Keresés

Részletes keresés

Bakter123 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 187
Meg egy dolog:

Egy ismerosnel a gyurus kuthoz a "vallakozo" nem akart asni egy aknat, es a kutba szerelte X melysegbe a tarto konzolt, es erre szerelte a hidrofort, majd fent egy beton lappal lezerta a kutat. Na ebben a vizparaban a szivattyut egy ev alatt teljesen szetette a rozsda.

Me egy olyan kerdest is felvett a akna/pince kerdes, hogy mi tortenik akkor, ha netan a kutban megemelkedik a viszint annyira hogy eleri a szivattyu magassagat???

(Szuleimnel 7...8 m-en van a viz mindig(10eve), de volt egy olyan ev mikor kb 1 hetig 1.5m-en volt a viz (+ pince csonakazo tova valt)
Előzmény: Bakter123 (186)
Bakter123 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 186
Szia!

Csak egy-ket hozzaszolas, otlet, javaslat, hatha segit valamit:

-Nalunk is eleg sokaig orosz buvar volt, es megis kristaly-tiszta volt a viz.
Viszont a hangja elviselhetetlen hosszu tavon, foleg akkor mikor mar nem sok viz van felette. Csokutban szerencsetlen esetben az ures cso rezonanciaja egybeesik a buvar rezonalasaval, es szo szerint mint egy hajokurt szol a kut.
(Ket teleknyire tolunk egy orosz buvarral szivank egy csokutat, es en tolunk megmondom a hangbol, mikor urul ki a kut)

- A szivattyu kapcsolasahoz szerintem nem kell szilardtest rele. Nalam egy 500ft-os OMRON 10A-es rele evek ota(7 ev) kapcsolgatja a szivattyut. A rele kontaktusan van egy szikraolto RC-tag, es ennyi.

- A csoszivattyuknak az a baja (ugy tudom), hogy sokkal erzekenyebbek a homokra, hamar kikopnak. (az orosz buvar szinte mindent elvisel)

- Nalam 7 eve uzemben van a rendszer, mindig otthagyom orizetlenul. Idaig 2x volt "baleset", mindig a kinai gagyi csatlakozok adtak fel. Miota ezeket megszuntettem, azota minden rendben (csak menet+koc, AWAB bilincs, KPE cso, es ahol slag van ott nem a "kinai zold"). Volt egy olyan otletem, hogy mikor garantaltan nem vagyunk otthon(hetkoznap 8....16) egy kapcsolooraval learamtalanitom az egeszet, de aztan nem lett belole semmi.

- A kutam nekem is a haztol 1m!!! -re van sajnos. En allandoan azon parazok, hogy alul no a tekno, godor, es egyszer bedol a haz a kutba. Gondolom a godor alul csak ugy keletkezhet, hogy a felszivot vizzel kijon a homok(De azert ebben nem vagyok biztos). ezert en a szivatty nyomo oldalara egy nagy plexi homokszurot raktam, es ebben figyelem a felhozot homok mennyiseget. Nalam egy nyar alatt kb 500m3 viz jon fel, es ezalatt kb 2 evokanalnyi homok. Igy most en nyugodtnak erzem magam.
Igy szerintem alul nem no a godor, de lehet ,hogy tevedek.

- Mikor az orosz buvart megszunttem, en is egy normal felulszivo szivattyut vettem.
mivel nekem 11m mely a kut, ezert astam egy 2m-es aknat a kuthoz. ennek az aljara telepittem a rendszert, olyan szivattyut kerestem aminek az adatlapjan az van hogy a maximalis szivasmelyseg 9m. Sok olyan van aminek ez csak 8m.
Tapasztalat az, hogy tokeletesen leszivja uresre a kutat, mukodik 9m-ig.
Viszont azt irtak, hogy onfelszivo, na ezt felejsd el! Fel kell tolteni az egesz szivo oldalt, kulonben soha fel nem kapja a vizet. Viszont az problema, ha mar a szivomelyseg maximumanal jar a vizszint, nem kepes akkora nyomast letrehozni a nyomo oldalt, hogy a nyomaskapcsolo lekapcsoljon(2...3bar). Ez masoknal is problema, locsolnak es mikor vege a locsolasnak elzarjak a csapot, es megse all meg a hidrofor, mert nem kepes melyrol szivva eloallitani a nyomast, hogy lekapcsoljon.
Ilyenkor kihuzzak a konektorbol, megvarjak mig megjon a viz, es utan visszadugjak.

Udv. Bakter




Előzmény: _Mono_ (179)
erbe Creative Commons License 2007.06.20 0 0 185
A 400-as cső bizony már iszonyat drága. Mindegy, hogy új v. régi árjegyzékben nézik. Ilyen méretű csöveket az üzletek már nem forgalmaznak. Vízműtől ill. csatornaépítő cégektől lehet beszerezni. Kisméretű beton kútgyűrűk is léteznek, de az sem olcsó mulatság. Ráadásul nehéz is.
Előzmény: world2 (182)
erbe Creative Commons License 2007.06.20 0 0 184
A pincébe leásott akna jó lehet. Ilyen mélységből már nem működik "önfelszívás". 0.2-0.1-es vákuumot kellene levegőben létrehoznia a szivattyúkeréknek, amire porszívók se nagyon képesek. Ki kell alakítani feltöltő csatlakozást. Elágazás, tölcsér+csap. Ha már a járókerékig légmentes a rendszer, felszívja. Hátrány: Ha alul valahol levegőt szippant, kezdheted elölről. Kisebb buborék leállás után általában elvándorol a szivattyúból, csak ha nagyon lelevegősödik, akkor áll le, ill. amíg pörög a szivattyú, addig nem szállít. Emiatt szokták a víz közelébe telepíteni (ha lehet), mert üzembiztosabb. Sok helyen üzemel ilyen feltöltős, eléggé üzembiztos. A 7 méter már jó, a 8 kritikusabb.
"JSWm15M 1100W"
Ez nem csőbúvár, ugyanolyan önfelszívó, mint a régi. Ahhoz képest iszonyat drága. Miért pont ez? Öntözéshez sem kell feltétlen ekkora, nem hogy háztartásba!
"bár nem ismerem a 10 évvel ezelőttieket."
10 évvel ezelőtt már ugyanolyanokat lehetett kapni, mint ma. Kedvező esetben ilyen szivattyú 20-30 évet is elmegy karbantartás, beavatkozás nélkül a kútban. A közelben néhány éve 1 fázis kimaradása miatt égettek le egy 35 m mélyen elhelyezett szivattyút, ami 25 évet üzemelt. Ott is maradt, vízsugárszivattyús megoldással váltották ki. A membrános nyomáskapcsolója is hasonló korú. Az új szivattyú is azzal üzemel azóta is.
Előzmény: _Mono_ (179)
erbe Creative Commons License 2007.06.20 0 0 183
Nem jártam internetközelben mostanában. :-(
A lefényképezettre nem tudok mit mondani, ilyen komplikált szerkezettel mi nem foglalkoztunk. A fúródob alján elég kicsi a rés, áthajtva az iszapon, beletekerve kevés keményebb anyagot általában megmaradt benne a massza. Ha meg nem, akkor a rajzomon szereplő másik szerkezettel húztuk ki az akkor már elég híg masszát. Azt meg elég volt csak beleejteni.
Előzmény: GTA390 (178)
world2 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 182

Kaptam 1 helyet ahol lehet ilyen. Valami PannonPipe cég. De az a bolt nézett egy régi árjegyzéket. Az alapján 80xxxx Ft a 400-as cső.

 

Ez kicsit sok. Kinek van alternatívája. Mi az istent ássakle?

 

Üdv:

Zoli

 

Előzmény: world2 (181)
world2 Creative Commons License 2007.06.18 0 0 181

Honnan lehet vastagabb PVC csövet szerezni pesten vagy monoron?

 

Mindenhol küldenek el, hogy max 200mm-ig van. nekem min. 300-as kellene, de inkább 400 vagy 500-as átmérő kellene.

 

Üdv:

Zoli

hhx Creative Commons License 2007.06.18 0 0 180
Innen kezdve már csak védőcsővel tudsz tovább haladni, különben oldalról mindig befolyik a homok. Gyorsan leiszapolsz, és pár centit lejjebb nyomod a védőcsövet. Babra játék, de megéri :) Ha elérted a kívánt mélységet, leengedsz a védőcsőbe egy megfelelő helyen perforált kisebb átmérőjű csövet, amin szűrő szövet van, vagy a két cső közé kell szűrőkavics, és kihúzod a védőcsövet. A "gyári" verzió kisebb, egymásba csavarható szakaszokból áll, ezeket szakaszonként lebontod. A másik cső meg lent marad (jó esetben. Nekem csak többszöri próbálkozásra sikerült, de amatőr vagyok)
Előzmény: GTA390 (172)
_Mono_ Creative Commons License 2007.06.18 0 0 179

Sok 125-ös csővel bélelt kutunkban (majd' mindegyikben) ruszki búvár üzemel. Ha olyan a talaj, nem zavaros a víz, akármennyit megy is a szivattyú.Ha meg zavaros, akkor minden hiába (2-4%).

 

Értem.


A csőszivattyú 60000.-nél kezdődik, a normál 15-19000.-körül. Mondjuk úgy, hogy gazdaságtalan ilyen sekély ásott kútba 40-60 m mély fúrott kútba szánt szivattyút tenni.

 

Csak az szól mellette, hogy esetleg tisztítás/csere végett ki tudom húzni fentről, a kútba lemenetel nélkül.

Alapvetően itt nézelődtem eddig, nem tudom, mennyire reálisak az árak:

 

http://www.ktech.hu/arjegyzek.php#jsw

Ezzel szemezgetek leginkább:

JSWm15M 1100W

 

 

PD01017 36.750.-

 


Ha ilyen nagy a nyomásesés, nem a szivattyúval van baj. Ha a felső nyomás 2.5, a nyomáskapcsolónak nagyjából 2 az alsó pontja. A hiszterézis szűkítésével esetleg kicsit feljebb lehet vinni, de nem biztos.

 

Évek óta (~8 éve biztos) üzemel a jelenlegi önfelszívó, eddig semmiféle karbantartáson nem esett át. Szerintem ez nem szerencsés. Emellett úgy gondolom, a vízhozama sem lehet túl erős. Mivel nem mai darab, az is megfordult a fejemben, lehet, hogy a konstrukció sem túl fejlett a mostani szivattyúkhoz képest - bár nem ismerem a 10 évvel ezelőttieket.

Nyomáskapcsoló a jelenlegi rendszerben úgymond "nem játszik". Saját kialakítású van. Ház vásárlásakor egy eléggé lelakott, membrános nyomáskapcsoló volt, rendszeres volt a kapcsolási hiba. Cseréltük újra, kb. 3 évet bírt, aztán megint csere újra (membrán mindkettőben lett cserélve időközben), kapcsolási gondok voltak velük. Addigra (kb. 1 évvel ezelőttre) már komoly gondok voltak az eredeti hydrofor tartállyal is, átrohadt több tenyérnyi helyen is, akkor cseréltük a mostani 120 literes ex-villanyboyler tartályra.

Mivel szakmám/hobbim leginkább az elektromossághoz áll közel, így úgy éreztem, itt az ideje szakítani a membrános nyomáskapcsolókkal is. Sikerült hozzájutnom két darab kapcsolós manométerhez. Szép darabok, kb. 20 cm átmérőjűek, két piros "mutatóval", illetve egy feketével. A két piros kézzel állítható alsó és felső kapcsolási határ, a fekete a maonméter saját mutatója, amely mozog, ez is egyben érintkező. Ha fa fekete az alsó piros mutatót éri el, bekapcsol, ha a felsőt, kikapcsol.

Nyilván nem ilyen egyszerű a dolog, direktben nem tudná elegendő árammal ellátni ez a fajta kapcsoló, készítettem hozzá egy öntartó teljesítmény végfokot, szilárdtest relével. Nagy áramú kapcsolási ívek nem keletkeztek kapcsoláskor, valamint megoldott az ún. nullátmenet vezérlés is a szivattyú felé, azaz mikor az 50 Hz-es  váltakozó feszültség görbéje éppen a "0 Volt'-ot éri el, akkor adja csak rá a tápot a szivattyúra, kímélve ezzel mind a szivattyút, mind a betápláló hálózatot. Így mind hiszterézissel, mind a két végső nyomás (alsó, felső) értékével szabadon rendelkezem.

Ezen a téren még lehet, fejlesztgetek kicsit, bár nem lesz olcsó mutatvány: elektronikus nyomáskapcsoló a mostani manométeres helyett. Ez teljesen félvezetős, 100 millió kapcsolási ciklus garantált, ipari környezetben használják elsősorban, ez garantálja a magas árat is :(

 

Nem feltétlen ez, de ilyesmire gondolok:

http://www.boschrexroth.com/country_units/europe/hungary/hu/images/hede.jpg

 

Helyzet az, hogy néhány ismerősöm szerint is, aki üzemeltet hydrofor rendszert, a rendszer két gyenge pontja közül a nyomáskapcsoló az egyik (a másik a vízhiány).

Nem akarok kicsit sem idegeskedni amiatt, hogy el kell mennünk otthonról, merjük-e bekapcsolva hagyni a mosógépet, háttérben azzal az érzéssel, hogy "mi van, hogy ha nem kapcsol be a hydrofor"?

 

Át kell nézni a rendszert, nincs e valahol "szűk keresztmetszet". Félig zárt csap, 1/2"-os szűkítés az 5/4-es csővel szerelt rendszerben, nincs e eltömődve a lábszelep szűrője?

 

Erre gondoltam, a fő ágban nincsen. Lábszelepre passz, de a leendő szivattyú csere alkalmával biztos, hogy erre is sor kerül.


11 m-es kútba 2 összekötözött létrával is le lehet menni.

Igen, de nekem inkább bátorság kellene ehhez, semmint létra :)

 

Van még egy bennem motoszkáló gondolat. A kialakítás olyan, hogy a ház mellett, kb. másfél méterre van a kút. A kúthoz legközelebb eső rész alá van pincézve, ez egy kazánház, kicsi műhely egyben, itt van és volt is mindig a hydrofor tartály, szivattyú vezérlés, fő víz és csatorna elosztás.

A kútban 11 méter mélyen van a víz színe. A pince alja 1,6 méterrel van lentebb, mint a talajszint. Ha a pince egyik, kúthoz közel eső sarkában ásnék egy mondjuk másfél méter mély gödröt, tehetném-e ide az önfelszívó szivattyút? Elviekben a szívó mélység olyan 7-8 méter körül lenne így is, hiszen nem a víz felszínéről kellene a vizet szívni, mennyire lenne kiélezett helyzetben való járatása ez az önfelszívó szivattyúknak? Felejtős? Van erről tapasztalat? Az a helyzet, hogy barkácsolós affinitásom van, elszerelgetem még a vizet is otthon, csak a kútba ne kelljen lemenni... :(

 

 

GTA390 Creative Commons License 2007.06.18 0 0 178
A lefényképezett iszapoló nem hozza fel? Hogyan kell ezt egyáltalán használni?
Előzmény: erbe (175)
erbe Creative Commons License 2007.06.18 0 0 177
Sok 125-ös csővel bélelt kutunkban (majd' mindegyikben) ruszki búvár üzemel. Ha olyan a talaj, nem zavaros a víz, akármennyit megy is a szivattyú.Ha meg zavaros, akkor minden hiába (2-4%).
A csőszivattyú 60000.-nél kezdődik, a normál 15-19000.-körül. Mondjuk úgy, hogy gazdaságtalan ilyen sekély ásott kútba 40-60 m mély fúrott kútba szánt szivattyút tenni.
Ha ilyen nagy a nyomásesés, nem a szivattyúval van baj. Ha a felső nyomás 2.5, a nyomáskapcsolónak nagyjából 2 az alsó pontja. A hiszterézis szűkítésével esetleg kicsit feljebb lehet vinni, de nem biztos. Át kell nézni a rendszert, nincs e valahol "szűk keresztmetszet". Félig zárt csap, 1/2"-os szűkítés az 5/4-es csővel szerelt rendszerben, nincs e eltömődve a lábszelep szűrője?
11 m-es kútba 2 összekötözött létrával is le lehet menni.
Előzmény: _Mono_ (176)
_Mono_ Creative Commons License 2007.06.18 0 0 176

A vezetékes vízrendszer nyomása nem illik, hogy több legyen 4-nél, mivel a mai bojlerek általában 4 atm-ra vannak hitelesítve. Néhány régebbin még 7-es cimke volt. Mikor nálunk bevezették a vizet, több, korábban hidroforról működő lengyel bojler kirepedt. A 2,5 bőven elegendő. Felesleges kicserélned a jelenlegi szivattyút. Akármilyen "kacsáid" vannak, azt ellátja. Háztartásban nem tudsz annyit fogyasztani, amit nem győzne.

 

A gond szerintem leginkább a mostaninak a vízszállításával lesz. Sajna ha egy csap is, nem ökör módjára, nyitva van, 2 bar fölé sosem tud menni a nyomás. Plusz egy lakás esetében ez már nem túl szerencsés. Főleg, ha figyelembe veszem azt is, hogy plusz néhány méterrel magasabbra is kell majd tornásznia a vizet.


A ruszki búvár túl mélyre van eresztve, ha felzavarja. A homokot az sem tudja felkavarni, legfeljebb az iszapot. Tisztítani csak akkor szükséges, ha nem volt fedett a kút és túl sok avar esett bele, illetve gyanítható, hogy állat (vakond, egér, madár) pottyanhatott bele.

 

Erről nem nagyon van szó, búvárban igazságod lehet, azért gondoltam csak a berezgetésre, mert itt régebbi hozzászólásokban olvastam ilyet, azaz inkább, hogy fúrt kútban búvárszivattyúval nem nagyon illdomos dolgozni. Mindegy, nem használjuk, csak a csőbúvár szivattyú miatt kérdeztem, hogy ennek analógiájára felejtsem el, legyen-e inkább önfelszívó a szivattyú?

 

Az említett kimosódás, üregesedés csak sok család által folyamatosan, hosszan használt kutaknál alakul ki. Egy család egyszerűen nem tudja annyit használni, hogy ez előfordulhasson, kivéve, ha uszodát üzemeltetnek sűrű vízcserével. 40 m mély 1,5 m átmérőjű 60-100 éves kutaknál találkoztam ilyennel.

 

Megnyugtattál akkor, emiatt kicsit kezdtem aggódni, mi lesz a házzal, ami a kúttól kb. másfél méterre van.

 

erbe Creative Commons License 2007.06.18 0 0 175
Csináltass magadnak egy olyan fúródobot, ami a 150-es rajzon szerepel. A szőlőfúró nem jó ilyen célra, mert a kifúrt anyag szétterül és nekifeszül a falnak, beleszakadsz, mire felhúzod. Még közepesen folyós iszapot is felhozza.
Előzmény: GTA390 (172)
erbe Creative Commons License 2007.06.18 0 0 174
A vezetékes vízrendszer nyomása nem illik, hogy több legyen 4-nél, mivel a mai bojlerek általában 4 atm-ra vannak hitelesítve. Néhány régebbin még 7-es cimke volt. Mikor nálunk bevezették a vizet, több, korábban hidroforról működő lengyel bojler kirepedt. A 2,5 bőven elegendő. Felesleges kicserélned a jelenlegi szivattyút. Akármilyen "kacsáid" vannak, azt ellátja. Háztartásban nem tudsz annyit fogyasztani, amit nem győzne.
A ruszki búvár túl mélyre van eresztve, ha felzavarja. A homokot az sem tudja felkavarni, legfeljebb az iszapot. Tisztítani csak akkor szükséges, ha nem volt fedett a kút és túl sok avar esett bele, illetve gyanítható, hogy állat (vakond, egér, madár) pottyanhatott bele. Az említett kimosódás, üregesedés csak sok család által folyamatosan, hosszan használt kutaknál alakul ki. Egy család egyszerűen nem tudja annyit használni, hogy ez előfordulhasson, kivéve, ha uszodát üzemeltetnek sűrű vízcserével. 40 m mély 1,5 m átmérőjű 60-100 éves kutaknál találkoztam ilyennel.
Előzmény: _Mono_ (171)
world2 Creative Commons License 2007.06.17 0 0 173

Húh ez a cucc jól jönne most nekem is.... ;)

 

(Sajnos nem tudok segíteni neked a működésben...)

 

Úgy néz ki, hogy én örülök ha ásva eljutok 3m-ig. (most 2.08m-is sikerült eljutni, de szivattyú nélkül nem bírtam továbbásni.)

Nem tud valaki olyan helyet Pesten ahol 300-500mm-es csövet is lehet kapni?

 

Üdv:

Zoli

Előzmény: GTA390 (172)
GTA390 Creative Commons License 2007.06.17 0 0 172

Sziasztok!

 

Én is tanácsot szeretnék kérni, ha tudtok segíteni.

 

Lelkes amatőrként kölcsönkértem egy kézi kútfúró szerszámot (az a "szőlőkarós" típus 17 cm átmérővel - 1. kép), a hozzá tartozó egyebekkel. Közvetve kaptam a szerszámot, tehát a tulajdonos nem tud nekem közvetlenűl segíteni, ezért bízom a ti tapasztalataitokban.

 

Szóval 5,5 m mélységig simán lementem, homokos talaj. Majd ebben a mélységben egy világosszürke agyagréteg következett, amit szintén átfúrtam. Ezután az első vizes, világosszürke homok 6,4 m-nél jelent meg ( 2. kép ). Itt a homok egész vizesen, majdnem folyósan jön fel és nagyon nehéz kiemelni akár 2-3 fordulat fúrás után is és hiába szedtünk ki jópár adagot, a mélység gyakorlatilag nem változott. A kozisztenciára azt mondanám, hogy iszapnak száraz, homoknak nedves. Van 2 "cupákoló" is a készletben (olyasmi, mint amit erbe a 150-es hozzászólásban lerajzolt, csak van benne egy fel-le mozgó belső rész is - 3., 4. kép), de nem tudom, hogyan kell használni őket. Próbáltam leengedni és a belső részt emelgetve pumpálni, de szinte semmi sem jött fel.

Szóval a kérdés lényege, hogy hogyan tovább ha már idáig eljutottam?

 

 

 

 

_Mono_ Creative Commons License 2007.06.17 0 0 171

Sziasztok!

 

Nemrégiben akadtam erre a topikra, végig is olvastam, úgy vélem, a legjobb helyen tenném fel a kérdésemet.

 

Családi házban lakom, kb. 25 éve épült, a ház mellett, kb. másfél méterre 80 cm-es ásott kút van. Vízszint mélysége 11 méter, víz magassága 2,8 méter. A ház kezdetek óta hydrofor házivízművel kapja a vizet, 120 literes ex-villanyboyler tartály, önfelszívó, ismeretlen típusú, teljesítményű, futásidejű szivattyú a kút belső falán, vízszint felett kb. egy méterre szerelve.

 

A ház tetőterét most készüljük beépíteni, teljesen különálló lakást kialakítani benne. Így kicsit a vízellátás reformjára is gondolnom kell. Napokban kezdtem kicsit körbejárni, milyen féle-fajta szivattyúk vannak, vélhetően amúgy is, de a leendő "plusz" lakás miatt amúgyis erősebb, nagyobb vízhozamúra lenne szükség. A mostani szivattyúval a 2,5 bar-os nyomást könnyedén, maximálisan a 2,8 bar nyomást tudjuk elérni. Bár pontosan nem tudom, mekkora a vezetékes vízhálózat névleges nyomása, olyan 4...6 bar körülire saccolnám.

 

Mivel kutas topik, kérdésem most leginkább erre irányulna. A kút tehát folyamatosan használva van, nem igazán homokos az önfelszívóval használva. Lóg mellette egy jó régen, még lengyel piacon vásárolt orosz búvárszivattyú is, ez hozza a homokot, fel is kavarja rendesen a vizet a kútban. Hallottam olyanról, hogy időközönként célszerű lehet tisztíttatni a kutat. Kérdésem erre irányulna leginkább. Ásott kutat is kell, vagy csak fúrt kutat? Mit is jelent gyakorlatban a tisztítás? Az alján esetlegesen felgyülemlett iszap kitermelését, kikotrását? Ha igen, van erre valami trükk, vagy ki kell lapátolni?

Hallottam olyat is, hogy egy ásott kút, rendszeresen használva oly módon alakul ki, hogy azon a mélységen, ahol a vízhozam van, akkora átmérőjű tér is ki tud alakulni, hogy akár egy autóval meg lehetne fordulni benne, ez igaz lehet?

 

Eléggé félős vagyok az ilyen "kútba meneteltől", emiatt az önfelszívó helyett talán előnyben részesíteném a csőbúvár szivattyút, mint leendő új szivattyút. Az "orosz búrávokhoz" képest egy PEDROLLO csőbúvár szivattyú mennyire rezgetné meg a környéken a homokot? Felkavarná ez is nagyon, szemben az önfelszívóval?

 

Hydrofor-os topikot nem nagyon találtam errefelé, ti jártasak vagytok ebben valamelyest, vagy tudtok esetleg ajánlani valami linket, ahol ilyesmi témában folyik az eszmecsere?

 

world2 Creative Commons License 2007.06.16 0 0 170

Hát a vékony átlátszó gumicsőről lebeszéltek a boltban. Kár volt. Így vettem egy borszívót. Sajna kiderült ez erre nem lesz jó. Valószínű mert túl vastag, így szerintem túl nehéz ahhoz a felszívandó víz hogy működjön.

 

Így 2 dolog maradt. Vagy a nagyon vékony cső, vagy ide szivattyú kell. Az utóbbinál az a bajom, hogy kicsit azért saras a víz, illetve a szivattyú túl gyorsan szívná a vizet, így állandóan valahogy ki be kellene kapcsolgatni.

Nem tudom mi lenne a jó megoldás.

 

Ötlet?

 

Zoli

Előzmény: world2 (169)
world2 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 169

Üdvözletem.

 

Itt a hétvége. Elkezdtem folytatni a kis kutam. Jelenlegi mélység 1.65m. A vizet folyamatosan kis vödörrel mernem kell már. Legalább 4-5m lenne a cél. Így lenne egy kb. 0.5-1m iszapzsák. Arra gondoltam, hogy egy kis vékony átlátszó csővel ha megszívnám a vizet, akkor szép lassan talán ki tudnám emelni a vizet az ásás közben.

 

Ezzel csak az a bolyom, hogy nem szeretem a talajvizet.

 

Mintha láttam volna régebben valami szerkezetet amivel ugyanazt lehetne elérni mintha megszívnám a csövet. Sajna nem tudom mi a neve.

 

A másik:

Ha nem tudja az ember, hogy mennyi lesz a kút vízhozama, akkor hogyan érdemes szivattyút választani?

 

Köszönök minden építő jellegű ötletet.

Üdv:

Zoli

Előzmény: world2 (153)
msi Creative Commons License 2007.06.15 0 0 168
Simán csak mosatással nem lehet megoldani??? Lebököm a csövet és mosatom,közben a csövet nyomom lefelé.
Előzmény: Helem (164)
tom30 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 167

Sziasztok!

Eladó egy kútfúró berendezés komplett minden tartozékával, esetleg betanitással is.

180mm-es lukat fúr, vizöblitéses, 300l/perc-es szivattyúval, 2"-os tömlővel, 50m fúrószárral(esztergált laposmenetes toldókkal) 3db fejjel(1db görgős kőfúró uj ára 250e ft).

220V-os 2kw-os motor működteti 200x-osan áttételezve.

A le fel mozgatást elektromos csőrlő végzi.

Mozgatásához 3 ember elég, kezelni akár 2 is. Egy nagyobb fajta utánfutón elfér szétszedve.

Iszapgödröt nem kell hozzá ásni a kialakitása miatt.

Kérésre képet tudok küldeni róla.

Ára: 750e ft.

Érd: tom74@freemail.hu

Helem Creative Commons License 2007.06.15 0 0 166
Ha agyagos a talajod akkor ott ne számíts komoly vízhozamra. Csőkút majdnem teljesen kizárt, ásottba össze tud annyi folyni, de annyi sose lesz, hogy folyamatosan tudj locsolni. Én szoktam kutakat fúrni, de ahol tisztán agyag van azt elkerülöm. Az agyag olyan apró szemcséjű, hogy alig ereszti át a vizet. Ha van egy homokos vagy kavicsos réteg a vízszint alatt, abból jöhet a víz.
Előzmény: enderke (165)
enderke Creative Commons License 2007.06.13 0 0 165

Sziasztok!

 

Mi is nekiálltunk vizet keresni, kézi géppel 40-es spirállal.

Agyagos talaj, 4 méteren volt is egy kis talajvíz.

A gond ott történt, hogy 5,5 méteren a spirál beszakadt. Mivel egy ilyen spirál 60-70e, ezért most ki kell szedni. A döntés végül is az lett, hogy kiásatjuk 80-as kútgyűrűvel, 8 m mélyre.

Nekem 2 m3 kellene óránként. (hőszivattyú, kb 15 m-re vissza is engedem a vizet) 

Még annyi ötletem volt, hogy a tetőről lejövő csapadékvizet a kút mellé vezetem, hogy ott szivárogjon le, ott gyűljön.

 

Helem Creative Commons License 2007.06.13 0 0 164

Ha omlik a homok, akkor jól ki kell öblíteni, jó sokáig, hogy átázzon a lyuk és kiöblösödjön. Lassabban kell fúrni, nem úgy ahogy kívánja, mert ráomlik a csőre és lehet, hogy nem bírod kihúzni. Ha kihúzod a csövet, hogy beszűrőzd, akkor is nyomni kell bele a vizet rendesen mert a víz is tartja a falat addig amíg a szűrőt bedugod.

 

Előzmény: msi (163)
msi Creative Commons License 2007.06.13 0 0 163
Sziasztok. Látom vannak itt kútfúró szakik. A kérdésem a következő:Kutat szeretnék fúrni házilag( így talán jóval olcsobb). A legegyszerübb módja érdekel a mi jó is(ásni nemigazán akarok). Azt mondják a házunk területén régen homokbánya volt (1978 elött). Előre is köszönöm a segítséget! 
Tozso72 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 162
Az egyik szomszédnak le van csövezve,öneki szakember csinálta,ennek ellenére semmivel nem tisztább a vize mint az enyém.Elég lenne a 400-500-as furat?Mivel lehet ekkora lyukat fúrni?Rajz érdekelne.
Előzmény: erbe (161)
erbe Creative Commons License 2007.06.13 0 0 161
A szürke színt nagyon finom eloszlású agyag adja. Előfordul, hogy soha nem lehet megszüntetni, még hosszú mosással sem. Ilyen talajban csak nagyátmérójű ásott kút ad elfogadható eredményt, ahol hosszú ideig zavartalanul tartózkodik a víz és van ideje kiülepedni.
Előzmény: Tozso72 (159)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.06.12 0 0 160
béléscsövezést nem csak a beomlás miatt, hanem a szennyeződések miatt is használnak, és csak a kút alsó részén van perforált cső, szűrő, háló, vagy hasonló. ha rámész a kutfuras.lap.hu-ra, akkor találhatsz hasznos infót bőven....
Előzmény: Tozso72 (159)
Tozso72 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 159

Sziasztok lenne egy kérdésem!Van egy ásott kutam ( 6m mély),ez valószinüleg talajvíz volt ,de kiszáradt.Fúrtunk az aljára egy 130-as lyukat végig szürke agyagba(úljabb 9m).Itt már van viz rendesen,de homokos (szürke a színe).A fúrt részt nem csöveztük le,mert az agyag úgy sem omlik be.A víz a talajszinttöl 5 m-re jött fel .Eddig csak öntözésre és kocsi mosásra használtuk(a kocsi tiszta foltos maradt ha ezzel mostuk),most viszont szeretném bevinni a házba is(wc, mosógép).Arra gondoltam ha a fúrt részt 130-ról felbővitem 400-500-asra el is tünhet a viz homok tartalma.Jól gondolom?Adjatok tanácsot! Köszönöm. 

tom30 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 158

Szia!

Köszi, jól hangzik csak kicsit drága. Nekem most ugy van megoldva, hogy egy időkapcsoló be van programozva és mondjuk 2óránként inditja a szivattyút pár percre, ha tartályban lévő sima szintkapcsoló olyan állásban van.

Tamás

Előzmény: Bakter123 (156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!