Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Még egy gondolat mindkét fa szabadgyökerű volt vásárláskor természetesen nem volt rajtuk levél.
Biztos vagyok benne hogy már akkor betegek voltak de a levélzet híján, nem lehetett erről meggyőződni.
Aki mostanság szilvát vesz hányan fognak ilyen problémával talalkozni, majd pár évvel később a többi addig egészséges fáját megbetegíteni???
A bluefre helyett Stanley szilvát ültettem konténerest ,amin ültetéskor volt levél és az mind problémamentesnek tűnt, a p3as pótlása egyelőre még várat magára
Pont egy éve ilyenkor vettem 2 fát a meglévő Lepotica
szilva mellé.
Balaton keleti végén lévő nagy komoly
faiskolában vettem 2 fát Bluefre, Nemtudom szilvákat. Nem ők állították elő a fákat más termelőtől származtak.
Természetesen mindkét fa oltvány volt mirabolány alanyon.
A Bluefre már tavasszal a kihajtás után mutatta a sarka vírus tüneteit sötét levélen világos zöld foltok nagyon gyorsan kivágtam nem akartam hogy fertőzzön.
A Nemtudom szilva elég szakaszosan kezdett nőni a tavaszi levélzete teljesen egészséges volt nyár közepén volt egy második növekedés ott viszont már lehetett látni a vírus tüneteit aztán az ősz elején ismét növekedett növekedésnek indult és ismét nem volt látható a levélzeten semmi tünet.
Aliba véleményét is kikértem Ő is azt javasolta hogy menjen...
Tudom hogy a p3-as egy ellenálló fa, de őszibarack sárgabarack szilva közé tettem be őt, nem akartam hogy a betegség átjusson a többi fára.
Nagyon elszomorít az ,hogy a faiskolában vásárolt növényútlevéllel ellátott fák ilyen problémával rendelkeznek.
Mondhatni legkésőbi it Vajdaságban . Nem potyog le elehet húzni a szedését mivel hamar szinesedik de akor még nem igazi éret . Inkáb szeptembere lesz fogyasztásra alkalmas. Nagyon piacos sokan szeretik . Az izéről nem mondanák csak anyit nekem nem kedvencem de sokan imádják . Ha valaki piacozni akar vele vele igazán lehet,szemrevaló. Moniliára egy kisé érzékeny de nem veszélyes. Nagyon terebélyes koronát nőveszt vadszilván.Ja önmedő Lepotica porzója Stenli , Rodna . Ha valami még érdekel ha tudok válaszolok .
Gondolkodtam én is a naljbolja fajtáról csak megerösitést kérek, hogy érdemes ültettni föként az ize érdekelne jobb - e mint a stanley
fajta , fán tartható vagy beérik és lepotyog gyorsan ,érzékeny a moniliára ,fája mennyire kezelhetö, szedése egy menetben v többszöri szeďéssel betakaritható mennyire keresett fajta értékesítés szempontjából stb.....
Csacsanszka Najbolja (legjob) azt lehet mondani elenáló a virusnak nagyon kései nem hulik piacos szilva . Kisé timsós még nem éret de mikor megérik vinom nagy mutatós kék hamvas . Kulinát édes azon kivül semi extra elég rohadós. Csacsanska Rodna (termő) az finom nagyon, kicsit virus érzékeny . Csacsanszka Lepotica (szépség) legjob pálinka alap anyag de az is piacos mert hamar beszinesedik de az ize még nem az igazi . De éreten hasonlit a Beszterceire.
Ez úgy van ahogy írtad de vannak fajták Beszterce Debreceni muskotály amik nagyon kényesek rá de a legtöbb fajta együtt tud vele élni és jól tud teremni a jó kondicioban van nekem és sok ismerősömnek ez a tapasztalata
Nekem a felsoroltakból 3 fajta termő korú van. A nagyon korai Top First, a kései Topend Plusz, és a közöttük érő a Top Taste, új nevén a Kulinária. Mindhárommal elégedett vagyok gyümölcsminőség, termőképesség, ellenálló képesség, fagytűrés szempontjából, de ízre a Kulináriát szeretjük legjobban. Egy jóismerősömnek van Top Hit-je, aki jókat mond róla.
Szilva fákat szeretnék ültettni juna ,empress, cacanska naljbolja,,haroma, toptaste,topend plus,top first,joganta,jofela ezekre gondoltam csak nem tudok dönteni nagy a választék joganta és jofelám van igaz még nem teremnek,valakinek van jobb támpontja melyik jó vagy más fajtákat ültettne ,beszterceit nem akarok stanley volt már bluefret is ismerem.Konkrétan egy sort szeretnék több fajtával kb 12o -150 fa .
Nem nekem szólt a kérdés, de mégis had osszam meg a tapasztalatomat.
A vírusos Besztercei teljesen menthetetlen volt. Akármit csinálhattam a fával, a termés féléretten lehullott. Élvezhetetlen volt a gyümölcse. Kivágtam a fát, mert nem volt értelme tartani.
Althann ringlóm sose volt, így nem tudom, hogy ennél a fajtánál az extra gondoskodás segít-e valamit a vírus tüneteinek enyhítésében.
Köszönöm a választ! Úgy érted, hogy a vírusbetegség ellenére, jó tápanyag ellátással, növényvédelemmel van esély jó minőségű gyümölcsre? A nagy hőség nem játszik szerepet a hús barnulásában?
Ha nincs possadt büdös szaga és nem potyogott le féléretten maradt rajt egészséges hús is akkor még egy gyengébb minőség lehet blöle pár éve lepoticaval jártam így azóta jó minőséget ad de akkor sem volt sokkal rosszabb a pálinkája ez a sharkátol van ha kivágod az új fa is így fog járni az a tanácsom amit a tanultam és most is ez a vélménye a szak embereknek öntözd ha kell jó növényvédelem és ha van sok trágya alá ősszel
beszterceinek egy kicsit duci szerintem. nemrég láttam egy fajtát, ami a szilágyságban elterjedt, arra eléggé hasonlít. marha nagy fákon, gondozás nélkül terem a rengeteg szilva arrafelé. egy-két hete érett. sajnos a helyi ember nem tudta megmondani, hogy a mi a fajta neve.