Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 30

konteó: konsprációs teóriák - összeesküvéses elméletek

VP: Vénusz Projekt

 

Egy a világ, csak különböző módon látjuk, éljük meg. De hogyan éred el azt, hogy bizonyos pontokban ugyanúgy lássunk, és együttműködjünk?

 

De gondolom még neked sincs hatékony megoldásod erre a dologra, hiszen erről szól a topikod.

Előzmény: giotti (29)
giotti Creative Commons License 2011.01.15 0 0 29

Úgy gondolom, hogy a sok világnézet közös nevezőre hozható. Szó szerint érdemes venni: világ-nézet, azaz, a te nézőpontodból a világ. Ugyanazt a világot nézzük mindannyian, csak más oldalról, éppen ezért más oldalát látjuk.

 

Nem tudom, mit jelentenek ezek a rövidítéseid: konteós, VP.

Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 28

Ó, a Mátrix, tegnap ment a tévében, én meg elfelejtettem megnézni:(

 

Sokat gondolkoztam ezeken a dolgokon az utóbbi időben. Mármint azon, hogy pl. az én világlátásomat (konteós, radikális, kicsit hisztizős), és a mások világnézetét hogyan is lehetne összeegyeztetni? Tehát vannak-e közös emberi pontok, amelyek összekötnek minket, amelyekre mindenki rábólítana, és amelyek megkönnyítenék az egyén helyzetét a közösségben?

 

Mert mondjuk a VP is két dologból fakad: egyrészről a félelemből, hogy ez így nem fog túl sokáig működni, másrészről a lehetőségekből, és az abból fakadó alternatív megoldásokból. Tehát valaki menekülne, mások pedig újragondolnák, újraépítenék ezt.

 

Hogyan változtatnád meg a világot gyakorlatban?

Hogyan változtatod meg a világot?

 

Előzmény: giotti (27)
giotti Creative Commons License 2011.01.14 0 0 27

"Nehezen teremtünk, sokkal könnyebben ellenzünk."

 

Nagyon igaz! Többek között ezért is vetettem fel a témát, hogy kicsit alkotó gondolkodásra serkentsem olvtársaimat... :)  Úgy látszik, kevés sikerrel. Pedig tényleg rengeteg létező alternatívát találhatunk napjainkban.

 

"A világot nem lehet megváltoztatni, de a világ embere változtathat a viselkedésén"

 

Emlékszel, a Mátrixban a kanálhajlító kisgyerek mit mond Neonak? Épp most megy a tévében.

 

- Ne próbáld meghajlítani, mert az lehetetlen. Helyette próbáld felismerni az igazságot.

- Melyiket?

- Hogy nincs kanál.

Akkor majd látni fogod, hogy nem a kanál hajlik, hanem te magad.

 

 

Szóval, én úgy gondolom, hogy ha a világ embere változtat a viselkedésén, akkor a világ is meg fog változni.

Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.14 0 0 26

A világot nem lehet megváltoztatni, de a világ embere változtathat a viselkedésén. Talán ezzel mindenki tisztában van, csak senki nem veszi komolyan, és ezért nem is éli meg. Egyenlőre még én sem.

 

Tetszik a topikod, még ha egy kicsit megfoghatatlan is. Fura, hogy az ilyen mihez kezdjünk tipusú gondolatok nem nagyon futnak be a fórumon. Nehezen teremtünk, sokkal könnyebben ellenzünk.

Előzmény: giotti (24)
giotti Creative Commons License 2011.01.14 0 0 25

A gondolatot (gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan) jónak találom, de az nem lokális, ha országokat hozol fel példának. Ezekben az országokban, bár gazdagabbak, ugyanolyan rossz rendszer működik, mint a világ más pontjain. A lokalitást sokkal kisebb egységekre, közösségekre kell érteni.

Előzmény: Kiswombat (16)
giotti Creative Commons License 2011.01.14 0 0 24

Kezdetnek ez jól hangzik. Kifejtenéd bővebben is?

Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.14 0 0 23

Muukodj!!!

 

Ha holnapmindannyian közös nevezőre jutnánk, hogy ez így nem jó, és ez így nem működik tovább, akkor is kellene valami ehelyett. Ez az egész valahol fejben kezdődik, és ott is dől el.

hali1 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 21

Elnézést ha kicsit OFF volt. A világot országok alkotják s mindegyik olyan mottót választott amely a jobb világot tükrözi,ha mást nem határain belül .Nagyon soknál ott van az egység, béke ,szabadság,.......Amikor ezzen mondatok születek és azzon eszmék lennének követve nem lenne semmi baj.

Előzmény: giotti (15)
omg2 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 20

az hogy sikeres és boldog legyek azt csak az anyagi javak megfelelő szintű birtoklása határozza meg?

bár a létfenntartásomhoz szükségem van anyagiakra

mi az ami szükséges

Előzmény: Kiswombat (16)
Géppuskaszájú Rapper Creative Commons License 2011.01.14 0 0 19

A boldogság irreleváns :)

Előzmény: Vasgerinc (13)
omg2 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 18
omg2 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 17

a globális nemzetközi tőkének egy célja van a permanens növekedés

gazdasági erőfölényükkel visszélnek, ha kell háborút szítanak

Kiswombat Creative Commons License 2011.01.14 0 0 16

A világot természetesen nem lehet megváltoztatni, és nem is kell ezzel kísérletezni; ha egy ponton belenyúlsz, borul 3 másik dolog, aminek nem kéne.

 

De ahogy a bölcs mondás tartja: gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan; vagyis közvetlen környezetünkben érdemes buzgólkodni, és max. az országhatárig tervezni (mármint a változást). A sikeres, gazdag országok (Ausztria, Svájc) így csinálják.

Ne azon agyaljunk, hogy hány afrikai éhezik, hanem azon, hogy hány hajléktalanon lépünk át reggelente, munkába menet. Mert az a mi problémánk.

giotti Creative Commons License 2011.01.14 0 0 15

Hogy jönnek ide az országmottók?

Előzmény: hali1 (10)
giotti Creative Commons License 2011.01.14 0 0 14

"ezen a szemléleten kell változtatni"

 

Oké, de hogyan?

Előzmény: PETYUS (12)
Vasgerinc Creative Commons License 2011.01.14 0 0 13

Ez lenne ám a boldog élet! :(

Előzmény: Géppuskaszájú Rapper (2)
PETYUS Creative Commons License 2011.01.14 0 0 12

> Hiszen most minden a gazdasági növekedésért van.

 

De ezen a szemléleten kell változtatni, mert egyre jobban bebizonyosodik hogy elavult.

Előzmény: giotti (7)
szilkó Creative Commons License 2011.01.14 0 0 11

Má megy a dopmen műsora valamelyik adón???Ha belenéztek biztos máshogy látnátok a világot:DDDnem is kéne már változtatni utánna semmit:DD

hali1 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 10
Wágner úr Creative Commons License 2011.01.14 0 0 9

.... nadon heles elgondolács, kérem szépen, én is mindig mondogatom, hogy ezt az egész izét itten be kéne szántani, mer' csak időfecsérlés és akadályozza az igazi értelmes tevékenységet..., má'mint a Sörivásot...

Előzmény: Törölt nick (8)
giotti Creative Commons License 2011.01.14 0 0 7

"Ki kell dolgozni a gazdasági csökkenést, a fenntartható visszafejlődést."

 

Hogyan? Hiszen most minden a gazdasági növekedésért van.

Előzmény: PETYUS (4)
Uezbeck Creative Commons License 2011.01.14 0 0 6

Lehet, hogy vissza kéne hozni azt a társadalm berendezkedést, ami 5ezer éve kezdett virágozni, s Indus-völgyi, vagy Védikus civilizációként ismerünk. Sokkal jobban összhangban van a természettel, s a fejlődést nem a minél több gyár építésén és a pusztító gazdálkodáson látja, hanem az egyenlő jóléten, s a természettel való harmónián. Hasonló közösségek mai napig vannak a világban,így hazánkban is, a legnagyobbak Krisna-völgy és Nandafalva. Aki járt már ott, látja, hogy java részt önfenntartók, s ha nem lenne többé villamosáram, ezek a közösségek ugyanúgy éldegélnének tovább. Ezekben a közösségekben lehet látni, hogy a fejlett társadalom nem egyenlő a kizsákmányolással.

Wágner úr Creative Commons License 2011.01.14 0 0 5

.... ősi mondás, kérem szépen..., a bölcsek alkalmazkodnak a világhoz, a hülyék megváltoztatják, a maguk képére formálják...., épp ezé' mindig a hülyék a haladás legfőbb mozgatói..., na, há' ezé' olyan az egész amilyen...., szerencsére a Söröt nem lehet akárkinek a képére formálni, megváltoztatni, az örök...., akár az emberi hülyeség..

PETYUS Creative Commons License 2011.01.13 0 0 4

Ki kell dolgozni a gazdasági csökkenést, a fenntartható visszafejlődést.

Szakítani kell a közgazdaságtan dogmáival.

A mennyiség visszafogása kikényszeríthet egy minőségi javulást.

A fölösleges termelést meg kell szüntetni, a szükségesnek javítani a paramétereit. A jó minőség, a tartósság, az ebből adódó anyag- és energiatakarékosság többszörösére nyújthatja az élhető bolygó még hátralévő idejét.

CiniKuss Creative Commons License 2011.01.13 0 0 3

A helyzet alig különbözik attól, ami pár száz évvel ezelőtt volt. Egy maroknyi hatalmi elit kezébe ragadta a hatalom gyakorlásának leghatékonyabb módját, és igyekezett mindenen uralkodni - s időnként egymással viszálykodni.


Akkor ez a módszer a vallás köntösének magára terítése volt. Ezek az emberek nem voltak vallásosak, hanem csak ezt hirdették magukról. Maguk köré gyűjtötték a vallás akkori hierarcihája szerinti legfelsőbb - igazán vallásos - emberek csoportjait, és alaposan megtévesztve őket vidáman gyakorolták hatalmukat, legtöbbször a markukba röhögve, és időnként lelkes szózatokat szavalva az alattvalóknak, s gyakorta használva az "Isten nevében" szlogent.


Évszázadokba telt, míg a Francia forradalom után innen kikoptak a hatalomimádók, és a vallás visszanyerte elvesztett hitelességét (noha ez utóbit az ateisták szívesen tagadják, arra alapozva, hogy még ma is vannak néhányan akik e körben valamiféle világi hatalmat remélnek).


Ezalatt kialakult egy új hatalomgyakorlási módszer, amit a mai maroknyi csoport új köntösként magán hord. Ezek nem pénzügyi szakemberek, de maguk köré gyüjtötték a legfelsőbb pénzügyi körök szakgárdáját, és alaposan megtévesztve őket, vidáman röhögnek a markukba, és új - mára már elkoptatott - szlogeneket hangoztatnak.


Évszázadokba fog telni, amíg a világ gazdasága visszanyeri hitelességét, és a piaci mechanizmusok olyanféle kordába kerülnek, mint a mai szabad vallásgyakorlás, amelyben csak szűk teret kaphatnak különféle visszaélések. Évszázadok múlva majd legfeljebb pedofil brókereken fogunk szörnyűlködni úgy mint ma, amikor a papokra próbálják rávetíteni azt ami a valójában a vallásnélküli embertömeg egy jelentős részére jellemző, és pl. amerikában - a felmérések szerint - a nők kb. negyedrésze szenved a következményeitől.


Nem a világot kell megváltoztatni, hanem az embereknek kell a dajkamesékkel (pl. liberális piacgazdaság) megtévesztett gyermeki korból felnőtté cseperedniük.


És erre megvan a remény, mert ma már van ami visszanyerte a hitelességét, és - ha évszázadokba is telik - de valamikor majd a piac is vissza fogja.

Előzmény: giotti (-)
Géppuskaszájú Rapper Creative Commons License 2011.01.13 0 0 2

Valami olyasmit csinálnék mint a Star Trekben a Borg. Mindenkit megfosztani a szabad akaratától és a vágyaitól. Így aztán össze lehetne zsúfolni az embereket nagyon-nagyon kis területre. Pl. egy kétszobás lakásban, ha emeletes ágy is van, elférne mondjuk 12 ember, de ha mindenki csak 8 órát van bent, akkor akár 36 fő is élhetne ott.

 

Nem nagyon kellenének utak, nem lennének nagyáruházak. Nem termelnénk fegyvereket, nem lennének márkák meg marketing, ilyesmi. Mindenkinek jutna mindenből, amennyi orvosilag vagy más szempontból indokolt.

 

Lerombolnám azt az épített környezetet, ami így már nem kell, a területet mindenütt visszaadnám a természetnek.

 

Az erőforrásokat olyasmire fordítanám mint például fúziós erőművek kifejlesztése, űrkutatás és nagyon-nagyon alaposan tesztelt génmanipuláció.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1

3x Creative Commons License 2011.01.13 0 0 0

0-ra redukálnám

giotti Creative Commons License 2011.01.13 0 0 topiknyitó

Tehát: Várom az ötleteket!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!