Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Nem tudom. Nem hinném mert ezt úgy ettük meg kb egy hét alatt hogy nem igazán szottyosodott. A ma levett utólsó is olyan volt mint az egy hete levett, rágható de nem kemény. Érett. Most rágom épp körbe, és azt látom hogy a pirossága a magháztól indul.
Nem tudom mi ez, de még nem érett, dudros mint a Pachams, méretre is olyan, de tuti hogy nem az mert az ott van mellette, viszont fehér mint a hó. Vérbelűnek vérbelű, csak fehérvérbelű. Igazi különlegesség. :-) Lehet hogy Hardy?
Szóval levettem az utólsó szemet is, csak azt még a feleségem telefonjával csináltam, majd később felteszem. Ez elég kicsi volt a többihez képest, illata nincs, de nekem a húsa nem tünik száraznak, és az ize is jó, körte ízű. Megpróbálom visszanézni az e-mailjeimet hogy kitől kaptam, hátha még fórumozik.
Nagy jellemzéssel nem szolgálhatok mert idén termett először, innen a fórumról kaptam valakitől a vesszőt, de holnap leveszek mégegy szemet és leírok mindent amit le lehet róla. Lefényképezem, lemérem, stb.
Jellemeznéd néhány szóval a vérbélű körtédet? - mert nem tűnik azonosnak ezzel a ládányi mennyiségűvel, aminek a szaporító anyagát eredetileg Tengeri-ből kaptam, majd sikerült rádupláznom a "Rumanyi" fórumtárs fajtagyűjteményéből. / A július közepén érő "Ribbeck-féle vérbélű körte"-vel is ez történt. :) / Augusztus elején érő Vérbélű:
11-18 dkg-ra nőttek, mutatósak, alig van illatuk, a húsállomány száraznak, ritkának érződik, hiányolom a savat, kevés az édeske, kövecses és hamar szotyósodik..- mégis ez is egy vérbélű körte, ami ránézésre nagyon hasonlít az olaszok "Pero cocomerina o Briaca"-jára, vagyis a "Részeg körte"-'jére.
Aminek a származása: Ville di Montecoronaro, ahol éppen most augusztus 16-18-án rendeznek 3 napos ünnepet a tiszteletére: A bordó héjú variáns talán csak illatos, de a zöld héjút úgy jellemzik, hogy nagyon finom és muskotályos is: http://goo.gl/ypmEqY, http://goo.gl/KdPnzM Van még belőle október végén érő is.
Köszi, de kétféle csonthéjas gyümölcsöm nincs, meggy és cseresznye. Pusztán növényvédelmi megfontolásokból persze, viszont következésképp nem tudok mit hozzátenni a topikhoz.
Nem tudom a topiktárs körtéje miért nem pirul, viszont múlt héten módomban volt megkóstolni a Carment, és tényleg van benne fantàzia.
Úgy alakult, hogy másfél fán terem nálam a kis vérbélű. Lehet, hogy termőfa koronájába érdemesebb lenne oltani belőle, azért is, mert hamarabb terem, másrészt, ebből egy egész fa esetleg soknak tűnhet. Július közepétől érik és szottyósodás nélkül egy jó hétig élvezhető.
Értékes botanikai fajta, ami már a "kis jégkorszak" elött is ismert volt, hasonlóan a "Peter's Birne"-hez, vagy a "Nagy szegfűkörte"-hez /ami azonos a Kleine/!/ Muskateller Birne-vel / : http://goo.gl/cUVHkU Szívesen küldök oltóvesszőt és viszonzom a jó kívánságaidat!
SZIA JÓZSIBÁ! köszönöm a piros körtéről,amit írtál a nevét feljegyeztem hogy nefelejtsem.A vérkörtéről csak annyit,majd őszre elképzelhető hogy kérnék tőled oltóágat csak alanyt kell neki keresni,de majd megoldom.Mégegyszer köszi,sok sikert jó egészséget neked,és persze minden fórumozónak úgy szintén.
Lehet,hogy én is megkostolom...Józsi báét...mondjuk közvetve,mert egyebek mellett erről is kaptam tőle oltóvesszőt és a gyorsítás miatt meglévő fába is tettem,ami szépen hajt.Szóval akár már jövőre is teremhet :)Mindenesetre látványilag nagyon szép körte.
Ez a korság nálam egy hét alatt végezte ki a fát. Viszont voltak ilyen tünetek más fáknál is /levél széle elkezd barnulni, majd az ágon lévő levelek bebarnulnak és elszáradnak/, ha észreveszem, még mielőtt elérné a sudarat és levágom semmi gondom sincs vele. Ez a fapusztulás nagyon gyors volt. Na de maradt még több mint 2000 db belőlük, csak ne nagyon terjedjen.