Keresés

Részletes keresés

heted7 Creative Commons License 2005.09.23 0 0 76
Sziasztok!

Örülök ennek a topicnak, pár hasznos dolgot megtudtam belőle. Két dolgot hadd írjak le:

Egyrészt valaki emlegetett többféle tisztítószert. Lehet, hogy mindenki tudja, de hátha valaki nem: hacsak nem vagy 100%-ig biztos a dolgodban (pl. vegyész), akkor sose önts össze különböző tisztítószereket!! Klórgáz szabadulhat fel, ami mérgező. Egy ismerősöm felmosásnál eljátszotta ezt: hála a gyors orvosi segítségnek, nem lett baja...

Másik. Felültöltős Whirpool. SOHA, SENKI NE VEGYEN ILYET! El kéne törni mindkét kezét annak, aki ilyen sz@rt tervezett. Katasztrófa. Le lehet ugyan venni a mosópor/öblítő adagolót, sőt annak a fedelét is, de maga az adagoló egy egyberagasztott műanyag szar. Benne százezer kis hülye járattal, ami persze eldugul, és akkor próbálkozhatsz szivaccsal, fogkefével, fültisztítóval, üvegmosóval, görbe dróttal, vízsugárral, vegyszerrel, bármivel, csak szívsz órákat, a kosz egy része meg tutti bennmarad. Próbáltam már mindent. Még valami profi endoszkópos szívsebészeti cuccot kipróbálnék, csak azt meg nem árulják a közértben. Mondjuk ez a vödörbe áztatós módszer még nem volt, majd kipróbálom. Akárhogy is, egy ilyen tisztításnak egy mozdulat, és három perc kéne legyen, és nem fél nap szívás, aminek a végén úszik az egész fürdőszoba.
Margitnéni Creative Commons License 2005.09.22 0 0 75

Szisztok!

Pityu szót fogadtam neked, most ázik a mosószeradagolóm a vízkőoldós vödörben.

Bár az én gépem dobja még csillog, még csak másfél éves a masina, de jól gondolom, néha nem árt, ha a belsejét is kivízkőoldóznom? Reklámozzák állandóan a Calgont, amivel ugyebár a mosógépem tovább él, és nem szaporítja a már elhalálozott gépek számát. De ha mindig beletenném a gépbe az ajánlott Calgon mennyiséget, gyakorlatilag megdupláznám a mosási költségeket. A jobb mosóporokban van vízlágyító. Néha kivízkőoldózom belülről a gépet, remélem az enyémnek hosszú élete lesz!Üdv. Margitnéni

Előzmény: kiki73 (71)
Replay Creative Commons License 2005.09.21 0 0 74
Nem Energomat volt, hanem egy hatalmas NDK gyártmányú mosógép. Márkáját sajna nem tudom, sötétbarna fedele volt neki.
Előzmény: kiki73 (73)
kiki73 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 73
Nem téma!

1 liter Expressz vízkőoldót bele a dobba, és kapcsolj be egy 90°C-os programot. Csodákat művel a fűtőbetéttel és a dobbal is. Visszadja csillogó fényét.

Gondolom, az a 15 éves gép egy Energomat volt.

Pityu
Előzmény: Replay (72)
Replay Creative Commons License 2005.09.21 0 0 72
Szia! Köszi a gyors választ. Kipróbálom amit javasoltál, igaz 90 fokot húsz évvel ezelött használtam utoljára, mikor még mosni kellett a pelenkát. Akkor a legelső mosógépemnek pár hónap alatt úgy elvizkövesedett a fütőszálja, mint amit most mutatnak a Calgon reklámokban. Én azt a magas hőfoknak tudtam be, mert késöbb aztán gond nélkül müködött még 15 évig.
Előzmény: kiki73 (70)
kiki73 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 71
Margitnéni!

Szívből ajánlom a folyékony mosószereket (Persil, TOMI, BIOPON, Ariel, stb.), ezek közül is a legjobbat az Arielt, én is ezt használom itthon. Kicsit drágább, viszont több szempontból is megtérül az ára, hiszen jó mosási eredményt ad már 40°C-os programnál is, hiszen ez a mosás első két percében már fel van oldódva. S nem úgy, mint a por.

Pityu
Előzmény: Margitnéni (69)
kiki73 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 70
Üdv "Replay"!

Azt tudod csinálni, hogy valamilyen fertőtlenítő szert öntesz oda (ideális a folyékony FLÓRASZEPT, vagy a DOMESTOS!), és egy éjszakán át hagyod hatni. Az nem baj, ha lefolyik az üstbe vezető csövön keresztül, mert az akkor is legrosszabb esetben az üstbe kerül, és egy üres tisztítómosással az egész rendszerből eltávolítható az agresszív vegyszer, és a ruhákat nem fogja bántani, viszont a gombát, és a baktériumokat annál jobban.

Nagyon merem ajánlani a 90°C-os intenzív mosási programot, viszont a korábbiakkal ellentétben nyugodtan beiktathatod havonta, a gépnek nem árt, sőt, HASZNÁL, hiszen nem lesz büdös szaga sem, melyet a szennyeződés-maradványok, a mosószer és a vízkő elegye alkotja.

Pityu
Előzmény: Replay (68)
Margitnéni Creative Commons License 2005.09.21 0 0 69

Szia Pityu!

Talált, süllyed! Whirlpool gépem van. Rendszeresen takarítom, de mindig küszködök. Nekem szerencsére nem penészedett be, és egyedül csak az öblítő adagolóval van gondom. Én is töményet használok, de úgy szoktam beleönteni, hogy két kupak víz, negyed kupak öblítő, aztán még egy kupak víz, így kb. tele van a tartó. Nem merek folyékony mosószert használni, mert félek, hogy akkor a mosószer adagolóval is így járnék.

Szóval vízkőoldóval pucováljam, de jó hogy írtad, már megvettem a Tescoban az igen kiváló tescos olcsó ecetet, mindegy majd megesszük. Holnap lesz a napja, hogy kitakarítom a kis drágát, aztán már moshatok is, hurrá, és köszi szépen a segítséget! Margitnéni

Előzmény: kiki73 (67)
Replay Creative Commons License 2005.09.21 0 0 68

Szia! Az elöltöltős Whirpoolnál ki lehet szedni a mosószeradagolót, azt meg is tudom rendesen tisztitani. De mikor benézek a helyére, belül minden penészes, az a rész, ahol a mosószerek le tudnak folyni a dob felé. Oda nem tudok benyulni semmivel.

Mit lehet csinálni?

Előzmény: kiki73 (67)
kiki73 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 67
"Margitnéni"!

Fogadjunk, hogy Whirlpool a géped?

De ha nem is az, akkor sem tudsz sajna mást csinálni vele, mint amit leírtál az alábbiakban. Én is csak ezt tudnám javasolni, csak nem ecettel, hanem a Bartók téri Budalakkban kapható EXPRESSZ nevű vízkőoldóval. Az ELSZO-nál mi is ezt használjuk. Sikerrel. Próbálkozz vele.
Nyisd ki a melegvizes csapot, és várd meg, míg teljesen forró víz folyik ki. A mosószertartót tedd bele egy felmosóvödörbe, vagy hasonló edénybe (a lényeg az, hogy a forróvíz teljesen ellepje!), öntsd bele azt a flakon vízkőoldót (356,- Ft!!!) és engedd tele az edényt forróvízzel, hogy teljesen ellepje.

1 napot kell állni hagyni. Csodát fog művelni! A műanyag sárgás bevonatát egyszerűen eltünteti, sőt a szennyeződés 98%-át is feloldja.

Ha nem boldogulsz, keress meg a szervizben a héten. Akkor elmagyarázom személyesen is. Ádók István névre hallgatok.

Pityu
Előzmény: Margitnéni (66)
Margitnéni Creative Commons License 2005.09.21 0 0 66
Szia! Végre egy szakember! Én nagyon nagyon szeretném kimosni a mosószer adagolót, de hogy kell szét szedni. Felültöltős, az ajtajáról már lekaptam a mosószeradagolót, sőt a műanyag burokból is kihántottam, de sehova tovább. Nem merem szétbütykölni, mert félek, hogy mostmár törni fog. Így meg nem lehet rendesen kimosni. Ecetben szoktam áztatni, dróttal, üvegmosóval próbálok odahatni, de semmi sem tökéletes. A gép szuper, de ezt a kis vacakot, a mosószer adagolót nem lehet tisztítani, és ezzel tönkre vágja az egészet. Mit csináljak vele, hamarosan mosnom kell? Margitnéni szintén Szegedről
Előzmény: kiki73 (51)
shane1 Creative Commons License 2005.09.14 0 0 65

Nem tudom, de a drága dédnagymamim mindig azt mondta, hogy Isten áldja meg azt az embert, aki feltalálta a mosógépet, pedig neki csak forgótárcsás volt + centrifuga, ahhoz képest ezek az automaták....

Mondjuk szegénykém 3 családra mosott, mert egy udvarban laktak ők + a 2 lánya a családjával. Persze a nagymamám mesélte, hogy nézett ki egy nagy mosás, mikor még kislány volt, és kútról vitték a vizet, aztán melegítették, és sikálták a ruhát, meg kézzel kicsavarták... pl. azokat a békebeli ágyneműket... (nekem a 220X240-es lepedőm vizesen nem foglal nagyobb helyet mint egy blúz, nem is fogom 20-30 évig használni, az biztos)

 

Nem tudom mit értesz nagyobb szemcsésen, most éppen Dosiám van meg Arielem.

D nem annyira márkás, bár szerintem van olyan jó mint a többi. Az A-t meg a fehérekhez, ágyneműkhöz ilyesmihez használom.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.13 0 0 64
De gondolom mosóporból a nagyobb szemcséset használod, talán kevésbé tapad össze.
Ha arra gondolok, hogy nagyanyáink mit használtak, max az izületeik rozsdásodtak be..... Segény enyém is... mennyi mindenre volt idejük... persze nem ültek a agép előtt állandóan. Vagy ez lerágott csont? :-)))))
Előzmény: shane1 (63)
shane1 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 63

Én is azért választottam a Fagort, mert ennek lehet legjobban szédszedni a mosószertartóját :-))

Én nem vagyok híve a gélnek, de áztatáshoz jobb, mert jobban feloldódik, szerintem a gél hosszútávon ugyanúgy viselkedik mint az öblítő, ezért az  a biztos, ha felváltva használja az ember :-)

Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.13 0 0 62
Nekem is Fagorom van, semmi bajom vele. A mosószer adagolót minden mosás után kilögybölöm s mosógélt alkamazok. A gyerekeimnél Philips Whirpool van, ez az amiről korábban meséltem. Ebben mosóporral mostam, hát meg is látszik rajta. Alkalmaztam már ecetet, calgonizálok stb..... nagyon érik a helyzet egy új gép megvételére....
Előzmény: shane1 (61)
shane1 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 61

Sziasztok!

 

Penészes mosógépet még nem láttam, de gombáshoz már volt szerencsém.

Mikor albérletben laktam a tulaj akkor cserélte le a sajátját, és elhozta a régit (Whirpool)

Gombák jöttek ki belőle, ahogy engedte le a vízet.

Én hígitott domestost tettem bele, és vagy hatvan fokon átmostam, de azért még egy darabig jött belőle. Mosás után nem szabad azonnal lecsukni a mosógép tetejét, mert nem tud kiszáradni, legalább 2-3 napig hagyni kell száradni, de ha van rá lehetőség (nincs útban a felnyitott ajtó) akkor az a legjobb ha mindig nyitva van, ha az ember nem mos éppen.

 

Nekem is Fagor van most egyébként (valaki itt írta, hogy baja van vele) Ugyanaz a tipusom van, február óta használom, és nálam nem csinálja azt (persze lehet valami hibája)

Amit én tapasztaltam:

Ha tele is van a gép, akkor sem kell a mosóport maximumig tenni (egy tele mérőpohárral félig lesz a tartó), ha ennél többet tesz bele az ember, akkor csak nem mossa ki belőle rendesen, és még a ruhán is maradhatatnak mosóporszemek) Én néha kevésbé igényes, sötét ruhákhoz TG Gélt használok, ez is segít, az esetlegesen lerakodott mosószert kimosni belőle, persze vannak drágább gélek is, azokkal lehet mosni a kényesebbeket is.

Öblítőből sem kell nagyon sokat tenni bele, és tényleg fel kell hígiítani (200 Ft körül lehet kapni neve sincs 4l-es öblítőt, azt is el lehet használni, aztán már egyszerű felhígítani a koncentrátumot)

havonta, de legalább 2-3 havonta illik átmosni a mosószertartót.

 

Egyébként a gyártó is javasolja havonta a 90 fokos üresmosást hogy kiszedje e gépből az esetleges nem oda való bacikat, egyebeket. (Havonta azért túlzás, hacsak nincs baba a családban)

Törölt nick Creative Commons License 2005.09.12 0 0 60
Fogalmam sincs....
de ... lehet kapni egy mosógéptisztítót, nem Polly, nem WAK .... valamilyen német neve van, mint a folttisztítónak. Bocsánat de tényleg nem jut eszembe.

Én megvenni már megvettem, de nem mertem bevetni, mivel elég régi a gépem, 60 fokos mosást kell alkalmazni, félek, hogy a tömítő gumikkal esetleg gond lehet.

A lényeg, használta már valaki?



Előzmény: borju (59)
borju Creative Commons License 2005.09.10 0 0 59
Olvasok,olvasok... eltünt az 52,55,56-os hozzászólás.
Vajon mi volt benne?
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.03 0 0 58
ha ki tudod .... stb....
Előzmény: Törölt nick (57)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.03 0 0 57
Ha kitudod mosni, mert bizony két blúzomnal is jártam úgy, hogy ott maradt a nyoma. Pedig nem gagyi parfümöm volt. S csak a nyakam fújtam be.
Előzmény: Törölt nick (56)
meckelek Creative Commons License 2005.08.21 0 0 54
Sziasztok! Remélem nem mondok nagy hülyeséget, de úgy tudom az ecet egy deciliterje halálos méreg. Tudom, hogy nem meginni akarjátok, csak óvatosan bánjatok vele.
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.21 0 0 53
Az ecet kifakítja a ruhát, nem minden textilneműhöz jó. A dezodorokat illetve más illatosítókat sem jó a ruhaneműre löttyinteni. pl.az olajtartalma miatt.
Előzmény: Törölt nick (52)
kiki73 Creative Commons License 2005.08.09 0 0 51
Sziasztok!

Minden olyan felvetéshez, ahol a BENNMARADT VÍZRŐL BESZÉLTEK AZ ÖBLÍTŐSZER-ADAGOLÓBAN:

Legyen az felül- vagy elöltöltős gép, ennek nem szabad előfordulnia!!!

(Már csak azért sem, mert ha megnézitek: általában van az öblítőszer-adagolóban egy "határ", egy MAX jelzés, ami fölé, ha még folyadék kerül, akkor az abban a pillanatban lefolyik! Ez jól demonstrálható, mert szerintem még sokan emlékeznek a régi szép Hajdu mosógépekre, pl. az Energomat-ra. Ott az öblítőszer-adagolóban jól látható helyen van egy MAX jelzés, ami a túltöltésre figyelmeztet. Egyébként a gép úgy mossa ki az öblítőt, hogy enged rá még egy kis vizet, és az így leszívódik a tartályba.)

A jelenségre térve:

Ezt a sűrű öblítőkoncentrátum eredményezi, ugyanis ma divat, hogy 1 literes kiszerelésben árulják a szert, így vannak, akik "lusták" (TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!) és nem hígítják fel 4-szeresére, és ezt a sűrű folyadékot öntik be az adagolóba, hát nem csoda, ha program végére ez elkezd sűrűsödni még jobban. Hiszen a legtöbb gépben úgy van elhelyezve az adagoló, hogy minél rövidebb úton a tartályba jusson a vízzel együtt. ezért a ma kapható legtöbb felültöltős gépnek a tetejében van az adagoló, így már egy 60°C-os mosás alkalmával kb. 1 órán át melegíti a gőz az öblítőt. 90°C-os főzőmosást már nem is említem, hiszen ott szinte már forr a víz.

Természetesen vannak tucatszámra öblítőszerváltozatok, márkára is, minőségre is, de higyjétek el nekem (a szakembernek), hogy ezt a jelenséget BIZTOSAN A SŰRŰ ÖBLÍTŐ ADAGOLÁSA OKOZZA. Emellett még elenyésző százalékban hozzájárul a mosószer-adagoló közelsége a másik rekeszhez, és néha az is lehet, hogy némi mosószer kerül az öblítőszer-adagolóba. Az öblítő meg a mosószer "összevesznek" és csirízes elegyet alkotnak, hát ez a másik, ami még el tudja zárni a víz útját az öblítőszer-adagolóból kifelé.
Rendszerint az elöltöltős gépeknél ez a mulasztás azzal a hibajelenséggel jelentkezik, hogy a mosószertartóból folyik a víz kifelé, a gép külső palástján. Sőt, ilyenkor sokan azt hiszik, hogy a gép más részéről, pl. alulról folyik, de ez nem igaz...

... CSAK NÉHA KI KELL TAKARÍTANI A MOSÓSZER-ADAGOLÓT!!!

PITYU, Szeged
Anyanyuszi Creative Commons License 2005.08.08 0 0 50

Az 1 literes ecet akciót én is úgy gondoltam, hogy minden nyíláson át bezuttyantom, hátha...

 

Előzmény: Törölt nick (49)
Anyanyuszi Creative Commons License 2005.08.01 0 0 48

Penész ellen próbálkozom az ecettel, de mit tegyek a "lerobbanthatatlan", úgymond megkövesedett vmivel (gondolom a mosópor)?! Bármit öntöttem rá, hatástalan. Még abban a rekeszben is van, amit soha nem használunk. Durva módszerhez még nem folyamodtam, de már ott tartok... Ami lefékez, mi lesz ha megsértem a műagyagot stb...

Mit javasoltok?

Egyébként lesz egy szupi, új mosógépem (muszájból költözés miatt), de szeretném, ha a régi masinám új gazdája büszke lehetne még rá egy ideig, én meg az itt szerzett szuper ötletekkel tovább szupi-újnak megtarthatom az új gépet :-D

meckelek Creative Commons License 2005.07.29 0 0 47
szia! van három tippem penész ellen 1. 2-3 havonta üresen moss legmagassabb hőfokon mert a penészgombák 50-55 celsiusfokig jól bírják a kiképzést csak az feletti hőfokon pusztulnak el. 2. a tiszta szesz is elég jól öli a penészt csak sokszor kell a felületet átdörzsölni ( pl: üstszájgumi) 3. szervízekben lehet kapni " POLLY" névre hallgató direkt mosógéptisztító folyadékot
Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.26 0 0 46
LEhet kapni kifejezetten penészölőt., pl falra... szerintetek az nem jó?
Valamit csak kell csinálni, hiszen nem havonta vásárol az ember mosógépet. Hiába hagyom nyitca és törölgetem a Whirpolom, még büdösödik is.
Anyanyuszi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 45
OK! Nagyon köszönöm a gyors segítséget!
Előzmény: Zitka (44)
Zitka Creative Commons License 2005.07.25 0 0 44
Én 1 liter 20%-os ecetet tettem még anno a régi gépembe. Tökéletesen elég volt, pedig az (Energomat) 20 liter vízben mosott, a mai modern gépekkel ellentétbe. A mostani (Indesit) már csak kb. feleennyi vízben mos. De sima ecet legyen, semmiféle borecet, v. almaecet nem jó. :-)
Előzmény: Anyanyuszi (43)
Anyanyuszi Creative Commons License 2005.07.25 0 0 43
Mennyi és hány %-os ecettel végzitek az "üres" főzőmosást?
Előzmény: Törölt nick (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!