Keresés

Részletes keresés

deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 439
:) igen, végül is mintha mindez Martynak lett volna köszönhető, ennélfogva ez is szép kis paradoxon...
:))

Mellesleg a filmet az egész forgatás alatt úgy nevezték, hogy "PARADOX", a csapókon is ez volt felírva, meg a stúdióban is mindenhol...
:)

Előzmény: Popsi (437)
Popsi Creative Commons License 2003.08.16 0 0 438
Érdekesség, hogy az 1955-ös polgármester, Red, 1985-re kissé már lecsúszott, szegény. Ő az a hajléktalan, aki a padon alszik és felriad, amikor Marty nagy robajjal visszatér

Télleg!!! Ezt még észre se vettem:)) Pedig nemis tudom hányszor láttam.

Előzmény: deus (436)
Popsi Creative Commons License 2003.08.16 0 0 437
Másik kedvencem például a Johnny B Goode.
Ugye ezegy Chuck Berry szám.De akko mér nem létezett:)) Az egyik néger csávo a telefonhoz siet miközben Marty énekel és bemutatkozik.
Marvin Berry vagyok...az unoka öcséd! Tudod miaza hang amit kerestél! Halgasd meg ezt! :))
Szerintem ezis marha jo ötlet volt:))
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 436
Amúgy ez a polgármester-dolog valóban jópofa.

1985-ben Goldie Wilson a polgármester és épp az újraválasztásáért kampányolnak: "Re-elect Major Goldie Wilson! Progress is his middle name!"

1955-ben persze szó sem lehetett színesbőrű polgármesterről, az akkori polgármester Thomas Red, és épp az újraválasztásáért kampányolnak... "Re-elect Major Red Thomas! Progress is his middle name!"

A szlogen nem változik ("A neve egyet jelent a haladással!"), ez is tetszik :)

Érdekesség, hogy az 1955-ös polgármester, Red, 1985-re kissé már lecsúszott, szegény. Ő az a hajléktalan, aki a padon alszik és felriad, amikor Marty nagy robajjal visszatér

Előzmény: Popsi (433)
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 435
"A jövöben meg már a 3ik Goldie Wilson kampányol:)))"

Nemnem...

Írtam korábban, hogy 2015-ben Goldie Wilson III (az 1985-ös polgármester unokája) már nem politizál, hanem autókereskedő, és a reklámjában, amit Marty a téren lát, arra biztatja a régi kocsik tulajdonosait, hogy alakíttassák át a verdájukat légautóvá, potom 39.999,- dollárért...

Tehát a jövőben a Wilson família már nem az önkormányzatban, hanem az autókereskedelemben nyomul.

Igaz, a 2015-ös Goldie hivatkozik a régi időkre: "amikor még a nagyapja volt a polgármester" (azaz 1985-ben) még sok problémát okozott a közlekedés, de 2015-ben a légautók már ezt megoldják.
"Mert ne feledjék: REPÜLNI JÓ!"

(Ennek a marketingdumának kissé ellentmond, hogy a Doki és Marty dugóba kerülnek a légipályán... :) )

Előzmény: Popsi (433)
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 434
Ha már szóba került az USA Today 2015-ből:
Igaz, hogy a képeken csak nagyjából látszik, de az újságcikkek, amiket a Doki mutat (az első Marty fiának letartóztatásáról, a másik -- átalakult -- Griff bandájának lefüleléséről) valódiak!

A cikkekben csak az utolsó bekezdésekebe raktak ismétlődő szöveget, de maguk a sztorik rendes riportok -- elképesztő az az alaposság...

Aki esetleg nem ismerné, itt a két cikk szövege a jövőből:

YOUTH JAILED
Martin McFly Junior Arrested for Theft
Youth Gang Denies Complicity

Protesting that he was "put up to the whole thing" by a local gang, Martin McFly, Junior, 17, was arrested for the theft of an undisclosed cash amount by Hill Valley Police this morning. The theft, which was accomplised with a stolen diguising unit, took place at the Hill Valley Payroll Substation on 8th Street at exactly 1:28 a.m. this morning. Police were sketchy about details, but apparently McFly set off a pressure sensitive alarm system which alerted authorities.

McFly, the son of Martin and Jennifer McFly of Hilldale, accused members of a local gang for putting him up to the crime. Griff Tannen, spokesman for the accused youths, denied any involvement. "McFly's too low-res for us to associate with," claimed Tannen.

McFly insisted that the gang was involved and that he didn't even know he was committing a crime. "They told me it was simply a money making opportunity and it was entirely legal."

McFly will be arraigned tomorrow and tried in a data-fax court later this week.

és

GANG JAILED
Hoverboard Rampage Destroys Courthouse
Gang Leader: "I was framed."

Reckless Hoverboarders careened into Hill Valley's City Courthouse late yesterday afternoon, causing serious damage to the structure. The perpetrators recieved minor injuries and were immediately apprehended by Hill Valley Police. They are being held in the City lockup pending immediate trial. Jailed were Griff Tannen, 19, Leslie O'Malley, 18, Chester Nogura, 18, and Rafe Unger, 19, all of Hill Valley. Tannen claimed a 5th Hoverboarder had perpetrated the incident and escaped. The claim was dismissed by authorities upon learning that the accused, whose name was withheld, was a repeated target of harrasment by the gang.

The incident occured in the front of the courthouse when Tannen, on a "Pit Bull" powered model Hoverboard with his companions in tow, went speeding across the courthouse pond in violation of a local ordinance and apparently lost control of his Hoverboard. All 4 Hoverboarders were thrown into the front office of the building, causing some serious damage to the edifice. No one else was injured.

Popsi Creative Commons License 2003.08.16 0 0 433
Nekem még a polgármester paradoxona(vagy mi) teccik:)
Az egyeben az eléjén épp választás van(ha jol emléxem) és ott mondja hogy Goldie Wilson vagyok stb...
Amikor visszamegy Marty 1955 be akkor még takarit egy presszoban és ott mondja Marty neki hogy "persze ő lesz a polgármester Hill Valliben:)) és erre mondja hogy télleg milyen jo ötlet.
A jövöben meg már a 3ik Goldie Wilson kampányol:)))
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 432
:) No lám.
De azért érdekelne, hogy milyen igazi BMW-ből alakították át...
Előzmény: Popsi (431)
Popsi Creative Commons License 2003.08.16 0 0 431
A felirat BMW 633CSI:))
Ilyen télleg nem volt.
Előzmény: deus (429)
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 430
Most látom csak, mekkora marhaságot írtam.
Természetesen nem Biff akart kiszedni 300 dollárt a javításért Terryből, hanem fordítva.
:)

Biff azon akadt ki, hogy 300 dollárba került a kocsi rendbetétele, ami 1955-ben sokkal több pénz volt, Terry pedig valószínűleg úgy gondolta, hogy a trágya lepucolásáért és a javításáért ez még tán kevés is.

A festékdobozok most nem is tudom, hogy jöttek a képbe, azokat csak megvette Biff és kész, asszem

Így van az, amikor az ember túl sok részletre figyel és összkeveredik a fejében...
:)

Bocs a kavarásért.

Előzmény: deus (421)
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 429
Annyiban hasonlít Biff 1955-ös és Griff 2015-ös kocsija, hogy:

- mindkettő fekete (bár Griffén a futómű kifordító mechanika piros)
- mindkettő nyitott cabrio

Biff 1955-ös járgánya egy 1946-os Ford Super DeLuxe Convertible, amit kissé átalakítottak (az A vagy a B oszlopot levágták, és az összehajtott, lenyitott tető is más, ha jól olvastam).

Griff kocsija szintén nyitott, a gang tagjai ugyanúgy ugrálnak ki-be, mint 1955-ben, de ez nem a nagyfater 50-es évekbeli batárja, hanem -- szerintem -- egy 80-as évekbeli BMW, aminek levágták a tetejét.
A légdeszkás üldözés során kétszer is látható Griff kocsijának fara: az egyik jelenteben az öreg Biff áll a közelében, és fejét rázva mondja, hogy "Fafejek!", a másik, amikor Griff elhibáz egy Martynak szánt ütést, és telibe csapja a saját kocsijának csomagtartóját.

Mindkét jelenetben látszik a csomagtartó sarkán a típusjelzés, de állítólag ilyen típusjelű BMW nem létezett.

Előzmény: Iranon (423)
meggyespite Creative Commons License 2003.08.16 0 0 428
deus, ez zseniális! Sose értettem, miért néz ki úgy az adományszedő ember, mint egy fiatal valaki, akit öregnek maszkíroztak, miért nem lehetett egy sima öreggel felvenni! De ha ő ugyanaz a szerelő volt, akkor ez zseniális, és kár volt kihagyni a jelenetet! Az öreg Biff visszatérése után is van egy rész, ami kimaradt, mégpedig az, hogy "erased from existence", vagyis megsemmisül a saját megváltoztatott múltja miatt. Ezt úgy gondolták, nehéz lenne megérteni, így kimaradt. De ez...! Ez kellett volna!

Előzmény: deus (421)
Blindmouse Creative Commons License 2003.08.16 0 0 427
Nem egy BMW-je van Griffnek?? talán 635CSI?
Előzmény: Iranon (423)
Iranon Creative Commons License 2003.08.16 0 0 426
"Szóval az a lényeg,hogy minden egyes múltbeli változtatás után eltér az idő görbéje és egy másik jövő keletkezik,mint amiből kiindultunk.Ezért lehet,hogy visszatérve egy más család fogadja Martyt."

En arra emlekszem csak, amikor Doki az alternativ 1985-ot magyarazza Martynak es Einsteinnek.

[..Einstein.., visszatero jelenet: Dokinak mindig van egy kutyaja, 1955-ben Kopernikusz, 1985-ben Einstein nevvel..]

Ott, arra a helyzetre ad ra egy realis es logikus magyarazatot, hogy miert torzult el az ido, miert lett mas a valosag, mint amire szamitottak. De osszessegeben veve az nem magyarazat.

Amit mondasz, abban igazad van. Azt en ertem, hogy amikor 1955-ben Marty beleavatkozott a csalad eletebe, az jobba valt: es ezt latjuk az elso resz vegen. Ez a film felepitese szempontjabol tenyleg logikus, igazad van.

De ha az ido sikjat nezzuk (nem a filmnek a menetet!). En arrol beszeltem, hogy ha igy nezzuk, akkor a McFly csalad elete rogton ugy kezdodott volna, hogy Biff a kocsimoso, George hires iro...stb. De ez az elso reszben nem igy van: George osszetorte a kocsit, Biff a fonoke, Lorraine alkoholista, Dave es Linda, Joey nagybacsi...

Nem a filmmel vitatkozom: az tokeletesen fel lett epitve. Hanem arrol, hogy a valosagot figyelembe veve paradox az egesz.

"azt látnánk,hogy a Doki meghalt"

Pont errol van szo. Ha a logikus elmeletet nezzuk, akkor az egesz film nem is keszult volna el, mert ugyebar Dokit lelovik 1885-ben...es akkor sosem talalkozhatott volna Marty-val. Ha pedig nem talalkoznak, akkor a McFly csalad elete semmiben sem valtozik.
De ha nem talalkozik Marty-val akkor - valoszinuleg - az o (Doki) utazasai sem kezdodnek meg. Bar ez csak valoszinuleg, mert azt tudjuk rola, hogy mindig is kovacs szeretett volna lenni a Vadnyugaton. Es az elkepzelheto, hogy Marty tesztelese nelkul hasznalatba veszi a DeLoreant - es egyedul odamegy. Biff meg akkor is lelohette.

"Marty szülei gyászolják eltünt fiukat stb.."

Mire gondolsz?

En meg mindig fenntartom azt, hogy az idoutazas lehetetlen. Vegyuk pl. azt figyelembe, amikor az elso reszben Lorraine Marty-ba szeret bele. Mondjuk azt, hogy "eleg kozeli kapcsolatba" kerultek egymassal. Akkor feltevodik az a kerdes, hogy - az igaz, hogy 30 ev hosszu ido, de - nem emlekszik arra, hogy a fia mennyire hasonlit arra a Calvin Klein-ra?

[..ujabb visszatero motivum, Marty alnevei: Calvin "Marty" Klein, Clint Eastwood..]

[..ujabb visszatero motivum, Doki oltoztette fel mindig Marty-t: 1955-ben is, 2015-ben is, es 1885-ben is (itt raadasul duplan:) )..]

Előzmény: buenosdias (415)
Iranon Creative Commons License 2003.08.16 0 0 425
"A sok visszatérő jelenet szerintem is zseniális. "

+ 1, sorry ha volt, meg...elegge nyilvanvalo:).

A megerkezest kovetoen Marty rovid idon belul mindig egy vendeglatoipari egysegbe jut.

Előzmény: igabe (412)
Iranon Creative Commons License 2003.08.16 0 0 424
En csak arra gondoltam, hogy - szvsz - hogy ha mar egy esetleges jovokepen gondolkozunk, akkor valoszinubb mondjuk egy Blade Runner-szeru vilag.
De ez off. :)

12 ev alatt meg sokminden tortenhet, de egy picit belepiszkitok a sorba.:) Vagyis pld mondjuk a "Varj ot masodpercet" idojaras-elorejelzes meg odebb van.

Előzmény: deus (405)
Iranon Creative Commons License 2003.08.16 0 0 423
"Griff kocsiját is érdemes megfigyelni..."

A pontos marka most nem jut az eszembe, de filmugyileg ugyanannak a kocsinak a felturbozott valtozata, amive l955-ben kocsikazik Biff.

Előzmény: deus (422)
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 422
Na, még pár apróság 2015-bő, aztán megyek a dolgomra:

Biff baseballütője:
teleszkóposan nyitható, de az érdekesség a felirata: "KIRK GIBSON Jr. SLUDGER 2000"

Kirk Gibson:
Amerikai baseballjátékos, született 1957. május 28-án született (tehát most 46 éves, 2015-ben pedig 58).
1979-1987 között a Detroit Tigersben játszott, 88-90 között a Los Angeles Dodgersben volt és az ő home run-jával nyerte meg a Dodgers a World Seriest 1988-ban. Kisebb kitérők után 93-95 között visszatért a Tigershez.

Baseball:
Mart és Terry (az adománygyűjtő) beszélgetése közben egy holo-híradó arról tudósítja a járókelőket, hogy a Chicago Cubs megnyerte a World Seriest, méghozzá a Miami Gators ellen, és ezen Marty eléggé elcsodálkozik, és valami olyat mond, hogy "De hiszen..."

A magyar néző számára nem nyilvánvaló ennek az oka.
Arról van szó, hogy Marty 1985-bő jött, és akkor Miaminak egyáltalán nem is volt baseballcsapata!
Sőt! Még a film forgatásakor, 1989-ben sem volt nekik.
A floridaiak 1991-ben alakították meg a csapatot, amit "Florida Marlins" névre kereszteltek (www.floridamarlins.com) és természetesen nem a kedélyes aligátorokat idéző Miami Gatorsra.
:)

Házi feladat vasárnapra:
Ki hány autómárkát ismer fel 2015-ben?
Griff kocsiját is érdemes megfigyelni...

deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 421
Érdekesség:
2015-ben Martyt egy idősebb pasas kéri fel adakozásra az óratoronyra (gyér haj, vörös-fekete dupla nyakkendő).
Egy kimaradt jelenetben Biff is jelen volt ekkor. Az adománygyűjtő bácsi elmeséli Martynak a villámcsapás idejét (60 évvel korábban, 1955. nov. 12.) és hozzáteszi:

-- Mindig is emlékezni fogok arra a napra, és tudod fiacském, hogy miért? Mert aznap ez a vén trotty itt 300 dolcsit akart kiszedni belőlem a kocsija javításáért!

Mire az öreg Biff:
-- Kuss legyen, Terry!

Erre Terry:
-- Az a kocsi trágyával volt tele, Biff, trágyával! Én meg szerelő vagyok, nem edig istállófiú!

Biff:
-- Eh, te a múltban élsz, Terry!

Így hát az a srác, akivel Biff 1955-ben a javítás árán vitatkozik, és végül pár doboz ingyen festékben egyezik meg, Terry, és 2015-ben adományt gyűjt az óratoronyra. Lám, egy rszélet megint a helyére került.

Ez a jelenet kimaradt a végleges filmből, pedig jelentősége van: egyrészt a későbbiekben láthatjuk Terryt fiatalon, szerelőként 1955-ben, másrészt Biff a pontos dátumot innen jegyzi meg, és a Sport Almanach megtalálásakor innen veszi az ötletet, hogy hová menjen vissza az időben.

deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 420
És azt is gondolom mindenki tudja, hogy Marty 2015-ös (és 1985-ös) rosszra csábítóját, Douglas J. Needlest pedig Flea (Michael Balzary), az RHCP basszgitárosa alakítja...
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 419
Ja és ne feledkezzünk meg arról sem, amikor a Café 80-ban Marty bemutatja a "Gunfighter" videojáték kezelését, a két kiskölyöknek!

A piros ruhás gyerek nem más, mint Elijah Wood,
aki Frodót játssza a Gyűrűk Ura trilógiában! Csak itt még egészen kicsi!
:))

deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 418
Ha már a visszaköszönő dolgoknál tartunk:
1955-ben is megfigyelhető a főtéren a Hill Valley tábla, rajta a különféle szervezetek emblémáival, és a "Vezessen óvatosan" felirattal. A jövőben ez a tábla a főtér felett, a légi lehajtósáv mellett lebeg, világít, és ha jól láttam, a "Repüljön óvatosan" felirat van rajta...
:))
deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 417
Azt meg gondolom, mindenki vágja, hogy az 1. rész vége és a 2. rész eleje ugyanazt a jelenetet mutatja -- Marty és Jennifer épp csókra készülnek, amikor a Doki visszatér a jövőből a DeLoreannel --, de ezt a jelenetet a 2. részben teljesen újra fel kellett venni!

Az eredeti Jennifer (Claudia Wells) ugyanis kiszállt a sorozatból, és utóda a (szerintem még aranyosabb) Elizabeth Shue lett. Ezért a záró-nyitó jelenetet onnan, hogy "Elvisz egy körre, uram?" egészen a híres "Ahová most megyünk, ott nincs szükség ... utakra!" mondatig újraforgatták.
A Doki tart is egy kis szünetet: amikor Marty megkérdi, hogy "De hát mi történik velünk a jövőben, idióták leszünk vagy mi?", akkor az 1. rész végén a Doki azonnal rávágta, hogy "Nem, nem, Marty, veletek semmi baj", a 2. rész elején ennél a pontnál egy kicsit eltöpreng és csak utána mondja a szövegét.

deus Creative Commons License 2003.08.16 0 0 416
:) jó hogy említed (persze észrevettem) való igaz, a 2015-ös USAToday fejléce a régi Ford Sierra, Orion stb. betűtípusait idézi :)

Ami a lap címoldalát illeti, elég bizarr hírek szerepelnek rajta, de az valóban fura, hogy egy kisvárosi balhé van a címlapon (ha csak nem valami helyi kiadásnak minősül). A tipográfia meg 2015-ig akár változhat ilyenné is :) hátha valami akkori retro őrült szerkesztő ott kitalálja... :)

Azóta is gyakran ellátogatok az usatoday.com-ra és próbálom magam beleélni :) de sajnos, egy hír sem szól arról, hogy HOVERBOARD RAMPAGE...
:)

Előzmény: EyeScream (414)
buenosdias Creative Commons License 2003.08.15 0 0 415
Emlékszem rá,hogy valahol ezt a témát elmagyarázza a doki a filmben.Szóval az a lényeg,hogy minden egyes múltbeli változtatás után eltér az idő görbéje és egy másik jövő keletkezik,mint amiből kiindultunk.Ezért lehet,hogy visszatérve egy más család fogadja Martyt.Ha visszanéznénk arra a helyre,ahonnan elindult ott azt látnánk,hogy a Doki meghalt és Marty szülei gyászolják eltünt fiukat stb..
Előzmény: Iranon (386)
EyeScream Creative Commons License 2003.08.15 0 0 414
USA Today

Nem említetted (nem vetted volna észre, nem hiszeeeem... :-) ), hogy az újság fejléce 2015-ben nem az, mint a valóságban a nyolcvanas évek végén, hanem más, "modernebb", "modernkedő" tipográfiájú, maga az újság tördelése, tipográfiája viszont a film szerint nem változik az elképzelt 30 év során. A valóságban a fejléc a mai napig ugyanaz, valószínűleg nem is nagyon fog változni egyhamar (persze az ilyen kijelentésekkel csak vigyázzon az ember, ugye), viszont az újság tördelése és általános tipográfiája 2001-ben megváltozott, ezáltal sajna lehetetlenné téve, hogy egy 2015-ös példány úgy nézzen ki, mint a filmben. (Meg persze ugye - országos lap lévén - sose hozza teljes oldalas főcímmel a kaliforniai Hill Valley rendőrségi híreit :-) ).

Előzmény: deus (405)
meggyespite Creative Commons License 2003.08.15 0 0 413
Lakóparkok... Szerintem nem hülyeség, figyeld meg ma is így építik, itt Budapesten is, külső kerületekben. Ennek nyilván az az értelme, hogy aki oda "ki"költözik, az nem lesz bent a nyüzsgő nagyvárosban! Szerintem még az a 2 mérföld is kevés sokszor, amilyen ütemben növekszik egy város! Szóval SZVSZ ez teljesen logikus!
Előzmény: igabe (412)
igabe Creative Commons License 2003.08.15 0 0 412
Akkor a futóműgyártók átállnak majd valami landing gear gyártásra, vagy a kiforduló kerekek technológiájára :)
Még egy hülye kérdés: Miért építenek az ötvenes években a várostól 2 mérföldre lakóparkot? Nem lenne eccerűbb mondjuk 200 méterre?
A sok visszatérő jelenet szerintem is zseniális.
Marty ébredése mind3 részben, amikor azt hiszi, rosszat álmodott.A Biffet elterelő "Oda nézz mi az ott!" mondat.Amikor gyorsan le kellett takarni az időgépet, mert egy nő mindig rosszkor jött.
Az új szinkronos változatben, az első rész elején kihagyták a doki telefonos mondatait "Ezek az én óráim?, Ne babrálj az erősítővel" meg "Othon hagytam a kamerám, ugorj be és hozd magaddal jó!" stb. Enélkül tök érthetetlen az egész annak aki még nem látta, bár nem lehetnek sokan.
Előzmény: deus (411)
deus Creative Commons License 2003.08.15 0 0 411
Ja és marketing szempontból felvethető, hogy a gumiabroncs-gyártók vajon megőrülnek-e vagy öngyilkosok lesznek?
:))

(jó, van futóműve a légautóknak is, de jóval kevesebbszer kellene gumit cserélni rajtuk...)

Előzmény: deus (409)
deus Creative Commons License 2003.08.15 0 0 410
:) kösz (én is ezt mondom reggelente a tükör előtt :) )
Előzmény: meggyespite (406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!