Keresés

Részletes keresés

SaGa Creative Commons License 2004.07.23 0 0 286
Igen. Az hiányos neveltetésből és szülői felelőtlenségből eredő kényszerhelyzet. Azonban ezen a vallás sem képes segíteni, az egyház meg pláne. Maximum úgy, mint az Alfa szövetség gondolta megoldani a problémát.

megjegyezném: nincs nagy abortusz meg kis abortusz. Van természetes abortálódás meg a mesterséges abortusz. Az, hogy ezt milyen eszközzel (tabletta, injekció, vákum, kaparás) érik el, az tulajdonképpen mindegy...

De ha tényleg erről akarsz beszélgetni, niyss neki egy másik topikot. Sok értelmét nem látom...

SaGa
Előzmény: Fuly (284)
Fuly Creative Commons License 2004.07.23 0 0 285
A példa adekvát és korrekt.
Thanx.
Előzmény: Conspirador (283)
Fuly Creative Commons License 2004.07.23 0 0 284
Senki sem megy azért oda, mert épp így tartja kedve. Mindenkinek egyéni, egyedi tragédia ha ilyesmire kényszerül.
Aha...
17 évesen a harmadik nagyabortusz az kényszer, mi...
Ébredj fel, királylány.
A szabályozás éppen arról tehetne, hogy kényszerhelyzetben lehessen, felelőtlen helyzetben NE lehessen AB-t végeztetni.
Előzmény: SaGa (282)
Conspirador Creative Commons License 2004.07.23 0 0 283
Mindenkitől elnézést kérek, amiért kiejtettem a számon (billentyűzetemen) az abortusz szót. Természetesen nem állt szándékomban abortuszvitát kezdeményezni, de a téma szempontjából adekvátnak tűnt mint példa.
SaGa Creative Commons License 2004.07.23 0 0 282
Off
De egészen biztosan ártatlan élet

Akinek nem mindegy, hogy szeretetteljes családban nő fel, vagy mint egy "baleset" nemszeretem eredménye, amit (akit) egy olyan elv miatt kényszerítenek valakikre, amiben azok nem hisznek. Tényleg nem kéne itt abortuszról vitázni, de ebbe a kérdésbe az egyházaknak és politikusoknak van a legkevesebb beleszólni valójuk. Senki sem megy azért oda, mert épp így tartja kedve. Mindenkinek egyéni, egyedi tragédia ha ilyesmire kényszerül. A kulcsszó: kényszerül. Mindegy miért, azt egy kívülálló nem képes eldönteni, hogy a helyzet tényleg annyira rossz, hogy ehhez a lépéshez kell folyamodni, vagy csak önzés.

On.

SaGa
Előzmény: morczogó (280)
Fuly Creative Commons License 2004.07.23 0 0 281
Én nem szeretnék abortuszvitát.
Csak példaként jött elő - reagáltam rá.
Előzmény: Törölt nick (278)
morczogó Creative Commons License 2004.07.23 0 0 280
Nem siklok át. Gyermek. De egészen biztosan ártatlan élet. Ennek megítélésében pedig nem hivatott állsápontom szerint az Alkotmény Bíróság.
Előzmény: voks02 (279)
voks02 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 279
Igen, csakhogy ebben a párhuzamban (illetve ellentétben) elegánsan átsiklasz a lényegi kérdés felett: nevezetesen, gyermek-e már, vagy sem. Márpedig ezen áll vagy bukik az egész. Ezzel, persze, nem mondtam újat, csak nem gondolnám, hogy ki lehet hagyni ezt a szempontot, még akár egy ilyen tömör ítéletbôl is.

Üdvözlettel,

Péter
Előzmény: morczogó (277)
morczogó Creative Commons License 2004.07.22 0 0 277
Régi vesszőparipám itt az Indexen is, hogy a liberalizmus legéletellenesebb vetülete az életjogokhoz való viszonya.

Gyomorforgató, hogy a társadalmi értelemben egészen biztosan ártatlan gyermeket joga van a társadalom egy tagjának likvidálni, míg az össztársadalmi érdek nem lehet a mai liberális felfogás szerint olyan erős, hogy akár egy nyilvánvalóan gyilkost méltóképpen büntessenek meg.
Előzmény: Fuly (275)
Fuly Creative Commons License 2004.07.22 0 0 276
Természetesen az abortuszkérdésről beszéltem.
Előzmény: Fuly (275)
Fuly Creative Commons License 2004.07.22 0 0 275
A példa jó.
És a reakciók is: ha az RKE kiáll (kisebbségi) álláspontja mellett, rögtön felzúgnak a hivatásos felzúgók. Akkor is, ha az RKE (vagy közismerten katolikus politikus) csak ismerteti álláspontját, a nélkül, hogy rendbontással fenyegetne a szabályozás megváltoztatása érdekében.
Rögtön előkerül az állam és egyház szétválasztása, stb.
Míg a liberális (ateista) nézetek hangoztatása a még liberálisabb szabályozásért 'természetes' vélemény.
Előzmény: Conspirador (274)
Conspirador Creative Commons License 2004.07.22 0 0 274
Igen, ez valóban nehéz kérdés. Természetesen abban, hogy a kettős mércét kifogásolod, igazad van. Korábban már téma volt, hogy a jogalkotás során egyfajta társadalmi minimumot kell alapul venni az olyan jogszabályok esetében, amelyek korlátozzák az alanyok (állampolgárok) szabadságát. Ha egy kérdésben a társadalmi minimum egybeesik valamely felekezet álláspontjával, akkor természetesen teljesen rendjén való, hogy e felekezet nézetrendszere átüssön. Kiváló példa erre az abortusz és az eutanázia kérdése. Az elsőben a társadalom zöme liberálisabb nézeteket képvisel, mint mondjuk a katolikus egyház, míg a másodikban nagyjából fedik egymást az álláspontok. És ez meg is látszik a törvényi szabályozásban. Vannak persze kivételek, mint például a halálbüntetés kérdése, ahol az emberek háromnegyede visszaállítaná, mégsem szabad szerintem - és nincs is Magyarországon halálbüntetés.
Előzmény: Fuly (273)
Fuly Creative Commons License 2004.07.22 0 0 273
Az csak az egyik fele.
A másik az, hogy pl. ateisták szeretnék megmondani, hogy csak ateista politizálhat. Ha véletlenül kereszténységét vállalva akar valaki politizálni, elvárják tőle, hogy ez megszólalásaiban, döntéseiben ne jöjjön át.
Ugyanakkor viselkedésében számonkérik...
Előzmény: Conspirador (272)
Conspirador Creative Commons License 2004.07.22 0 0 272
Ha azt mondtad volna, hogy ne kívülállók mondják meg, mi a jó nekik, azzal egyet tudnék érteni. Részben ezzel is, de úgy gondolom, hogy igenis bizonyos határokat kívülállóknak kell meghatároznia. Egyébként nem csak az egyházakkal, hanem minden társadalmi szervezettel kapcsolatban. Ez a kívülálló optimális esetben az ideológiailag semleges állam kell, hogy legyen. Többek között éppen ezért nem jó az összefonódás.
Előzmény: Fuly (271)
Fuly Creative Commons License 2004.07.22 0 0 271
Ha majd nem kívülállók mondják meg, hogy mit szabad tenni a keresztényeknek, akkor jobban lesz erre esély.
Előzmény: morczogó (270)
morczogó Creative Commons License 2004.07.22 0 0 270
Amennyiben megvan a politikai tehetsége arra, hogy eladja az eszmetorzulását, mint az eszmefejlődése, akkor sokáig megmarad a ház is. Az a bajom, hogy ezt rendre bizonyítja is a kereszténység. Nem igazán van olyan irányzat, amelyik a politikához való viszonyát megfelelő mederben tudta volna tartani. Az egyik végletben nekiállt kiterjeszteni befolyását intézményi szinten a politikára az eszméi feladása árán, legtöbbször az üldöztetéstől való félelemtől hajtva. A másik végletben a ló másik oldalára esve elzárkóznak a politikától, mert azt hiszik, hogy a kereszténységnek nincsenek a politika színterén megfogalmazandó válaszai. Én nem nagyon találtam a kettő között érdemi irányvonalat eddig.
Előzmény: Conspirador (269)
Conspirador Creative Commons License 2004.07.21 0 0 269
Persze, ez nyilvánvalóan így van. Az én felvetésem inkább arra irányult, hogy vajon mennyire sérülnek az egyházak ebben a kapcsolatban. Valamint ezzel összefüggésben hogy emnnyiben torzul az az eszme, amelynek hirdetésével legitimálják a létezésüket. És vajon meddig marad fenn az épület (egyház), ha a gerendáit (eszme) már szétrágta a szú?
Előzmény: Törölt nick (268)
Fuly Creative Commons License 2004.07.21 0 0 267
Nem tudtam, mi hiányzott ide...
Előzmény: HJM (266)
HJM Creative Commons License 2004.07.21 0 0 266

2172/2004. (VII. 12.) Korm. határozat
a Miniszterelnöki Hivatal, valamint tizenkét határon túli egyházi jogi személy között az 5000 lakosnál kisebb magyar szórványú települések gyülekezeteiben magyar nyelven szolgálatot teljesítő egyházi személyek kiegészítő támogatásáról szóló megállapodások megkötéséről

 

1. A Kormány egyetért azzal, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegyei Főhatóság, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szatmárnémeti Római Katolikus Püspökség, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye, Nagybecskereki Római Katolikus Püspökség, az Erdélyi Református Egyházkerület, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Kárpátaljai Református Egyházkerület, a szerbia-montenegrói Református Keresztyén Egyház, a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház Püspöki Hivatala és a Kolozsvári Unitárius Püspökség között a határon túl magyar szórvány gyülekezetekben magyar nyelven szolgálatot teljesítő egyházi személyek feladatvégzésének támogatásáról megállapodások jöjjenek létre;

 

2. kijelöli a megállapodások aláírására a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkárát.

 

 Felelős: a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatok címzetes államtitkára
 Határidő: folyamatos

Előzmény: HJM (206)
Conspirador Creative Commons License 2004.07.21 0 0 265

Végigolvasván a topicot azt vettem észre, hogy mindenki eleve abból indul ki, hogy az állam és az egyház összefonódásában az egyház "van nyeregben", azaz az egyház (mindegy milyen) befolyásolja szája íze (hitelvei, érdekei, stb.) szerint az államot, a politikát, a jogalkotást, magyarán mindent. Ebből a pontból kiindulva nyilván az egyháznak előnyös ez az összefonódás.

 

Mi van azonban akkor, amikor fordított a helyzet, azaz amikor az állam illetve a politika maga alá gyűri az egyházat, esetleg annak kárára is? De legalábbis a hitelvekben való nem kívánt kompromisszumokra kényszerítve. Egy ilyen felállásról mi a véleményetek?

 

Egyébként én messzemenőkig ellenzek bármiféle kapcsolatot állam és egyház között, kisebb részben azért, mert az egyháznak rossz, de leginkább azért mert az államnak és az állam polgárainak.

sierra Creative Commons License 2004.07.18 0 0 263

off

A buddhisták Indiában ma szinte elenyésző számban vannak a hindikkel szemben, még a második helyezett iszlám is lekőrözi őket. De volt olyan periódusa Indiának, mikor a buddhizmus annyira hódított, hogy a többség áttért buddhistának. Aztán kiderült, hogy elvont filozófiája nem ad kielégülést a lelki szükségletekre az ingyán népeknek, ezért később visszaszorult, majd eljelentéktelenedett.

Előzmény: SaGa (262)
SaGa Creative Commons License 2004.07.18 0 0 262
A nevében nem is...
Inkább csak arra szerettem volna utalni, hogy a Buddhizmus mint olyan, Indiában csupán az egyik vallás. Lehet, hogy a legtöbb híve van, de nem ők az uralokodó osztály, pedig ott a vallásoknak igen komoly szerepe van a napi életben...

SaGa
Előzmény: Törölt nick (261)
SaGa Creative Commons License 2004.07.17 0 0 260
Indiában nem a Buddhizmus, hanem a Hinduizmus követői vannak/voltak a hatalom közelében. A kettő nem azonos, sőt. A legnagyobb eltérés a "világi hívságok" iránti viszonyulásban, így pl a hatalom kérdésében van.

SaGa
Előzmény: Törölt nick (255)
morczogó Creative Commons License 2004.07.17 0 0 259
Nézd, 1 párat csináltam már. A védekező-támadó dolog egy maszlag, mindben van védekező és támadó technika ugyanúgy. A ninjákat is miért hagyjam? Nagyon is olyan, amilyen, hollywood legfeljebb egzotikumot kerít köré, sőt még helyenként mentegeti is (fehér ninja, fekete ninja pl). Egyszerűen profi bérgyilkosok.
A buddhizmus nem terjeszkedő, térítő vallás, ennyiben megengedő.
Előzmény: Törölt nick (258)
morczogó Creative Commons License 2004.07.16 0 0 257
elnézést
az idézetet nem jelöltem, de talán nem katasztrófa
Előzmény: morczogó (256)
morczogó Creative Commons License 2004.07.16 0 0 256
a kereszténység vagy az iszlám - más annak a hitrendszernek az alapja. (De ebbe most ne menjünk bele, mert átmozgatnak a Vali-Filibe, ha van még olyan.)

Arról a buddhizmusról beszélünk, ami alapját képezi a keleti harcművészeteknek? Olyannak is mint pl a ninjutsu? Azt hiszem, ide már csak a humanizmus szűrőin keresztül jutott el a buddhizmus, mint egzotikum.

Átmozgatni meg nem is tudom, hogy mozgatnak-e itt a klubban. De jó, hogy felmerült!
Előzmény: Törölt nick (255)
Fuly Creative Commons License 2004.07.16 0 0 254
Hát...
Indiában a legutóbbi időkig nem vehetett részt a hatalomban az, aki nem tartozott a megfelelő (vallási) kasztba.
Stb...

Azokon a helyeken, ahol a hit (vallás) az élet természetes része, ott nincs értelme az "állam és egyház szétválasztásának".
Előzmény: Törölt nick (248)
Qedrák Creative Commons License 2004.07.16 0 0 253

 

 

Bár előttem már megválaszolták a felvetéseidet, hozzátennékegy kicsit.

Jelesül azt, hogy sztem egy vallás kialakulásának ideje nem függ szorosan össze a hatalommal való kapcsolatában.

A példákhoz még hozzátenném Tibetet (buddhizmus), Izraelt (judaizmus), konfucianizmus (császári Kína) stb.

Az, hogy az iszlám, és a keresztény vallás, amelyet ilyen tekintetben emlegetnek a legtöbbször, annak talán az lehet az egyszerű oka, hogy ezekhez a vallásokhoz állunk legközelebb területileg.

Előzmény: Törölt nick (248)
SaGa Creative Commons License 2004.07.16 0 0 252
Azt azért megjegyezném, hogy ahol a katolikus egyház nem egyezett mindenben a regnáló hatalommal, ott minden esetben hatalmi érdekek mentén csaptak össze. Vagy a Pápa mint a pápai állam feje (tehát nem mint lelki, hanem mint politikai vezető), vagy valamely főpap, mint földbirtokos, a birtokai védelmében.
Esetleg mint VIII Henrik, aki szintén hatalmi harcban a pápával, inkább kiszakította egyész Britanniát a katolikus egyházból, minthogy behódoljon...

SaGa
Előzmény: Qedrák (247)
Fuly Creative Commons License 2004.07.15 0 0 251
Szia,

benéztem, egy darabig csak olvasni fogok.

Üdv
Fuly
Előzmény: morczogó (250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!