Keresés

Részletes keresés

Bosszús vagyok Creative Commons License 2015.03.10 0 0 1957

T. Fórumlakók!

Ki tudna nekem arra jogszabályi hivatkozással szolgálni,

hogy ági öröklés esetén az örökösnek be KELL jelentenie az öröklési igénynét?

Ha tényleg van ilyen jogszabályi kötelem, akkor arra mennyi idő áll rendelkezésre,

s az mikortól számítandó? Előre is thnx. Bye

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.12 0 0 1956

Tisztelt fórumozók,segítségüket kérném.

 

2014.január 16.-án végrendelet hátrahagyása nélkül elhunyt édesapám.Én a hagyatékátadó tárgyaláson nem vettem részt,de előtte írásban a hagyaték rám eső részéről lemondtam.Az örökség ezen részét,átruháztam testvéreimre mint örököstársakra,amit a közjegyző ajándékozásnak minősített.Én lemondtam hivatalos okiratban az örökségemről,de azt mondja a közjegyző,ettől függetlenül apám tartozásait megörököltem.
Hogy lehet az hogy az örökségemről való lemondást elfogadták,de a tartozásait megörököltem?

 

Válaszaikat előre is köszönöm.

zsanna Creative Commons License 2015.02.04 0 0 1955

Nem kell. Egyrészt mert az, amit 1992-ben örököltél, már rég kívül esik az 5 éven, másrészt meg az, amit tavaly örököltél, kevesebbért kelt el, mint amennyi a hagyatéki végzésen szerepel.

(Egy kis kiegészítés: nem a negyede volt a Tied, hanem a 3/8-a, igaz? De tök mindegy, csak pontosítok .-))

Előzmény: Papi45 (1954)
Papi45 Creative Commons License 2015.02.04 0 0 1954

Tisztelt (élő?) Fórum!

Látom régóta nem aktív a fórum, de elmondom a kérdésem, hátha kapok rá választ:

1992-ben elhunyt Édesapám, örököltem 1/8-ad családi házrészt. Tavaly elhunyt Édesanyám, megörököltem a családi ház újabb 2/8-ad részét. A hagyatékátadó végzésben a családi ház 3,5 millió Ft értékben szerepel. 

 A családi házat még tavaly eladtuk, 2 550 000,- Ft-ért.

 Tisztelettel szeretném megkérdezni, kell-e a 2014 évről szja bevallást adnom, (nyugdíjas vagyok, a nyugdíjon és a ház eladáson kívül más jövedelmem nem volt). Ha kell, a bevallásban milyen értéket szerepeltessek? A 2,55 millió negyedét?

  Tisztelettel: Horváth István

 

LéderLászló Creative Commons License 2014.11.21 0 0 1953

madár se jár erre? :-)

 

velorex0 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 1952

Tisztelt Fórum!
Egy (örökbefogadott) testvérem van, aki miután nem jött ki anyámékkal, közjegyzö elött lemondott minden örökösödési jogáról az én részemre, aminek fejében egy berendezett budapesti lakást kapott. Szüleim késöbb egy öröklési szerzödést kötöttek vele gondozás fejében, de mivel ez sem müködött, így fel lett bontva.
Kérdésem az, hogy az eredeti közjegyzöi lemondása továbbra is érvényes-e vagy esetleg visszavonhatja-e, pld. édesanyám halála után és akkor továbbra is az 50-50% lenne érvényben közöttünk?
Alapvetöen vissza lehet-e mondani egy közjegyzö elötti szerzödést/lemondást, az ellenértékként kapott lakás és értékek visszaszolgáltatása nélkül, ill. az én (kedvezményezett) beleegyezésem nélkül?
Köszönöm  a válaszokat.

 

aljuska Creative Commons License 2014.10.17 0 0 1951

Kedves Fórumozók, kérdésem lenne.

Édesanyám augusztusban elhunyt. Végrendeletet hagyott hátra, amiben az ő részét rám hagyja, mivel 15 évvel ezelőtt, amikor önellátásra képtelen lett, magamhoz vettem és haláláig egy háztartásban is éltünk, ápoltam, gondoztam. Egy bátyám van, aki - bár 100 m-re lakik - de egy évben jó ha egyszer meglátogatta, segítséget sem anyagilag, sem munkában soha nem nyújtott anyukámnak.

Az örökség egy régi ház fele (mivel a másik fele édesapám halálakor a testvéremmel kettőnkre szállt) és  2,3 ha föld fele, mivel a másik felét már megörököltük szintén ketten apu halálakor.

A végrendelet szerint a ház 3/4 része lenne az enyém és a föld szintén 3/4 része.

 

Okt. 28-án lesz a hagyatéki tárgyalásunk, de a bátyám kijelentette hogy ebbe ő így nem megy bele, meg fogja támadni a végrendeletet. Egyezséget ajánlott, ő lemond a már meglévő 1/4 ház tulajdonjogáról és kéri a föld felét. Én a békesség kedvéért ezt elfogadnám, annak ellenére hogy a föld többet ér, mint a ház 1/4 része. (közel 100 éves vályogház).

Kérdésem:  Meg lehet tenni hogy nem vesszük figyelembe a végrendeletet?  Az 1/4 házrész ugye már 19 éve a testvérem tulajdonában van, ezt a közjegyző a hagyatéki tárgyaláson tudja -e rendezni, illetve a földhivatal felé kérni az átírást?


Megjegyezném még, hogy a végrendelet már a közjegyzőnél van, mivel lett volna már egy tárgyalásunk, ahova a testvérem nem jött el, ezért újabb lett kitűzve.

_Gravity_ Creative Commons License 2014.09.28 0 0 1950

Kifogást kell emelned a hagyatékátadó végzésben foglaltak ellen. 

 

Tudomásom szerint csak a lakott ingatlanra lehet haszonélvezetet bejegyezni, nyaralóra nem.

 

Rossz a tudomásod. 

Jól tudom, hogy ha igazam van, akkor 5 évig Bírósághoz fordulhatok?

 

Akár 100 év múlva is birósághoz fordulhatsz. A tulajdonhoz fűződő igények nem évülnek el. Amennyiben azok jogosak. 

 

Előzmény: járatlan (1948)
marcsika55 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 1949

Szeretném ha valaki segíteni, abban, hogyan tudnám kideríteni, hogy hol vannak konkrétan az örökölt földjeim. A földhivatalban egy térképet mutattak, de abból számomra semmi nem derült ki. Ez az örökség úgy jött, hogy autópályát építettek azon a szakaszon és keresztül-kasul szabdalták az amúgy is 6 tulajdonos nevén lévő földeket. Senkit nem értesítettek, hogy mi készül, sőt már autópályát is régen használták  mikor kaptunk egy levelet, hogy x évvel ezelőtt kisajátították a területet és az ezzel megbízott biztos, a hasára ütve megállapított egy jelképes összeget és azt letétbe helyezte és csak ezután kezdték el megkeresni a lehetséges tulajdonosokat. A filléreket megkaptuk / nevetséges összeg/ de még a mamám aki akkor 83 éves volt sem emlékezett a helyre, ahol ezek földek voltak.Ez ugyanis még az ő apjáé volt, de amikor ő meghalt, valami csoda folytán a hagyatéki tárgyaláson ezzel kapcsolatban nem volt téma. Nem is tudta senki, hogy ez létezik.Most szeretnénk utána járni, hogy hol lehet konkrétan a terület. Legelő, erdő, szántó, rét és kaszáló. Mikor mi ezt megörököltük, a közjegyzőnél szerettünk volna lemondani a földről, de azt a választ kaptuk, hogy nem tehetjük meg az állam javára, mert az csak egész részeket fogad el. Most mi legyen?

Kérem, ha valakinek van ilyen tapasztalata, segítsen, hogy valahogy megoldódjon ez a dolog.

járatlan Creative Commons License 2014.07.28 0 0 1948

Tisztelt dr.C!

 

A hagyatéki tárgyaláson -miután kértem a kötelesrészt-a közjegyző megkérdezte tőlem, hogy elismerem-e , hogy a garázs és az autó közös tulajdon, annak ellenére, hogy elhúnyt édesapám nevén volt mindkettő. Természetesen elismertem, majd meglepetéssel tapasztaltam, hogy ezekből nem kaptam kötelesrészt. Kérdésem még, hogy a végrendelet szerint általam fele részben örökölt nyaralóra édesanyámnak haszonélvezetet jegyeztek be. Tudomásom szerint csak a lakott ingatlanra lehet haszonélvezetet bejegyezni, nyaralóra nem.

Jól tudom, hogy ha igazam van, akkor 5 évig Bírósághoz fordulhatok?

Várom válaszát.

KMónika84 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1947

Szia!

 

Amíg a tulajdoni lapon nincs rajta a férjed, mint tulajdonos, addig a földhivatal nem fogja elfogadni az adásvételi szerződést. A haszonélvező hozzájárulása mindenképp fog kelleni a szerződéshez, mivel az ő beleegyezése nélkül nem fogod tudni tehermentesen eladni a házat.

Előzmény: shindo_a (1946)
shindo_a Creative Commons License 2014.07.12 0 0 1946

 

 

Üdvözlök Mindenkit!

 

 

Tanácsot szeretnék kérni .Anyósom meghalt ,férjem örökölte a házat. Viszont anyósom testvérének haszonélvezeti joga van a házon.Beteges ,idős ember lévén szeretne a közelünkbe költözni.Nagyon jó viszonyban vagyunk .Kérdésem az lenne, hogy a hagyatéki tárgyalás előtt ,közös megeggyezéssel a ház eladható-e?

 

 

    Köszönöm a segítséget

 

      Üdv Andrea

 

    

Intent Creative Commons License 2014.07.02 0 0 1945

Kedves Fórumozók!

Eltartási szerződés kapcsán az eltartott halálát követően a nevemre került az ingatlan.Nem voltam rokon, de mivel az eltartott senkivel sem tartotta a kapcsolatot én indítottam meg a hagyatéki eljárást, ami még nem volt. A szerződést is mellékeltem az eljáráshoz mely szerint az ingatlan és ingó tárgyak is érintettek a szerződésben. Én is kapok értesítést a hagyatéki eljárásról? Az eltartási szerződésben az eltartott közjegyző előtt vég intézkedett, miszerint kitagad minden rokonát. Ettől nekik még jelen kell lenni a hagyatéki tárgyaláson? Eladhatom a hagyatéki tárgyalás előtt az ingatlant és/vagy kipakolhatom a régi bútorokat?

Köszönöm!

Klára002 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 1944

Kedves sefyandi , most tudtam meg, lehet nem is én öröklöm a kocsit 

Előzmény: sefyandi (1943)
sefyandi Creative Commons License 2014.06.23 0 0 1943

Én bemennék vizsgáztatni a halotti anyakönyvi kivonattal. Nálunk is a papám nevén volt az autó, mégis teljes joggal járt el a mamám.

Klára002 Creative Commons License 2014.06.22 0 0 1942

Köszi szépen, engem most elsősorban az érdekelne, hogyan tudom levizsgáztatni az autót, mivel a meghalt férjem nevén van, és mire hagyatéki eljárásban rendeződne a dolog, lejár a forgalmija.

Előzmény: sefyandi (1941)
sefyandi Creative Commons License 2014.06.22 0 0 1941

Nem vagyok ügyvéd, várd meg a válaszát, az új ptk. eléggé megkavarta a dolgokat, de régen úgy volt a nagymamámnál, amikor meghalt a papám, hogy a gyerekek megörökölték az autót, de mivel házasságban szerzett vagyon volt, örökölte a mamám a haszonélvezeti jogot. Nálunk még a hagyatéki előtt eladta mamám az autót, ami jogilag talán nem helyes, mert a tulaj már meghalt, így hagyaték, de nem lépett jogilag senki. Szerintem, ha nem akarod eladni, és a többi örökössel megegyezni (lehet, hogy le is mondanának róla) akkor is téged illet a haszonélvezeti jog, addig használod, amíg gyakorlatilag nem ér semmit:( SZERINTEM.

Klára002 Creative Commons License 2014.06.22 0 0 1940

Meghalt a férjem. Van egy közösen szerzett kocsink és a férjemnek van 2 gyereke az első házasságból. A forgalmi lejár augusztusban, de a hagyatéki eljárás csak hónapok mulva lesz. Mit tanácsoltok , mit tegyek?

sefyandi Creative Commons License 2014.06.22 0 0 1939

Sziasztok!

 

 

Azt szeretném megkérdezni az új ptk.szerint örökölhet-e utánam a férjem, minden vagyonom a házasság előtt szerzett vagyon, (elvileg különvagyon) és azt szeretném, ha a gyerekem örökölné utánam.

 

köszi a választ!

 

andi

Regoske Creative Commons License 2014.06.22 0 0 1938
Sziasztok!
Hagyatéki eljárásom lesz holnap.Egy ingatlan köteles részéről van szó.Gyanusan alacsonynak tünik az értéke.Két kérdésem lenne:
1,Vajon ki állapíthatta meg?
2,Én egy sima ingatlanos felkérhetek rá, vagy valami speciális becsüs kell?
Bogi Koós Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1937

Kedves Fórumozók! Ha valaki tudna tanácsot, ötletet adni nagyon megköszönném. Áprilisban özvegy édesanyám elhunyt testvérem nincs, a 9 éves gyermekünkre hagyott értékpapírt....ez nem volt jó ötlet szegény édesanyámtól, mert már egy éve nem kamatozik a pénz /nemrég kerültek elő a papírok/.Kérdés: mit tudok tenni, mert az,, hogy 1 éve nincs kamat nem a gyermek érdekét szolgálja ugye.. A másik kérdésem, mennyi időbe telik a hagyatéki eljárás (?) édesanyám gyűjtögetett a temetésére, ami mindenki tudja nem kis összeg a mai világban, de ezt az összegyűjtögetett pénzt a saját nevére tette be a bankba egy betétkönyvbe. A temetési költségek megviselték  családunkat és szeretnénk megtudni mikor jutunk hozzá az édesanyám által összegyűjtött összeghez. Előre is köszönöm a segítséget.

yuluska Creative Commons License 2014.06.03 0 0 1936

 Tisztelettel kérdésem  a  következő.... 2013. szept. 28-án  férjem  elhalálozott, de a  mai napig  nem  bolt még  hagyatéki  tárgyalás.  Közös  vagyonunk  egy  lízingelt  , autó amit  a mai  napig  fizetek  a CIB  Lízing  csoportnak.   Megváltozott  a lakcímem, be  szerettem  vonna  jelenteni  a  banknak,  de egy  ffi munkatársuk azt válaszolta,  hogy  amíg  a hagyatéki tárgyalás  nincs  meg,  addig semmi nemű ügyintézést  nem végezhetnek  velem.  Már  a autó  futamideje  lejárt 2013. júniusában,  de  meghosszabbították  a  futam  időt és  már  nem tudom  hanyadán  állok  a lízing  hitellel.  Kérdésem:  van  e határideje   a hagyatéki  tárgyalásnak és,  ha  van  az  mennyi. ??? Hálás  köszönettel  a  segítségért  .Tisztelettel:  Frencz  Yolanda.

shindo_a Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1935

Nagyon szépen köszönöm az értékes tájékoztatást!

 

 

       Üdvözlettel Andrea

Előzmény: dr.C (1926)
nicky77 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 1934

Üdvözlet!

 

Nekem több jogi kérdésem lenne:

 

- anyukám mikor 8 éves voltam itt hagyott minket (ikrek)  és Kanadában kezdett új életet és alapított új családot (azaz férjhez ment és szült kint egy gyermeket is)  , mi gyermekotthonba kerültünk 18 éves korunkig közben tartotta velünk a kapcsolatot is. Azóta persze felnőttünk de a  kapcsolatot tartjuk velük bár nem olyan szorosan.

 

Kérdésem a következő:

 

- halála esetén jár -e nekünk köteles rész a Kanadai törvények szerint?

- ezt , hogyan tudom majd érvényesíteni?

.- férje halálakor nekünk jár-e köteles rész?

 

- végrendelettel kizárhatnak- e minket az öröklésből?

 

 

Próbáltam neten utána keresni de nem nagyon találtam semmit!

 

Köszönettel!

vjucy Creative Commons License 2014.05.13 0 0 1933

Üdvözlöm,

 

Szeretném a segítségét kérni a következőben. Nagymamám (2012. július) és Édesapám (2013. január) egymás után haltak meg kb. fél év eltéréssel. Nagymamám háza a testvérem és én és a 2 unokatestvérem hagyatéka lett. A testvéremé 3/8-ad az enyém 3/8-ad, a másik két unokatestvéremé pedig 1/8-1/8. Az egyik unokatestvérem a másiknak engedményezte, így gyakorlatilag úgy néz ki, hogy nekem és testvérem együtt 3/4-ed az unokatestvéremé 1/4 rész lett.

Az örökölt ingatlan az unokatestvérem ingatlanának a szomszédja. (A nagymamám és az unokatesóm valamelyik felmenője testvérek voltak). A probléma az, hogy a konyha ablaka az unokatesó portájára néz, ezért addig az eladásba nem akar belemenni, amíg ez az ablak be nincs falazva, illetve állítólag a kerítés lyukas. 

A kérdésem az, hogy joga van ahhoz, hogy az adás-vételbe ezek miatt ne menjen bele? Ha befalaztatom az ablakot, kinek kell azt kifizetni? (anyag+ munkadíj) - nekem teljesen mindegy, hogy ki veszi meg, és hol van ablak, hol nincs....

Illetve, mivel ez egy kis falu, azt is kikötötte, hogy akkor sem megy bele, hogyha a vevő kisebbségi lenne.

 

Kérem, segítsen, hogy ezeket megteheti-e, illetve én mit tehetek?

 

Nagyon köszönöm

dr.C Creative Commons License 2014.05.13 0 0 1932

Kérheted, szerintem meg is fogja mutatni,de ha nem teszi és csak a jegyzőkönyvben szerepelteti, hogy X Ft az egyenleg, vagy nincs bankszámla más banknál, akkor az - ellenkező bizonyításáig, mivel közokiratról beszélünk - úgy is van. A kötelesrészre vonatkozóan nem fog tájékoztatást adni, főként nem az időigényéről, azt ugyanis - ha a kötelesrészért felelős ellenében - neked kell perben érvényesítened, hacsak a hagyatéki eljárásban nem születik megállapodás köztetek.

Előzmény: járatlan (1931)
járatlan Creative Commons License 2014.05.12 0 0 1931

Tisztelt dr.C!

A hagyatéki tárgyaláson kérhetem-e, hogy a közjegyző mutassa meg a bankok válaszleveleit a banszámlákra vonatkozóan, valamint kérem válaszát, hogy a megitélt kötelesrészt mennyi idő alatt fogom megkapni?

Köszönöm válaszát.

dr.C Creative Commons License 2014.04.27 0 0 1930

Kedves Nick!

Jó kérdés, nem is lehet egyértelműen meghatározni az alkalmazandó szabályokat. A szóbeli végrendelkezésre ugyan lehetőséget biztosít az új Ptk. (is), de az egyrészt szigorú feltételek fennállása esetén/mellett tehető meg, és ezen feltételek fennállása nem állapítható meg a kérdésből egyértelműen, másrészt az édesapja végrendelkezéskori állapota - cselekvőképtelenség (?) - kérdésessé teszi azt, hogy ha tehetett is szóbeli végrendeletet, az érvényes lehetett-e egyáltalán... Szóval, van néhány bizonytalansági tényező.

Előzmény: Nick67 (1927)
dr.C Creative Commons License 2014.04.27 0 0 1929

A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőtől kell/lehet kérni a végzést.

Előzmény: t1m0rk4 (1928)
t1m0rk4 Creative Commons License 2014.04.26 0 0 1928

Tisztelt dr. C!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy hagyatéki végzést ki lehet-e kérni, ha igen, mi a teendő? Rokoni kapcsolatom az elhunyttal: nagynéném, édesanyám testvére.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!