Keresés

Részletes keresés

Mike73 Creative Commons License 2002.08.22 0 0 153
Az idő nem hinném, hogy meg van írva, de a jelenhez képest a jövő változhat, a múlt nem, mert akkor a jelen már nem az a jelen, ahonnan elindultunk.

A jövőbe való utazás egyszerű relativitáselmélettel megoldható, mondjuk azon az egyszerű módon, hogy beülsz egy kapszulába, egy évig majdnem c-n csinálsz valamit a fedélzeti óra szerint, és mire leállsz, adig itt eltelt sok-sok év(tized). De a jövőbe utazhatsz úgy is, hogy nem csinálsz semmit, hiszen az idő telik, és nemsokára már a jövőben leszel, csak persze az már akkor a jelen lesz. :-)))
Csak úgy hipp-hopp persze nem megy, mint ahogy ők átmentek a jövőben a Delorian fedélzetén, de talán egy nap majd valaki rájön, hogy hogyan lehet időben nyitni egy féregjárathoz hasonló időalagutat. Az más kérdés, hogy ha meg is nyílik, elmondottak alapján csak egy irányban lesz járható, aminek nem sok gyakorlati haszna van. Persze mondjuk el lehet vele kerülni katasztrófákat, vagy időt lehet nyerni bizonyos helyzetekben...

Előzmény: -boneheaD- (146)
Skywalker. Creative Commons License 2002.08.22 0 0 152
Jó mostmár értem mire gondoltok, de egy pillanatra sem értek vele egyet! Ez szvsz csak belemagyarázás.

Visszautazik leélni a hátralévő harminc évet? Igen, miután előtte már utazott egyet előre is, látta, hogy szar lesz a jövője, aztán visszamegy ugyanúgy leélni? Hogy ugyanolyan szerencsétlen legyen és lehessen neki segíteni????? (És közben halványan emlékszik, hogy fiatalkori énje hamarosan jön és megváltoztat mindent.)

Miért nem egyszerűbb elismerni: Itt bizony hibás a film!

Ha nem jönnek értelmesebb és meggyőzőbb érvek, akkor engedelmetekkel befejeztem!

Előzmény: meggyespite (151)
meggyespite Creative Commons License 2002.08.22 0 0 151
Skywalker, esküszöm, én meg téged nem értelek, de egyáltalán!

Ha nem mondtam el már minimum háromszor, akkor egyszer sem, de ezek szerint nem volt értelme, mert te mindig újra és újra ugyanazt mondod vissza.

Kérlek, hogy olvasd el önnön értelmetlen mondataidat:

"1 Einstein utazik a jövőbe, megérkezik, nem találkozik jövőbeni önmagával.

2 Marty és Doki utazik a jövőbe, találkozik jövőbeni önmagával.

3 Marty utazik a jövőbe (55-ből vissza 85-be) és megint nem találkozik öreg önmagával. (Tudom, hogy ez kicsit fura így leírva, de a 2. pont alapján miért ne találkozhatna...)"

1. Mi a faszért találkozna Einstein saját magával a jövőben, amikor neki kimaradt egy perc, mivel nem tért vissza elindulása pillanatába, hogy végigélje azt a percet. Ezt már nem tudom jobban megmagyarázni.

2. Marty és Doki azért találkozik az öreg Martyval, mert a fiatal Marty visszatér 1985-be, hogy végigélje azt a 30 évet.

3. Könyörgöm, miért kéne találkoznia magával????!!!! Ha a múltba megy vissza valaki, és visszatér, akkor nem hagy ott magából még egy példányt, mit keresne ott, amikor abban a korban nem is létezett??? Ha visszatér a jövőből, akkor sem hagyja ott magát duplán, időutazó önmagából mindig is csak egyetlen darab van!!!
Nem veszed észre, hogy a második és harmadik pontod két teljesen más eset?? Konkrétan mit nem értesz ezen az egészen??

Most már kezdem én is felhúzni magam...
:)
Bonehead, téged értelek, de szerintem igen, el kell fogadni azt, hogy az idő valamiyen szinten meg van írva, de ez azt is jelenti, hogy a múlt (vagy jelen) mindig képes LEHET a jövő megváltoztatására, ezért ha a jövőben tapasztalsz valamit, aminek hatására máshogy éled a jelenedet (visszatérés után), akkor megváltoztathatod a jövőt, tehát ilyen szinten nincs megírva...
Így érthető (ha nehezen is elfogadható)?

Előzmény: Skywalker. (147)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.22 0 0 150
Jó. Akkor ugyanaz a problémád ami nekem.
(mint mondtam én tkp értem mivel érvelnek a többiek csak nem tudom elfogadni)
Előzmény: Skywalker. (149)
Skywalker. Creative Commons License 2002.08.22 0 0 149
Ez még mindig nem magyaráz semmit szvsz.
Előzmény: -boneheaD- (148)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.22 0 0 148
Erre kivételesen én is tudok válaszolni :) (remélem jól)

Figyelj, Einstein elmegy 1 percre. Tehát neki 1 perc kiesik. (ahogy ez már elhangzott)
Marty elmegy 30 évre, és utána VISSZATÉR ugyanabba a percbe (asszem) amikor elindult. Tehát, a kívülállóknak ez nem tűnt fel úgy tűnt hogy ő pár mp alatt megjárta a jövőt. Ezt magyarázták itt a többiek is, és ezt értem, de.....lásd előző hozzászólásom.

Előzmény: Skywalker. (147)
Skywalker. Creative Commons License 2002.08.22 0 0 147
Minél jobban belegondolok, annál kevésbé értem a dolgot és még kevésbé értelek benneteket...

Akkor most újra!

Einstein kutya utazott a jövőbe ugye? Egy percet! Neki persze ez csak egy pillanat volt, de a Doki és Marty 1 percet vártak, hogy viszontlássák! Ugyanis Einstein eltűnt 1 percre!!!!

Marty és a Doki utazott a jövőbe ugye. 30 évet! Nekik mindez persze csak egy pillanat volt, de... de rájuk ki várt a jövőben?? Milyen érdekes! Ők SENKINEK SEM HIÁNYOZTAK!!! Sőt családot alapítottak és megöregedtek!

Tehát most akkor hogy is van ez?

1 Einstein utazik a jövőbe, megérkezik, nem találkozik jövőbeni önmagával.

2 Marty és Doki utazik a jövőbe, találkozik jövőbeni önmagával.

3 Marty utazik a jövőbe (55-ből vissza 85-be) és megint nem találkozik öreg önmagával. (Tudom, hogy ez kicsit fura így leírva, de a 2. pont alapján miért ne találkozhatna...)

------------------------------------------------

Abszolút Nulla:

"Mégis ezt hogyan gondolod? HOGY MARADHATOTT VOLNA 55-BEN MARTY, AMIKOR ONNAN VISSZATÉRT 85-BE?? Gondolod, hogy egy Marty visszaugrik a deloreannel 85-be, mert sikerül az ugrás, egy másik meg szomorúan kiszáll a kocsiból, és ott dekkol tovább 55-ben, mert nem sikerült az ugrás? Vagy mi? "

És akkor a jövőben lévő öreg Marty az mi?? Neki sem sikerült az ugrás és lógatta az orrát kifelé a Deloreanből??? Várva, hogy megérkezzen a másik?

"Arról nem is beszélve, hogy egyszer azt magyarázod, hogy aki elutazik az időben, az végképp eltűnik onnan, egyszer meg azt kéred számon, hogy miért nem maradt ott egy alteregója..."

Hát pont ezt nem értem!

És végül:
Tényleg ne húzza itt fel magát senki, nem azért érdeklődöm! Én is imádom a filmet, ezen hibája ellenére is, csak most próbálom megérteni, vagy megértetni a dolgot. Ok? Béke!

-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.22 0 0 146
Télleg nyugi Abszolút Nulla, ezen csak nem veszünk össze :) (egy egészséges kis vita meg csak jó, nem? én legalábbis élvezem)

...Amikor 85-ben vagyok, akkor 85 van, és punktum. Én vagy ott vagyok éppen, vagy nem...

De hát én is ezt mondom!
Vagy akkor megint én nem értek valamit? Pont arról beszélek hogy vagy-vagy!
Bocs, tudom hogy kérted hogy ne ezzel jöjjek, de megpróbálom akkor is másféleképp felhozni:
Képzelj el egy időegyenest (most nem rajzolok, az eddig se nyert ;)). Van rajta egy '85ös pont, ahol épp vagyok. Ha elutazok a jövőben, 2015be, akkor "jobbra" fogok rajta menni, és nem a 85nél leszek, hanem a 2015nél.

elugrik valahova az időben. Aztán visszajön ugyanakkorra. Ez miért is lehetetlen? Miért nem lehet akkor jelen az elkövetkező években? Halljuk.

Jelen lehet. És persze, azt is értem, hogy senkinek sem tűnik fel mi történt mert ugyanakkorra érkezett vissza. Nem ezt vitatom.
Egy kérdést: akkor a te elméleted szerint, az idő, pontosabban a jövő meg van írva? Mert én CSAK ÚGY tudom elképzelni amit mondasz, hogy elképzelem az idővonalat, amin rögzítve van az a tény, hogy te '85 november 1.jén elutaztál a jövőbe, és 1 perc múlva visszatértél (most az egyéni időről ugye szó sincs), és élted az életedet, és CSAK ÍGY voltál képes megtekinteni magadat a jövőben. Mert az életed része volt hogy a jövőbe utazol, és visszatérsz 1 perc múlva! Így világos. Ez az elméleted, az idő előre meg van írva?

Mike:

Rajzolj egy egyenest egy lapra. Tegyük fel, hogy[....]

Oks, ez világos, de a következő kijelentésedet megmagyaráznád?
A jövőbe való utazás meg ugye nem is időutazás, ráadásul nem is nagy kunszt.

Na részemről úgy érzem kezdem érteni a dolgot, de CSAK AKKOR vagyok képes ezt elfogadni, hogyha a hozzászólásaitok azt feltételezik, hogy az idő meg van írva! Így van?

Ati-pati Creative Commons License 2002.08.22 0 0 145
Végignéztem egyhuzamban mind a három részt:
- Az a rész amikor Marty Biffet üldözi az Almanachért nagyon gagyira sikeredett abból a szempontból, hogy Biffnek észre kellett volna vennie többször is.
- Csak most fedeztem fel, hogy szerepel a filmben Billy Zane.
- Vajon a mélytengeri nem tudom milyen bált újra forgatták a 2. részben?
- Találtam egy klasszikus hibát is, a második rész elején Marty az autó lámpájánál olvassa a Doki levelét, az egyik kamera állásból árnyékban van a levél, a másikban pedig rávilágít a reflektor.

Ezeket csak szeretetből és nem cikizésből írtam.

Ati-pati

meggyespite Creative Commons License 2002.08.22 0 0 144
Na nézzük csak sorjában, égenjáró... Einstein számára valóban kimarad az az egy perc, hiszen őt előreküldték, és azért nem maradt "alteregója", ahogy te (helytelenül) nevezed, mert Einstein nem tért vissza, hanem maradt ott, ahol volt, a jövőben. Így egy perc elveszett az életéből, ahogy Marty életéből is elveszett volna 30 év, ha nem tér vissza. Ezt igazán már annyiszor elmondtam itt... :)
A másik, hogy emiatt nem alteregóról beszélünk, aki "itt marad" Marty helyett, hanem az saját maga, aki sikeresen visszatér... Igazából abban a pillanatban, hogy Marty meglátta önmagát a jövőben, már lazíthatott is volna, hiszen az azt jelentette, vissza fog jutni, hogy folytassa az életét... De akkor hová lett volna a film izgalma? :)
Az meg végképp abszurd, hogy 1955-ben maradnia kellett volna egy "alteregójának", már mér kellett volna, ott soha nem is élt "jogosan", neki a kiinduló pontjába, a saját jelenébe kell mindig visszatérnie, hogy a dolgok rendben maradjanak...

Abszolút Zéró barátom, ne húzd fel magad... :)

Skywalker, halló, van otthon valaki??!!

Előzmény: Skywalker. (140)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2002.08.22 0 0 143
Úristen, kezdem felhúzni magam!:)

"Igenám, de mi történik akkor amikor visszamegy 1955-be?? És ott is éleget pár napot, majd onnan visszautazik 1985-be??? Akkor ott miért nem maradt belőle valaki? Aki addigra (1985) ugyanúgy megöregedhetett volna???"

Mégis ezt hogyan gondolod? HOGY MARADHATOTT VOLNA 55-BEN MARTY, AMIKOR ONNAN VISSZATÉRT 85-BE?? Gondolod, hogy egy Marty visszaugrik a deloreannel 85-be, mert sikerül az ugrás, egy másik meg szomorúan kiszáll a kocsiból, és ott dekkol tovább 55-ben, mert nem sikerült az ugrás? Vagy mi?

Arról nem is beszélve, hogy egyszer azt magyarázod, hogy aki elutazik az időben, az végképp eltűnik onnan, egyszer meg azt kéred számon, hogy miért nem maradt ott egy alteregója...

Előzmény: Skywalker. (140)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2002.08.22 0 0 142
Hova is tűnt el MArty, magyarázd már el!:) Amikor még csak készülődött visszaugorni 55-ben, akkor a másik énje már ott figyelt 50 méterre tőle. Hova és mikor tűnt el akár egy pillanatra is 85-ből??
Előzmény: Skywalker. (138)
Mike73 Creative Commons License 2002.08.22 0 0 141
Azért nem érted a dolgot, mert valszeg hemzseg a loikai hibáktól, és ez nem feltétlenül a filmesek hibája. Az időparadoxonok feloldása nem túl kézenfekvő, és igen könnyű belebonyolódni. Van A Star Trek Voyagernek egy része (dupla rész), aminek nem jut eszembe a címe (Trekkie-k, ne kövezzetek meg!), és ami arról szól, hogy egy töki a családját akarja azzal megmenteni, hogy épít egy hajót, amivel a történelmet változtatgatja... Ez a rész tbk azrt is nagyon tetszik, mert próbálja feloldani az időparadoxonokat, és egy ideig jól vezeti, hogy még a főszereplők sem emlékeznek a már megváltoztatott múltjukra, hiszen annak helyébe másik lépett... Aztán persze dezsavűjük lesz, bla-bla, de a lényeg éppen az előbbiben rejlett.
Kövképp, annak semmi értelme, hogy Marty egy számára igencsak alternatív jövőben elkezdjen változtatásokat eszközölni, hiszen az még csak nem is létezik. Sokkal inkább a saját jelenjében kellett volna előkészíteni a megfelelő alternatív jövőt az alternatíva ismeretében. Ez különben a tolatással később meg is tette.
Azért is bukta a dolog, mert a múltban elkövetett ténykedési miatt a szerinted 85-ben maradt alteregója (valójában nem az alteregója, hanem az ugyanoda visszaérkezett későbbi énje lehet csak, viszont ezesetben már ismernie kellett volna a jövőjét) már nem is létezhetett volna, hiszen a múlt változtatásával a saját jelenje is változott volna. Na, aszem ez most kicsit komplikált lett...
Különben a fentieket is figyelembe véve azért nem hiszek az időutazásban, mert időidegen objektum megjelenése egy múlt eseményhorizontján olyan görbületet okozna, amellyel visszatérne saját időhorizontjára, pont a kiindulási pontba, mint időszingularitásba, anélkül, hogy valójában hatással lett volna a megcélzott idősíkra. Kicsit hasonlóan működne a dolog, mint egy fekete lukból távozni próbáló test esetében... Minél nagyobb energiával próbál kitörni, annál gyorsabban ér vissza saját magába. Na, mondjuk a fekete luk kicsit sántít, mert ugye ott elve másról szól minden... bár az önmaga egy szingularitás.
Előzmény: Skywalker. (140)
Skywalker. Creative Commons License 2002.08.22 0 0 140
Mégvalami.
Marty 1985-ben él, utazik az időben előre, és mint mondjátok a különféle idősíkok miatt ott találkozik jövőbeni önmagával. Mert valahogy azért maradt egy alteregoja 1985-ben is, aki közben családot alapít, gyereket nevel stb.
Igenám, de mi történik akkor amikor visszamegy 1955-be?? És ott is éleget pár napot, majd onnan visszautazik 1985-be??? Akkor ott miért nem maradt belőle valaki? Aki addigra (1985) ugyanúgy megöregedhetett volna???
Mike73 Creative Commons License 2002.08.21 0 0 139
Rajzolj egy egyenest egy lapra. Tegyük fel, hogy ez az abszolút tér-idő.
Most rajzolj fölé vagy alá (mindegy) egy olyan girbe-gurba vonalat, amely kezdete valahol az első egyenesen van, majd össze-vissza kanyarogva néhol érinti, esetleg egy ideig együtt is halad az első egyenessel, majd ismét elválik, elkanyarodik, és valamely más pontján előrébb vagy hátrébb megint érinti. Na ez a csúnya görbe az időutazó tér-ideje, ami szintén lineáris (bár a rajzon görbe, de ez csak az érzékeltetés miatt van), és ami ezért ugyanúgy folytonosan telik az időutazó számára, mint az "abszolút" tér-idő az abban tartózkodó egyszerű halandó számára.
Az egész kicsit hasonlóan működik a féregjáratok elméletéhez, csak itt a főszerepben nem a tér, hanem az idő áll.
Csak azért, hogy jól összezavarjalak, hozzátenném, hogy az időutazó szemszögéből inkább az lenne érzékletesebb, hogy az övé az egyenes vonal, az "abszolút" tér-időé pedig a görbe. De ezt lehet bonyolítani...
Ajánlanám figyelmedbe Albert Einstein Az általános és speciális relativitás elmélete című könyvét... :-)) Sok ilyen tér-idő anomáliát érthetőbbé tesz, kezdve a görbült térrel, féregjáratokkal stb. Ha meg tudod szerezni az eredeti kiadás valamely újabb pl 1928-as reprintjét, abban még biztos emberi nyelven elmagyarázva találod az egészet, nem valami túlbonyolított fizikai képletekkel halálrazsúfolt borzalomként...
Előzmény: -boneheaD- (135)
Skywalker. Creative Commons License 2002.08.21 0 0 138
Na ez az, hogy Einstein kutya is eltűnt! Igaz, csak egy percre, de ha 1 héttel küldték volna előrébb, akkor ott sem találkozott volna 1 héttel későbbi önmagával (ahogyan 1 perccel későbbi önmagával sem találkozott), hiszen el volt utazva az időben.
Így Marty sem találkozhatott volna jövőbeni önmagával, hiszem az átugrott 30 évben ugyanúgy nem volt jelen, nem evett, nem szaporodott, nem házasodott, nem létezett, egyszerűen eltűnt mint Einstein kutya!

Az én listám:
2-1-3.
De ez hülyeség mert imádom mindet.

Előzmény: meggyespite (137)
meggyespite Creative Commons License 2002.08.21 0 0 137
Gondoljatok Einstein kutyura, aki "észre sem vette", hogy előreküldték egy percre, mi viszont hiányoltuk egy egész percig... Ugyanez a szitu, csak visszafele :)

12 majom nagyon atom.

És komplex is.

A BTTF pedig komplex és nagyon szórakoztató is egyben. Nem tudom, értitek-e, mire célzok :))))

Abszolút Nulla Creative Commons License 2002.08.21 0 0 136
ha most lemész mondjuk a közértbe, akkor szerinted ha a lakásodon keres valaki, meg fog találni? :)
Najó, nyilván ez egy debil példa, de arra akartam célozni hogy ha egyszer 1985ben vagy, akkor ott vagy, nem lehetsz 2015ben

NA DE DRÁGA BONEHEAD! Mi az, hogy amikor 1985-ben vagyok, akkor nem lehetek 2015-ben? Ennek a kérdésfelvetésnek semmi értelme, gondolkodj csak el rajta egy picit.:) Az időben elugrani nem ugyanaz, mint a közértbe lemenni. Mikor nem lehetek 2015-ben? Amikor 85-ben vagyok? Az mikor van 2015-ben, amikor én 85-ben tartózkodom?:) Amikor 85-ben vagyok, akkor 85 van, és punktum. Én vagy ott vagyok éppen, vagy nem. Teljesen el kell különíteni az egyéni időt és az objektív időt, amikor időutazásról beszélünk.

Mármint azt nem értem, hogy ez miért vonja kétségbe az időutazás mivoltát...attól még hogy önmagaddal nem találkozhatsz a
JÖVŐben, attól még ellátogathatsz az időbe! A többi ember él és virul, pl 30 évvel később is, csak ők szerintem vhogy úgy
fogják fel a dolgot, hogy elindulásod pillanatában te "nyomtalanul eltűntél".

Igen, elutazásom pillanatában eltűnök. És ha visszajövök ugyanakkorra? Akkor megint ugyanakkor, ugyanott leszek (bár az én szubjektív időmből nagyon sok idő eltelhetett), és élem tovább az életemet; a többieknek fel sem tűnik, hogy bármi történt volna. Olvastad a Technicolor időgép című könyvet?:)

Bocs, de itt meg nem értelek. Igen, bárhova elugorhatsz, de itt nem esik le, ez hogy jön ide.
A múltba ha visszamész, nyilván találkozhatsz magaddal (mert ADDIG az időpillanatig míg elindultál, végigélted az éveket)

Na jó. Valaki elugrik valahova az időben. Aztán visszajön ugyanakkorra. Ez miért is lehetetlen? Miért nem lehet akkor jelen az elkövetkező években? Halljuk. (És ne mondd azt, hogy nem lehet "egyszerre" 85-ben és 55-ben valaki, mert nincs is "egyszerre" ott, természetesen... A szubjektív idejét tekintve egymást követi a két különböző idősíkban való tartózkodás, az objektív idő folyására vonatkoztatva meg az "egyszerre", "akkor" és hasonló kitételeknek pedig semmi értelme.)

Előzmény: -boneheaD- (131)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.21 0 0 135
Mike:
sorry, nekem vhogy a te magyarázatod nem esett le :)
Eléggé átlagosan "művelem" a fizikát, szóval az időutazásos "ismereteimet" pusztán könyvekből, filmekből tudom, a saját fantáziámmal kiegészítve. Pl a [....]magát választani az "abszolút" tér-időről, és a saját temporális tér-idő kvantumát létre tudja hozni[...] mondatod már nekem sok :))

pite:

Nos, szerintem félreértetted a rajzom, bár lehet én nem fűztem hozzá kellő magyarázatot.
Szóval: NEM MÁSIK IDŐSÍKBAN képzelem el! Azzal csak azt próbáltam illusztrálni hogy 1985ből "kilép", és 2015ben visszatér.
(ezt 2Dben legegyszerűbben így tudtam érzékeltetni:)
Bocs, akkor ezekszerint félreérthető voltam. És tudom hogy a doki mit szemléltetett az alter. realitással, szal azt nem kell magyaráznod thx :))

A másik dolog:
Nalátod, kezdem érteni......:)
Pontosítok: érteni már értem, de nemigazán tudom elfogadni. Világos mit mondasz, ami a bttfben is volt hogy amikor elvégezték a dolgukat a jövőben akkor szinte ugyanakkorra mentek vissza mint amikor elindultak, ergo a 85ös környezetnek nem hiányoztak.

>Ha nem sikerül hazamenned a múltba, akkor bizony olyan embereket fogsz találni a jövőben, akik szerint te eltűntél 30 évre!

Tehát ha mondjuk előremész, és két percet ott töltesz a jövőben, s utána sikerül visszamenned a kiindulópontra, akkor szerinted a jövőben olyan emberek lesznek akik nem hiányoltak, igaz? Akkor eszerint, ha előremész és NEM SIKERÜL visszamenni, akkor a jövőben már ELEVE olyan emberekkel találkozol akik hiányoltak....tehát, ha mondjuk 2015be való megérkezésed pillanatában az ismerősök furán néznek rád, azzal hogy "hol voltál az elmúlt 30 évben?" akkor már tudod, hogy NEM jött össze a visszautazás, igaz? Ha nincs semmi különös reakció, akkor valszeg sikerült a visszaút is.
Nemtudom, túl ködösen fogalmaztam? :)

Na mielőtt még én magam is elvesztem a fonalat, leírok még vmit ami most jutott eszembe: a te elméleted szerint az idő "meg van írva", nem? Tehát, az időegyenesen "rögzítve van" az a tény, hogy te mittudomén 31 éves korodban elmentél a jövőbe, és két perc múlva visszajöttél?!

/off (ha eddig ez nem lenne az...)

Ha már ennyire belemerültünk, akkor hadd ajánljam a 12 Majom című filmet. Na az aztán igazán komplex!(időutazás ügyileg)

Szerintem tetszene! :)

/on

meggyespite Creative Commons License 2002.08.21 0 0 134
Bocs, boneheaD, de szerintem a rajzod eleve hibás... Miért egy másik idősíkban képzeled el az időutazást? Ha elindulsz a felső vonalon, akkor csak ugyanannak a felső vonalnak a jövőjébe juthatsz, a párhuzamos idősíkot a Doki az alternatív realitás szemléltetésére rajzolta fel, amit pedig (eszerint) csak akkor lehet létrehozni, ha valamikor a múltban megváltoztatsz valamit, ekkor azonban már nem juthatsz vissza az eredeti vonaladra, hanem csak a megváltoztatott által létrehozott jövőbe...
Továbbra sem értem, miért olyan nehéz elképzelni, hogy elmész itthonról, de vissza is érkezel ugyanabban a pillanatban, akkor miért hiányolna téged bárki is? Persze ha nem jössz vissza, az gáz, mert időparadoxon, és elpusztul a világegyetem, tudod :) A trilógia szereplőinek mindig sikerült visszajönni, így nem hiányolta őket sem senki. Én értem, hogy azt mondod, hogy amíg a jövőben vagy, addig ugye kimaradt 30 év, és addig hol a f**szba voltál, de ezt nem így kell tekinteni, hanem a különböző időpontokat egymástól független, diszkrét pontokként kell nézni, ebben az esetben abban a jövőben vagy, amit akkor érnél meg, ha minden maradna a rendes kerékvágásban, azaz időben visszajutsz, nem esel ki az időből, és az ismerőseid számára is mindig elérhető maradtál... Hú, de bonyolultan fogalmazok, de meg kell értened! Ha nem sikerül hazamenned a múltba, akkor bizony olyan embereket fogsz találni a jövőben, akik szerint te eltűntél 30 évre! Akkor tényleg nem vagy sehol, csak abban a jövőbeli pillanatban. Viszont ha hazajutsz, akkor csak mintegy bekukkantasz a saját jövődbe, amit akkor fogsz élni, ha minden simán megy...
Ha nem világos, megpróbálom máshogy elmagyarázni...
Többiek? Segítség?
:)
Előzmény: -boneheaD- (131)
Mike73 Creative Commons License 2002.08.21 0 0 133
Na álljunk meg egy szóra!

Az időutazó utazása során egyszerre lehet látszólag több helyen, sőt egy helyen egyszerre több példányban. De az is lehet, hogy egy időszakban sehol sincs jelen. Viszont, mindezen dolgok érvényessége relatív, attól függ, hogy mit minek a szemszögéből nézünk. Egy leszögezhető. Ha nem akarunk elveszni holmi basic időparadoxonokban, akkor axiómaként kell elfogadni, hogy időutazás csak abban az eseben lehetséges, ha az időutazó le tudja magát választani az "abszolút" tér-időről, és a saját temporális tér-idő kvantumát létre tudja hozni. Ezesetben akár tök összevissza is cikázhat az időben. DE! Ahhoz, hogy cikázása közben hatással legyen az "abszolút" világra, néha ki kell lépnie a saját kvantum teréből, majd a továbbutazáskor vissza. Ilyetén teljesen jól működnek a dolgok.
Ámde itt jön a Janeway frász, vagyis a beavatkozás okozta totális paradoxonok tömkelege, mivelhogy ugye ha valamibe belepiszkál mondjuk a múltban, akkor az az ő jövőjét is befolyásolni fogja... Bla-bla.... Na innen nem szeretnék belebonyolódni....
Különben szerintem időutazás nem lehetséges a szónak a sci-fi világában értelmezett jelentésében. A jövőbe való utazás meg ugye nem is időutazás, ráadásul nem is nagy kunszt.

Előzmény: -boneheaD- (131)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.21 0 0 132
áááááááááááh, bocs.
nemtom miért tördelte meg a szöveget, és azt se hogy a rajzomat mér szúrta el :)
(de gondolom látható, hogy a 2015-ös számot kicsit jobbra kell képzelni, az alsó egyenes végéhez)
Előzmény: -boneheaD- (131)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.21 0 0 131
Na akkor lássuk:

Miért nem? Erre ugyanis eddig nem sikerült magyarázatot adnod.:)

Aszittem egyértelmű :)
De akkor kérésed szerint:
ha most lemész mondjuk a közértbe, akkor szerinted ha a lakásodon keres valaki, meg fog találni? :)
Najó, nyilván ez egy debil példa, de arra akartam célozni hogy ha egyszer 1985ben vagy, akkor ott vagy, nem lehetsz 2015ben

is. Vagy-vagy!

Hogy "dokisan" is szemléltessem a gondolatomat:
Itt az időegyenes :) :

1985 2015
----|--------------------
\---------------/

(felső egyenesről "kiszálltál", az alsón keresztül utaztál, és 2015ben visszatértél az eredetire, addig viszont
az "alsón haladtál")

Egyébként ezzel a kijelentéseddel az időutazás lehetséges voltát vonod csak kétségbe, úgyhogy különösebben nem is érdemes

vitába szállni vele.

Jáj! Akaratlanul történt a dolog, mert nagy időutazás mániás vagyok, és én pont elhiszem hogy létezhet! :) (So, nem akarom

kétségbe vonni)

Ha lehet időutazásokat tenni a múlt és a jövő felé, akkor logikusan az is lehetséges, hogy az ember egy időpillanatban

nincs jelen, vagy több (akárhány) példányban is jelen van. Az időutazás éppen hogy kiküszöböli azt a problémát, amit te

felvetsz. Így, időgép nélkül, ha egy időpillanatban nem lennél jelen, akkor az összes következőben sem lehetnél jelen többé,

hiszen halott lennél.

És akkor mi van?
Nem értem, ettől függetlenül miért ne lehetne utazni az időben?
Mármint azt nem értem, hogy ez miért vonja kétségbe az időutazás mivoltát...attól még hogy önmagaddal nem találkozhatsz a

JÖVŐben, attól még ellátogathatsz az időbe! A többi ember él és virul, pl 30 évvel később is, csak ők szerintem vhogy úgy

fogják fel a dolgot, hogy elindulásod pillanatában te "nyomtalanul eltűntél".

Időgép birtokában viszont ez nem akadály, mivel bármely időintervallumot átugorhatsz előre-hátra, oda-vissza, akár

többször is.

Bocs, de itt meg nem értelek. Igen, bárhova elugorhatsz, de itt nem esik le, ez hogy jön ide.
A múltba ha visszamész, nyilván találkozhatsz magaddal (mert ADDIG az időpillanatig míg elindultál, végigélted az éveket),

ezt nem is vonom kétségbe.
(Ezt csak azok a fizikusok vonják kétségbe, akiket a cinema cikk kapcsán említettem. Szerintük nem lehet az idő folyásával

ellentétesen utazni - hogy miért, azt mondjuk nem értem...)

Na kíváncsi vagyok a gondolataidra.

Ja, sorry, tegnap siettem, és elírtam:
nálam a sorrend, 2-1-3 (a 2. rész a legjobb sztem)

Előzmény: Abszolút Nulla (130)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2002.08.21 0 0 130
a probléma az, hogy a 2. részben marty hogy lehet egyszerre két helyen? elindul a jelenből, és a jövőben is ott van!
tudom, elolvastam megint Abszolút Nulla és a Te magyarázatodat, de én mégse hiszem el :) mert az egy dolog amit mondotok hogy visszajön ugyanoda de amikor elindul akkor onnan kezdve NEM LEHET a további években jelen!

Miért nem? Erre ugyanis eddig nem sikerült magyarázatot adnod.:) Egyébként ezzel a kijelentéseddel az időutazás lehetséges voltát vonod csak kétségbe, úgyhogy különösebben nem is érdemes vitába szállni vele. Ha lehet időutazásokat tenni a múlt és a jövő felé, akkor logikusan az is lehetséges, hogy az ember egy időpillanatban nincs jelen, vagy több (akárhány) példányban is jelen van. Az időutazás éppen hogy kiküszöböli azt a problémát, amit te felvetsz. Így, időgép nélkül, ha egy időpillanatban nem lennél jelen, akkor az összes következőben sem lehetnél jelen többé, hiszen halott lennél. Időgép birtokában viszont ez nem akadály, mivel bármely időintervallumot átugorhatsz előre-hátra, oda-vissza, akár többször is.

Előzmény: -boneheaD- (128)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2002.08.21 0 0 129
Ami azt a kérdést illeti, hogy az ember emlékszik-e a már megváltozott múltjára, még nem alakított ki egységes álláspontot a sci-fi irodalom. Érdemes elolvasni Wolfgang JEschke A teremtés utolsó napja című regényét egy érdekes interpretáció megismerése céljából. Amúgy én ahány időutazásos történetet olvastam, amelyikben foglalkoztatta ez a kérdés az írót, mindegyik más és más következtetésre jutott.
Előzmény: hataslepke (126)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.20 0 0 128
szőrszálhasogatás rulez :)
najónem, de figyelj:
ahogy elolvastam a topicot, egy negatív véleménnyel sem találkoztam (emlékeim szerint), ígyhát mi értelme lenne most is tovább magasztalni az egekig a bttf-et? :)
mindenki tudja hogy egy felejthetetlen darab, de pont attól támadt fel a topic, hogy kérdések, szőrszálhasogatások kezdődtek. szvsz jó ez így :) úgyis mindenki csak kíváncsiságból kérdezi (gondolom én), nem pedig b.sztatni akarja a filmet.

web:
ezt ismertétek?
http://bttf.20m.com/
és ezt a fórumot?
http://www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=1291&VID=47795303675119154&KRITIKA=3&OLDSZ=

(sértés ne essék, de az itt levő magoo nickű srác több mint megszállott :) )

nah, akkor:
értem a magyarázatodat, ma gondolkoztam a dolgon, és én is erre jutottam kb.

viszont:
nemtudom emlékszel-e, pár hónapja írtam ide, és akkoris szőrszálakat hasogattam, mindkettőre kaptam választ, de most a cinema-s cikket olvasgatva az egyik igencsak megdőlni látszik!
emlékeztetőül:

a probléma az, hogy a 2. részben marty hogy lehet egyszerre két helyen? elindul a jelenből, és a jövőben is ott van!
tudom, elolvastam megint Abszolút Nulla és a Te magyarázatodat, de én mégse hiszem el :) mert az egy dolog amit mondotok hogy visszajön ugyanoda de amikor elindul akkor onnan kezdve NEM LEHET a további években jelen!

most ennyi.

télleg, kinek milyen tetszési sorrendben követik egymást a filmek?
nekem sima 1-2-3.
a harmadik tetszett a legkevésbé.....ez a vadnyugati milliő annyira nem jön be. (de nem rossz azért! :) )

Előzmény: meggyespite (127)
meggyespite Creative Commons License 2002.08.20 0 0 127
Miért van az, hogy mostanában mindenki szőrszálakat hasogat? :)

"Villámcsapás fogja sújtani az óratornyot PONTBAN tíz óra négy perckor!"

Először is ott van, hogy pontban. Ez a film szerint azért tudható, mert abban a pillanatban meg is állt a mutató. Elvileg ki lehet mutatni, hogy az konkrétan melyik másodpercben történt (az ilyen nagy órákban is számlálódik a másodperc, csak nem látni), ezért ha az maradt meg az emberekben, hogy "pontban", akkor feltételezhetjük, hogy tényleg 22.04.00-kor történt a dolog... Ez amolyan "kis csalás", ami még éppen elfogadható, végülis 1:59-hez az esély, ami még mindig sokkal nagyobb, mint az időutazás létezése, szóval... :)

Marty azért emlékszik, mert különleges helyzetben van - ő maga is részese a változásoknak, ezért lehetséges, hogy emlékszik a múltjára, miközben megéli a jövőt, illetve fordítva is igaz. Tehát 1885-ben ő voltaképpen "emlékszik" a jövőre, mindarra, amit 1955-ben, 1985-ben és 2015-ben megélt. Szerintem ez egyáltalán nem hiba... Gondolj csak arra, hogy Marty arra is emlékszik, hogyan kellett volna összejönniük a szüleinek, annak ellenére, hogy ugye ő ezt teljesen megváltoztatta... Nem tudom, világos voltam-e...

A "hullámhatás" szerintem szintén működhet így, hiszen amíg van rá esély, hogy minden rendbejön, csak kicsit változnak a dolgok (Pl. a fényképről hiányzik Marty bátyjának a haja, holott még csak egy nap sem telt el azóta, hogy Marty elrontotta a szülei első találkozását...), és mire a bálhoz értünk, bizony már a saját létezése is veszélybe kerül - feltételezhetjük, hogy az Earth Angel eljátszása után teljesen eltűnt volna, ha az utolsó esély, a csók elmarad.

Na.
:)

Előzmény: hataslepke (126)
hataslepke Creative Commons License 2002.08.19 0 0 126
Hali!

Most találtam rá a topicra, és nagyon tetszik, amit irtatok.

Persze nekem is vannak szörszálhasogató problémáim. Régen láttam a filmet, lehet, hogy nem leszek pontos.
Az első rész végén, amikor a doki összekapcsolja a kábeleket, mert "jön" a villám, akkor honnan tudja, hogy mikor jön? A papíron csak annyi állt, hogy 4.55-kor(?) csap bele a villám az óratoronyba, de MELYIK másodpercben? A kocsi csak egy pillanatra ér hozzá a kábelhez, és pont akkor csap bele a villám, miért nem mondjuk 15 másodperc múlva amikor már régen máshol lett volna??

A 3. részben, amikor Marty megmenti a tanárnőt, hogy beleessen a szakadékba, akkor honnan tudja, hogy később róla fogják elnevezni a szakadékot, ha megváltoztatta a múltat? A jövő is megváltozna, és akkor nem emlékezne a szakadék nevére!

Mellesleg szerintem lehetséges az időutazás. Honnan tudjátok, hogy nem egy "PÁRHUZAMOS" jövőben éltek? Honnan tudjátok, hogy a múlt, amit tanitottak a suliban, az az EREDETI múlt, és nem az amit megváltoztattak?

Egyenlőre ennyi.
Robi

-boneheaD- Creative Commons License 2002.08.19 0 0 125
hali,

nos, nem tudom kinek van meg az augusztusi cinema, de én tkp azért vettem meg mert van benne cikk az időutazásról :)
a lényeg hogy két német (mi más?) fiatal fizikus elemezgeti az időutazás rejtelmeit, filmeken keresztül. mondanom sem kell, szóba kerül a BTTF is.
az nem érdekes hogy szerintük nem lehet a múltba utazni (mert nem lehet az idő folyásával ellentétes irányban menni), azért mert pont ettől jó a bttf, hogy ilyen is lehetséges benne. lényeg, amin elgondolkoztam: amikor marty pl az 1ben visszamegy, és véletlenül elrontja a dolgokat, az akkori állás szerint a szülei ugye nem fognak összejönni! (ebből lesznek tehát a bonyodalmak)
de!
azzal, hogy ő beleavatkozott a "történelembe", és abban a pillanatban úgy nézett ki hogy szülei nem jönnek össze, ez egy ilyen hullámot indíthatott el, melynek következményeként ő nem születhetett meg, azaz nem térhetett vissza a múltba. persze, én is tudom, hogy amikor a színpadon szerepel, eltünedezőben van a teste, pont emiatt, de hogy lehet hogy csak akkor? már az '55be térés elején is beleavatkozik az események folyásába, és akkor miért nem tűnik már el?
ENNYI idő kell ahhoz hogy az az általam említett "hullám" eljusson marty születésének pillanatáig? kicsit nekem ez sántít.

nah, remélem nem voltam túl bonyolult, de szeretném leszögezni hogy jómagam is nagyon várom a dvd megjelenést, legalább tudom mi lesz a christmas gift :)
remélem igényes kivitelben kapjuk meg, bár az xpress.hu jelentései szerint igen...

meggyespite Creative Commons License 2002.08.19 0 0 124
Igen, ő játssza a saját lányát, az előzetesben is érteni, hogy Michael J. Fox, meg íme:

"Cast (in credits order) verified as complete
Michael J. Fox .... Marty McFly/Marty McFly Jr./Marlene McFly" (IMDB)

A rendszám lehet, hogy azért más, mert Doki a jövőben lecseréltette (talán akkor, amikor átállítatta repülésre, és látták, hogy ilyen régi rendszámmal már nem futhat tovább szegény :) )

Előzmény: MCFLY (123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!