Keresés

Részletes keresés

Tündi2003 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21270

Ha például a 10G-s csomag árán ki kellene fizetned a Csillagok háborúja letöltése árát, akkor már sokkal inkább megérné megvenni DVD-n...

 

 

Ezt akartam mondani, hogy amennyit fizetsz a netért ilyen filmek esetében, annyiét megveszed a boltban.

Előzmény: czzs (21269)
czzs Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21269
Amikor én gyűjtögető életmódot folytattam, akkor még csak divx-ben nyomtuk. Egy cd-s, esetleg két cd-s kivitel. DVD letöltése még szóba sem jött. Akkor a vezetékes, akkori körülmények között jónak mondható 1 Mbit/s sávszélességű kapcsolatom volt. Ehhez képest a mai mobil sávszélesség, de különösen a vezetékes (ASDL szemfényvesztésektől eltekintve) csábít a pazarlásra. Ha például a 10G-s csomag árán ki kellene fizetned a Csillagok háborúja letöltése árát, akkor már sokkal inkább megérné megvenni DVD-n...

Amikor pedig (még régebben) UPS-s chello-m volt, akkor épp hasonló botrány volt, mert valami 1G (5G?) felett korlátozta a szolgáltató sebességet. Pedig az kábel volt ám! De ott is kellett ez, hogy a normális többségnek normális szolgáltatást tudjanak nyújtani.

Ez ilyen egyszerű, s minden rendes routerben lenne erre lehetőség.
Valószínűleg apró részletkérdés, hogy egy mobilszolgáltatónak nem csak az IP forgalmat kell tudni optimalizálni, hanem a hanghívások és adatforgalmat együttesen is. Bár úgy tudom, hogy a hanghívások abszolút elsőbbséget élveznek.

Előzmény: Meister (21268)
Meister Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21268
A Csillagok Háborúja minden egyes epizódja 8GB körül volt, ha jól emlékszem. Szóval mondjuk a 10GB-os forgalmat elég jól el lehet érni. :-)
Én UPC-s vagyok, s a rekordhónapom 240GB-os volt. Persze én backupolom a szerverem az otthoni gépemre, meg még filmet is töltöttem, szóval általában 100GB alatt szoktam maradni BŐVEN.
S az, hogy a torrentet korlátozzák, nem hogy nem zavar, de ha ők nem tennék, akkor én magam priorizálnám (QoS-sel, s csinálom is) a routeremben.
Ezt kéne a Vodafosnak is csinálnia, hogy QoS-sel az UDP és TCP 53-at kiemeli ha 2kB alatti a méret, a 80-as, meg 443-as, a 25-ös, és 110-es portot is kiemeli 2-3MB-os méretig, s a többit meg hátrasorolja. Ez ilyen egyszerű, s minden rendes routerben lenne erre lehetőség.

S mi lenne ennek a haszna? Hogy VALÓBAN a hálózat aktuális kihasználtságának megfelelően változna a Torrentnek kiosztott sávszélesség, s a "rendes" netezés simán menne mindig, mindenkinek.
Előzmény: czzs (21266)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21267
Na köszi, megoldódni látszik a dolog az ügyfélszolgálat segítségével. Elsődleges - másodlagos DNS kell beállítani többek között. Lediktáltak egy csomó mindent.
ezerkösz
Előzmény: czzs (21250)
czzs Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21266
Amúgy a Vodánál megpróbáltak rábeszélni az kártyafeltöltősre. Na, ott milyen árak vannak!!!! Ha jól mlékszem 10GB már 20000 ft!!!! Hülyék ezek???
Ennek a csomagnak akkor van értelme, ha valaki esetileg, havonta teljesen változó mértékben használja. Akkor is csak 0-3 GB között. Ha nem használja, nem fizet, nem kötelezi el magát havi fix díjra. Szerintem hülye az, aki rendszeres használatra ilyet vesz.

Amúgy a torrentezők mi a halált csinálnak annyi filmmel és zenével?
Na ez az, amit én sem tudok. Annak idején én is töltögettem, azóta is azzal van tele a winchester fele, meg egy halom dvd. Szerintem nyugdíjas koromig nem is fogom végignézni. Azóta már rájöttem, hogy felesleges.
Előzmény: Tündi2003 (21265)
Tündi2003 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21265

És még valami: az adatforgalmi korlátos 5G csomag ugyanannyiba kerül, mint az "internet szabadon", a 10G kétszer annyiba (plusz a túllépési díj, ha nem vigyázol). És ezek árak a többi szolgáltatónál is hasonló nagyságrendűek.
Valami nagyon feltűnő értékaránytalanság van itt, szerintem egyértelműen az "internet szabadon" javára, még a lassítással együtt is!

 

 

Én is azért rendeltem Szabadon-t, mert az 5GB-s 5000, a korlátlan meg 6000. Fogalmam sincs mennyit netezek adatforgalmi szempontból általában. A munkahelyen ingyen van, korlátozás nélkül, a netcaféban meg órára fizettem, nem forgalomra, és ott kb. 8000 ft-ot fizettem előrefizetett bérlettel. Ezért elvileg nekem a mobilinternet olcsóbb, mint a netcafé.

Meglepett, hogy a "normál netezés"-re, amit a munkahelyen, meg netcaféban is csináltam,  egy nap alatt elment fél giga.

 

Amúgy a Vodánál megpróbáltak rábeszélni az kártyafeltöltősre. Na, ott milyen árak vannak!!!! Ha jól mlékszem 10GB már 20000 ft!!!! Hülyék ezek???

 

Nagyon kíváncsi leszek erre a lassításra, ha lesz. A Voda oldalán megnéztem a tesztet, (amiben egy virágnak a képét lehet letölteni különböző sebességgel), és hát a Gprs-nél kinőtt a szakállam, pedig nem is vártam meg végig. A szöveg nyilván hamarabb bejön, talán, de én jellemzően képes oldalakat nézek.

 

Amúgy a torrentezők mi a halált csinálnak annyi filmmel és zenével?

Előzmény: czzs (21262)
Tündi2003 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21264

Ha régóta nem neteztél, akkor simán lehet, hogy a Windows Update dolgozik a háttérben, s mondjuk az XP SP3-at szedte le miközben neteztél.
Milyen oprendszered van?

 

Egy hete van notebookom, és tegnap óta netezek rajta. Vagyis már tegnapelőtt óta. Az update tegnap dolgozott a háttérben, de tegnap alig másfélórácskát voltam a neten. Amúgy Vista Home Premiumom van.

Előzmény: Meister (21261)
Meister Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21263
Én azt mondom, hogy a lassítás nem korrekt megoldás arra a problémára, amivel magyarázzák. Arra a problémára a priorizálás lenne a megoldás.
Előzmény: czzs (21262)
czzs Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21262
ne kelljen fejleszteniük
Na álljunk itt meg egy szóra... nézd meg a tavaly novemberi lefedettséget: kb. 5 nagyvárosban volt elérthető a 3G hálózat. És nézd meg a mait.

És még valami: az adatforgalmi korlátos 5G csomag ugyanannyiba kerül, mint az "internet szabadon", a 10G kétszer annyiba (plusz a túllépési díj, ha nem vigyázol). És ezek árak a többi szolgáltatónál is hasonló nagyságrendűek.
Valami nagyon feltűnő értékaránytalanság van itt, szerintem egyértelműen az "internet szabadon" javára, még a lassítással együtt is!
Előzmény: Meister (21260)
Meister Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21261
Ha régóta nem neteztél, akkor simán lehet, hogy a Windows Update dolgozik a háttérben, s mondjuk az XP SP3-at szedte le miközben neteztél.
Milyen oprendszered van?
Előzmény: Tündi2003 (21257)
Meister Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21260
Szerintem meg, ha valóban hálózat-kihasználtsági problémák miatt volt szükségszerű a korlátozás, akkor sem korlátoznia kéne a szolgáltatónak, hanem priorizálni, mint az UPC.
Amiatt is hisztizik pár Torrent-ező, de érdekes módon, mikor küldök nekik olyan torrentre linket, amit 768 helyről lehet lehúzni, azaz annyival tud jönni, amit az UPC enged, akkor elkussolnak. Mert az a priorizálás, ami ahhoz kell, hogy a hálózaton mindenki tudjon netezni, meg Skype-olni, az nem "korlátozást" jelent, hanem valkóban priorizálást, s közben a szolgáltató folyamatosan azon dolgozik, hogy ezt is minél kevésbé vegyél a torrentezők észre.

Ha a vodafos is priorizálna, akkor elfogadnám azt, amit mondanak. Így nem más, mint egy kamuszagú valami, hogy ne kelljen fejleszteniük, s a becsapott emberektől meg úgy is beszedik a pénzt.
Előzmény: czzs (21256)
Meister Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21259
Nekem a T-Mobile-nál 50MB-os csomagom van. Arra jó, hogy minden nap el tudom hazafelé olvasni Opera Minivel a 6-oson a főbb portálok híreit, s nem otthon megy vele az idő.
Rendes netezésre alkalmatlan. Ha megyek vidékre, vagy szabadságra, akkor arra a 2 hétre szoktam rendelni valami nagyobb csomagot.
Előzmény: czzs (21256)
czzs Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21258
Víruskergetőben nem vagyok otthon, de annyit tudok mondani, hogy győződj meg róla, hogy frissítve van-e az adatbázisa. Friss adatbázis + teljes teszt esetén szólnia kell, ha vírust kaptál.
Nem tudom, hogy összeakad-e, én mindenesetre nem használnék kettőt egyszerre.

Amit még ajánlani tudok: a Zonealarm tűzfalprogram ingyenes verziója. Csak azokat a programokat engedi kommunikálni az interneten, amit te engedélyezel neki. Rögtön kiderül, ha valaki kalózkodik a háttérben...

A netvibes-ra csak annyit tudok, hogy teszteld le magad. Nézd meg az adatforgalmat megnyitás előtt, és a teljes letöltődés után. Közben persze ne csinálj semmi mást. Elvileg egy RSS letöltés nem lehet nagy adatforgalom, hiszen csak egy szöveges file-t szed le. Persze, hogy a háttérben még mi zajlik, azt nem tudhatod.
Előzmény: Tündi2003 (21257)
Tündi2003 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21257

 Netvibesos kérdésre tud valaki választ?
Megnyitottam a www.netvibes.com-ot (ugye erről van szó?), és figyeltem az adatforgalmat: 300 kB-ot töltött le mindössze. Egy-egy youtube videó is max. 10-20 MB.

 

Az alap Netvibes nyilván nem sok. De amikor telepakolod a saját accountodat feed-ekkel, akkor mi van? Olyasmire gondolok, hogy amikor az RSS-t frissíti, akkor olyanokat ír ki a statusbaron, hogy pl. "Transferring data from www.homar.blog.hu"

Gondolom ez azt jelenti, hogy ilyenkor adatot tölt le. Na most nekem legalább 150 honlap és blog Rss-e van beállítva a Netvibeson. Épp azért ez a kezdőoldalam, mert innen könnyebben elérek mindent, ami érdekel. Könyvjelző funkció is van benne, azokhoz az oldalakhoz használom, ahol nincs RSS, vagy amilyen pl. az Elvira vagy a Pesti Est.

 

Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de amikor én elkövettem azt a hibát, hogy Windows alatt próbáltam használni a netet, akkor hamarosan arra lettem figyelmes, hogy szinte folyamatos ki-bemenő adatforgalmam van, akkor is, ha nem csinálok semmit. Kiderült, hogy bekaptam egy szép vírust...

 

Azt honnan tudhatom meg, hogy vírust kaptam? Elvileg van ugye a Defender, van a Vistának tűzfala és a géppel kaptam egy McAffee Internet Security Suite-et is, ami 30 napig ingyenes. Ezt regisztálni kellett, és utána indult el. Ez volt az első, amit megcsináltam, amikor lett netem. Eddig még egyik se visított, hogy gáz van.

Amúgy muszáj Windowsoznom, mert egyrészt előtelepített gépet vettem, másrészt elveszítem a garanciát, ha lecserélem.

Amúgy nekem is volt olyan, hogy épp nem csináltam semmit (kilépni készültem, és már bezártam az IE-t), amikor is még mindig jelzett 6kB forgalmat.

 

Ha leszedek még egy ingyenes próbaverziót, pl. nod32-őt, akkor az nem fog összegabalyodni a McAffeevel?

Előzmény: czzs (21254)
czzs Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21256
Viszont gusztustalannak, és etikátlannak tartom, hogy az internet szabadon csomagomat 5GB felett lassíthatják.
Én meg azt tartom gusztustalannak, hogy ma is árulnak 100 MB-os, 1G és 5G-s csomagot (utóbbit az "internet szabadon" csomaggal azonos áron), melyeknél ha túlléped ezt az adatforgalmat (ami ugyebár nem nehéz), akkor hó végén, utólag, olyan számlát kapsz kézhez, hogy két napig nem térsz magadhoz. Na ez a mocsokság.

Véleményem szerint tudomásul kellene venniük a szolgáltatóknak, hogy az adatforgalom jelentős része nem az ügyfél igénye miatt keletkezik, hanem szükségszerű velejárója a netezésnek (l. reklámok, flash-oldalak stb.). Ezért nem tartom etikusnak az adatforgalom alapján fizettetni velük. Az átalánydíj, plusz valamilyen minőségbeli korlátozás az ész nélküli hálózatterhelés elkerülése érdekében inkább elfogadható számomra.

Ha rajtam múlna, minden csomagnak korlátlan adatforgalmat tartalmazna, csak annyi lenne köztük a különbség (és ez befolyásolná az árukat is), hogy milyen adatforgalom felett lépne be a sebességkorlátozás. De pluszdíjat semmilyen körülmények között nem kérnék. Sajnos a szolgáltatóknak azonban nem ez az érdekük...
Előzmény: Rolf242 (21251)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21255
Nem néztem utána - de úgy gondolom, hogy valamilyen profilbeállítási probléma.
Majd utánanézek konkrétan és még jelentkezem. Mindenesetre mos t már egy lépéssel előrébb lettünk az APN beállítással és tanultam valamit megint.
Köszönöm.
Előzmény: czzs (21250)
czzs Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21254
Lassíthatják vagy lassítják is?
Elvilag "lassíthatják" (hogy ez a gyakorlatban mit jelent, azt nem tudjuk), és 10 GB-ig csak csúcsidőben (ami kb. 18-22 óra, ha jól emlékszem).

Az lentebb emlegetett szotfver kiír mindendéle sebességeket, de gyakorlatilag tizedmásodpercenként változik.
Ne keverd össze a technikailag lehetséges maximális (7,2 Mb/s) és a tényleges sebességet (ami átlagosan 1-2, esetleg 3 Mb/s szokott lenni).
A lassítás azt jelenti, hogy 150 kb/s lesz a maximális sebesség, ami egyébként a szerződésben garantált minimális sebesség is egyben.

A Netvibesos kérdésre tud valaki választ?
Megnyitottam a www.netvibes.com-ot (ugye erről van szó?), és figyeltem az adatforgalmat: 300 kB-ot töltött le mindössze. Egy-egy youtube videó is max. 10-20 MB.

A fél GB forgalmadnak valami komoly oka kell legyen. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de amikor én elkövettem azt a hibát, hogy Windows alatt próbáltam használni a netet, akkor hamarosan arra lettem figyelmes, hogy szinte folyamatos ki-bemenő adatforgalmam van, akkor is, ha nem csinálok semmit. Kiderült, hogy bekaptam egy szép vírust...

Ui: annak idején én úgy tanultam, hogy a bitet kis b-vel, a byte-ot nagy B-vel jelöljük. Jó lenne ezt ma is következetesen alkalmazni, mert egyébként nagyon félreérthető tud lenni.
Előzmény: Tündi2003 (21253)
Tündi2003 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21253

Viszont gusztustalannak, és etikátlannak tartom, hogy az internet szabadon csomagomat 5GB felett lassíthatják.

 

Lassíthatják vagy lassítják is? Az lentebb emlegetett szotfver kiír mindendéle sebességeket, de gyakorlatilag tizedmásodpercenként változik.

 

A havi 5GB normál felhasználás mellett igen gyorsan megvan.

 

Hát én is ezt mondom. 1 nap alatt megvolt a fél giga. Pedig én nem érzem magam extrém felhasználónak. Amiket lentebb írtam, szerintem az ma a normál böngészés kategória.

 

A Netvibesos kérdésre tud valaki választ?

Előzmény: Rolf242 (21251)
Tündi2003 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21252
Az Mb az megabájt, természetesen.
Előzmény: czzs (21249)
Rolf242 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21251
Hölgyeim és Uraim!

Nagyon remélem, van aki már panaszt tett a Vodafone egyoldalú szerződésmódosítása miatt, és ennek eredménye lesz.
Az ÁFSZ-ben benne van, hogy egyoldalúan változtathatnak, ebbe nehéz lesz belekötni.

Viszont gusztustalannak, és etikátlannak tartom, hogy az internet szabadon csomagomat 5GB felett lassíthatják. ( 2008, oct 17-én szerződtem )
Egyik kedves barátomnak már csak 140Kbit/sec a letöltési sebessége.
Budapest, XII. kerület.
Nem volt P2P, vagy durva fel/letöltés ftp szerverre.

Átverésnek érzem a Voda eljárását, és most ott tartok, hogy csak lebeszélni tudom azokat, akik ezt szeretnék.
A havi 5GB normál felhasználás mellett igen gyorsan megvan.
........





czzs Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21250
Megpróbáltam utánanézni, úgy látom a "net" szóval kell működnie. Szerintem a következő kérdés, hogy mi az az "Error 668"?
Előzmény: Törölt nick (21247)
czzs Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21249
9 és fél óra alatt 619 Mb-t töltöttem le
A 619 Mb az megabit, vagy megabyte?

Nekem 100 MByte/nap az átlagom, amikor sokat használom a netet, de nincs különösebb letöltésem.

Mi lett volna, ha csak 1 gigás netet rendelek korlátlan helyett?
Na ezért írtam nemrég, hogy a legnagyobb pofátlanság az adatforgalmas csomag, amennyiben túllépés esetén plusz díjat számolnak fel (ehhez képest a forgalomlassítás...)
Előzmény: Tündi2003 (21248)
Tündi2003 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21248

Tegnap óta van mobilnetem. Azóta a Vodafone Mobile Connect Lite szerint 9 óra 20 percet neteztem. (ki kell próbálni, na :). Ami az érdekes, hogy ezalatt a 9 és fél óra alatt 619 Mb-t töltöttem le. Nem létezik!!! Fórumozok, megnézem az indexet, játszottam egy játékot (2-3 parti erejéig) a Miniclipen, az iwiwre felmentem kb. 5 percre, küldtem egy darab mailt és beállítottam kezdőlapnak  a Netvibest. Az mondjuk telistele van feed-ekkel. Ja, és néztem 4-5 Youtube videót. Lehet, hogy a Netvibes "fogyaszt" sokat? A feedekkel betölti magukat az oldalakat is?

Mi az ördögre ment el fél giga? Mi lett volna, ha csak 1 gigás netet rendelek korlátlan helyett? 3 nap alatt elfogy a keret.

 

És az is érdekes, hogy van egy "korlátok" gomb, ami mögött ott áll, hogy 3G esetén 5 Gb a korlát, Gprs-nél pedig 100 Mb. Nem is értem. Korlátlan netnél? Vagy ha elérem az 5 Gb-ot (nagyjából 1 héten belül) akkor már nem fogok tudni csatlakozni a 3G-hez, csak Gprs lesz? Vagy hogy?

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21247
Ha beírom, hogy net, vagy internet, akkor Error 668-al nem kapcsolódik. Ha üreden hagyom kapcsolódik, de nem megy a böngészés, csak a DNS szerverig jut, ahogy írtam.
Előzmény: Törölt nick (21246)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21246
Megvan, Acces Point Name. Nincs beírva semmi, mit kell beírni szerinted?
Előzmény: Törölt nick (21245)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21245
Sajnos nem tudom hol kell beállítani - tehát valószínűleg semmilyet. Lehet ez lesz a megoldás?

Azt a konnektáló kliensben, a windowsban, vagy hol kell beállítani?

Cingular Communication Manager-t (konnektáló) tettem fel, ez volt a mobilkártyához.
Abban nem találtam semmi ilyesmit, meg a hálózatok tulajdonságainál sem.
Előzmény: czzs (21244)
czzs Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21244
A gondom az hogy csatlakozik, de a böngésző csak a DNS szerverig jut el - tehát azonosítja awebhelyet, de nem hozza le.
Mi lehet a megoldás? Térerő van (80%) Ping talál, de 100% veszteség van.

Milyen APN-t állítottál be?
Előzmény: Törölt nick (21235)
czzs Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21243
Akkor nézzük tárgyszerűen: az 5G és 10G csomag tartalmazza a vodafone Mail szolgálatását, de az Internet szabadon valóban nem. Ahhoz külön kell megrendelni, és havi 198 Ft-ba kerül. Erre én is soká jöttem rá, és valóban nem túl barátságos.
Akinek szüksége van rá, az használja, de egy gmail-es címmel is jól el lehet boldogulni.
Én kipróbáltam, de amint megtudtam, hogy hogyan lehet gmail-en keresztül tetszőleges e-mail címről levelet küldeni, rögtön lemondtam. Magára az e-mail címre ugyanis nem volt szükségem, csak az smtp szerverre.
Előzmény: Meister (21240)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21242
proxykiszolgáló nincs.
Meg vagyok lőve, azért köszi a segítségedet!
Előzmény: Meister (21236)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.16 0 0 21241
Ha kikapolcsom a tűzfalat akkor se megy. Proxy-t még nem néztem. Megvakulom azt is.
Előzmény: Meister (21236)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!