Keresés

Részletes keresés

emsworth Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5812

Látom, alaposan megfontolod, milyen szavakkal kérj elnézést.

 

Nos, pontosan az ilyen egyénekre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy fölényeskedés és lehurrogás nélküli beszélgetést szeretnék kezdeményezni. Nagyon jó lenne, ha mostantól nem zavarnál.

Előzmény: emsworth (5811)
emsworth Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5811

El sem tudom képzelni, miért veszek tudomást egy olyan alakról, aki hazugnak nevez olyan ügyben, amelyről fogalma sincs. Nem láttad a filmet, pupák, én pedig igen. Hogy van merszed egyáltalán kinyitni a szádat?

 

http://smallscreen.monstersandcritics.com/news/printer_6990.php 

 

The Hurricane That Saved London reveals past and present in tandem, alternating between historical accounts of the Battle of Britain and modern- day documentary footage detailing the excavation efforts. Sgt. Holmes himself, now 89 years old and living in Liverpool, England, was interviewed for the program, offering a self-effacing account of what happened that day over London. The excavation team details the complexities of planning and lobbying for a dig that had the potential for massive logistical complications: traffic, water pipes, gas lines, and the thick London soil, to name a few. After the war stories are all told and the dig team has overcome countless tribulations using modern technology -- a ground penetrating radar -- and the ancient art of dowsing -- the traditional method of locating water underground as well as buried metal”

cren Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5810

Mehetsz a Mea Culpába vagy a kijózanító állomásra. :-))))))))))))

 

Lost Fighter Planes


Friday, 13th April @10pm

 

On a day that changed the course of the Second World War, fighter pilot Sergeant Ray Holmes - in a dogfight over London - spotted a German bomber making its approach to Buckingham Palace, home of King George VI. Realising the danger, and having run out of ammunition, Holmes made the extraordinarily brave decision to ram the German bomber with his own plane. Both planes crashed. The German pilot died of his injuries but Ray Holmes baled out safely as his damaged Hurricane came down in Buckingham Palace Road. The programme features an exclusive interview with Sergeant Holmes now 89 years old. It also follows the story of aviation enthusiast Christopher Bennett, who has been investigating the story for the past twelve years and has located the exact position of the remains through historical research, photography and ground-penetrating radar. The film follows Bennett's dig at a busy London crossroads for Holmes's Hurricane fighter and unites the pilot with his plane."


http://www.nationalgeographic.co.in/explore/topgun/episode.aspx

 

(Remélem nem jössz azzal, hogy a photography magyarul varázsvessző...:-)))))))

Előzmény: emsworth (5806)
cren Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5809

"Néhány napja elült a fülsértő csörömpölés a topicban..."

 

Ezzel a pimasz megjegyzéssel indítottad a szerencsétlen hsz-edet, és még neked áll feljebb?

Előzmény: emsworth (5808)
emsworth Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5808

Azzal indítottam: „hátha mégis van mód értelmesen, éretlenkedés, fölényeskedés és lehurrogás nélkül megbeszélni, mi is ez”

 

Egy óra sem kellett hozzá, és már megjelent valaki, aki hazugságnak nevezi azt, amit nem ismer. Belátom: ebben a topicban semmit sem lehet értelmesen megbeszélni.

Előzmény: cren (5805)
cren Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5807
Valamit nagyon "elnéztél". De hát aki hisz a varázsvesszőkben, az másra is képes.
Előzmény: emsworth (5806)
emsworth Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5806

Mi lenne, ha annál maradnánk, amit a National Geographic Channel filmjén látni lehetett? Láttam, amint a föld alatti objektumokat kutató radart elpakolják, és a gazdája elmegy, dolga végezetlenül. Távoztában még megjegyzi, hogy az eszköz csak bizonyos mélységig lát a földfelszín alá. Majd megjelenik a varázsvesszős ember a villás faággal, meg az asszisztense, aki krétával megjelöli az aszfaltot. Majd a légkalapács és az exkavátor.

 

Talán kísérletképpen ki lehetne indulni abból, hogy amit a saját szememmel láttam, az az igazság. Pláne, hogy nem valami Anettka-műsorban volt látható.

Előzmény: Törölt nick (5803)
cren Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5805

Ne beszélj mellé, inkább ismerd el, hogy hazudtál.

Előzmény: emsworth (5802)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5804
A cren által belinkelt cikkről van természetesen szó.
Előzmény: Törölt nick (5803)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5803
Olvasd el a belinkelt cikket (http://www.geofizz.co.uk/hurricane.htm):

After the programme Malcolm added, “I know there are more parts buried in the ground at the site. I have even seen the shape of one of the wing-mounted machine guns nearby and the propeller boss is just below where the engine was dug out.”.

A radaros ember (Malcolm) látta! Mégpedig nemcsak azt, ami előkerült, de még az egyik géppuskát is meg a propellert!

Találtam olyan linket is, ahol a "ground penetrating radar"-ra azt írják, hogy az nem más, mint "state-of-the-art dowsing". Szerintem innen indult a legenda. SZóval bukás.

Amúgy a gyári számot tényleg összekevertem a Rolls-Royce felirattal, bocs.
Előzmény: emsworth (5801)
emsworth Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5802
„A ground penetrating radar nem varázsvessző. ”
 
Állította valaki, hogy a ground penetrating radar varázsvessző? Én biztosan nem.
Előzmény: cren (5798)
emsworth Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5801

1.) Egy szóval sem állítottaa senki, hogy a Rolls-Royce felirat előkerült. A gyári számot magán viselő táblácska került elő, összegyűrődve.

 

2.) Fényképek vannak, és már akkor is voltak arról, hogy a gép hol zuhant le. Csakhogy az útkereszteződést azóta jelentősen átépítették, házakat lebontottak, újakat emeltek, nem volt a fényképekhez képest mihez viszonyítani.

 

3.) „It was very lucky indeed to find this particularly valued component” — Very lucky indeed.

 

„Ilyen pontatlanság után szerintem ...”  Semmiféle pontatlanság nincs sehol. Láttad a filmet?

 

Amit nem értünk, az nem létezik. Ez természetes emberi reflex, de reméltem, hogy legalább tt el lehet tekinteni tőle.

Előzmény: Törölt nick (5799)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5800
Na ilyesmit sejtettem. Gratula a találathoz. Szóval kiszínezett urban legend.
Előzmény: cren (5798)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5799
Kapásból gond van a sztorival:

http://www.bbm.org.uk/as-holmes.htm

"After collecting a souvenir ­ a small piece of the Rolls-Royce Merlin's rocker cover with the letters "S-R" of ROLLS-ROYCE - Arty was led to the Orange Brewery a hundred yards down Pimlico Road for a swift brandy before being dispatched to Chelsea Barracks. Following a visit to an army doctor and then the Mess for a few more drinks and a bit of warranted line-shooting, a taxi transported the now celebrated pilot back to RAF Hendon and 504 Squadron."

Nem találhatták meg a Rolls-Royce feliratot, mert azt (illetve egy részét) a pilóta zsebre tette rögtön utána.

Más:

"Appropriately the brass "fire" and "safe" ring that surrounds the gun button was still set to "FIRE". It was very lucky indeed to find this particularly valued component as only a small amount of cockpit material was recovered."

Egy kicsit másképpen néz ki a sztori, ugyebár. Ráadásul minek ide varázsvesszős ember, amikor fényképek vannak arról, hol zuhant le? (A lezuhanó német gépről meg filmfelvétel, mellékesen).

Ilyen pontatlanság után szerintem a varázsvesszős ember is könnyen lehet hozzáköltés, ahogy a Rolls-Royce felirat megtalálása tutira az, mivel az már nem is lehetett ott...
Előzmény: emsworth (5797)
cren Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5798

Ne csörömpölj. A ground penetrating radar nem varázsvessző. Csaxólok.

 

 

Előzmény: emsworth (5797)
emsworth Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5797
Néhány napja elült a fülsértő csörömpölés a topicban, ezért megint előhozok egy korábbi témát, hátha mégis van mód értelmesen, éretlenkedés, fölényeskedés és lehurrogás nélkül megbeszélni, mi is ez.
 
A National Geographic Channel műsorából ollóztam:
 
Egy vadászrepülő nyomában
Egy angol vadászgép-pilóta London légterében megváltoztatta a 2. világháború menetét. Ray Holmes, amikor felismerte, hogy egy német bombázó a Buckingham palotát vette célba, hatalmas bátorságról tanúságot téve — lőszer hiányában — saját gépét vezette neki a támadására készülő német bombázónak. Az ütközés következtében a német pilóta életét vesztette, Ray Holmes viszont épségben le tudta tenni megrongálódott gépét a Buckingham Palace Road aszfaltjára. A film megszólaltatja a 89 esztendős pilótát, és csatlakozik a szakértőkhöz, akik egy forgalmas londoni kereszteződés burkolata alatt kísérelnek meg nyomára bukkanni a híres repülőgépnek.
 
A korszerű technika eszközeivel igyekeztek meghatározni a roncs pontos helyét, de sem a fémkeresők, sem a föld alatti radar nem érzékelte. Ekkor elhívták a varázsvesszős embert, aki egy villás faággal kezében végigjárta a kereszteződést, és ahol az ág megrándult, ott egy asszisztens x-et rajzolt az aszfaltra.
 
A történet vége sejthető: az x-ek által határolt területet feltörték, és vagy 5 méter mélységből előkerült a Rolls-Royce repülőmotor, még a gyári számot is le lehetett olvasni róla.
 
A saját varázsvesszős tapasztalataim birtokában ezt is plauzibilisnek találom, főként, hogy elejétől végig dokumentálva van.
the soft cushions Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5796
nemtom, csak megprobaltam kitalalni, mire gondolhatott.
Előzmény: Törölt nick (5794)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5795
Írásomban kicsit pontosítotam ezt a részt:

Tényeket Tisztelők Társasága nevet vették fel, mert szerintük a szkeptikus szó, az ateista szóhoz hasonlóan pejoratív hangzásu. Másrészt egyből belementek egy önellentmondásba is, mert már az alakuló ülésen kikötötték, hogy a vallásokat és az egyházakat nem kritizálják. Csak hogy Carl Sagan is leírta könyveiben, hogy ez így nem működik. Saját szóhasználatommal, nem lehet egyszerre Gyurcsók Józsefet támadni és közben Jézus csodáit nem is annyira hallgatólagosan, hanem inkább nyíltan dicsérni. Ez kettős mérce.

...Szóba kerültek az egyházak. Azt hiszem, hogy nekünk(ez a legfontosabbnak tartom) van egy látens szövetségesünk, akiket perbe lehet hívni magunk mellett. Jézus isteni eredetét az Újtestamentum a csodáival bizonyítja leginkább. Kézrátéttel gyógyít leprást, a vak lát, a sánta újra jár. Halottakat támaszt fel...

...Miért nem szólítjuk meg az egyházat? Szólaljanak meg ebben az ügyben!" Az idézet forrása:

Vágó István:A Természet Világa pótfüzete, SZKEPTIKUS LAPOK 2. szám, A média felelősége 1998. szeptember 10.oldal

Tehát a hazai szkeptikusok a babonaság ellen szerettek volna küzdeni egy babonasággal szövetkezve az oldalukon. Az Egyetemes Szeretet Egyházat és vezetőjét támadták és a támadásukat egy másik egyház mítoszaival szerették volna közömbösíteni, vagy lehetetlenné tenni.

http://vilagnezet.blog.hu/2007/09/24/miert_ne_irj_a_szkeptikus_tarsasag_blogj
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5794
Ez világos, na de mi köze a függvények folytonosságának az anyag oszthatóságához?

Más kérdés, hogy az is eléggé naív elképzelés, kis kavicsoknak elképzelni a részecskéket. A mai részecskefizika alapja a kvantumtérelmélet, aszerint pedig minden elemi fizikai létező mező, azaz éppenhogy folytonos objektum, nem pedig diszkrét. A részecske kép pedig bizonyos feltételek mellett érvényes. A fundamentális nézőpont a mező, a részecske pedig csak egyfajta "particle talk", vagyis inkább színes-szagos képi leírás, ami azért persze nagyon pontos is tud lenni, ha a megfelelő feltételek fennállnak.

Az anyag oszthatóságának fogalma helyébe pedig az ún. renormalizáció csoport lépett, amin azt kell érteni, hogy a fizikai rendszerek dinamikája függ a skálától (attól, hogy mekkora nagyításban nézünk a rendszerre). Különböző skálákon más és más szabadsági fokok dominálnak.

Az anyag oszthatóságának naív Matrjoska képe már réges régen túlhaladott, csak leegyszerűsített ábrázolásokban (pl. ismeretterjesztés) fordul elő.
Előzmény: the soft cushions (5792)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.26 0 0 5793
"Szerinted mi az igazság? Szerinted van valahol valami nagybetűs Igazság valahol, feljegyezve Isten nagykönyvében vagy a zenit és a nadír között lebegő akasha krónikában?"
Na ez az a szemlélet, amivel megpróbálok hadakozni!
Előzmény: Törölt nick (5790)
the soft cushions Creative Commons License 2007.09.26 0 0 5792
"Ha nem vetted volan észre, a Schrödinger egyenlet is differenciálegyenlet. Nem értem, mi köze a differenciálásnak az anyag oszthatóságához, hacsaknem nagyon-nagyon vulgáris szinten."

szerintem arra gondolt, h az integralas es a differencialas folytonos fuggvenyeket feltetelez (ami nem feltetlenul igaz, de most mindegy). ez persze nem azt jelenti, h nem beszel hulyesegeket.
Előzmény: Törölt nick (5790)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.26 0 0 5791
"Valamikor a XX. század hajnalán azt tanították a fizikusoknak, hogy van még néhány homályos pont a hőmérsékleti sugárzás környékén, de utána már le fog záródni a fizika fejlődése."

Ez nem igaz. Ezt Plancknak mondták pályaválasztási tanácsadásként, miért ne legyen fizikus. Az, hogy az illető (mellesleg Philip von Jolly müncheni prof, nem mellesleg semmi komoly nem fűződik a nevéhez, középszerű fizikus volt) ilyen korlátolt volt, még nem jelenti azt, hogy az egész fizikus társadalom az volt, és hogy ezt tanították volna. Főleg a jobbak, azok tényleg tudták, hogy ez az egész nem afféle "ici-pici" homályos pontokról szól. Nem véletlenül foglalkozott ezzel a hőmérsékleti sugárzás problémával annyi nagy elme.

És azt sem értem, minek írod ezt ide, mert ma aztán végképp senki nem gondolja, hogy bármi is le lenne zárva, hiszen fundamentális kérdések vannak nyitva (sötét anyag, sötét energia, kvantumgravitáció, a standard modellen túli fizika kérdései stb.)
Előzmény: Törölt nick (5788)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.26 0 0 5790
"Aztán felfedezték az atomokat és el kellett gondolkozni azon, mi a fenét csináltunk "mi" 300 éven keresztül? Differenciáltunk meg integráltunk, holott az anyag nem osztható a végtelenségig."

Ezen pont hogy nem kellett elgondolkodni. Ha nem vetted volan észre, a Schrödinger egyenlet is differenciálegyenlet. Nem értem, mi köze a differenciálásnak az anyag oszthatóságához, hacsaknem nagyon-nagyon vulgáris szinten.

"Szóval Bay-t szerintem nem a modell érvényessége érdekelte, hanem az hogy mi az igazság!"

Szerinted mi az igazság? Szerinted van valahol valami nagybetűs Igazság valahol, feljegyezve Isten nagykönyvében vagy a zenit és a nadír között lebegő akasha krónikában?

Szerinted mégis, mit csinálnak a fizikusok? Pont hogy a modellek érvényessége, illetve érvénytelensége érdekel minket. Szerinted milyen ezen túlmutató igazságfogalomnak van a fizikában értelme?
Előzmény: Törölt nick (5788)
RontóPál Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5789
S h növeljem a rejtélyességet: Míg ezek csak elméleti megfonto­lások voltak, BAY a gyakorlati megva­lósítást is publikálta. Sajnos az új mé­rési módszer részletes leírása csak a Nemzeti Szabványügyi Hivatal (USA) máig kiadatlan, 58 oldalas belső beszá­molójában jelent meg, 1965 januárjá­ban
Előzmény: RontóPál (5787)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5788
Valamikor a XX. század hajnalán azt tanították a fizikusoknak, hogy van még néhány homályos pont a hőmérsékleti sugárzás környékén, de utána már le fog záródni a fizika fejlődése. Aztán felfedezték az atomokat és el kellett gondolkozni azon, mi a fenét csináltunk "mi" 300 éven keresztül? Differenciáltunk meg integráltunk, holott az anyag nem osztható a végtelenségig. Mi van itt? Azt hittük, hogy megtaláltuk az igazságot és most halomra dől az egész. Aztán valaki kitalálta a modell fogalmat és azt mondta amit eddig csináltunk az nem az abszolút igazság, hanem a valóság egy modellje, a modell mindig csak közelítőleg írja le a valóságot, egymás után születtek az atommodellek amik aztán tényleg csak közelítőleg voltak érvényesek. Azt kezdték mondani, hogy a jövőben is csak közelítő modelleket lehet majd találni, semmi egyebet, abszolút igazság nincs. (Bár abból, hogy a múltban és a jelenben csak modelleket használunk elég nagy bátorság a jövőre vonatkozóan is megtenni ezt tétnek. :)) Szóval Bay-t szerintem nem a modell érvényessége érdekelte, hanem az hogy mi az igazság! Méregetni kell, mert abból, hogy a modell eddig mindig igaznak bizonyult nem következik, hogy ezután is mindig igaz lesz. (Valamelyik tudós a 80-as években megalkotta a nukleáris tél fogalmát, ami akkor köv. be, ha felrobbantjuk az összes atombombát. Mikor kérdezték, sietett leszögezni senki se tudja mi történne akkor, ha felrobbanna az összes bomba, amit ő csinált az csak egy modell, aminek egyik célja az általa vázolt lehetőség elkerülése.)
Előzmény: RontóPál (5785)
RontóPál Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5787
Gondolom, h mondjuk a cézium mittudomén melyik két átmenetének frekvenciája milliárdos nagyságrendű, magyarán valami szinkront kellett kidolgozni, h ne lehessen egy rezgésidőnyi hiba a mérésben.
Előzmény: Törölt nick (5786)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5786

 lézer-technika magas frekvenciájú látható fénnyel működik, az atomóra viszont alacsony frekvenciájú rádióhullámot bocsát ki. 25 év kemény kísérleti munkája volt szükséges a nagy frekvencia-távolság áthidalására.

Ezt én is szeretném tudni, mit jelent. Sajnos a kísérletek részletes leírását nem találtam sehol magyarul. :(

Előzmény: RontóPál (5785)
RontóPál Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5785
Hát, ha többről, akkor többet tudsz. Viríts!

Még ezt olvastam: A lézer-technika magas frekvenciájú látható fénnyel működik, az atomóra viszont alacsony frekvenciájú rádióhullámot bocsát ki. 25 év kemény kísérleti munkája volt szükséges a nagy frekvencia-távolság áthidalására. No meg a mérnök-társadalom meggyőzésére.
Előzmény: Törölt nick (5784)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5784

Annak soha nincs kára, ha mérésekkel igazolnak egy elméletet.

Én ezt egy kicsit másképp látom. 20 év vacakolás, különböző extrém mérési helyzetek kipróbálása... Itt többről van szó, mint egy elmélet igazolásáról.

Előzmény: RontóPál (5783)
RontóPál Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5783
???

Elméletből sok minden ki szokott jönni, de mint alant, emlékeim szerint lingarazda olvtárs kifejtette, annak soha nincs kára, ha mérésekkel igazolnak egy elméletet. Többek között, ahogy Marx írásában olvasható: Bay Zoltán ismerte föl, hogy a lézer-technika fejlődése módot ad arra, hogy a méter szabványát a másodperc atomórára alapozott pontosabban reprodukálható szabványára vezessük vissza. Kutatók hosszú sora, köztük Bay Zoltán is, kimutatták, hogy a fény terjedési sebessége légüres térben független a fényforrástól, a fény erősségétől, frekvenciájától, irányától, a mérő személytől.

Magyarán egy jól reprodukálható etalont akart gyártani.
Előzmény: Törölt nick (5782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!