Keresés

Részletes keresés

CsillagCsillag Creative Commons License 2011.09.25 0 0 1619

Mivel kezdő vagyok, nagyon kiváncsi leszek az őszi-téli erjesztésre. Ebben a nyári melegben

nagyon szépen erjedt, és nagyon jó lett a Kombucha italom. Enyhén pezsgett mint a Pezsgő ital,

és nem volt kegyetlenül savanyú, nagyon finom volt. Nálunk a télen, mi földgázzal fűtünk 22 fok

szokott lenni a házban, de éjszakára leállítom a fűtést. Remélem azért így is erjedni fog a Kombucha

gombám.  Találtam egy oldalt tegnap véletlenül, kombucha tálca melegítőt ajánlottak. De nem találóm

újra az oldalt. De gondoltam azt is, hogy az üvegeket oldalt bebagyúlálom meleg ruhákkal.

 

Előzmény: Kenyérsütés (1617)
CsillagCsillag Creative Commons License 2011.09.25 0 0 1618

Köszönöm a tanácsot. Most már értem jobban. Tehát teával kell pótolni a kiöntött Kombucha

italt. Hallottam már valamit a folyamatos erjesztésről, azt hiszem amit írtál az is folyamatos

erjesztés. Bár amit én olvastam a folyamatos erjesztésről ott azt írták, hogy elég az edényt

félévente kitakarítani. Van egy csap ott lehet leereszteni a Kombucha italt. Csak azt nem írták,

hogy milyen sűrűn kell az erjesztő edényt teával újra feltölteni. Gondolom, hogy a csappal

rendelkező edényt is akkor kettő naponta kell feltölteni teával, ha leeresztek belőle.

Én is úgy gondolom, hogy az edényt azért tényleg sűrűbben kell  takarítani, a félév az nagyon

hosszú idő. Nekem most három 5 literes üvegben erjednek a gombák. De lehetséges, hogy

beszerzek majd egy 8 literes csappal ellátott kerámia edényt. Talán könnyebb így a Kombucha

ital előállítása. Láttam egy oldalt, ahol 8 literes kerámia edényt ajánlanak vásárlásra.

Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.24 0 0 1617

10-40%-ot lehet levenni belőle, minden másnap, de természetesen teával fel kell tölteni. Amikor így szüreteltem, akkor kettő 5 literes üveget állítottam be, ez kettőnknek is elég volt. Folyamatosan ment a termelés, de 45 nap után már le kell szűrni és tisztítani a gombát (igaz én majdnem mindig szoktam, sohasem volt evvel semmi problémám).

Előzmény: Kenyérsütés (1616)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.24 0 0 1616

Általános szabályt nagyon nehér mondani. Nagy melegben és sok gombával elegendő akár 8 nap is, de általában 10 nap elegendő. Aki cukros, annak viszont kell a 15 nap. de lehet úgy is előállítani, hogy leveszel belőle 10-30%-ot és 2 naponra szüretelheted, úgy 40-45 napig. Aztuán mindenképpen le kell szűrni és tisztítani. Én ecettel szoktam (rendszeresen).

Előzmény: CsillagCsillag (1615)
CsillagCsillag Creative Commons License 2011.09.23 0 0 1615

Ti hány napig szoktátok erjeszteni a Kombucha gombát? Hány napos erjesztés biztosítja a legminőségibb Kombucha italt? Hallottam, hogy van ki csak 8-10 napig erjeszti a Kombucha gombáját. Én 15 napig erjesztem a Kombucha gombámat, vagy talán sok a 15 nap?

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.20 0 0 1614

Külön én sem láttam még, meg persze az is lehet, hogy az adott kombinációban érvényesül a hatása:

  • Kombucha
  • Csipkebogyó-kivonat
  • Cserke Kincse ásványvíz
  • Őszibarack vagy feketeribizli aroma, vagy natúr

Nagyon megjegyeztem az összetételét, mert ez akkoriban teljesen rendbehozta a belem. Míg előtte jó ideig csak senyvedtem. Egyébként alacsony Ca/Mg tartalmú víz volt, relatív magas Na tartalommal, vagyis elvileg nem tűnne ideálisnak, nekem mégis jó volt.

Előzmény: CsillagCsillag (1610)
CsillagCsillag Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1613

Pontosan 6 napig nem ittam a Kombucha italt, addig nem ittam mig a gyógyszert szedtem. Ittam a

Kombuchát előtte is és utánna is, pontosabban most is.

Előzmény: Kenyérsütés (1611)
CsillagCsillag Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1612

Pár hete voltam a Gasztroenterológiai szakrendelésen. Vastagbél polipot távolítottak el nálam.

Az orvos megállapította, hogy kórokozók vastagbélgyulladást idéztek elő nálam. Ezért nekem is

antibiotikumot írt fel, hogy elpusztítsa a kórokozókat. A gyógyszert 6 napig kellett szednem.

A gyógyszer neve NORMIX 200 filmtabletta. Hát én sem mertem inni a Kombucha gomba italt. Úgy látszik okosan cselekedtem.

Egyébként pár napig nagyon gyenge állapotban voltam.

 



Előzmény: Kenyérsütés (1611)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1611

Az okos ember a másnak a kárán tanul, a hülye s sajátján sem.

 

Amikor elkezdtem szedni az antibiotikumot, emlékeztem rá, hogy valaki készített kb. 4 éve egy hosszú listát, mikor lehet és mikor nem inni a Kombuchát. Piossal volt kiemelve , hogy tilos a kúra alatt az antibiotikum szedése (én sem hittem el).

 

Előzmény: CsillagCsillag (1609)
CsillagCsillag Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1610

Megpróbáltam a mai nap folyamán vásárolni az általad írt Cserke Kincse ásványvízet, de sajnos nem

találtam egyetlen boltban sem. Három boltban néztem. Remélem, hogy tudok vásárolni másik boltokban

ilyen ásványvízet. Tényleg nagyon jó lehet.

Előzmény: Törölt nick (1596)
CsillagCsillag Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1609

Azért nem szabad összeveszni! Ne bántsátok egymást, Misland és Kenyérsütés. Hát én is elolvastam

a Candida topikot és Kenyérsütés írásait. Szerintem Kenyérsütés nem téved, tapasztalatait is átadta

mások számára. Az orvosok sokszor tévednek. Számít nagyon a saját tapasztalás. A Candida betegség esetében, tényleg nagyon jó diagnosztizálási módszert írt le Kenyérsütés.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1604)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1608

Hidd el, kiterjedt a figyelmem arra is, hogy két történet volt.

De mivel én is átestem legalább két antibiotikumos történeten (a durvábbak közül), második után már rájöttem, hogy elég megfogni a hasmenést gyógyszerrel, és minden helyreáll, szinte automatikusan. Értem ezalatt, hogy később már a gyógyszert sem kell szedni.

Nem véletlenül reklámozzák még a tévében is, hogy "már egy kúra is elég lehet a természetes ritmus visszaállításához". Én mondjuk nem a tévéből tudom, de ezt kivételesen jól mondják.

Előzmény: Kenyérsütés (1607)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1607

A Candida fórumon két, eltérő időpontban történt gombás mebetegedésről van szó. Az elsőt az immunrendszer hibája okozta több mint 8 évvel ezelőtt (akkor még nem ittam Kombuchát). Elég volt egy szem cukorkát elszopogatni és a köpetemben láttam a gombát (nemcsak a természetgyógyászok állapították meg), holott bármely hagyományos vizsgálat nem tudta kimutatni (széklet-, vér-, köpetvizsgálat), ugyanis csak legfeljebb az antigént tudnák, így bárkire rámondható lenne, hogy gombás. Azóta megtanultam, hogy sokkal tökéletesebb teszt egy tömény szénhidrát bevitele (sok esetben egy minimális mennyiség is elég, ha tombol a Candida, vagy más élesztőgomba).Különben is elfogult vagyok a hagyományos orvoslással, mert alternativ módszerekkel többre mentem (pedig jobb lett volna a másik út). Ezek voltak: izületi gyullasások és "kopások" (25 éve abba kellett volna hagynom a hosszávfutást, pedig azóta még "el sem feküdtem" magam), gomba, prosztatagyulladás, reflux. Sajnos a hagyományos út egy igazi tévút volt. A hagyományos orvoslás most sem mutatott ki semmit a székletvizsgálatnál, nemcsak borzalmasan fostam, hanem semmi erőm nem volt 3 hónapig, lefogytam 10 kg-ot, úgy éreztem semmi sem szívódik fel. Mára minden tökéletessé vált. Igaz szörnyű, szinte szénhidrátmentes diéta és teljes éhezés mellett.

Előzmény: Törölt nick (1606)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1606

Ha egyszer leírtad a fórumon, lehet is tudni. Gyerekes kérdésekkel pedig nem kellene fárasztani a másikat, ezt döntse el kívülálló. Én sajnos elfogult vagyok magammal.

Előzmény: Kenyérsütés (1605)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1605

Te mindent jobban tudsz (azt is ami velem történik) minek vitatkozzam. Nem válaszoltál: most hülye vagy, vagy okos?

Előzmény: Törölt nick (1604)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.19 0 0 1604

Annyi eszem azért van, hogy ha már nekem nem akartál válaszolni, utánanézzek a Candidás topikban, mitől lettél annyira ideges, hogy rögtön piros betűkkel kezdtél kiabálni. Egy látszólag ártatlannak tűnő kérdés hatására.

(Ezt a részét sem kellene megmagyarázni, mert talán most újat mondok, de a nagybetűs írás kiabálást jelent az Interneten. A Netikett értelmében nem is illendő. Színes betűkkel pedig komoly ember nem ír komolyan vehető hozzászólást, mert ez főleg hülyegyerekek szórakozása. Vagy infantilis felnőtté. Továbbá vizuális beállítottságú ember számára zavaró is. A nagybetűs kiabálás szintén.)

Tehát nézzük, mit írtál a másik topikban:

A hagyományos orvoslási müdszerrel egyetlenegy esetben sem mutattak ki (pedig volt vér,-szélet- és köpetvzsgálat).

Szóval semmit nem mutattak ki nálad, de azért bebeszéled magadnak is, másoknak is ezt a gombás dolgot, erről ennyit... afelett már lazán átsiklasz, hogy a hasmenést csökkentő Immodiumtól, amit tavasszal beszedtél, már önmagában is javulás állt volna be. Ha kórokozók lennének a beledben, azt ugyanis nem lenne szabad megfogni, mert súlyosbodhatna a helyzet.

Egyéb esetben viszont a krónikus hasmenés megállítása elősegíti a belek kellő feltöltődését, normál tónusát, perisztaltikáját, ezáltal javul a felszívódás, tápanyagellátás, amitől eleve jobban lesz az ember. Helyreáll a szervezet normál működése, rejtélyes bajok váratlanul elmúlhatnak.

Természetgyógyász persze bemagyarázza, hogy Candidás voltál, még el is hiszed. De itt én vagyok a fanatikus, aki nem is foglalkozom már Kombuchával, részben lustasági alapon. Továbbá én magam is írtam korábban:

A tejsavas erjesztésű élelmiszerek, mint a joghurt, kefír, savanyú káposzta, kovászos uborka, kenyérital, kumisz, Kombucha stb. alapvetően ártalmatlan, sőt egészséges élelmiszerek. Legfeljebb a túlzott savterhelés okozhat problémát. A szervezet elsavasodása közismerten nem előnyös, mértékkel fogyaszthatók.

Mert annyira fanatikus vagyok, hogy csak mértékkel ajánlom? Gondolkozz már ember, mielőtt csak úgy benézel magadnak dolgokat, gombákat stb...

Másik dolog, én egyáltalán nem azért írtam, mintha bárkire rá akarnám erőltetni az igazam. Nem is arról volt szó, egyszerűen csak tapasztalatokat írtam le, amiből mindenki azt von le, amit akar. A többi része engem szinte már nem is érdekel, csak hobbiból írtam. Ezért is tűnt furcsának, amikor váratlanul azzal jöttél, hogy "legyen nekem igazam". Kit érdekel ez?

Meg az tűnt még furcsának, hogy határozott kijelentéseket teszel, kész diagnózisokat állítasz fel, hogy milyen alapon, az már rejtély (hasraütés?).  Ezért gondoltam, hogy esetleg megkérdezem. Meg is lett a válasz, ahogy sejtettem.

Előzmény: Kenyérsütés (1602)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.18 0 0 1603

Köszönöm a tanácsaidat, a hozzászólást nagy érdeklődéssel olvastam.

Előzmény: Törölt nick (1591)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.18 0 0 1602

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

 

Akkor most te hülye vagy, vagy okos?

Előzmény: Törölt nick (1598)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.18 0 0 1601

Soha nem voltam ideges, hosszútávfutó vagyok (kb. 30 km/nap), 1,5 erőnléti edzés és ugyanennyi jóga. Egyébként meg 60. éves vagyok.

 

Csak a fanatikusokat nem szeretem. Jó sokmindenre a Kombucha. de nem mindenre és fontos a nagy óvatosság a használatában (3,5 évig ittam, van benne tapasztalatom).

Előzmény: Törölt nick (1598)
Pater Altenberg Creative Commons License 2011.09.17 0 0 1600

Inkább 5-6 éve.

Előzmény: Pater Altenberg (1599)
Pater Altenberg Creative Commons License 2011.09.17 0 0 1599

2-3 éve lehetett kapni nagy áruházakban, ahogy írod.

Ma már nem lehet.

Pár napja megemlítettem: senki sem tudja, miért nem.

Én tudom: ezt fejlődésnek hívják a kereskedelemben. Tévednék?

Előzmény: Törölt nick (1596)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.17 0 0 1598

Most ilyenkor mi a gond, ideges vagy, hogy piros betűkkel kiabálsz? Én csak kérdeztem valamit. Azt hittem, esetleg normálisan válaszolsz is. De mindegy, az is egy válasz, hogy nincs válasz.

Nem tehetek róla, tőlem távol áll az ilyen gondolkodás, amikor csak úgy kijelentenek dolgokat, minden bizonyíték nélkül. Van erre egy jó mondás is.

Előzmény: Kenyérsütés (1597)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.17 0 0 1597

Ha ez megnyugtat: LEGYEN NEKED IGAZAD.

Előzmény: Törölt nick (1596)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.17 0 0 1596

De mi alapján állítasz kész tényeket? Valaki megállapította ezt vizsgálattal? Honnan lehet tudni, hogy mi lett volna Kombucha nélkül? Másnál épp a Kombucha segít jobban átvészelni egy-egy nyavalyát.

 

Sok évvel ezelőtt nekem is írtak fel erős antibiotikumot, Dalacint, kaptam tőle erős hasmenést is, de gombásodást nem. A hasmenés pedig idővel elmúlt. Akkoriban én is rendszeres Kombucha-fogyasztó voltam, előtte is, utána is. Nem házilag készült, akkor még boltokban lehetett kapni 2 literes palackban, ásványvízzel hígított szénsavas italként. Volt belőle natúr, őszibarack és feketeribizli ízesítésű, tartalmazott még csipkebogyó-kivonatot is.

Ez egy nagyon jó kombináció volt, amiben szerintem szerepet játszott még a hozzáadott ásványvíz (Cserke Kincse), ami egy nátrium-hidrogénkarbonátos, vagyis lúgos víz volt, mely a Kombucha savaival nagyon jól tudott együtt működni. Hiába volt aránylag magas nátriumtartalma (320 mg/l), nem okozott gondot. Volt viszont egy olyan kellemes tulajdonsága is, hogy a tejtermék hatására jelentkező krákogást (nyákképződést), kompenzálta, oldotta, megszüntette.

Későbbi években, amikor már nem lehetett kapni, ezért próbáltam szódabikarbónával helyettesíteni az ásványvíz tartalmát, nagyjából sikerült is. De elképzelhető, hogy abban a vízben voltak még más hasznos összetevők is.

 

A Dalacint egyébként feleslegesen szedtem, mert csak vaktában lövöldözött vele egy fogorvos. Volt ugyanis egy rejtélyes, időszakos, fogfájás-szerű kisugárzás, az is két fog között, ahol elvileg nem is fájhatott volna semmi. Amúgy kimutatható bajom nem volt, röntgen stb. Úgyhogy a sikertelen kezelés után fel is adtam, majd egy idő után elmúlt ez az érzés.

 

Tehát arra próbálok kilyukadni, hogy a fent említett összetételű Kombucha-ital egyébként jó egészséget biztosított, nem kaptam el akkoriban fertőző betegségeket sem.

Előzmény: Kenyérsütés (1595)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.17 0 0 1595

A Kombucha és az antibiotikum együttese okozta a gombásodást. Én csak figyelmeztetni akarom a felhasználókat, hogy ilyen hibába ne essenek.

Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.17 0 0 1594

Én nem közvetlenül gombásodtam a Kombuchától, hanem ammiatt, hogy folyamatos alkalmazása során antibiotikumot  szedtem (arcüreg gyulladás miatt), ennek következtében a normális baktériumokat kiirtotttam, a kombuchával pedig bevittem mind a gombákat, mind a baktériumokat. Ha nem ittam volna a Kombuchát, nem gombásodtam volna el (persze ha nem szedtem volna antibiotikumot se).

 

De érdekes, hogy 3,5 év Kombucha fogyasztása mellett is arcüreggyulladást kaptam.

 

A Kombucha sem jó mindenre (de a vietnami balzsam se). Decemberben már én is inni akarom. Bár normalizálódott a bélflórám, folytatom a lugosítást addig).

Előzmény: Törölt nick (1591)
CsillagCsillag Creative Commons License 2011.09.16 0 0 1593

Szerintem Kenyérsütés figyelmeztetését nem árt azért megjegyezni, és elővigyázatosnak lenni.

Amit Kenyérsütés ír, abban nagyon sok igazság van.

Előzmény: Kenyérsütés (1580)
zsetonos Creative Commons License 2011.09.15 0 0 1592

Én napi 3 deci teát iszom meg és semmi bajom nincs, nem hiszem hogy ez az AMBRÓZIA valakinek is bajt okozna.

Előzmény: Kenyérsütés (1578)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.15 0 0 1591

Sok laikus hajlamos képzelődni, összekeverni okot és okozatot. Miről is van itt szó? Kezdjük talán időrendben.

Bekövetkezik az ember életében egy akármilyen gyógyszeres kezelés, ami kiöli a természetes baktériumflórát a bélrendszerből. Ezután az ember fosni fog. Később ez ugyan csökkenhet, de a bélmozgás még mindig gyorsabb lehet a kelleténél, ami esetleg fel sem tűnik, hogy kicsit gyorsabban halad át rajta a táplálék, mint korábban, és széklet is valamivel lágyabb a szokottnál.

Ennek következtében azonban tápanyaghiányok alakulhatnak ki. Itt most külön kiemelnék egy fontos elemet, a magnéziumot, amiből krónikus hasmenésnél sok vész, és hiánya közvetve más anyagok hiányát is okozhatja, plusz egyéb bajokat. Például a kalcium hasznosulásához is szükséges a magnézium. Vérnyomás emelkedését is okozhatja a magnéziumhiány, szívpanaszokat, sőt édességkívánást (energiaszomj?) válthat ki. Az immunrendszer gyengülése pedig szinte automatikusan együtt jár a gombásodás térnyerésével.

Ha az okot szeretnénk megszüntetni, nyilván az immunrendszert kell erősíteni, amitől a gombásodás önmagában is meghátrálhat.

Lehet olvasni olyan állításokat is, miszerint: a Candida-gombásodás magnéziumhiányt okoz, mert a gomba "felfalja" a magnéziumot. Baromság. Szerintem inkább az immungyengülés okozhat gombásodást. A hasmenés pedig magnéziumhiányt. A hasmenést pedig a bélflóra sérülése okozza.

Tehát itt eljutottunk egy lényeges ponthoz, amikor valaki összekeverte az okot és okozatot. Terjeszti az Interneten a hülyeséget, és már nem is lehet tudni, hogy ezt ki és hol találta ki, mert a természetgyógyászok is egymástól lopnak, másolnak szövegeket.

Nem kell felülni a baromságnak. Bélmozgást le kell lassítani (akár hasfogó gyógyszerekkel is, mint lentebb írták), hogy javuljon a felszívódás, megálljanak a baktériumok, nekik is legyen idejük szaporodni, megtelepedni a bélfalon. Ezután automatikusan javulhat az ember közérzete, lúgosító csodák nélkül.

Magnéziumot pedig pótolni kell, bár az ember nem is hinné, hogy ez nem mindig olyan egyszerű. Akinek például már érzékeny a bele, magnéziumkiegészítőktől hasmenést kaphat, ami magnéziumhiányt okoz, vagyis nem mentünk semmire. Ami nem tud beépülni, attól a szervezet vizelet útján is gyorsan megszabadul, a hiány fokozódik. Aki hasmenést kap a magnéziumtól, csokoládétól, utána kerülni fogja, ez sem vezet jóra.

Magnézium természetes forrása például a zöld növények, brokkoli, káposztafélék (főleg a kelkáposzta, melynek színe is zöldebb), zöldbab stb. Nyári időszakban a tehenek is sok zöldet legelnek, ezért ilyenkor a tej egészségesebb, több magnéziumot tartalmaz, mint télen. A fő probléma azonban, hogy manapság már a talaj is lehet magnéziumhiányos, ami tovább gyűrűzik mindenbe.

Nehogy azt higgyük, hogy aki nem görcsöl annak nincs Mg-hiánya, ugyanis a Mg-hiány nem mindig és nem mindenkinél jár görcsökkel.

Legkevésbé sem reklámoznék multicégeket, de ami jó, arról talán érdemes külön megemlékezni: Activia Natúr joghurt. Nem krémes, nem édes, hanem a natúr, savanyú változatról van szó. De azért nem olyan savanyú, mint más joghurtok, így nem is savasít annyira.

Bélmozgást lassítja, emésztést javítja, fontos tápanyagokat tartalmaz, élni kell vele. Magnéziumkiegészítővel is jól kombinálható. Az enyhén savas hatás növeli a Mg felszívódását is, így kevésbé alakul ki hasmenés.

 

A Kombucha egyébként nem lehet ártalmasabb, mint a sör, amit tömegek fogyasztanak, az is egy erjesztett ital. Persze más a bakteriális spektrum, mert sörnél az élesztő dominál, emiatt alkoholból is több termelődik benne, de alapvetően egyiktől sem betegedik egy ember, akinek jó az immunrendszere és mértékkel fogyasztja. Szerintem itt is keveredik valamilyen ok-okozat.

 

Vagyis történt, ami történt, csak épp a háttérben teljesen más a magyarázat, és nem a Kombucha okozhatta a bajt.

Előzmény: Kenyérsütés (1578)
Kenyérsütés Creative Commons License 2011.09.14 0 0 1590

Akkor valamit elbaltáztál. Én ujrakezdéskor mindig boltiból  indultam el, ez annyira tökéletes, hogy igaz most 7 hónapja álla pincémben 7 db 1 cm-es vastagságú van mindegyikben.

 

Sohasem vettem gombát.

Előzmény: fiti88 (1589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!