Keresés

Részletes keresés

HOH0 Creative Commons License 2007.10.30 0 0 435
senki sem akar kivancsiskodo munkaerot ?
na akkor kerdezek...

szoval, olyan dolgok erdekelnek amiket eddig nem olvastam.
pl. a furas atmeroje kizarolag csak a fejtol fugg vagy a meghajtas ereje is fontos, vagy csak azert vannak tobbsegben a 120 160 furo fejek mert ehhez meg nem annyira horror aru a cso ?

tehat ha csinalok egy 300-as furofejet akkor 300-as kut lesz belole ? csak gyozzem csovezni ? vagy a meghajtas is nagyon fontos ? vagy nincs is nagyon ertelme ekkoranak ?

aztan a masik, sok helyen olvasom, hogy jott a furo es elore megmondta, hogy milyen melyen varhato a viz es mennyi hozama lesz a kutnak.
szoval valoszinuleg nem az Y botos emberek mondasaira tamaszkodva adnak ilyen informaciot hanem mert tudjak. DE honnan ?
a kornyeken furt kutak tapasztalataibol ?
vagy van valami geologiai terkep ? ha igen hol lehet hozzajutni ?
vagy egyeb mas ?
es ha egy kutfuro most kezdi akkor az honnan fogja tudni, hogy azon a kornyeken hol lehet a viz ? minden lakohoz becsonget, hogy elnezest van-e kutja es ha igen akkor milyen mely ? (gondolom ez teljesen kizarva...)
tehat akkor honnan tudjak, hogy hol milyen vizre lehet szamitani ?

tovabba olyanokat is olvastam, hogy az asott kutra nem kell engedely.
meg azt is, hogy furt kutat csak 6mig engedelyeznek es 500m3 ?
most akkor pontosan mi az igazsag ?

ha telleg csak 6 meter akkor ki koveti el a szabalysertest ?
a kutfuro vagy a megrendelo ?
mert az engedely a megrendelohoz tartozik es o fogja hasznalni a nem szabalyos melysegre furt kutat amit kutfuro keszitett...

az egyik weboldalon lattam, hogy neki OKJ-s papirja van a kutfurasrol....
es hol lehet ilyet beszerezni ? mert ahogy eddig olvastam, meg asztalosok is elmentek kutat furni, most kell hozza engedely, hogy valaki kutfurassal foglalkozzon vagy csak vesz ehany csovet, es kiadja magat kutfuro kisiparosnak ?

aztan azt is olvastam, hogy van aki 1000ft/meter aron fur...
kerdeznem, hogy egy 10-15 meteres kutnal 10-15.000 forintert tart egy csomo kutfuros cuccot ? emelgeti a nehez saros dzsuvas vascsoveket, vallakozast tart, es neki ez megeri ?

aztan PVC csovet hol erdemes venni ? termeszetesen a legolcsobb helyre vagyok kivancsi, mert szinte a sarki vizes is beszerez mindent, max. ketszer annyiba kerul mint a beszerzesi forrasnal.

a pvc cso idovel nem csuszik szet ?
valaki irta, hogy ossze popszegecseli.
es azt nem eszi meg az agressziv viz ?
valaki irta, hogy PVC ragasztoval osszeragasztja...
es az nem karos az egszsegre ?
aztan a ragasztasnal elore osszeragaszt 20 meter csovet es azt dugja le vagy mindig amikor ereszti le akkor ragaszt ? ekkor a friss ragasztas nem csuszik szet ?

aztan hogyan oldjak meg a kutfurok a vizet es a villanyt a helyszinen ?
gondolok itt arra pl. egy hetvegi telken, ahol se villany se viz, ott hogyan is mukodik az obliteses furas ?
a megrendelo addig telefonalgat furok utan amig olyat talal akinek benzinmotoros gepei vannak es tartaly kocsival maszkal ?

hogy szakad bele a furo fej pl. 20 meteren ?
ellenkezo iranyba tekeri a csovet es kitekeredik ?
vagy mi az oka annak, hogy lent marad a fej ?

olvastam meg olyat is ennyi er vagy annyi erbol jon a viz...
ezt nem ertem , honnan tudja a fold felszinen a kutfuro, hogy 20 meterrel alatta abban a 110-vagy 160-as csoben hany erbol es honnan a jon a viz ?
ide is betort a video technika es kamerat eresztenek le, mint a kemenyseprok ?

mi a helyzet a meszko hegyeken ahol akar sok 10 meter meszko is lehet ? ott hogyan furnak kutat ? vagy ezt senki sem vallalja ?

mi a helyzet ha kavicsos retegben egy nagy 10-20 cm-es kavicsot talal meg a furo fej ? van erre egyaltalan esely vagy ez teljesen ki van zarva, mert az evezredek alatt a nagy kovek mindig a felszinre kerulnek ?
vagy a retegekben egyaltalan nincsenek nagy kavicsok?
vagy ezt nevezik szivasnak ? (ami nem szivattyuval tortenik :))

ha foso homokot talal az ember furas kozben akkor mit lehet vele tenni ? bele a pvc cso es abban furni tovabb csak kisebb furoval ?

ha keves a viz egy furt kutban akkor segithet ha tobb kutat furnak vagy ezzel z egyik kut a masiktol veszi el a vizet ?

ezek az Y botos vizkereso emberek hokusz pokuszoznak vagy teyleg van valami realis alapja annak amit csinalnak?

egyebkent mind1 hol fur az ember? , mert egyszer biztos vizet fog talalni csak melyseg kerdese dolog ?

bocsi a hibakert, de tul gyorsan gepelek, az ekezetek meg az xp hibajabol nincsnek, mert ha bekapcsolom a magyart akkor a z es y fel van cserelve

elore is koszonom valaszaitokat
freex Creative Commons License 2007.10.29 0 0 434
Nekem sajna még a ruszki csettegőm van, nem nagyon mertem beruházni komolyra, mert kicsit homokol (szemmel a víz kristálytiszta), másrészt meg magamnak fúrtam különösebb szaktudás nélkül, ha esetleg valamiért eltünne a víz, nem feküdne benne annyi pénz.
Most a ruszkival egy köbös tartályt nyomatok tele, azon egy kis vízmű dolgozik. A tartályban már megfordult legalább 10 m3 víz, az alján van 1-2 cm homok. Van most egy eladó mélykút szivattyú sok kábellel meg tömlővel bagóért, ha az bejön, akkor talán a ruszki membrános polcra tudom tenni.
Előzmény: kentaura (432)
kentaura Creative Commons License 2007.10.29 0 0 433
Az a baj, hogyha felpumpálnád a talajban lévő vizet és eltömítenéd a te furatodat, hiába dolgoznál, mert másnak is van gondolom kútja és ott szépen kimenne a nyomás.
Előzmény: freex (431)
kentaura Creative Commons License 2007.10.29 0 0 432
Erre találták ki a mélykúti szivattyút! Nálam is ilyen van, bár csak 7m-ről kell felhozni a vizet, de így egyrészt nagyobb a felhozott vízmennyiség, másrészt nem hallod a szivattyú zaját. Nálam 110-es cső megy le a fúrt kútba és 98-as a szivattyú. Ha jól emlékszem 45 000 Ft volt a picike és háromszor annyi vizet hoz fel, mint a felszíni elődje.
Előzmény: freex (429)
freex Creative Commons License 2007.10.29 0 0 431
Nem értem mitől illanna el. Lent nincsenek kompresszálható légkamrák, ha a talaj elég tömör, főleg vízzárók között.
Ha belegondolsz, a vizet a rétegek nyomása tartja fent ahol van, emiatt elég érdekes lenne ezzel a brutális erővel szembeszállni. Másrészről pedig ha 10 m-en belülről fel akarod szívni a vizet, gyakorlatilag a szívócsőben csinálsz "-1", vagyis 0 bar" nyomást, aminek a következtében a légkör 1 bar-os túlnyomása felpréseli a vizet a szívócsőbe. Ha ennél a +1 bar-nál 1-2 bar-ral nagyobb nyomást engedünk be, nem hiszem, hogy elillanna a víz. A folymatos termelést egy mezei kompresszorral meg lehetne oldani, csak ügyelni kellene, hogy a nyomás ne szaladjon 2-3 bar fölé. Nagyobb mélységből biztosan nem hozható fel a víz, de szerintem 10-20 m között működhetne. Csak lenne 40-es kutam, tutira kipróbálnám...
Előzmény: erbe (430)
erbe Creative Commons License 2007.10.29 0 0 430
0!
A lyukból szépen elillanna a víz a környező talajba, föl legfeljebb néhány liter jönne, ami épp benne volt a csőben. Hogyan gondolod a folyamatos termelést? Mert nagyon hamar már csak levegő lesz a kútban.
Ennél már jobb az a módszer, amit egy kolléga propagált, miszerint megakadályozzuk, hogy a kútba bejusson a külső levegő, így a vákuum még a környékről is odahúzza a vizet. Igaz, nagyobb erővel kell szívni, de több lesz a hozam.
Előzmény: freex (429)
freex Creative Commons License 2007.10.29 0 0 429
Sziasztok!

Egy elvetemült kérdés.
Gondolt már valaki arra, hogy szívás helyett túlnyomással termelje ki a vizet?
Pl. egy 40-es kút, miután le lett kavicsolva, esetleg cementezve majd rendesen betemetve, egy slagot le kell nyomni az üzemi víszintig, majd a tetejét a slag és a cső között légmentesen tömíteni, bele egy szelep, s kompresszorral megnyomatni. 10 m-ről már nem lehet felszívni, de 1 bárral a felszinig feljönne a víz, 2 bar már közel 20 m stb. 2-3 bart pedig a legszarabb obi-s kompresszor is tud. Azért 40-es kút, mert abba kevés levegő kell. Persze ehhez a béléscsöveket rendesen légmentesen össze kell ragasztani, nem csak valahogy összedugni.
Vélemény?
HOH0 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 428
koszonom , latom, de a gyakorlati sardagasztast es a hoppa most hogyan szedjuk ki a csovet x meterrol, semmilyen leiras nem tudja helyettesiteni :-)

Előzmény: fúrós (427)
fúrós Creative Commons License 2007.10.28 0 0 427

Helló E. Miklós!

 

Az hogy 16-20 méternél van az agyag, és  a vízadó réteg meg még ez alatt, nem azt jelenti, hogy a víz nyugalmi vízszintje is itt áll be. Attól , hogy 20 méteren jön be a víz a  kútba, úgyanúgy feljön a területre jellemző nyogalmi talajvízszintig. Bármilyen mély kutat fúrsz( 10 20 50 vagy 100 méter) , akárhanyadik vízadót csapolod meg, a kútba ugyanott fog megállni a víz. Felénk ez 7-8 méternél kevesebb, így felszíni szivattyú nyugodtan használható.

 

Látó 5-nek üzenem, hogy én nem ebből élek, nálam ez csak "hobbi", és egyébként én nem ezt a technikát alkalmazom, felénk nem működik.  És szerintem ez a topik nem azért van, hogy beszéljünk a semmiről, hanem,  ha tudunk osszunk meg hasonló érdeklődésű emberekkel  információkat, hátha mi is megtudhatunk valami okosat.

 

Egyébként "haverjaid", és nem tudják, hogy milyen technikával fúrsz? Milyen haverság az ilyen.

 

Hoho olvass vissza 2, 3 oldalt elég sok infó fenn van

 

 

  

Előzmény: e.miklos (421)
HOH0 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 426
hali

szeretnek nehany furasi trukkot magameva tenni.
szivesen elmennek akar kozremukodo segitokent is kutfurasokhoz.

tud ebben valaki segiteni ?

koszi

zsolt
Látó 5 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 425
Hogy te mekkora marha vagy, a környékeden lakom én is, és már ezek után két haverom is ilyen technikávak fog fúrni, mert elmondtad itt nekik. 
Előzmény: fúrós (420)
freex Creative Commons License 2007.10.28 0 0 424
Hát elég drága. Siófokon ha jól emlékszem olyan 8000 körül van köbmétere. De mivel leginkább kútfúrók viszik, adják kisebb egységekben is. A csókánál fel van írva, hogy mennyi egy kis vödörrel, mennyi a 25 l-es vödörrel stb. Azt hiszem ez utóbbi 200-300 Ft között van.
Egyébként a végén, amikor a vett kavics elfogyott és még kellett egy kevés, én is 2 rostán keresztül csináltam sima sóderből.
Előzmény: e.miklos (423)
e.miklos Creative Commons License 2007.10.28 0 0 423
Mennyibe kerül az ilyen osztályozott kavics?

Csak mert ha drága, akkor 1 bizonyos méretű kavics kiválogatásához nem kell más, mint 2 db. rosta (az egyik a kívántnál nagyobb köveket fogja meg, a másik a kívántnál kisebbeket engedi át).
Előzmény: freex (422)
freex Creative Commons License 2007.10.28 0 0 422
"Amúgy én is azon agyaltam, hogy hogyan is tudnék sódert rakni a két cső közé, ha csak 2m-t raknék le az aljára... 8-)"

Szerintem simán. Csinálsz a 2 m-es cső aljára és tetejére valami központozó-távtartószerűséget, mondjuk 3 ágút, de vékony anyagból, hogy a kavics tudjon átszóródni rajta. Teszel bele valami súlyt, hogy ne lebegjen, az alját nyitva hagyod, hogy ne ússzon. A tetjébe belenyomsz egy afféle kúpot, csúcsa felül, a csúcsára erős zsineg kötve. A leglényegesebb, hogy a kúp annyira szoruljon bele a csőbe, hogy ha engeded le ne csússzon ki belőle, befelé a csőbe egyáltalán ne mehessen, pl. peremmel legyen ellátva, de egy határozott rántásra kijöjjön belőle. Kiszámolod, hogy a vastag és a vékony cső közé pontosan mennyi sóder kell. Leengeded a csövet benne súllyal kúppal a tetején. Ez lemegy az aljáig és a központozóknak köszönhetően középre fog beállni. Ekkor lassan beleszórod a kavicsot, amely szépen a cső köré rakódik, bele a tetején lévő kúptól nem tud menni és a kúp hegye miatt rajta sem áll meg. Persze a zsineget egyenesen kell tartani, de nem feszíteni. Amikor a kavics elfogyott, esetleg le lehet engedni egy másik zsinegen valami egyengetőféleséget, ami fel le huzgatásával a kavics szépen egyenletesen beáll a cső köré. Jobb, ha nem 2 m-t, hanem mondjuk 3-4 m 125-ös csövet használsz, egyszerűen csak az alsó 2 m-t réseled, szűrőzöd, de kaviccsal magasabban töltöd. Ha ez megvan, egy határozott rántással kicuppantod a kúpot, aztán mehet le a szivattyú. A határozott rántáson van a hangsúly, mert ha elkezded cibálgatni a madzagot, a cső is feljebb jöhet. De legjobb, ha tényleg a hosszabb csővel és több kaviccsal csinálod, majd vársz legalább 1 napot. Eddigre a kavics olyan erős fogást képez a cső körül, hogy többet nem jön fel.
Lehet, hogy hülyeség az egész, hirtelenjében így korán reggel ez jutott az eszembe.

Ja és még annyit, hogy lehet kapni tüzépeken válogatott, mosott kavicsot. Van olyan, hogy 4-8 (4mm-8mm), a kútfúrok is ezt viszik. Én is ilyet használtam, jobb mint a sima sóder, amiben homok is van meg nagy kövek is, szépen, egyenletesen terül.
Előzmény: H3x (419)
e.miklos Creative Commons License 2007.10.28 0 0 421
Hm, ez érdekes, jó azoknak, akik ott élnek. :)

Egy kérdés: a 15-20 m + agyagréteg mélységből mivel emelik ki a vizet? Csak mert a legtöbb felszíni szivattyúra 8-10m szívásmélység van megjelölve.
Előzmény: fúrós (420)
fúrós Creative Commons License 2007.10.27 0 0 420

 A sóder azért kell, hogy megszűrje a vizet. Lent a víz ugye nem üres térben van,(nem úgy mintha egy tartályba lenne) hanem az ott lévő durvább , az agyagnál jóval porózusabb talaj szemcséi között mozog. A sóder elvileg megszűri, és a sóderágy külső felületétől már csak a víz jön tovább a kút belsejébe, a szűrőháló pedig nem engedi be a sódert kútcsőbe. Az így  készített kútba elvileg semmilyen homok nem jön be. A  lyukas csőre tett háló kb 5*10* sűrűbb a szunyoghálónál, azon csak a víz jut be. Ha viszont sóder nélkül használnák csak hálót, a talaj apró szemcséi eljutnának a szűrőig és a szívás hatására beszorulnának a háló réseibe, és előbb utóbb lecsökkenne a vízhozam.

Mi szórófejes öntözésre használjuk, és ha bármennyire is homokos  lenne a víz, megszorulna a fej, és nem forogna körbe, így más módszerben nem is gondolkodom.

  

Nálad lehet hogy más a helyzet, mert ha sóderben van a réselés, az olyan mintha  körbe lenne sóderezve.   

 

Hát a kavicsokat nem tudom mivel lehene felhozni, esetleg egy nagy vízhozamú szivattyúval,meg  sűrű iszapos  vízzel.

 

Csak érdekességképpen:

 

Amikor túl voltam az első 2-3 sikertelen kúton az egyik közös ismerős összehozott egy feléjük dolgozó kútfúróval, ő mesélte, hogy feléjük a Hajdúságban létavértes környékén elég sokat kifúrt, de ő nem kínlódik hálóval sóderrel stb. Tudja, hogy arrafelé  15-20 méteren van egy kemény  agyag réteg,alatta, meg ott a vízadó. Lefúr az agyagig, abba belefúr 1-2 métert, majd kiveszi a fúrócsövet, a fejet, összetold 63-as csőből annyit, hogy leérjen a lyuk  aljáig, ott jó erősen bereveri a csővet az agyagba, és ezután a 63-as cső belsejébe, egy kisebb fúrófejjel, ami épphogy belefér folytatja a fúrást, addig míg ki nem ér az agyagból. Ha beleért a puha vízadóba, kihúzza a kisebb fejet, leenged egy  slagot az aljáig és  jópár órán keresztül kompresszorozza. ( Szerinte ekkor ha plusz víz jön fel, nem csak annyi, mint amennyi a csőben volt, már biztos , hogy kút lesz belőle.). A felbugyogó víz kihozza magával a hordalékot , és keletkezik lent egy jelentős üreg, ami nem szakad be, mert felette a kemény agyag lesz a plafon. Ha kész, leenged egy 50-es szívócsövet, kicsit visszább húzza az aljától, és kimeríthetettlen kút lesz belőle lehet, hogy egy kicsit homokos az eleje, de később kitisztúl. Szántóföldön öntöznek ilyenekkel, állítólag egy ilyen kút elbír egy 50-es öntöződobot is , pedig annak alsóhangon 120-130 l víz kell percenként hoy megmozduljon. Éjjel nappal működik, és nem ürül ki. ÉS Az ANYAGKÖLTSÉG  10-12 DB 63-AS CSŐ ÁRA, KB 6-7 EZER FT.Ez nem semmi  De ehhez nagyon jó adottságú terület kell, ilyen kutat nem lehet akárhol megcsinálni..            

 

 

Előzmény: H3x (419)
H3x Creative Commons License 2007.10.27 0 0 419
Hello fúrós!

5000Ft/m volt a 160-as csővel együtt (volt egy brigád, akik kb 4000/m-ért dolgoztak, de megunták itt a nehéz melót és továbbálltak mielőtt nekem fúrtak volna. A gond, hogy beszereztettek velem 200-as csövet, ami itt maradt a nyakamon, mivel nmás nem nagyon dolgozik ekkora átmérővel. Még szerencse, hogy ingyen volt. 8-) )
Az alját nem zárták le, mivel úgy fúrnak, hogy mennek tisztán a fúrófejekkel ameddig kavicsos/vizes részt nem érnek. Utána berakják a csövet és abban fúrnak (meg kuttyogtatnak) tovább (persze kisebb átmérővel) és nyomják lefelé tovább a csövet.
Nem is igazán értem minek az alját lezárni. Főleg mivel nekem az alja is kavicsban van.
Köré sem raktak semmit, mivel nem is igen lehetett volna, ugyanis a fúrt lyuk átmérője alig nagyobb a csőénél és nem is igen hiszem, hogy a 160-as 17m hosszú csövet fel lehetne úgy tölteni, hogy a víz feljőjjön a tetejére (mert ugye így kell besóderezni?).
Egyébként pontosan minek is a sóder a cső köré?
Amúgy én is azon agyaltam, hogy hogyan is tudnék sódert rakni a két cső közé, ha csak 2m-t raknék le az aljára... 8-)
A kútszűrőt sem értem igazán. Az általam előbb említett honlapon a réselést is nagyon lehordták... Most akkor mi az igazság? Mi a szerepe a kútszűrőnek? Milyen sűrűségű szövetet, hálót érdemes használni?

Szóval a hidroszeres módszert felejtsem el kavicsos réteg esetén?
Hogyan lehetne felhozni ezeket a kavicsokat?
Előzmény: fúrós (417)
zorrobacsi Creative Commons License 2007.10.27 0 0 418
hidroszernél nem láttam csak 40-50-63-as kútszűrőt, az 50-est asszem' 800 pénzért vettem legutóbb... Egyébként csináljuk nekik az ingyen reklámot, pedig ügyes kezű ember ki tudja faragni amit árulnak, olcsóbban... Persze gépműhely nem árt hozzá.. :)
Én is azért adom el a technikát, mert ezzel nem lehet követ fúrni...:(
Előzmény: fúrós (417)
fúrós Creative Commons License 2007.10.27 0 0 417

 

Helló H3x!

 

Hát a hidroszeres technika sem igen boldogulna a kavicsos köves talajjal, szerintem az 1-2 mm-nél nagyobb szemcséket nem igen hozza fe, bár ha sűrítenénk a vizet talán, de ezt még nem próbáltam, mert nem volt rá szükség.

    Minél többet olvasom ezt a topicot azzál inkább úgy érzem szerencsés helyen élek: egyrészt a magasra jön fel a  talajvíz, nem kell búvár, ill a nem köves kavicsos talaj miatt.

 

Olvastam én is a "lyukas" oldalt, hát elég ijesztő elsőre, de attól hogy találkozott egy-két ilyen esettel, még nem azt jelenti, hogy mindegyik így jár, szerintem csak elrettentésnek írta, hogy trógerolja a konkurenciát.    Szerintem nem biztos, hogy félned kell,miért ne működne hosszú távon. Ha a víz magától áramlik be, nem úgy mint egy kisebb átmérőjű kútnál ahol az egész kútat teljes átmérőben szívja a szivattyú, ha kitisztult, miért ne maradna úgy.

 

Egyébként a tiédet hogy csinálták:

-mennyibe került?

-Lezárták -e az alját?

-Ha jól értem csak réselték, kútszövetet nem használtak?

-Raktak-e sódert köré?

 

A mélyszívófejes szivattyúval szerintem is az a baj, hogy sokat fogyaszt a vízhozamához képest, és nem kell neki sokkal kisebb átmérőjű kút mint a búvárnak. itt a link egy fajtáról:

http://www.szivattyu.eu/index.php?productID=200

 

100-as kút kell 2.2kW-os , és csak 40l/p-et tud

 

Nem értem, hogy ha csak 2 m-t akarsz letenni a 125-ös csőből, hogy rakod köré a sóder a kút alján

Az ötlet nem rossz, a kútba egy kisebb kutat,  csak ha 16 m 125-ös csövet használnál,akkor lehetne leereszteni köré a sódert, de a sok cső miatt az már egy kicsit költséges.

 

kútszövetet vettem már én is, egy debreceni barkácsboltból  nem emlékszem, de úgy  1500 körül volt m2-re.        

Előzmény: H3x (413)
freex Creative Commons License 2007.10.27 0 0 416
Én személy szerint a geotextiliát nem ajánlanám. Túl sűrű, ha eltömődik annyi a kútnak. Nekem simán be van flexelgetve, köré kavics, semmi szűrő. Ruszki búvárral szívom még eddig jobb hijján, kristálytiszta víz jön. De azért te inkább rendelj kútszövetet.
Előzmény: H3x (414)
freex Creative Commons License 2007.10.27 0 0 415
"Viszont mintha ebben, vagy az "Ásott vagy fúrt kút" topic-ban mintha azt olvastam volna, hogy mélyebbről is hoztak fel vizet felszíni szivattyúval. Igaz lehet ez?"

Ja. Úgy hívják mélyszívófejes szivattyú. Nem drága (30-40e között), csak relatíve kicsi a termelékenysége. Én is ezen rágódtam, de aztán találtam 1 hirdetést, valaki eladja a használt mélybúvárját, 37m 1"-os tömlővel és ennyi elektromos kábellel, összesen 10000 Ft-ért. Ennyit csak a tömlő megér, szóval igyekszem megvenni.
Előzmény: H3x (413)
H3x Creative Commons License 2007.10.27 0 0 414
Még valami!

Mivel nem láttam 125-ös kútszűrőt, na meg kicsit messze is van Miskolctól a Hidroszer ezért elgondolkodtam, hogy lehetne-e házilag kútszűrőt csinálni.
Az elképzelésem: a cső tele furattal, köré pedig geotextilia tekerve.
Jó lehet ez így?
H3x Creative Commons License 2007.10.27 0 0 413
Hello fúrós!

Köszi a leírást! Valahogy így képzeltem én is, csak nem igazán akartam elhinni.
A sima PVC cső kibírja mindezt???? Mintha azt olvastam volna valahol, hogy még a vascső is berugózik... Bár lehet, hogy ezt száraz technikánál írták.

Ahhoz, hogy a kútszűrőket betegyük ugye vissza kell húzni a csövet és gondolom fordítva visszarakni, mivel azt írtad, hogy fúráskor már ragasztod is őket össze.
Akkor is megy a fúrás ezzel a hidroszeres technikával, ha nagyobb kavicsok, kövek is vannak odalent? És mi a helyzez a szürke(kék) agyaggal?

Nálam nemrégiben fúrtak "lyukat" (www.tomikut.fw.hu olvasása után mondom így) és elakadtak 16 és 17m kzött, mert nem tudták felhozni a nagyobb kavicsokat.
Igaz ők száraz technikával fúrtak (160-as csőnek).

Mivel nálunk ilyen mélyen van az első vízadó réteg, ezért búvárszivattyú kell a víz kitermeléséhez, tehát nagyobb átmérőre van szükség.
Viszont mintha ebben, vagy az "Ásott vagy fúrt kút" topic-ban mintha azt olvastam volna, hogy mélyebbről is hoztak fel vizet felszíni szivattyúval. Igaz lehet ez?

Visszatérve a "lyuk"-amra, kicsit elkeseredtem a fent említett honlapot olvasgatva.
Szóval nálam valóban csak egy 160-as KGE csőnek fúrtak lyukat (kb 200-as) ameddig tudtak (az alsó kb. 1m-en réselve van a cső). Az ő orosz búvárukkal jött vagy 1 órán keresztül a víz és aránylag tiszta is volt (bár az elején eléggé "koszos"). Remélem lesz is még benne víz folyamatosan, mert azóta nem használtam az idő miatt.
A kérdés, hogy egy idő után valóban használhatatlan lesz ez a "kút"?
Esetleg meg lehetne úgy "javítani", hogy egy kisebb (125-os) 2m-es csövet (kb. 1,2m volt a fúrás után a vízszint) leteszek az aljára körbe kavicsozva és ebbe menne a szivattyú?
fúrós Creative Commons License 2007.10.26 0 0 412

Sziasztok!

 

Mint ahogy Zorrobácsi jelezte az árak fenn vannak a hidroszeren:

-forgatómű:41 000

-fúrógép: 37 000,

-csőadapterek: 3-4000,

-csőfogók 2.5- 3000,

-fúrófejek: 3-4000

-Tomos benzines szivattyú: 80-90 ezer

 

De szivattyúnak megteszi  a honda koppintás kínai benzines szivattyúk, minden nagyobb szivattyúboltban lehet kapni 40-50 ezerért.

Vagy pedig az orosz álló káma. Láttam ilyet a nyíregyházi zsibin valami 17-20 körül volt az ára. Emlékszem ,hogy amikor az első kutunkat fúrattuk egy hivatásos fúrómesterrel, ő ilyet használt, az is hozta rendesen felfelé a hordalékot, de mesélte, hogy egyszer lefúrt vele  90 m mélyre , kettőt is leégetett, mire készen lett. Hát igen ez a mélység már nem ennek való, de szerinten 20-30m-ig nyugodtan használható.     

Lehet hogy ez a 10m-enként 1 bár elmélet túlzás, mert egyszer kölcsön adtam a cuccot egy ismerősnek, a szivattyúmat persze nem, koptassa a sajátját, ő a fent említett kínai benzinessel fúrt, amire  3.5 bár volt ráírva, és simán lement vele 50-60 m-re. 

 

 

Átmérőről:

 

40-es cső 10-11 cm-es fejet még bírja, nekem van 50-es adapterem, ezzel már fúrtunk úgy 13-14 cm-es lyukat, lehet, hogy nagyobbat is elbírna, de nálunk mindenütt feljön a víz -6 m-ig , így max 63-as kutat fúrunk, nincs szükség csőbúváros megoldásra, a 63-as csőnek meg bőven elég a 14 cm-es lyuk.

 

Szerintem csőbúvárhoz legalább 125-ös kút kellene, ahhoz meg nem árt legalább 16-18 cm-es lyukat fúrni, hogy stabilan lemennyen a sóder. Ezt az átmérőt meg az 50-es cső nemigen birná forgatni, inkább 63-as kellene. De ezt még sohasem próbáltam.

 

Fleexnek:

 

A fúrást egy kétágú vaslétráról kezdjük, egyikünk ott ül, ő üti őssze a csöveket toldáskor, ill. ő kezdi a fúrást, mikor még 2m áll ki a földből

 

A képen látható fúráskor 5 LE-s honda nyomta az öblítővizet, ugye nem gyenge ahogy jön felfelé 

   

Előzmény: e.miklos (409)
zorrobacsi Creative Commons License 2007.10.26 0 0 411

sziasztok!

ha valakinek érdekes lehet, a hidroszeres oldalon vannak árak is... Ha valaki venni akar, lehet meg tudunk egyezni az enyémre... Honda szivattyút használok, 30m-t már fúrtam vele... Fúrós igen jól leírta a folyamatot, én annyit módosítottam, hogy eléggé tökölősnek találtam a kúpos megfogást (beleszorult keményen), kiesztergéált csavaros szorítású fejeim vannak a forgatóműhöz.

 

 

freex Creative Commons License 2007.10.26 0 0 410
"Az alap hajtóműben pont megszorul a 40-es pvc cső, úgy , hogy sem a nagyobb nyomaték, sem a nyomás hatására sem csúszik ki a csőtengelyből."

Ha jól értem a fúrószárak 40-es pvc csövek?

Mekkora átmérőjű furatot bír ki a 40-es pvc cső? Mert ahol mélyen lesz a víz, oda szivattyút kell a csőbe tenni, ehhez pedig min. 110-125-ös cső kell.

Ugye azt írtad 2 m-es száranként (2m-es pvc csővek) mész lefelé. Miután felraktad az újabb csövet, felálsz valami létrára?

Kb. mennyi víz megy el egy kútfúrásnál?

Kösz,
FreeX
Előzmény: fúrós (408)
e.miklos Creative Commons License 2007.10.26 0 0 409
Hm, elég érdekes és hasznos információkat közöltél most!

Ezzel kapcs. lenne is mindjárt néhány kérdésem: :)
- nagyságrendileg mennyiből lehet kihozni 1 ilyen szerkót (forgatóművel, fúrófejjel, mindennel)?
- mekkora a max. átmérő, amivel lehet így fúrni?
- mekkora átmérővel érdemes fúrni (nekem a 40-es írtű szűknek tűnik, mekkora átmérőbe lehet csőbúvárt letenni)?
- azt mondod, 10 méterenként 1 bár nyomás - akkor 50 méteren 5 bár kell? ez esetben nem elég 1 jó nagy elektromos szivattyú (az is tud ennyit)?


Köszi előre is a válaszokat! :)
Előzmény: fúrós (408)
fúrós Creative Commons License 2007.10.26 0 1 408

Helló H3x!

 

A hidroszeres oldalon található egy pdf (http://hidroszer.hu/pdf/kutfurasi.pdf) itt szépen le van rajzolva.  A fúrás lelke egy hajtómű, amely egy részről  lelassítja a rákapcsolt fúrógép fordulatszámát 1/5-ére, ezáltal nagyobb nyomatékot tud kifelteni. Ez egy 40 mm-es  belülről kupos csőtengelyben végződik( ez bővíthető különböző adapterekkel 50-re vagy 63 mm-re attól függően , hogy milyen átmérőjű csővel akarsz fúrni). A másik feladata, hogy ezen keresztül nem csak forgatjuk a csövet, hanem az öblítő vizet is nagy nyomáson bevezetjük a forgó csőbe.

 

 Az alap hajtóműben  pont megszorul a 40-es pvc cső, úgy , hogy sem a nagyobb nyomaték, sem a nyomás hatására sem csúszik ki a csőtengelyből. A becsatlakoztatott cső végére kell tenni a fúró fejet, amely a forgás hatására lazítja a földet, és a rajta átáramló öblítő víz a felszínre hozza a fellazított talajt.Így halad szépen  lefelé.

 Ha egy 2m-es pvc csövet lefúrtunk, ekkor kell a csőfogó: Erősen rácuppantva a pvc csőre, elindítva a fúrót kihúzzuk vele a csövet a hajtóműből. Jöhet a következő cső, amelyet pvc ragasztóval az előző csőhöz ragasztunk, majd ismét rátéve a hajtóművet letoljuk a következő 2 m-t ... és igy tovább, és így tovább .  

 

Az öbltő víz nyomásáról egy szivattyú gondoskodik, amely állandóan körbeforgatja a vizet. A  forgó cső belsejében leküldjük, és  a csövön kívül a fúrt lyukon át a fellazított hordalékkal együtt feljön.  A feláramló viz egy ponyvából kialakított tartályba áramlik, ott leülepszik a hordalék, és a szívattyú nyomja vissza csőbe.

 

Arra számítani kell, hogy a szivattyú szimeringje nem fogja végtelen  ideig bírni, mert az állandó homokos szemcsés víz koptatja, előbb vagy utóbb cserélni kell. Ezért nem érdemes  túl drága szivattyút használni. Szerintem legjobb a szükséges nagy  teljesítmény miatt benzinest használni (az oldal is ezt javasolja)

 

A fúrható mélység a réteg keménységét leszámítva gyakorlatilag  csak a szivattyú nyomásától függ. Ugyanolyan könnyen forgatható a cső 50-60 m-en mint 20 m-nél ha van elég nyomás. Kb 10 m-enként 1 bár nyomás kell  

 

Fúrás közben figyelni kell a felhozott anyagot, és a talaj keménységét, ahol puha volt ,könnyen haladt a fúrás,   és szemcsés  apró sóderszerű talajt hoz fel,ott a víz,  oda kell tenni a szűrős csövet, (ez  is kapható  a hidroszernél), de magad is csinálhatod. Majd jöhet a sóder, és kész a kút.

 

Ha kezdő vagy, és nincs még semmid, és kényelmesen akarsz fúrni, feltétlenül kell:

-hajtómű

-fúró a hajtóműre,

-legalább egy csőfogó,

-szivattyú,

-fúrófej,

 

-fúróponyva nem fontos, ásol egy  gödröt, kibéleled nájlonnal, az is megteszi.

-ha nem akarsz sokat költeni, spórolni akarsz a hajtóművet, és a fúrót is ki lehet hagyni, de akkor kézzel kell verni, forgatni lefelé a csövet, és meg kell oldani, hogy bontható, esetleg elforduló csatlakozás kell a cső végére, ahol beküldöd a vizet. Mi is így kezdtük: csak egy fúrófejünk, egy csőfogónk, és egy szivattyúnk volt. Így is le lehet lemenni 20m-re, csak egy kicsit munkaigényes. A csőfogót rácupantottuk a csőre,és annál fogva tekergettük jobbra, balra, ütögettük lefelé. 

 

Hát rövide ennyi.       

Flexibilis csatlakozás hajtómű nélkül
Előzmény: H3x (406)
cors Creative Commons License 2007.10.24 0 0 407
Üdv!

Balatonkenesén szeretnék kutat furatni,a szomszédban 10m-en van víz(ásott kút).
Esetleg ,ha tudnátok valakit aki erre fele is fúr megköszönném.


Köszi
H3x Creative Commons License 2007.10.24 0 0 406
Sziasztok!

Mostanában engem is nagyon érdekel a kútfúrás.
Ha nem nagy gond kérhetnék én is képeket?
Esetleg valaki el tudná mondani, hogy pontosan hogyan is megy ez a hidroszeres technika?

Előre is hálás köszönet!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!