Keresés

Részletes keresés

idooogeep Creative Commons License 2024.01.24 0 0 18592

 

Köszönet!

Szép napot kívánok!

Előzmény: bajkálifóka (18591)
bajkálifóka Creative Commons License 2024.01.23 0 0 18591

  Szép estét kivánok Mindannyiotoknak !

 

 

Tóth Árpád

Ó,Forgó Földünk!


 Ó, forgó földünk! - ostoba
Játékok legbúsabbika!
Röpít a Végzet ostora
Tova, vén pördülő csiga!
Csak pörget egyre, konokon,
A végtelenben féktelen,
S vak surranásod monoton
És céltalan és végtelen.

 S mi, rajtad, szédült emberek,
Elvágyunk rólad: bús talány!
Ó, míg vak forgásod pereg,
E messzehívó vágy talán
Amaz "elröpítő erő",
Mit szül keringve a korong?
Sodró vágy, égig szökkenő,
Míg ónos testünk lent borong...
 

És perdül az örök csiga,
S lendítene a drága vágy,
Ám megköt az örök iga,
És sárba vetve vár az ágy, -
Ragyog sok titkos, messze fény,
De egykedvűn csapdos tova
A titkok csillag-mezején
A Végzet konok ostora...
 

idooogeep Creative Commons License 2024.01.23 0 0 18590

Szia!  Tökéletesen egyetértek Veled. Amikor mi vettük a kertet olyan, hogy meggyfát permetezni, szó sem volt róla. Akkoriban még gyakorlatilag a rézgálic uralta a kártevők elleni harc  piacát, Meg amire még emlékszem 1948-50 körül még fizettek a krumplibogár darabjáért 1 forintot, aztán jött a gyakorlatilag mindent elpusztító gezarol meg a többiek. És persze az új betegségek is. Tűzelhalásról talán a 90-es évek elején hallottunk először. És most permetezés nélkül 2-3 év alatt a fának annyi. És ezzel párhuzamosan sok hasznos bogár is megsemmisült, bár az általad említett katicabogár  fogyásáról egy külföldről behurcolt fajtársa is tehet.

Szóval Mester szerint nemsokára az embereknek  a közeljövőben dönteniük kell: kiirtják-  a Föld összes állatát növényét, vagy éhen halnak....
Bár szerintem az utóbbi minden mesterkedés ellenére be fog következni.

Előzmény: zaniko1 (18589)
zaniko1 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 18589

 

Igen, a permetszer nem tesz jót a méheknek, sőt...  Ám nemcsak a virágokon lévő permetszer, hanem a fák alatt vagy körülette növények is felveszik

a permetszer hatását, ami szintén megöli a méheket. Ezt már régen tudják, én is megírtam ide már egy párszor..és most is megjegyzem, hogy nagyon

pusztulnak a méhek, pedig a legtöbben tudják, hogy méhek nélkül semmi nem lesz.

 

A permetszer a földnek sem használ, csak úgy mint az eszetlenül használt műtrágya, ami teljesen kiégeti a földet ami azt eredményezi, hogy már

műtrágya nélkül végül semmi nem fog teremni. Alig használnak már természetes trágyát, ami tényleg hasznára válna a földnek, növénynek.

 

A gyümölcsfákat anno nagyon-nagyon régen nem is permetezték, mert voltak természetes védelmezői a kártevők ellen. Lásd. katicabogár, melyet

már szinte nem is lehet látni csak nagyon ritkán egyet-egyet.  Hova lettek?  Megölte őket a permetszer.

 

Hol volt régen, hogy a meggyfát, vagy a szilvafát permetezni kell. A meggyfát megtámadja az un. tűzelhalás. A szilvafát, almafát, körtefát megtámadja

a monília. Most éppen ott tartunk, a diót is permetezni kellene a diófúró légy miatt.

 

Már jóformán sem zöldség, sem gyümölcs nem terem "egészségesen", amennyiben nincsenek valamilyen szerrel kezelve. Ezt eredményezte a sok

permetszer és az ilyen-olyan készen kapható trágya, ami szebbé teszi a gyümölcsöt és a zöldséget. 

 

Szóval ahogy fejlődik minden, úgy fog minden elpusztulni az emberi kapzsiság miatt.

 

5. oltás? Ez megint csak a gyógyszergyártók iszonyú profitja.   Nos nem írnék erre semmit.... mindenki döntse el maga, vagy gondolkodjon el

akár permetszerekről,  akár a töméntelen gyógyszergyártásról.

 

 

 

 

 

Előzmény: idooogeep (18588)
idooogeep Creative Commons License 2024.01.23 0 0 18588

Szia kedves Anikó!

 

Nincs miért bocsánatot kérni, helytálló a felfedezésed.  
Épp az előbb olvastam valahol- de már nem érdekel és nem is igazán foglalkoztat a dolog- hogy  az emberiség készül az 5. oltásra.

Hát itt tartunk.  És remélhetőleg a kísérletekből ítélve, ez a szám ezután is csal növekedni fog.

És itt újra előjön egy aggályom, amit  a kezdetektől  kifogásoltam.,

Most már három év telt el a Covid megjelenése óta, és ez még mindig csak 3 év. Tudjuk, hogy bizonyos gyógyszer készítményeket a piacra bevezetés előtt több évig tartó kutatások, vizsgálatok előznek meg, és csak utána lehet forgalomba hozni. Nos ezt hiányolom bár tudom , hogy a dolog sürgős volt, és kellett bizonyos kockázatot felvállalni.  Hogy megérte-e? Ezt már nem az én tisztem eldönteni.

Én annak idején a mezőgazdaságban használt vegyszerek  használatából merítettem a példát, amikor igazán elkezdődött  a permetezési őrület  tíz egynéhány éves lehettem, és akkor már az jutott eszembe tudják-e az emberek, hogy  használatuk mit fog okozni 50 vagy 100 év múlva.

És igazából most 86 évesen évesen sem tudom igazából a választ.  Azt már mindenesetre látjuk, hogy bizonyos állatoknak nem kedvez ( például: méhek)

További szép napot kívánok, felénk ma egész kellemes idő mutatkozik.

Előzmény: zaniko1 (18586)
idooogeep Creative Commons License 2024.01.23 0 0 18587

Légy üdvözölve! 
Rég jártál erre, de most is okos gondolatokat hoztál magaddal.
Különösebben nem is lehet velük vitatkozni, így ettől el is tekintek.
Már tegnap olvastalak, de el kellett mennem hazulról és elég későn értem haza. Történt, hogy feleségem 18 órára kapott időpontot egy vizsgálatra. Időben meg is érkeztünk, háromnegyed 6 kor már  a helyszínen voltunk.
Este 8 óra tájban derült ki, hogy az illető asszisztens fals adatokat közölt, mert a neve nem szerepelt az osztály előjegyzési listáján.

Az osztályos orvos nagyon kedves volt, el is végezte volna a vizsgálatot, mondván, hogy 10 percnél több időt nem vesz igénybe, és munkaidejébe ez még bele is férne. Viszont kiderült, hogy ezelőtt 363 nappal volt hasonló vizsgálaton, és mivel az illetékes csak 1 év (365 nap) eltelte után fizeti ki a kórháznak a költségeket, így nem áll módjában elvégezni a vizsgálatot. Viszont kedvességét tovább fokozva, a legközelebbi szabad időpontra (február 15) soron kívül előjegyezte feleségemet, és innen már nem volt akadálya, hogy este 9 órakor hazaérjünk.
Elnézést a kis egészségügyi mellékvágányra tévedéstől,  lassan kezd bennem világossá válni, miért kerülnek bizonyos- komolyabb- műtétek több éves várakozási időbe.

Orvosok lennének akik elvégeznék a műtéteket, csak ez  kbaszott rendszer ezt is gondolom normához köti.

És még a hozzászólásodhoz. Emberállatoknak neveztem  bizonyos embereket. Ezt volt időm magamban felülvizsgálni, és arra a megállapításra jutottam, hogy ilyen blfaszságokat állatok semmiképp sem követnének el, tehát ezzel nem szabad megsértenem őket. Így a jövőben nem nem fogok egyetlen embert sem  többé emberállatnak nevezni:-)
Végezetül: nyugodtan tedd fel kérdésedet, tudásomhoz mérten fogok rá válaszolni., További szépeket kívánok, talán most már készülhetünk a jobb időkre is.  Baráti brekegéssel:  István   a gép.

Előzmény: v a r angy (18585)
zaniko1 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 18586

Erre a kísérletre nem lehet más írni, csak annyit, hogy akik ebbe belefogtak, azok

bizony nem tanultak semmit a Covid pusztításából. Nincsen rá más magyarázat

csak annyi, hogy " megbolondultak".  Bocs!

 

Előzmény: idooogeep (18584)
v a r angy Creative Commons License 2024.01.22 0 0 18585

Sziasztok! 
Régen jártam errefelé, de most úgy látom éppen időben érkeztem, hogy frissiben értesüljek az emberi faj legújabb hülyeségéről. Ha emlékezetem nem csal Te már több alkalommal nevezted emberállatnak a Föld lakónak bizonyos részét.

Szerintem azok az emberek akik ezzel az eddig sem piskóta vírussal még nekiállnak kísérletezni- gondolom ez is hadászati céllal történik, hogy újabb, még hatásosabb fegyvert készítsenek az emberek, vagy mint  a cikkből látszik az egész emberiség ellen. nos nem nevezhetők normálisnak, inkább én is azt mondom az állat kifejezés jobban illik rájuk. 
Eddig egyetlen állatfajt sem ismerek ugyan ami azért ölt volna, hogy kísérleteket folytasson le, csak a saját vesztét akarta megakadályozni, azáltal, hogy jusson neki megfelelő táplálék.
De az emberállatnak nem elég a Covid vírus jelenlég szerintem már több millió, vagy akár milliárd  mutánsa, még újabbakat akar kifejleszteni.
Egy szóval nem mondom, hogy  a Covidot készakarva engedték szabadon- bár ilyeneket is lehetett olvasni róla-, de mióta Murphy nevezetes törvényét megalkotta  az az én értelmezésemben  így hangzik: Ami kiszabadulhat az ki is szabadul.
És ettől a pillanattól mentse meg a Teremtő az emberiséget, beleértve a köztünk kószáló emberállatokat is!
Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan vettem  igénybe türelmeteket, majd ha újra erre járok lenne Hozzád egy más jellegű kérdésem is.  További sikeres
munkálkodást, böngészést kívánok minden látogatót is beleértve! 

 

Brekk!

idooogeep Creative Commons License 2024.01.22 0 0 18584

 

                          Íme az emberállat újabb kísérletbe fogott:


                 kein nickname  3 napja    -10 1 277249

Annyira örömteli olvasni, hogy az emberiség tanult a hibákból. Wait, wait! Ohhh, no!

(Örömteli olvasni, hogy az itt járt emberek 90 %-a  nem tetszésének adott kifejezést. Még nem tudom értelmezni mit találtak kifogásolni valónak)

 

https://index.hu/techtud/2024/01/18/kutatas-kiserlet-koronavirus-fertozes/

 

Kínai tudósok olyan mutáns koronavírus-törzzsel kísérleteznek, amely a kísérleti egerek 100 százalékában halálosnak bizonyult.

 

 

Pekingi tudósok a malajziai tobzoskákban – amelyek a koronavírus ismert hordozói – bukkantak a GX_P2V nevű, a Covidhoz hasonló vírusra. A kutatók klónozták a kórokozót, majd egereken kezdtek kísérletezni vele.

Minden rágcsáló, amely megfertőződött a kórokozóval, nyolc napon belül elpusztult. A kutatáshoz nyolc egeret fertőztek meg a vírussal, nyolcat inaktivált vírussal, nyolcat pedig kontrollcsoportként használtak.

 

A kutatókat a halál bekövetkeztének gyorsasága mellett az is meglepte, hogy magas szintű vírusterhelést találtak az egerek agyában és szemében – ami arra utal, hogy a vírus, annak ellenére, hogy Covid-törzs, egyedülálló módon szaporodik és terjed a testben.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a vírus mutáción mehetett keresztül a raktárban, ami még halálosabbá tette.

 

Arra a következtetésre jutottak, hogy a felfedezés megerősíti a GX_P2V emberre való átgyűrűzésének kockázatát – írja a Daily Mail.

idooogeep Creative Commons License 2024.01.21 0 0 18583

Nagy zsákmányok sorozathoz:


idooogeep  3 órája    0 0 11000

érdel

bimboka48 Creative Commons License 2024.01.21 0 0 18582

Szép vasárnapot és ilyen napos  jövő hetet kívánok!

zaniko1 Creative Commons License 2024.01.21 0 0 18581

 

Bár hideg van kedves Gép, de azért szép vasárnapot és a következő

hétre  kellemes kikapcsolódást kívánok Neked és Családodnak!

 

idooogeep Creative Commons License 2024.01.21 0 0 18580

 

                                                       Hoppá!

30 éves korunk után nyolcévente megduplázódik a halálunk esélye – a dinók tehetnek az egészről

 is élnek olyan fajok, amelyek látszólag nem öregednek – egy brit kutató szerint az emlősök akkor veszíthették el ezt a képességüket, amikor az őshüllők uralták a Földet.

A dinoszauruszok lehetnek az okai annak, hogy az emberek nem élhetnek kétszáz évig – írja a Conversation tudománynépszerűsítő portálon megjelent cikkében a Birminghami Egyetem molekuláris biogerontológiával foglalkozó kutatója, Joao Pedro de Magalhaes.

A tudós rámutat, hogy egyes állatok teste nem épül le fokozatosan a kor előrehaladtával, szemben például az emberével: 

miután elérjük a 30 éves életkort, nagyjából nyolcévente megduplázódik a halálunk esélye. 

A halandóság növekedése mellett olyan egészségügyi problémák állnak, mint az izomtömegvesztés és az általános gyengeség, a kognitív hanyatlás, a látás és a hallás romlása, illetve számos egyéb változás, ami az emberi öregedéssel jár.

Más emlősökkel összehasonlítva hosszú életünk van, talán csak a bálnák élnek túl bennünket. A testi öregedés és a halandóság növekedése minden emlősfajnál megfigyelhető a kor előrehaladtával, számos hüllő-, kétéltű- és halfaj azonban nem mutatja az öregedés jeleit – írja a kutató. Hozzáteszi, elképzelhető, hogy ha sokáig vizsgálnánk ezeket a látszólag nem öregedő fajokat, felfedezhetnénk az öregedés valamiféle jeleit, de ez aligha kivitelezhető például olyan fajok esetében, mint a grönlandi cápa, ami négyszáz évig is élhet. Ráadásul 

egyes fajok ezek közül egész életük során növekednek, és az idősebb nőstények több petét raknak, ami megint csak szöges ellentétben áll azzal, ami az emlősökre jellemző.

Persze a legtöbb vadon élő állat nem végelgyengülésben pusztul el, hanem betegségek vagy ragadozók miatt. De egyes hüllők, kétéltűek és halak a szövetek regenerálására is képesek.

Joao Pedro de Magalhaes emlékeztet, hogy a kétéltűek a halakból fejlődtek ki mintegy 370 millió évvel ezelőtt, majd 50 millió évvel később belőlük lettek a hüllők. Ezután következtek az emlősök, amelyek a hüllőkből alakultak ki 250-300 millió évvel ezelőtt. Mind az evolúció termékei vagyunk, ami olyan örökségekben figyelhető meg, mint a farokcsontunk – írja a tudós.

Mintegy 200 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok lettek a szárazföld domináns ragadozói. Az emlősök közel kerültek a tápláléklánc aljához, inkább voltak prédák, mint ragadozók: kicsi, egérszerű állatok, amelyek éjszaka vadásztak rovarokra. A kutató hipotézise szerint nem volt oka annak, hogy fennmaradjanak a hosszú életet biztosító folyamatok és gének, például a szövetek regenerálásának képessége.

Miután a dinoszauruszok eltűntek, az emlősök meghódították a Földet. Sokféle faj alakult ki, változatos élettartammal. Egyesek közülük, mint az emberek, hosszú életűek lettek, de a dinoszauruszok idejéből megmaradt korlátokkal – állítja a brit kutató.

farsang11 Creative Commons License 2024.01.20 0 0 18579

Kellemes hétvégét kívánok!

idooogeep Creative Commons License 2024.01.20 0 0 18578

Legyen egy kis vidámság, jöjjön hát Romhányi:

A LIBA HATTYÚDALA

 

A tömzsi, totyogó tavalyi ludat

cserbenhagyta csúful a józan öntudat.

Fennhordta a csőrét, s nyújtogatta nyakát,

gyönyörű hattyúnak képzelte magát.

 

Társaitól búcsút sem vett, azt se mondta: "Gá!"

Kilépett a libasorból, s elment világgá.

A legelső pocsolyánál máris vízre szállt,

és hattyúi halálához eg dalt komponált:

 

Egy hattyúdalt, az egyetlent, a végsőt,

a halálhívó szent, nagy éneket,

a fagyos lánggal kilobbanva égőt,

mely lebegve száll idő s tér felett.

A hattyúdalt, mit életen át érlelt

a méltóságos csönd, a némaság,

a hattyúdalt, a vádat s elégtételt,

a semmivé lett vágyak halk dalát!

Gyötrődött, töprengett a hattyúi lúd,

és költött is végül szép dalt, szomorút.

Megvárta az alkonyt, úgy zendített rá.

Zengett a bús ének: "Gá-gá gá-gá-gá!"

 

Várta a szép elmúlást, a hattyúvégzetet,

várta, várta hajnalig, míg meg nem éhezett.

Gyakran sóhajt fel azóta, ha kint legelész:

- Gágogva élni könnyű - dalolva halni nehéz!

idooogeep Creative Commons License 2024.01.20 0 0 18577

Ma a jókedvem elég messzire távolodott tőlem. Egyetlen pozitívum, hogy mégsem törtem el kedvenc  macskám farkát.

Csillagfényest mindenkinek!

zaniko1 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 18576

 

Itt is hideg van kedves Gép, nappal sem enged a fagy.

Most éppen süt a Nap, de csak világít, ereje nincs.

 

Kellemes napot, hetet kívánok!

 

 

erobika Creative Commons License 2024.01.15 0 0 18575

Belekezdve a versbe, drukkoltam az oroszlánnak! :)

 

Szép hetet, kellemes tavaszi időjárást kívánok a télben!

Előzmény: idooogeep (18574)
idooogeep Creative Commons License 2024.01.15 0 0 18574

 

MESE A SZÁMOLNI TUDÓ OROSZLÁNRÓL

 

Szorongva ment ki reggel Leó a porondra,

mert várta már

a goromba idomár,

hogy tanszernek használva rút ostorát,

számolásra tanítsa az ostobát.

-Mondd meg, mennyi egy meg egy,

vagy ütlek, hogy meggebedj! -

De hiába pattogtatott peckesen,

nem ment annak még az első lecke sem.

Szégyenében később szegény vadállat

feladott egy nehéz példát magának.

Megoldotta szépen aznap este még:

elosztotta néggyel gonosz mesterét.

Csillagfényest mindenkinek!

Előzmény: erobika (18573)
erobika Creative Commons License 2024.01.15 0 0 18573

Annyira felüdít, ha Romhányi verset olvasok! Jól kezdődik a napom. (Igaz, hogy délután fél kettő van, de egy órakor keltem fel, mert végigdolgoztam a hetet egészen vasárnapig,  és most jól esett kicsit pihenni.) :)))

Előzmény: idooogeep (18570)
bimboka48 Creative Commons License 2024.01.15 0 0 18572

Szép napsütéses hetet kívánok és egy kicsit melegebbet!

"Chilly" Creative Commons License 2024.01.15 0 0 18571

Sok Romhányi verset ismerek, de ezt még nem olvastam! Remek!

Előzmény: idooogeep (18570)
idooogeep Creative Commons License 2024.01.14 0 0 18570

                                        Romhányi versével...

 

 

PARAINESIS, MELYET EGY LÉGY INTÉZ LEENDŐ FIÁHOZ

 

- Már egy hete

vagy te pete!

Legyen már belőled légy!

Legyen,

mint minden legyen,

rajtad is hat láb

legalább.

Szárnyaid is legyenek,

a fene egye meg!

- Mert ha légy vagy, légy

légy!

- mondta vagy száz légyöltő

előtt a költő.

Beszédében tartott egy kis szünetet,

mert a kis légy éppen akkor született.

Aztán befejezte atyai intelmét:

- Kerüld el azt mindenképp,

ami ragacsosan tapad.

Menj! A mai naptól magad

szerezd meg az eledeled.

Legyek ura legyen veled!

A tanácsok ellen a kis légy nem lázadt,

de oly lámpalázat

érzett még a legelső faláskor,

mit egy színész is csak nehezen palástol.

Bele is sült rögtön - mákoskalácsba.

Nem hallgatott az atyai tanácsra.

               kívánok mindenkinek csillagfényest!

farsang11 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 18569

Kedves Gép, pihentető vasárnap délutánt, kellemes hetet, jó egészséget kívánok 

idooogeep Creative Commons License 2024.01.13 0 0 18568

                            Hogy mik vannak  (Vagy nincsenek)

A MACSKAFOGÓ EGÉR

(MŰFORDÍTÁS)

 

Egy jókora macskát fogott az egérke.

Nagy munka, nem mondom, de mégis megérte.

- Engedj el! - könyörgött a macska riadtan -

Szegény jó szüleim aggódnak miattam. -

És bár a cirmosnak könnye is megeredt,

nem tudta meghatni a kevély egeret.

- Bekaplak! - ugrott rá az egér ordítva...

(eredetiből fordítva.)




Csillagfényest mindenkinek!

erobika Creative Commons License 2024.01.13 0 0 18567

Szédületesen vicces! :)))

Előzmény: idooogeep (18566)
idooogeep Creative Commons License 2024.01.12 0 0 18566

Marha aki a  láthatatlan tekercsekkel foglalkozik


Jöjjön Romhányi József: Marhalevél verse.

Egy tehén szerelmes lett a szép bikába,
minden vad bikának legvadabbikába.
Vonzalmát megírta egy marhalevélben
nagyjából eképpen:

Hatalmas Barom!
Bocsássa meg, hogy pár sorommal zavarom.
Tudom, mily elfoglalt, milyen megbecsült Ön,
mégis tollat ragadott csülköm,
hogy amit a marhanyelv elbôgni nem restell,
így adjam tudtára, Mester!
Ön, ismervén jól a tehénszív rejtelmét,
tudja, hogy nem minden a napi tejtermék.
Amíg szorgalmasan duzzasztom tôgyemet,
gondolatom egyre Ön körül ôgyeleg.
Muú! Minden bikák közt legelôkelôbb!
Midôn megláttam a legelô elôtt,
elpirultam, elsápadtam,
vágy reszketett felsálamban,
s úgy éreztem, hogy kéj oson
keresztül a rostélyoson.
Muú, hogy forrt a vér szívembe,
hogy tódult a bélszínembe!
Az a perc, mit velem Ön tölthet maholnap,
megrázza majd egész pörköltnekvalómat.
Ám míg Önrôl ábrándozom kérôdzve,
vad féltés öl a szívemig férkôzve,
és átjárja ó mind a kín,
velôscsontom, mócsingjaim.
Már bánom e merész vágyat,
hisz Ön büszke tenyészállat,
csupa gôg,
mely után az egész tehéncsorda bôg.
De ne féljen Bikaságod!
Ha nem szeret, félreállok.
Nem fog látni levert búsnak,
mert beállok leveshúsnak.
Ám ha mégis kegyes szívvel veszi ezt a levelet,
s megszánja az Önért égô tehenet,
válaszoljon hamar rája.
Üdvözli Önt a marhája.

Im a levél. Ráírva a kelte.
Az úton a posta elôtt le is pecsételte.
De a postáskisasszony nem vette fel…

Előzmény: idooogeep (18562)
erobika Creative Commons License 2024.01.09 0 0 18565

Aranyos. Mindig megmosolyogtatnak a versei. Ezt sem ismertem.

Előzmény: idooogeep (18564)
idooogeep Creative Commons License 2024.01.09 0 0 18564

                             Ez se nem semmi:-)


Romhányi József:

Egy boldogtalan sünnek panaszai a halovány holdnál

- Sanyarú sors, te szabtad rám gúnyámat,
céltábláját az emberek gúnyának.
Engem senki sem cirogat, becézget,
mert a bôröm egy kicsikét recézett.
Hogy irigylem a nercet, a hódokat!
Nekik kijár elismerés, hódolat.
Hányszor kértem a bennfentes rókától,
legyen az én ügyemben prókátor.
Könyörögtem: Szólj a szûcsnek bátyuska,
protezsálj be prémesállat státusba,
vegyen be legalábbis bélésnek.
De hiába! Nem enged e kérésnek.
Értékemért agyon sose csapnának,
nem kellek én se muffnak, se sapkának...
Igy kesergett sündörögve, bujkálva,
mig egy fakir nem került az útjába.
Az felkapta, gyönyörködve vizsgálta:
- Jössz a szögeságyamba, te kispárna! 

(Szinte minden verse egy gyöngyszem)

Csillagfényest mindenkinek!

Előzmény: erobika (18563)
erobika Creative Commons License 2024.01.08 0 0 18563

Egy újabb Romhányi gyöngyszemre bukkantam. Lehet, hogy Ti ismeritek, de én most találkoztam vele először. Könnyed, vicces, mint minden Romhányi vers. Imádom.

 

Romhányi József

Egy szú végrendelete

Egy szú beszorult a hokedli lapjába,

ráült a szakácsnő százszor is napjába.

És jött a baj csőstül. Még a tetejébe

Az asztalos szöget ütött a fejébe.

Néha percekig már percegni sem tudott

Végül hát megírta e testamentumot:

  - A nagy hármasszekrényt, mely koromszín, ében,

  özvegyemre hagyom, járjon feketében.

  Ha a gyászhét letelt, s férjhez megy ismét,

  ne maradjon jussa tőlem, csak a kisszék.

  Fiam, ki kalandos, regényes, mint atyja,

  a nagy mahagóni könyvszekrényt bújhatja.

  Kerülje a drámát, bölcseleti művet,

  mert a nehéz könyvek szétnyűvik a nyüvet.

  Lányom, ki szégyent szégyennel tetézett,

  s lezabipetézett,

  kint éljen eztán,

  a szemétládában, kegyelemdeszkán.

  Végül az anyósom. - Megérdemli nagyon:

  rá a vadonatúj, szép csőbútort hagyom.

Legyen vidám a napotok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!