Keresés

Részletes keresés

PAG Creative Commons License 2008.05.14 0 0 210
PAG Creative Commons License 2008.05.14 0 0 209
PAG Creative Commons License 2008.05.14 0 0 208

Kedves elpy76!

Szerintem is jó kezdeményezés!

A képeid között a tankoló Felicia fotót jóapám készítette, a kép alighanem éppen fél évszázados.

Most eszembe jut két hasonló gyűjtemény, azonban minél több van, annál jobb!

http://www.thernesz.hu/bajakep/index_1.htm

http://www.gocsi1.fw.hu/

Üdv!

Előzmény: elpy76 (205)
PAG Creative Commons License 2008.05.14 0 0 207

Kedves Zoltán!

Köszönöm az elismerő sorokat, természetesen az érdem azé, aki a képeket készítette, sajnos nem tudom ki a szerző. Én is nagyon örültem, amikor megláttam ezeket a képeket, biztos így van ezzel más is, aki Baját szereti (az rossz ember nem lehet). Az első képet a Szentendrei Skanzen honlapjáról töltöttem le néhány éve, azóta is keresem a forrást, de sajnos nem találom, talán levették. Volt fent több kép is, nem csak Bajáról, hanem más településekről is.

Ezúton is köszönöm a tartalmas hozzászólásokat, nagy élvezettel olvasom őket!

Tisztelettel: PAG (gaakos gyermekeinek nagybátyja)

 

Kedves Robi!

Gondolom mindkét kép a '60-as években készült. Ahogy elpy76 képtárában olvasom, a második kép 1968-as. Elnézést kérek a Farosra támaszkodó fiatalembertől, akit a képről letöröltem...

Üdv: PAG

Előzmény: gazo2 (197)
rag1975 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 206
Kedves elpy76!

Örülök a kezdeményezésnek. Én a 70-es évek közepén ismertem meg ezt a szép várost (amikor még nem épült meg a pesti út). Sajnos csak "fejben" vannak képeim arról az időről, azok is megkoptak már, ezért is támogatom az ötletedet.
Előzmény: elpy76 (205)
elpy76 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 205

Kedves Fórum!

 

Régebben néztem már erre, de látom, hogy milyen élet van itt, ennek nagyon örülök!

Jó volt nézni a másik oldalról is, a régi "bácska előtti időszakból" készült képet, gondolatban már suhanok is az utcán, köszönet a képért!

 

Nagyon kíváncsi lennék, hogy hogyan nézett ki a belváros, mielőtt még a pesti út megépült volna. Erről van anyagotok. Itt látom, mostanában sikerült pár fotó erejéig előhívni a Kossuth u. környékét, de vajon hogy nézhetett ki az a rész, ahol a Tóth. K. térről jövünk át az árkádok alatt a Pázmány u. irányában? Most ott a pesti út, de előtte?

 

Illetve kellene indítanunk egy blogot, vagy albumot, összegyüjtve ezeket a szép régi bajai képeket. Én már kicsiben elkezdtem, sok képem van, ennek pici töredéket raktam fel ide:

 

http://picasaweb.google.com/elpy76/BAJARGiKPek

 

Csináljunk valahogy, valahol egy óriási gyüjteményt szépen kategorizálva évek és helyszínek szerint!

 

Lelkes üdvözlettel: LP

Előzmény: PAG (196)
rkozma Creative Commons License 2008.05.11 0 0 204
(Vagy inkább 407-es Moszkvics?)
Moszkvics Klub link
rkozma Creative Commons License 2008.05.11 0 0 203
Egy színes képeslap 1967-ből:
"Baja. Felsőfokú Vízügyi Technikum"

Úgy tudom, abban az évben épült. A kerítésen belül még ott állnak a fa bakok.

Az előtérben meg egy 402-es Moszkvics oktató kocsi. Ha jól látom: BA-35-12.

Robi
gazo2 Creative Commons License 2008.05.11 0 0 202
Kedves Tamás!
Jelenleg is Merk Zsuzsa az igazgató. Most találkoztam vele Udvardi Erzsébet kiállításán, ha előbb nézem meg az internetet, megkérdeztem volna, hogy hogyan áll a katalogizálás. A legutóbbi Bácsországban megjelent cikkemhez a Ferenc tápcsatornával kapcsolatban 8 katalogizált fotót a múzeumtól kaptam, melyek már CD-n is szerepeltek.

Üdvözlettel: Gál Zoltán
Előzmény: Deak Tamas (200)
Deak Tamas Creative Commons License 2008.05.10 0 0 201

... és valóban Goldstein R. a családunk fótosa,

egyik kepe az egyik dednagynenemrol
Előzmény: gazo2 (191)
Deak Tamas Creative Commons License 2008.05.10 0 0 200
Kedves rkozma,

köszönöm szépen :)

Kedves Zoltán,

köszönöm szépen az infót, kb. hat-nyolc éve érdeklődtem a (Türr István) Múzeumban, akkor még csak a céhek iratait kutathattam át, a fotók még nem voltak katalogizálva. Kihez kell ott fordulnom? (Akkor még Merk Zsuzsanna volt az igazgató)
Előzmény: rkozma (193)
rkozma Creative Commons License 2008.05.10 0 0 199
Nagyon érdekes képek, köszönjük!

Körülbelül melyik időszakban készültek?

Robi
Előzmény: PAG (196)
gazo2 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 198
Jóllehet bejegyzésemet többször átolvastam, mégis elnézést kell kérnem a hibáért. Kimaradt egy lényeges szó. Mint általában a régi polgárházakról, a Bernhart Sándor polgármester által a Liszt Ferenc Kör székháza és zeneiskolája otthonául megvásárolt Koller-féle házról (Táncsics u. 8.) is leverték a díszeket. Egyébként ennek oka lehetett az is, hogy annak idején nem lehetett hozzájutni a pótláshoz. (Úgy tudom, nemrég a Városháza felújításához is valahonnan Győr környékéről hozták a faldíszeket.) A másik ok pedig a Major Máté által "pallér" ízlésnek nevezett jelenségben található.
- Ugy-e mester, visszateszik a majd a díszeket - kérdem a Czirfusz utcában a homlokzatot leverő kőművestől.
- Természetesen - volt a válasz.
Mondanom sem kell, hogy a régi, patinás polgárházra rá sem lehet ismerni, olyan kopasz lett. Viszont készült ronda betonpárkány az ablakok alá. És ha már itt tartok. Jó lenne megőrizni a hatalmas fa kapukat, s nem csúnya bádog kapukra cserélni. (A bádog legfeljebb garázsajtónak való, a ház eldugott sarkában.)

Gál Zoltán
Előzmény: gazo2 (197)
gazo2 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 197
Kedves PAG!

Nagy érdeklődéssel nézem a remek fotókat. Talán nincs is több sehol ezeken kívül. A Bácska Áruház építését naponta követhettem, ugyanis a Táncsics u. 8-ban, tehát szinte mellette dolgoztam a Zeneiskolában. (Most is zeneiskola, a Lukin László Ének-Zenei Általános Partitúra Zeneiskolája.) Amikor én 1967-ben oda kerültem, akkorra már megtörtént a volt Koller-féle családi ház felújítása. Ez általában és országosan is azt jelenti, hogy a díszeket, és csúnya beton egyenpárkányt készítettek az ablakok alá.
A Bácska Áruház helyén volt épület eléggé düledező állapotban leledzett, nem kár érte. Az Áruház egy jellegzetes kor terméke, akkor azt hitték, hogy különleges, modern. Arra pedig a tervező sem gondolt, hogy később galambok tanyája lesz az épület homlokzata.
Hogy illik-e a városképbe vagy sem, azon hiába kesergünk. Ha egy épületet felépítettek, az ott is marad, esztétikai értékétől függetlenül. És ha valamit lebontottak, az örökre eltűnt. Kiemelkedően a Táncsics (egykor Haynald) utca képét kellene megőrizni. A Bácska Áruház mindenesetre intő példa, hogy mit nem szabad a belvárossal csinálni.
Hogy a városvédelem céljára folyóiratot kellene létrehozni, azt azért említem itt, mert ezzel kapcsolatos bejegyzéseim eltűnnek az internetről. Annak idején a Bajai Honpolgárt városvédő, és nem várostörténeti folyóiratnak indítottam.
Tudomásul kell venni, hogy a város értékeinek megőrzése rengeteg érdeket sért. És azt is, hogy elsősorban a pénz érvényesül minden jószándék ellenére. A befektetőnek pedig az az érdeke, - a tendenciát érzékeltetem kis túlzással -, hogy egységnyi alapterületre minél magasabb épületet emeljen, áruház esetén pedig minél olcsóbbat, melynek egységes volta együtt jár azzal, hogy minél rondább, dobozabb legyen.
A PAG levelezőtársam által feltett fotókon felfedeztem egy nagyon követendőnek tartott kis építményt, ugyanis a hirdetőoszlopot. Jó lenne, ha ismét lennének ilyenek. Tegnap tanúja voltam, amikor egy kis hölgy éppen a Dózsa György út - Bezerédj utca sarkán levő telefonfülkére ragasztott egy egyébként tartalmában dícsérendő, sportrendezvényt progagáló hirdetményt. (A telefonfülkét egyébként is rengeteg hirdetmény csúfítja már.)

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: PAG (196)
PAG Creative Commons License 2008.05.09 0 0 196

Én is megkaptam ezt a kis csemegét, melyből én is megosztok egy képet, a "Kiscsemegét"... :) A képet kicsit megbuheráltam.

 

Előzmény: elpy76 (183)
PAG Creative Commons License 2008.05.09 0 0 195

Üdv Mindenkinek! Ugyanaz a templom felől:

 

 

Előzmény: elpy76 (183)
gazo2 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 194
Kedves Tamás!

Bennem is motoszkált valami Albert Iván barátunkról a Goldstein kérdéssel kapcsolatban, de az jutott eszembe, hogy a legutóbbi ülésen a Helytörténeti Klubban dunai hajókatasztrófákról tartott előadásában említette volna a Goldstein nevet az áldozatok között. Meg az, hogy a zsinagóga falán, a bejáratnál az I. világháborús áldozatok emléktábláján szerepel a Goldstein név.
Ami viszont ül. Kozma Robinak kitűnő memóriája van. Albert Iván mutatta nekem ezt a kis tanulmányát, melyből ajándékozott a Helytörténeti Gyűjteménynek is. (Ez a szokás, mert a honoráriumról lemondunk, helyette kapunk néhány példányt a Bácsország azon számából, melybe írtunk.) Én például a legújabb "vizes" számból a Múzeum könyvtárának már adtam, a Gyűjteménynek is viszek, ha Fábián Borbála, akinek három írása is van benne, még nem tette volna meg.
A lényeg: miután fényképekre van szükséged, a Múzeumnak óriási fotó gyűjteménye van, azt hiszem, már teljesen katalogizálva. Ott is érdemes érdeklődnöd családi fényképeitek iránt.
(Elnézést kérek Kedves Levelezőtársaimtól, hogy gyakran - mint most is - hosszan írok. Ez azért van, mert hajdan megtanultam vakon gépelni, és a gondolkodással együtt születik a szöveg. Tudom, hogy hiba, bocsánat érte.)

Üdvözlettel:
Gál Zoltán
Előzmény: rkozma (193)
rkozma Creative Commons License 2008.05.09 0 0 193
Kedves Tamás!

Nem tudom, hogy hozzá tud-e férni a "Bácsország" című vajdasági folyóirathoz.
Ennek a 2005. évi 3. számának 40-42. oldalán megjelent egy kiváló cikk Albert Iván tollából "Amiről a fénykép mesél" címmel. A cikkben számba veszi a 19. század végén és a 20. század első felében Baján működött fényképészeket. Goldstein-t is említi néhány mondatban.
(A cikk nekem megvan valahol, ha megtalálom, elküldöm.)

A fórumozók szíves figyelmébe ajánlanám Deák Tamás úr honlapját, amelyen van néhány szép régi bajai képeslap.

Főoldal link
Képeslapok
Előzmény: Deak Tamas (192)
Deak Tamas Creative Commons License 2008.05.08 0 0 192
Kedves Gál Zoltán,

nagyon szépen köszönöm a választ. A mi családunk kb. az első világháborúig Baján élt, mint molnárcsalád, és Goldstein volt a "házi" fényképészük. Nekem nagy öröm lenne, ha néhány újabb családi fotó előkerülne az idők mélyéből ... :)
Előzmény: gazo2 (191)
gazo2 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 191
Kedves Levelezőtársam!

A Goldstein kérdésre hosszabb idő kellene, hogy utána tudjak nézni. Szívesen is tenném, de erre egy pár hónapig nem lenne módom.

E téma alatt (a topicot szeretném így nevezni) a 482. bejegyzésben Kozma Róbert kollegánk írja, hogy kezébe került egy Goldstein R. fényképészeti műterme, Baja, Szent István tér 11. jelzésű fénykép. (Ez az épület azonos a Főtér északi-keleti sarkán levő Fischer Alapítványi Házzal, melyben később, 1944-ben biztosan, Nesselroth Bernát fényképész műterme volt.)
Goldstein Márk fényképészről említés tétetik a Rapcsányi monográfia 438. oldalán. Ez a fejezet az 1900. június 10-24 között tartott Bajai iparkiállítás kiállítóit sorolja fel. Goldstein Márk a Papír és sokszorosító ipar alatt, a III. fejezetben szerepel. Ugyanitt még fényképészként Perger Vince is.)

Érdemes Blága Borbálához, az Ady Endre Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteményének vezetőjéhez fordulnia, aki hihetetlen dolgokat tud szinte azonnal elővarázsolni a helytörténettel kapcsolatban. (Nagyon sok minden a számítógépén is szerepel.)

Sikert kívánok, és a búvárkodás örömét a Goldstein fényképészettel kapcsolatban.

Üdvözlettel:
Gál Zoltán
Előzmény: Deak Tamas (190)
Deak Tamas Creative Commons License 2008.05.07 0 0 190
Sziasztok kedves Bajaiak,

élt a századfordulón Baján egy Goldstein nevezetű fényképész. Lehet valamit arról tudni, hogy neki hagyatéka, képei megmaradtak vajon .... ?
rkozma Creative Commons License 2008.05.07 0 0 189
Igen, ott van. A hídról fényképeztem, észak felé.

Robi
Előzmény: mamicska (186)
rkozma Creative Commons License 2008.05.07 0 0 188
Köszi Elpy, nagyon jó kép!

Néhány korábbi kép erről az utcáról. (Képeslapok az 1930-as évekből, ill egy filmbejátszás az 1950-es évekből.)

Engem az érdekelne, hogy a Déri Frigyes sétányt mikor alakították ki? (mivel a Kossuth és a Szent Antal u. között nem volt utca.)



Előzmény: elpy76 (183)
ZöPö Creative Commons License 2008.05.06 0 0 187
Ami árulkodó, az egyrészt a házak és az úttest állapota, a függesztett világítótest az utca fölött és a sziréna a háztetőn, mint "kortünetek", másrészt a kép színei, illetve elszíneződése, ami szintén jellegzetes.
Előzmény: mamicska (185)
mamicska Creative Commons License 2008.05.06 0 0 186
ez az, ahol a Dunára menet, bal oldalon egy helyes strand van?
Előzmény: rkozma (182)
mamicska Creative Commons License 2008.05.06 0 0 185

Az ipari tevékenységek közül a ruhaipari magánvállalkozások foglalkoztatják a legtöbb - elsősorban női munkást. A KEL-FEDER Kft keverőtelepet működtet. A KEFAG Rt az erdőgazdálkodásban érdekelt. A Tompai Faipari Kft beltéri ajtók gyártásával foglalkozik. A kereskedelem szervezésre a II. világháború előtt a Hangyaszövetkezetek, utána a földműves szövetkezetek dominanciája volt a jellemző, ezek szerepét később az ÁFÉSZ vette át, amely '69-ben felépítette a Bácska Áruházat...

forrás: http://tompa.halasregio.hu/engine.aspx?page=Telepulesrol

( kiemelés tőlem:))

 

Zöpö talált!:)

Előzmény: elpy76 (183)
ZöPö Creative Commons License 2008.05.06 0 0 184
'60-as évek vége?
Előzmény: elpy76 (183)
elpy76 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 183

Kedves fórum!

 

Nemrégen kaptam egy kis "csemegét", gondoltam megosztom Veletek is.

Mindig érdekelt, hogy a Bácska áruház előtt, hogy nézet ki az a terület, nos így:

 

 

Üdv: Elpy

 

Ui: Évszámot tud valaki tippelni?

rkozma Creative Commons License 2008.04.19 0 0 182
Ez egy nagyon érdekes kép.
A szűkszavú leírás alapján valószínű, hogy a Duna-völgyi főcsatorna ásását ábrázolja.

A csatorna medrét 1912-ben kezdték ásni Bajánál, először kézi erővel. 1914-ben a földmunkákat vállalkozásba adták. A vállalkozó 1915 elején 3 exkavátorral kezdte meg az ásást. A munka lassan haladt, mert 1916-ig csak 14,2 km, 1918-ig pedig 32 km készült el. (Közbejött a háború.)
Forrás: Ihrig Dénes: A magyar vízszabályozás története. OVH, Bp. 1973.

Egy kép: a "Kanális" a csanádi hídnál 2003. május 8-án.

Előzmény: mamicska (181)
mamicska Creative Commons License 2008.04.18 0 0 181
új képek a Profilán
( a Zsinagóga képét eszméletlen áron kínálják!!)


Baja-Keczel Kanal

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!