Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Most termett először, de bőségesen. Igen, 4-5 cm az átmérőjük, 4,5-6,5 dkg-ak és július közepén már érettek, jó ízűek voltak és csak a 8-10 nap után kezdtek el lassan szottyósodni, nem olyan hirtelen, mint az Aromata bistrica nagy körtéi. Megőrzésre érdemes fajta.
Az én nagyobbik unokám (6 éves) is csak 1 szem málnát volt hajlandó megenni, hiába a tövéről vette le. Őszibarack, szőlő mosolyog rá, de Ő nem mosolyog vissza, rá se hederít. A kissebbik (1,5) még minden gyümölcsöt eszik. Remélem megmarad ez a szokása. Nem rajtam múlik, én jó példával járok elől!
Ez egy jó ötlet megpróbálom talán bejön nála is. Én nagyon szeretem a gyümölcsöket és azt szeretném ha az unokám is ilyen lenne de erőltetni semiképen nem akarom.
Az elektromosal csak kis tételt lehet nálam nem igazán vált be. Kemencébe készítettem egy aszaló tálcát azzal próbálkozom. Lehet hogy holnap a kemencében történő sütés főzés után kipróbálok egy adag ringló szilvát.
Almát, cseresznyét, meggyet és kajszit aszaltam eddig. Nagyon bejöttek. Eláll. Magában is finom, gyümölcslevesben pedig sokkal jobb, mint a fagyasztott. Nem málik szét. Sokkal kevesebb helyet igényel. 20-30 kg meggy nem tölt meg egy 5 literes dunsztos üveget.
Ültess vagy oltsál Piros Vilmost, az egy jó héttel később érik és ugyanolyan finom. Amúgy úgy tudom, hogy a körte a fán áll el legtovább, leszedve hamarabb érik.
Van egy harmadik verzió is, leszeded, megadod a címed, én meg elmegyek segíteni megenni, meg hozok is belőle, mert mi a befőttet is szeretjük. :-)
Csak vicceltem. Ha sok van, miért nem próbálod meg eladni? Facebookra kiírod hogy eladó, és szerintem másnap mennek is érte, de én ki ülnék az utcára is velük.
Több leírásban valóban sárgaként említett. Azonban,zölden kell leszedni,utolérik mint a naspolya. Ha tapintásra nem kemény hanem rugalmas,gumiszerű akkor fogyasztható. Beülröl ekkor már teljesen barna mintha szottyos lenne,de a gyümölcshús mégsem szottyos hanem lédús és puha. Igen mostanában érik,apró fajta,kb. Arabitka méretű vagy kicsivel nagyobb. Megérve édes mint a legérettebb görögdinnye,savai nincsenek.
Heló. Ismeri valaki a cukorkörtét? Evésen és pálinkafőzésen kívül még mire jó? Tegnap a piacon vásároltam belölle 1 idős nénitöl,van 1 öreg fája amit még az édesapja ültetett + még egy 8 éves ami tavaly termet elöször. Tősarjrol szaporította,ősszel kapok belölle.