Keresés

Részletes keresés

dzsaffar3 Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9017

Mit értesz Észak alatt? Ha egy pillantást vetsz a térképekre, akkor kiderülhet, hogy az álnok "akadémisták" által feltételezett őshaza nagyon is Keleten van.

------------

Például hol?

 

Pl.: Hajdú Péter ezt a uráli bölcsőt rendkívül gazdag életművében  főleg, sőt kizárólag csakis a nyelvészeti paleontológia, elsősorban a növényföldrajz [linguistic paleontology] és a nyelvföldrajz lingustic geography] érvei alapján1962-ben a Volga, Káma és az Ural közé tette az uráli nyelvű népek legrégibb, kimutatható őshazáját

 

Ennél az őshazánál az a probléma hogy a jelzett terület, az Ob középső folyása, az Irtisz, a Tobol és az Iszim folyók között a jégkort követően óriási beltenger volt. Ez az úgynevezett Nyugat-szibériai süllyedés. A kínai források még Kr. u. 800 körül is az Északi-tengernek nevezik ennek a Nyugat-szibériai alföldnek a mocsaras vidékét.

A beltenger maradványai mindmáig szinte lakhatatlan óriási mocsaras térséget alkotnak.

 

A következő Hajdú elképzelés 63- ban viszont: az uráli őshaza a középholocén kezdetén és derekán a Kozép-Uráltól északra, az Ob alsó folyása és a Pecsora forrásvidéke köpött terülhetett el, zömmel azonban Nyugat-Szibériában.

Vagyis szibériai mocsárvilág, a ravnyína déli részére.

 

Ennyit az őshaza elképzelésekről.

Mennyi ilyen marhaságot idézzek be?

 

Írhatok még jónéhányat.

 

"Szerintem ilyenről nincs szó. Amire utalhatsz az a magyarság több tízezer évre visszamenő Kárpát-medencei folyamatosságát érinti, s nem ennek zsigeri tagadásáról van szó, pusztán arról, hogy ez a hipotézis tudományosan nem igazolt. Talán nem is igazolható."

 

:-))

Nyílván nem.

Ettől függetlenül a finnek szerint ők már kilencezer ée ott élnek ahol most.

Ezek szerint mi mentünk oda hozzájuk és átvettük tőlük a nyelvüket és visszajöttünk. Így gondoljátok?

Nyelvünk hordozói, megtartói nem maradhattak itt a Kárpát- medencében körbe kellett utaztatni őket egész Eur-Ázsián mire idejöttek a nyelvészek vélekedése szerint.

 

Aztán tegyük hozzá még azt is, hogy az állítólagos uráli alapnyelv a mai napig nincs igazolva/ bizonyítva.

 

Sáfár István

 

Előzmény: Szabler (8998)
abani Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9015

:-)))

Előzmény: altercator (9013)
altercator Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9014

És persze csakis és kizárólag az uráli nyelv a rokon!

 

Borean (approx.) : TV 

Meaning : thou [2nd p. pronoun]

Eurasiatic : *ṭ[u]

Afroasiatic : *-tV 'thou'; 2d p. prefix/ending

Sino-Caucasian : PEC *dū 'thou' (dative base)

Amerind (misc.) : *ti 'thou' (actually only Alg. *-Vt, Bora ti-) ?

Reference : ND 2312.

 

Eurasiatic: *ṭ[u]

Meaning: 2nd person pronoun, thou

Borean: Borean

Indo-European: *te-, *towe-, *tū

Altaic: Mong. *či-

Uralic: *tE

Kartvelian: *(ś)tkwen

Dravidian: *-ti ending of 2d p.

Eskimo-Aleut: *ǝɫ-vǝr, *ǝɫ-vǝci

Chukchee-Kamchatkan: *tu-ri you (pl.)

References: ND 2312 *ṭ[ü], 2312a *ṭ[ü]ʔa.

 

Előzmény: altercator (9013)
altercator Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9013

A magyar nyelvben a TI a TE többes számú esete. TE > TIK > TI

Rokonok:

 

Proto: *tE>

 English meaning: thou

German meaning: du

 

Finnish: sinä (gen. sinun) 'du'

Estonian: sina (gen. sinu)

 

Hungarian:  (acc. tégëd)

-----------------------------------

 

Proto: *tE>

 

English meaning: you 

German meaning: ihr


Finnish: te (gen. teidän) 'ihr'

Estonian: te, teie

.....

 

Hungarian: ti (dial. tí, tü, tű, tik, tyik, têk) 'ihr', (veralt.) tin magatok 'ihr selbst'

----------------------

Hát nem röhejes? Nyilván törték a fejüket: most hová tegyük a myagyart? Legyen egyező a TE a SINA-val!

Tyühh!... Ezt megoldottuk!

Előzmény: abani (9006)
abani Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9012
Előzmény: kisharsány (9007)
Szabler Creative Commons License 2013.04.18 0 1 9010

Visszakanyarodnék erre a Leonard Woolley-nak tulajdonított idézetre.

 

"Sir Leonard Woolley archeológus professzor, ki egész kutatómunkás életét (közel 60 esztendőt) töltött Mezopotámiai ásatásokkal, a következőt mondta:


“1939 óta kérelmezem és kérem a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy küldjön nekem egy magyar nyelvészt. A Sumir nyelv – 7.000 éves volta dacára – ma is elképesztő egyezéseket mutat a mai magyar nyelvvel. Kutatásaim alapján tudom, hogy pl. nyelvtanát né

zve a Sumir nyelv 56 nyelvtani sajátosságából 53 megvan a mai magyar nyelvben. A török a második legközelebbi a sumirhoz, abban 34 van meg a fentiekből. Míg a török “unokaöcs” fokon áll hasonlóság tekintetében a sumirral. A magyar mondhatni AZONOS, és egyenesági folytatása a sumir nyelvnek. Alapszavakat tekintve több mint 6.000 szógyök egyezik a sumir nyelvből a magyarral.”

Megjegyezném, Sir Leonard Woolley professzor később eljött Budapestre, ahol magánúton megtanult magyarul, mivel soha semmi támogatást kutatásaihoz a Magyar Tudományos Akadémiától nem kapott. Sőt, az MTA elítélte őt, mondván “a MTA soha nem fogja elismerni, hogy a magyar nyelvnek bármi kapcsolata lenne a sumirral.”

 

Hogy Woolley mondott-e valaha ilyet azt bizonyosan továbbra sem tudom, de feltevésem már van, és egyelőre úgy látom, hogy ez az idézet puszta kitaláció. Eredetét illetően a következő két támpontom van.

 

1. A valószínűleg fiktív Trefort-idézet kapcsán jól ismert Hary Györgyné egy, a Magyar Múlt 1977/2-es számában megjelent és ÉSZREVÉTELEK A MAGYAR NYELVI ÉS ŐSTÖRTÉNETI KUTATÁSRÓL címet viselő cikkében a következőket írja:

 

"Sir Leonard Woolley 1945 előtt és után is járt Magyarországon, de elkedvetlenítette a magyar nyelvészek magatartása.  Bizonyságul hadd idézem Dr. Shohotu Faisi japán tudós levelének néhány passzusát: 

 „. . . Úgy látom, hogy 1938-óta – a származási bizonyítás terén – nem sok hivatalos eredményt tudtak a magyar kartársak felmutatni.  Így hát beigazolódott Sir Leonard Woolley szava, amit Budapesten az 1938-ban tartott konferencia után mondott nekem körülbelül ilyen formán:  Csodálkozom a magyar szakemberek nemtörődömségén.  Csodálkozom, hogy annyi archeológiai, nyelvi és morfológiai bizonyíték birtokában megelégszenek a finn-ugor származási vonalhoz való tartozandósággal és semmi szándékot nem mutatnak Mezopotámia felé mutató kétségtelenül fennálló vonatkozásaik rögzítésére.”

 

http://www.magtudin.org/Eszrevetelek.htm

 

Tehát Hary Györgyné hivatkozik egy japán tudós általa közzétett állítólagos levelére, melyben Shohutu Faisi beszámol arról, hogy egy 1938 budapesti konferencia után ő állítólag informálisan beszélgetett Sir Woolley-val, aki állítólag csodálkozását fejezte ki afölött, hogy az MTA nem mérlegeli komolyabban a magyar nyelv mezopotámiai eredetének kérdését.

 

2. A következő támpont a sumer és magyar nyelvtani sajátosságok számszerű emlegetése. Ez nagy mértékben rímel Gosztony Kálmánnak az "Összehasonlító szumír nyelvtan" szerzőjének megállapítására, aki a sumer 53 nyelvtani sajátosságából 51-et vélt megtalálni a magyar nyelvben.

 

http://www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.267

 

Talán nem véletlen egybeesés, hogy Hary Györgyné fenn említett írása végén éppen Gosztony munkásságát méltatja és a magyar tudományos élet szemére hányja, hogy nem ismeri el művét és kutatásait.

 

Egyelőre úgy látszik, hogy a Woolley-val kapcsolatos szöveg kiötlője Hary Györgyné egyik cikkéből meríthetett, részint Woolley sokadkézből származó állítólagos szavait, részint pedig Gosztony Kálmán - vitatható! - megállapításait adva a nagyhírű angol régész szájába.

 

abani Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9008

Pontosan erről van szó!!!!!

Előzmény: kisharsány (9007)
kisharsány Creative Commons License 2013.04.18 0 1 9007

Nem válasz: továbbfűzés.

 

Ugyebár az is elképzelhető, hogy az "ősmagyar" nyelvi kiterjedés korábban hatalmas területet érintett.

 

Tomory Zsuzsa ezt úgy érzékelteti, hogy az "ősmagyar" nyelvű népesség délen a perzsákkal, keleten a türkökkel,északon a finnugor(finn, vagy amit akartok) népekkel érintkezett. a kölcsönös átjárás biztosítva volt.

Ez az oka a mindhárom területtel kapcsolatos rokonszavaknak. Az, hogy ki ment ki, meg ki jött be, - a KM vonatkozásában - az így utólag érdektelen.

Ami az érdekes - és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni !!!!!!! - a zene, a dal, a lélek nyelve !!!!!, más területen ugyanez a "népművészet is !!! Tehát: ha az 'egységes' magyar népművészet - minden ágát beleértve - tartalmaz türk elemeket, meg perzsa elemeket (rokonelemeket) akkor azt onnan hozták, belekeverve a sajátjukba, illetve itten meg összeépülve az addigi itteni magyar'lelkűséggel'. A lelket nem lehet átkódolni.

Ez a közvetett bizonyíték nagyon is közvetlen bizonyíték. Tökéletesen illeszkedik a közlési nyelvűség (írás, beszéd)  apró különbségeivel. Ugyanígy a népművészet minden területe is hordozza ezeket az apró különbségeket. "Mind más, de mégis ugyanaz"

Előzmény: abani (9002)
abani Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9006

Az MTA ma már jobban teljesít!

 

 

Szabler Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9005

De az alapnépesség kik földrajzi neveinket adták mindvégig jelenvoltak a KM-ben.

 

Ez az alapnépesség tehát magyarnak tekinthető? És azon az alapon, hogy tőlük származnak a földrajzi neveink? Melyek ezek a földrajzi nevek? 

Előzmény: abani (9002)
Rufella Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9004

:)

Előzmény: abani (9002)
Rufella Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9003

Ouf! (Ez francia és a megkönnyebbülés sòhajhangja... :)

Előzmény: abani (8977)
abani Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9002

Ugyebár az is elképzelhető, hogy az "ősmagyar" nyelvi kiterjedés korábban hatalmas területet érintett. később ez a terület török befolyás alá került, de a KM-ben mindvégig jelenvolt az a nép (segynek) szegények, jobbágyok, parasztok, mindegy minek nevezed kik eltartották a betelepülöket akik sokkal kevesebben voltak mint az őshonosok! Azt senki sem vitatja, hogy rokoni vagy egyéb kapcsolat nem volt a hódítókkal. De az alapnépesség kik földrajzi neveinket adták mindvégig jelenvoltak a KM-ben.

 

Kapisco?:-))

Előzmény: Rufella (8999)
Rufella Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9001

Ez igy vilàgos szàmomra. :)

Előzmény: ketni (8995)
Rufella Creative Commons License 2013.04.18 0 0 9000

Egyetértek. :)

Előzmény: ketni (8987)
Rufella Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8999

Na tessék! Most megint kétségeim tàmadtak, hogy ha a "honfoglalòk" olyan kevesen voltak az ôshonos km-ei néphez képest, akkor hogy lehetséges, hogy az ùjkori magyar nép lelkisége, mûvészete, zenéje mégis a keleti  vonàsokat ôrizte meg (miközben a nyugati stilus teljesen idegen volt szàmàra)  ?

Safi hol vagy ? Segits megérteni !

Előzmény: ketni (8975)
Szabler Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8998

Az akadémia alapvetően É-ról eredeztet minket, ami egy blőd hülyeség.

 

Mit értesz Észak alatt? Ha egy pillantást vetsz a térképekre, akkor kiderülhet, hogy az álnok "akadémisták" által feltételezett őshaza nagyon is Keleten van.

 

A finnugrizmus alapvetésének része a Kárpát medencei folyamatosság tagadása, ami szintén egy hihetetlen abszurditás.

 

Szerintem ilyenről nincs szó. Amire utalhatsz az a magyarság több tízezer évre visszamenő Kárpát-medencei folyamatosságát érinti, s nem ennek zsigeri tagadásáról van szó, pusztán arról, hogy ez a hipotézis tudományosan nem igazolt. Talán nem is igazolható.

 

A lényeget kell észre venni, azt, hogy ez a zene eurázsia jórészén elterjedt és itt az közös kincs.

Ebben viszont a Kárpát medence központi szerepet tölt be.

 

Ez utóbbi mondat még bizonyításra szorul. Jól esne persze magyar lelkemnek, ha így lenne, de a vágyvezérelt gondolkodást én nem tudom keverni a tudományossal. 

 

 

 

Előzmény: ketni (8995)
ketni Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8995

Az akadémia alapvetően É-ról eredeztet minket, ami egy blőd hülyeség.

A finnugrizmus alapvetésének része a Kárpát medencei folyamatosság tagadása, ami szintén egy hihetetlen abszurditás.

Örökké kiürítik és újra benépesítik ezt a területet. Itt egyszerűen köddé szoktak válni a népek.

Bartók és Kodály jobb híján ezt elfogadta, ezért helyezte a magyar zene és nép keletkezési helyét Közép ázsiába.

A lényeget kell észre venni, azt, hogy ez a zene eurázsia jórészén elterjedt és itt az közös kincs.

Ebben viszont a Kárpát medence központi szerepet tölt be.

Egy a lelkiséget érintő, mindenre kiterjedő kultúrát nem lehet importálni csak úgy. Az árpádi magyarság nem cserélte ki az agyakat.

Azt nem tudom, hogy a régi nyugaton mi lehetett a helyzet, hiszen az ősi kultúrákat a római terror állam

jószerivel megsemmisítette, az alapnépességet megtizedelte.

Egy, az embertől idegen szellemiséget honosított meg, amit az utódállamok, a mai nyugati "nagy" nemzetek

büszkén az örökségüknek tekintenek.

Náluk gyakorlatilag már régóta nem létezik se népdal, se népművészet abban az értelemben, ahogyan azt mi értjük.

 

Előzmény: Szabler (8993)
ketni Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8994

"Avagy nincs jelentősége a nyiltszíni hazudozásnak?"

Nem csak az akadémián, de itt sincs! A fórumok már csak ilyenek.

Mindenki úgy néz a tükörbe otthon, ahogy akar.

De nem hinném, hogy notórius hazudozók a fórumozók, csak érző

emberek és tévednek, vagy tévedésbe vitték őket.

Előzmény: Törölt nick (8990)
Szabler Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8993

Nincs jelentősége százalékokkal dobálózni, de annak sem, hogy az MTA eltüntetett-e ezügyben valamit vagy sem.

 

Szerintem van. Mert hitelességi kérdés, hogyha valaki egy nagyhorderejű állítást tesz, akkor azt bizonyítekokkal is meg tudja támogatni.


Egyértelműen, világosan állást foglalt Bartók is és Kodály is, hogy az irány nem Észak, hanem Kelet.

Ez tökéletesen ellentmond az akadémista állásfoglalásnak.

 

Miért mondana ellent? Az "akadémia" által feltételezett magyar őshaza nem Keleten van?

 

Juhász Zoltán ugyanakkor tökéletesen ellentmond a Kelet felé tekingető Bartóknak és Kodálynak, mert az ő hipotézise szerint nem kell semerre sem néznünk, hiszen a Kárpát-medence volt az zenei ősnyelv keletkezési helye.

Előzmény: ketni (8987)
ketni Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8992

Nem akartalak kioktatni!

Fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy van hasonlóság a két írás jelei között és elég mély gyökerű a hasonlóság.

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert akkora a tagadás ezügyben, hogy az már eget rengető.

Kerülni akarják minden áron bárminemű kapcsolat létét az ismert okoknál fogva.

Ezért, habár nem úgy tűnik, hogy közvetlen kapcsolat lenne a magyar és a sumér nyelv között, de ami közös arra nyomatékosan hívjuk föl a figyelmet.

A párhuzamoknak őstörténeti jelentősége lehet.

Te vagy a sumér szakértő, ez vitán felül áll.

Előzmény: watch-fire (8986)
Tomtom76 Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8991

Ezen röhögök 10 perce szakdatlan...

Előzmény: oláh análfétisiszta párkereső (8988)
oláh análfétisiszta párkereső Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8988

Most, hogy az Operátor nickű modera, ezt a szép nicket illesztette a nickjeim közé, azt kell mondanom, ez egy beteglelkű patkány.

ketni Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8987

Nincs jelentősége százalékokkal dobálózni, de annak sem, hogy az MTA eltüntetett-e ezügyben valamit vagy sem.

Egyértelműen, világosan állást foglalt Bartók is és Kodály is, hogy az irány nem Észak, hanem Kelet.

Ez tökéletesen ellentmond az akadémista állásfoglalásnak.

A nyelv és a zene együtt alakul ki.

Ha a magyar finnugor lenne, nem csak a zenéjét, -mert azt bizonyíthatóan "lecserélte"- hanem a nyelvét is le kellett volna

cserélnie az etnogenezis folyamán.

Ugyan úgy nem lehetne a nyelvben nyoma a finnugorságnak, ahogyan nincsen nyoma

a finnugorságnak a dalainkban.

Mégegyszer: a dal, -ami nem más, mint a lélek- NEM választható el a nyelvtől.

Amilyen a dal, olyan a nyelv.

Előzmény: Szabler (8979)
watch-fire Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8986

"A székely írás betűírás is, meg szótag írás is, és vannak hieroglifái is."

 

Tisztában vagyok vele, hogy a székely rovásírás szótagírás is, nem kell kioktatnod! Ismerem a ligatúráit is! Egy a lényeg, a székely rovásírás segitségével nem lehetett a sumer ékírást megfejteni.

Előzmény: ketni (8978)
Szabler Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8985

Kedves abani!

 

Nem ragaszkodom körmömszakadtáig semmilyen elmélethez, de mielőtt elfogadok egy állítást szeretném látni a mögötte sorakozó bizonyítékokat, mert csak abban az esetben fogadom el az állítást, ha bizonyítékokat hitelt érdemlőknek, az ezekkel dolgozó érvelést pedig logikusnak találom.

 

Ha józan gondolkodású alternatívok megosztják velem forrásaikat, bizonyítékaikat és érveiket, nem zárkózom el ezek elől. Győzzenek meg! 

Előzmény: abani (8981)
abani Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8982

Tudod, vannak itt bértollnokok szép számmal!:-)))

Előzmény: Tomtom76 (8980)
abani Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8981

Kedves Szabler, az, hogy te mire vagy kíváncsi vagy mire nem, az a lőtéri kutyát sem érdekli! Ragaszkodhatsz 10-körömmel az MTA hivatalos álláspontjaihoz meg a finnbugris elmélethez de ez sem változtat azon a tényen, hogy sokkal többen vannak azok a józan gondolkodású alternatív egyének, akik elvetik a hivatalos elméleteket, mert saját maguk jöttek rá arra, hogy ez az akadémia, nem a Magyar érdekeket szolgálja, hanem még mindig hű követője az indogermanizmusnak! És innentől azt írsz amit akarsz, mert egyszerűen ignorállak.

Előzmény: Szabler (8979)
Tomtom76 Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8980

Szépen megfogalmazta a nagy semmit. Akár a "cukrozott takony".

Előzmény: dzsaffar3 (8969)
Szabler Creative Commons License 2013.04.18 0 0 8979

Ebben az idézetben sehol nem látom azt a passzust, mely megerősítené a 75, 42 és 2 %-os egyezésekről való állítólagos bartóki megállapítást. Jelesül az alábbit.

 

"A Török és magyar népzene 75 % egyezést mutat Bartók Béla megállapítása szerint.

A Perzsa és magyar népzene 42 % egyezést mutat.

A Finn és magyar népzene 2 % egyezést mutat."

 

Vagy, hogy az a 2% is valójában csak 0.

 

De ami még fontosabb, hogy semmi olyat nem látok, amit alapvetően ellentmondana az elfogadott tudományos álláspontnak a magyarság őstörténetével kapcsolatban.

 

Amikor Kodály például azt írja, hogy "a magyar zene kialakulásának útja sem lehetett más, mint a nyelvé, a népéAmerre járt, amint nőtt a nép, zenéje velejárt, ami hatott a nyelvre, hatott a zenéjére is…", akkor ő sem alternatív utakon jár, nem állítja, hogy népzenénk genezisével kapcsolatos megállapításai ellentmondanának a magyarság őstörténetére vonatkozó "akadémiai" álláspontnak.

 

Mindezek mellett továbbra is kíváncsi vagyok annak a csak angolul olvasható Bartók-könyvnek a címére, amelynek magyar nyelvű kiadását az MTA "eltüntette".

 

 

 

Előzmény: ketni (8975)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!