi történik, az titok volt.)

Előzmény: Stratonicus84 (94156)
piszkos buborék Creative Commons License 2024.01.15 0 0 94157

X | Official Trailer HD | A24 - YouTube

 

1979-et írnak. Egy fiatal filmesekből álló stáb a vidéki Texasban akar pornót forgatni, ám amikor mogorva, idős házigazdájuk rajtakapja őket, a filmeseknek el kell kezdeniük az életükért harcolni.

Stratonicus84 Creative Commons License 2024.01.15 -1 0 94156

Kommandó

 

Val Verde mint fiktív filmes helyszín legelső szereplése. Bill Paxton mint radartechnikus kámeaszerepe. Alyssa Milano mint megmentendő kislány. Boy George miért nem inkább Girl George? És jónéhány klasszikus egysoros Arnoldtól.

 

Arra vagyok kíváncsi, hogy ezt a filmet a maga idejében komolyan vették-e. Mármint a közönség tényleg izgult-e, hogy most mi lesz.. Mert igazából egyetlen percét sem lehet komolyan venni, pedig nem tűnik paródiának. :)

Bateman Creative Commons License 2024.01.14 0 0 94155

The Holdovers - Szeretem Alexander Payne filmjeit, már, amiket láttam tőle. Az About Schmidt és a Sideways is érzékeny, emberi filmek, jó témákat dolgoznak fel. Ezt az újabb filmjét - amiben szintén Giamatti játssza a főszerepet, és amivel ő és a mellékszerepben játszó Da'Vine Joy Randolph is Golden Globe-ot nyert - nem volt kérdés, hogy meg kell nézni. Egy vidéki, egyetemi felkészítő iskolában 1970 karácsonyán játszódik a történet. Egy tanár egyedül marad az általa nem igen kedvelt diákjával, akinek nincs hova mennie a szünetben. Ebben a két hétben egymásra vannak utalva és a történet a közöttük lévő kapcsolatról szól. Lassú folyású film, szép korrajz, hangulatosan mutatja be hogyan kerül emberileg egymáshoz közel diák és tanár. Sajnos ez nekem csak egy leárazott Holt költők társasága lett, amiből pont a szufla hiányzik, nagy dolgokat nem mesélt el, amiket már ebben a témában akár ez a nagy előd vagy más film el nem mesélt. Giamatti tényleg jó, de nem különösebben jobb, mint korábbi filmjeiben. Egyszer meg lehet nézni, ha nagyon nincs más. Tékázható.

Stratonicus84 Creative Commons License 2024.01.09 0 1 94154

Gary Kurtz, a Csillagok háborúja producere, valamint Fred Roos, aki besegítette Harrison Fordot a filmbe, bemutat egy olyan filmet, aminek a címe a Csillagok háborúja premierjének a dátuma:

 

5-25-77

 

Mire a 18 évig készült film végre megjelent, addigra az egyik szereplője és a fentebb említett Gary Kurtz is meghalt már.

Ez egy szerelmes levél a Star Warshoz és a 2001: Űrodisszeához, a Harmadik típusú találkozásokhoz, meg a többi korabeli, izgalmas filmekhez, amiket egy kocka srác imádhat. A film tanulsága az is, hogy a kockák nemigen jutnak puncihoz. A bulikban inkább a nem kockákhoz húznak a lányok.

 

A főhős anyját jásztó nénire rá sem lehet ismerni, hogy ő volt egykoron a Rendőrakadémia 2-ben Kirkland.

 

Néhol túl szürreális az egész, de azért összességében szórakoztató film (lenne, ha nem volna a főszereplő színésznek olyan irritáló feje).

 

Apró hibának tartom, hogy az a jelenet, ami az ILM műhelyében játszódik, és John Dykstra mutogatja a modelleket (ez egyébként egy kurvajó jelenet), szerepelteti az ILM logóját is. Azt, amit Drew Struzan rajzolt 1980-ban, Michael Pangrazio terve alapján. A filmbéli jelenet viszont 1976-ban játszódik. :D

(Pangrazio eleve csak a Birodalom visszavágnál csatlakozott a csapathoz, tehát 76-ban a Star Wars közelében sem volt még)

divaoni01 Creative Commons License 2024.01.09 0 1 94153

A Golden Globe legjobb film (dráma):

  • Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall)
  • Győztes: Oppenheimer
  • Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon)
  • Maestro
  • Előző életek (Past Lives)
  • Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest)
Degeczi Creative Commons License 2024.01.09 0 1 94152

És semmi CGI nincs benne (mondjuk a 80-as évek végén erre sok mód nem is lett volna), mindent kézzel rajzoltak! Tényleg döbbenetesen jó lett az interaktivitás. Helyenként guminyulat használtak ill. vékony robotkar mozgatta pl. a felespoharat amit Roger nyuszi eldobott, mert így a rajzolt figura kitakarhatta (míg egy valódi színész karja túl vastag lett volna)

Előzmény: Stratonicus84 (94149)
MrJones512 Creative Commons License 2024.01.09 0 1 94151

Brűzs.

Ha jól emléxem.

Előzmény: Biga Cubensis (94150)
Biga Cubensis Creative Commons License 2024.01.09 0 0 94150

In Bruges/Erőszakik

 

nekem ez a klasszikus valamiért eddig kimaradt. 

Gleeson és Farrellt nemrég láttam a Sziget szellemeiben, a párosuk mindkét filmben remek volt, de ez a film valahogy jobban össze van rakva.

annak ellenére, hogy dráma, azért jókat lehetett derülni egyes párbeszédeken, jeleneteken.

Bruges-t (magyarul Brugge?) felírom a megnézendő városok listájára...

https://utazomajom.hu/brugge-mesevaros-utazasi-segedlet/

 

8/10

 

Stratonicus84 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 94149

Roger nyúl a pácban

 

Ezt még moziban láttam kiskoromban, és helyenként félelmetesnek találtam.

Most viszont lenyűgözött, hogy mennyire szuperen sikerült a színészeket összehozni a rajzfilmfigurákkal úgy, hogy köztük folyvást fizikai interakció van.

Arra már nem is emlékeztem, hogy Brown doki és Motti admirális is játszik a filmben.

 

Miki egér, Tapsi hapsi, Dodó kacsa és Donald kacsa közös jelenetekben, hát nem tudom, hogy manapság lehetne-e ilyet csinálni, de szerintem a mindenféle jogi izék miatt nem.

 

Mostanában nézzük a gyerekekkel a Kengyelfutó gyalogkakukk rajzfilmeket. Abban a prérifarkas mindenféle termékeket rendel, hogy majd azok segítségével kapja el a kakukkot. Ezeknek a termékeknek a csomagolásán mindig az Acme márkanév olvasható.

 

Na, a filmben a meggyilkolt faszi neve az Acme, és az ő gyárában készülnek ezek a mindenféle rajzfilmcuccok. Tökjó, hogy egy ilyen rejtett utalást elhelyeztek a filmben. Ha nem pont mostanság néznénk a Gyalogkakukkot, akkor ez fel sem tűnt volna. :)

b o g e y Creative Commons License 2024.01.08 0 0 94148

Szegény Ko Jo

Stratonicus84 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 94147

Egyáltalán nem. :)

Előzmény: ka_TARZI_s (94146)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2024.01.08 0 1 94146

Ez valami Marc Dorcel stúdiós film?

Előzmény: Stratonicus84 (94145)
Stratonicus84 Creative Commons License 2024.01.07 0 4 94145

Az év, amikor elkezdtem maszturbálni

 

Svéd film egy svéd nőről, aki felmond a munkahelyén, hogy több időt tölthessen a férjével, aki viszont kidobja őt.

Így a nőnk két szék között a pad alá esik (vagy hogy van a mondás), ám ekkor találkozik egy pincérnővel, aki felszabadítja benne a puncit.

 

Jópofa film, aminek szerintem befejezetlen a vége, és egy csomó helyzetben nem életszerű, de egyszeri szórakozásnak oké.

És most már tudom, hogy svédül a puszi úgy hangzik, hogy pusz. :)

bakibaby Creative Commons License 2024.01.06 0 0 94144

Foe (2023)

 

Jó a téma, viszont sajnos kihagyható film lett belőle. Nekem nem jött be a két főszereplő játéka sem - Saoirse Ronan (Hen) és Paul Mescal (Hen férje). A kritikák dicsérik a két főszereplőt (ez meglepett), a filmmel ellentétben. Aaron Pierre (Terrance) játéka tetszett még leginkább, ha feltétlenül választanom kell, mint "3. főszereplő". 

 

(R.: Garth Davis)

 

[Amazon Prime]

 

5,5 / 10.

 

Sparta (2022)

 

Csak filmb@*nak. Kényes témát kerülget, nem is sikerül belőle túl jó filmet készíteni.

 

(R.:Ulrich Seidl)

 

Volt egy kis botrány is a film körül. Akit érdekel, illetve szeretne kicsit részletesebben olvasni a filmről: https://telex.hu/kult/2023/10/25/ulrich-seidl-sparta-film-pedofilia-ausztria

 

[HBO Max]

 

6 / 10.

MrJones512 Creative Commons License 2024.01.03 0 0 94143

Szerintem nem volt rossz ötlet.

 

Én legalábbis össze tudtam vetni, hogy időben mekkora részét láttam a felhozatalnak. (És persze hogy mennyi jó film volt egy-egy évben!)

Előzmény: Tonio 2.0 (94138)
Bateman Creative Commons License 2024.01.03 0 1 94142

én is a napokban láttam, írtam is róla lejjebb, de a lista cunami elmosta. a Saltburn nekem is jobban tetszett, de azért ez a film is meghökkentett, mint a picsa.

Előzmény: papaIDE(i)G (94141)
papaIDE(i)G Creative Commons License 2024.01.03 0 0 94141

Buék!

Idén ezeket néztem meg:

Igéretes fiatal nő

Persze, hogy a Saltburn miatt, hát persze:-) Hallottam már róla, de nemrég került fel a Max-ra, és akkor így most apropó is lett. Az a helyzet, hogy a főszereplő csajt az An educationban imádtam. Most viszont nekem sokat rontott az összképen, hogy nem volt fiatal. Már a forgatáskor is 37 éves volt (nem 30 mint a story szerint) de ennél is jóval idősebbnek tűnt majdnem ötvennek. A film felépítése zseni volt viszont, és végig lekötött. Igaz a Saltbunnel ellentétben olyakor átment gagyiba bizonyos (pl. a hűdeszerelmesvagyokéntebeléd) részeknél, de azért jól altatott a narratíva. Pár dolog utólag ugrott be, hogy miért nem ugrott be. Ügyes.
Valahogy így kell filmet forgatni, és tálalni azt hogy miért szar kiszolgáltatottnak (nőnek, kicsinek, betegnek, melegnek, tajtrészegnek vagy ezek tetszőleges halmazaiba tartozónak) lenni.
A Saltburn jobb volt.
10/7

Rebel moon

Hát ez egy tök látványos színes szagos scifi volt. Nem közelítettem nagy elvárásokkal (jóóó, igaz, kikerülni sem lehet a fikázó kritikákat) ezért remek szórakozás volt, két estén át. Ennél jóval ótvarabb a scifi felhozatal manapság. MOndjuk végig azt hittem, hogy ez a Peaky Blinders klón főgestapó az apuka, de nem.
10/6.5

ka_TARZI_s Creative Commons License 2024.01.03 0 0 94140

Megfontolandó, de maradok ezeknél a kerek évfordulósoknál. Több nem lesz.

Előzmény: Tonio 2.0 (94138)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2024.01.03 0 0 94139

10 éves filmek, 2014. 

 

Ez még egy erősebb év volt az évtizedből, de már sok a franchise film - vanamit ki is hagytam.

 

 

X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014)
Hétköznapi vámpírok (2014)
A holnap határa (2014)
Csillagok között (2014)
Szeméttelep (2014)
Lucy (2014)
Hogyan rohanj a veszTEDbe (2014)
Az interjú (2014)
A séf (2014)
John Wick (2014)
Whiplash (2014)
Holtodiglan (2014)
Non-stop (2014)
A szem tükrében (2014)
A Grand Budapest Hotel (2014)
Sin City: Ölni tudnál érte (2014)
Éjjeli féreg (2014)
Kingsman: A titkos szolgálat (2014)
VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014)
22 Jump Street - A túlkoros osztag (2014)
Kódjátszma (2014)
A mindenség elmélete (2014)
Csillagainkban a hiba (2014)
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (2014)
Amerikai mesterlövész (2014)
A Lego-kaland (2014)
Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)
Harag (2014)
Időhurok (2014)
Az útvesztő (2014)
A védelmező (2014)
A majmok bolygója: Forradalom (2014)
Demóna (2014)
Az élet ízei (2014)
Sírok között (2014)
Amnézia (2014)
A galaxis őrzői (2014)
A hobbit: Az öt sereg csatája (2014)
Kamuzsaruk (2014)
Kétéjszakás kaland (2014)
The Expendables - A feláldozhatók 3. (2014)
A csodálatos Pókember 2. (2014)
Sráckor (2014)
Távozz tőlem, Sátán! (2014)
St. Vincent (2014)
'71 (2014)
Az ismeretlen Drakula (2014)
Piszkos pénz (2014)
Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka (2014)
Pofázunk és végünk (2014)
3 nap a halálig (2014)
Nagy szemek (2014)
A megváltás (2014)
Mocsárvidék (2014)
Rossz szomszédság (2014)
November Man (2014)
Az emlékek őre (2014)
Torrente V: A kezdő tizenegy (2014)
Förtelmes főnökök 2 (2014)
Arctalan ellenség (2014)
Gyalogáldozat (2014)
Robotzsaru (2014)
Az üldözött (2014)
Megdönteni Hajnal Tímeát (2014)
Exodus: Istenek és királyok (2014)
Automata (2014)
Másnaposok szerencséje (2014)
Országúti bosszú (2014)

Előzmény: ka_TARZI_s (94115)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.01.03 0 0 94138

Szerintem írd be a 33 és a 66 évvel ezelőtti filmeket is. És a rendezőket is.

Előzmény: ka_TARZI_s (94136)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!