Én már vettem a Manfred Hanstól növényt, mikor sürgősen kellett egy porzós Fragaria moschata az önmeddő nagy szemű termősöm mellé. Persze akkor már mást is, rendben, gyorsan megjött minden.
Azt véltem kiszűrni az eddig olvasottakból, hogy először porzós barkákat hoz és ezek maradványaiként lesznek ott a kerekded apró fekete szederfa termések.
"Néhány tulipánhagymával kezdődött, amit tizenkét éves koromban az akkor 80 éves szomszéd nénitől kaptam ajándékba, hogy ültessem csak el, majd meglátom, mi lesz tavasszal…"
Nagyobb, mint a honos galagonyáké, és ízletesebb. Szerintem finom. Van benne kicsi sav, de nem sok, és a húsa is elég vastag ahhoz, hogy már élvezetes legyen enni. Nem kopik bele az ember nyelve (vagy nem annyira), mint az erdei galagonyákba, ha sokat eszem. És nagyon szép színe van.
Egy képem van róla tomatillóval és keserűuborkával együtt. A keserűuborka egy kis termésű fajta.
A Budai Arborétumban van ilyen galagonya, egy hullott gyümölcsöt megkóstoltam. Elég savas, vannak sokkal jobb ízű galagonyák (Crataegus pedicellata például). A fácska gyönyörű, mikor tele van érett gyümölcsökkel.
Hivekovicsék sikerüket az áfonyának köszönhetik, ...
A gazdaságnál új gyümölcsként belép még a kökény és a húsos som, szintén az áruházi igények miatt, illetve pályáznak egy mogyoróintegrátori szerepre is.
A mai napon kivágásra kerül nagymamám háza előtt egy hatalmas termésű, papírhéjú diót termő diófa.
Kb. 50 éve ültették a ház építésekor. Már nem emlékszik rá, hogy honnan szerezték, de nem valami modern fajta (pl. Ukrán óriás), hanem valami régi fajta lehet. 1970 környékén ültették.
Emlékszem vittem pár szemet belőle az iskolába még a '80-as években és az osztálytársaim nem hittek a szemüknek, mert ekkora diót még nem láttak.
A fa a gondozás teljes hiánya miatt már évek óta keveset terem, a 88 éves nagymamám már nem szereti ősszel seperni a leveleket, így ma kivágatja sajnos. Nem tudtam lebeszélni róla.
Mivel különleges fajta, jó lenne megmenteni. Ha valaki ért a dió oltásához, szívesen küldök neki vesszőket a jövő héten. Lehet, hogy már kicsit késő, mert úgy rémlik decemberben-januárban szokták oltani, de hátha lehet még.
Ha több oltás sikerülne esetleg, akkor egy csemetére vevő lennék. E-mail címem publikus.
Én is szhelyi vagyok. :) Annyi fajtám nincs és nem is lesz, mint a kollégának, de metszegetek már harminc éve. Azért nem annyira bonyolult, télen olvasgasd a Czáka-Valló féle könyvet.
Ha nem intenzív ültetvényed van, és régi fák, akkor a fenntartó metszés amit alkalmaznod kell, egyed fáknál pedig inkább csak a ritkítást, szellősre alakítást. Kevés időm van sajnos, de összefuthatunk egyszer. Baracknál a szemzés egyébként a megszokott módszer, nem az oltás. Baracknál tudomásul kell venni, hogy ez a vidék sem talajban sem klímában nem kedvez a baracknak, mandulának. Igényes fajtákkal nem érdemes próbálkozni, mert állandóan permetezhetsz, és a végén nem biztos hogy megérte. Kajszit itt szilvára érdemes oltani, ilyet faiskolában nem kapsz. Lesz ananász kajszi oltóvesszőm innen a környékről, öreg fáról, tehát biztosan termő fajtáról. Írj rám nyugodtan, ha érdekel a dolog.
Most utánaolvastam, és azt találtam, hogy a Jolico kivételével valamennyire önporzók, de a jobb beporzás érdekében célszerű két különböző változatot ültetni egymás közelébe. Az mindegy, milyen fajták.
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy som bokrom. Kb. 5 éves lehet. Minden tavasszal van rajta 3 db virág. Minden évben ugyanott. Cm-re pontosan. De sosem termékenyül meg. Rendszeresen részesül növényvédelemben: lemosó permetezés, illetve a későbbiek során azt kapja, amit az almafák is. (thiovit, topas, alfa solo, folicur solo, chorus - mikor mit) Mégis rendszeresen fekete foltosak a levelei. Napsütötte helyen áll, nem rendszeresen, de szoktam öntözni. Kap trágyát és kevés műtrágyát is. Kérdésem: somból is kell porzó és termő, hogy teremjen? Vagy mi lehet a hiba?
Segítséget előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Gábor
VÁLASZ:
A somnak kell porzó. Egyszerű megoldás, ha tavasszal szedsz az erdőszélen vadsom ágat,
leszúrod a földbe a bokrod mellé, és a tövét meglocsolod. jó sokáig hervadás nélkül megmarad.
és poroz!
könnyű a somot megtalálni tavasszal, már messziről sárgállik. ha nem tudsz lelőhelyet,