Az én saját tapasztalataim a kombuchával a következő:
-nagyon jó nyugtató-. valamint erős gyulladáscsökkentő,
-erős nyugtató hatású.
-szabályozza a bélműködés mozgáshiányos állapotban is,
- gyenge Candida fertőzés ellen hatásos,
-csökkenti a vérnyomást ( fiamnak 1 év alatt normalizálta a vérnyomást 160-ról 120-ra, 3 éve, azóta is ott van),
- rendszeres használata szinte a nullára lecsökkenti az allergiás tüneteket (menyemnek az erős allergiáját minimálisra, szinte észrevétlennek lecsökkentette),
- eltüntette az asztmámat (reflux váltotta ki),
-gyorsabban nő a haj és a köröm ( de nincs hatással az őszülésre),
Szívesen kipróbálnám a teát, ha kaphatok gombát tőled. A tanácsaidra és a tapasztalataidra is szükségem van, mert még nem használtam. Én is Pécsett lakom, szívesen megkereslek, ha ráérsz.
leírtam a számod, egyik nap felhívnálak, ha nem zavarlak.
Tóth Judit 70/3808901
vagy, ha gondolod, az email címem is ide írom: janveiler@gmail.com
aszongya a cím: eszel te olyant? miért, azt enni kell? én eddig azt hallottam isszák...
jókat hallottam róla, gondoltam kipróbálom...aztán olvasom: eltűnt a pattanásom, kisímult a narancsbőröm, fogytam tőle, feszes lett a bőröm...stb,stb...
a tapasztaltakat kérdezem tisztelettel: 18 éves kamasznak használ-e a pattanásos arcára? aztán... ha diétázó cukros vagyok, és prosztatás, akkor szabad-e ilyent innom ha a téli felesleget(3 kg) szeretném lepattintani, de úgy, hogy nem ülök tőle a klotyón órákig...mert úgy nem lehet a kertben dolgozni...
tudom, a gúgli a barátom, de én az itt beszélgetők véleményére lennék kíváncsi..
Én kb 10 éve iszom a kombuchateát de nem állandóan.53 éves vagyok de a hajamban még egy ősz hajszál sincsen.Ezt is a tea csinálja úgy mint a gyorsabb hajnövekedést és a feszes bőrt is.És rendkivül tuningolja a szervezetet.
Sziasztok!Hósszú évek óta iszom a kombuchateát.Nagyon érezhető a tuningoló hatása.Évente egyszer 3 hónap szünetet tartok hogy a szervezetem ne szokjon hozzá annyira.Ilyenkor télen a szekrénytetején érlelem ott jó meleg van.Van érlelőedényem is,abban is érlelem a gombát.Elég sok gombatelepem van már úgyhogy aki szeretne szivesen adok belőle ha eljön érte.Pécsett lakom tel:205688171.A teának akkor van fogyasztó hatása ha elég savanyú.Én 10 napig érlelem és azután szűröm le.Annyit csinálok hogy 10 napig elég legyen,igy nem kell az érlelést megszakitanom.A tea akkor penészedik meg ha nem elég savanyú.Ha kevés alatta a maradék tea akkor egy evőkanál ecetet lehet bele tenni a 2 liter teába.Irjatok ha kérdésetek van!Üdv:Rózsa
Már elég régen jártam erre, és hanyagoltam is a visszaolvasást,de pótolom.
A gombám még műlödik 1 év után is, igaz nyáron hanyag módon magára hagytam a kis hordóban egy kevés löttyben. És legalább 1 hónapig volt elfelejtve. Mire ránéztem kiszáradt és mint ha tépőzáras lenne szegény ment a kukába. Még jó,hogy volt tartalék. Egyszerre 5 litert főzök és az edény alján van kb fél-1 liter a régiből. Erre ráöntöm az újat és addig a flakonokba leengedett teát iszom.
Néha a kis hordóból amin van csap is engedek kostolót, elég savanyú e már. Ha készen van leengedem,és az alján hagyok egy kicsit. Mire megiszom a 4 litert addig a gomba pihen a kis levében (kb 2-3 hét) és szépen kifehéredik semmi barnaság.
A lidl-ben kapható vaniliás zöldteával elég finom.
egyébként nekem a narancsbőröm helyzete is javult tőle, azt elfelejtettem írni. Én ilyen hidegebb időben közelebb teszem a radiátorhoz, így jobban erjed.
csajszi54321! én is erről a http://www.my-crazy-life.gportal.hu oldalról rendeltem a kombuchát! :) Bátran merem ajánlani, mert nagyon gyorsan megjött, a levelemre azonnal válaszolt és nem utolsó sorban szerintem kb. itt lehet a legolcsóbban kombuchát venni.
Nekem nagyon flegyorsult tőle az anyagcserém, így leadtam már néhány kilót. Nekem is feszesebb lett a bőröm, egy pattanás sincs rajta. tényleg jó kis dolog ez a kombucha :)
Nem igazán tudok mit kezdeni a szaporodó gombáimmal, így szívesen elajándékoznék párat. Akit érdekel írjon a blueberry02@freemail.hu-ra! Budapesti vagyok.
Én pár hónapja iszom a kombucha teát, itthon állítom elő.
Tapasztaltam fogyást a segítségével, hihetetlenül jó kis méregtelenítő
tea. Ajánlom mindenkinek, mert tele van vitaminokkal (főleg B vitaminok, amik nagyon jók). Egyébként én rengeteg gyümölcsöt is eszek , oda figyelek, hogy mit eszek. Amúgy internetről rendeltem, 1500 Ft volt postaköltséggel együtt. Én innen rendeltem: www.my-crazy-life.gportal.hu de láttam más oldalakon is drágábban. nekem ez is tökéletes volt, mert nagyon gyorsan megérkezett.
Segítséget szeretnék kérni tőletek, hátha tud valaki segíteni.
Már régóta szeretném a kombucha gombát kipróbálni, fogyasztani, de eddig nem volt rá lehetőségem.
Ezért ha valaki lenne olyan kedves és tudna részemre 1 kezdő adag gombát felajánlani, azt nagyon szépen megköszönném, cserébe vetőmagot tudnék adni, van rengeteg virág, zöldség, egyéb különleges növények magjai, stb...
Ha valakit érdekelné a csere kérem a misi867@citromail.hu email címre kérném jelezni, ahol egyeztetnénk a menetét a dolognak.
Köszönöm a nagyon jó választ, és végig gondolva azt tudom mondani igazad van.
Arra nem gondoltam, hogy a weboldal ennyire régi, elavult.
Abban is igazad van, hogy nem jó ha a Kombucha gomba elzárja a levegőt. Továbbá tényleg a régi
már megerjedt Kombucha italnak is szüksége lehet egy kis frissitésre. Ez logikus.
Egyébként én miután az 5 literes üvegemből leveszek 1 liter Kombucha italt, és hozzáöntöm az l liter
cukros teát, összekeverem egy fakanállal a már megerjedt benne lévő Kombucha itallal. Gondolkoztam is rajta, hogy jól teszem e. De szerintem is öntéskor amugy összekeveredik az ital.
Azért most tényleg megnézem nálunk a TESCO-ban és más nagy boltokban, hogy vajon nálunk kapható-e az a két literes Kombucha ital.
A webáruházban közvetlenül nem reklámozzák, én nem láttam.
Az infoworld.hu csak egy általános gyűjtőoldal, ahol cégeket reklámoznak, továbbá elavult. Ez persze látszik az ócska webdizájnon is. Én már sok évvel ezelőtt is láttam ugyanazt az oldalt, amikor Kombucha ügyben nézelődtem.
Az ott látható 5-10 éves információk sajnos mára nem aktuálisak.
De én legutóbb 2 hónapja betettem már a fórumba a szóban forgó fóti cég webáruházának linkjét is:
Nagyon ismételgetni nem is akarnám, nyilván nem fizetnek nekem a reklámért, de fórumozótársak hátha hasznát veszik.
Az érlelőeedényben nincs belső perem, csak a képen is látható kúpos, lefelé szűkülő formáról van szó a szövegben is. Ez azonban a gyakorlatban legfeljebb csak annyit jelent, hogy csapoláskor egy szinten megszorulhat a tenyészet (még a levegőt is elzárhatja, amikor már kellően vastagra hízott), így még a csapolást is akadályozhatja, mert emiatt nem tud lent kifolyni az ital. Vagy a leeresztőn visszaáramló levegő miatt buborékolva csaphat ki lent. Ilyenkor esetleg kicsit piszkálni kell fent, a tenyészeten, hogy levegő juthasson alá.
Feltöltésnél sincs különösebb értelme a dolognak, mert egyszerűen az történik, hogy a tenyészet úgyis felemelkedik a felszínre. Hosszabb érés után ugyanis a tenyészet megerősödik, vastagodik, azok már nem szoktak elsüllyedni, mert a kisebb lesz a fajsúlya, a magába zárt széndioxid miatt. Ahogy öntöm bele 2 literes fazékból a cukros teát, óhatatlanul felkeveredik az egész, sőt én direkt úgy szoktam önteni, hogy az érlelőedényt kissé megdöntve, a tenyészet alá is menjen a friss tea. Már csak azért is, hogy ne fröcsögjön szerte. Ehhez gyakorolni kell a megfelelő mozdulatokat is, nyilván elsőre nem minden sikerül. Egy nap alatt úgyis leülepszik, de a tápoldat keveredésre szerintem szükség is van, hogy frissüljön.
Úgyhogy, hiába írnak ott akármilyen reklámszövegeket, a gyakorlat valahogy mást mutat.
Régen falun sem sem tököltek ezzel különösebben. Lent csapolgatták, fent időnként löttyintettek rá a friss teát és működik, 6-12 hónapig hozzá sem kellett nyúlni.
Ez csupán egy gondolat volt a részemről. Még nincs tapasztalatom a téli Kombucha gomba erjesztéssel kapcsolatosan. Tény a nyári erjesztésem eddigi eredményével nagyon meg vagyok elégedve. De most majd tapasztalni fogom, hogy milyen lesz a télen.
Tény, hogy nálunk 22 C foknál nincs nappal sem melegebb, decemberben ha kint nagyon de nagyon hideg van.
Amit javasoltál ahhoz nem értek, lehet jó ötlet.
Viszont a napokban az egyik weboldalon olvastam, hogy lehet rendelni Kombucha gomba erjesztéshez tálca melegítőt, csak az a baj, hogy nem találom azóta sem azt az oldalt. Végül is egy
A Kombucha gomba erjesztő edény csapja tényleg eléggé lent van. Rakhatnák a csapot kicsit magasabban is. Én egy 9 literes erjesztő edényre gondoltam, hogy azt megveszem, mert így tényleg
nagyon könnyű lenne a Kombucha gomba ital készítése.
Viszont az üvegen át én szeretem nézni a gombáim fejlődését. Csak nekem 15 liter elkészítése nem
könnyű, egyszerre ennyi teát készíteni, aztán lehűteni, stb. A végére a konyha egy kész csatatér.
Én 5 literes edényben szoktam a vízet forralni, összesen háromszor.
Szóval a folyamatos erjesztés azért sokkal könnyebb eljárás, legalább is nekem.
9 literes edényből nekem elég egyszerre 2 litert leengedni, nekem így pontosan meg is felelne.
Végül is eldöntöttem, hogy a most három 5 literes üvegben erjedő italomat már így fogom kezelni.
Leöntök belőle valamennyit mindegyikből és pótlom cukros teával.
De gondoltam azt is, hogy az üvegeket oldalt bebagyúlálom meleg ruhákkal.
Az legfeljebb csak a hőmérséklet csökkenését lassítja, de meg nem állítja. A "nagymama-féle" dunsztolás (csírátlanítás) arra volt jó, hogy a felhevített befőtt jó sokáig forró maradjon, ezáltal elpusztuljon benne minden élet (különösen a celofán alatt rekedt levegős rész volt kritikus ilyen szempontból), amitől megromolhatna a befőtt.
Plusz hőt a Kombuchának valamilyen melegítővel lehet bevinni. Akvárium-fűtő is használható, annak hőfokszabályzója is van. Csak ahhoz kell egy nagyobb műanyagláda, vagy egy használaton kívüli akvárium. 10-15 cm víz elég az aljába, abba lehet beállítani a Kombucha-üvegeket. A fűtőbetét csak a vizet melegíti, a víz pedig átadja a hőt az edénynek.
Ez nem egészen így működik, én csináltam folyamatos erjesztést is. Érlelés közben figyelni kell az ital savanyúságát, a leeresztő segítségével. Amíg cukros, addig hagyni kell érni. Amikor lebomlik a cukor (de ezt házilag csak ízlelés alapján tudjuk megsaccolni), vagyis eléri a kellő savasságot, lehet csapolni.
Ha valakinek problémát jelent a cukor, tanácsos még palackban tovább érlelni, egyébként nem garantálható a cukormentesség. Igazság szerint, a cukormentes Kombucha elvileg kegyetlen savanyú, maró sav, az már tényleg csak hígítva fogyasztható. Ha viszont iható, akkor meg valószínűleg nem cukormentes, tehát mindenkinek egyénileg kell megtalálni a kívánatos egyensúlyt.
Mivel mindig a gombaréteg alatt a legsavanyúbb, lefelé haladva egyre cukrosabb, ezért az ideális az lenne, ha mindig a gombatelep alól lehetne csapolni. De a csap nyilván az edény alsó részén van, ha nem is a legalján. Nem véletlenül teszik kicsit feljebb. Másik oka ennek, hogy így az üledék meg tud állni az edény aljában, nem tömíti el a kifolyót.
Lényeg, hogy ha már a leeresztőnél elég savanyú, akkor feljebb annál már csak savanyúbb, érettebb lesz az ital.
Nem kell 2 naponta rátölteni (vagy függ a fogyasztástól is), mert ha például egy 10 literes edényből leeresztünk 2-3, vagy akár 4 litert (akár apránként elfogyasztva, akár egyszerre), utána ezt a mennyiséget lehet egyszerre pótolni. Előfordulhat, hogy ezután pár napig nem csapolható, mert túl cukros lesz az ital. Ez függ az arányoktól is (feltöltés mennyisége), a tenyészet aktivitásától is (élesztőtartalom).
8 literes edénynél, ha például 2 litert leengedünk, az még arányaiban nem olyan sok az egészhez képest. Utána főzünk 2 liter teát, rátöltjük, akár 24 óra múlva már lehet is belőle csapolgatni. De ez se mindegy, hány ember "csapolgatja", vagyis meddig tart ki 2 liter. Ha elég aktív az ital, jó gyorsan érik, 3 litert is lehet engedni, majd egy főzéssel pótolni. Ezt már mindig az egyéni tapasztalatok és igények határozzák meg.
Furcsának tűnhet, hogy akár 6-12 hónapig sem kell "újratelepíteni" egy 10-20 literes edényt, pedig minél nagyobb, annál ritkábban kell bolygatni. Valójában a Kombucha jobban szereti, ha nem bolygatják, ugyanis kialakul nála egy mikroflóra, életközösség (szimbiózis), amit nem jó megzavarni. Mint ahogy az ember belét sem jó gyógyszerrel kifertőtleníteni, ugyanaz van itt is.
Kialakul egy egyensúly, az elhalt élesztők és egyéb üledék (seprő) megáll az edény alján, ahol 6-12 hónapig is eláll magának, gond nélkül.
Nem okoz problémát a nem átlátszó edény sem, mert a Kombucha-telep gyakorlatilag egyetlen ellensége, a penészedés csak a felszínen jelentkezik, az is inkább csak új tenyészet indításakor, amikor még nem elég stabil, savas a tenyészet. Időnként az edény tetején lámpával bevilágítva a tenyészet felszíne könnyen ellenőrizhető . Az eleinte apró, bolyhos pontok formájában jelentkező fehér vagy zöld penész könnyen felfedezhető, ecettel elpusztítható.
Nincs más indoka az ecetes fertőtlenítésnek egyébként, mint az esetleges (látható) penész elhárítása. Egyéb esetben a gombatelep lemosása, pláne klóros vízzel, de bármivel is, a kialakult mikroflóra megzavarását, eltávolítását jelenti, ami a gombatelepnek ugyanolyan sokk, mint amikor az embernek kifertőtlenítik a bélrendszerét. A mikroflórához természetesen a barna élesztőszálak is hozzá tartoznak, ezek mennyisége összefüggésben van a tenyészet aktivitásával. Ugyanakkor a túlzottan elszaporodott élesztő sem előnyös, fokozza a széndioxid-képződést, elnyomhatja a gyógyhatású baktériumokat.
Nekem kettő különböző tenyészetből származó gombáim voltak. De az egyik tenyészetből származót
kidobtam, mert az íze nagyon pocsék volt. De amit meghagytam az nagyon jó.
Különben erre tényleg én is gondoltam, hogy a mostani 5 literes üvegekben erjedt gombákat nagyon
szépen tudom látni, a fejlődésüket is. Nagyon szépek, egészségesek. Egy kerámia edényben már
nem lehet akár naponta figyelni a Kombucha gombákat.
Viszont én a gombákat nem mertem eddig tisztítani. Főleg ecettel nem. Az eredeti kombucha elektronikus könyv azt állítja, hogy felesleges a Kombucha gombákat mosni, hagyni kell az
eredeti állapotában.
Azt szeretném még tőled kérdezni, hogy akkor most bátran merjem 10 %-os ecettel átfertőtleníteni
a gombáimat?
És felmerült bennem egy gondolat, hogy mivel írtad, hogy télen nem számíthatok gyors érlelődésre,
hogy akkor nem-e lenne számomra jobb télen az általad írt megoldás? 45 napon keresztül kettő naponként levennék a gombateából, és felönteném cukrozott teával? Talán télen ez megoldást
adhatna a számomra? Köszi előre is a választ. Persze beállíthatók több üveget is, és akkor tovább
A gombák és a tea állapotát csak tiszta, fehér, átlátszó üvegben lehet folyamatosan figyelemmel kísérni. Ez olyan mint a félnótás tájfutók ( bárhová belépnek: gödör, gaz, szántás) és csodálkoznak, hogy eltörik a bokájuk. Egy hosszútávfutó ilyet nem csinál. 45 nap után már a gombákat tisztítani kell, bárki bármit állít. Nekem a gombáim mindig szép tiszta fehérek.
Ha éjjel lehül a levegő nagyon akkor ne nagyon számíts gyors érlelődésre, tekintettel arra, hogy legalább 23 C fok az ideális hőmérséklet.