Keresés

Részletes keresés

extekergo Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4622
A #HIÁNYZIK ez esetben ténylegesen azt jelenti, hogy nincs a keresett érték a tartományban. Egyébként a súgóban látni a többi hibajelzéssel ellentétben erre a #HIÁNYZIK-ra némi különlegesség is.
Előzmény: tbando (4612)
extekergo Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4621
Megosztanád velem mit is próbáltál pontosan? A képleted esetleg idemásolva...
Előzmény: Törölt nick (4616)
extekergo Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4620
Örűlök, hogy sikerült megoldást találni, de várom mélben. Tényleg kíváncsi vagyok mit kellett "művelned", mert mint írtam annó volt már valami hasonló melóm. Bár az akkori munka ott veszett...

Én excel guru? :)))
Csak inas vagyok, aki próbál ellesni ezt azt a mások (guruk, iparosok, amatőrök) munkájából...

Létezik egyáltalán olyan hogy guru? Persze nyilván vannak akik mélyebbre ásták már magukat az excelben mint a tesztleptöltögetők. :))

Na és a "megrendelők", akik aztán megmondják így kéne, úgy kéne, de gőzük nincs az excel lehetőségeiről. (Excel=szinezhető kockáspapír-pótló, na jó egy szum függvény talán, s ami ha már kilóg a képernyőről, átláthatatlan káosszá válik a szemükben). :))

Bocs a kitérőért, de pár főnököm, s kollégám jutott az eszembe a feladatod kapcsán.

Szóval várom a művet. S előre is köszönöm.
Előzmény: szege2056 (4613)
stromba Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4619

"a sor száma változó, a benne lévő értéktől függ, hogy melyik az." Ez nem teljesen tiszta.

Amúgy hivatkozni a Cells(i, z) = Sheets("munka2").Cells(9, 5) módon lehetne, ahol i a sornak,z pedig az oszlopnak a száma.

Tehát ha pl. az A1-es cella értéke 8 és ezért a 8. sorba szeretnél értéket írni az A oszlopban:

 

i  = Cells(1,1)

Cells(i,1) = Sheets("munka2").Cells(9, 5)

Előzmény: sokadnick2 (4618)
sokadnick2 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4618
egy nagyobb feladat, egy számítást akarok automatizálni, de a kapott adat, amivel számolnom kell felülírandó egy másikkal.
A függvényt tkp ismerem, de azt nem tudom, hogy lehet egy makróban használni, aztán kapott eredmény birtokában manipulálni vele a cella paramétereit.
Előzmény: Törölt nick (4617)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4617
Ezt a kis kodreszletet egy nagyobb halmazbol ragadtad ki, vagy feladat osszesegeben annyi, amit irtal? Mert igy ezt keplettel is meg lehetne csinalni nem?
(FKERES-VKERES)
Előzmény: sokadnick2 (4615)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4616
kivancsi lettem es kiprobaltam. A keresesei ertek argumentumra es az oszlopszamb argumentumra is beagyazhato a FKERES. (Nem gondoltam volna)
Előzmény: tbando (4609)
sokadnick2 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4615
sziasztok,

nagyon kéne egy kis segítség egy makróban.
Az a feladat, hogy egy tábla celláját kellene felülírni egy másik, fix adattal. Az a tábla, ahonnét azt veszem _amivel_ felülírom, fix, de _amit_ felül kell írnom, az sajnos változó, a sor száma eltérhet.
Tehát ebben a sorban, hogy

Range("$A$1'") = Range("[tabla.xls]Munka2!$D$9"), a "Range("$A$1') kifejezésben a sor száma változó, a benne lévő értéktől függ, hogy melyik az.
Hátha valaki csípőből vágja...
Help, és köszönöm.
szege2056 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4614

Egyébként IGAZ-atok van! Kicsit utánnajárva már nagy hülyeség volt tőlem az IGAZ fg.! Valójában nem is értem mi értelme ennek a fg.-nek, de mindegy!

 

A másik meg, hogy sokat kell még tanulnom az excel rejtelmeiről, mielőtt bele merek vágni egy 2x2-es megoldásba!

Előzmény: tbando (4612)
szege2056 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4613

Tisztelt Excel Guruk!

 

Először is köszönöm észrevételeiket, munkátokat és készségességeteket!

 

Sikerült a Ti és kollégáim segítségével megoldani a problémát! Nekem is sokkal egyszerűbb lett volna egy listába megcsinálni az elvárt táblázatot, de meg volt kötve a kezem! Biztos lenne egyszerűbb megoldás is, de örülök, hogy megvan!

 

Szóval, akinek látom az e-mail címét, küldöm a táblát!

 

Mégegyszer: köszönöm mindenkinek!

Előzmény: tbando (4612)
tbando Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4612

Lassacskán nekem is kezd világosodni a szege elötti feladat, én is kb úgy képzeltem el, ahogy te, de ez csak növeli zavarom, mert az elképzelt megoldásnak minden további nélkül menni kéne, tehát vagy alapvetően félreértek valamit, vagy szege követ el valami triviális hibát, amire épp a trivialitása miatt, nehéz rájönni. (Saját emlékeimből számosat tudnék sorolni). De az is lehet, hogy túl van komplikálva a feladat, amire elsősorban az utal, hogy az adatbázis tartalmát több kapun keresztül lehet módosítani, ami általában katasztrófális káoszhoz és adatbáziskezelési nehézségekhez vezet. Az én prakszisomban ezért az első lépés mindig egy baromi felhasználóbarát inputfile, amit aztán egy központi modul kontiroz tovább. Mivel nem vagyok professzionális informatikus, e megoldást magamtól izzadtam ki, aztán meglepődve tapasztaltam, hogy a folyamatszervezési szakirodalomban magától értetődő alapkövetelmény, hogy úgy mondjam 2x2.

 

Az érthetetlen #HIÁNYZIK üzenetre meg az jött elő, hogy gyakran az a magyarázata, hogy a hivatkozás nem azt látja, amit a felhasználó, tehát pl. stringet lát érték helyett, (vagy fordítva), esetleg egy láthatatlan szóközt még, vagy eltérést a számított értékek tízenvalahanyadik tizedeshelyiértékén stb. 

 

A =HA(IGAZ;a;b) függvényt egyértelműen hibásnak tartom, mert nem derül ki belőle, hogy minek kell igaznak lennie. A kérdésem pedig az volt, hogy jól gondolom-e, vagy van-e a HA függvénynek egy általam nem ismert hivatkozási konvenciója.

 

A válaszodat pedig köszönöm.

Előzmény: extekergo (4611)
extekergo Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4611
Ezen én is agyaltam egy darabig.
Arra a következtetésre jutottam, hogy a FKERES #hiányzik üzenetét akarta lekezelni ezzel az IGAZ függvénnyel, ami persze nem megy, mert lásd a rávonatkozó képet: emmiatt javasoltam lentebb a HIBÁS függvényt a "tartományok" közötti választásra.

Nem jelentkezik szege, ezért -mert valami hasonló munkám már volt- próbálom én -magamnak is- magyarázni a dolgot.

Szóval a "doboz" jelen esetben azt jelenti, hogy a számláinak egy bizonyos mennyiségét "tartományát" egy fizikailag megfogható dobozban tárol, aminek cimkéjét kell meghatározni egy adott számlaszám keresése esetén. (irattározás)

Azt, hogy kik, mikor, mi célból töltögetik és hogyan ezt a "tartományokat" számomra is homály, de talán arról van szó, hogy többen "könyvelik" más más csoportokban osztályokon a kezelendő számlákat, s ezeket az adatrögzítéseket egy közös adatbázisban kívánják rögzíteni. Ebből aztán ha valaki valamit keresni akar, akkor a számlaszám beírása után, tudja meg, hogy melyik "dobozból" bányászhatja elő a kívánt számlát.

Nyilván más, bővebb adatnyilvántartásról van szó, csak jelen esetben ennek a keresgélős része vált megoldhatatlanná.

Előzmény: tbando (4610)
tbando Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4610

Hogy én is tanuljak valamit: Ezt hogy kell érteni: =ha(IGAZ; a;b) ????

Mármint micsoda igaz?

 

Előzmény: szege2056 (4606)
tbando Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4609
Ezeket a tartományokat meg dobozokat ugyan most sem értem de szvsz az FKERES-be beépíthető a második FKERES. De ha nem, akkor a második FKEREST miért nem teszed egy új cellába, és aztán abból hivatkozik az elsőre. Ez ugyanis biztos megy.  
Előzmény: szege2056 (4600)
toccata Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4608
Az sem oldható meg, hogy egy másik munkalapon összerendezed úgy a beírt bizonylatokat, hogy könnyen lehessen keresni köztük? ha jóltudom, akár 256 munkalapod is lehet. Ennyi osztály csak nem használja a fájlt!? Tehát simán lehet (szerintem) még egyet bevezetni, a rendezés céljából.
Ha fontos a dolog, akkor minden bizonnyal érdemes időnként biztonsági másolatot is készítnei a fájlról. Ami már akár rendezett formában is megtörténhet.
Vagy lehet akár egy másik fájl is, ami megnyitáskor átveszi az addig beírt adatokat, összerendezi és abban keresel.
Előzmény: szege2056 (4606)
extekergo Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4607
Te tudod, hogy mit akarsz. Ha itt nincs világosan megfogalmazva a feladat, egy részmegoldás nem lesz csak véletlenül jó. Látni kell, miből, honnan, hová...

Természetesen lehetnek egymás alatt a tábláid (nem csak az általam javasolt formában is) akkor egy sima fkeres függvény is elég.

Ha ragaszkodsz a vízszintes táblaelrendezéshez, akkor a következő függvényt, s annak a szükségszerinti tovább bonyolítását javaslom, a táblaszámoktól függően:

=HA(HIBÁS(FKERES("Találat";A:D;4;HAMIS));FKERES("Találat";F:I;4;HAMIS);FKERES("Találat";A:D;4;HAMIS))

Ez a #hiányzik kezelését veszi segítségül a másik táblára való váltáshoz.

Igaz én nem vagyok híve az effejta túlbonyolított függvény-összefűzéses megoldásoknak.

Mit jelent az, hogy többen fogják feltölteni a tartományok tábláját?

Nem olyasmiről van szó, hogy a különböző számlatipusokat iktatod, s egy iktatószám alapján dossziékba rakod? Mert akkor csak tényleg listaszerűen kell vezetni a számlákat, s a rájuk vonatkozó adatokat s lehet szűrni, keresni, kimutatásdit varázsolni, stb.
Én az általad felvázolt táblákat, már csak a kimutatásvarázslóval készítetném, ha épp olyasmit kéne látni...
Előzmény: szege2056 (4606)
szege2056 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4606

Sajnos nem lehet egymás alá tennem a bizonylattípusokat, mert több osztály dolgozói fogják ezt a táblázatot töltögetni, kölünböző bizonylattípusokra bontva!

 

A csavar a dologban az, hogy írtam egy FKERES-t [=HA(IGAZ;FKERES("Találat";A:D;4;HAMIS);FKERES("Találat";F:I;4;HAMIS))], aminek ha a számolási lépéseit megnézem, kiszámolja a háttérben és ott van az elvárt végeredmény, viszont a cellába azt írja #HIÁNYZIK!

Előzmény: extekergo (4605)
extekergo Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4605
És ha így írjuk a megfelelő cellába a képleteket?

=FKERES("Találat";Számlák;4;HAMIS)

=HA(ÉS(Keresett_számla>=Tartomány_kezdete;Keresett_számla<=Tartomány_vége);"Találat";"")

És így alakítjuk a táblázatot?

persze a táblázatban a névvel való hivatkozásokat használtam...
Előzmény: szege2056 (4600)
szege2056 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4604
Leveled érkezett!
Előzmény: extekergo (4603)
extekergo Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4603
Leveled érkezett!
Előzmény: szege2056 (4602)
szege2056 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4602

Hát ez így se jött össze! Kevés vagyok én ehhez!

 

 

Előzmény: szege2056 (4601)
szege2056 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4601

Hú ha! Mit tettem! Inkább csatolom képként az eddigi eredményem!

Rem így látható lesz!

 

 

Előzmény: szege2056 (4600)
szege2056 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4600

Tengermély tiszteletem a gyors válaszért Uraim!

 

Kérem adja meg a keresett bizonylat számát! 10000005 A bizonylat a következő dobozban található: 000001 Segéd KIMENŐ SZÁMLÁK DOBOZ Segéd BEJÖVŐ SZÁMLÁK DOBOZ Tartomány kezdete Tartomány vége Tartomány kezdete Tartomány vége =B6,$D$1Találat 10000001 20000000 000001 =G6,$D$1  50000001 60000001 000005 =B7,$D$1  20000001 30000000 000002 =G7,$D$1  60000001 70000001 000006 =B8,$D$1  30000001 40000000 000003 =G8,$D$1  70000001 80000002 000007 =B9,$D$1  40000001 50000001 000004 =G9,$D$1  80000001 90000002 000008

 

Eddig úgy jutottam el, hogy egy HA fg.-nyel

[=HA(ÉS($D$1>=B6;$D$1<=C6);"Találat";"")] kiírja melyik tartományban van a keresett bizonylat és egy FKERS-sel [=FKERES("Találat";A:D;4;HAMIS)] pedig kiíratom, melyik dobozba van!

 

Már csak az a baj, hogy nem tudom, hogy oldajam meg, hogy akkor is kiírja fent a dobozszámot, ha a második táblázatban a bizonylat! Próbálkozok az FKERES-be beágyazni egy másik FKERES-t, de nem megy!

 

Köszönöm az eddigi segítséget is!

Előzmény: tbando (4599)
tbando Creative Commons License 2006.12.05 0 0 4599

Tulajdonképpen mi a feladat? Mi az a doboz? Mi az hogy szomszédos cellákban levő számok tartományt képezzenek?

 

Szóval nem igen értem a feladatot. De ha netán az lenne, hogy keresse meg a tartományba eső bizonylatokat, akkor a kettős szűrő jó megoldás. 1. <20; 2. >10.

Előzmény: szege2056 (4597)
toccata Creative Commons License 2006.12.05 0 0 4598
VLOOKUP vagy FKERES nem jó megoldás?
Előzmény: szege2056 (4597)
szege2056 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 4597

Sziasztok!

 

Abban kérném a segítségeteket, hogy lehet-e olyat, hogy egy cellában megadott számtartományban (pl.: 10-20) keresni köztes számot, vagy szomszédos cellákban lévő számokat tartományként kezeljen!?

 

Több ezer archivált bizonylat közti kereséshez kéne csinálnom egy fejlécet, ahova, ha vki beírja a keresett bizonylat számát, kidobja melyik dobozban van!

 

Minden megoldás érdekelne!

 

Előre is köszönöm a segítségeteket!!!

Abigél Creative Commons License 2006.11.30 0 0 4596

Hát itt a bökkenő, hogy egyelőre csak a pontszámot tudom. Fogalmam sincs, hogy mely kérdésekre adtam helyes választ, és mi volt az a 9 db, ami rossz volt. Két kérdésről tudom csak, hogy biztosan rossz választ adtam rájuk, ezek nem Exceles kérdések voltak.

 

Ha valamit megtudok, ígérem, beírom :-)

 

Üdv.: A.

 

Damaszkusz Creative Commons License 2006.11.30 0 0 4595

Köszönöm!

 

Így már értem.

 

 

Üdv: Damaszkusz

Előzmény: Törölt nick (4591)
stromba Creative Commons License 2006.11.30 0 0 4594

Engem is furdal a kíváncsiság! Szóval kedves Abigél, tudasd velünk hogy ezekre a fantasztikus kérdésekre mi is lett volna a válasz korunk legnagyobb információbrókere ( www.gmconsulting.hu ) szerint..

Előzmény: extekergo (4593)
extekergo Creative Commons License 2006.11.30 0 0 4593
Gratulálok! :))

De most annak örülsz, hogy az itt feltett kérdéseidre adott válaszok helyesek voltak, vagy az azokon kívűlíeket meg tudtad helyesen válaszolni. (egy egyszerű kis excel táblában leírhatod a választ, mint sikeres vizsgázó. A helyes válaszokat feltételes formázással szinezd ki zöldre! :))))) )
Előzmény: Abigél (4592)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!