Keresés

Részletes keresés

Tomtom76 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8796

Milyen nyelvűségnek van sok (valódi) nyoma a honfoglalás előtt?

Előzmény: BeNZiN (8795)
BeNZiN Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8795

A magyarul beszélő néptömeg elterjedéséhez képest nem sok nyoma van a magyar nyelvűségnek a honfoglalás előtt.

Ok, hogy mondjuk vasban és környékén a székelyek magyar nyelven beszéltek, de mi a helyzet mondjuk a tisza vidékén, észak mo.-n ahol pl komplett besenyő tömböket telepítettek a honfoglalók, ott sincs semmi nyoma, hogy valaha török nyelven beszéltek volna.

 

 

Előzmény: dzsaffar3 (8791)
abani Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8794
dzsaffar3 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8793

Kellems Húsvéti Ünnepeket!!

---

Kösz.

Mindenkinek!

Safi

 

Előzmény: abani (8792)
abani Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8792

:-))))))))

 

Kellems Húsvéti Ünnepeket!!

Előzmény: dzsaffar3 (8791)
dzsaffar3 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8791

Dehát akkor kik adták e területek majdnem színmagyar helyneveit? A felelet csak egy lehet: akik ott laktak!"

 

és kik voltak azok? A pór-nép! akik kiszolgáltak egy vezető réteget. Tényleg olyan nehéz ezt megemészteni?

-------------

Erről van szó.

Erről pampogok évek óta!

 

Safi

 

Előzmény: abani (8790)
abani Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8790

"Árpád magyarjainak temetői továbbra is hiányoznak, vagy ritkák, mint a fehér holló. Kniezsa István térképén pedig azt látjuk – mégha újabb kutatások finomításokat is eredményeztek –, hogy Tolna-Mezőföld, Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Sopron megye nyugati végeinek 11. századi alapnépessége magyar, kisebb részben szlávokkal keveredve. A folyónevekben is ezt tapasztalhatjuk. Várható lenne tehát, hogy sűrűn találjuk meg itt Árpád magyarjainak temetőit. De alig-alig van belőlük egy-kettő, ellenben szinte zsúfoltan találhatók a késő-avar magyar temetők. Dehát akkor kik adták e területek majdnem színmagyar helyneveit? A felelet csak egy lehet: akik ott laktak!"

 

és kik voltak azok? A pór-nép! akik kiszolgáltak egy vezető réteget. Tényleg olyan nehéz ezt megemészteni?

Előzmény: dzsaffar3 (8789)
dzsaffar3 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8789

Meg aztán, ha kiderülne valahogy, hogy Árpád türk volt, sőt az összes hét vezér is, ez még semmit nem mondana a honfoglalók zömének etnikai identitásáról.

------------


Aztán miért nem?

A honfoglalók zöme?

Arról a mintegy ezer katonáról beszélsz akiknek kb. a fele zsoldos (Thoma Andor) volt?

Vagy az a pár száz honfoglaló vagy néhányszor tíz nemzetség?

Elég lenne csak az úgynevezett 108 honfoglaló nemzetség etnikai identitását megnézni rögtön kiderülne a honfoglalókról létszámáról írt/mesélt blöff. 

A régészet már a hatvanas években cáfolta az állítólagos honfoglaló hatalmas tömegek létét.

Egyszerűen mese.

A magyar történészek mindegyike csak egyetlen, magyar honfoglalás-modellt ismer, egészen pontosan ismerhet: Árpád honfoglalói magyar nyelven beszéltek, amelyet - akár eredeti anyanyelvük volt, akar a sztyeppén tanulták el bármikor és bárkitől - ők hoztak be a Kárpát-medencébe 896-ban, vagy már 894-ben.

Oda, ahol a 9. században kizárólag vagy csaknem kizárólag szláv nyelven beszélő népek éltek volna, lélekszámban feltehetően többen vagy sokkal többen, mint Árpád népe.

Árpád népe élite dominante voltának köszönhetően képes volt nyelvileg asszimilálni az életformájában és genetikai összetételében egyaránt zavartalanul tovább élő többségi szlávságot, miközben gazdaságilag, a vallásban, és a magyar szókincs által jelzett sok más területen (például az, új államigazgatás szavai) jelentős szláv hagyaték élt tovább.


Így gondoljátok? 


"László Gyula így számolt be egy kivételnek számító kiváló orosz tudós budapesti látogatásáról:

'Mert az is egy babona volt a történészeinknél, hogy a késő avarok elszlávosodtak és itt minden szláv volt. Majdnem anekdotának tűnhet, ha szégyenteljes anekdotának is, hogy az '50-es évek legelején itt járt Tretyakov professzor, a Tretyakov galéria-alapító nagy arisztokrata családnak egy késői leszármazottja, egyetemi tanár, régész. És a magyar régészek java része - szégyellem elmondani, de, így volt - körüludvarolta, hogy itt mindenki szláv volt, amikor Árpadék bejöttek. S Tretyakov nagyon higgadtan azt mondta, hogy "Uraim bocsássanak meg, valamit nem értek". "Mit, mit, mit?" "Akkor miért nem beszélünk mi most szlávul egymással?" Tökéletesen igaza van! Mert ha igaz is mondjuk, tegyük fel, hogy igaz teljes egészében a besenyőktől elszenvedett nagy vereség, akkor igaza van Illyés Gyulának, hogy ide csupa asszonyát vesztett férfi meg suhanc hadserege tört be, itt nősültek meg. Megnősültek? A gyerekek az anyjuk nyelvét beszélték. Milyen nyelven beszélünk ma? Magyarul."

 

Makkay: Türkmagyarok, 2005, 27


Meddig megy az ortodox elméletnek ellentmondó, tengernyi, nem régészeti adat semmibe vétele?

Az egyre gyarapodó hiteles források, így a régészet eredményeinek elutasítása vagy felülbirálata olyan kérdésekben ahol azok kizárólagosak és meghatározók: lélekszám, elterjedés, központok, a keltezés, a továbbélés régészeti bizonyítékai, az őslakosság és a hódítók létszámának arányai a temetők szerint.

Csak egyetlen példa a sok közül: a korai Árpádi leletanyag teljes hiánya a Dunántúl déli felében vagy harmadában - a nyugati délszláv-ómagyar nyelvkapcsolatok egyetlen lehetséges területén - nem magyar nyelvtörténeti téma.

Olyan területeken is nyelvünket beszélték már a honfoglalás előtt amely területeket csak a XI. században csatoltak országunkhoz.
Egy másik: a szláv égetéses temetkezések valós száma a Kárpát-medencében.  

 

A hülye hipotézisek felállítása ( Csaba ötletek, kései avarság éhenhalása, a meotiszi sok-sok halon történő gyarapodás vagy egymillió Árpádi honfoglaló)

A források meghamisítása. Pl: A "nemes származású, értelmes és vitéz, a türkök között az első" Levédi nevének megfejtésére legalább négy, egymástól teljesen eltérő magyarázat van. Így több mint indokolatlan a Levédi név "megnyugtató' finnugor etimológiája alapján bizonyítani, hogy 895-896-ban alapvetően magyar ethnikumu népesség jött be a Kárpát-medencébe.


Valójában semmi sem igaz.


Makkay János Türkmagyarok- Turcohungarica (bevezetés egy történelmi tévtan tételeibe)című tanulmányában több mint 80 pontban tételesen cáfolja a történészek és nyelvészek állításait Árpádékkal és a honfoglalással kapcsolatban.

 

Tovább megyek.

 

Nos mint nyelvész ismerned kellene Bencze Lóránt írásait aki teljes egyértelműséggel avar kori magyar nyelvű bibliáról vagy bibliákról ír, és ilyen bibliák hajdani meglétét bizonyítja, csakhogy tanulmányait egyetlen tudós sem olvassa. 
Csak egy példa írásából:"A magyar teológiai nyelv terminológiai kettőssége arra utal inkább - miután nyilvánvaló a 10-11. századi szláv és német térítők dicsekvése a nagy számokkal -, hogy a magyarság tömegeit ekkoriban csak áttérítették egy korábbi kereszténységről a latin kereszténységre, és nem egyszerűen csak a pogány magyarok 'tértek meg'. A 10-11. században valószínűleg már nem volt több ősi, pogánynak tartott szokás, mint amit ma ismerünk....Biztos, hogy a Nagy Károly által 800 körül legyőzött avaroknak több püspökségük volt. Anyanyelvükön kellett lennie a bibliájuknak, a liturgikus könyveiknek. Az is biztos, többek között Szent Cirill és Metód működéséből, összeütközéseiből a nyugati püspökökkel és a pápa általi megvédésükből, hogy a 8-9. század előtt a latinizáció még nem volt olyan erős, mint a 10-11. században. Vagyis a korábbi, az őskereszténységgel kezdődő, inkulturációs térítői szokás szerint anyanyelven hirdették a térítők az evangéliumot minden népnek, anyanyelvre fordították a Bibliát, anyanyelven folytatták az istentiszteleteket.

 

Következésképpen ezeknek az avar püspökségeknek avar nyelvű bibliájuknak és liturgiájuknak kellett lennie.

Ez biztos. 

Ha viszont László Gyulának igaza van, hogy ezek az avarok már magyarul beszéltek [pontosítsunk: nem az avarok, hanem az avar kori lakosság jelentős vagy inkább nagy része már magyarul beszélt], akkor a liturgiájuk és a Bibliájuk is már magyar nyelvű volt.

Ha pedig a korábbi, 5-7. századi avar államalakítási hullámok [avarjainak a] nyelve ótörök volt, akárcsak a hunoké, amint ezt általánosan feltételezik, akkor nyilvánvaló, hogy a magyar teológiai szakkifejezések ótörök rétege innen eredhet, mégpedig a Kárpát-medencéből, és nem feltétlenül a Kaukázus vidékéről,..."


Bencze Lóránt: A magyar kereszténység eredetéről sine ira et stúdió, ín: "Újat és régit". Szennay András pannonhalmi főapát úr 80. születésnapjára közreadják, szerkesztették és lektorálták rendtársai. Bencés Kiadó. Pannonhalma, 2001, 403-404.


Egy avarok által uralt világban azért voltak a teológiai szakkifejezések főleg ótörök nyelvűek, mert mint köztudott, a térítések először nem a köznéppel, hanem uraikkal szoktak kezdődni. A 10. század végén sem a szolgákat keresztelték meg először, hanem a fejedelmi családok tagjait: az idősebb Gyulát, Saroltát, Gézát és fiát, Vajkot, no meg Bulcsút. Ezek pedig mind az avaroknál, mind a 10. századi Árpádi honfoglalóknál, mind az erdélyi Gyuláknál török ethnikumú és nyelvű családok és nemzetségek leányai-fiai voltak.

Az erős, az apostolokra visszanyúló magyar kereszténység szakkifejezései, bizonyos ünnepek nevei nem a sajátos magyar egyházi, nem-római, nem-latin, sőt nem is görög jogfejlődés eredménye lehetnek, "hanem inkább a Kárpát-medencei hun-avar- magyar kereszténységnek a maradványa, amely viszont könnyen lehet a pannóniai, Pál apostoli őskereszténység folytatása (y.ö. a pécsi 3-4. századi katakombákkal és azokban az egyik legősibb Máriaképpel is). Ezt a kereszténységet váltotta fel a római-latin kereszténység a 10-11. században, és törölte el nyomait a tatárjárás, kivéve néhány szokást és nyelvi nyomot. ...

Valószínű, hogy létezett egy ősi pannóniai egyház, sem nem latin, sem nem görög, hanem tőlük többé-kevésbé függetlenül fejlődött, mint a kopt vagy a szír egyház. Ez az ősi egyház élt tovább a Kárpát-medencei magyarságban, amely 3. század előtti szokásokat, egyházjogot őrzött meg."

 

Bencze: idézett mű 403-404

Mit gondosz mit jelenthet ez?

:-))


A Pippin által 796-ban, az utolsó nagy avar-ellenes támadás előtt tartott regensburgi püspöki gyűlés (conventus episcoporum ad ripas Danubii) a meghódítandó avar területek keresztényeinek további sorsával is foglalkozott.

Kimondta,199 hogy "Azoknak pedig, akikről körültekintő tudakozódásunk eredményeként válaszaik alapján már bebizonyosodott, hogy annak a földnek a papjai már megkeresztelték őket a Szentháromság nevében, nem szükséges még egyszer megkeresztelkedniük. Azok esetében pedig, akiket klerikusok kereszteltek meg, a vizet mégis pap áldotta meg a Szentháromság nevében, és jelen vannak maguk a keresztelést végzők, hogy erről tanulságot tegyenek, vagy legalább azok, akiket megkereszteltek, és magukról ilyesféle tanulságot tudnak tenni, nem tartjuk helyesnek, hogy még egyszer megkeresztelkedjenek, hanem pusztán kézrátétellel adassék át nekik a lelki ajándékok összessége, amelyekben a keresztség előtt és után kellett volna részesülniük, és így fogadtassanak be a szentegyház kebelébe.Azokat pedig, akikről tudnivaló, hogy írástudatlan klerikusok keresztelték meg őket, amikor alámerültek a vízbe, hitüket sem vallották meg - ... azokat teljességgel meg nem keresztelteknek kell tekinteni."200


199, 200 A modern irodalomban először Tóth Endre emelte ki a hallgatásból a 796-os tanácskozás jelentőségét: Kereszténység a honfoglalás előtti Kárpátmedencében, ín: A Komárom-Esztergom Megyei Múzeumi Szervezet Tudományos Füzetei, 11, Tata, 1999, 173-174. - Veszprémy 2004, 70-71, néhol helyesbített magyar grammatikával.

Sáfár István


"Nem tudom, hogy olvasol, de te "forrásaidból", azaz a rendelkezésedre álló könyvekből, mindig csak azokat az óvatos feltételezéseket és lehetőség-felvetéseket idézed, amelyek beleillenek a prekoncepciódba, aztán ezeket a feltételezéseket úgy kezeled, mint puzzle-darabkákat, törik-szakad próbálod őket összeillesztgetni."

 

A puzzle darabkákat ti probáljátok illesztgetni összevisszaés ezért lett végül hiteltelen a tudományotok és evvel nagyon sokat ártotok saját magatoknak!

A szlávok és a nyugatiak pedig röhögnak rajtunk és adjátok alájuk a lovat, hogy nem idetartozunk.

 

Szívesen idézek a nyelvészeti szakkönyvekből is a sohsem igazolt marhaságokból elkézelésekből, őshaza feltételezésekről stb.

 

Hát igen.

Valóban.

"Ezeknek az emeletes feltételezés-konstrukcióknak valószínűségszámítási alapon is véres a nyakuk. " idézet tőled.

 

 

Safi

Előzmény: evil linguist (8783)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8788

Mit olvassak figyelmesen?

Az Iszfaháni kódexet?

ha gondolod...

 

én valahol ilyeneket olvastam, már nem emléxem hol:

 

Az avar továbbélés szempontjából perdöntő jelentőségű adat A bajorok és karantánok (karintiaiak) megtérése (Conversio Bagoariorum et Carantanorum) című latin nyelvű munka 3. fejezetében olvasható mondat: azokat (tudnillik az avarokat), akik az igaz hitnek engedelmeskedtek és elnyerték a keresztséget, a királyok adófizetőivé tették, és földjüket, amelyet ott maradva birtokolnak, mind a mai napig (usque in hodiernum diem) megtarthatják a királyi adó fizetése fejében. Mivel a Conversio keletkezésének idejét a szakemberek egybehangzóan 870-871-re teszik, a "mind a mai napig" kifejezés alapján arra kell gondolnunk, hogy 870-871-ben a Frank Birodalom keleti határvidékén, Pannoniában a szomszédos bajoroktól és szlávoktól egyértelműen megkülönböztethető, keresztény és földművelést folytató avar népesség élt. Ez tökéletes összhangban áll azzal a frank évkönyvekben szereplő híradással, miszerint 805-ben, amikor a frank seregektől szétzúzott avar állam uralkodó népessége egykori szláv alattvalóitól szorongattatva legyőzőjéhez fordult pártfogásért, Nagy Károly Szombathely és Deutsch-Altenburg közötti (inter Sabariam et
Carnuntum) határvonaltól keletre létre hozott egy avar vazallus államot. Egyébként ennek egyik határát képezte a Wangarok határa elnevezésű hegy, amelyet Jámbor Lajos keleti frank uralkodó egyik 860-ban kelt oklevele említ.
Regino prümi apát kortársi híradása a magyarok Kárpát-medencei honfoglalásáról. Regino a 889-es évnél foglalja össze ismereteit a honfoglalás lefolyásáról s egyebek mellett a következőket írja: Az említett népet (a magyarokat) tehát a mondott vidékről (Szkitiából), saját lakhelyeikről kiűzték a vele szomszédos népek, akiket besenyőknek neveznek, mivel számban és vitézségben is fel
ülmúlták őket, és mivel  mint előre bocsátottuk  a szülőföld nem volt elég az ottlakásra a túláradó sokaságnak. Amazok vadsága elől megfutamodva, útra keltek tehát, búcsút mondva hazájuknak, hogy olyan földet keressenek, amelyen lakni tudnak
és megtelepedhetnek. És először a pannonok és avarok pusztáit bekóborolva (Et primo quidem Pannoniorum et Avarum solitudines pererrantes) vadászattal és legeltetéssel keresik meg mindennapi megélhetésüket. Azután a karantánok, a morvák és a bolgá-
rok határaira törnek sűrű ellenséges támadásokkal, karddal csak keveseket, de sok ezreket ölnek meg nyilaikkal, amelyeket olyan ügyesen lőnek ki.

a Fuldai Évkönyvek régensburgi folytatója, aki Regino kortársa volt, s mint a prümi apát, ő is a Karoling reneszánsz latinságát sajátította el az iskolában és használta műveiben. Ez az annalista a 884. évhez írt feljegyzésében azokat a katonákat nevezte pannoniusoknak, akik az adott esztendőben (és nem a távoli ókorban) a frank vezérek parancsnoks
ága alatt a Rába folyónál szálltak szembe a támadó morvákkal. Az Annales Maximinianiban arról olvasunk, hogy Nagy Károly, miután Bajorországban az avarok és pannonok ügyeit intézte, visszatért a császári rezidenciára, Aachenbe (causas Avarorum et Pannoniorum disponens, Aquis palatium reversus est.). Bíborbanszületett Konstantin könyvének a 30-31. fejezeteiben a Balkánra
települt horvátok történetét tekinti át; szól honfoglalásukról, amikor megszerezték országukat az avaroktól, akik korábban urai voltak a Dunától az Adriáig eső területeknek is. Nos, a 30. fejezetben egyebek mellett a következőket írja a tudós császár: Pár
évig harcoltak egymással, majd a horvátok bizonyultak erősebbnek: az avarok egy részét megölték, a többieket pedig meghódolásra kényszerítették. Ettől fogva ez a terület a horvátok hatalmába került, ám máig vannak Horvátországban az avarok közül valók
s ezek avar mivolta felismerhető.

 

meg ilyenekből van még

Előzmény: evil linguist (8787)
evil linguist Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8787

Mit olvassak figyelmesen?

Az Iszfaháni kódexet?

Előzmény: Törölt nick (8785)
evil linguist Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8786

Ezeknek az emeletes feltételezés-konstrukcióknak valószínűségszámítási alapon is véres a nyakuk. Egy ötemeletes konstrukcióból levont következtetésnek alig valamivel több, mint 3% esélye van arra, hogy igaz legyen. Mármint akkor, ha mindegyik feltételezésnek 50%-os esélye van arra, hogy igaz legyen, és logikailag helyes a következtetési lánc. És hol vannak az alternatív feltételezések attól, hogy legyen 50%-os sanszuk?

 

Előzmény: Törölt nick (8777)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8785

nem vették őket észre? hm, talán csak figyelmesebben kellene olvasgatni azokat a forrásokat

Előzmény: evil linguist (8784)
evil linguist Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8784

És a kortársaik is direkt kibaszásból nem vették őket észre.

Itt éltek évszázadokon, sőt, évezredeken, évtízezredeken keresztül egyes fantazmagória-változatokban, de soha nem viseltek háborút, nem tanúsítottak ellenállást az újabb és újabb hódítóhullámokkal szemben, mindegyiket megtanították magyarul, de olyan diszkréten, hogy senki nem vette észre, nem hagytak hátra a mindenkori domináns régészeti kultúrától különböző régészeti emlékeket.

Én tudom, hogy az első évezred második fele forrásszegény korszak. Na de ennyire? És mi volt előtte?

Előzmény: Törölt nick (8774)
evil linguist Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8783

Nem tudom, hogy olvasol, de te "forrásaidból", azaz a rendelkezésedre álló könyvekből, mindig csak azokat az óvatos feltételezéseket és lehetőség-felvetéseket idézed, amelyek beleillenek a prekoncepciódba, aztán ezeket a feltételezéseket úgy kezeled, mint puzzle-darabkákat, törik-szakad próbálod őket összeillesztgetni.

Az sem úgy van, hogyha Harmatta vagy Benkő valahol valamit lehetőségként felvetett, akkor az vitathatatlan tény. Nem tudom, kinek az ötlete a korreláció és az idősorok nehézágyúként való bevetése - a tiéd vagy valamelyik forrásodé -, de ezek precízen definiált matematikai statisztikai fogalmak, az utóbbi ráadásul még nehéz is, metaforikus értelemben, csak hogy tudományos benyomást keltsen az ember, nem érdemes használni őket.

Meg aztán, ha kiderülne valahogy, hogy Árpád türk volt, sőt az összes hét vezér is, ez még semmit nem mondana a honfoglalók zömének etnikai identitásáról.

Előzmény: dzsaffar3 (8773)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8782

na igen, sokan ma is örülnének, ha ilyenben lakhatnának

Előzmény: Ma más a kása (8776)
Tomtom76 Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8781

Nem akartam megbántani.

Előzmény: Törölt nick (8780)
Tomtom76 Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8779

Szerintem nem vicces. Szokásos levegőbe puffogatatás... Azért az már tényleg fárasztó, hogy itt folymaatosan a valós történeti forrásokat akarjátok megcáfolni, megmagyarázni, hogy ezért meg azért mondták. Könyörgöm.. mi a f@szt mondanak a korabeli források, hogy kik voltak Árpád honfoglalói??? Pont, hogy Ti magyarázzátok bele a magatokét. Persze, ha lett volna egy olyan iromány, hogy Árpádék úgy beszélétek, mint az egyértelműen finnugor népek, itt lobogtatnátok bizonyítékként. Nektek a DAI, a muszlim kútfők, a magyar legendák, az eredetmonda, a tarihi üngürüsz smafu?!

Előzmény: kisharsány (8778)
kisharsány Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8778

:))))

Előzmény: Törölt nick (8777)
Ma más a kása Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8776
Előzmény: Törölt nick (8774)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8775

...hogy ebben a narratívában elveszik az alternatív történészkedés eredeti célja: a múltfényezés.

 

nem mondod... a hős Árpád és Attila ivadékai helyett a mindenkori szolgasorban tartott megalkuvó, megszállt népesség fényes múltját fényezzük?

Előzmény: evil linguist (8771)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8774

képesek az őslakos magyarok észrevétlenül lappangani a Kárpát-medencében

 

persze hogy rejtőzködtek... de ez nem a ő érdemük, hanem a történetíróké, akik hunokat meg avarokat, pláne marhanagymorva szlávokat vettek az ő nevükben utólag lajstromba

Előzmény: evil linguist (8771)
dzsaffar3 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8773

Én semmit nem akarok bizonyítani.

Csak rámutattam, hogy a személynevek etimológiája nem perdöntő bizonyíték viselőik nemzetiségére.

..................

 

"Más következtetések vonhatók le honfoglaló őseink nyelvi viszonyaira, - ha az  Álmos, Árpád-féle nevekben török személynévi hátteret keresünk, mint ha ezek magyarázatait a magyar nyelvrendszer kereteiben helyezzük el"

 

Benkő Lóránd in: MTT 54

 

Arról már ne is beszélünk, hogy Harmatta mint nyelvész a nevekből komoly következetetéseket vont le

 

Valami ilyesmit:
Célszerű, ha a források alapján részben ismert 10. századi Árpád-családfát megvizsgáljuk a nevek etimológiája szempontjából.

Ez az eljárás a komoly tudományos irodalomban az un. homogén szériák - sorozatok elemzése, amely a névtani vizsgálatokban egyedül szolgálhat ethnikai rokonság bizonyítására, hiszen "a személynevek, statisztikai értelemben, korrelációban vannak a személyi vagy családi identitással: a nyelvi-ethnikai identitást jelzik.

 

 

"Ilyenek előfordultak a világtörténelemben. Éppen olyan dolog ez, mint hogy a latin galloknak germán frank volt a császára. Akiből előbb-utóbb francia király lett. A gall földön elfranciásodptt viking hercegből pedig angol király. Magyarul: a magyarok fölött uralkodó fejedelemnek sem kell feltétlenül anyaszült magyarnak lennie."

 

Makkay, Türkmagyarok 32. old.

 

Mostanában Benkő prof írásai sokat foglalkoztatnak. Meglepő dolgokról ír, úgy hogy bizonyos vagyok benne nem Árpádék hozták ide nyelvünket.

Sajnos Bekő úr írása nincsenek fenn a neten csak hiányosan ezért kénytelen vagyok befáradni az Akadémia könyvtárába, pontosan tudom mit keresek.

 

Üdv Safi 

 

 

Nézd ugyan pillanatnyilag most kevés az időm, de szívesen belemegyek ezen a téren a vitába.

Előzmény: evil linguist (8770)
kisharsány Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8772

Te ! - te nagyon Te ! :))

 

       törökül beszélő törökök voltak, akik aztán nyelvileg asszimilálódtak a magyarul beszélő őslakossághoz.

 

Ezt már Szekfű Gyula leírta egyszer - de többezer évvel előbbre datálva: "Der Staat Ungarn, eine Gersischichtsstudie" (Deutsche Verlage-Anstalt Stuttgart- Berlin 1917)

A magyar fordítás 22. oldalán ír arról, hogy ....a harcias török pásztortörzsek meghódították a halász-vadász-madarász-gyűjtögető finnugor törzsecskéket, " a győzők eltanulták a legyőzött nyelvét, és évszázadok alatt egy néppé kohósultak"...

 

Ki olvasta még rajtam kívül ezt ? irgumburgum... :))) - oszt most úgy adja elő, mint saját ötletét :))

Előzmény: evil linguist (8771)
evil linguist Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8771

Ja. Ez már volt.

Szóval a honfoglaló álmagyarok törökül beszélő törökök voltak, akik aztán nyelvileg asszimilálódtak a magyarul beszélő őslakossághoz. Most eltekintve attól, hogy ez teljesen alaptalan spekuláció, amely egy szintén alaptalanul kitalált anomáliát próbál megmagyarázni, elég nehéz azt kibeszélni, hogy a honfoglaló törökök legtekintélyesebb, fejedelmet adó és feltehetően legnagyobb létszámű törzsének magyar neve volt. Meg azt is, hogyan voltak képesek az őslakos magyarok észrevétlenül lappangani a Kárpát-medencében.

Azt már csak halkan kacarészva jegyzem meg, hogy ebben a narratívában elveszik az alternatív történészkedés eredeti célja: a múltfényezés.

Előzmény: Törölt nick (8768)
evil linguist Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8770

Én semmit nem akarok bizonyítani.

Csak rámutattam, hogy a személynevek etimológiája nem perdöntő bizonyíték viselőik nemzetiségére.

Előzmény: dzsaffar3 (8769)
dzsaffar3 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8769

A honfoglaló magyarok évszázadokig erős türk kulturális hatásnak voltak kitéve, a honfoglalás előtt a Kazár Birodalom kötelékébe tartoztak.

Miért is nem elégséges magyarázat ez a törökös nevekre?

--------------

A kérdés.  

És mit kívánsz evvel a feltételezéseddel bizonyítani?

 

Safi

 

Előzmény: evil linguist (8767)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.28 0 0 8768

ezzel messzemenőkig egyetértek én is...

...sőt olyannyira türk hatás alatt voltak, hogy őket (a magyarokat?) hívták akkoriban türköknek.

 

a gondolatodat folytatva nem túl merész feltételezés tehát, ha türk hatásra nem csak a névválasztásukban, de nyelvükben is türkök voltak :D

Előzmény: evil linguist (8767)
evil linguist Creative Commons License 2013.03.28 0 0 8767

A honfoglaló magyarok évszázadokig erős türk kulturális hatásnak voltak kitéve, a honfoglalás előtt a Kazár Birodalom kötelékébe tartoztak.

Miért is nem elégséges magyarázat ez a törökös nevekre?

Előzmény: dzsaffar3 (8754)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.28 0 0 8766

dzsaffar véleményét osztom.

 török nevek

Előzmény: Törölt nick (8765)
Tomtom76 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 8764

Szerintem 895-ben török honfoglalók telepedtek rá a kárpát-medencei (főként) magyar nyelvű népességre.

Előzmény: Törölt nick (8763)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!