Keresés

Részletes keresés

comad Creative Commons License 2008.01.25 0 0 609
Háát...kösz...a felhomályosítást :-)
Előzmény: Zapod (607)
Mcgaiver Creative Commons License 2008.01.25 0 0 608

szia

 segitségre szorulok

a tecumseh oldalra nemtudok bemenni, csak a motorokat nézhetem meg, hogyan lehet teljesen belépni a honlapra mert nekem nemsikerül sehogyan sem

 érdekelne más termékük is mint PL szivattyú

 

 előre is köszi

Zapod Creative Commons License 2008.01.22 0 0 607
Bocsi hogy közbe ugatok a nagyoknak, de én csak egy mezítlábas ásott kutas vagyok. Ha kis mélységig fúratsz kutat és ott elegendő víz, van akkor semmi értelme, kutatat ásatni utána.

Ha viszont nagyobb mélységben találsz csak vizet oda meg már nincs az a Krőzus, akinek pénze lenne az ásott kútra. Az is igaz, hogy a nagyobb mélységben szakszerűen kivitelezett fúrt kút ára már összemérhető egy kisebb mélységű de megfelelő víztartalékokkal rendelkező ásott kúttal.

Ami a lényeg, ha nagyobb mélységben találsz csak vizet ( réteg víz.) akkor mindenképen fúratni kell. De itt nem szabad spórolni a pénzel, mert itt már nem babara megy a játék, általában ivóvízről van szó.

Ha kisebb mélységben van víz és esetleg nem túl nagy a hozam az ásott kút a megoldás, hiszen ott egy-két méter plusszal is ezer litereket nyerhetsz. Míg egy fúrt kútnál csak pár litykó. Na persze ha az pálinka….

És néhány tévhitet is szeretnék eloszlatni. Az ásásnál mindig figyelembe szoktuk venni az évszakot, illetve az előző időszak csapadék mennyiségét és annak figyelembe vételével ásunk esetleg mélyebbre. Már amennyiben a talajviszonyok megengedik. Aztán ha egy ásott kútban mégis lejjebb szállna vízszint nagy esélyjel mélyíthető, és ha egy ásott kút bennem omlik gyakorlatilag örökéletű, ha probléma adódik vele az esetek többségében orvosolható. Ez azért a fúrt kutakról nem mondható el.

Természetesen egy jól kivitelezet nem összegányolt fúrt kút is nagyon hosszú ideig, szolgáltatja szinte ingyen a vizet gazdájának.

 

Csók a család Zapod.

 

Ásott kút trutyizó.

Előzmény: comad (590)
Mcgaiver Creative Commons License 2008.01.22 0 0 606

üdv

 ha feltudtad tölteni a kutadat vizzel akkor, vagy behordalékolt, vagy összeroppant a cső.

 ha a szivattyúd a hordalékba szorúlt be akkor még van remény.

 egy tipp, nekem már bevált: egy 150cm es félcolos vascső egyik végére hegeszteni kell egy mosatófejet.

 ami egy tömör 8cm es hosszúságu köranyag közepén egy 3 as furattal, az oldalán 3 db 120 fokban eltolt furat ami 45 fokos döntésben van.ez ráhegeszted a csöre, úgy hogy az oldalsó foratok felfelé mossák a hordalékot, magyarúl ez egy olyan szerkezet kicsiben mint a csatornások szenyvízcső mosatójuk. 

a cső másikfelére slag meg egy biztonsági kötél és  víznyomással talán feltudod mosni a hordalékot, amire vigyázz hogy bene szorúljon ez is

nem emlékszem írtad e hogy milyen mélyen volt a szivattyúd, milyen a kútcsöved hol volt az üzemi vízszinted, és milyen mélyre akadsz most el?

 mert abból kilehet számítani hogy hol lehet a gond

 

 

 utó irat: a slag helyett jobb a KPL cső, mert azzal tudsz nyomni lefelé is,

 a szivattyú slagját meg kicsit megkell feszíteni hogy  könnyebben elmenjen mellette a cucc, és akkor érezhető ha elérted a szivattyút mert érzed a vas koppannifog rajta és ami lényeg elindúl felfelé

Előzmény: navi96 (603)
bohrer Creative Commons License 2008.01.21 0 0 605
Hello Navi 96

Csikókoromban megpróbáltam okos lenni, hogy engedjem le a ruszki búvárt úgy hogy ne kelljen a kút aljáig engedni, aztán visszahúzni 30cm-t. A csavarokra hegesztettem két 30cm-es elektródát, alulra lemezkorong.Gondoltam ahogy nő a hordalék szintje, úgy emeli a korong a szivattyút:))).
Na egyszer ki akartam szedni, de nem akart ám jönni!!! Nyitásképp elszakadt a műanyagkötél, elérett, de a slaggal sikerült kitépnem, szerencsére leszakadt a csavarra hegesztett elektróda, gondolom nem bírta a sok rezgést a varrat.
Szivattyú kint, már csak a lemez volt lent, mi sem egyszerűbb, abban az időben kamerája csak Steven Spielbergnek volt, fogtam egy kurva kemény M62 mozdony hengerperselycsavarját, lándzsa alakúra lekovácsoltam, kihegyeztem , leedzettem.

Homokra tettem egy ugyanolyan lemezt , kalapáccsal sikerült átütni rajta, ekkor fúrószárra hegeszt, lekalapál a kút aljába, 90 fokkal elforgatva, majd olyat emelve mint egy hajódaru, kiszenvedtem. Mondanom sem kell leizzadtam közben az idegességtől, jó lecke volt. Befőttes üveg+ kamera nobel díjas, tépjed a slagot, azzal sem veszíthetsz, legfeljebb lejut a kamera a csőbe, úgy okosabb leszel.
Esetleg próbáld úgy húzni hogy jár a szivattyú, hátha a rezgés kimozgósítja.
Előzmény: navi96 (604)
navi96 Creative Commons License 2008.01.21 0 0 604
üdv mcqaiver most hogy újra olvastam a válaszod ott kezdődött a probléma hogy a víz egyre lassabban folyt . meghúztam az egészet felfélé jött is egy darabig de megállt és mádszorra sikerült kitépnem a villany vezetéket ezért nemtudom ,hogy jönne-e a víz vagy nem
navi96 Creative Commons License 2008.01.21 0 0 603
Köszi a hozzá szólást. Kamerával már próbálkoztam de az is megakadt 10m környékén mert a slagot kötelet és a vezetéket össze kötöttem. A szondát úgy csináltam egy 2 colos cső végére műanyag kupakot esztergáltattam az elejébe 3-as üveget vágtam másik részébe o gyűrűvel rögzítettem a vezetéket. Azért kellet a 2 colos cső mert a praktikerben vásárolt 7000 forintos kamera ilyen széles és még hangot is ad.Most fogók próbálkozni a belső menetes variációval. Még reménykedem mert megpróbáltam vezetékes vízzel feltölteni ami sikerült nagy nehezen de a kút nagyon hamar el is itta és vissza állt eredeti vízszintjéhez.Nagyon várom a tavaszt .
Mcgaiver Creative Commons License 2008.01.21 0 0 602

 

üdv navi96

ha bekapcsolod a szivattyút és jön a víz,akkor nemtöltődött fel a kutad hordalékkal,

lehet hogy tényleg összeroppant a kutad.

 én is jártam már így, pedig nekem 160 as jóminőségü béléscsövet  hanzaplasztikot használom.

sajna én is próbálkoztam mindennel de csak kamerával tudtam megbizonyosodni hogy mi a gond,ami nem egy olcsó játék hogy legyen vízálló, meg lássak vele lenn a mélyben is,de mostmár legalább ha valaki megkérdezi hogy van ekamerám? azt tudjam mondani hogy van az is)))))))))))))))))))))))))

de tényleg lehet hogy csak a slag szoríotta meg, ami a lényeg hogy nagyon ne erőltesd a kivételt, mert ha így is müködik akkor hajrá. rosszab már nem érhet miatta

mert ha beszakad a tartókötél, meeg a slag akkor sehogysem tudod majd kivenni

nekem ősszel lett gondom földmozgás miatt roppant össze a cső egymástól 200m re 2 kutam bánta  az egyik a mainapig is működik, míg a másik feltöltődött hordalékkal

Előzmény: navi96 (597)
Mcgaiver Creative Commons License 2008.01.21 0 0 601

üdv  V72

 a max fúrási mélység 27m  ebből fúrva 21  a többi 6m  160 as cső letétele után sóderben iszapolva.

  a végén 7 m vízoszlopp lett ami megszivattyúzva 3000l/h kivétel mellet a nyugalmi vízszintből 12cm ment le.

felén a kis házkörüli kert locsolához ez bőven sok, mert rohangálhat az ember fia a locsolótömlővel hogy elnyelje a föld, föleg ha már fűvesitett.

Előzmény: yu72 (595)
HOH0 Creative Commons License 2008.01.21 0 0 600
de hova lett a kép ?????? direkt feltöltöttem, de még sincs itt... kacat ez az index...

na szóval itt a kép :
http://aseufgaslfgasld.atw.hu/100_0915.jpg

itt biztosan megjelenik.

na erre még 5percig nem is lehetett elérni az egész oldalt.

köszi
Előzmény: HOH0 (598)
freex Creative Commons License 2008.01.21 0 0 599
Nálam úgy szorult meg, hogy a slag túlságosan belógott, a búvár mellé ereszkedett és be is gyűrődött. Nekem előszőr a slagot kellett "kitépni", utána jött a búvár.
Nálad előszőr azt kellene kideríteni, hogy nem a védőcső roppant-e meg körülötte. Ez elég egyszerű, mert leeresztesz egy olyan 20-30 cm-es fémcsövet, ami 1-2 mm hijján illeszkedik a védőcsőbe, s ha valahol megakad a búvár előtt, akkor nem túl sok esély van a kivételre. Ha meg se moccan, tehát teljesen beszorult akkor az a veszély áll fenn, hogy nem kap elég hűtést és leéghet. Rossz esetben oda a szivattyú és a kút is...
Én annak idején csináltam egy olyat, hogy a kamerás, fotófényes telefonomat egy lezárt befőttesüvegben leengedtem, felvettem a kutat és a vizivilágot. Persze ehhez elég elvetemültnek kell lenni...
Mivel a kút elég nagy érték, jó lenne ha nem az veszne. Egy vizuális információ ilyen esetben nagyon sokat ér, még csinálhatsz olyat, hogy veszel vezetékes minikamerát, világító ledeket teszel rá, leszigeteled vízmentesre és valami súllyal lengeded.
Én nem adnám fel, mert felénk egy kút megfuratása minimum fél milla, csak úgy egyszerűen nem hagynám veszni...
Előzmény: navi96 (597)
HOH0 Creative Commons License 2008.01.21 0 0 598
ismeri valaki a képen látható szivattyút ?
sajnos semmilyen adattábla vagy felirat nincs rajta.
a csatlakozóból kindulva sztem 3 fázisú lehet, de hogy 42 V vagy 400 V ?

mi a neve ? mit tud ? hány voltos ? kutat fúrni jó lehet ?

köszi

navi96 Creative Commons License 2008.01.20 0 0 597
Mit csináljak ha a ˝ruszki˝búvárom megszorult a kútban kb. 18m mélyen?A kút 40m mély a víz 13m jönfel. A talaj 0.5mföld 39m agyag külömböző keménységű és az alján kvarc homok/ minimális/ és kavics.A búvár rezgése össze törhette a csövet? Hogyan lehetne egyszerűen kivenni vagy bonyolultan? Hagyjam lent a szivattyút és használjam tovább?
bohrer Creative Commons License 2008.01.20 0 0 596
A GANZ régi cég mindig is a gépgyártás élvonalában volt, nem is sejtettem hogy ennyire szerteágazó tevékenységet folytat, vízierőművek, óriásszivattyúk, olajfúró berendezések.De ezek főként állami megrendelésekre készülnek méretük, áruk alapján.
Előzmény: ezlettanevem (594)
yu72 Creative Commons License 2008.01.20 0 0 595
Üdv Mcgaiver!
Dugattyús szivattyút használj,100 lit/perc kapacitással már fúrkálhatsz szépen. Az MTZ marhaság, egy egy hengeres 13-14 LE-s dizel motorral forgathatod a fúrószárat meg a vizet is nyomathatod egyszerre,a fogyasztás elfogatható (1-2 lit/óra).Itt a fórumon olyan kutakról olvastam,amelyek 40-50 liter adnak percenként,azért nem érdemes szivattyút venni,annyit kézzel li lehet pumpálni. 120-as cső, 123 m mély, 600 lit, hihető?
Száraz fúrást irtál, mennyi az eddigi rekord (mélység)?
Előzmény: Mcgaiver (573)
ezlettanevem Creative Commons License 2008.01.20 0 0 594
Ha esetleg valaki nagyobb mélyebb kutban gondolkodik DD http://www.ganz-holding.hu/EnergHunF1.htm
Mcgaiver Creative Commons License 2008.01.20 0 0 593

A  szomszédom mutatta meg az egykezes keresést ö a TÁLTÓS  gyógyító tanfolyamaira járt, nem azért hogy ezt tanúlja meg, hanem a betegsévélek kapcsolatban.

előtte én a kétbotos fariációt használtam, de ez biztosabb, pontosabb

  egy hét alatt megtanúltam, sok gyakorlással

ezzel az egykaros teknikával meglehet mondani hogy kb milyen mélyen van a víz, de nekem nem megy még évekóta sem

lehet hogy elkellene mennem egy TÁLtos kurzusra, és akkor menne

hinni kell benne az biztos

én úgy gyakoroltam, hogy ajárdán sétálva a kezemben a cucal,kerestem a házakhoz a vízbekötéseket

rögtön megtudtam nézni a sikeres találatot, csak bekellett pillantanom a vízóra aknatetőre)))))))))))))) HA OTT VOLT AHOL ÁLLTAM VOLT SIKERÉLMÉNY

 

 

freex Creative Commons License 2008.01.20 0 0 592
Én ingázásról olvastam vízérkereséssel kapcsolatban. Végül is mindegy, hogy inga, bot, vagy csúzliágas, csak legyen radiesztéta az illető.
Azt is meg tudod mondani, hogy milyen mélyen van az ér?
Mennyi idő alatt tanultál bele?
Előzmény: Mcgaiver (591)
Mcgaiver Creative Commons License 2008.01.20 0 0 591

ebben a szakmában szerencséshely nincs, mert van vízér, vagy nincs.

és főleg ha megtalálod,

 egy példát mesélek erre:  egy ismerősöm szeretettvolna balatonkenesén furatni velem egy kutat fenn a hegyoldalon.

 utánna érdeklődtem hogy vannak e kutak a környéken, volt de mind 50 m  amiből naponta csak pár vödör vízet lehetett kivenni.

 nagyon rákészültem, mert agyag az egész, dörzsöltem tenyerem 50m szép kis pénz, habár kemény munka főleg szárazteknikával.

 mert a tulaj mondta neki kell a kút bármennyi vizet ad

elkezdtem járni-kelni a területen kezemben a bűvös pálcámmal, és találtam egy víz eret

második nap elértem a vizet 16 méteren. belefúrtam a fehér agyagig, na abban egy óra alatt csak 10cm haladtam.a vízoszlom 4m lett így  elkezdtük szivattyúzni

na az szép volt, nagyon agyagos és max 60l víz jött ki

félóra alatt megint elérte avízszint a nyugalmi állapotot.

egy egésznap szivattyúztuk, és egyre több, egyre tisztább vizet adott

kétnapos szuvattyúzás után már nemtudtuk kiszivattyúzni a vizet, hozzákell tennem hogy egy orosz búvárral ami kb 1,3 köbméter vizet szúllított abból a mélységből.

közben a szomszédban fúrtunk . úgy hogy ez nemcsak vak szerencse volt , mert neki is ugyan olyan jólett a kútja(  ott azon a területen ez jónak számít)

 akiknek 50 m es kútja volt hitetlenkedve jöttek érdeklődni, megnéztem az ő ingatlanjukat, ott nemvolt vízér, ezért nincs akkora vízhozam.

ezzel nem azt akarom mondani, hogy én akkora mágus vagyok, hogy vizet facsarok a sziklából is, hanem ahoz hogy legyen víz, és legyen vízhozam, eret kell találni

persze ez nemvonatkozik az alföldre meg a folyók sóderral lerakott vízadórétegeire, hiszen ott van víz bőven.

nem veleszületett adottság hogy megtaláljuk az eret, meglehet tanúlni, gyakorolni kell

 

Előzmény: comad (590)
comad Creative Commons License 2008.01.20 0 0 590
Köszi! Lehet, hogy először fúratunk egyet, azután ha nem elég, még mindig lehet ásatni. Állítólag szerencsés a hely, mert dombvidéken van, és az egyik domb tövében lenne a kút.
Előzmény: som57 (589)
som57 Creative Commons License 2008.01.19 0 0 589
A talajvízszint éves viszonylatban sokat tud változni és ez az ásottkút

ellensége. A szakszerűen kiképzett fúrottkútnak viszont állandó

a vízhozama és a nyugalmiszintje amely rézegvízből táplálkozik,

nem talajvízből.

som57
Előzmény: comad (584)
comad Creative Commons License 2008.01.19 0 0 588
És ásásnál igaz? A helyzet az, hogy még nincs eldöntve, hogy fúrt vagy ásott. Egy épülő kis pálinkafőzde vízellátását kellene biztosítani, nem vagyunk benne biztosak, hogy a fúrt kútnak elegendő lenne vízhozama.
Előzmény: fúrós (585)
ezlettanevem Creative Commons License 2008.01.19 0 0 587
hát a honda zagyszivattyus technika elég drágás lásd http://www.hondakisgepek.hu/_pdf/arjegyzek_vegfelhasznaloi_kisgepes.pdf Yan olyan szivattyu is amelyiken honda motor van de a szivattyu része más gyártótól való ezek valamivel olcsóbbak
Előzmény: bohrer (586)
bohrer Creative Commons License 2008.01.19 0 0 586
Hello Mekgájver!

A jutubon volt egy video, házi gyártmányú világoskék színű fúró, két nagy tartály honda robbanómotor gondolom 5Le GCV 160-as, nyomta a fúrószárba a vizet, a kifolyt víz kis gödörbe, előülepítésre, felül kis csatorna kapavágás, ár egy másik gödörbe, abból meget vissza az anyag. Jutub keresőbe írd be: water drilling ,itt válogathatsz az afrikai, az USA nagyipari, vagy az átlag technikák között.Neked a világoskék gép fog bejönni egyedül kezelte Igor, forgott klasszul, és gyűrte ki az iszapot ezerrel. Nézz szét a TECUMSEH magyar oldalán is ott is vannak robbanómotorok azok sem szarok,hátha olcsóbbak a hondánál, minden 4 ütemű érzékeny a vízszintes helyzetre,(kenőolajszivattyú elől ne folyjon el az olaj ). Jó a robbanómotor így nem terheli még egy bika elektromos szivattyú a gyenge 1 fázisodat.
Előzmény: Mcgaiver (583)
fúrós Creative Commons License 2008.01.19 0 0 585

Helló Comad!

 

Ott a bukfenc a dologban,hogy fúrni nem a nyugalmi talajvízszinig kell, hanem a vízadó régig. Nem 6-8 m-es kutakat szoktak, hanem 20-30 m-eseket. 

Előzmény: comad (584)
comad Creative Commons License 2008.01.19 0 0 584
Sziasztok! Elnézést, ha már volt, de lenne egy kérdésem. Hogy van ez a dolog a talajvízszinttel? Én úgy okoskodom, hogy pl. most, amikor olvad össze-vissza, vagy tavaszi-őszi esőzésekkor magasabb, mint nyáron. Tehát: ha fúratok/ásatok egy kutat mondjuk most a talajvízszintig, akkor nem biztos, hogy nyáron is lesz benne. Vagyis nyáron kellene fúratni/ásatni, mert akkor biztos, hogy minden évszakban jó lesz a mélység. Jól gondolom, vagy van benne valami bukfenc?
Mcgaiver Creative Commons License 2008.01.18 0 0 583

szia

  amiről beszéltem az nem egy sima frekiváltő, inverteres

  a 2400w os motor átétellel sac per  50 lóerő  az 50 es fordulattal

szárazteknikánál úgy 50 cm re fúrtam le az fellazítva kb  1,3  m  anyag ami a fúróra rakódott fel, erölködés nélkül.

  volt amikor nemakart lejjebb menni, valami miatt,( mint agyagot fogtunk, vagy követ) megterheltük 4-500 kg al, és akkorsem erölködött

 

utó irat:  sajnos a szivattyúval kapcsolatos kérdésemre még nemkaptam választ

  remélem valaki segíthet

 

Előzmény: bohrer (582)
bohrer Creative Commons License 2008.01.18 0 0 582
Utánanéztem, én is, nem egy sima frekiváltó komoly elektronika van benne.
Nálunk is vannak a cégnél ilyenek csak azokat a gépeket nem én javítom.
Fordulatszámszabályzásra is használjuk forrasztó kemencék transzport sebességének beállításához.Van ami 3 fázist állít elő , az a lényeg hogy bírja az automata. A 2400W 16A-ről simán elhihető, nem tudtam hogy ez elég 170mm-es kút fúrásához. Azt hittem sokkal erősebb motor kell oda. Elvileg elhajtaná egy 5Le HONDA motor is? ( itt nincs olyan nyomaték csak 10Nm-körüli)
Előzmény: Mcgaiver (579)
csabapeca Creative Commons License 2008.01.18 0 0 581
70%-át soha nem adja le, max 40%-ot ha szerencséd van és olyan a motor tekercselése amelyik elbírja a folyamatos kondenzátori rásegítést.
Előzmény: bohrer (577)
ezlettanevem Creative Commons License 2008.01.18 0 0 580
Ilyen kutfuró az igazi!! aki meg elégszik napi 1 kuttal.Sajnos anno mikor nekem furták az elsöt akkor a kutfuró majdnem stopperrel mérte az idöt,mert aznap még 2 kutat akart kifurni.
Előzmény: Mcgaiver (579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!