Keresés

Részletes keresés

Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 220
Nem értelek, ez egyszerű fizika. Az adás közben (üzenetváltás a központtal) a mobil mágneses teret indukál, ami rászóródik a hangszóró tekercsére és ezt sugároza vissza a hangszóró. Vagy nem erre gondoltál?
Előzmény: Törölt nick (219)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 219
A hangzsórórecsegésre, hogy miért van, ugy tudom, hogy a telo olyankor hasonlítja össze az IQ jelet a valódi bejövő jellel. Amit odírtam, az csak hülyéskedés volt, nem komoly."Fikció"!!!!
Előzmény: Aksi (218)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 218
Ne haragudj, de szinte mindenütt, azért írtam hogy olvasd át még párszor, magad is rá fogsz jönni. Ha specifikus kérdésed van, akkor abban segíthetek itt a topikban. Viszont arra sajnos nincs időm, hogy álltalában mindent bebizonyítsak mert sajnos nekem se megy fejből.
Előzmény: Törölt nick (217)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 217
Miután ez valóban egy nagy téma, és mobillehalgatásokból szeretném írni a szakdolgozatomat, ezért keresek olyan embereket, akik benne vannak a témában. Legjobb lenne eme nemes ügy érdekében, ha meg is tudnám nézni a saját szemmel, hogyan is működik egy ilyen akció. De miután erre nincs lehetőségem, marad az infogyűjtése. Viszont szeretném ha megindokolnád, hogy hol hibáztam, mert a rébuszokból nem értek.
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 216
Igen, így gondoltam én is a hsz-id alapján :)

Higyjétek el ez egy borzasztó nagy terület, és rendkívül könnyű hülyeséget mondani. Ha az ember igazán precíz akar lenni, gyakorlatilag minden hsz előtt bele kell lapozni az aktuális szakirodalomba még egy szakmabelinek is. A szakirodalom meg legtöbbször nem ad választ egy csomó kérdésre, akkor meg lehet bogarászni a szabványt.. Na ahhoz kell aztán az elszántság :)

Ma már szerencsére ingyenes, íme: http://pda.etsi.org/pda/queryform.asp

És vissza központi kérdéshez:
Ha egy GSM, UMTSre képes mobilkészülékbe le lehet távolról tölteni valami speckó szoftvert, hogy aktíválhassuk azt amikor csak akarjuk azt egy szabvány specifikálni fogja (ami persze lehet hogy titkos). Ez szerintem akkor jelenik meg, ha a mobil gyártókat kötelezik a szoftvereik remote azaz távoli frissítésére. Jelenleg ilyenről nem tudok, viszont technikailag lehetséges és nem zárható ki hogy nincsenek már ilyen mobilok forgalomban. (Lentebb beollózott cikk azonban nem húzza ezt alá továbbra sem, bárhogy is hajaz erre az indexes cikk írója)
Előzmény: Törölt nick (214)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 215
Nos mindkettőtöknek igaza van, a digitális világban meg már nincs jelentősége a dolognak
Előzmény: Törölt nick (210)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 214
Pont az a bajom, hogy maga a rendszer működését szakirodalomból ismerem csak. Viszont maga a telefon működését egész jól, hiszen ezekt javítom 4 műszakban. Az utóbbi 1 hónapban pl. olyan telót, amit januártól fognak piacra dobni.
Előzmény: Aksi (213)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 213
kedves boci69,
Ajánlom a szakirodalmak olvasgatását. Ne haragudj, de szinte nincs egy olyan mondatod sem amiben ne állítanál valótlanságot. Nem kötekedni akarok, komolyan mondom.
Előzmény: Törölt nick (211)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 212
De kijelentem, ugyanis nincs rá szükség.

A mobil készülék figyel és ha másik körzetbe (LA) ér, akkor szól hogy hahó már itt vagyok (ez viszont egy elég nagy terület lehet akár Mo méret is, de aktuálisan mondjuk egy magyar szolgáltatónál van vagy 20-30 max)
Ha az előfizető hívást kap, akkor a központ kihajít egy ún. paging üzenetet az egész körzetre, ami kb "Lépjen ki a sorból aki a nevét hallja!". Nos erre szól a mobilod, hogy "Jelen!". Ezeket az üzenetváltásokat hallod a hangszóróból amikor a hívás felépül. Emiatt nem kell tudnia a rendszernek ennél közelebbről, hogy hol a mobil.
Előzmény: Törölt nick (208)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 211
199-hez.
De nem kapcsol ki a végfok. Visszafogja a funkcióját, de teljesen nem kapcsol ki. Gondolom észrevettétek, hogy néha van olyan, hogy full térerőt mutat a telo, és mégsincs hálózat. Jobban mondva ledob. Vagy beszélgetés közben SMS-t kaptok. Ez úgy lehetséges, hogy a telo kommunikál a tornyokkal folyamatosan, ez a térerő. Ez alapszolgáltatás, díjmentes, bár a szolgáltatók genyósága, hogy ezen megy az SMS is, azért viszont fizetünk. Amikor beszélsz, akkor viszont egy kódolt, biztosított csatornát kapsz. Na ezt hallod a hangszóróban, mert néha a torony kiosztja pihenő telóra,"bizonyos infocsere céljából".
Fikció:Mondjuk az elmúlt 1 óra beszédedet rögzítette belső memóriába a taló, és szép nagy csomag formájában kiküldi:))))))
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 210
Szia!

Vitatkoznom kel Veled: a nagy öreg BHG-s kollégáim eleget meséltek az általam már élesben nem "művelhetett" Rotary és a lépegetős rendszerek, de akár a kezdeti (!) Cross-Bar ügyeiről is és bizony ez a valósidejű visszakövetés (főleg az USA-ban) nem mese!

A hívó kényszerített tartása ("rosszakaratú megfogás") eleve csak Cross-Bar központoknál volt lehetséges, és csak a megfelelő kiépítés (felszereltség) esetében. Ahogy pl. az Ericsson eme félévszázados remekművei - ha hiszed, ha nem! - az első pillanattól tudták volna a DTMF (másképp: MFV) tárcsázást is elfogadni, cak épp nálunk kifejezetten tiltotta a politika (Sic!), és nem feltétlenül anagyi megfontolásból (bár a DTMF hívóműves készülékek nyugati import alkatrészigénye valóban indokolttá is tette, ha belegondolsz).

Egyébként a "rosszakaratú megfogás" esetén Cross-Bar (helyi) központnál 1992-ben is bizony kézzel kellett visszakövetni a hívóig (vagy a tranzitig, tandemig etc. majd ott tovább) a hívást.

És még ma is élnek olyan szakik hazánkban, akik az Általad lehetetlennek vélt lekövetést bizony rekordidők alatt tudták véghez vinni (ha a szakmában kérdezősködsz, akkot Tatábánya vagy Miskolc területén érdeklődj!) - persze ehhez speciális agy és nagyon komoly szakmai tudás, tapasztalat kellett (akkor is ;-D) !

Üdv!
Robi
Előzmény: elemes (207)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 209
192-es hozzászóláshoz.
egy bázisállomás a szabályok szerint 7 tornyot lát el. közvetlen kommunikáció nagyon ritkán van a bázisállomás és a telefon között. A telo simán tornyokkal, jelátalakítókkal, stb.. kommunikál. Alapvatően minden telefonbeszélgetést, sms-t, mms-t, stb.. rögzítenek. Ezeket programokkal megszűrik. Ha valaki gyanús, akkor kezdődik az igazi lehallgatás. Ezt egy volt titokminisztertől tudom. Én 2002-ben voltam Pesten tüntetni. Utána több mint 1 évig lehallgatták a telomat. Ezt pedig onnan tudom, hogy először minden ki, és bemenö hívásra egy pittyegést hallottam, és utána visszhangzott az egész. Az idő folyásával ez az esemény lekorlátozódott bizonyos tel. számokra. Egy rendőr ismerősömmel beszéltem, aki éppen a szakdolgozatát írta, titkos rendőri intézkedésekből, és ő szólt az érdekemben, hogy hagyjanak békén.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 208
Értem amit írsz, csak nem jól írod szvsz (nem hjól hangsúlyozod): Te azellen "tiltakozol", hogy méterre pontosan követni lehet valamennyi készenlétben lévő PHONE-tot. Ez a nyilvánvalóan felesleges erőforráshazsnálat miatt eleve hülyeség is lenne.
De azt nem jelentheted ki, hogy abszolúte nem követi a rendszer a GSM PHONE-t(márpedig eddig mintha ez jött volna le).

Azt hiszem a korábban (de időben)a most hivatkozott hsz-od után!) leírtakat is vállalhatom "ahhoz képest" alapon is ;-)

Üdv!
Rabi
Előzmény: Aksi (203)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 207
Alapesetben, amikor a hívott fél kicseng, a hívó fél minden adata ott van a központban (megfigyelés esetén a szakszolgálatnál). Az elektromechanikus központokban is lehetett olyant kérni, hogy "tartás, amíg a hívott fél le nem tesz," a központban a relék fennakadtak és meg lehetett találni a hívót, ehhez sem kellett 30 másodpercen át beszélni. Annak meg, amit a régi filmekben lehetett látni, hogy ballonkabátos emberek rohannak végig lázasan a szekrénysorok között, zseblámpával keresve az aktív hívásokat, semmi értelme, egy közepes központban is többtucat egyidejű hívás él, nem lehet "real-time" zseblámpával megtalálni (több perc alatt sem) hogy egy konkrét hívás honnan érkezett.

Szóval ez egy kacsamadár, de -- gondolom -- hasznos lehetett a pitiáner bűnözők lenyomozásában.
Előzmény: Törölt nick (205)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 206
Ezt a lekövetés-ellenes szakmai hangulatot ;-D elvileg kívánnám eloszlatni: SZERINTETEK ha egy hívás érkezik egy PHONE irányába, akkor - amennyiben nem tarja nyilván a GSM forgalom-vezérlő rendszer, hogy ki hol van, legalább +/1 "oldal-cella" pontossággal, azaz így max 10-30 cella jöhet számításba - és kötelítően valósághűen (ez nem jelent log-olást is!), akkor a célállomás helyének beazonosításához milyen legkisebb számu cellavezérlőt (BTS-t) kellene megszólítania (~broadcast!), hogy egyetlen végberendezést beazonosítson? Ez mennyi időbe kerül és adott esetben menyire küldi torlódásba a hívásokat?

Szvsz kevertek két fogalmat: a forgalomtechnikai vezérlés elveit a megfigyelés elveivel.
Első esetben csak a rendszer számára fontos az infó, a második esetben egy harmadik félnek is ki kel azt szolgáltatni: ez utóbbi eleve korlátos.
Hogy aztána szolgáltatók milyen log-okat és milyen idő- vagy térbeli felbontással készítenek és tárolnak, és főleg meddig és miként, valamint kinek szolgáltatják ki, arra ott az Eht., a Btk, Rendőrségi Tv. a NB tv, a BE tv és az Ügyészségekről és a bíróságokról szóló törvények...

A legjobbakat!
Maus Robi
Előzmény: Aksi (196)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 205
Ez a 30 (korábban 60) secundumos ügy szvsz az elektromechanikus időkből ("A Keselyű három napja" Milos Forman-tól, ha nem tévedek..) származik szvsz.

Ugyanis ezt nem csak mobilok esetében hallani.

Amúgy, ha az átlagos ember-gép kapcsolatból (kezelőfelületek, paraméterezés miegymás) eredő időigényt nézzük valósidejű lekövetésnél, akor ez a 30 sec azért reális is lehet.

R.
Előzmény: elemes (193)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 204
Ez, így, ebben a formában, nem igaz ;-)

A BTS-PHONE kapcsolat (erről valakitől sokkal korábban, de itt, volt ár szó megfelelő szakmaisággal és precizitással!) a mozgó PHONE esetében, bizonyos időzítésekkel ugyan (az erőforrások ésszerű kihasználása érdekében), de rendszeresen "felülíródó" és a szabványban válalt mozgási sebességhatárok mellett egy nem-beszéd-állapotú PHONE pillanatyni hálózati helyzetét (de legalább az előző helyzetet) ismernie kell(ene) a rendszernek.

Annyiban lehet igaz amit írsz, hogy a suolgáltatók rendszerei megfelelően kihasználtak (finoman szólva is) és így a nem aktív (beszédkapcsolatban nem lévő) de mozgó PHONE esetében az időzítéseket olyan mértékben nyújtják meg - ha nem tennék, torlódások keletkeznének a közös erőforrás-hazsmálat során! -, hogy alkalmasint valóban fingja sincs a PHONE valódi vagy akár közelítőleges helyzetéről sem a rendszernek. Érzésem szerint ilyenkor fordul elő, hogy egy (akkor) cella-stabil és térerő-stabil helyzetű PHONE meghívására hangposta jön be (tapasztalataim szerint jellemzően PGSM esetében, bár a T-Mobile ügyeiben is hallottam már ilyeneket) ;-D

Üdv!
Robi
Előzmény: elemes (192)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 203
Mint írtam lentebb akárhogy csűritek csavarjátok, elemes fórumtárs jól mondta: nem tudja még a "mögötte álló rendszervezérlő" kütyü-csoda sem. Ugyanis nem ez a feladata, mivel NINCS RÁ SZÜKSÉGE.
Előzmény: Törölt nick (200)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 202
a gombnyomásos simamikrofon puskamikrofonná avanzsálódik dolgon már meg sem lepődtél? :)
Előzmény: Törölt nick (199)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 201
Persze csak a 2 órát felejtsd már el légyszi :)
(nem akarok minden félinformációt kijavítani itt a topikban, próbálok a lényegre koncentrálni azért. Az általad említett "2 órás" a periódikus regisztráció, ez egy szabadon állítható paraméter egy hálózatban ami lehet több is és kevesebb is)
Előzmény: elemes (198)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 200
Pontatlan megfogalmazást kritizáltál szvsz: nem a BTS tudja, hanem a mögötte álló rendszervezérlő (nem ez a szakterületem, így nem fogok tudni rövidítésekkel tündökölni ;-D) - de ha zsargonként olvasod, akkor önmagában nem feltétlenül helytelen állítás.

R.
Előzmény: elemes (188)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 199
Kedves Boci69!

(off)
Kollégám!
Becsüljük meg Hertz papát azzal, hogy a tiszteletére elnevezett SI mértékegységet NAHY H kis z azaz Hz fromában írod le - habár sajnos látom, hogy ez egy "trendi" írásmód, de szakmabeliektől talán stílusos lehet elvárni.
Remélem nem vetted kötöszködésnek (ti. ez az egyik "heppem").
Üdvözöl
Maus Robi (1967 ;-D)
(on)

185-ösödhöz: nem igen értem a gyakorlatból: 3210/3310-eseimben mind 2000-2001-es SIM-ek vannak (PGSM és Vodafone pre-paid), és 20-30 másodpercen belül megvan a BTS kapcsolat. Mondjuk azt sosem állítottam magamról, hogy a hírközlés GSM vonalán ász volnék, sőt ;-DDD --- azonban az, hogy kikapcsolom akészüléket és elszundítom a végfokot, attól, önmagában, hogy más SIM lenne is benne, a telefon FW-jének megfelelő módosítása nélkül szvsz nem is kapcsolhat be a a végfokozat, de még a vevőfokozatok sem... Persze a 2001 után (!) gyártott telefonok esetében már nem tudom, mi lehet a hazugság ;-DDD

186-os hsz-odhoz: az a 15 nem méter lenne? Mert egyirányban (beavatkozó -> készülék) még megérteném a "lefedést", de fordítva?...


Üdv!
Robi
Előzmény: Törölt nick (187)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 198
Preparált készülékkel, persze, bármit, csak addig nem könnyű eljutni.
Előzmény: Aksi (195)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 197
Viszont a központból követtetni egy specifikus mobilt azt lehet, ha akarják.

Ha két óránál gyakrabban hallom a PC hangszóróból a percegést, mindjárt tudni fogom, hogy követni próbálnak, és a titkos szolgák már le is buktak.
Előzmény: Aksi (196)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 196
De nem ám, jobb dolga is van mint mezei előfizetőkkel tartsa hobbiból a kapcsolatot - mivel technikailag rohadtul nincs rá szükség.
Viszont a központból követtetni egy specifikus mobilt azt lehet, ha akarják.
Előzmény: elemes (188)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 195
Érdemes elolvasni az eredeti ZDNetes cikket, sehol sincs benne az egészben, hogy TÁVOLról telepítettek egy szoftvert ami aktiválhatja a készüléket kívülről, ha a lehallgató úgy kívánja.
http://news.zdnet.com/2100-1035_22-6140191.html

Nem tartom továbbra sem lehetetlennek az eljárást, de fenntartásaim vannak az ügyben - az idősebb készülékekkel mindenképpen (az FBI-os jelentés egy 2003-as ügy amiről a cikk szól, az is ez a kategória). Viszont ha hozzáfértek a telefonhoz, az tiszta sor hogy preparált szoftvert le lehett bele tölteni, vagy poloskát beletenni - ahogy hasonlóan a magánnyomozó is fogalmaz.
Előzmény: elemes (174)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 194
de ezen a sacc vonalon is csak akkor van kommunikáció, ha a telefon éppen beszélget a bázisállomással. készenléti állapotban nincs ilyen izé, karbantartás.
Előzmény: Törölt nick (190)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 193
Amerikai filmekben gyakran előforduló momentum, hogy a hívó fél helyének azonosításához legalább 30 másodpercig fenn kell tartani a beszélgetést. A mission impossible c filmben a főszereplő egyenesen a 29. másodpercben teszi le a feletont, hogy ne tudják kideríteni, honnan hívott.

Arra gyanaxom, a kormányzat utasításba adta a filmgyáraknak, a négerkvóta és a nőkvóta mellett azt is, hogy ilyen fals információkkal zavarják meg a genxtereket. A mobiltelefon mint poloska hasonló fals információ lehet, mert ha ez a tévhit elterjed, akkor a genxterek nem merik magukkal kordani a telcsit és így nehezebben tudnak egymással kommunikálni.
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 192
Ez oké, a telefon sok mindent tud(hat), meg akár tárolhat is, de a hálózat alapvetően nem tudja, hogy a mobil merre jár. nem beszélnek egymással, a bekapcsolt mobil kb kétóránként szól be a leközelebbi bázisállomásnak (lehet hallani a PC hanxóróján), közben oda viszed, ahová akarod.

A bázisállomás távolságának kiszámítása már harcosabb feladat, azt passzívan (kétirányú kommunikáció nélkül) a telefon nem tudja.
Előzmény: Törölt nick (190)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 191
SACCH: Lassú társított vezérlőcsatorna. Benne található az sdcch, és az fach is többek között.
sdcch: önálló dedikált vezérlőcsatorna (pl. handover)
facch: gyors társított vezérlőcsatorna (pl. handover)
handover: cellaváltás. Ami ma nem feltétlenül cellát jelent!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!