Hol lehet almapektint kapni? Én vettem egy dobozka kaldenecker féle pektint, citromból készítik, kissé drágállottam. Tavaly volt valami rossz almánk, abból készítettem pektint(remélhetőleg), még nem próbáltam ki, majd akkor bontom fel az üvegeket, ha egyszerre sok gyümölcsöt kell befőzni.
Eperhez alapvetően ribizlit használok, ami a mélyhűtőben foglalja a helyet tavaly óta. Most megfőztem, átpasszíroztam, ment az eper alá. Tettem bele egy kanálka pektint is. 550 per kiló-ért vettem 3 kiló epret, ha nem megy le 300-ra, nem is főzök idén több eperdzsemet. Még van a tavalyiból.
Ha a vitamin el is tűnik a főzés során, az ásványi anyag és az egyéb nagyon hasznos nyomelemek maradnak. Ez ügyben kiemelkednek a vad bogyókból készült lekvárok: kökény, som, csipke és társaik. Igaz, velük a macera is nagyobb, de megéri.
Reggel kinéztem a piacra, ledöbbentem, hogy milyen sok földiepret kínáltak az árusok. Földieper földieper hátán! Az áruk, a szebbeké 650-750 Ft között mozgott, a lekvárnak való sem ment lejjebb, mint 550 Ft.
Tavaly Budapesttől kb. félórás autózásra elkísértem a lányomékat földieper szedd magad akciózni. Olyan 300-400 Ft. körüli árra emlékszem, no meg arra, hogy én fizettem.
Hétvégén megfőtt az idei első lekvár, vagyis dzsem. :)
Attól különleges, hogy először készítettem.
600 Ft-ért sikerült beszerezni a már érett, közepes méretű epreket.
1 kg-ot vettem, de csak azért ennyit, hogy kikísérletezzem, hogy mennyi cukor kell bele, mennyire sűrűsödik be zselésítő nélkül, hogy tartja meg a színét, és az ízét.
Csumázás és mosás után fél citrom levét öntöttem rá, 20 dkg cukorral szórtam meg, majd 6 órán át állni hagytam, néha megkevertem.
Főzés közben még 10 dkg cukrot tettem bele, és óvatosan kevergettem, hogy ne törjenek össze az eperszemek.
A habját nem szedtem le, mert abban bíztam, hogy el fog főni, de sajna nem így történt.
Legközelebb már a főzés elején el fogom kezdeni a hab lehalászását, hogy a végére hírmondója se maradjon.
A lényeg, hogy 1 és 3/4 óra főzés után tökéletesen besűrűsödött, és a színe is szép sötétvörös lett.
Pontosan 2 db 220 ml-es üveg lett tele.
Az ízéről még nem tudok nyilatkozni, de nem sokára fel lesz bontva.
Ha beválik, a hibákat korrigálva jöhet a nagyobb mennyiség. :)
Zsíron kell megdinsztelni, kevés sót kell hozzáadni. Mivel mi a szárát előzetesen nem távolítjuk el, ezért a következő lépés krumplinyomón történő átnyomatás. Ezután újra forraljuk, forrón üvegbe töltjük, az üveget fejre állítjuk (ehhez jól záródó lapka kell). 20 perc múlva vissza lehet fordítani, majd polcra lehet tenni. Felhasználáskor csak édesítőszer, pl. kristálycukor vagy méz és tejszín hozzáadása szükséges.
Engem inkább az eltevés módszere érdekelne. Zsiradékon fonnyasztva, passzírozva, utólag kidunsztolva? Mert én erre emlékszem, de szerintem sose csináltam. De megismerem, mindig is szedtük.
Új év, új induló szezon! Nem tudom, észrevettétek-e, hogy a természet megkezdte idén is adományainak sorát rendelkezésünkre bocsátani. Ennek ékes bizonyítéka a mellékelt képen látható. Igaz, egyenlőre nem különleges lekvárról, hanem különleges réti vadsóskáról van szó. Az első gyűjtésünk eredményét láthatjátok.
Nyitott szemmel alaposan körbejártam, körbe keróztam a környékünket. Vasúti sínpályák, bekötő földutak mellett nagyon sok bokorsor található. Ligetes, rétes tájak szélén sem ritka a kökény, a galagonya, a csipke bokor. Csak az asztfalt utak közvetlen mentét kell elkerülni. Nem egy lelőhelyet úgy fedeztünk fel, hogy gépkocsiból kitekintve 50-100 m-re megláttuk a kékellő bokorsort. Volt rá példa, hogy néhány nap múlva 40-50 km-re is elautóztunk a kökényért. Kirándulásnak sem rossz. Ha a benzinköltséget veted egybe a piacon megvásárolható kökény (2000 Ft. kínálati ár) vagy kökény lekvár árával, akkor a magad szedett gyümölcs szinte ingyenben van. Nem beszélve arról, nem tudod, hogy a piacon megvásárolható lekvárban mennyi cukor van? Szóval, csak rajta!
Az idei kökénylekvár főzés képekben. Kb. 20-25 kg kökény (még magosan), 3 kg cukor és más semmi. Az első képen még közvetlenül a fagyóból történt kivétel utáni állapot látható.