Keresés

Részletes keresés

Pennzoil Creative Commons License 2000.04.25 0 0 9
Sziasztok!

Orommel tapasztaltam,hogy hozzaszoltatok es koszonom a konyvcimeket!
Kozben en is boklasztam a konyvespolcomon es talaltam egy szamomra roppant erdekes kereszteny muvet,amely pont a kvantumfizika dolgaival is foglalkozik,megemliti Heisenberget,Max Planckot meg Schrodinger macskajanak paradoxonat is.
Nem titok,en is hivo kereszteny lennek,a kvantumfizika ebben a pillanatban szamomra teljesen ismeretlen de felettebb izgalmas tudomany.
Azon a velemenyen vagyok,hogy GONDOLATAINK ES SZAVAINK BIZONYOS MERTEKBEN A TERMESZETES VILAGRA IS KIHATNAK.Ezt reszben tapasztalom is.
Az elobb emlitett konyv felsorol es vizsgal nehany bibliai csodat a kvantumfizika szemszogebol.Ha erdekel titeket szivesen irok majd...
Es meg valami:Nem azert nyitottam a topicot,hogy barkit is a Bibliaval traktaljak,hanem azert,mert erdekel azoknak a velemenye,akik ertenek ehhez a tudomanyhoz.

Udv:Pennzoil

DRAC0 Creative Commons License 2000.04.24 0 0 8
Üdv

Kösz DcsabaS_
Sajna szakkifejezéseket nem ismerek, de sikerült mindent eltalálod.
Az utolsó észrevételemben persze én sem úgy gondoltam, hogy a szorosan vett semmiből teremtette, hanem ahogy írod a látszólagos semmiből. Azt pedig, hogy a tudomány bizonyítja a vallást, nem igazán tudományos elemzés tárgyának szántam, hiszen a vallási megfogalmazások sem mindig pontosak. Csak arra akartam utalni, hogy ebben az esetben mennyire a hasonló a két nézet.

DcsabaS_ Creative Commons License 2000.04.23 0 0 7
Kedves DRAC0!

Törekedni kell pontosan megfogalmazni a kérdéseket, különben MByte-nyi szövegekből sem lehet majd kihámozni a lényeget.

Kérdezed:
"1. Azok az ideiglenesen megjelenő részecskék mitől kapják kölcsön az energiájukat?"
A virtuális részecske-antirészecske párokra gondolsz? Azok az ún. fizikai vákuumtól kapják kölcsön a keletkezésükhöz szükséges energiát.
A vákuum, amit szemünk többnyire közönséges "semminek" lát, voltaképpen egyáltalán nem semmi, hanem az anyag alapállapota, méghozzá igen komoly energiatartalommal. Ezért is nevezzük fizikai vákuumnak.

Írod:
"2. A részecskék véletlenszerűen kapják kölcsön az energiát, tehát kaotikusan. És ha kaotikusan, akkor elvileg valamilyen rafinált módon meghatározható az, hogy melyik mikor kap "kölcsönt". Hiszen a káosznak valamilyen meghatározott "vonalat" kell követnie, hogy ne legyen periodikus, nem?"
Annyit tudunk e kaotikusságról, hogy a határozatlansági relációnak megfelelő. Ettől elvben még nagyon sokfajta lehet, és idővel talán egyre többet meg is fogunk róla tudni.

Írod:
"Még egy rafinált megállapítás. Nekem annak idején hittanon azt tanították, hogy a világot a semmibő teremtette Isten. A kvantummechanika is erről szól."
"Semmiből" nem lehet teremteni semmit sem. Ha netalán Isten teremtette volna a világot, akkor aligha lett volna szüksége a semmire ahhoz, hogy a világot megteremtse. Inkább önmagából (azaz "saját testéből") teremtette volna.
Ha pedig igaz volna, hogy bármi is keletkezhet a semmiből, akkor az az Isten közreműködése nélkül is végbemenne.
De mint az előbb írtam, a kvantumfizika (és a relativitáselmélet) szerint a vákuum az nem semmi.

Írod:
"Legjobb tudomásom szerint, valahonnan energiát kapott a vákum, amiből az univerzum keletkezett."
Hogy a vákuumnak energiája van, azt tudjuk. De hogy kapta-e valahonnan, és ha igen, akkor honnan, azt egyelőre nem tudjuk.

Írod:
"Ezért, a benne keletkező és eltűnő részecskéknek nem kellet visszaadni a kapott energiát. Érdekes, hogy lassan tudományosan bizonyítják, az egyházi tanítást. "
Számomra nem világos, hogy ezt hogyan értetted.

Előzmény: DRAC0 (6)
DRAC0 Creative Commons License 2000.04.23 0 0 6
Üdv

Ahogy megláttam ezt a topicot, előkaptam régi netről letöltött anyagomat a témáról, és újra megpróbáltam megérteni. Most kicsit tovább jutottam, mint régebben. De nekem még most is úgy tűnik, hogy ez az egész kvantummechanika, olyan mintha kóvályognánk a vaksötétben és valaki nekikoppant volna a falnak. Na, magyarul valaki talált valamit, ami egész jól bizonyítható és igaznak tűnik, de nem ismerjük azt egészében.
Ezen a barátságos megállapításon túl van még két kérdésem:
1. Azok az ideiglenesen megjelenő részecskék mitől kapják kölcsön az energiájukat?
(Lehet, hogy a kérdés gagyi de itt ragadtam le)
2. A részecskék véletlenszerűen kapják kölcsön az energiát, tehát kaotikusan. És ha kaotikusan, akkor elvileg valamilyen rafinált módon meghatározható az, hogy melyik mikor kap "kölcsönt". Hiszen a káosznak valamilyen meghatározott "vonalat" kell követnie, hogy ne legyen periodikus, nem?
Még egy rafinált megállapítás. Nekem annak idején hittanon azt tanították, hogy a világot a semmibő teremtette Isten. A kvantummechanika is erről szól. Legjobb tudomásom szerint, valahonnan energiát kapott a vákum, amiből az univerzum keletkezett. Ezért, a benne keletkező és eltűnő részecskéknek nem kellet visszaadni a kapott energiát. Érdekes, hogy lassan tudományosan bizonyítják, az egyházi tanítást.

Remélem sikerül választ találnotok
Előre is köszi.
Draco

DcsabaS_ Creative Commons License 2000.04.23 0 0 5
Sajnos igen. Csak az nem érti félre őket, aki egyetemi szinten is tanulta a kvantumfizikát. (De akkor meg minek.)
Előzmény: ducklin (4)
ducklin Creative Commons License 2000.04.22 0 0 4
Üdv!

Az emlitett könyvek félrevezetőek?
Duck.

Előzmény: DcsabaS_ (3)
DcsabaS_ Creative Commons License 2000.04.22 0 0 3
Igen hamar döntsétek el, hogy csak a népszerűsítő könyvek (igen zavaros és félrevezető) szintjén akartok-e tájékozódni róla. Ha igen, akkor már itt sem vagyok.
Előzmény: ducklin (2)
ducklin Creative Commons License 2000.04.22 0 0 2
Üdvözlet!

Én is ajánlom az emlitett könyvet, és megemlitem, hogy Heisenbergtől megjelent egy Válogatott tanulmányok c. könyv is.

Előzmény: m.illion (1)
m.illion Creative Commons License 2000.04.22 0 0 1
Üdv Pennzoil!
Ha érdekel a téma, mindenképpen ajánlom Werner Heisenberg A rész és az egész c. könyvét. Erről is szól, bár inkább önéletrajzi írás. Érinti még a témát John D. Barrow a Művészi világegyetem c. könyve, ez szintén más egyebek miatt is érdekes olvasnivaló.

Üdv
m.illion

Előzmény: Pennzoil (-)
DcsabaS_ Creative Commons License 2000.04.22 0 0 0
Kedves Pennzoil!

Erről még nem hallottam. De hogy érdemben vizsgálódhassunk, Te hogyan definiálnád az életet? Vagyis szerinted miben más az élő, mint az élettelen? Mi az a tulajdonság, ami szerinted egyetlen élőre sem jellemző, de bezzeg minden élőre?

Ha az előbbi kérdésekre tudsz adni egy kellően épkézláb választ, akkor megbeszélhetjük, hogy "az anyag részecskéi" ilyenek-e.

Előzmény: Pennzoil (-)
Pennzoil Creative Commons License 2000.04.22 0 0 topiknyitó
Tehat,azt hallottam valakitol,hogy az anyag reszecskei bizonyos korulmenyek kozott nem a toluk elvarhato modon reagalnak,hanem ugy,mintha "elnenek"!
Tudtok errol valamit?

Udv:Pennzoil

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!