Keresés

Részletes keresés

fúrós Creative Commons License 2007.10.11 0 0 390

szia Tom!

 

Milyen átmérőjű a kutad,feltételezem, hogy szívócsővel akarod használni? Hogy derült ki, hogy csak 10 l-t tud?

Előzmény: tom30 (389)
tom30 Creative Commons License 2007.10.11 0 0 389
 

Sziasztok!

Tudna valaki segiteni milyen szivattyút vegyek és hol?

15m-es fúrt kutam van, kb 10l/perc vizmennyiséggel, a nyugalmi vizoszlop kb 3m.

Ehez kellene olyan szivattyú ami nem rántja ki rögtön a vizet belőle.

Csak egy tartályt kellenen neki tölteni.

Ötleteket várok.

Köszönöm!

Tamás

yu72 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 388
Üdv mindenkinek
Pár napja olvasgatom a tropicot,hát elég érdekes...
Nekem 63 mm-s ( 2,5 coll) fúrt kutam van, 36 m mély, 120 liter vizet dob ki a Tomos percenként,eddig 3 óra volt amikor megszakitás nélkül ment,de akkor se a viz fogyott el,hanem a benzin...
Ez második vizadó réteg,az első 18 m körül volt,de csak 2-3 méter vastagságu,ez pedig 10-11 m. A nyugalmi szint 6 méterre a felszintől,aknát ástam,kb.3 m mély,igy is amikor a tomos beindul, 2 métert esik a vizoszlop.
A tervem: szélenergia kihasználásával medencét tölteni,és abbol locsolni , pl.Hondával.
A tomosnál a baj csak az,hogy nagy a fogyasztás ( 1.8-2 lit/óra, 95-ös benzin+olaj)
Szerintem csak membrános szivattyút lehetne szélerővel hajtani,vagy valami fogaskerékszivattyút, pl.Tomos csónakmotor vizszivattyú.

fúrós Creative Commons License 2007.10.10 0 0 387

Kedves Zorrobácsi!

 

Én is raktam már 40-es csőre 50-es szűrőt, ill 50-es csőre 63-as szűrőt, csak arra kell figyelni, hogy a kifúrt lyuk átmérője azért nem pont akkora legyen mint a szűrő, vagyis a sóder biztosan lemennyen a lyuk és a szűrő közzé. 

Raktam már 63-as szűrőt is 40-es kútra. De szerintem fölösleges 63-as szűrüt használni,mert a 50-es kútból is sikerült már 100l fölött kivenni. Szerintem a vízhozamokat nem a cső  átmérő határozza meg, hanem a réteg minősége, ill, A LEGFONTOSABB A KIFÚRT ÁTMÉRŐ. A sóder úgyis átereszti a vizet mint a szivacs, AZ A LÉNYEG, HOGY MINÉL NAGYOBB LEGYEN A VIZADÓ RÉTEGBEN AZ ÁTMÉRŐ( MINÉL NAGYOBB LEGYEN A FELÜLET AMIN BEÁRAMLIK A VÍZ. A 40-es cső átmérője 50-60 l/percig biztos nem akadály,50-es 100-110 literig működik, 63-ason nem tudom mi lehet a felső határ de 200 biztos képes kijönni belőle.

 

3 báros benzines szivattyúval már fúrtunk 40 m is, de ott már nehezen  jött  fel a víz.

5báros honda szerintem 50-60 m-ig bírja . 

Előzmény: zorrobacsi (386)
zorrobacsi Creative Commons License 2007.10.10 0 0 386

Kedves Fúrós!

igazán köszönöm az építő válaszokat, bízom benne, hogy most már nem lesznek ilyen problémák... Jómagam is egy Hondával dolgozom, bár nagyon tartottam tőle, hogy nem lesz elég a nyomása, szerencsére vitte. A gumilapos lábszelep is OK, csak a helyével voltam gondban, azon túl, hogy fagyhatár alá érdemes tenni, ne legyen baja. Szűrőt milyet szoktál lerakni? Az nem jelenthet gondot, ha 40-es csőre 50-es szűrőt rakok? milyen mélyre tudok lemenni ezzel a technológiával? (40-es cső, 32m-es szivattyú)

Előzmény: fúrós (381)
tomiguz Creative Commons License 2007.10.10 0 0 385

Sziasztok!

 

Sukoróra keresek egy kútfúrót. Eléméletileg létezik megoldás, mert látni kutakat. (1m körüli átmérővel, vagyis ezek ásott kutak, ha jól értem).

De mi van, ha éppen sziklán vagyunk? (gránit!)

Létezik erre technológia?

A Velencei tó szintje -becslés!- kb 50 m lehet.  Vízerek valószínűleg vannak feljebb is.

Milyen tiszta vízre lehet számítani? Elképzelhető ivóvíz-tisztaság is?

T

fúrós Creative Commons License 2007.10.09 0 0 384

Helló Somakris!

 

Tudnál esetleg képet küldeni a jelenlegi fejről, vagy ha nincs írd le hogy néz ki!

 

 

Lenne pár kérdésem:

     -Mekkora vízhozamokat értetek el eddig vele? 

     -Milyen mélyre tudtok lefúrni? 

     -Milyen átmérőjű az elkészült  kút ?

     -Mennyi ideig tart egy átlagos fútrás?

     -hányadik kútnál tartotok?

     -Esetleg írnál pár szót a tornyos fúróról, hogyan működik,hogy néz ki, mennyibe került?

     -Ez -gondolom- nem olyan platóra szerelt gép, vagy igen? 

 

Küldök a e-mail címedre a jelenleg használt fejről képet, nagyon egyszerű, de nekem ez jött be a legjobban.

 

Üdv!

 

somakris Creative Commons License 2007.10.09 0 0 383
Szia kedves fúrós úr!
Nemrégen hozzájutottunk egy tornyos fúróhoz,mert a családban nagyszámban igény merült fel a kutakra.Igy belevágtunk a kútfúrásba.A gépet átalakitottuk öblitéses fúróvá,csináltunk hozzá fejeket és elkészült egy pár kút is.Volt sok buktató és hiba amit elkövettünk,de azért megy valahogy.abban szeretném kérni segitségedet,hogy ha sóderos illetve agyagos kemény szürke rétegben milyen fejet használjunk?
Jelenleg egy165-ös fúrófejjel dolgozunk de lassan haladunk .nem jo a fej?ha van tapasztalatod esetleg képed ilyen helyzethez használatos fúrófejről és esetleg küldenél róla képet megköszönném.Szivesen fogadok minden jó ötletet ha még bárki segiteni tud.köszi!Soma!
erbe Creative Commons License 2007.10.08 0 0 382
Én csak azon kesergek, hogy felénk nem lehetett ilyen egyszerű módszerekkel dolgozni. Volt olyan, hogy 1 hónap (hétvégek) munkája után kellett otthagynunk 46 méteres lyukat (nem kutat), amiben félméteres kőrétegeken is átküzdöttük magunkat. Mi csak száraz módszerekkel dolgoztunk. Később a társam vett 1 tornyos autót, azzal már öblítéssel is furkált.
Előzmény: fúrós (381)
fúrós Creative Commons License 2007.10.08 0 0 381

 

A lábszelpre nem válaszoltam!

 

Eddig minden kutat telibe szíva használtam, tehát a szívó cső nélkül. Lehet kapni PVC csőre ragasztható gimiharangos lábszelepet,(pl egy 50-escsőre kb 1000Ft.)mert ez sokkal nagyobb átmérőbel engedi át a vizet, mint a golyós Ezt szoktam beragasztani,a felszin közelébe mindegy, hogy hová(, így ha tönkremegy, ez még ki lehet ásni).

 Ekkor viszont figyelni kell a felső csövek ragasztására, mert ha a nyugalmi vizzszint feletti toldások valahol  nem tökéletesek( elég egy tűhegynyi lyuk) reggelre annyi levegőt kap, hogy leesik a vizzszint vissza a nyugalmira, és indítva a szivattyút nem jön rögtön a víz, rosszabb esetben ha a szivattyú nem képes kijárni  a levegőt, fel sem bírja kapni.

Előzmény: zorrobacsi (378)
fúrós Creative Commons License 2007.10.08 0 0 380

Sziasztok!

 

Sajnos hétvégén nem voltam gépközelben ezért csak most írok!

 

Erbenek üzenem, hogy tényleg primitív módszer, de miért csinálnám bonyolultabb módon, drágább eszközökkel, ha egyszer így is működik. Én az alföld közepén élek, itt ez a módszer is tökéletesen megfelel.   400-500 l/perces öntözőkutakat biztos nem fogok csinálni, és köves talajt sem vállalnék vele, de nem feccoltam a cuccba több milliót, csak max 100-150 ezret, és jön a víz. Ebből a pénzből ezt lehet kihozni. Egyébként  felénk a magukat hírdető "hivatásos" kútfúrók többsége is ezt a módszert követik, mert erre van kereslet, őket hívján, nem a 8-10 ezer/m-t  kérő nagygépes fúrókat.  A kisember már örül annak is ha egy 1000W-os szivattyúval felhoz 30-40 l/p vizet, és 20-25 ft-ból megússza köbméterét, nem kerül a kertlocsolás  100 akármennyibe + szennyvízköltség.

 

Tisztelt Zorrobácsi!

 

Ha leveszed a fúrót, és jön vissza a víz, az nem feltétlen vízadóréteget jelent, hanem az történik ,mint amikor a sódert öntöd be: a víznél sólyosabb anyag megindul lefelé a furatban, és tolja maga előtt a vizet, alul emiatt nyomás alakul ki, és ez a nyomás a fúrócsőbe felnyomja a vizet. Feltételezem, hogy letolod a 2 méter csövet, és egyből leállítod a szivattyút, és a fej által fellazított hordalék felfelé még csak fél úton jár, így a nyomás megszüntével  visszafordul. Ezt úgy lehet kiküszübülni, hogy letolva a csövet még mosatod egy kicsit, hogy az összes fellezított talaj felkerüljün a felszínre.

Agyagos  vízadó:  Fúrtam már én is olyan helyen ahol agyag is, meg szemcsés talaj is jött fel egyszerre, és mivel 40m-ig ez volt a legjobb, beszűrőztük, de 10-15 l/p-nél nem adott többet, arra viszont emlékszem, hogy ebben a rétegben is leállítva a fúrót, emelgetve le-fel érezhető volt, hogy korholja a fúrat falát a fej, nem olyan simán, könnyen emelgethető. Ha igazi vízadóban jársz, akkor könnyű, nincs súrlódás, hiszen könnyen bomló rétegben nem csak pont olyan vastag lyukat vág ahol elfér a fúró, hanem nagyobbat.

 A szűrőt csak oda érdemes tenni, ahol jó a réteg. Volt úgy, hogy 46m -nél jártunk, végig kemény, agyagos volt, ránk esteledett, beraktunk az aljára 10 db 63-as szűrőt, azt gondoltuk:  nem igaz, hogy ilyen mélyen ennyi felületen nem szed össze elég vizet. kipróbáláskor épp hogy kipisilt a csövön,   jó ha 5-10l jött percenként. tehát agyagba, kemény rétegbe nem sokat ér. Ha viszont van réteg, néha azért többet  teszek,  főleg ha nem egyértelmű a réteghatár, azért, hogy biztosan szűrőzve legyen a vízadó. Mint ahogy már korábban említettem,ha nem akarsz sok szűrőt potyára betenni ÉRDEMES JELEZNI A CSÖVÖN. Én , ahol kezdődik flexxel "rajzolo" egy nyilat felfelé, és ahol  vége, ott lefelé, így amikor kihúzom egyértelműen be lehet határolni.

 

Szivattyúnál én is láttam már dupla Tomost, de láttam már egyszerű orosz Kámát is, és azza is lefúrtak 37 m mélyre.  A nagyobb teljesítményű benzines biztos hogy hatásosabb , mert gyorsabban felhozza a cuccot odalentről, és ha nagyobb átmérőt fúrsz ott méginkább fontos.    Én hondát használok,mert ezt használjuk öntözésre is, (igaz megevett jópár szimeringet a trutyis víz.) 

 

Kedves E-mail-re  várók, összekészítettem már a képeket, de még nem volt időm átméretezni, de rajta vagyok, küldöm hamarosan.  

Helem Creative Commons License 2007.10.06 0 0 379

"Elég primitív eljárás. Nagy szerencse, hogy vannak helyek, ahol ez is megteszi. "

 

És milyen hasznos, amellett, hogy viszonylag egyszerű. Az emberek úgy örülnek neki, mint majom a farkának. Van olcsón vizük! Ilyenből mi rengeteget fúrunk, annyi módosítással, hogy adunk hozzá egy kézi pumpát így azonnal folyik a víz.

 

A primitív eljárás az ásott kút telepítése ilyen helyeken. Aránytalanul drága és nem ad annyi vizet mint ez a fajta csőkút. Én hatásossága miatt nem nevezném primitívnek. Örüljenek azok akik földjén ezzel az egyszerű olcsó és jó technikával lehet fúrni. Az Alföld nagy része. Amiket mi fúrtunk még sose mondták, hogy kiapadt, egy ásott kút ellenben tud ilyet, ráadásul eliszaposodik. Drágább mulattság egy ásott kutat kitisztítani, mint egy ilyen új kutat furatni. Sok eliszaposodott ásott kút mellet díszeleg egy ilyen kút.

Előzmény: erbe (374)
zorrobacsi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 378
Ja még valami: lábszelepet raksz le? milyen nmélységbe?
Előzmény: fúrós (372)
zorrobacsi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 377
Tistelt Fúrós!
1. ha leveszem a forgatófejet és jön vissza a víz, az vízadó réteget jelent?
2. feketés kavicsos anyagot hozott fel az öblítéskor, de volt benne agyag is... Ez mi lehet?
3. Mennyi szűrőt rakjak le? Az első kutat sikeresen elszűrőztem :(
4. Mekkora nyomású szivattyú az ideális? Akit eddig láttam mind dupla Tomost használt, de szerintem csak az ára miatt...
Kösz a válaszokat!
Előzmény: fúrós (372)
knorti Creative Commons License 2007.10.05 0 0 376
A fotókat én is megköszönném, hamarosan neki szeretnék állni fúrni egy kutat kézzel, bár száraz módszerrel.
freex Creative Commons License 2007.10.05 0 0 375
Szia!

Én is fúrtam magamnak kutat szabadkézzel, azóta szinte mánákusan érdekel mindenféle kútfúrás.
Megköszönném, ha nekem is küldenél képeket. Email: predator@emailstudio.hu

Illetve nagyon szívesen elmennék egyszer személyesen is, megnézném egy gyakorlott kútfúró hogyan "csinál vizet".

Kösz,
FreeX
Előzmény: fúrós (372)
erbe Creative Commons License 2007.10.05 0 0 374
Elég primitív eljárás. Nagy szerencse, hogy vannak helyek, ahol ez is megteszi. Ilyen talajokba egyszerű lándzsát szoktak leütni (vert kút) akár 40 m mélységig, a levert, alul kifurkált 5/4-es csőre csak rákötik a szivattyút és kész.
Próbálj ezzel az eljárással olyan helyen fúrni, ahol a felszíntől 30-40 (60) méterre van a víz, közben több homokkőréteg, esetleg kavicsos agyag is akad!
Nem jön ám föl a víz! A felszíni szivattyúnak esélye sincs, legfeljebb vízsugárszivattyúval lehet próbálkozni.
Előzmény: fúrós (370)
Bakter123 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 373
Szia!

Koszonom a sok hasznos informaciot, sokat tanultam belole.
Ha kuldesz kepeket, annak kulonosen orulnek.(Sokat lehet tanulni a kepekbol is)

Cimem:

szabodenes@dunaweb.hu

Udv. Denes
Előzmény: fúrós (372)
fúrós Creative Commons License 2007.10.04 0 0 372

A vízadó réteget 2 jelből lehet észrevenni: egyrészt figyelni kell, hogy milyen kemény a réteg ahol éppen jársz. A vizadó sokkal puhább porózusabb, sokkal könnyebben halad benne a fej, sokszor forgatni  sem lenne fontos, mert a nagyobb víznyomás magától mossa kifelé; másrészt az öblítő víz által felhozott "anyagot"  kell figyelni (felbugyogott víz alá teszed a kezed)  Az agyag sikamlós, elkenhető két ujjad között, mint a vaj. Ha vizadó réteget hoz fel, az dúrvább szerkezető, mint finom csiszoló vásznan a felvitt réteg, olyan mintha nagyon apró rostált sódert érintenél, és általban az agyagnál jóval sötétebb, szinte fekete anyag, és nem darabokban szakad fel mint az agyag.

Én fúrás közben kb 9 m-től figyelem a rétegeket, mert e felé úgysem teszek szűrőt, ha viszont megtalálom a kezdetét a vízadónak , akkor ott a pvc csőre  teszek egy jelzést,  ez azért kell, hogy majd pontosan onnan kezdjem a szűrőzést. Ha a vízadó nem összefüggő:pl.10-12 m-nél, majd 15-18-nál is va, akkor még nagyobb jelentősége van a jelzéseknek.CSak arra kell figyelni, hogy ha befejezen, kihúzom a csövet, megkeresem a jelzéseket,  fordítva kell figyelembe venni: a cső felső része felel meg a talppontnak, a fúrófej felőli része  a tetejének. (ez egy kicsit bonyolultnak hangzik, de ha logikusan végiggondolod így van)

  Ha úgy gondolom, hogy kész a furat nem húzom ki rögtön, hanem kiöblitem kb 200l (pl hordóból) tiszta vízzel, hogy a szűrőt ne a trutyis vízbe engedjem le.

 

A cső toldásról csak annyit, hogy nem tokos csövet használok, gázlánggal lassan forgatva megmelegítem cső végét , és rátolom egy hideg csőre kb 8-10cm hosszan, majd leteszem egyenes helyre, hogy kihűljün. Ha már megkeményedett, magam elé fogva le-fel lötyögtettve a két csövet szét lehet húzni , így megbővítem az összes szükséges cső egyik végét, és csak ezután fogok a fúrásba.(Tokos csőnél, én levágnám a végéről a széles részt ahová a gumigyűrü megy, és ugyanúgy megbővíteném).

használat közben pedig, ha letoltam egy szálat, leveszem róla a fúrót, pvc ragasztóval bekenem a végét, ráillesztem a következő cső bővitett végét, és föntről egy fával( pl: rövid léc darab) összeverem, úgy hogy legalább5-8 cm-t összecsússzon ez olyan erősen összetartja a két csövet, hogy bármit kibír. Kihúzáskor sem kell félni, hajlik a pvc mint egy fóliaváz, nem lesz semmi baja,csak ívesen kell kihúzni ( több emberes munka).     

Kihúzás után a megjelölt helyekre kell berakni a  szűrőket, aljára pedig egy szintén gázlángnál megmelegített begyűrt végű csődarabot kell rakni ( a végét semmiféleképpen sem szabad nyitottan hagyni, mert a szivattyút tönkreteszi ha trutyis vizet szív.

 

Beomlással én még nem találkoztam, fúrás után mindig sikerült visszadugni a szűrüt az aljáig. 

 

Miután visszaraktam jöhet a sóder.A sóder leeresztésnél lefontosabb, hogy jusson le a szűrő melle. Éppen ezért a sóderezést azzal kezdem, hogy pl egy slaggal vizet vezetek a csőbe, és felhozom a furat, és a cső közötti viz szintjét a föld felszinéig, és a sódert vizbe engedve kezdem mellé rakni, így nem zuhan szabadeséssel 4-5 m-t a nyugalmi vizszintig( és ott lehet, hogy megakad), hanem lassan száll lefelé a vizben  a szűrő irányába.Ekkor a cső belsejében elkezd feltörni a víz, ez hullik vissza a furatba, és viszi magával a sódert. Ha megáll a viz feltörése, valószínüleg elérte a szűrő tetejét a sóderszint. ha túl hamar leáll a "szökökút" nem szabad nyomni bele a többi sódert, mert valószínüleg elakadt. Ekkor ismét meg kell nyomatni vízzel a csővet, így kívül felfelé kezd áramlani a víz, és megszüntetheti a dugulást. A végén ha úgy tűnik feltöltöttük sóderrel a szűrőig, érdemes párszor föntröl tenyérrel megnyomni, meglifegtettni a csövet, ekkor lent még rendeződik  a sóder még kicsit.

 

Ekkor kész a kút mehet rá a szivattyú, és ha minden jól megy jön a víz!       

 

 

Kedves Dénes!

 

Ha írsz egy e-mail címet, szívesen küldők egy pár képet is. Mi is kezdtük fúró nélkül , csak simán kézzel nyomtuk, és így is le tudtunk fúrni 16-20 m-re is, van erről is képem szivesen elküldöm.

 

 

üdv!

 

Előzmény: Bakter123 (371)
Bakter123 Creative Commons License 2007.10.04 0 0 371
Szia!

Akkor en szeretnek kerdezni:

Lattam mar ilyen furast kozelrol, probalkoztam is vele a kertben, kezdetleges modszerekkel.
Ugy erzem, hogy magaval a furassal nincs is semmi problemam, viszont az utana kovetkezo dolgokkal igen.

1. haladok szepen lefele, de honnan tudom, hogy mar eleg melyen vagyok, vagy furjak meg tovabb?
2. Ha kesz a furat, kihuzom a csovet nem omlik be?
3. Kihuzaskor nem torik el az akar 20m hosszu PVC cso?
4. Visszarakaskor hova, es milyen hosszan rakjam a szuroket?
5. A sodert, hogy ontsem be a cso melle, hogy ne akadjon el?
6. Esetleg valami fontos dolog amirol nem tudok?, gyakorlati tanacsok?

7. Ha veszek 50mm-es PVC lefolyo csovet, a gyari toknal is osszeragaszthatom, vagy vagjam le es tagitsak egy uj hosszabb tokot?

Segitsegedet elore is koszonom.
Udv. Denes


Előzmény: fúrós (370)
fúrós Creative Commons License 2007.10.04 0 0 370

Sziasztok!

 

Új vagyok a fórumon, és érdeklődve olvasom a hozzászólásokat.

2004-ben fúrattunk mi is egyet.Öblítéses technikával 63-as kutat fúrt a csávó valami 1600Ft/m-ért.

Akkor láttam előszőr kútfúrást, és nagyon megtettszett a művelet. Szerintem óriási dolog, hogy vizet nyerünk a "simmiből".

Kifúrta egy pár óra alatt, lement 23 m-re, berakott 7 szűrőt, egy pár vödör sódert, és jött a víz mint az állat (kb 100 l/perc benzines szivattyúval), és elkért 44 ezret.

 

Debrecenben járva találtam egy boltot ahol csöveket szűrőket lehet kapni, összeadtam a felhasznált cuccot, és kb 13-14 ezertől nem volt több(2m-es 63-as pvc cső  kb 500, 63-as 1m-es szűrő úgy 1200)

Ekkor azt gondoltam,hogy miért fizessek én olyan sokat, ez nem nagy ördöngőség,  én is meg tudom csinálni.

 

 Nem tudom, hogy ismeritek -e A HIDROSZER-t ?   (http://hidroszer.hu/) Ott mindent megkaphatsz ami kell a kútfúráskoz, én is tőlük rendelten:

      -legfontosabb a hajtómű, amely befogja, majd  forgatja a csövet, és áterszti rajta az öblítő vizet, (ezt érdemes megvenni, mert házilag nehéz megoldani)

       -árulnak hozzá valamilyen orosz fúrógépet is, ami az egészet forgatja, de én egy  praktikeres  lassú fordulatú festékkeverő fúrót vettem hozzá,némi barkácsolás, és kész. Lényegesen erősebb(1400W) , és olcsóbb az orosznál.

       -fúrófejek is vannak, de azt is meg lehet oldani házilag : egy darab 40-es,50-es vascső, behasítod flexxel a végét, és beleheggesztesz egy  széles  két oldalról csúcsosra flexelt  3-5mm vastag lemezt, a másik végére gázperzselővel meglágyított pvc csövet húzol, majd poppszegecssel rögzíted, és kiélezed mint ahogy a fafúrók vannak, tehetsz rá feljebb "szárnyakat", így akár 13-14 cm széles lyukat is fúrhatsz.

       - Kell egy két csőfogó, amellyel megfogható a pvc cső, Ez fontos a toldásnál. Ezt is lehet kapni,

       -és végül kell egy nagyobb vízhozamú szivattyú, amely forgatja a vizet a rendszerben.Ez lehet benzines, vagy egy álló  motoros  Káma, aminek a tetején van a fogantyúja  tökéletesen megteszi, csak az a lényeg nagyobb teljesítményű legyen.

       -ajánlanak fúró ponyvát is, de én azzal nem foglalkozom, kiások egy kb 70*150-es gödröt 30-35 cm mélyen aztán abban áll a víz.

 

HA NEM KAVICSOS, KÖVES A TALAJ, ÉS 7-8 M-NÉL NINCS MÉLYEBBEN A NYUGALMI TALAJVIZSZINT, ÉN A KIS ÁTMÉRŐJŰ 40-50-ES SZŰRŐS KÚTRA ESKÜSZÖM, JÓ NAGY ÁTMÉRŐVEL  12-14 CM-REL MEGFÚRVA, ÉS JÓ SOK SÓDERREL KÖRÉ.

 

Előnyei:olcsó a cső, telibe szívattyúzva a csövet, nem kell félni, mint a búvárnál, hogy leszívja magáról a vizet, és jó vízadó réteget kifogva nemcsak 10-20 l/percek jönnek fel, hanem jóval több. Olcsók , és csendesek a felszíni szivattyúk, és tiszta víznél szinte örök életűek, nemúgy mint a csattogos búvárok.

 

Kifúrtam már vagy 20 kutat, Persze az első pár nem lett valami híres: kevés víz, beleszakadt a fúrófej, elakadt a sóder, nem ment le a szűrőig, rossz helyre tettük a szűrőt..... stb,de mindig tanul valamit az ember, és egyre jobban sikerül. Az utóbbi időben átlagba megvolt a 30-40 l/p. A csúcs az a múlt hétvégén  egy 50-es, 16-17m mély kútból 6db szűrővel. benzines szivattyúval  megszívattuk115 l/p-et tudott folyamatosan ( mi sem akartuk elhinni), de egy lényegesen kisebb 1.5KW-os leo (kinai pedroló koppintás) szivattyúval is  78l/perc jött ki belőle. Persze ez ritka, itt nagyon jó volt a réteg.   

 

Persze én sem vagyok profi, de ha bárkinek segíthetek a kezdeti buktatókat elkerülni, kérdezzen bátran, nekem is jól  jött volna, ha segít valaki az elején. 

 

Szerelő1 Creative Commons License 2007.09.28 0 0 369
E-mail cím az adatlapomon
Előzmény: Szerelő1 (368)
Szerelő1 Creative Commons License 2007.09.28 0 0 368
Sziasztok!
Csőbuvár szivattyúkat, hidroforokat ,komplett házi vízműket forgalmazunk illetve építünk be garanciával.
Akit érdekel hívjon .
erbe Creative Commons License 2007.09.21 0 0 367
Én már 18 éve nem fúrok, csak nosztalgiázok. :-)
Előzmény: viktor a takarító (366)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.09.20 0 0 366

Szia!

 

Lehet, hogy lezavarják egy nap alatt, de elkérnek méterenként 8e Ft-t. A szomszédunkban 33m mély a kút, ez kicsit több, mint 250 ezer Ft. Mindezt 1 nap alatt. Ha elegendő az 50 mm, akkor meg csak 30-45e Ft a kút. Szóval nagyon nem mindegy.

 

 

 

Mindenesetre, ha van valaki, aki Biatorbágy környékén fúrna 50mm-es kutat agyagos, egy rövidebb szakaszon köves talajba, az jelezze, kérem!

 

üdv,

 

vat

Előzmény: erbe (340)
Helem Creative Commons License 2007.09.20 0 0 365

Kútfúró gépet keresek, a meglévő mellé. Olyat amivel 110-eset is lehet fúrni. Néha kéne ilyet is fúrni az igények miatt.

 

helemf@citromail.hu

 

freex Creative Commons License 2007.09.17 0 0 364
Igen, úgy tudom (nem vagyok szaki) a teljes furatot le kell csövezni. Különben függeszteni kellene a csövet, vagy alátölteni valamivel, de akkor meg minek kifurni, ha úgyis "be lesz temetve"?
A cső alját legtöbben lezárják, az oldala van fúrva/réselve a vizadó réteggel szemben nagyon pontosan (és jobb helyeken kútszövettel betekerve). A víz csak oldalt áramlik be.
Öblitéses fúrásnál egyrészt a furadékból híg sár lesz, a feláramló víz felhozza, de nem a vízsugár erejétől jön fel. A profi kútfúrók az öblítőanyag sűrűségét különféle anyagok hozzáadásával megnövelik, ettől még a kődarabok is felúsznak a felszinre.
Előzmény: ozntia (363)
ozntia Creative Commons License 2007.09.13 0 0 363

Lenne egy pár amatőr kérdésem.

 

Ha 20 méter mélyre fúr valaki akkor 20 m csövet is kell lerakni és csak az alján szivárog a víz? Vagy a cső oldala ki van néhány helyen fúrva és ott is tud jönni víz?

 

Ha öblítéses fúrás van akkor, hogy hozza az fel a kifúrt földet? Akkora a vízsugár ereje?

Előzmény: freex (358)
freex Creative Commons License 2007.09.13 0 0 362
Tényleg nehezen hihető. Minden elismerésem.
Előzmény: erbe (361)
erbe Creative Commons License 2007.09.12 0 0 361
150-es hozzászólás.
Egyedül, kézzel! ~20 éve.
Nem volt se villany, se motoros hajtómű. Így visszagondolva nekem is nehezen hihető. Múlt hétvégén 20 db 70 cm-es lyukat fúrtunk kerítéshez, ketten 3 órát szórakoztunk vele. Úgylátszik akkor még nagyon benne voltam a gyakorlatban.
Előzmény: freex (360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!