Keresés

Részletes keresés

dzsoamenyet Creative Commons License 2007.11.28 0 0 297
nekem ilyenem van es bejon:
http://www.laing.hu/
Előzmény: Törölt nick (274)
Patriotnn Creative Commons License 2007.11.27 0 0 296

Üdv!

Számolgatom az elektromos fogyasztásokat. Meg tudja valaki mondani, hogy egy egyszerű számítógép mennyi áramot fogyaszt? Állandóan be van kapcsolva, a monitor az csak napi 6 órát kb.

Mennyivel kell számoljak?

KÖsz.

subszi Creative Commons License 2007.11.20 0 0 295
Köszi, végig olvastam, nagyon jól le van írva.
subszi Creative Commons License 2007.11.19 0 0 293
Így van, én tényleg azért írtam ide, hogy leírjam a Noboval való tapasztalatomat, és érdekeltek mások tapasztalatai, tanácsai.
A kályhával való f?tést nem tartom macerának, szerettem vele f?teni, mert hangulatos és jó meleget csinál, tényleg csak a szag miatt nem válaltam idén (nem vagyok kényes!).
Én lakom itt előszőr, így még nem volt kitapasztalva mi hogy működik.
Nekem az a célom, hogy megoldást találjunk, és ezért érdeklődtem itt, hogy ne tudatlanul álljak a témához (valóban nem a házat szóltam le, és nem is a tulajt!). Hétvégén sikerült beszélnünk, és próbáljuk közösen megoldani a dolgot. Ígérték, hogy az éjszakai áram is be lesz vezetve (többen ezt is említettétek), készségesen állnak a témához.
Minden (a témához) hozzáértő hozzászólást köszönök.
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.18 0 0 292

Senki nem szólt le semmit, itt mindenki annak alapján mondott véleményt, amit a bérlőd írt. Ő olyan szagról beszélt, ami a begyújtástól számított fél év múlva is erősen érződött a házban, ez pedig nem igazán természetes jelenség. 

A kéménybélelés szükségességéről is azt írta, hogy azt szakember mondta neki.

Egyébként nem is értem, miért írtál ide, nekünk ehhez semmi közünk, ez a téma rád és a bérlőre tartozik.

Mi csak segíteni szerettünk volna a kérdezőnek, mert annak alapján amit ő itt leírt, feltételezhető volt, hogy a fűtésmegoldás nincs rendben a házban.

Innentől rendezzétek egymás között.

Előzmény: pb70 (290)
atiTDI Creative Commons License 2007.11.18 0 0 291
A bérlőd tanácsot jött kérni ide ha jól tudom, mi pedig segíteni próbáltunk.:P
A tuti cserépkályhát akkor már tudjuk, de a falazatról, hőszigetelésről, ablakokról még mondhatnál pár szót...
Előzmény: pb70 (290)
pb70 Creative Commons License 2007.11.18 0 0 290
Kedves láttatlanul okoskodó hozzászólók.

(NE ITÉLJ LÁTTATLANUL, HA A RÉSZLETEKET NEM ISMERED)

Én lennék a tulajdonosa a leszólt háznak.(subszi) Fűtésről annyit vadonat új cserépkélyha ami annyit jelent teljesen új csempéből rakva kiszámitva a lakás nagysága és úgy megrakva, még ráadásul van benne egy rézcső vezeték amivel központi fútés radiátorait fűti, Ez annyit jelent amig nagy lánggal ég a tűz és nem meleg a csempe addig a radiátorban a melegvíz cirkulál és ez fűti a házat, majd a csempék felmelegedése után a kályha ontja a meleget és trópusi meleget lehet csinálni. Tavaly a bérlő azzal fűtött csak macerásnak tartotta. A szag meg természetes a cserépkályha mellett. A kémény is új mint a kályha.

A ház elektromos hálózata vadonat új, teljesen felújított ház nem kiadásra, hanem saját célra készült nem gányolt.

A NOBO fűtőtestet(2000 W) kiegészítő fűtésnek vettem.
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.16 0 0 289

Nem, inkább 1890 körül, ha lehetne választani.

 

Ha az "utasítom" szó zavar, akkor fogalmazzunk úgy is, "megkérem a tulajdonost a fűtés megoldására". Teljesen mindegy, mert a lényeg az, hogy ha nem csinálja meg, akkor húznék onnan. Van ezer másik bérlemény. 

Pedig a legjobb megoldás a kémény rendbetétele lenne, mert egy cserépkályhával trópusi meleget lehetne csinálni egy akkora helységben.

Én ezt a vonalat erőltetém, mert még az sem biztos, hogy feltétlen ki kell bélelni. Meg kellene kérdezni több szakit. Valószínűleg kátrányosodik, és attól bűzlik. Lehet, hogy maga a kályha, akkor meg azt kell újrarakatni. Ott is százezrekről írtak, pedig nem biztos, mert lehet, hogy az egy kicsi kályha, amit kb. 70-ből újrarak egy vidéki mester.

Előzmény: Törölt nick (286)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.16 0 0 285

Mi vagy te, főnök ?? Az utasíthatja a beosztottját !!

 

Ha tisztában lennél a témában érintett tulajdonos, illetve bérlő jogaival/kötelességeivel, nem írnál hülyeségeket. 

 

Egy bérleményben a megfelelő fűtés megoldása nem a bérlő feladata, hanem a tulajdonosé! Esetleg egyedi megállapodás szerint ez változhat, pl. szerződésben szabályozzák, hogy a kéményt mégis a bérlő teszi rendbe saját költségén, de akkor cserébe mondjuk kizárólagos bérleti jogot kell szavatolnia a tulajdonosnak mittomén 5 évig. Ha pedig ennek valamely okból nem tesz eleget, akkor időarányos számítással meghatározva, ki kell fizetnie a kéményre fordított összeg még jogos részét a bérlőnek.

De normál esetben a tulajdonos feladata a fűtésmegoldás. A bérlő bérleti díjat fizet, illetve a fűtés/többi használati akármi üzemeltetési költségét (gyk.: rezsit). 

Amennyiben a tulajdonos normális fűtést nem biztosít -mint itt is-, akkor a bérlemény télen emberi tartózkodásra alkalmatlan.

Abban az esetben persze lehet ez másként, ha a felek külön rögzítik, hogy a bérlemény fűtés nélküli, illetve, hogy a meglévő kényszerfűtés költségeivel -jelen esetben, irdatlan drága villanyfűtés- a bérlő tisztában van, és vállalja annak anyagi vonzatait.

DE!!! Még ebben az esetben is áll a második felvetésem, miszerint ha a hölgy összeadja a költségeket -óccsó bérlemény+horror energiaszámla-, akkor annyiból már bérelhetne egy normális lakást, vagy házrészt is.

Nem tudom mi itt a problémád?

 

Az meg a történet ismeretében elég nagy hülyeség, hogy a közös költséggel jössz, mert egy bérlemény esetén az a legkisebb tétel, mondhatni, nem oszt nem szoroz akkor, ha a bérleti díjra és/vagy a rezsire horror összegeket kell fizetni.

Előzmény: Törölt nick (284)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.16 0 0 283

Igazából nem értem mitôl csapódott le. Tiszta szívás.
 

Amit eddig leírtál, annak alapján nem lennék meglepődve, ha abban a házban valami özönvizes vezetékezés lenne, 1,5-ös alumínium vezetékekkel, és max. 1 fázison 10Amperrel.

Arra nem igazán fogsz tudni több nagy panelt kötni, mert nem bírja el a rendszer. Ha mindenképp itt maradsz, és villanyfűtés mellett döntesz, érdemes lenne átnézetni egy villanyásszal a lehetőségeket.

Ha levágja az automatát, annak örülj, mert akkor legalább a védelem működik valamilyen szinten. Az kevésbé lenne szerencsés, ha leégne az egész hóbelebanc a túlterheléstől..

Előzmény: subszi (280)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.16 0 0 282

Én is úgy gondolom, hogy alapvetően hülyeséget csinálsz ezzel az "albérlettel" (valójában nehezen nevezek albérletnek egy olyan helységet, ami emberi tartózkodásra alkalmatlan). Akkora villanyszámla mellett, amit ezekkel az energiatemetőkkel gyártasz, már egy normális lakást is tudnál bérelni (talán nagyobbat is).

A siesta sem állandó fűtésre való, én nem igazán ajánlanám neked több okból:

 

1. nem fogsz sokkal olcsóbban kijönni mint a villanynál, ráadásul macerásabb mert cserélgetni és hurcolászni kell a palackokat.

2. egy olyan kis szobából hamar megeszi az oxigént, cserébe megtelíti égéstermékkel, úgyhogy magam részéről nem aludnék nyugodtan mellette.

 

Jelen helyzetben én az alábbiakat tenném a helyedben:

 

1. utasítanám a tulajdonost, hogy csináltassa meg a kéményt saját költségen, mert ez így nem lakás, hanem egy hideg ól

ha nem hajlandó rá, akkor:

2. húznék onnan jó messzire, és keresnék egy normális albérletet

 

Ne azt nézd, hogy az albérlet maga olcsó. Ha kifizetsz mellé 40ezer villanyszámlát -és még így is megfagysz-, akkor már lassan ugyanott vagy, mintha bérelnél egy rendes gázos lakást, 70-80-ért.

Előzmény: subszi (280)
atiTDI Creative Commons License 2007.11.16 0 0 281
Nem tudom mennyit fizetsz az albérletért, de mindent összeadva lassan többe vannak a számlák mint ha a rózsadombon bérelnél egy panelt...
Előzmény: subszi (280)
subszi Creative Commons License 2007.11.16 0 0 280
Jól hangzik, Robin, amit írsz. Ezekszerint rengeteget számít, hogy én kb. kétszer akkora helyet fűtök.

Napok óta 15 fölé nem tudok f?teni csak azzal az egy noboval. :(( Két fújóst használok még, azzal megy 17re 1-2 óra alatt. Persze, más nem nagyon működhet (még 1 valami, pl. számítógép, vagy a TV...), mert lecsapja a biztosítékot, ezért két Nobot már nem is tudok használni folyamatosan egyszerre (a fújósok helyett lenne a másik Nobo).
Ma beszélek a tulajjal este, mert ez így nem jó.
Közben keresem a siestát.
Képzeljétek, tegnap hazamentem, 10 fok volt, mert lecsapta a biztosítékot "valami". Igazából nem értem mitôl csapódott le. Tiszta szívás.
Na, jó, köszönöm a segítôkész hozzászólásokat, utána néztem dolgoknak, és ma intézkedem.
Előzmény: Robin (278)
atiTDI Creative Commons License 2007.11.12 0 0 279
Olyat kell venned méretben, ami a házad hőigényét kiszolgája. Szerencsére elég széles a teljesítményskála, és árban csak pár ezressel kerülnek többe a nagyobbak.
Ugyanúgy néz ki mint egy gázkazán, ugyanúgy is működik. Kijön belőle 2 db vízcső és kész. Ha HMV-d is gázos volt, akkor olyat kell választani amelyik tudja.
Vezérelt áramról is használható, hiszen fixen telepített, nem konnektoros. Fontos, hogy legyen 3 fázis és combos automaták.
Nekem csak kiegészítőnek lett felrakva mert gyorsan készült a ház, a gázosok meg kéményesek kicsit le voltak maradva és kopogtak a mínuszok.
Nyílván üzemeltetni nem olcsó mulatság, de hát konkrét összegeket nem tudok mondani...
Előzmény: Törölt nick (277)
Robin Creative Commons License 2007.11.12 0 0 278
Nyár óta nem jártam itt, azóta beüzemeltem egy Nobo radiátort, és minusz néhány fokig (külső hőmérséklet) teszteltem is. A szoba nem nagy, de nem tökéletes a szigetelés (még), 2 fokról 22-re kb 2 óra alatt fű fel. A ház faház, amolyan kicsit szigetelt nyaraló, méretre az ajánlottnál eggyel nagyobb volt csak raktáron, ezért azt vettem meg. Ha valakinek kérdése lenne, írhat, kérdezhet, a mailem él.
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.07 0 0 277

Igen, ilyesmire gondoltam. :-)

No akkor erről mondj kérlek bővebbet. :-)

Pl.

- mekkora házat fűtesz vele?

- Úgy működik-e, ahogy írtam, tehát gáz cirko kazán helyére telepíthető-e, a meglévő radiátorok felhasználásával?

- vezérelt áramról használod-e/használható-e?

- kb. mennyi a havi üzemeltetési költsége?

 

Nekem kiegészítő fűtésre kellene valami megoldás, mert a fő fűtőberendezésem egy kandalló. Az befűti a házat, de éjszakára kell valami más is. Jelenleg gáz van, de azt szeretném megszüntetni.

Gondolkodtam én is Nobo vagy SE panelekben, de akkor le kéne szerelnem az összes radiátort, ahhoz meg nincs sok kedvem. Egy ilyen elektromos központi kazán talán megfelelne a célra, de még sosem találkoztam senkivel, akinek lett volna :-)

A gyártó marketing maszlagja meg nem érdekel, konkrét tapasztalatok inkább...

Előzmény: atiTDI (275)
subszi Creative Commons License 2007.11.07 0 0 276
Utánanézek azoknak is, amiket írtatok, köszönöm.
atiTDI Creative Commons License 2007.11.07 0 0 275
Nekem pl. ilyen van:
http://radeco.hu/fejlesztes/index.php?menu=kazam&tartalom=kaza
Előzmény: Törölt nick (274)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.06 0 0 274

Erről a cuccról bővebbet, ha lehet kérni. :-)

Ha nem tévedek, ez az un. központi kazán, amit tulképp egy meglévő gáz kombi azán helyére is lehet kötni -persze méretezéssel-, és akkor ugyanúgy radiátorokat fűt, mint a gázzal, csak villannyal. De ha nem ez az, akkor bocs.

Szóval részleteket ha tudnál adni, esetleg néhány internet címet.

Előzmény: dzsoamenyet (273)
dzsoamenyet Creative Commons License 2007.11.06 0 0 273
nekem bejon a villanykazan...havi fix 14e Ft-ert van 19-20 fok a lakasban(100m2 +telikert) es ebben az osszes tobbi haztartasi aramfogyasztas is benne van...Laing 9KW a berendezes, ami nagyon csendes es papir-, ill. intezkedesmentes a beszerelese...:-)
subszi Creative Commons License 2007.11.06 0 0 272
Nem mindegy.
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.06 0 0 271

30eFt az marha sok.

Nekem egy 130nm-es, kétszintes házat elvisz a cirkó havi 35-ből.

Előzmény: ArGa (264)
subszi Creative Commons License 2007.11.06 0 0 270
Köszönöm a hozzászólásokat.
Tényleg 30 000 Ft volt, kb 27 nm-re. Jó, van még egy kis hálószoba, és egy fürdôszoba is, de általában csukva hagytam az ajtókat, kivéve, ha odasütött be a nap. Ez van. Lehet, hogy rossz nagyon a szigetelés, de nem hiszem, mert a panel huzatosabb volt. Bár nem biztos, hogy ez valamit is számít.
Albérletben vagyok itt, ezért nem foglalkozom a szigeteléssel komolyabban.
Utána nézek a parapetes konvektornak, még nem sokat tudok róla, nem sokára utánaolvasok.
ArGa Creative Commons License 2007.11.05 0 0 269

forrás:

 

http://www.ezermester.hu/2007/06/mivelfutsunk.html

 

Mindenesetre esetemben meggondolandó, ha ez így van!

 

 

Előzmény: ArGa (268)
ArGa Creative Commons License 2007.11.05 0 0 268

65 m2-es lakás éves fűtésigénye 49-50 000 MJ

 

Villany egyedi fűtőtestekkel 11, addig hőszivattyúval (kollektortól függően) 2-3 forintba kerül egy MJ hőenergia előállítása.

550000ft/év

 

PB gázfűtés meglehetősen drága, olcsó berendezés esetén közel 10 forint/MJ, míg a kondenzációs technikánál ~7 Ft/MJ érték az irányadó.

350000-500000ft/év

 

Befektetés:

Villany: 20000/szoba

PB gáz 600.000-1.000.000  + Tartály

A 600.000-res beruházás estén 500.000/év a fütés

 

Azaz közel 10 év után már meg is érte a gáz...

Előzmény: dokeee (265)
ncc1701 Creative Commons License 2007.11.05 0 0 267
Kegyetlen rossz lehet a hőszigetelése annak a háznak.

Nekünk októberben elment ~180m3 gáz, 150nm+pince. És már nálunk is szar a szigetelés, de dolgozom rajta. :)
Előzmény: dokeee (265)
ncc1701 Creative Commons License 2007.11.05 0 0 266
Akkor a hőszigetelésre azt mondanám, h gyenge.
Nézz át a hőszigetelés topikba. Homlokzati szigetelés, nyílászáró csere, föfém szigetelés.
Vagy fizeted a fűtést.
Előzmény: subszi (263)
dokeee Creative Commons License 2007.11.05 0 0 265
Uramisten, ne írjatok már ilyen badarságokat. 27 nm-re 30000 Ft egy hónapra mikor napközben 15 fok van? Ez valami iszonyú sok. A pb gáznak kilója 290 ft, ami szintén iszonyú drága, egy átlagos családi ház estén inkább félmillió az éves költség, de az legalább nem 27 négyzetméterre szól. Szóval, erősen kaki van a palacsintában.
Előzmény: ArGa (264)
ArGa Creative Commons License 2007.11.05 0 0 264

Nagyon köszi, hogy leírtad!

 

Én sem tom, hogy mit tegyek villany-gáz témában!

Ugyanis, ha úgy nézzük relatíve nem is volt olyan drága az a 30000Ft.Azt tudom, hogy gázfüttésel is kb 20000-ftra jött volna ki egy hónap ha pl gázkonvektoros megoldást választasz.Ezt a nagymamáméktól tudom.Vagy azt, hogy egy tartály PB gáz (passz mekkora tartály) kb 1 évre elegendő gázzal kb 150000ftba kerül a szomszédnak.

Ha most ugy nézzük, hogy neki a füttésrendszere 1.000.000 ft volt + a tartály....

 

Akkor most igazán úgy vélem nem is sok az a havi 30000 ft legyen mondjuk 5-6 hónap az 150000-180000 / fütésszezon akkor hol térül meg a fütésrendszer és mennyi idő alatt?Ki tudj mennyire emelik meg a gáz árát, illetve sokkal kényelmesebbnek tünik a villany.

 

A szomszéd "családiháza" zártkerti, 2003-as építés 7centis szigetelőanyaggal!

Bruttó 30m2es + tetőtér és igencsak sporolnak gázzal, soha nincs náluk gatyarohasztó meleg.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vizet is gázzal melegítik.

Viszont a konyha villanyos!

 

Esetleg ha éjjeli árammal kipótolnád a rendszeredet akkor egész közel járnál a gázos rendszerrel való fütéshez nem?

 

Csak elmélkedtem kicsit!:) Tapasztalatokra lennék még kíváncsi!

 

 

 

Előzmény: subszi (261)
subszi Creative Commons License 2007.11.05 0 0 263
tégla, kertes.
Nem újépítésű, de nem tudom mikor épült. Én 15 év körülire saccolnám.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!